Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug profi

#9501 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Evo sad cujem daje sindikat izracunao da je osnovna korpa oko 1400 maraka za 4-calnu porodicu. Sindikat racuna i troskove stanovanja, obrazovanja, lijecenja higijene i odjece.
Vlast racuna da je osnovna korpa za 4 clanu porodicu oko 500 maraka jer racunaju samo nuznu hranu, pa tako i odredjuju porezne namete. Dakle po njima dvije plate po 300 maraka i nisi sirotinja, sve preko cemo ti oporezovati 10% (da bi dali reisu, jer njemu treba)....
opet kazem, majku im lopovsku, dosta vise...
dragonz

#9502 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by dragonz »

Guido_Špišić wrote:osim što trebva ukinuti sve donacije od javnog novca u vjerske institucije smatram da treba uvesti posebne stope poreza na ove organizacije.

Prvo vratiti vakufsku imovinu, nacionalizirane stanove i zemlju pa onda neka se uvodu porezi te neka država i pojedinci plate(bez kamata koje su u islamu zabranjene) to što su koristili tu imovinu od 1945.godine do sada.

P.S. ne radim ni u jednoj vjerskoj zajednici i nije mi oduzeta nikakva imovina od strane crvenih patuljaka

Guido_Špišić wrote: oni naravno imaju pravo na privatne vjerske skole i privatne medije ali ih treba oporezivati tako da za nekretnine i zemljiste placaju 5 puta veci porez od građana i firmi, za bilo kakav prihod prodaje bilo cega da placaju 80% drzavi, za pravna lica koja doniraju u vjerske svrhe porez 400%, za fizička lica 100% znači svaku marku koju daš u vjerske institucije marku dodaš i državi, za strane donatore u vjerske organizacije porez od 1500%, znaci ako das milion za igradnju vjerskog objekta 15 miliona das drzavi itd.

Ovo je tvoja lična frustracija izazvana neobjektivnim čitanje dnevnih listova i emisija koje su više pljuvačke nego informativno-obrazovane.
Ali ako se zalažeš za uvođenje ovih poreze treba onda izmisliti poreze od 400% na alkohol, cigarete i LJUDSKU GLUPOST.

Peđa oprosti na komentarisanju glupih komentara
Arturo B

#9503 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

dragonz wrote:
Guido_Špišić wrote:osim što trebva ukinuti sve donacije od javnog novca u vjerske institucije smatram da treba uvesti posebne stope poreza na ove organizacije.

Prvo vratiti vakufsku imovinu, nacionalizirane stanove i zemlju pa onda neka se uvodu porezi te neka država i pojedinci plate(bez kamata koje su u islamu zabranjene) to što su koristili tu imovinu od 1945.godine do sada.

P.S. ne radim ni u jednoj vjerskoj zajednici i nije mi oduzeta nikakva imovina od strane crvenih patuljaka

Guido_Špišić wrote: oni naravno imaju pravo na privatne vjerske skole i privatne medije ali ih treba oporezivati tako da za nekretnine i zemljiste placaju 5 puta veci porez od građana i firmi, za bilo kakav prihod prodaje bilo cega da placaju 80% drzavi, za pravna lica koja doniraju u vjerske svrhe porez 400%, za fizička lica 100% znači svaku marku koju daš u vjerske institucije marku dodaš i državi, za strane donatore u vjerske organizacije porez od 1500%, znaci ako das milion za igradnju vjerskog objekta 15 miliona das drzavi itd.

Ovo je tvoja lična frustracija izazvana neobjektivnim čitanje dnevnih listova i emisija koje su više pljuvačke nego informativno-obrazovane.
Ali ako se zalažeš za uvođenje ovih poreze treba onda izmisliti poreze od 400% na alkohol, cigarete i LJUDSKU GLUPOST.

Ostavi alkohol na miru :evil:
drug profi

#9504 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

Cigarte nek budu 1000%. Ja sam odlucio da ih bacim prij e3 godine kad mi dzep vise nije mogao podnijeti, a na zdravlje nisam ni mislio.

