Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#9501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

ni ja ne vidim u cemu je problem da se spoji sa Zagrebackom... i to bi dosta rasteretilo grad... ali hajde, nek je ovo vrijedno protesta :) ostalo cemo pregrmiti :)
Ned071

#9502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ned071 »

idite šetat po darivi. cesta nego šta
Cossack

#9503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Mi u zadnje vrijeme imamo običaj da organizujemo proteste za najbanalnije stvari a za one suštinske... JOK. Ova cesta je potreba i treba je izgraditi što prije.
holowey

#9504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by holowey »

pored vrbanja mosta oni bi da prave jos jedan :-)
radije neka sredstva preusmjere na prosirivanje ulice sa vrbanja mosta prema marin dvoru...
Naslovnica

#9505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Srce kaže ne, ali mozak kaže da.
Mada bi bilo puno da prošire Suada i Olga most, cestu pored Parlamenta naprave 2x2, a kod Tehničke veliki kružni tok.
Haris.ba

#9506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Kakav tunel prema Lukavici sa prve transferzale?

P.S.
Uopce nije neophodno produzavati prvu transferzalu preko Miljacke. Mnogo kosta, a malo se dobija. Meni je svejedno hoce li se napraviti. Ali, ako se ne napravi, nikakva steta.
Gray

#9507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Gray »

VladaFBiH wrote: nadam se da si u posljednjih 15tak godina prošao Vilsom jer da jesi znao bi da je jedni "živi" dio upravo onaj koji bi bio uništen sa I transverzalom koji btw. ne bi ništa posebno donio jer od tunela prema Lukavici nema ništa. A dio sa podvožnjakom ni ne želim komentarisati osim ako nisi mislio da auta idu ispod Miljacke.

U svakom slučaju prvi sam na protestima protiv onoga koji odluči da ovaj dio dira (ostatak prve je bez daljnjeg neophodan).
Ne podvožnjak za aute, nego podvožnjak za pješake, da mogu bez zaustavljanja proći ispod nove ceste, a auta na vilsonovom neka čekaju semafor (mada će se vremenom svakako zatvoriti Vils za auto saobraćaj).
VladaFBiH

#9508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

mene malo prenijelo :) mislio sam na onaj ispod spomenika na Vracama iz Hamdije Čemerlića
high_volume

#9509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by high_volume »

Haris.ba wrote:Mislim da se ima pogresna predstava da je izgradnja cesta rjesenje guzvi. Ona je rjesenje za saobracajni kolaps. Ali rjesenje guzvi je u javnom prevozu.

Izgradnjom npr.gradskog autoputa jos veci saobracaj ce krenuti, jer to ceste privlace.

Ja na taj put ne gledam kao rjesenje guzvi.
:thumbup:

Mnogo je radnih mjesta u centru grada, naročito budžetske administracije. Svi hoće da rade u centru, i svi dolaze automobilima na posao, a u centru je tijesno i nema dovoljno parking mjesta.

Državne firme - javna uprava i institucije pod upravom države, treba da jedna po jedna dislociraju svoja sjedišta ka zapadnom dijelu Sarajeva, da se centar rastereti saobraćaja m/v, da i javni prevoz bude rasterećen gužve i da se racionalitira njegov promet.
kakaljin

#9511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Gray wrote:
VladaFBiH wrote: nadam se da si u posljednjih 15tak godina prošao Vilsom jer da jesi znao bi da je jedni "živi" dio upravo onaj koji bi bio uništen sa I transverzalom koji btw. ne bi ništa posebno donio jer od tunela prema Lukavici nema ništa. A dio sa podvožnjakom ni ne želim komentarisati osim ako nisi mislio da auta idu ispod Miljacke.

U svakom slučaju prvi sam na protestima protiv onoga koji odluči da ovaj dio dira (ostatak prve je bez daljnjeg neophodan).
Ne podvožnjak za aute, nego podvožnjak za pješake, da mogu bez zaustavljanja proći ispod nove ceste, a auta na vilsonovom neka čekaju semafor (mada će se vremenom svakako zatvoriti Vils za auto saobraćaj).
Tacno tako kao sto kazes sam mislio, ukida se saobracaj za auta u vilsonovom , a pravi se podvoznjak ispod I transverzale da pjesaci bez problema setaju vilsonovim.
kakaljin

#9512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Haris.ba wrote:Kakav tunel prema Lukavici sa prve transferzale?

P.S.
Uopce nije neophodno produzavati prvu transferzalu preko Miljacke. Mnogo kosta, a malo se dobija. Meni je svejedno hoce li se napraviti. Ali, ako se ne napravi, nikakva steta.

Tunel je i prije rata planiran iz Hamdije Cemerlica pravo prema Lukavici, sa 4 trake. Tim tunelom bi se rasteretila vraca za Saobracaj sa Dobrinje i Lukavice prema gradu i obrnuto.
Hajvan

#9513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

kakaljin wrote:

P.S.

