Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vanad

#951 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

jeste vala... ja sam svoju stavljala na tutu od malena ali cim je prohodala pobjegla je iste sekunde. Sad ce joj aBd dvije godine, fino kaze i tuta, piski, kaki...zna sve ali tutu trazi samo kad je gola. Cim ima bar gacice nema sanse. Nego mi donese pelenu i kaze stavi...Sto jeste, jeste svaki put me upozori kad je vec "gotova stvar". Ovo samo da ohrabrim mame kojima djeca nose pelenu i sa dvije godine.
kadinica

#952 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kadinica »

Svako dijete je priča za sebe.
I tute nema dok se ne desi "klik" u glavi. Forsiranje može prouzrokovati i fizičke i psihičke probleme.

Moj sin je skinuo pelenu nakon 3. rođendana, a kćerka sa 18 mjeseci. Sina sam forsirala, bilo me stid da nosi pelenu u parku, a napunio tri godine. Onda je počeo trpiti, jednostavno čitav dan nije htio piškiti, a kamoli kakiti. Pa vratim pelenu i tako u krug, prilično frustrirajuće i za mene i za njega. Oko djevojčice se nisam puno trudila, stavila joj tutu na terasu i pokazala kako će sama skinuti gaće i sjesti. Doduše, ona je gledala brata, pa je odmah znala šta treba.

I u svim ostalim stvarima su potpuna suprotnost, nemaju baš ništa zajedničko.
Felidae

#953 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

u pravu ste, svako dijete je prica za sebe i svako dijete ima svoj tok razvijanja, nesto uradi i nauci prije ostale djece a nesto kasnije. ja cu svom nabaviti tutu, mislim da nije rano da se upoznamo sa njom, ne mislim ga forsirati, mada neznam ni kako bi ga mogla tjerati na tutu, vec samo da vidim kako reaguje na nju. a posto uvijek znam kad kaki jer pravi grimase i sav se zacrveni, mogla bi ga uhvatiti da to uradi na tuti. od moje sestre malena je sa 11 mjeseci ostavila pelene, znam jer se sjecam toga, tako da neka djeca to mogu i prije dvije godine....svako dijete je posebno :D
Alhemicarkaa

#954 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Naravno da je svako dijete priča za sebe, ja sam recimo bila veliki ters, bila sam pretjerana čistunica, mama je ludila. Nije me dojila, a ja nisam htjela flašicu jer mi se gadila ona duda na flaši, pa me hranila kašikom. Nikad ništa nisam stavila u usta što nije hrana, nisam htjela glodalice, ništa, sisala svoj prst, pa mi to ostalo do škole, a moj brat je sve stavljao u usta, jeo zemlju, mrave, prašinu, sve. Mislim da sam se iz tog razloga i odvikla od pelene.

Tuta ne treba da bude stres, ne treba tjerati da se u nju kaki ili piški, ali upoznavati se sa njom odmah je dobro. Neka onako djete sjedi na njoj, ne mora ništa uraditi, nek se i pokaki odmah što ustane, ne treba ružiti, već sve polako, kroz igru, priču... Naravno da će dijete doživjeti traumu ako ga neko forsira na tutu i ruži kad se ne pokaki u nju. Ali staviti ga u vrijeme kad misliš da bi se moglo pokakiti, djevojčicama čak i otvoriti česmu vode da čuju šum, može ih stimulisati da piške. Staviti i neku lutku, medu na tutu ili neku prikladnu posudu, a prije toga u tutu staviti nešto da dijete pomisli da se lutka ukakila, pa ako dijete ništa ne uradi, reči nema veze, kasnije će, pa i reči da nije strašno ako to uradi u pelenu, medo je porasto, i ti ćeš kao i medo kad porasteš. Treba da to bude zabavno i poučno i djetetu i mami/tati. I djetetu treba objašnjavati, iako misliš da ne razumije/ne sluša, u neka doba se desi klik, ostane to negdje. Ali sve lijepo pričati, kroz igru.
sabanss

#955 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

otherside wrote:sjoooo..je l' ovo neko takmicenje cije ce bebe krenuti u skolu prije nego napune godinu dana :lol:
znam jednu koja tvrdi da joj je dijete razgovjetno pricalo sa 8 mjeseci :D
neka ba....neka djece, ne moraju svi biti prepametni od rodjenja :wink: :D
Posto se osjecam prozvanim za ovo 8 mjeseci :)

Koristenje pamucnih pelena pomaze navikavanju na tutu.

Igranje i vrijeme provedeno sa djetetom pomaze navikavanju na tutu.

