Dejtonski sporazum i Ustav su potpisani na engleskom jeziku.rijekaa wrote: ................................................................................................................. Nationality...a st znaci na engleskom Nationality,,,,,,,,i kad prevedes na srpski jezik to znaci,,drzavljanstvo,,,,hahhahaha koji si ti lik dajes nam ovde engleske rijeci,,,,pa u svakom dokumentu na srpskom jeziku gdje pise bosna i hercegovina stoji drzavljanstvo,,a ne nacionalnost,,,,,,ali ti se pravis englez..
Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
-
Jay Gatsby
#951 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
- UkrinaUsrcu
#952 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
bosanski..webby-x wrote:Srpski?UkrinaUsrcu wrote:Isti narod različite vjere..
-
BL 1987
#953 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Prevedeni su.Jay Gatsby wrote:Dejtonski sporazum i Ustav su potpisani na engleskom jeziku.rijekaa wrote: ................................................................................................................. Nationality...a st znaci na engleskom Nationality,,,,,,,,i kad prevedes na srpski jezik to znaci,,drzavljanstvo,,,,hahhahaha koji si ti lik dajes nam ovde engleske rijeci,,,,pa u svakom dokumentu na srpskom jeziku gdje pise bosna i hercegovina stoji drzavljanstvo,,a ne nacionalnost,,,,,,ali ti se pravis englez..
-
BL 1987
#954 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ne bih, hvala.UkrinaUsrcu wrote:bosanski..webby-x wrote:Srpski?UkrinaUsrcu wrote:Isti narod različite vjere..
-
vandams
#955 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
I nemoj majke ti. Neka vas tamo
- Skijaš
#956 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Srbi su konstitutivni na području čitave države, a srpski je jezik službeni jezik na području čitave države.vandams wrote:I nemoj majke ti. Neka vas tamo
-
Bodkin
#957 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
UkrinaUsrcu wrote:Znam da ti ne bi , ti bi radije ubijao i klao..BL 1987 wrote:Ne bih, hvala.
- Dozer
#958 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Kod nas "drzavjan", bar koliko ja poznajem nas(e) jezik(e) - ne znaci nista.rijekaa wrote:...................................................................a sta mislis sta kod naz znaci drzavjan.Dozer wrote:E, bas radi ovoga u civilizovanom svijetu gdje god se dohvatis nekog bitnog formulara, na njemu se nalaze polja:rijekaa
ajd ti reci nekom muji koji ima austrijske dokumente da je on po nacionalnosti austrijanac,,odgovor ce ti biti,,nisam ja austrijanac samo sam njihov drzavljan,,i kad sumiramo sve mozemo reci da ti je propao pokusaj prodavanja magle,,,je mi imamo svoj sopstveni jezik ,
- Nationality at origin- Nationality at origin
- Ethnicity
- Citizenship
Hajde ti meni, kad si tako pametan, reci sta bi ti upisao u koje polje?
Btw, znam ja vrlo dobro kako izgleda rodni list u RS. Pusti drzavni snovi iz mracnog vremena slabo blijede, nema veze sto je odavno svanuo dan
Drzavljanin vec ima znacenje i predstavlja nekoga ko ima/posjeduje BH drzavljanstvo, odnosno ko je drzavljanin i gradjanin BiH, odnosno ko pripada bosanskohercegovackoj naciji.
Ali, ne vidim da si cak i pokusao dati odgovor na postavljenu formu:
- Nationality at origin (nacionalnost po rodjenju)
- Ethnicity (etnicka pripadnost)
- Citizenship (drzavljanstvo)
(Hint: ova tri polja imaju svoje diferencijacije, i tacno se zna sta je vezano za sta, a sta nije)
-
BL 1987
#959 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Mozda u Engleskoj.
Kod nas je etnicka pripadnost/nacija (kao na buducem popisu) i drzavljanstvo (kao na lickoj karti).
Kod nas je etnicka pripadnost/nacija (kao na buducem popisu) i drzavljanstvo (kao na lickoj karti).
-
sumirprimus
#960 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
najbolje da mi izmijenimo definicije nacije,drzave,etnicke pripadnosti,ha ja,hebo ostatak ljudskog roda sha oni znaju,veze oni...BL 1987 wrote:Mozda u Engleskoj.
- Dozer
#961 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
OK, BL1987, hajde nam onda samo popuni taj formular. Zamisli da apliciras za vizu u USA, NL, GB, svejedno.
-
BL 1987
#962 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ne moze se promjeniti nesto sto je ukorjenjeno u ljudima.
