Knut Hamsun je meniaewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom
Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...
Procitao sam Glad, Po zaraslim stazama , pod jesenjom zvijezdom .... Preporuka za Glad
Moderator: Chloe
Knut Hamsun je meniaewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom
Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...
E hvala, jesi'l citao Ibzena? Imam neke njegove drame, jos ih nisam citaoBullet Tooth Tony wrote:Knut Hamsun je meniaewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom
Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...![]()
![]()
![]()
Procitao sam Glad, Po zaraslim stazama , pod jesenjom zvijezdom .... Preporuka za Glad

bil heroj galaksijeSatori wrote:Može li mi neko preporučiti neko SF, a zabavno i čitljivo štivo? U stilu Autostoperskog vodiča. Bez Dan Simmonsa, molim vas.
Samo reci kojuBlack swan wrote:mogo bi nešto od grišama

Znaci jos malo pa ces me stici. Samo jedan njegov pravni triler nisam procitao a i njega planiram uskoro...Donnie Smith wrote:Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John GrishamPa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala
Nekad ne moras zaredati nego vremenom sve procitas...Tribuson mi je jedan od drazih pisaca. Njegovi Bildungsromani i pseudoautobiografska proza su fenomenalni...krimice nisam citao, al sigurno su i oni dobri. Uzor mu je R. Chandler...shmizlica wrote:ne volim tako zaredati jednog pisca...uvijek se potrudim da promiksam![]()
malo se nafurala na trčanje i naletim da Murakami trči 6 dana u sedmici po sat vremena...ovo je kao svojevrsna biografija...zanimljivo![]()
a sinoć završila Lovac na zmajeve od Hosseinija....baš potresno![]()
sad ću startat s Tribusonom...nisam još izabrala knjigu...imam par
dobio sam preporuku za tu knjigu a nikako da se nakanim da je procitamshmizlica wrote:ne volim tako zaredati jednog pisca...uvijek se potrudim da promiksam![]()
malo se nafurala na trčanje i naletim da Murakami trči 6 dana u sedmici po sat vremena...ovo je kao svojevrsna biografija...zanimljivo![]()
a sinoć završila Lovac na zmajeve od Hosseinija....baš potresno![]()
sad ću startat s Tribusonom...nisam još izabrala knjigu...imam par
Ulični advokat i Slučaj pelikan pročitani davno, i ovo je mislim to, ne znam šta još ima, moraću proguglati, pa ako šta fali dokupiti. Koju ti nisi čitao?sadmire wrote:Znaci jos malo pa ces me stici. Samo jedan njegov pravni triler nisam procitao a i njega planiram uskoro...Donnie Smith wrote:Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John GrishamPa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala
Ima ih negdje oko 20 ukupno, a ovaj sto ga nisam procitao jos nije preveden kod nas, na njemackom se zove Die Anklage...zadnja koja je prevedena je Javorov drvored, ja mislim...citao sam jos i njegovu zbirku prica Ford county i tri sportske drame, a nisam one djecje romane kao ni Obojenu kucu i Farmu i ne znam sad tacno sta ima jos...uglavnom, prvi mi je bio Firma, davno jos...dobar je pripovjedac, drzi paznju i tjera te na citanje...Donnie Smith wrote:Ulični advokat i Slučaj pelikan pročitani davno, i ovo je mislim to, ne znam šta još ima, moraću proguglati, pa ako šta fali dokupiti. Koju ti nisi čitao?sadmire wrote:Znaci jos malo pa ces me stici. Samo jedan njegov pravni triler nisam procitao a i njega planiram uskoro...Donnie Smith wrote:Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John GrishamPa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala
U kojoj je to školi on bio za lektiru?Jack Be Nimble wrote:Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio.
AmerickaDonnie Smith wrote:U kojoj je to školi on bio za lektiru?Jack Be Nimble wrote:Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio.
lajk američki sistemJack Be Nimble wrote:AmerickaDonnie Smith wrote:U kojoj je to školi on bio za lektiru?Jack Be Nimble wrote:Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio.
Kundera, Dostoevsky, Steinbeck, itd standardna klasika se citala za nastavu ali si ti morao u svoje slobodno vrijeme procitati 15 knjiga svake godine sto je njihova lektira. To je da se djeca natjeraju citati van skolskog materijala. Nastavnici bi dali listu knjiga koji oni preporucuju i ako to procitas onda dobijes ekstra poene. A lektira je tipa usmenog prepricavanja stiva, glavni likovi, sta si naucio i to zakazes sastanak sa nastavnikom obicno poslije skole.
Tako da sam ja prvu godinu citao Grishama ili neku jacu knjigu ako sam je vec procitao na nasem pa sam znao o cemu se radiIsto tako kada bi se citao Rus ili Svabo (hasse) onda sam trazio od nasih da li su kojim slucajem donijeli te knjige na nasem (vecina jeste) pa sam za nastavu citao na nasem i engleskom prevodu da bi mi bio lakse skontati.