Dozer wrote:Vjernici je pod navodnicima jer ateisti ne vjeruju. Imam(o) svoje misljenje o necemu, neku pretpostavku, teoriju, a ne vjerovanje, kao ni religiju.Edouard wrote:Zašto "vjerujemo" s navodnocima, ili možda znate kako je nastao život iz nežive materije, a dokazi?...nije li malo smijesno ateistima prebacivati ovakve stvari, da "vjerujemo" kako je zivot mogao nastati iz nezive materije, a da istovremeno upravo vi vjernici tvrdite da je zivot nastao upravo tako, tj. iz nezive materije?
Iako nema nikakvih dokaza vi to ipak vjerujete, a i štošta drugo, ali kažete: jer nema dovoljno dokaza za Božju opstojnost, mi ne vjerujemo. Nisu li to dvostruki aršini?
Biblija nije udžbenik kemije, biologije, fizike... da bi se moglo prigovoriti opisu stvaranja čovjeka iz nežive materije. Biblija nosi i šalje poruku da čovjek kao i sav njegov svijet proizlazi od Boga stvoritelja, dok ateisti vjeruju da materija sama po sebi može proizvesti život, svijest, razum, čovjeka i čitav njegov svijet, kozmos,..., i to sve bez dokaza, valjanog objašnjenja, jedino što je trebalo podosta vremena da se to dogodi.
Eto to je taj novovjeki mit koji se ne stidi ni grčkih ni egipatskih mitova.
A što si pitao jesu li Egipćani bili ateisti jer su vjerovali u materijalno boga, Sunce.
Meni je to pitanje smiješno pa sam mislio da i ne trebam odgovarati jer je sve jasno. Egipćani nisu Sunce slavili kao materijalni objekt, već kao moćno božanstvo, kralja među ostalim bogovima i u skladu s time štovali ga, a vjerovali su jako i u zagrobni život.
I nisu to nikakvi "dvostruki arsini" jer ti je polazna tacka ("vjerovanje") pogresna.
Opis stvaranja covjeka u Bibliji i Kur'anu je zapravo identican ateistickom misljenju (i opet - ne vjerovanju), samo sto su ljudi u tim knjigama, i to samo i jedino radi neznanja, tom stvaranju dali neku dodatnu dimenziju, a to je upravo - bog. Jer, kao, bog je taj koji je toj nezivoj materiji dao zivot.
Naravno, ne postoji ni jedan jedini detalj o tome kako je bog to uradio (osim famoznog "budi"), a posto ni to nije jasno i nije se znalo, onda se otislo na dodavanje raznih atributa bogu, poput "svemocan", "svemoguc", "sveznajuci" i slicni "naj..." i "sve...", a sve kako bi se izbjeglo davanje odgovora upravo na ovo pitanje - Kako je to uradio?
Ako je vama vjernicima ovo "valjano objasnjenje", OK. Nastavite vjerovati u njega. Meni je smijesno.
Ja samo pitam - sta ce biti kada i ako nauka dokaze da se zivot moze pokrenuti upravo od tih nezivih materija, uz neke odgovarajuce prirodne uslove?
U sta cete onda vjerovati, jer upravo je ova "postavka", da je bog ozivio nezivu materiju i tako stvorio i nas i sav ostali zivot na Zemlji (ono Smrletovo "budi"), osnova vaseg kompletnog vjerovanja i religije?
Sto se Egipcana tice, ti si rekao da su ateisti materijalisti, odnosno da "vjeruju" samo u ono sto vide (iako je malo nebulozno koristiti termin "vjerovanje" u ovakvoj varijanti, jer ako se nesto vidi, cuje ili na drugi nacin fizicki osjeti, onda se za to zna, a ne vjeruje u to).
Da li su Egipcani vidjeli Sunce koje su smatrali bozanstvom? Jesu.
Da li je Sunce nesto materijalno? Jeste.
Logicno pitanje koje iz toga proizilazi jeste - da li su po tebi i Egipcani bili ateisti, jer su vjerovali da je nesto materijalno bog?
Dozeru, čak se i znanje definira kao jedna vrsta vjerovanja. Znam, ti bi pojam vjerovanja vez'o isključivo uz religiju. Krivo. Nema potrebe bježati.Vjernici je pod navodnicima jer ateisti ne vjeruju. Imam(o) svoje misljenje o necemu, neku pretpostavku, teoriju, a ne vjerovanje, kao ni religiju.
I nisu to nikakvi "dvostruki arsini" jer ti je polazna tacka ("vjerovanje") pogresna.
A šta znači imati mišljenje o nečemu, pretpostavku, teoriju, nego s manje ili više razloga vjerovati nešto o nečemu.
Dobro, u skladu s tvojim onda kažemo da je ateizam jedno mišljenje o nečemu poput brojnih drugih koje svatko slobodno može imati, i nemaju neku težinu.