BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#9501 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ako moze citat na osnovu kojeg je ad hominem, moze. a ako ne nek svak procijeni za sebe o kakovom se sagovorniku radi.
General War

#9502 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

Lopez1981 wrote:Kako pricas o toj haubici ili rpg-u rekao bi covjek nebitne stvari kao cackalice a 93 vojnik Armije BiH u Mostaru na liniji bio sretan ako ima 15 metaka u okviru. Gledas kako tenk gruha cijeli dan po starom gradu 50 metara od nasih linija sa brda i cekas dok dodje covjek sa osom koji trci sa kraja na kraj grada i nece da puca ako nije siguran da ce ga 100% pogoditi jer moze biti kasnije potrebnija granata. Ne znam sta si ti umislio pa ocekujes da se u nas pravi nesto "zajebanije" ali ta haubica 155mm ili Rpg ce se koristiti i za 50+ godina to je sigurno i bit ce vrlo efikasno oruzje. Citam koliko podcjenjujete sve ovo sto se radi u nasoj NI i ne mogu doci sebi. :-)
Ako se meni obracas, zato sto neprijatelj je sada nabavio sredstva da te isto tako precizno gadja ali sa distance od 20Km, a ti sanjas o zolji ili OSI i par metaka...ljudi, nacin ratovanja se promjenio i jos se mjenja a to nikako da forumski stratezi shvate.
detroit-mercy

#9503 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:
otac_makarije wrote:Image
Nagradno pitanje, koliko dijelova ovog vozila se proizvodi u BiH (rs u ) :lol:
Moje optimisticne procjene su 2% :mrgreen:
General War

#9504 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

anelsol wrote:
General War wrote:
anelsol wrote:
Vic je jarane da ste sa onakvom JNA izgubili sve ratove. To je baš pravi vic.
Uzivaj u vicu onda, i ne citaj vijesti razocarat ces se.
Vase je davno odzvonilo, nikad više 92. Sudeći po najavama SPC & Co nazalost čeka nas drugo poluvrijeme. Vidicemo na čemu smo.
Samo srcem junace :thumbup:
славянин

#9505 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

otac_makarije wrote:
General War wrote:
Sta god ko mislio o ovom vozilu i firmi koja ga pravi ... ne izgleda lose
Btw, ta firma je proizvela i masine za deminiranje koje su u osbih. Sto ce reci da je proizvodjac jedina dva namjenska vozila proizvedena nakon rata za vojne/policijske potrebe u bih ta kako se vecina ovdje sprda radionica u garazi u Bratuncu.
Toliko o namjenskoj u bih
Nista narocito, slaba vidljivost...nasminkan srednja zalost, gdje mopze proci i koje pogodke izdrzati niko nema pojma sa sigurnoscu...sve u svemu za nekog nekog akcionog filma D kategorije.
E jbga sad, sve je top secret jel de, al zato Marceta iz Glamoca zna sve o regionalnoj namjenskoj :)
U stvarnom zivotu vecina stvari je na par klikova udaljena pa tako imamo...

Maksimalna brzina "Despota" je 120 km/h, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.

MOTOR - tipa Mercedes-Benz, zaprеmina: 7.2 litra, snaga: 240 kW
MJENJAČ-tip ALLISON, Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1.
TRANSMISIJA- tip: 4x4 konfiguracija, osovine sa nezavisnim oslanjanjem

BALISTIČKA ZAŠTITA- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a ZAŠTITA OD EKSPLOZIJE- nivo 2a i 2b prema STANAG 4569/.
Saraf tip celik 7cm oktagonalni zeljezara zenica... to je made in bih od tog vozila :lol:
General War

#9506 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

detroit-mercy wrote:
славянин wrote:
Nagradno pitanje, koliko dijelova ovog vozila se proizvodi u BiH (rs u ) :lol:
Moje optimisticne procjene su 2% :mrgreen:
Ja ne znam nijednu zemlju osim mozda amerike da je u stanju da izradi sve komponente od motora do elektronike (i da bude kvalitetno), sve se radi u saradnji vise kompanija, nastranu ova skalamerija...to uopste nije mjerilo.
insomnia78

