Ateizam vs. Religija
- medvjed23
-
lijepa u dusi
#9502 Re: Ateizam vs. Religija
Kada krenemo od pretpostavke da se sve desavalo i razvijalo bas s ciljem da nastane zivot, a kasnije danasnji covjek, sanse zaista jesu, da kazem nemoguce. Ali kada se taj proces odvija bez ikakvog cilja, spontano pa uspije samo ono sto je odrzivo u datim uslovima, onda je apsolutno moguce da je zivot nastao iz nezive materije.
Dakle, covjek je posljedica, a ne cilj.
Ne mozemo znati, mozda su potpuno drugaciji uslovi na nekoj drugoj planeti kreirali neki potpuno novi, nama nezamisliv vid zivota koji se kao takav odrzao i evoluirao u datim uslovima.
Inace, ovo pisem radi drugih na temi, ako me Smrcak quota, ranicu se
Ne mozemo znati, mozda su potpuno drugaciji uslovi na nekoj drugoj planeti kreirali neki potpuno novi, nama nezamisliv vid zivota koji se kao takav odrzao i evoluirao u datim uslovima.
- vatrogasac
#9503 Re: Ateizam vs. Religija
Da, nastao je od nežive. Ne misli se ovdje da je Bog grnčar nego stvara od "biti zemlje". Ostalo su jelde pretpostavke?lijepa u dusi wrote:Kada krenemo od pretpostavke da se sve desavalo i razvijalo bas s ciljem da nastane zivot, a kasnije danasnji covjek, sanse zaista jesu, da kazem nemoguce. Ali kada se taj proces odvija bez ikakvog cilja, spontano pa uspije samo ono sto je odrzivo u datim uslovima, onda je apsolutno moguce da je zivot nastao iz nezive materije.
"Mi čovjeka od biti zemlje stvaramo." (23:12)
"Koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od blata." (32:7)
"Jedan od dokaza Njegovih je to što vas od zemlje stvara…" (30:20)
"On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve." (25:54)
-
lijepa u dusi
#9504 Re: Ateizam vs. Religija
majke mi ja sam ovdje najveca budala, jebo me onaj ko me nagovori da se ikad registrujem, eto
- beni-bu-man
#9505 Re: Ateizam vs. Religija
lijepa u dusi wrote:majke mi ja sam ovdje najveca budala, jebo me onaj ko me nagovori da se ikad registrujem, eto
nisam citao ko je sta pisao al smatram da si na smrleta ili vatrogasca naletila
- vatrogasac
#9506 Re: Ateizam vs. Religija
Ima otprilike 4 godine kako sam ja jednu nagovarao.lijepa u dusi wrote:majke mi ja sam ovdje najveca budala, jebo me onaj ko me nagovori da se ikad registrujem, eto
-
Hakiz
#9507 Re: Ateizam vs. Religija
Pa, nije te Smrčak citirao.lijepa u dusi wrote:majke mi ja sam ovdje najveca budala, jebo me onaj ko me nagovori da se ikad registrujem, eto
Doduše, jeste njegov alter ego
- MarlboroGold
#9508 Re: Ateizam vs. Religija
Uvijek imaju spreman odgovor... šiitska laž.Bloo wrote:https://www.middleeastmonitor.com/20180 ... udis-wars/
Da li je vise zemalja pozvalo na slican bojkot?
- vatrogasac
#9509 Re: Ateizam vs. Religija
beni-bu-man wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
nisam citao ko je sta pisao al smatram da si na smrleta ili vatrogasca naletila![]()
![]()
U vrijeme Muhammeda a.s. bila je grupa aristokrata Mekke u kojoj se posebno izdvajali Ebu Džehl i Ebu Leheb po baš ovakom načinu kritikovanja misije Poslanika a.s. Ismijavali ga i nazivali luđakom. Pa i ovo, od koga je, može samo da godi.Hakiz wrote: Pa, nije te Smrčak citirao.
-
broj dva
#9510 Re: Ateizam vs. Religija
Čuješ,.i dalje postoji mogućnost da su Ebu x 2 bili u pravu.vatrogasac wrote:beni-bu-man wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
nisam citao ko je sta pisao al smatram da si na smrleta ili vatrogasca naletila![]()
U vrijeme Muhammeda a.s. bila je grupa aristokrata Mekke u kojoj se posebno izdvajali Ebu Džehl i Ebu Leheb po baš ovakom načinu kritikovanja misije Poslanika a.s. Ismijavali ga i nazivali luđakom. Pa i ovo, od koga je, može samo da godi.Hakiz wrote: Pa, nije te Smrčak citirao.
