Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#9501 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Ma.Le.Na wrote:
dakle pregled radi kako?
neupucena sam totalno
sondom ili rukom samo?
i ne bih ni ja na silu, cemu me pregledati ako nemam nikakvih indikacija..ni kontrakcija ..ni da je vodenjak pukao ..nista...
to 4cm otvorena je, onoliko koliko znam, nebitno totalno
ili se varam :?
To se zove akušerski pregled, pregleda se rukom, da se opipa da li je grlić čitav ili se skratio, da li je otvoren ili ne, i kako je visoko namješten prednjačeći dio ploda (najčešće glava).
Akušerski uvijek treba pregledati ženu koja je u terminu i žali se na učestale bolove, da bismo vidjeli da nije možda počeo porod. Ženu sa bolovima PRIJE devetog mjeseca gestacije NIKADA ne pregledam akušerski (dok na GAK-u to rade manje-više svi), već vaginalnom sondom mjerim dužinu grlića i time mi se objektivnom, slikovnom metodom sve kaže. Ako žena prije termina krvari treba pogledati u spekulima, da se vidi odakle (iz materice ili sa grlića) krvari, koliko i kakva je krv (svježa, tamna, zgrušana, ima li dijelova ploda u njoj), ali NIPOŠTO akušerski, jer možeš i sebe i ženu uvaliti u belaj (npr, ako se radi o placenti previji pa zbog toga krvari, odgulićeš je svojim prstima i još će jače prokrvariti, a onda si jebo ježa).
Akušerski treba pregledati i ako je termin istekao, da se dobije uvid u stanje grlića, da li se imalo smekšava, skraćuje ili otvara (tj da li "sazrijeva" za porod), kako bismo predvidjeli možemo li očekivati da porod skoro krene, pogotovo ako planiramo porod inducirati, možemo pretpostaviti hoće li indukcija biti uspješna ili ne, hoćemo li je morati ponavljati ili ne itd (to je nešto što se zove Bishopov skor, ali to nije bitno sad).
granita

#9502 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

Rukom ti radi. To jutro kada sam se porodila radile mi dvije zene i tri muska doktora. Zene su to dosta grublje obavile.
CherryLips

#9503 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

.
Last edited by CherryLips on 20/11/2014 10:26, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#9504 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

pitanje dr juliusu
kako se moze doci do vas :mrgreen:
mozete mi odgovoriti na PP - bila bih zahvalna
Cholina_Lokica

#9505 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Ima li ovdje trudnica koje su visoke? Ono 180 i vise :lol: Nesto obratih neku vece paznju na trudnicke pantole, i ne vidjeh nista dovoljno dugacko, ne treba to jos uvijek, ali gdje ste to kupovale :?
radenska

#9506 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

ja sam 181 :D Kupila sam odlicne u waikikiju farmerke i majice. Ja sam ih placala oko 40 KM hlace i do 25 Km a mislim da bi bilo pametno da odes i veceras da pogledas, imaju snizenje u alti 30% cini mi se na cijeli asortiman.
duboka_misao

#9507 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote:Ima li ovdje trudnica koje su visoke? Ono 180 i vise :lol: Nesto obratih neku vece paznju na trudnicke pantole, i ne vidjeh nista dovoljno dugacko, ne treba to jos uvijek, ali gdje ste to kupovale :?
ej imam ja nove farmerke trudnicke HM mislim meni nisu nikad mogle jer su za visoke osobe, pa nalet ak hosh
Cholina_Lokica

#9508 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

radenska wrote:ja sam 181 :D Kupila sam odlicne u waikikiju farmerke i majice. Ja sam ih placala oko 40 KM hlace i do 25 Km a mislim da bi bilo pametno da odes i veceras da pogledas, imaju snizenje u alti 30% cini mi se na cijeli asortiman.
Preksinoc bila, i bas tamo pogledah to i ne vidjeh. U sta sam ja gledala onda :-)
duboka_misao wrote:
Cholina_Lokica wrote:Ima li ovdje trudnica koje su visoke? Ono 180 i vise :lol: Nesto obratih neku vece paznju na trudnicke pantole, i ne vidjeh nista dovoljno dugacko, ne treba to jos uvijek, ali gdje ste to kupovale :?
ej imam ja nove farmerke trudnicke HM mislim meni nisu nikad mogle jer su za visoke osobe, pa nalet ak hosh
MoRe, zdogovorimo se sve
JanuaryJones

#9509 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Trudnica i njen partner seksali su se na bolničkom krevetu dok su čekali da se izazove porod.