Ali alkohol? Ne dirajte u to, bice odmah da je serijatski propis na vidiku.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9505 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

drug profi wrote:Cigarte nek budu 1000%. Ja sam odlucio da ih bacim prij e3 godine kad mi dzep vise nije mogao podnijeti, a na zdravlje nisam ni mislio.

ove su mi izjave najjace-ono sto meni ne treba nek kosta i milion
Guido_Špišić

#9506 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

Pedja Kojovic wrote:munafik

Nas stav o vjeronauku u drzavnim skolama vam je, nadam se, poznat.
Mi smatramo da vjeronauku nije mjesto u drzavnom obrazovnom sistemu niti u obrazovnom budzetu.
(Ne bismo imali nista protiv da vjerske organizacije organizuju te casove u prostorima drzavnih skola kada su ti prostori i inace slobodni).
Takodje, ukoliko pratite rad nasih vjecnika vidjeli ste da su u nekoliko opstina pokrenuli inicijative za promjenu nacina na koji se vjerskim organizacijama prebacuje novac iz budzeta.

Sto se tice mog licnog stava o pitanju teoloskih fakulteta...
S jedne strane su argumenti koji govore o ulozi religije o skoroj istoriji (Svaki top koji pucao na Sarajevo je vjerovatno bio krste - i taj primjer sigurno ima adekvatnu repliku i u drugim etnickim i religijskim grupama), o sukobu sa naucnim
dogmama koje cine srz sekularnog obrazovnog sistema, itd., a s druge strane je praksa EU kao i cinjenica da je kvalitet obrazovanja u ovim insituticijama - sudeci po kvalitetu studenata koji na postdiplomske studije dodju na druge fakultete- izuzetno visok.
S jedne strane je moj stav da drzava ne treba da se mijesa u rad vjerskih organizacija a ulaskom ovih institucija u sistem Univerziteta se dogadja upravo to - drzava ce morati da odobri nastavni plan, izbor nastavnika, itd, a s druge shvatanje da je bolje da njihov rad bude transparentan. Itd. Mogao bih nastaviti ovo listanje pro i contre argumenata, ali mislim da nema potrebe.
Moj stav je da treba uvrstiti ove institucije u Univerzitet - ali striktno i dosljedno ih tretirati kao i svaku drugu drzavnu visokoskolsku ustanovu.

p.k.
naučna dogma? nauka nema veze sa dogmom. zato i jeste nauka. ako pricamo o prirodnim naukama, naravno.

dogma je kad ti kazu da ces goriti zauvjek ako ne slusas bozije zapovjedi a nauka je kada eksperimentom utvrđuješ prirodnu zakonitost.
drug profi

#9507 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

plain vanilla wrote:
drug profi wrote:Cigarte nek budu 1000%. Ja sam odlucio da ih bacim prij e3 godine kad mi dzep vise nije mogao podnijeti, a na zdravlje nisam ni mislio.

ma ne lafice. Ja sam prestao pusti kad su mi poceli dizati cijenu svako malo. Reko - nedam. I ako sam ja sa 25 godina smokerskog staza mogao, ma moze svako. A serijat ne brani cigare, a abrani alkohol, a ja nisam pijanica pa da sad osjecam 100-200% veceg poreza, kao sto bi smokeri osjetili na cigarama.
Stvar je sto bi bilo da je to pod uticajem reisa, apovecalo bi ilegalnu proizvodnju otrovnih alkohola. Nije pametan potez. Evo i sad se duhan prodaje kao u staroj kraljevini, samo sto ne svercaju konjima preko Bjelasnice ili Vranice, nema potrebe za tim jos. Ja imam opadne sljive i jabuke sigurno za 50-100 litara rakije. Poceo bih i ja peci.
plain vanilla

#9508 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

drug profi wrote:
plain vanilla wrote:

ma ne lafice. Ja sam prestao pusti kad su mi poceli dizati cijenu svako malo. Reko - nedam. I ako sam ja sa 25 godina smokerskog staza mogao, ma moze svako. A serijat ne brani cigare, a abrani alkohol, a ja nisam pijanica pa da sad osjecam 100-200% veceg poreza, kao sto bi smokeri osjetili na cigarama.
Stvar je sto bi bilo da je to pod uticajem reisa, apovecalo bi ilegalnu proizvodnju otrovnih alkohola. Nije pametan potez. Evo i sad se duhan prodaje kao u staroj kraljevini, samo sto ne svercaju konjima preko Bjelasnice ili Vranice, nema potrebe za tim jos. Ja imam opadne sljive i jabuke sigurno za 50-100 litara rakije. Poceo bih i ja peci.
e vidis, ja ne pijem, pa nek alkohol bude litar 100 KM
zbog alkoholicara ja trebam placati cigarete skuplje? e jest ti logika

nek regulisu ilegalnu prodaju pa ce biti para, ali ne moze to kad ONI imaju udjela u tome..ne grize se ruka koja hrani
Arturo B