- vatrogasac
#9511 Re: Ateizam vs. Religija
Od Poslanikovog a.s. vremena pa do danas uvijek je bilo tih Ebu...Ebu...i ima ih i danas, ali njihova priča ode s vjetrom. Današnji Ebu...Ebu... pišu knjige, snimaju filmove, vode poznate tv emisije.....i? Osmanska imperija nije sagradila kroz svoje postojanje toliko džamija koliko se izgradilo samo u posljednje 3-4 decenije. Za pretpostaviti je da ćeš reći da su prazne, ali ja već treći petak mijenjam džamiju tražeći komotniju.broj dva wrote:
Čuješ,.i dalje postoji mogućnost da su Ebu x 2 bili u pravu.
-
broj dva
#9512 Re: Ateizam vs. Religija
Ne znam kakvo je stanje u džamijama i nadam se da ćeš naći udobno mjesto. Uvjek mi je bilo žao istinskih vjernika pored ovih novih turbo koji ne samo mjesta u safu i parking ispred džamije zauzmu nego "vjeruju" samo da se vidi da oni vjeruju.vatrogasac wrote:Od Poslanikovog a.s. vremena pa do danas uvijek je bilo tih Ebu...Ebu...i ima ih i danas, ali njihova priča ode s vjetrom. Današnji Ebu...Ebu... pišu knjige, snimaju filmove, vode poznate tv emisije.....i? Osmanska imperija nije sagradila kroz svoje postojanje toliko džamija koliko se izgradilo samo u posljednje 3-4 decenije. Za pretpostaviti je da ćeš reći da su prazne, ali ja već treći petak mijenjam džamiju tražeći komotniju.broj dva wrote:
A za Muhameda, kao ateisti meni je logičnije i vjerovatnije da je u pitanju nešto psihopatološko nego alternativa.
- славянин
#9513 Re: Ateizam vs. Religija
broj dva wrote:Ne znam kakvo je stanje u džamijama i nadam se da ćeš naći udobno mjesto. Uvjek mi je bilo žao istinskih vjernika pored ovih novih turbo koji ne samo mjesta u safu i parking ispred džamije zauzmu nego "vjeruju" samo da se vidi da oni vjeruju.vatrogasac wrote:Od Poslanikovog a.s. vremena pa do danas uvijek je bilo tih Ebu...Ebu...i ima ih i danas, ali njihova priča ode s vjetrom. Današnji Ebu...Ebu... pišu knjige, snimaju filmove, vode poznate tv emisije.....i? Osmanska imperija nije sagradila kroz svoje postojanje toliko džamija koliko se izgradilo samo u posljednje 3-4 decenije. Za pretpostaviti je da ćeš reći da su prazne, ali ja već treći petak mijenjam džamiju tražeći komotniju.broj dva wrote:
A za Muhameda, kao ateisti meni je logičnije i vjerovatnije da je u pitanju nešto psihopatološko nego alternativa.
- vatrogasac
#9514 Re: Ateizam vs. Religija
broj dva wrote: A za Muhameda, kao ateisti meni je logičnije i vjerovatnije da je u pitanju nešto psihopatološko nego alternativa.
Jednog dana Ebu Džehl je susreo Muhammeda, a.s., i rekao mu: “Muhammede!, ja od tebe nisam vidio ružnijeg čovjeka!” “Pravo si rekao”, odgovorio je Muhammed. Na ovo je rekao Ebu Bekr Pejgamberu: “O ti sunce duhovnog svijeta, miljeniče Svevišnjeg Boga, ja od tebe nisam vidio ljepšeg čovjeka.” “Pravo si rekao”, odgovori i njemu Pejgamber.
Čuvši ashabi ova dva odovora upitaju: “Kako je to moguće da ti isti odgovor daješ i Ebu Bekru i Ebu Džehlu?! Oni su sušte suprotnosti! Ebu Bekr je tvoja desna ruka, a Ebu Džehl je tvoj najveći din-dušmanin!” Pejgember im odgovori: “Nemojte se čuditi, jer ja sam kao jedno najčišče ogledalo. Ko god u me pogleda, sebe će vidjeti. Zato i Ebu Bekr vidi u mome licu svoje ljepote, a Ebu Džehl vidi svoju ružnoću. Istinu su rekli šta su vidjeli! Ebu Bekr svoju ljepotu a Ebu Džehl svoju ružnoću.”
-
broj dva
#9515 Re: Ateizam vs. Religija
A ako se zapitam o ogledalovom braku sa tinejdžerekom vidim li se kao pedofila?