#9507 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Francuska?
anelsol

#9508 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

славянин wrote:
anelsol wrote:
Vase je davno odzvonilo, nikad više 92. Sudeći po najavama SPC & Co nazalost čeka nas drugo poluvrijeme. Vidicemo na čemu smo.
Dabogda tu utakmicu u kuci vodio.
Majstore pročitaj prvo post pa onda komentarisi. Ko ovdje želi rat? Meni jedan bio sasvim dovoljan.
detroit-mercy

#9509 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:
otac_makarije wrote:
General War wrote:
E jbga sad, sve je top secret jel de, al zato Marceta iz Glamoca zna sve o regionalnoj namjenskoj :)
U stvarnom zivotu vecina stvari je na par klikova udaljena pa tako imamo...

Maksimalna brzina "Despota" je 120 km/h, uz savladavanje nagiba od 50 odsto, bočnog nagiba 30 odsto, prilaznim uglom 40 stepeni i odlaznim uglom 43 stepena.

MOTOR - tipa Mercedes-Benz, zaprеmina: 7.2 litra, snaga: 240 kW
MJENJAČ-tip ALLISON, Automatska transmisija, broj brzina: 6 +1.
TRANSMISIJA- tip: 4x4 konfiguracija, osovine sa nezavisnim oslanjanjem

BALISTIČKA ZAŠTITA- nivo 2 prema STANAG 4569, FB6 prema EN 1522 -opciono Nivo 3 prema STANAG 4569, a ZAŠTITA OD EKSPLOZIJE- nivo 2a i 2b prema STANAG 4569/.
Saraf tip celik 7cm oktagonalni zeljezara zenica... to je made in bih od tog vozila :lol:
Filter za ulje i vrlo vjerovatno pakne za kocnice iz Tesnja :mrgreen:.
Nije lose za pocetak :mrgreen:
General War

#9510 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

insomnia78 wrote:Francuska?
Ne bas...Erbas, Dasault,Thompson CSF rade u kooperaciji sa drugimk evropskim i americkim firmama...sto je nista cudno i strasno...normala, hjer godine razvoja svoje komponente ubiju cijenu do gotovog proizvoda.
Last edited by General War on 28/06/2019 19:17, edited 1 time in total.
славянин

#9511 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

@general war
Ma nemoj reci - evo Francuzi... oni svoje pa svoje.Englezi svoje pa svoje.Njemci,Rusi,Kinezi itd itd.Pricamo o vozilu cija balisticka stakla su uvezena,motor uvezen,mjenjac uveze,svi oklopi osim celicnog uvezeni,elektronika uvezena.... pa sta je tu proizvedeno ? Celik je vjerovatno odavde kao sto rekoh i sarafanje se vrsi tamo gdje ih sklapaju - i onda spektakl sirokih razmjera i nevjerovatno dostignuce :oops:

Nema kod nas sredine, ili kudimo a kad nesto krenemo praviti onda nam niko na svijetu nije ravan.
155_mm

#9512 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

anelsol wrote:
славянин wrote:
anelsol wrote:
Dabogda tu utakmicu u kuci vodio.
Majstore pročitaj prvo post pa onda komentarisi. Ko ovdje želi rat? Meni jedan bio sasvim dovoljan.
nije bitno sta ti napises nego sta ti kazu da si napisao
славянин

#9513 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

General War wrote:
Ne bas...Erbas, Dasault,Thompson CSF rade u kooperaciji sa drugimk evropskim i americkim firmama...sto je nista cudno i strasno...normala, hjer godine razvoja svoje komponente ubiju cijenu do gotovog proizvoda.
Sad ti dodje do aviona i helikoptera. Evo ti borbena vozila Nexter,Renault i slicno ? Puske,mitraljezi itd itd. Pa ti poredis avion sa lakim oklopnim vozilom. Nego de da mi municiju u bih proizvodimo znaci od baruta,cahure do metka,pa pusku,mitraljez,granate minobacace i slicno zaokruziti ,daj fabriku eksploziva da pune se te granate. Pa onda razmisljati o pravljenju vozila - ako ces pokupovati dijelove iz inostranstva i sklopiti ovdje pa onda komotno mozes kupiti vozilo sklopljeno dobit ces i popusta garant :lol:
славянин

#9514 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
Ajde dobro je nemoj da places sve ce biti uredu :D :maca:
155_mm

#9515 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kolika se energija trosi da neko ne bi slucajno "uvecao ribu". tema se zbog toga prati u sekundama.