#9509 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

Vanilla, sto ne pijes :?
plain vanilla

#9510 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

Arturo B wrote:Vanilla, sto ne pijes :?
pa popijem ponekad nesto, ali mogu bez alkohola bez problema..mogla bih vala vise nikad da ne popijem

cekam da NS legalizuje travu :mrgreen:
Arturo B

#9511 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

plain vanilla wrote:
Arturo B wrote:Vanilla, sto ne pijes :?
pa popijem ponekad nesto, ali mogu bez alkohola bez problema..mogla bih vala vise nikad da ne popijem

cekam da NS legalizuje travu :mrgreen:
E nacekacemo se :(

Do tada, popijmo koju
:D
Guido_Špišić

#9512 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

tvsabina wrote:Kad su se zidale silne religijske zgrade po mnogim zelenim površinama i parkovima BH.gradova - niko nas nije pitao ništa. Zidali su gdje su htjeli i zidali su tamo gdje religijske zgrade nikada nisu bile, a one važnog istorijskog značaja se ne održavaju .
Dok se ne uklone religijske zajednice iz odlučivanja u svakodnevnom , građanskom bitisanju ,svaki bunt će biti uzaludan. One su prejake. Prvo sankcionisati sve religijske zajednice po svim građanskim pitanjima pa onda donositi odluke.
No to je nemoguće.

Fakultet Islamskih nauka (da budem iskrena nisam znala da nije dio Univerziteta u Sarajevu ili griješim?) je najstarija visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini.
Do završetka Drugog Svjetskog rata , Bosna i Hercegovina je imala samo JEDNU (1) visokoškolsku ustanovu - Višu školu islamskih nauka koja je kasnije prerasla u Fakultet Islamskih Nauka.
Stoga ovaj fakultet treba biti pod lupom i dobiti posebnu pažnju unutar Univerziteta kao najstarija Visoka škola u BiH bez obzira na sadržaj učenja (ateistima neprihvatljiv).

Sve ostale škole ovog tipa trebaju biti testirane (historija,tradicija,okruženje u kom će djelovati) individualno ali mislim da je NS na krivom putu. Imamo mi daleko većih problema u obrazovanju , ne otvarajte bez potrebe pandorinu kutiju ukoliko to zasada zbilja nije bitno. Posvetite se silnim travničkim,kiseljačkim,zavidovićkim , silinim sarajevskim "univerzitetima" gdje ljudi zarade diplomu lakše od kašlja i time potpuno nekonkurentno zauzimaju ili čuvaju (a potpuno nestručni) silne zahvalne pozicije u državnim službama dok sposobni i školovani ljudi odoše na zapad.
Hvala.

Prema Katoličkom bogoslovnom fakultetu ovo nije istina već je KBF najtarija visokoškolska ustanova u BiH. http://www.kbf.ba/page.php?id=94

Sad, da li oni lažu ili si ti pomalo pristrasna, ko će ga znat :oops: .

Drugo, svuda u svijetu postoje privatni univerziteti jako lošeg kvaliteta i to je sasvim legitimno. I u Americi možeš upisati neki bezvezni college koji svako za šačicu dolara može da završi. Ali kad neko sa tom diplomom traži posao onda će poslodavac da ga odbije ili puno manje plati nego nekoga ko je završio recimo Harvard. Prosto, tržište reguliše vrijednost diplome. Kome se plaća školarina u kiseljaku neka izvoli ali ja ga neću zaposliti u svojoj firmi. Kada tržište pošalje signal da ta diploma ne vrijedi onda će se i privatni fakulteti potruditi da ponude bolje obrazovanje ili će poslovati sa gubitkom jer studenti više neće upisivati te škole. Država i političari apsolutno ne bi trebali da imaju ikakvog posla sa tim.