- vatrogasac
#9516 Re: Ateizam vs. Religija
Jel' to najjače?broj dva wrote:A ako se zapitam o ogledalovom braku sa tinejdžerekom vidim li se kao pedofila?
- Boemica
#9517 Re: Ateizam vs. Religija
Sad je i nazivanje stvari pravim imenom islamofobija 
- vatrogasac
#9518 Re: Ateizam vs. Religija
Poštuj moju perspektivu muslimana. Takvo tumačenje prevodim samo jednom riječju jer je meni svejedno od koga dolazi ako je protiv islama.Boemica wrote:Sad je i nazivanje stvari pravim imenom islamofobija
Islam nije samo ono u Pakistanu, neuporedivo više je ovo.

- Boemica
#9519 Re: Ateizam vs. Religija
Nije protiv ničega, just a fact.vatrogasac wrote:Poštuj moju perspektivu muslimana. Takvo tumačenje prevodim samo jednom riječju jer je meni svejedno od koga dolazi ako je protiv islama.Boemica wrote:Sad je i nazivanje stvari pravim imenom islamofobija
- vatrogasac
#9520 Re: Ateizam vs. Religija
Čiji, što ga zbog toga nisu napadali Ebu Leheb i Ebu Džehl i niz drugih Ebu.... koji su ga napadali u vrijeme njegovog života.Boemica wrote:Nije protiv ničega, just a fact.vatrogasac wrote:Poštuj moju perspektivu muslimana. Takvo tumačenje prevodim samo jednom riječju jer je meni svejedno od koga dolazi ako je protiv islama.Boemica wrote:Sad je i nazivanje stvari pravim imenom islamofobija
- Boemica
#9521 Re: Ateizam vs. Religija
Možda je ta pojava bila uobičajena?!vatrogasac wrote: Čiji, što ga zbog toga nisu napadali Ebu Leheb i Ebu Džehl i niz drugih Ebu.... koji su ga napadali u vrijeme njegovog života.
Što je opet ne čini ok.
- vatrogasac
#9522 Re: Ateizam vs. Religija
Kraljevi su ženili princeze iz drugih kraljevstava da bi objedinili teritorij, glumci, pjevači, fudbaleri i tajFuni duplo mlađe (i 3x) manekenke iz svojih razloga i niko od toga ne pravi tabu, a ovo je bio sasvim poseban razlog. Niko ne spominje da je Poslanik a.s. bio vjeran od svoje 25. do 50. dosta starijoj ženi od sebe i samo njoj.Boemica wrote:Možda je ta pojava bila uobičajena?!vatrogasac wrote: Čiji, što ga zbog toga nisu napadali Ebu Leheb i Ebu Džehl i niz drugih Ebu.... koji su ga napadali u vrijeme njegovog života.
Što je opet ne čini ok.
- Idemedosumom
#9523 Re: Ateizam vs. Religija
Treba prečešljati temu od početka, baš me zanima koliko smo se puta vratili na Aišu r.a. 
- Boemica
#9524 Re: Ateizam vs. Religija
Na ovoj temi i ne pričamo o fudbalerima, glumcima, i ostalima, mada kad si već to spomeno, takve postupke ne smatram ništa manje lošim od konkretno onoga o kojem govorimo.vatrogasac wrote:
Kraljevi su ženili princeze iz drugih kraljevstava da bi objedinili teritorij, glumci, pjevači, fudbaleri i tajFuni duplo mlađe (i 3x) manekenke iz svojih razloga i niko od toga ne pravi tabu, a ovo je bio sasvim poseban razlog. Niko ne spominje da je Poslanik a.s. bio vjeran od svoje 25. do 50. dosta starijoj ženi od sebe i samo njoj.
I to što je bio vjeran starijoj ženi ne pere i ne opravdava ovo drugo.
Pedofilija je pedofilija, ko god je činio, gdje god, kad god, i ma iz kojih razloga. E sad to što tebe vrijeđa da se stvari nazovu pravim imenom je drugi par opanaka. A kao što rekoh, nemam namjeru nikoga da uvrijedim, niti napadam, just a fact.
(pod uslovom da su stvari stvarno bile onakve kakvim danas mislimo da su bile, jer meščini ni vi međusobno ne možete se složit koliko je ona ustvari imala godina)
- Boemica
#9525 Re: Ateizam vs. Religija
Vraćamo se zato što neki ljudi ne mogu da se pomire da je pedofilija pedofilija, ko god je činio, od kralja, uticajnih ličnosti, sveštenih lica, pa i samog poslanika.Idemedosumom wrote:Treba prečešljati temu od početka, baš me zanima koliko smo se puta vratili na Aišu r.a.