Sirija vol. 2

Locked
salik79

#9501 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

sumirprimus wrote:ne bi oni,jami jana...
jok a a ...
zar nisu svi alahovi i alahu se vracaju,ko ste vi da im sudite kakvi su?
ajmo dr mr,ne ocekivam nista manje od bar jeno 5 podakata,vjerskih amandmana na strogo definirane upute.
tri cetri sad.
u slucaju pozivanja na...otvori ...otvori.. :izet:

:lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)

:thumbup:
sumirprimus

#9502 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
Ali covjece, ja ne "furam" furku koju furaju oni ciju "stranu" generalno drzis! Zasto bi ja bilo sta navodio?! Vrati se na pocetak ove (ne nase, nego one na koju si se "nakacio") diskusije, pa mozda i skontas sta ti želim reci.
salike uzas je moja furka plus pluskvamperfekat!
ja bih bio...hotio rijet.ergo.
sum.... ir... :run:
sumirprimus

#9503 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

salik79 wrote:
sumirprimus wrote:uuuuu tuŠe...
ovo je zesci grijeh,zelit drugom ono sto ne bi ni sebi pozelio... :D
jele :izet:
O kakvim zeljama je rijec? :?
muzickim kakvim drugim!
o cemu vi ovde pricate?
Em2r

#9504 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Najjaci je kad kaze ne navijam ja ni za jedne.

Evo jedan siitski za naseg sumira
Image
Last edited by Em2r on 31/12/2015 10:59, edited 1 time in total.
sumirprimus

#9505 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Em2r wrote:Najjaci je kad kaze ne navijam ja ni za jedne.

Evo jedan siitski za naseg sumira

Image
mog mi boga u kog ne vjerujem. paradoks. ne :D
ja ne vjerujem i tacka.
jebem ga ja moje demokratsko pravo.
zato ovlim demokratiju mogu rec i da me boli kutnjak,a ne vrat...sija kako god :D
Em2r

#9506 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Rano si poceo sumire, nova godina je veceras.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9507 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

salik79 wrote:
arman1 wrote:
salik79 wrote:
Bravo, sejK Zlaja! :mrgreen:

Hvala na komplimentu, ali mislim da imam duzi "vjerski staz" od "sejk" Zlaje (ako krenemo od premise da covjek nije obicni zajebant), a kamoli njegovog tekfira :lol:

Tekfiren sam uzduz i poprijeko, a "najjaci" tekfir na mene je bio zbog moga "prihvatanja ove drzave, njenog ustavno-pravnog poretka i zakona :mrgreen: :skoljka:
Sve nekako ali ovaj komad balvana ispred sebe ima fasciklu mostarske firme FIRCON doo. Što li?
Nisam upoznat, je-ko Fircon?!
Konsultantska kuća iz Mostara sa jakim potičkim vezama u HDZ-u.
sumirprimus

#9508 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

Em2r wrote:Rano si poceo sumire, nova godina je veceras.
brrrrrrrrrrrr.
oces reci da nisam u pravu?
tvoje demokratsko pravo ko i meni moje.
sumirprimus

#9509 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

arman1 wrote:[

Konsultantska kuća iz Mostara sa jakim potičkim vezama u HDZ-u.[/quote]

mirisem vatikansku zavjeru.zovite den brauna..
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9510 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

sumirprimus wrote:
arman1 wrote:[

Konsultantska kuća iz Mostara sa jakim potičkim vezama u HDZ-u.
mirisem vatikansku zavjeru.zovite den brauna..[/quote]

Uzmi hren za Sinuse.
Opetja033

#9511 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
exliberal-ex wrote:jel moze jedna molba moze bilo ko da odgovori, da objasni jednom kjafiru

ko su te neoharidzije, takfirdzije....ja fakat nemam pojma kad vi pricate...ja znam da imaju sije i suni...i dan danas brkam ko je ko ali tek kad pocnete sa ovim novim nazivima ja sam kompletno zbunjen...neznam ko koga da izvinete jebe...
Haridžije

- Pripadnici jedne od prvih sekti u islamu. Netolerantni, nasilni, smatrali su sebe posebnim, iz čega su crpili "posebna prava". Posezali za nasiljem kao sredstvom političke borbe. Olako neistomišljenike i počnioce većih grijeha smatrali otpadnicima (murtedima, grč. apostati) iz islama. Enciklopedija ih naziva "pobunjenicima i revolucionarima". Poraženi, ali su dugo svoju borbu vodili gerilskim sredstvima. Uglavnom su bili arapski nomadi.

Približan ekvivalent iz druge religije je zilot.