To što ti predlažeš je upravo kontraproduktivno. Najvažnija stvar je izbaciti religiju iz državnog budžeta i smjestiti je u sferi privatnog finansiranja od društva građana - vjernika ove ili one provinijencije jer postojanje religije u školi apslutno devalvira cijeli obrazovni sistem.
Guido_Špišić

#9513 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

dragonz wrote:

Prvo, zašto se vraćati u 1945 godinu, zašto se ne vratiti 1000 ili 2000 godina nazad pa ispravljati sve nepravde koje je religija pocinila covjecanstvu od izmisljanja monoteizma? sta mislis kako se vjera uopste sirila? macem i mucenjem.

Drugo, sta se koga tice sto neka osoba pije i pusi? To je pravo svake individue da se truje svojim novcem, ali vjerke institucije nemaju pravo da mojim novcem finansiraju pranje mozga maloj djeci. cak mislim da je to zlostavljanje i da to treba krivicno zabraniti. izbaciti religiju iz budzeta je minimum civilizacijskog minimuma.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9514 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja Kojovic wrote: o sukobu sa naucnim dogmama koje cine srz sekularnog obrazovnog sistema, itd., a s druge strane je praksa EU kao i cinjenica da je kvalitet obrazovanja u ovim insituticijama - sudeci po kvalitetu studenata koji na postdiplomske studije dodju na druge fakultete- izuzetno visok.
.......

Moj stav je da treba uvrstiti ove institucije u Univerzitet - ali striktno i dosljedno ih tretirati kao i svaku drugu drzavnu visokoskolsku ustanovu.

p.k.
Pedja, sta si mislio pod tim "naucne dogme" ?

Za nastavak konstatacije- moguce da je kvalitet naobrazbe na teoloskim fakultetima visok, u pogledu nekih opstih predmeta. Ali sta sa cinjenicom da prolaskom kroz takav skolski aparat fakticki dobijes ideoloski i svetonazorski precizno i detaljno oblikovanog pojedinca, koji ce danas-sutra, sasvim sigurno u svakom pogledu podrzavati i teorijske i prakticne potrebe tih vjerskih institucija, svjetonazora..a rekao bih(narocito kod nas na Balkanu gdje je neminovna ogromna bliskost klera i politike)i politicke stavove i poglede na nacionalno pitanje (da ne budem radikalan pa kazem nacionalizme, ali jako sam blizak toj definiciji u ovom kontekstu).

Zamisli hipoteticki gledano, da sutra komunisticka partija (neka imaginarna :D ) osnuje svoj fakultet, kroz ciji bi se plan i program extremno dobro i kvalitetno poducavali studenti u nekim opstim predmetima. Nebi li bilo upitno u kojem segmentu i kojemintezitetu bi se ti studenti obilkovali i kao ljudi i kao neko ko kroz proces skolovanja stece pogled na svijet, specifican svjetonazor..a i jak potencijal za pojedine politicke pravce i opcije.

Slicna su poredjenja( bez obzira sto je ovo drugo izrazeno hipoteticko). Jer nije ovo zapadna Evropa, gdje su religijske zajednice, u ogromnoj mjeri, benigne bez namjera iza kulisa i ispod stolova, kako je to situacija na Balkanu.
Pedja Kojovic

#9515 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

libero

Mislio sam na one oblasti ljudskog misljenja i istrazivanja koje po kriterijima Karla Popera zovemo naukom, ali koje po Godelovoj teoriji o nekompletnosti(U svakom matematicki konzistentnom sistemu postoje tvrdnje koje tacne ali nedokazive) (Pa i po Raselovoj i Whiteheadovoj "Principia..." zahtijevaju da se odredjeni aksiomi baziraju na vjerovanju.
Upotrijebio sam rijec dogma i za nauku kako bih izbjegao hijerarhijsko vrednovanje izmedju nauke i teologije.

p.k.
drug profi

#9516 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug profi »

plain vanilla wrote:
e vidis, ja ne pijem, pa nek alkohol bude litar 100 KM
zbog alkoholicara ja trebam placati cigarete skuplje? e jest ti logika

nek regulisu ilegalnu prodaju pa ce biti para, ali ne moze to kad ONI imaju udjela u tome..ne grize se ruka koja hrani
Nisam ni ja alkoholicar, a ti samo pokazujes svoje slabosti.
Guido_Špišić

