Ramazan, opet ;)
- Kaiser
#9501 Re: Ramazan, opet ;)
Ma pričao bih ja o iftaru, ali, ljudi, ogladniću

- liliput
#9502 Re: Ramazan, opet ;)
lilla wrote:Kaiser wrote:(ovo malo da prestanemo pisati o iftarskom meniju)![]()
Što se vremena tiče i njegova korištenja, treba doviti za bereket u njemu...i ja osjetim često kako ga je sve manje...
@bijela:
stoga, priča o receptima nije samo to, nego želja da se ugodi nekome dragome.
ja duboko vjerujem da je spremanje hrane za svoje ukućane, dok je čovjek svjestan da priprema ono što mu je Uzvišeni Allah dao od svojih blagodati.. halal hranu.. spremljenu sa bismillom - jedna vrsta ibadeta.
tako da, nemojte se ljutiti kada zaredamo nekoliko postova u vezi recepata. to stvarno nije samo zbog hrane.
i da, sjetite se nekada pa onoga ko vam je pripremio iftar pohvalite i zahvalite
- Kaiser
#9503 Re: Ramazan, opet ;)
Nije da ja ne volim priču o receptima, naprotiv! Malo sam se šalio, jer sam danas stvarno na granici da ogladnimbijela wrote:sad ću napisati nešto o ovoj priči o receptima i neću više o tome![]()
naime, dok nisam sama počela kuhati i meni je, kao nekim forumašima, smetala priča o hrani i receptima.
i onda sam počela tu i tamo nešto kuhati. kada čovjek sam u nešto uloži trud, onda zna više to i cijeniti.
i vjerujte mi, iftar kojeg naprave dvije ruke uopšte nije hrana. to jest - nije samo hrana.
osoba koja se potrudi da svojim ukućanima napravi što ljepši iftar taj dan je imala na umu način kako da im svima ugodi. kako da ugodi postačima.
a u svako jelo koje je napravila uložila je mnogo ljubavi, truda, volje i želje da to bude lijepo.
stoga, priča o receptima nije samo to, nego želja da se ugodi nekome dragome.
ja duboko vjerujem da je spremanje hrane za svoje ukućane, dok je čovjek svjestan da priprema ono što mu je Uzvišeni Allah dao od svojih blagodati.. halal hranu.. spremljenu sa bismillom - jedna vrsta ibadeta.
tako da, nemojte se ljutiti kada zaredamo nekoliko postova u vezi recepata. to stvarno nije samo zbog hrane.
i da, sjetite se nekada pa onoga ko vam je pripremio iftar pohvalite i zahvalite
A vezano za ovo u tvom postu, potpuno si u pravu i potpuno shvatam šta želiš reći. Naravno da je spremanje iftara ibadet.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#9504 Re: Ramazan, opet ;)
Pa ja ogladnim,pricala ne pricala o jelulilla wrote:Treba i to osjetit', mislim gladKaiser wrote:Ma pričao bih ja o iftaru, ali, ljudi, ogladniću![]()
kažu da ne bi trebalo ni spavati po danu dok se posti (iako je i san postača ibadet) i da čovjek treba da osjeti i glad i žeđ i umor i bude svjestan radi koga to čini
a na ovo boldirano se nema sta reci....to je tako
ovo mi pravo zanimljvo,svodjenje racuna pred kraj zivota
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /110805059
fatastican potez,inace 1000 dinara je 10 E....znaci za 20 markica da ga nista ne jede iznutra
sad kad se pocnem prekopavat po mislima dal sam dje duzna ostala dal pare dal sta drugoooo
uhhh
- Kaiser
#9505 Re: Ramazan, opet ;)
Jednog od proteklih ramazana slušao sam hutbu o svođenju računa u životu. Otprilike, uzmeš olovku i papir i pokušaš se sjetiti svojih dobrih i loših djela. Naglasak je ovjde naravno na lošim djelima, jer je svrha svođenja računa da se čovjek "iskupi" za njih dok je živ, tj. ili da traži oprost od Boga ili da traži halala od ljudi (zavisno od toga kakvi su grijesi u pitanju). Tako sam ja počeo svoditi račun i nakon nekoliko sati bio sam stvarno prestrašen onim što sam napisao. Pokušao sam zamisliti da je to Knjiga koja će mi biti data na Sudnjem danu-ali prepao sam se da sve više liči na Kjnigu koja se daje u lijevu ruku.