Djete od 8 mjeseci moze 80% svojih dnevnih fizioloskih potreba obaviti u tutu ukoliko je roditelj sa njim i zna prepoznati trenutak.

Dijete navikavano na tutu sa 8 mjeseci moze vrlo lako skinut pelenu 100% sa godinu do godinu i po zavisno od brzine razvoja govora i motorike.

Ovo gore navedeno je dvaput potvrdjeno na vlastitom primjeru za djecu koja su imala srednje brz tok razvoja (ako uzmemo hodanje kao milestone, recimo da su prohodala sa 13 mjeseci. samostalno sjedila oko 7 mjeseca, dakle nikakav spektakularan motoricki razvoj - prosjek za vecinu djece). Sve ovo govorim da opovrgnem misljenje kakvo danas vlada da je dijete maltene do trece godine zivota nesposobno za prostu stvar kakva je pisati/kakiti u tutu. Nemam namjeru dokazivati cije je djete pametnije vec me nerviraju danasnje preporuke gdje se od djece prave maltene debili.

klix pelene su najvece zlo koje se moglo desiti danasnjoj djeci mada su vjerovatno najveci spas za roditelje koji nemaju vremena/gadi im se/stavi po zelji...
putujucidzindas

#956 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Mi smo presli na platnene pelene, ali ne zbog tog da bi se mali sto prije odviknuo. Ja ne mogu podnijeti miris pampersica :D OK miris sadrzaja pelene, ali miris hemije u peleni me ubijao. Sad sam mnogo sretnija :-D
putujucidzindas

#957 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Alhemicarkaa wrote:A što ga nisi pokušala još podojiti? Meni je doktorica rekla da počnem sa pet mjeseci polako uvoditi povrće, pošto je i moja baš napredna, mašala, skoro da sjedi samostalno. U principu, sa dohranom ne bi trebalo početi prije 6. mjeseca, mada sam ja od dosta mama čula da su nakon uvođenja dohrane vidjele kako su bebe gladne i da bi da su to znale uvele ranije. Ti najbolje poznaješ svoje dijete. Ja na svojoj recimo vidim da je spremna za kašiku, bukvalno kao da traži, ali još odgađam, kažu da kad počneš sa dohranom tek vidiš blagodeti dojenja, non stop si u poslu oko hrane.
Ma ja sam planirala po preporuci i nakon razgovora s pedijatricom iskljucivo dojiti 6 mjeseci (i zbog njega i zbog sebe), pa od 7. krenuti s dohranom. Medjutim, ocito ne ide. Cim zavrsi podoj, pokusam ga uspavati, jer vidim da je strasno pospan, nema sanse, vriska. Pokusam opet sa sikom - nece, otima se i koprca. Evo vec par noci dobije nakon sike i rizinu kasicu i bukvalno pomete 100 ml, a sto realno ne bi mogao da je sit. nnakon tog, zaspi normalno kao i prije. Ocito sam izgladnjivala dijete nekih 10 dana :D
sabanss

#958 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

putujucidzindas wrote:
Ma ja sam planirala po preporuci i nakon razgovora s pedijatricom iskljucivo dojiti 6 mjeseci (i zbog njega i zbog sebe), pa od 7. krenuti s dohranom. Medjutim, ocito ne ide. Cim zavrsi podoj, pokusam ga uspavati, jer vidim da je strasno pospan, nema sanse, vriska. Pokusam opet sa sikom - nece, otima se i koprca. Evo vec par noci dobije nakon sike i rizinu kasicu i bukvalno pomete 100 ml, a sto realno ne bi mogao da je sit. nnakon tog, zaspi normalno kao i prije. Ocito sam izgladnjivala dijete nekih 10 dana :D
Opet iz vlastitog iskustva jedno dijete iskljucivo dojilo skoro do devetog mjeseca, drugo trazilo kasiku i dva dana prije petog mjeseca. Oboje skoro isti motoricki razvoj.

Znas najbolje svoje djete, nije sve kako u knjigama pise :D
Bihnela

#959 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

kadinica wrote:Svako dijete je priča za sebe.
Forsiranje može prouzrokovati i fizičke i psihičke probleme.
ova izjava mi je najjača..posebno ovo za psihičke probleme..mislim :-)
ako ovo čitate u nekim istraživanjima kladim se da ta istraživanja plaća pampers..

bebe od rodjenja mogu biti bez pelene..primjera je pun internet..

moja beba na tutu kaki od 8 mjeseca rednovno..ja ne forsiram dijete..ne učim ga, ne maltretiram..ja dijete pratim..da to je moguće..