Tunel je i prije rata planiran iz Hamdije Cemerlica pravo prema Lukavici, sa 4 trake. Tim tunelom bi se rasteretila vraca za Saobracaj sa Dobrinje i Lukavice prema gradu i obrnuto.

juce oko 4 po podne, u povratku s Trebevica vidjeh da se fromirala kolona prem centru grada vec kod pumpe (prije trenutne administrativne granice KS).
kakaljin

#9514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Hajvan wrote:
kakaljin wrote:

P.S.

juce oko 4 po podne, u povratku s Trebevica vidjeh da se fromirala kolona prem centru grada vec kod pumpe (prije trenutne administrativne granice KS).
Najveci problem za tu guzvu prave oni koji skrecu lijevo, ja da se pitam stavio bi zabranu skretanja sa svih strana na lijevo, dosta bi se rasteretilo i manje bi guzvi bilo.
Gray

#9515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Gray »

kakaljin wrote:
Hajvan wrote:
kakaljin wrote:

Najveci problem za tu guzvu prave oni koji skrecu lijevo, ja da se pitam stavio bi zabranu skretanja sa svih strana na lijevo, dosta bi se rasteretilo i manje bi guzvi bilo.

to je ok gdje je saobraćaj i zgrade u grid ili blokovima pa možeš ići desno dokle trebaš, ali u sarajevu je to nemoguće. To bi trebalo uraditi gdje imaju u relativno malom razmaku dva kružna toga, ako trebaš lijevo idi na rkužni pa se okreni, nema skretanja lijevo, ali svugdje ostalo teško.
Hajvan

#9516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

P.S.

itekako potreban u svrhu sirenja grada.
blagi brezuljci s druge strane su idealni za rezidencijalna naselja.
Haris.ba

#9517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Nikada nije planiran tunel na prvoj transferzali. Barem koliko znam.

A grad se ima gdje siriti mimo Lukavice. Ne znam odakle i dalje se provlaci ta prica o tunelima. To su gluposti.
Hajvan

#9518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

a ne znam..
samo…
pocnite ga siriti vise…

:lol:
Thorgerson

#9519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Dobro, a kome ovi likovi protestuju.

Bošnjo pročito faktor i ostala sda glasila i skonto nakon 40 godina da trasa ide između dva muzeja (koja garantujem glavom, 70% njih nije ni posjetilo).

Ja sam siguran da će se o ovoj trasi još voditi polemike, te da će vlada sigurno uslišiti molbe građana. Ali ljudi to uopšte nije tema emisije. Fino su rekli da se ruše objekti od Kranjčevićeve i da će se raditi taj dio, preko Velešića, Šipa dalje prema Vogošći. Jeste u planu i ovo prema Zagrebačkoj, ali to uopšte nije na listi prioriteta niti treba biti.
Anne Boleyn

#9520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Anne Boleyn »

Da li je skroz zatvorena ona ulica na Ilidži što ide pravo od kružnog, ne znam kako se zove? Vidjela sam ono nekad kad je počela sanacija, ali ne znam dokle se stiglo, da ne idem tim dijelom džaba ako se ne može proći...
Haris.ba

#9521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Dobro, a kome ovi likovi protestuju.

Bošnjo pročito faktor i ostala sda glasila i skonto nakon 40 godina da trasa ide između dva muzeja (koja garantujem glavom, 70% njih nije ni posjetilo).

Ja sam siguran da će se o ovoj trasi još voditi polemike, te da će vlada sigurno uslišiti molbe građana. Ali ljudi to uopšte nije tema emisije. Fino su rekli da se ruše objekti od Kranjčevićeve i da će se raditi taj dio, preko Velešića, Šipa dalje prema Vogošći. Jeste u planu i ovo prema Zagrebačkoj, ali to uopšte nije na listi prioriteta niti treba biti.
Postoji jedan dio ljudi koji dobro zarađuju "brigom" o "ekologiji". O tome se radi. Hoćemo ih vidjeti kako pišu srceparajuće priče o deponiji smeća na Žuči? To nije seksi priča ko Hastahana i Vilsonovo.

To ti je ono selo gori, a baba se češlja.

A ima i ona ko i Penny. Žalio se iako niko još nije ni došao do njihovog objekta.
Cossack

#9522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

.
Last edited by Cossack on 29/10/2019 09:19, edited 1 time in total.
Cossack

#9523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Cossack »

Alipašino Polje dobija podzemnu garažu sa 350 parking mjesta

Image

https://sa-c.net/news-archive/infrastru ... ing-mjesta
thekupus

#9525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

http://** No links **.ba/clanak/194834/sutra-potp ... i-je-rijec
Tokom dana radnici građevinskog preduzeća „Bosman“ započeli su s dovlačenjem mehanizacije i pripremnim radovima koji su potrebni za početak prve faze rekonstrukcije saobraćajnice u Ulici Patriotske lige, od raskrsnice s ulicama Bolnička i Koševo do raskrsnice ulica Bolnička i Patriotske lige kod pijace „Ciglane“.

Prema rješenju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo na snazi je izmijenjen režim saobraćaja motornih vozila.

–Ukoliko Ministarstvo saobraćaja KS izda rješenje, od ranih jutarnjih sati sutra će biti na snazi potpuna obustava saobraćaja kako bi izvođač radova mogao ukloniti površinski sloj starog asfalta, a obustava će trajati cijeli dan. Nakon toga na snazi će biti privremena obustava saobraćaja gdje je planirana zamjena postojećih šahtova za odvod, te šibera za vodu s njihovom nivelacijom, kao i zamjena oštećenih ivičnjaka. Na kraju radova bit će postavljen novi sloj asfalta najbolje kvalitete koji nosi oznaku SMA, zbog čega će također saobraćaj motornih vozila u potpunosti biti obustavljen. S obzirom na izmijenjeni režim saobraćaja na ovoj dionici Ulice Patriotske lige, molimo sugrađane za strpljenje, jer je realizacija ovog projekta započeta najviše zbog njihove dobrobiti, objasnila je Nedžmija Muhamedbegović, iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Projekat rekonstrukcije kompletne Ulice Patriotske lige, ukupne dužine od 2.430 metara, iznosi gotovo 740.000 KM, a finansijska sredstva su obezbijedili Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Centar.

Za nadzor projekta je zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je glavni projekt uradila projektantska firma „Saraj inženjering“ d.o.o. Sarajevo, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA/dg)

Post Reply