Razmišljao sam o tome i onda pričao sa nekim ko mi je ispričao ovu hikaju:
Živio jedan pobožan čovjek u nekom selu. Sve što je radio podređivao je vjeri u jednog i jedinog Allaha. I izvršavao sva Božija naređenja, a izbjegavao sve Njegove zabrane. Međutim, ni tada nije imao osjećaj da je dovoljno zahvalan Bogu dž.š. pa je odlučio otići iz sela, nastaniti se na nekom ostrvu, i do kraja života samo ibadet Bogu činiti. Kako je naumio, tako je i uradio.
Preseli taj čovjek na Ahiret i dođe pred Allaha dž.š. Kaže Allah dž.š. tom čovjeku: Mojom milošću daće ti se Knjiga u desnu ruku, pa uđi na džennetsku kapju.
Tada se u tom čovjeku prvi put probudi oholost i reče: Allahu moj, kako to da mi se Knjiga daje u desnu ruku Tvojom milošću, kada sam ja cijeli život proveo samo u tebe vjerujući i samo tebi ibadet čineći?
Allah dž.š. reče: Moji robovi Mi ne mogu zahvaliti na Mojim blagodetima da čitav život samo ibadet čine. Zato je jedini način da budete spašeni da tražite Milost moju.
Čovjek se na te riječi pokaja, uputi iskrenu dovu Allahu dž.š. i uđe u džennet.
Uzdajmo se u Božiju milost. On je Milostivi i Samilosni. Samo nas milost njegova može spasiti kazne.
Teško bi nam bilo da nam neko drugi sudi za ono što smo uradiili.
Razmišljao sam o tome i onda pričao sa nekim ko mi je ispričao ovu hikaju:
Živio jedan pobožan čovjek u nekom selu. Sve što je radio podređivao je vjeri u jednog i jedinog Allaha. I izvršavao sva Božija naređenja, a izbjegavao sve Njegove zabrane. Međutim, ni tada nije imao osjećaj da je dovoljno zahvalan Bogu dž.š. pa je odlučio otići iz sela, nastaniti se na nekom ostrvu, i do kraja života samo ibadet Bogu činiti. Kako je naumio, tako je i uradio.
Preseli taj čovjek na Ahiret i dođe pred Allaha dž.š. Kaže Allah dž.š. tom čovjeku: Mojom milošću daće ti se Knjiga u desnu ruku, pa uđi na džennetsku kapju.
Tada se u tom čovjeku prvi put probudi oholost i reče: Allahu moj, kako to da mi se Knjiga daje u desnu ruku Tvojom milošću, kada sam ja cijeli život proveo samo u tebe vjerujući i samo tebi ibadet čineći?
Allah dž.š. reče: Moji robovi Mi ne mogu zahvaliti na Mojim blagodetima da čitav život samo ibadet čine. Zato je jedini način da budete spašeni da tražite Milost moju.
Čovjek se na te riječi pokaja, uputi iskrenu dovu Allahu dž.š. i uđe u džennet.
Uzdajmo se u Božiju milost. On je Milostivi i Samilosni. Samo nas milost njegova može spasiti kazne.
Teško bi nam bilo da nam neko drugi sudi za ono što smo uradiili.
- liliput
#9506 Re: Ramazan, opet ;)
@kaiser:
aminUzdajmo se u Božiju milost. On je Milostivi i Samilosni. Samo nas milost njegova može spasiti kazne.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#9508 Re: Ramazan, opet ;)
da li je ova hikaja spomenuta u Gazalijevom - Život poslije smrti, ili sam ja nešto pobrkao?
kao i detalj da će čovjek biti vraćen, pa tek poslije pozvan da se pokaje, i Allahovom milošću uđe u Džennet?
kao i detalj da će čovjek biti vraćen, pa tek poslije pozvan da se pokaje, i Allahovom milošću uđe u Džennet?
- Miss D
#9509 Re: Ramazan, opet ;)
Evo iftar haman gotov
- tarhana, cufte, piletina i krompir, salata, lubenica...
eto dumam samo dal' da jos pravim malo tope ili ne...

- tarhana, cufte, piletina i krompir, salata, lubenica...
eto dumam samo dal' da jos pravim malo tope ili ne...
- medaaa
#9510 Re: Ramazan, opet ;)
i kod mene sve gotovo, sjedim sama cekam musafire 
* hurme, sokovi
* corba od gljiva
* przeni krompirici i pileci gulas
* sirnica i jogurt
* mix salata
* desert: pravila sam kolac... iz glave
i KAHVAAAAAA
* hurme, sokovi
* corba od gljiva
* przeni krompirici i pileci gulas
* sirnica i jogurt
* mix salata
* desert: pravila sam kolac... iz glave
-
kemalba
-
kemalba
#9512 Re: Ramazan, opet ;)
Iftar:
Čorba od povrća
Sarmice u japraku
Kiselo mlijeko
i naravno moje remek-djelo
Čorba od povrća
Sarmice u japraku
Kiselo mlijeko
i naravno moje remek-djelo
-
ticklemeelma
#9513 Re: Ramazan, opet ;)
...vi vec iftarite/li... meni je ostalo jos sest sati.
u planu je topa pa zeljanica pa Starbucks kafa...