:lol: :lol: :lol:

posjeca me na ono kad su nas uvjeravali na prihvatimo miloradova pravila za popis da se ne bi zbog "pogresnih" bosnjackih podataka pravilo previse skola, obdanista, bolnica...

155_mm

#9516 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:
Ajde dobro je nemoj da places sve ce biti uredu :D :maca:
ti si izgleda jedini na ovoj temi koji nisi u stanju da vidis koliko si nisko pao u diskusiji. zar bas ne vidis koliko je jadno i nekulturno tvoje ponasanje?

ozbiljno pitam.
detroit-mercy

#9517 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:@general war
Ma nemoj reci - evo Francuzi... oni svoje pa svoje.Englezi svoje pa svoje.Njemci,Rusi,Kinezi itd itd.Pricamo o vozilu cija balisticka stakla su uvezena,motor uvezen,mjenjac uveze,svi oklopi osim celicnog uvezeni,elektronika uvezena.... pa sta je tu proizvedeno ? Celik je vjerovatno odavde kao sto rekoh i sarafanje se vrsi tamo gdje ih sklapaju - i onda spektakl sirokih razmjera i nevjerovatno dostignuce :oops:

Nema kod nas sredine, ili kudimo a kad nesto krenemo praviti onda nam niko na svijetu nije ravan.
Nas problem je sto je nama referenca bivsa Juga i njena namjenska pri cemu se zaboravlja:
1 Neogranicen budzet za vojsku
2 Broj stanovnika/vojnika
3 Geopoliticki polozaj u svijetu (u ta doba)

Sta od svega ovoga mi danas imamo.
Treba sve staviti u neke realne okvire i sta su nase mogucnosti, sta mozemo a sta "znamo" da napravimo.
Ovdje se prica o dronovima, pa mi dok dron napravimo to isto ce postati zastarjela tehnologija.
I na kraju ekonomski aspekt svega, mi para na bacanje nemamo niti smo ekonomski razvijena zemlja koja ima pare na bacanje. Upucati par miliona ili desetina miliona u neki propali projekat bi bio strasan udar na namjensku. Iza svakog projekta treba da stoji ekonomska opravdanost i samo tako namjenska ce biti na zdravim nogama i biti u stanju da se razvija. Ovako, lista lijepih zelja ili neka skalamerija skrpljena u nekakvoj garazi samo zato da bi se pokazalo da i mi cunu imamo je :-) .
The 51st State

#9518 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by The 51st State »

Sve ijedna zemlja sa automobilskom industrijom lagano borbena vozila proizvodi, nije to neki poduhvat za zemlje od vise desetina miliona ljudi sa iole savremenom tehnoloskom bazom.
Ako mi ista budemo pravili to ce biti neki turski offset ili jaka podrska sa njihove strane.
Samo nek firme rade, prave pare I reinvestiraju, sa Tim ce doci I do kompleksnijih sistema.
General War

#9519 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

славянин wrote:
General War wrote:
Sad ti dodje do aviona i helikoptera. Evo ti borbena vozila Nexter,Renault i slicno ? Puske,mitraljezi itd itd. Pa ti poredis avion sa lakim oklopnim vozilom. Nego de da mi municiju u bih proizvodimo znaci od baruta,cahure do metka,pa pusku,mitraljez,granate minobacace i slicno zaokruziti ,daj fabriku eksploziva da pune se te granate. Pa onda razmisljati o pravljenju vozila - ako ces pokupovati dijelove iz inostranstva i sklopiti ovdje pa onda komotno mozes kupiti vozilo sklopljeno dobit ces i popusta garant :lol:
Nisam ba dosao nidocega, sasvim je normalno da namjenske industrije saradjuju i da se vecina komponenti uveze ili kupi projekat i stancaj, preradi doradi i prodaji....npr, VBR orkan je imao simensov SUV u ona doba.
славянин