Neoharidžije

- Sama imenica ti kaže da je riječ o novim (grč. neo), savremenim haridžijama. Skoro pa vlada konsenzus da su sljedbenici samoproglašenog "halifata" savremene neoharidžije, iako ima mišljenja da je korijen savremenog neoharidžijskog učenja, ideologije, u učenju Abdul-Vehaba.

Tekfir

- Proglašavanje drugih muslimana nevjernicima i otpadnicima što je za "protekfirene" (ekvivalent - anatemisane) nosilo velike rizike i posljedice (ubistva i slično). Koncept, ideja tekfira se pojavila vrlo rano u historiji islama, u krugu haridžija (vidi gore).

Približan sinonim iz druge religije - anatema.

Tekfirdžije

- Oni koji koriste praksu tekfira (anateme) daju sebi za pravo da takve odbace iz društva, da se posegne za njihovom imovinom, životima i životima njihovih porodica (savremena Sirija je najbolji primjer).

Haridžije, neoharidžije, murtedi (apostati, otpadnici), tekfir (anatema), tekfirdžije.

________

Nadam se da će biti od pomoći.

:wink:
Dobar opis, sve u svemu. Cestitam.

Medjutim prvo ne bih stavio selefijski/vehabijski pokret kao neoharidzijski (dobro si ti objasnio, nego iznosim svoje misljenje) a isto tako treba napomenuti da je jedan od haridzijskih pravaca prezivio te da i dan danas predstavljaju vecinu stanovnistva u Omanu i Zanzibaru, te ih ima u pojedinim dzepovima (uglavnom planinskim) u sjevernoj Africi, ponajvise u Libiji i Tunisu. Zovu se ibadije.
Dosta su liberalniji u odnosu na prvobitne haridzije, ne tekfire ostale muslimane.

Mislim da je neispravno koristiti termin "haridzije" i "neoharidzije" po pitanju Daeshavaca, tj da je dosta zbunjujuci vecini ljudi. Iz jednog prostog razloga:
haridzije su imale/imaju svoju pravnu i teolosku skolu, dakle radi se o jednom kompletnom pravcu unutar Islama sa kojima se ovi ni u putu nisu sreli. Za njih su i recimo ibadije murtedi (otpadnici). A neko, ko nije upucen, moze pomisliti da su teoloski bliski ibadije u Omani i Libiji te pristalice Daesha. Sto je sve samo ne istina.

Ono sto Daesh radi jeste kao kada bih recimo ja osnovao pravac u kojem bih tvrdio da je svako ko ne priznaje reis ul ulemu kao vrhovnog poglavara svih muslimana svijeta, ko ne praktikuje mevlud, itd - murted (otpadnik).
To znaci da sam tekfirdzija, a nisam se ni u putu sreo sa ibadijskom (haridzijskom) skolom.

Treba napomenuti da jedini prezivjeli haridzijski pravac, tj ibadije, uopce nije problematican i da postoji koncenzus i sunnitske i siitske uleme da je njihov pravac legitiman i u potpunosti u okviru Islama (za detaljnije procitati Ammansku deklaraciju, "Amman message").

Iz tih razloga nije bas najispravnije i najkorektnije nazivati ih haridzijama/neoharidzijama. Po meni je bolji termin tekfirdzije/tekfirovci/daeshovci.
sarajevoxxxx

#9512 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 18 poginulih i 23 građanina Kamišlija ranjena u jučerašnjem terorističkom napadu pripadnika Isila:

Kamišli 30.12.2015.

Image

Image

Image

Image
Opetja033

#9513 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Mlohavi wrote:Sega mi ovo suniti i siiti, noc i tama, teroristi i ustanici... Vala kO dan jasno sve pa bezveze mi malo sto prsti jos ne mogu prevaliti i taj zadnji korak.

Suniti(neotekfirdzije), nemaju ustanike, dok siiti nemaju teroriste.
Kad tom saznanju pridodam baratanje terminologijom pocet cu da se brinem. Stvarno ne moras dalje poducavati, zahvali onima koji su tebe poducavali, i neka tu prestane, steta je dalje prenositi "znanje".
Nista, morat cu prijaviti moderaciji ovo. Pa neka oni odluce da li si mi imputirao nesto sto nisam napisao, i toga se i dalje drzao kao pijan plota, proglasavajuci me sektasem, ili nisi...Pokusao sam na fin nacin sa tobom razrijesiti, ali vidim ne ide. Tvoj jezik je "samo ostro i na prvu!".
Evo ti tri najpoznatije arapsko-sunnitske grupe koje su bile aktivne protiv okupacije a teoloski veze nisu imale sa Al Qaidom:

