Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

Bullet Tooth Tony

#9501 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bullet Tooth Tony »

aewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom

Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...
Knut Hamsun je meni :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Procitao sam Glad, Po zaraslim stazama , pod jesenjom zvijezdom .... Preporuka za Glad :)
aewi

#9502 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aewi »

Bullet Tooth Tony wrote:
aewi wrote:Jos uvijek sam pod dojmom

Ovu slucajno dobih. Bas je bas, mislim da cu potraziti jos njegovih knjiga...
Knut Hamsun je meni :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Procitao sam Glad, Po zaraslim stazama , pod jesenjom zvijezdom .... Preporuka za Glad :)
E hvala, jesi'l citao Ibzena? Imam neke njegove drame, jos ih nisam citao
azurna_obala

#9503 Re: Šta trenutno čitate?

Post by azurna_obala »

Image

Nekako sjetna i tužna, to su mi prvi utisci, a tek sam na početku.
Satori

#9504 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Satori »

Može li mi neko preporučiti neko SF, a zabavno i čitljivo štivo? U stilu Autostoperskog vodiča. Bez Dan Simmonsa, molim vas.
aewi

#9505 Re: Šta trenutno čitate?

Post by aewi »

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9506 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Satori wrote:Može li mi neko preporučiti neko SF, a zabavno i čitljivo štivo? U stilu Autostoperskog vodiča. Bez Dan Simmonsa, molim vas.
bil heroj galaksije
Satori

#9507 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Satori »

Hvala :thumbup:
Grean

#9508 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Grean »

Aleksandar Hemon, "Knjiga mojih zivota"

http://www.delfi.rs/knjige/63034_knjiga ... izare.html

Image

Prvi put da citam nesto od Hemona. Radi se o autobiografiji, pocinje u Sarajevu sjecanjima iz djetinjstva, preko adolescentskih dana, ratnog perioda, zivota roditelja u izbjeglistvu, vraca se i opisuje njihov izlazak iz Sarajeva. Rijetko mi se desi da zaredam sa vise dobrih knjiga, ovaj put sam imao srece.

Dobra je a valjda jos bolja onima koji su taj period i sami prozivljavali mada izaziva neki gorak ukus, kao da ponovo prozivljavas sve ali sada njegovim ocima uz neku mjesavinu svojih sjecanja.

Namjere srpskih nacionalista kroz njegov opis Karadzica i govora u Skupstini, objasnjenja njegove prijetnje, pozadinu iste i pokolja koji je bio planiran ma sta ta Skupstina izglasala vezano za referendum niko nije bolje opisao. Samo njegovo raskrinkavanje te srpske mitomanije kako je rat uzrokovan preglasavanjem i referendumom vrijedi citanja knjige, ono kad se zaneses pa udjes u dilemu.

Inace je citak, ima jednu dozu humora, mozda ne onog tipicnog sarajevskog kako npr. dozivljavam Jergovica ili Sidrana, vise nekog sarkasticnog pogleda na stvari. Kako god preporucujem mada nisam zavrsio, negdje sam na sredini i vec mi je pomalo zao sto se kraj blizi. Ali opet kazem, mozda sam i pod utiskom toga sto je toliko vezano za moje vrijeme, za moj grad i zemlju i bez obzira na generacijsku razliku u nekih sest, sedam godina ono tvoje se preplice sa onim o cemu on pise.

PS...Gorak ukus je i sto se toliko toga ponavlja ovih dana. Scenario je preslican da bi ti bilo svejedno.
Pecorin

#9509 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Pecorin »

-
Donnie Smith

#9510 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John Grisham :D Pa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9511 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

mogo bi nešto od grišama :lol:
Donnie Smith

#9512 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Black swan wrote:mogo bi nešto od grišama :lol:
Samo reci koju :D
shmizlica

#9513 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

ne volim tako zaredati jednog pisca...uvijek se potrudim da promiksam :mrgreen:

Image
malo se nafurala na trčanje i naletim da Murakami trči 6 dana u sedmici po sat vremena...ovo je kao svojevrsna biografija...zanimljivo :mrgreen:

a sinoć završila Lovac na zmajeve od Hosseinija....baš potresno :|

sad ću startat s Tribusonom...nisam još izabrala knjigu...imam par
sadmire

#9514 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Donnie Smith wrote:Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John Grisham :D Pa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala :D
Znaci jos malo pa ces me stici. Samo jedan njegov pravni triler nisam procitao a i njega planiram uskoro...
sadmire

#9515 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

shmizlica wrote:ne volim tako zaredati jednog pisca...uvijek se potrudim da promiksam :mrgreen:

Image
malo se nafurala na trčanje i naletim da Murakami trči 6 dana u sedmici po sat vremena...ovo je kao svojevrsna biografija...zanimljivo :mrgreen:

Nekad ne moras zaredati nego vremenom sve procitas...Tribuson mi je jedan od drazih pisaca. Njegovi Bildungsromani i pseudoautobiografska proza su fenomenalni...krimice nisam citao, al sigurno su i oni dobri. Uzor mu je R. Chandler...
Daryl Dixon

#9516 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Daryl Dixon »

shmizlica wrote:ne volim tako zaredati jednog pisca...uvijek se potrudim da promiksam :mrgreen:

Image

dobio sam preporuku za tu knjigu a nikako da se nakanim da je procitam :thumbup: :thumbup:
Donnie Smith