#9517 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

Pedja Kojovic wrote:libero

Mislio sam na one oblasti ljudskog misljenja i istrazivanja koje po kriterijima Karla Popera zovemo naukom, ali koje po Godelovoj teoriji o nekompletnosti(U svakom matematicki konzistentnom sistemu postoje tvrdnje koje tacne ali nedokazive) (Pa i po Raselovoj i Whiteheadovoj "Principia..." zahtijevaju da se odredjeni aksiomi baziraju na vjerovanju.
Upotrijebio sam rijec dogma i za nauku kako bih izbjegao hijerarhijsko vrednovanje izmedju nauke i teologije.

p.k.
ne radi se o hijerarhijskom vrednovanju jer to su dvije razlicite stvari. nauka metodoloskim eksperimentom utvrdjuje da li ce se neka teorija potvrditi ili oboriti bez da unaprijed tvrdi da je nesto istina, a religija tvrdi da postoje opste istine bez ikakve naucne metode i dokaza, dakle dogma.

to sto ti govoris je opasno jer u sustini kazes, ima sveta knjiga i ima knjiga hemije. obije su jednako istinite jer svi imaju pravo da izaberu u sta ce vjerovati?! to je potpuno, potpuno suludo i opasno i ne znam kako takva osoba moze da kroji politiku obrazovanja?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9518 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja.

Ovaj put bih se mogao sloziti sa forumasem @Guido_Špišić, i ovim postom iznad mog.
Last edited by -LIBERO- on 10/09/2012 12:12, edited 1 time in total.
poznanik

#9519 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by poznanik »

Pedja Kojovic wrote:libero

p.k.
Vrati se Peđa, neka te s nama... :D
Banksy

#9520 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote: O pitanju odnosa teoloskih fakulteta i Univerziteta u stranci postoje razlicita misljenja - podrzana snaznim argumentima.
Odluku ce donijeti organ stranke nadlezan za to i to ce biti nas stav.
Mene je zanimalo da cujem vase argumente za i protiv.

p.k.
1. Koji ''organ'' stranke donosi takve odluke :?
Voljela bih da nas izvjestiš kad ''odluka'' bude donesena, baš me zanima.

2. Dalje, pitanje, vjerujem da ti je promaklo, da li sve sarajevske kandidatkinje za načelnice općina imaju regulisane statuse kod svojih poslodavaca, uplaćuju li im ovi sva potrebna davanja? Vjerujem da je to lako provjeriti.
Iako naizgled nebitan, to je vrlo važan podatak jer pokazuje njihovu individualnu sposobnost i kapacitete da se izbore za svoja (naša) prava.

3. Također, da li je istina da je od od 167 kandidata svega njih 14 nebošnjaka. Vjerujem da ih niste brojali u tom smislu, ali također vjerujem da postoji nacionalno izjašnjavanje kandidata (gdje si sam rekao da si kandidovan kao Srbin i tako ušao u Dom naroda) vjerujem da postoji i neka statistika i da imate bar okvirne podatke. Našla sam taj broj u medijima, pa mi se učinilo da je 14 od 167, manje od 10%, baš pretjerana brojka.

4. I na koncu, u vezi pokušaja nametanja novog zakona o policiji na sarajevskom kantonalnom nivou,
znam da ste sve vrijeme čvrsto stajali uz SDP,
Da li je vaše stajalište i dalje takvo, imajući u vidu sve negativne ocjene Evropske komisije, EUPM-a, Venecijanske komisije i dva puta OHR-a, ispod je onaj najnoviji,

INZKO PISAO MUSIĆU I BUDIMLIĆU

Neprikladan uticaj politike

Valentin Inzko ponovio je članovima Vlade KS-a svoj raniji stav, da policija nije bila na odgovarajući način konsultovana po pitanju nacrta zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, usvojenog 23. avgusta 2012.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je dopis premijeru i ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fikretu Musiću i Muhamedu Budimliću u kojem ih podsjeća na član IV aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem se navodi da će stranke u potpunosti surađivati sa visokim predstavnikom i njegovim osobljem.

- S obzirom na to još jednom sam primoran naglasiti da je neprihvatljivo napadati lični i profesionalni integritet mog osoblja u toku obavljanja njihovih službenih dužnosti ispred Ureda visokog predstavnika. Kako i sami dobro znate, moj ured je više puta pokušavao uspostaviti dijalog sa vama na temelju profesionalizma i normi diplomatske pristojnosti koja je u skladu sa važnosti vaših dužnosti i značaju vaših položaja. Međutim, vi niste odgovorili na isti način. Stoga vas molim da smjesta prekinete dalje napade na moje osoblje u otvorenim forumima i medijima, uključujući sjednice Vlade, poručio je Inzko.