#9520 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

155_mm wrote:
ti si izgleda jedini na ovoj temi koji nisi u stanju da vidis koliko si nisko pao u diskusiji. zar bas ne vidis koliko je jadno i nekulturno tvoje ponasanje?

ozbiljno pitam.
:maca:
detroit-mercy

#9521 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

155_mm wrote:kolika se energija trosi da neko ne bi slucajno "uvecao ribu". tema se zbog toga prati u sekundama.

posjeca me na ono kad su nas uvjeravali na prihvatimo miloradova pravila za popis da se ne bi zbog "pogresnih" bosnjackih podataka pravilo previse skola, obdanista, bolnica...

Podsjeca me na onaj film "Balkanski Spijun" :mrgreen:
славянин

#9522 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

The 51st State wrote:Sve ijedna zemlja sa automobilskom industrijom lagano borbena vozila proizvodi, nije to neki poduhvat za zemlje od vise desetina miliona ljudi sa iole savremenom tehnoloskom bazom.
Ako mi ista budemo pravili to ce biti neki turski offset ili jaka podrska sa njihove strane.
Samo nek firme rade, prave pare I reinvestiraju, sa Tim ce doci I do kompleksnijih sistema.
Jes sa automobilskom industrijom ali mi to nemamo niti smo zemlja od vise desetina miliona ljudi.Sta mi mozemo sami proizvoditi to i trebamo da guramo i kada sami municiju budemo proizvodili,granate,puske i ostala laksa oruzija - mozemo onda i da sa nekim se dogovorimo pa da sklapamo neka vozila i proizvodimo dijelove za ista. Kao osnovi garant neki bezbijednosni je da imamo autonomiju sto se tice pusaka,mitraljeza,minobacaca,haubica,rpg ova i municije za iste,ako ikako moze da se kupe tow ovi.Pa onda ajmo da guramo dalje...... ili da odma na dronove predjemo :oops:
General War

#9523 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

The 51st State wrote:Sve ijedna zemlja sa automobilskom industrijom lagano borbena vozila proizvodi, nije to neki poduhvat za zemlje od vise desetina miliona ljudi sa iole savremenom tehnoloskom bazom.
Slazem se, ali nebitno koliko miliona se imalo, stvar je imati management koji hoce i koji se razumije...proizvodnja oruzja je unosan posao.
General War

#9524 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by General War »

славянин wrote: Jes sa automobilskom industrijom ali mi to nemamo niti smo zemlja od vise desetina miliona ljudi.Sta mi mozemo sami proizvoditi to i trebamo da guramo i kada sami municiju budemo proizvodili,granate,puske i ostala laksa oruzija - mozemo onda i da sa nekim se dogovorimo pa da sklapamo neka vozila i proizvodimo dijelove za ista. Kao osnovi garant neki bezbijednosni je da imamo autonomiju sto se tice pusaka,mitraljeza,minobacaca,haubica,rpg ova i municije za iste,ako ikako moze da se kupe tow ovi.Pa onda ajmo da guramo dalje...... ili da odma na dronove predjemo :oops:
Ama sta je toliko problem sa dronom, niko ne misli predatora sastavljati, eno ti na PIK-u covjek ce ti ga sastaviti za par milja.
славянин

#9525 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by славянин »

General War wrote: Ama sta je toliko problem sa dronom, niko ne misli predatora sastavljati, eno ti na PIK-u covjek ce ti ga sastaviti za par milja.
:angry: Pa idi u trafiku onda i kupi dron eto ako se zakuha onda vrrrrrrr dronovima :lol:

PS:napraviti dron... za zafrkanciju mozda.Napraviti dron za vojne svrhe... malo teze.Napraviti dron za vojne svrhe koji mozes prodati ... a i taj dio "napraviti" znaci kupis djelove i ovaj elektricar zna dobro zalemiti i imamo fabriku dronova :lol:
Last edited by славянин on 28/06/2019 19:38, edited 1 time in total.
Post Reply