To se zove akušerski pregled, pregleda se rukom, da se opipa da li je grlić čitav ili se skratio, da li je otvoren ili ne, i kako je visoko namješten prednjačeći dio ploda (najčešće glava).Ma.Le.Na wrote:
dakle pregled radi kako?
neupucena sam totalno
sondom ili rukom samo?
i ne bih ni ja na silu, cemu me pregledati ako nemam nikakvih indikacija..ni kontrakcija ..ni da je vodenjak pukao ..nista...
to 4cm otvorena je, onoliko koliko znam, nebitno totalno
ili se varam
Akušerski uvijek treba pregledati ženu koja je u terminu i žali se na učestale bolove, da bismo vidjeli da nije možda počeo porod. Ženu sa bolovima PRIJE devetog mjeseca gestacije NIKADA ne pregledam akušerski (dok na GAK-u to rade manje-više svi), već vaginalnom sondom mjerim dužinu grlića i time mi se objektivnom, slikovnom metodom sve kaže. Ako žena prije termina krvari treba pogledati u spekulima, da se vidi odakle (iz materice ili sa grlića) krvari, koliko i kakva je krv (svježa, tamna, zgrušana, ima li dijelova ploda u njoj), ali NIPOŠTO akušerski, jer možeš i sebe i ženu uvaliti u belaj (npr, ako se radi o placenti previji pa zbog toga krvari, odgulićeš je svojim prstima i još će jače prokrvariti, a onda si jebo ježa).
Akušerski treba pregledati i ako je termin istekao, da se dobije uvid u stanje grlića, da li se imalo smekšava, skraćuje ili otvara (tj da li "sazrijeva" za porod), kako bismo predvidjeli možemo li očekivati da porod skoro krene, pogotovo ako planiramo porod inducirati, možemo pretpostaviti hoće li indukcija biti uspješna ili ne, hoćemo li je morati ponavljati ili ne itd (to je nešto što se zove Bishopov skor, ali to nije bitno sad).