koristim pamučne pelene, ali sve rijeđe jer jako je vruće i cijelo ljeto je proveo bez pelene..mislim da mu je tako bolje i ljepše pa šta ako se i tu i tamo i upiski u gaće..unazad par mjeseci se ujutro budi suh..ima 13 mjeseci
Female_Sa

#960 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Moju curicu je prije 3 noci izujedao neki komarac (kazem "neki" jer ne znam je li se radi o obicnom komarcu ili tom nekom famozonom tigrastom). NA tijelu ima nekih 5-7 uboda. Primijetila sam da se intenzivno češe po nogicama i da je malo zgulila kožu. Mazala sam joj te ubode fenistil gelom ali nisam nesto primijetila da prolazi. Ubodi su uglavnom kao neki mali plikovi, tvrdi na dodir, osim na licu gdje je oko uboda crveno.

Eh, posto sam maloprije procitala na netu o nekom novom virusu koji prenosi tigrasti komarac (pise da blazi simptomi virusa lice na prehladu ili gripu) zabrinula sam se jer mojoj curici curi nos i pomalo kiše. Ne znam da li da je vodim doktoru...je li neko imao slican problem?
Felidae

#961 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

sve ti to moze biti slucajnost, da kise bas kad su je komarci izujedali, a kad se postavim u tvoju situaciju i ja bi sizila...kod nas jos nista nisu rekli o toj novoj bolesti, mada to ne mora znaciti da je i nema. ako se ne smiri danas,sutra, ja bi je vodila doktoru za svaki slucaj.
Female_Sa

#962 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Ma moze biti slucajnost ali eto...zabrinuh se jer procitah da tezi oblici infekcije nastale ujedom komarca mogu dovesti do upale mozdane ovojnice (tako nekako) pa se prepadoh :? Mjerila sam joj jucer 10x temparaturu ali je nema, normalno, 36,7. Valjda ce biti ok aBd. Vidjet cu danas kako ce se ponasati. Promijetila sam da je poprilično nervozna i razdrazljiva.
nikimostar

#963 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

Bihnela wrote:
kadinica wrote:Svako dijete je priča za sebe.
Forsiranje može prouzrokovati i fizičke i psihičke probleme.
ova izjava mi je najjača..posebno ovo za psihičke probleme..mislim :-)
ako ovo čitate u nekim istraživanjima kladim se da ta istraživanja plaća pampers..

bebe od rodjenja mogu biti bez pelene..primjera je pun internet..

moja beba na tutu kaki od 8 mjeseca rednovno..ja ne forsiram dijete..ne učim ga, ne maltretiram..ja dijete pratim..da to je moguće..

koristim pamučne pelene, ali sve rijeđe jer jako je vruće i cijelo ljeto je proveo bez pelene..mislim da mu je tako bolje i ljepše pa šta ako se i tu i tamo i upiski u gaće..unazad par mjeseci se ujutro budi suh..ima 13 mjeseci

Super ako imas vremena za te stvari da pratis kad ce on pipi i kaki,ja nemam,kad sam rodila curicu sin je imao godinu dana,mala razlika izmedu djece me slomila,ovako izgledam svakodnevno :zoka:
Bihnela

#964 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Bihnela »

e da to je istina..moras imati vremena da se tome posvetis..
vanad

#965 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Ne zelim da raspravljam o tome kad koje djete hoce/nece da ide na tutu. Istina je da postoji bruka djece koja nikad pelene nisu ni vidjele nego ih mame citav dan posmatraju i stavljaju na neku tutu kad im se pripiski/kaki... meni to nikad nije bio prioritet pa zato valjda dijete sa nepune dvije godine nosi pelene. Nemojte odmah suditi ko koliko paznje djetetu pruza samo radi toga kad pocne koristiti tutu. Moja mala sa dvije godine prica dva jezika i to samo zahvaljujuci mom trudu i paznji. I onda mi neko kaze kako se nisam posvetila djetetu jer koristi pelene...cccc
kvazivoz

#966 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kvazivoz »

Moje dijete nosi pelene, a sad će mu dvije godine :D kakva sam ja to majka cccc :oops:
ma dajte molim vas, sa 7-8 mjeseci da dijete zna za tutu, anblivibl....ok, mama stavi bebu i beba kaki (pukim slučajem) i sad kao mi smo skinuli pelenu sa 7 mjeseci,ahhhaaa :-)
otherside

#967 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

ja cu odnijeti titulu najgore majke :D
moja ima 21 mjesec, tuta nam je igracka :D , pelene su zakon :D
ne mozemo se pohvaliti ni da pricamo nesto posebno :D
al' eto, skidamo se sa cuce :D
sabanss

#968 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Jebote sve se licno dozivljava...