Zaljubljeni par u strastvenom je zanosu otkrila spremačica koja je čula stenjanje u privatnom apartmanu na odjelu za trudnice, piše Daily Mail.

Spremačica se odmah obratila nadređenima, ali oni su joj kazali kako nema pravila koje bi zabranilo seks u bolnici St Michale u Bristalu.

Politika bolnice za parove koji žele privatnost radi intimnosti jest da na vrata stave znak 'Ne smetajte'.

- Drugi pacijenti na odjelu čuli su uzdisanje i to ih je uznemirilo, a čistačica je bila u šoku, rekli su izvori u bolnici.

Međutim, odgovor koji je čistačica dobila od uprave nije nimalo neobičan. Naime, kada žena prenese trudnoću, savjetuje joj se nekoliko metoda kako bi potaknula trudove, a među njima se osim začinjene hrane nalazi i seks.

Autor: (A. Vr.) - avaz.ba
Nasmijah se pa reko da podijelim :lol: :lol: :lol:
Cholina_Lokica

#9510 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Mogli bi i kod nas uvesti ovo :D
Ma.Le.Na

#9511 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Prijateljica se porodila carski na gaku
Izasla je sa intenzivne
Sta bi joj mogla ponijeti kada budem išla u posjetu? Sta smijem?
JanuaryJones

#9512 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Ma.Le.Na wrote:Prijateljica se porodila carski na gaku
Izasla je sa intenzivne
Zar se pušta u porodilište na GAKu?
Bloo
Globalna šefica

#9513 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Bloo »

Ma.Le.Na wrote:pitanje dr juliusu
kako se moze doci do vas :mrgreen:
mozete mi odgovoriti na PP - bila bih zahvalna
i ja bih :D
otvori privatnu kliniku Forum, mislim mda ces pokupiti pola Sarajeva

ne volem ginekologe :S
Ma.Le.Na

#9514 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

JanuaryJones wrote:
Ma.Le.Na wrote:Prijateljica se porodila carski na gaku
Izasla je sa intenzivne
Zar se pušta u porodilište na GAKu?
Preko stakla
A moze se kazu ponesto i donjeti, oni prenesu
Zato me zanima sta, ako stignem otici prije nego izadje
JanuaryJones

#9515 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Domaći sok od jabuke, za mlijeko.
funeral blues

#9516 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Kompot, sokovi, domaća supica, ne previše začinjena. Ako je carskim rezom rodila, vjerovatno ima poseban režim ishrane, pa provjeri prvo da li je počela jesti.
dpjokala26

#9517 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

granita wrote:
Ma.Le.Na wrote:kakav ste caj od brusnice pile za upalu i bakterije u urinu?
konstatovano mi je navedeno, mada ja nikakve simptome ne osjetim..
da li uzimate onaj caj u vrecicama ili neki specijalni?
i u kojoj kolicini?

hvala
Ja sam kupovala hibiskus u Bademu, pa u caj stavljala po cijelu saku brusnica. Piskila od toga 1000 puta dnevno i za 2 dana sve rjesila. To sam pila dva puta dnevno po jednu veliku solju.
zar trudnice smiju caj od hibiskusa?
dpjokala26

#9518 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

nema ni za visoke ni za malo punije,muka ziva. :lol:

da mi je naci hlace koje su slicne onim radnickim sa tregerima,da mi zastiti stomak i ledja.
radenska

#9519 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

kako ne mozete da nadjete. Ima ogromnih u waikikiju, ja kupila dvoje odlicne farmerke. U SCC. Cini mi se da su 46 broj, mrsko mi ici sa gledati.
Danas mi na kontroli rece da ce i ova beba biti izmedju 4500 i 5 kg. Samo da mi se je vise rijesiti, strasno mi je veliki napor sta god da radim.
safran