Naveo sam isto tako primjer Njemacke doge koju Englezi zovu Great Dane. Ne mislis valjda da je moguce ili da bi je i mi trebali tako zvati. Veliki Danac
, smijali bi ti se ljudi isto kao sto bi ti se smijali da im kazes kako su po nacionalnosti Bosanacohercegovci. 
Naveo sam isto tako primjer Njemacke doge koju Englezi zovu Great Dane. Ne mislis valjda da je moguce ili da bi je i mi trebali tako zvati. Veliki Danac
-
BL 1987
#963 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Vize se popunjavaju na stranom terenu tj. ambasadama. Ja kad sam u Rimu ponasam se kao Rimljanin.Dozer wrote:OK, BL1987, hajde nam onda samo popuni taj formular. Zamisli da apliciras za vizu u USA, NL, GB, svejedno.
Kad se vratim kuci onda sam opet JA.
-
sumirprimus
#964 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
nije nego tamo kad te pitaju oklen si kajes iz bosne,jerbo papiri ne lazu,dješ reč iz rrrrepublike srrrpskeBL 1987 wrote:Vize se popunjavaju na stranom terenu tj. ambasadama. Ja kad sam u Rimu ponasam se kao Rimljanin.Dozer wrote:OK, BL1987, hajde nam onda samo popuni taj formular. Zamisli da apliciras za vizu u USA, NL, GB, svejedno.
Kad se vratim kuci onda sam opet JA.
-
Bušman
#965 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Znam pravo puno stranaca i kazu da im se najcesce ljudi iz BIH predstavljaju kao "Bosnian" (mada i pocesto dodaju i svoj plemenski atribut), ali uglavnom se tako predstavljaju. Nemam nista protiv toga, ali mi je to retardirano i primitivno.
Eh sad, moguce da to nije reprezentativan uzorak, jer se radi o obrazovanim ljudima koji mogu komunicirati sa strancima na recimo engleskom jeziku. A takvih je u ovoj drzavi jako malo.
No, tema je ukiradnje konstitutivnosti naroda, pa da se pocnemo lagano vracati na temu.
Eh sad, moguce da to nije reprezentativan uzorak, jer se radi o obrazovanim ljudima koji mogu komunicirati sa strancima na recimo engleskom jeziku. A takvih je u ovoj drzavi jako malo.
No, tema je ukiradnje konstitutivnosti naroda, pa da se pocnemo lagano vracati na temu.
-
Canton
#966 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
-BosnjakDozer wrote: Ali, ne vidim da si cak i pokusao dati odgovor na postavljenu formu:
- Nationality at origin (nacionalnost po rodjenju)
- Ethnicity (etnicka pripadnost)
- Citizenship (drzavljanstvo)
(Hint: ova tri polja imaju svoje diferencijacije, i tacno se zna sta je vezano za sta, a sta nije)
-Slaven
-Bosna i Hercegovina
-
Canton
#967 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Iz kog si ti plemena?Bušman wrote:Znam pravo puno stranaca i kazu da im se najcesce ljudi iz BIH predstavljaju kao "Bosnian" (mada i pocesto dodaju i svoj plemenski atribut), ali uglavnom se tako predstavljaju. Nemam nista protiv toga, ali mi je to retardirano i primitivno.
-
Bušman
#968 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
San BušmanCanton wrote:Iz kog si ti plemena?Bušman wrote:Znam pravo puno stranaca i kazu da im se najcesce ljudi iz BIH predstavljaju kao "Bosnian" (mada i pocesto dodaju i svoj plemenski atribut), ali uglavnom se tako predstavljaju. Nemam nista protiv toga, ali mi je to retardirano i primitivno.
Salim se, naravno. Odbijam se priklanjati bilo kakvom plemenu. Cak i nacionalnosti. To je svakako bespotrebna i iritirajuca stvar za individualistu. Stanovnik sam Sarajeva, BIH, Evrope, Planete Zemlje, Suncevog sistema itd. itd. ako te to zanima.
- Dozer
#969 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Ti bi dobio vizu - al' malo sutraCanton
-Bosnjak
-Slaven
-Bosna i Hercegovina
Oni na aplikacijama bi se prvo upiskili u gace od sege, a onda bi ti rekli ili da ponovo popunis aplikaciju jer im je "Slaven" nepoznata etnicka pripadnost, ili bi ti odmah urucili odbijenicu
-
Canton
#970 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?
Jel to ti radis u nekoj ambasadi?Dozer wrote: Ti bi dobio vizu - al' malo sutra![]()
. Pogotovo s ovim "Slaven"
Oni na aplikacijama bi se prvo upiskili u gace od sege, a onda bi ti rekli ili da ponovo popunis aplikaciju jer im je "Slaven" nepoznata etnicka pripadnost, ili bi ti odmah urucili odbijenicu
Daj nam postavi primjer tog formualara