Army of the Men of the Naqshbandi Order, na celu sa velikim gospodinom i generalom Izzet al Dourijem:

https://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_t ... andi_Order

Islamic Army in Iraq:

https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_Army_in_Iraq

Jaish al Rashidin (savez vise grupacija):

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaish_al-Rashideen

Inace interesantno je (to je @saxxxx pisao ali je vecini promaklo) da je Izzet al Douri i njegova Vojska Naksibendija podrzala Islamski Vojni Savez koji je osnovala Saudija. Iako je prvobitno saradjivao sa Daeshom, izgleda da su se distancirali.
walter kurtz

#9514 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Je li alevitska armija i danas u ofanzivi :mrgreen:
Klavikula

#9515 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

salik79 wrote: Da im cijela Sirija bude raka, sve do Iraka :bih:

Valja l' ova? :mrgreen:
podsjeti me na jednog mog profesora sa tim pitanjem :D

valja, sto ne bi valjala :D

helem,SAA se razmahala.
#Syria #Quneitra #SAA #NDF have Advanced in Quneitra reports say they captured Samadaniyah al-Gharbi from Militants
u Sejh Miskinu pobunjenici obitavaju u juznom i jugozapadnom dijelu grada. objektivno, sanse su im male, haman nikakve.

sto se zelja i pozdrava tice, jedan pozdrav za hordasa, maksuz.
Last edited by Klavikula on 31/12/2015 11:37, edited 1 time in total.
RepublikanskaGarda

#9516 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Granični prijelaz Daara koji povezuje Jordan i Siriju ponovno u rukama snaga lojalnih vladi u Damasku, osim graničnog prijelaza vracena je kontrola nad tehnickim fakultetom, na Golanu je Sirijska vojska ostvarila prve značajnije uspjehe nakong godinu dana teške defenzive, al-samdaniyah ponovn u rukama rukama SAA/NDF
sarajevoxxxx

#9517 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Image
Opetja033

#9518 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Klavikula wrote:sto se zelja i pozdrava tice, jedan pozdrav za hordasa, maksuz.
Kako sam ja znao ko ce se naci prozvanim odmah. :mrgreen:

Pozdrav za strumfa, ocekivao sam da ces se vratiti na temu ovih dana. :mrgreen: :thumbup:
sumirprimus

#9519 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

arman1 wrote:
Uzmi hren za Sinuse.
et sto ti je rec ..
imal zime u te?
Klavikula

#9520 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:sto se zelja i pozdrava tice, jedan pozdrav za hordasa, maksuz.
Kako sam ja znao ko ce se naci prozvanim odmah. :mrgreen:

Pozdrav za strumfa, ocekivao sam da ces se vratiti na temu ovih dana. :mrgreen: :thumbup:
tu sam ja, naletim kad imam vremena :-D
sumirprimus

#9521 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

imate mahanje obojca sa tusnja...
ne znam za kog navijaju ove moje shije i sufije? :D
Mlohavi

#9522 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Ivan Sidorenko ‏@IvanSidorenko1 8s8 seconds ago

#Syria #EastGhouta Unconfirmed Report from #Jaysh_Al_Islam Say they killed more than 30 #SAA soldiers and took back parts of #Marj_Al_Sultan
Navodno jos traju borbe u Seikh Miskin iako najiskrenije sumnjam da ce ga odbraniti.
Opetja033

#9523 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Mlohavi wrote:
Ivan Sidorenko ‏@IvanSidorenko1 8s8 seconds ago

#Syria #EastGhouta Unconfirmed Report from #Jaysh_Al_Islam Say they killed more than 30 #SAA soldiers and took back parts of #Marj_Al_Sultan
Navodno jos traju borbe u Seikh Miskin iako najiskrenije sumnjam da ce ga odbraniti.
Pobunjenici jos uvijek drze 30-50% grada. Ali i ja cisto sumnjam da ce uspjeti zadrzati kontrolu. Ubise ih Rusi.
sarajevoxxxx

#9524 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

- Mjesto al Samdanija u Kunejtri u rukama režima
- Veliki dio Marj Sultana u Damasku ponovo u rukama revolucionara. Najmanje 30 režimskih vojnika poginulo.
- Debakl šiitskih milicija u Šejh Miskinu,6 oficira poginulo, među poginulim vojnicima u jučerašnjem neuspjelom napadu većina su Iračani i Libanonci.
Klavikula

#9525 Re: Sirija vol. 2

Post by Klavikula »

sumirprimus wrote:imate mahanje obojca sa tusnja...
ne znam za kog navijaju ove moje shije i sufije? :D
:kakoste:

dobar vam je Husref :thumbup:
Locked