#9520 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

dpjokala26 wrote:
nema ni za visoke ni za malo punije,muka ziva. :lol:

da mi je naci hlace koje su slicne onim radnickim sa tregerima,da mi zastiti stomak i ledja.
Ih, ja ih svojedobno na pijaci Otoka našla. Kroj je bio, onako, svakako sam izgledala ko Teletubby. Valjda su do sada uznapredovali.
Ma.Le.Na

#9521 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

radenska wrote:kako ne mozete da nadjete. Ima ogromnih u waikikiju, ja kupila dvoje odlicne farmerke. U SCC. Cini mi se da su 46 broj, mrsko mi ici sa gledati.
Danas mi na kontroli rece da ce i ova beba biti izmedju 4500 i 5 kg. Samo da mi se je vise rijesiti, strasno mi je veliki napor sta god da radim.
u kojoj si sedmici pa znaju kolika ce biti beba?
ja sve kontam da pitam ovog svog, radi stvari koje kupujem, al mozda je rano...30. sedmica?
CherryLips

#9522 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Rano ti je,tek ce sad beba ubrzano početi dobijati na težini. @radenska je ja mislim negdje pred kraj,zato se i znaju mjere bebice.
A ti slobodno kupuj odjeću ja da sam slušala sve koji su govorili da kupujem pred kraj,crkla bih. Hem su učestali pregledi,ti teska samoj sebi,noćna mora mi bila kad sta od garderobe sebi moram traziti...
granita

#9523 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by granita »

dpjokala26 wrote:
granita wrote:
Ma.Le.Na wrote:kakav ste caj od brusnice pile za upalu i bakterije u urinu?
konstatovano mi je navedeno, mada ja nikakve simptome ne osjetim..
da li uzimate onaj caj u vrecicama ili neki specijalni?
i u kojoj kolicini?

hvala
Ja sam kupovala hibiskus u Bademu, pa u caj stavljala po cijelu saku brusnica. Piskila od toga 1000 puta dnevno i za 2 dana sve rjesila. To sam pila dva puta dnevno po jednu veliku solju.
Meni je Dr. Divanovic rekao da smije. Ja sam ga pila i to litrima i rodila zdravo, pravo bebce u terminu, a caj sam pila od negdje 5. mjeseca.
radenska

#9524 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

recite mi molim vas za porodiljsko odsustvo, kad sam bila trudna s prvim djetetom, ila sam prijavljena nekih 8 mjeseci pred porod i 28 dana pred termin sam dobila papir da sam otisla na porodiljsko.
Sad zovem zavod za zastitu zana novi grad i oni mi kazu da se porodiljsko otvara od termina poroda, eto ako imam kakvih godisnjih da uvezem ali da se taj mjesec racuna samo ako ste bili na bolovanju prije. Ja je nista nisam shvatila, samo me je naljutila. Sad meni knjigovodja trazi taj papir, a i kad se predaju papiri za porodiljsku naknadu trazi se isto dokaz kad se je otislo na porodiljsko
Znaci pitanje za zene koje su bile u radnom odnosu za vrijeme trudnoce kada su otisle na porodiljsko i da li su dobile neki papir
dpjokala26

#9525 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dpjokala26 »

granita wrote:
dpjokala26 wrote:
granita wrote:ja sam kupovala hibiskus u Bademu, pa u caj stavljala po cijelu saku brusnica. Piskila od toga 1000 puta dnevno i za 2 dana sve rjesila. To sam pila dva puta dnevno po jednu veliku solju.
Meni je Dr. Divanovic rekao da smije. Ja sam ga pila i to litrima i rodila zdravo, pravo bebce u terminu, a caj sam pila od negdje 5. mjeseca.
kako biti pametan? neki kazu ovo,neki ono. ja nasla ovo pa ko velim da ne izazivam vraga. imam kuci :nane, zalfije,kantariona...sve domace,mirisu cajevi ko dusa. ;-) sveta kamilica nicemu ne smeta.
"Pouzdano se zna i da u trudnoći čaj od hibiskusa, majčine dušice, peršuna, nevena, žalfije, kantariona, lista maline, hajdučke trave, ruzmarina, matičnjaka i anisa mogu da naškode plodu tako što izazivaju kontrakcije materice ili druge probleme."
cijelio clanak mozete procitati ovde.
http://demetra.rs/index.php?option=com_ ... &Itemid=78
Post Reply