Valentin Inzko ponovio je članovima Vlade KS-a svoj raniji stav, da policija nije bila na odgovarajući način konsultovana po pitanju nacrta zakona o unutrašnjim poslovima KS-a, usvojenog 23. avgusta 2012, da on ne štiti adekvatno policiju Kantona Sarajevo od neprikladnog političkog uticaja, te dovodi do veće neusklađenosti propisa o policiji u FBiH.

- Preferirani redosljed usvajanja propisa o unutrašnjim poslovima podrazumijeva da se prvo usvoji zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, a da se onda taj model usklađeno preslika na kantone, poručio je Musiću i Budimliću Inzko, koji je dopis proslijedio i specijalnom izaslaniku Evropske unije za BiH i šefu delegacije EU u našoj zemlji Peteru Sorensenu, ali i ambasadoru SAD-a u Bosni i Hercegovini Patricku Moonu.

Pitanja su 4, ali vjerujem da odgovore već imaš i da ti neće biti problem kartko odgovoriti na svako, hvala.
ultima_palabra

#9521 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:2. Dalje, pitanje, vjerujem da ti je promaklo, da li sve sarajevske kandidatkinje za načelnice općina imaju regulisane statuse kod svojih poslodavaca, uplaćuju li im ovi sva potrebna davanja? Vjerujem da je to lako provjeriti.
Iako naizgled nebitan, to je vrlo važan podatak jer pokazuje njihovu individualnu sposobnost i kapacitete da se izbore za svoja (naša) prava.
Ovo mi je malo pretjerano... znači onaj kome poslodavac ne uplaćuje sva potrebna davanja automatski je nesposoban? :-) Pa valjda to govori o poslodavcu a ne o radniku :-?
Banksy

#9522 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
Banksy wrote:2. Dalje, pitanje, vjerujem da ti je promaklo, da li sve sarajevske kandidatkinje za načelnice općina imaju regulisane statuse kod svojih poslodavaca, uplaćuju li im ovi sva potrebna davanja? Vjerujem da je to lako provjeriti.
Ovo mi je malo pretjerano... znači onaj kome poslodavac ne uplaćuje sva potrebna davanja automatski je nesposoban? :-) Pa valjda to govori o poslodavcu a ne o radniku :-?
O poslodavcu naravno, prije svega, bez sumnje, ali ako osoba nije u stanju da se izbori za svoja prava, ili ako pristaje da radi kod poslodavca (Ganićev fakultet) koji ne uplaćuje doprinose, kako očekivati da se sutra kao načelnica izbori za svoje sugrađane i da štiti njihove interese i prava.
Petit_Beurre

#9523 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
O poslodavcu naravno, prije svega, bez sumnje, ali ako osoba nije u stanju da se izbori za svoja prava, ili ako pristaje da radi kod poslodavca (Ganićev fakultet) koji ne uplaćuje doprinose, kako očekivati da se sutra kao načelnica izbori za svoje sugrađane i da štiti njihove interese i prava.
Image
ultima_palabra

#9524 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:
ultima_palabra wrote:
Pogan je ovo vakat, @Banksy... ja ne bih očekivao od nekoga da bude Rosa Luxemburg ako sam ne mogu ispoštovati te principe.
Banksy

#9525 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Lud i ponosan wrote:
Banksy wrote:
Dakle, po tvom, samo su sposobni ovi sto rade u drzavnim sluzbama? Jer, kod njih su plate redovne i uspjeli su se "izboriti" za svoja prava.
Dozvoljavam da imaš drugačija iskustva, a možda sam i ja okružena nekim čudnim ljudima, ali znam ih bezbroj kojima poslodavac uredno isplaćuje sva davanja. Zapravo, znam ih tek par kojima ne isplaćuje.
Svoje stavove o kandidatima formiraćemo sami, zasad me samo zanima podatak da li im poslodavac uplaćuje davanja (Ganićev fakultet nije seoski granap, složićeš se).
edit: i mani se sličica, ako želiš da te ozbiljno shvate, nismo u osnovnoj.
Locked