)))) Pa onda teravija u Bostonu. Ali nije isto.. nema ovdje Ezana.
- Ultravox
#9514 Re: Ramazan, opet ;)
Jel i tamo petakticklemeelma wrote:...vi vec iftarite/li... meni je ostalo jos sest sati.u planu je topa pa zeljanica pa Starbucks kafa...
- FreeSol
#9515 Re: Ramazan, opet ;)
joj al' se meni spava poslije iftara 
- Miss D
#9516 Re: Ramazan, opet ;)
bravo za ove nase kuhare forumske
mahsuz selam za ticklemeelma
a ovima sto se spava... neka se idu umit malo
mahsuz selam za ticklemeelma
- Miss D
#9517 Re: Ramazan, opet ;)
a inace mi skorz zaboravili one nase forumske obicaje:
ko prvi zavrsi s iftarom, pristavi kafu

ko prvi zavrsi s iftarom, pristavi kafu

- Kaiser
#9518 Re: Ramazan, opet ;)
ja sam je cuo "u usmenoj predaji"Chmoljo wrote:da li je ova hikaja spomenuta u Gazalijevom - Život poslije smrti, ili sam ja nešto pobrkao?
moguce je da je spominje i Gazali, mada se sad ne mogu sjetiti da sam je citao u Zivotu poslije smrti.
Okreni-obrni, to nam je jedina uzadnica!
- FreeSol
#9519 Re: Ramazan, opet ;)
evo pijem kafu, tako da cu budan biti do sehura sigurnoMiss D wrote:bravo za ove nase kuhare forumske![]()
![]()
mahsuz selam za ticklemeelma![]()
- Kaiser
#9520 Re: Ramazan, opet ;)
jos jedan mahsuz selam za Bostonticklemeelma wrote:...vi vec iftarite/li... meni je ostalo jos sest sati.u planu je topa pa zeljanica pa Starbucks kafa...
- Miss D
#9521 Re: Ramazan, opet ;)
a ako ti se prikunja,FreeSol wrote:evo pijem kafu, tako da cu budan biti do sehura sigurnoMiss D wrote:bravo za ove nase kuhare forumske![]()
![]()
ti zovi da ja sipam jos jedan fiNdzan
- žena sa broja 6
#9522 Re: Ramazan, opet ;)
Selam!
Vidim da vam je većini obavezna kafa poslije iftara, a ja se opet u ramazanu skroz odviknem od kafe. Iako je inače obavezno pijem svaki dan, poslije iftara mi jednostavno ne leži.
A dobro bi mi došla da me razbudi... 
Vidim da vam je većini obavezna kafa poslije iftara, a ja se opet u ramazanu skroz odviknem od kafe. Iako je inače obavezno pijem svaki dan, poslije iftara mi jednostavno ne leži.
- FreeSol
#9523 Re: Ramazan, opet ;)
nije frka, mogao bih i crni caj sad poslije kafeMiss D wrote:a ako ti se prikunja,FreeSol wrote:evo pijem kafu, tako da cu budan biti do sehura sigurnoMiss D wrote:bravo za ove nase kuhare forumske![]()
![]()
ti zovi da ja sipam jos jedan fiNdzan
Ma da nemam sta raditi, tacno bih legao spavati, ne bih je ni ja piožena sa broja 6 wrote:Selam!![]()
Vidim da vam je većini obavezna kafa poslije iftara, a ja se opet u ramazanu skroz odviknem od kafe. Iako je inače obavezno pijem svaki dan, poslije iftara mi jednostavno ne leži.A dobro bi mi došla da me razbudi...
- Miss D
#9524 Re: Ramazan, opet ;)
A ja uopce ne pijem kafu,
ali nije mi ovako tesko napraviti za raju
Odoh ja polako na teraviju,
selam
ali nije mi ovako tesko napraviti za raju
Odoh ja polako na teraviju,
selam
-
ticklemeelma
#9525 Re: Ramazan, opet ;)
@Ultravox ... jes, jes... fakat petak i ovdje.
i to suncan!!
@Miss D ... alejkumu selam!!
@Kaiser... alejkumu selam!!
...grande latte, brownie cake i jos po jedan lemon pound cake za sviju! yum!
Vrijeme vam je za teraviju! Enjoy!
@Miss D ... alejkumu selam!!
@Kaiser... alejkumu selam!!
Vrijeme vam je za teraviju! Enjoy!