Niko nije spomenuo da je kvalitet roditeljstva ekvivalent tuti. Samo me nervira sto je zavladao trend da dijeca nisu nizasto sposobna i da ih ne treba forsirati. Nas su forsirali pa nam nista (vecini) ne fali.

Konkretno mislim da djete preko dvije godine ne treba da nosi pelene ma sta vi mislili o tome i da je to blagi nemar roditelja. Eto sad se nadjite uvredjeni pa okrenite na zajebanciju.
otherside

#969 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

e vidis @sabanss, to sto ja okrecem stvari na zezanciju mozda i govori u prilog tome da sam lezeran roditelj koji se ne opterecuje ni drugim roditeljima ni drugom djecom.
moj komentar je vise humoristicnog nego ozbiljnog karaktera.
naravno da sebe smatram dobrom majkom i volim svoje dijete neizmjerno.
ne poznajem nijednu odraslu zdravu osobu koja nosi pelene :D tako da ce to odvikavanje doci kad-tad.
nije mi namjera da podcjenjujem ili ismijavam tudji trud ali se necu ni diviti tebi i slicnim tebi koje su ulozile i ulazu ogroman trud da djecu prije navrsene prve godine zivota instaliraju na tutu.
vjerujem da je trebalo i zivaca i strpljenja.... vjerujem da ste ponosne... :-D
nek' su nam djeca zdrava i razigrana i nek' budu bolji od nas :D
vanad

#970 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by vanad »

Slazem se sa otherside, narocito jos kad znam da i ona ceka drugu bebu uskoro aBd :) . Vjerujem da bi i njoj bilo drago da joj se jedno skine sa pelena dok se drugo ne rodi ali necu sad silit dijete i trcat sa tutom sa stomakom za njom.
Momcicu ce sad dva mjeseca i ona sama vidi da pelene nose bebe i ona sad meni hoda sa lutkom da joj zamjenimo pelenu. Samo je pitanje vremena kad ce ona skontati da je "velika" i ostaviti pelenu. Najveci problem meni oko toga pravi svekrva. Mama kaze da je brat ostavio pelene sa mnom a on godinu dana stariji. Sto znaci da je i on imao preko dvije i pol godine. I to prije 33 godine. A koga to sad zanima sto sam ja godinu dana ranije ostavila pelene nego on? Neka je nama zdravlja i neka je ona mami svojoj ters i radoznala a za ostalo cemo lako.
Nera_22

#971 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Nera_22 »

Tuta je prica za sebe i za svako dijete. Moja kcerka prestala nositi pelene sa 22 mjeseca. Nije htjela do tada tutu ni pogledati i onda muz jedan dan odlucio da ce je on nauciti, ja ga pustila i uspio. Upratio ej gdje se zavuce dase popiski i tu joj stavio pele i rekao da tu piski, ona tako krenula pisati u tutu. Narednih 3-4 dana se znalo desiti malo cesce da se upiski. Narednih 2 mjeseca s eomicalo rijetko i uvijek an spavanju i eto i to se zaboravilo. Treba vremena, zivaca i truda i koliko god vi voljeli svoju djecu treba im dati do znanja da to sto su se upiskili u gace nije u redu, ako ste vec odlucili da skinete pelenu. Nemojte je vraca niposto, samo saljete pogresne signale djeci, a sebe dodatno frustrirate, pa i djecu.
sabanss

#972 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

@otherside

Ja sam musko samo sto sam nedavno prosao golgotu odgoja pa su mi ove teme svjeze :D

Slazem se da treba biti lezeran ali brate ne mogu nikako opravdati roditelje koji kupuju pelene za djecu do 32 kg :-)

Ja sam u skolu krenuo sa par kila vise...

Djeci je puno ljepse kad skontaju da mogu biti suha, puno je zdravije i nemojte mi samo reci da nisu sposobna. To je ono sto me ljuti. Naravno da ima puno drugih faktora i razlicitih brzina prihvacanja novih stvari ali sam se isto tako uvjerio da su djeca sposobnija nego sto mislimo. Treba samo uloziti malo truda, ne potcjenjivati ih i ona ce uvijek iznenaditi.