#9518 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

sadmire wrote:
Donnie Smith wrote:Klijent - John Grisham. Prije toga Vrijeme ubijanja - John Grisham. Ova je pri kraju, ode 500 stranica dok trepnuh okom. Slijedi Tvrtka - opet John Grisham :D Pa Suradnik - opet Grisham. Pa Čudotvorac pa Priziv, opet Grisham. Ostale sam pročitala ranije, sad ove iskupila na PIK-u i zaredala :D
Znaci jos malo pa ces me stici. Samo jedan njegov pravni triler nisam procitao a i njega planiram uskoro...
Ulični advokat i Slučaj pelikan pročitani davno, i ovo je mislim to, ne znam šta još ima, moraću proguglati, pa ako šta fali dokupiti. Koju ti nisi čitao?
sadmire

#9519 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

Donnie Smith wrote:
sadmire wrote:
Ulični advokat i Slučaj pelikan pročitani davno, i ovo je mislim to, ne znam šta još ima, moraću proguglati, pa ako šta fali dokupiti. Koju ti nisi čitao?
Ima ih negdje oko 20 ukupno, a ovaj sto ga nisam procitao jos nije preveden kod nas, na njemackom se zove Die Anklage...zadnja koja je prevedena je Javorov drvored, ja mislim...citao sam jos i njegovu zbirku prica Ford county i tri sportske drame, a nisam one djecje romane kao ni Obojenu kucu i Farmu i ne znam sad tacno sta ima jos...uglavnom, prvi mi je bio Firma, davno jos...dobar je pripovjedac, drzi paznju i tjera te na citanje...
sadmire

#9520 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sadmire »

...ima i onaj jedan dokumentaristicki, po istinitom dogadjaju, Nevin covjek...

Inace sam upravo zavrsio Krug od D. Eggersa i zapoceo Tvoj sin Huckleberry Finn od Bekima Sejranovica...usput citam i nesto od Lee Childa i od D. Baldaccija...
Jack Be Nimble

#9521 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Jack Be Nimble »

Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio :mrgreen:.
Donnie Smith

#9522 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Jack Be Nimble wrote:Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio :mrgreen:.
U kojoj je to školi on bio za lektiru? :shock:
Jack Be Nimble

#9523 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Jack Be Nimble »

Donnie Smith wrote:
Jack Be Nimble wrote:Grishama citao u srednjoj za lektiru dok mi se engleski nije popravio :mrgreen:.
Americka :D Kundera, Dostoevsky, Steinbeck, itd standardna klasika se citala za nastavu ali si ti morao u svoje slobodno vrijeme procitati 15 knjiga svake godine sto je njihova lektira. To je da se djeca natjeraju citati van skolskog materijala. Nastavnici bi dali listu knjiga koji oni preporucuju i ako to procitas onda dobijes ekstra poene. A lektira je tipa usmenog prepricavanja stiva, glavni likovi, sta si naucio i to zakazes sastanak sa nastavnikom obicno poslije skole.

Tako da sam ja prvu godinu citao Grishama ili neku jacu knjigu ako sam je vec procitao na nasem pa sam znao o cemu se radi :D Isto tako kada bi se citao Rus ili Svabo (hasse) onda sam trazio od nasih da li su kojim slucajem donijeli te knjige na nasem (vecina jeste) pa sam za nastavu citao na nasem i engleskom prevodu da bi mi bio lakse skontati.
Jack Be Nimble

#9524 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Jack Be Nimble »

Prije neki dan sam bio u knjizari i vidio novu knjigu The Wolf of Sarajevo - Matthew Palmer.

Internacionalna spijuanaza, srpski nacionalista se diza iz dubokog sna i zeli opet rat, balkanska mafia itd...jel iko imao prilike procitati? Meni se malo povracalo dok sam citao opis knjige, haj sto nasi filmovi ne mogu nista bez rata napraviti a sada i stranci poceli pisati knjige na racun toga.
Donnie Smith

#9525 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

Jack Be Nimble wrote:
Donnie Smith wrote:
Americka :D Kundera, Dostoevsky, Steinbeck, itd standardna klasika se citala za nastavu ali si ti morao u svoje slobodno vrijeme procitati 15 knjiga svake godine sto je njihova lektira. To je da se djeca natjeraju citati van skolskog materijala. Nastavnici bi dali listu knjiga koji oni preporucuju i ako to procitas onda dobijes ekstra poene. A lektira je tipa usmenog prepricavanja stiva, glavni likovi, sta si naucio i to zakazes sastanak sa nastavnikom obicno poslije skole.

Tako da sam ja prvu godinu citao Grishama ili neku jacu knjigu ako sam je vec procitao na nasem pa sam znao o cemu se radi :D Isto tako kada bi se citao Rus ili Svabo (hasse) onda sam trazio od nasih da li su kojim slucajem donijeli te knjige na nasem (vecina jeste) pa sam za nastavu citao na nasem i engleskom prevodu da bi mi bio lakse skontati.
lajk američki sistem :D
ali, ja sam u srednjoj imala sličan sistem, svoj, za lektiru dobijemo 20 knjiga, raja pročita jednu ili nijednu, ja svih 20, uradim lektire i uredno pročitam u toku školske godine još 100-130 knjiga. Lajk i moj sisitem. Možda me zato danas želudac ili psiha ili šta već handri. :D
Post Reply