Naravno da roditelji drugacije poredaju prioritete i ne sumnjam da zele najbolje svojoj djeci ali ja ne mislim za sebe da sam najbolji roditelj na svijetu. Mnoge stvari samo mogao ali nisam, dok sam u drugima daleko ispred ostalih - u konacnici sam prosjek. Dijete prohodalo sa 13 mjeseci, vidjo sam djecu koja su hodala sa 8 - ja nisam vjerovao majci kad mi je pricala da sam hodao sa osam. Moja su naucila na tutu sa 8 i ne vidim razlog za podsmjeh i nevjericu. Ne znam da je toliko cudno da dijete napravi cudnu facu kad hoce da kaki ili da trpi dok se ne donese tuta pa piski dvije sekunde nakon sto se posadi na tutu? Slucajno se popiskilo i nedaj Boze priznati da i tako malo djete moze kontrolisati nagon za mokrenjem?
kvazivoz

#973 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by kvazivoz »

Niko tebi ne osporava trud i zalaganje što si bebu naučio na tutu tako rano. Ok, ti misliš da su bebe sposobne za to. Vidiš, "sasvim slučajno" pedijatri ne preporučuju oslanjanje na nogice prije navršenog osmog mjeseca. O ostalom neću da komentarišem. Gledajući takva razmišljanja, pitam se šta je slijedeće, naučiti ga da piše sa dvije, da recituje Hasanaginicu sa pet, jer tobože dijete je spremno, ima ruke, ima mozak,.....
Glede odgoja, ne treba se miješati nikome, svako (nadam se) ulaže max trud da dijete izvede na pravi put, ali glede ovih elementarnih stvari tipa tuta, cucla, hodanje, pričanje,.....ne treba dizati toliku frku, ispada kao neko takmičenje :)
Moje dijete će uskoro navršiti 2 godine, ni u planu nam nije da pređemo na tutu, ne zato što sam lijena ili nemajka, već zato što moje dijete ima neobjašnjiv strah od te "spravice". Zašto, ne znam. Nikad se još nije ni popiškio ni pokakio u tutu ili šolju i ne pada mi na pamet da ga forsiram da je skine prije drugog rođendana jer je to tobož već gornja granica za odbacivanje pelene. Što se ostalog tiče, prohodao sa godinu, melje od godinu i po (ne možeš ga zaustaviti) :mrgreen:
safran

#974 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Moj stariji je imao histerične napade plača od pokušaja da sjedne na tutu - čak i obučen. Služila je za sve osim za sjedenje. Na kraju je prihvatio obruč na klonji - u tutu nikad ništa nije obavio. Pelene smo se riješili sa 2 godine i mjesec dana - sam mi je rekao da mu ne treba ni po noći. Nije da nije bilo nezgoda ali uglavnom je bio u pravu. Malac ima 18 mjeseci i rado sjeda na tutu - obučen, gologuz. Oduševljeno sjeda, aplaudira i viče tutaaaa - ali ustaje u roku od 30 sekundi. U principu se toliko zadržava na jednom mjestu :-D Kupila sam one gaćice za odvikavanje misleći da će se upitati "šta bi" kad se upiški međutim, ne, uopšte ga nije zabrinulo što je bio mokar. Sa obojicom imam jedan drugi problem - strastvene su noćne mljekopije - stariji prestao konačno sa 2 godine a maleni još uvijek u toku noći smlati oko 1 L mlijeka. Ne možeš ga zavarati ničim - u snu fisne flašicu sa vodom ili čajem preko krevetića i nastavi da poje dok ne dobije the real deal. Šta'š, sipaj i mijenjaj pelene dok ne odustane.
Alhemicarkaa

#975 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Rasprava je niđe veze. Nije mi jasno kako neko takve stvari doživljava lično, kao vlastiti uspjeh, odnosno neuspjeh. Sva djeca prosjede, prohodaju, u neka doba ne koriste ni tutu, odbiju se od sise, neka prije, neka kasnije. Eto ja sam prestala piškiti u pelene sa 7 mjeseci (mama je jedva skontala zašto u noći plačem, imam osjetljivu kožu i nisam mogla trpiti da mi je dolje mokro i da me jede), a brat je i u školu krenuo znao se upiškiti u noći. I šta sad, samnom je kao bila uspješna a sa bratom podbacila?

Moja beba je u svemu naprednija, kad čitam psihomotorični razvoj djece po mjesecima uvijek čitam mjesec unaprijed i ona se ponaša baš po tom modelu. Već uveliko pokušava sjesti, uzima predmet u ruke, prebacuje iz jedne ruke u drugu, odaziva se na svoje ime, pokušava mi uzeti slušalicu iz ruke, šoljicu sa kafom, i sve je to počela raditi sa 4 mjeseca, e stvarno ne znam kako bi to mogla biti moja zasluga kao roditelja. Ponosna jesam, ali bila bih ponosna i da sve to ne radi tako brzo.
Post Reply