Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
samo_ti

#951 Re: zeničani

Post by samo_ti »

Eborg

#952 Re: zeničani

Post by Eborg »

S obzirom da je tu stari Husin haver i poslovni partner Ekro a da mu je tamo kuća (ili skladište, pojma nemam), čudi me da to nije regulisao. Vjerovatno ide na drugu stranu prema Sušića mlinu (nažalost, čujem da se ugasio pred koju godinu). :-)
Kralj Tvrtko I.

#953 Re: zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

sretan 12. April Nicaze...
dert

#954 Re: zeničani

Post by dert »

Zenico, sretan ti dan oslobodjenja :-D
Vaka si ,naka si al" ja te VOLIM :thumbup: :-D :-D :-D ..... jebaji ga ...
Eborg

#955 Re: zeničani

Post by Eborg »

U inat svima! :thumbup:
Not My Idea

#956 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

Jedina, sretan ti dan oslobodjenja! :-D
Eborg

#957 Re: zeničani

Post by Eborg »

Partizani su u grad ušli preko Raspotočja, Lašve i Stare Zenice. Većina bitaka se vodila oko Drivuše i na Vjetrenicama jer su naši oslobodioci željeli da uđu u grad kroz Travničku (inače Travnička cesta je jedna od najstarijih u ovom dijelu Evrope koja je još uvijek u upotrebi, izgradili su je Rimljani a Osmansko carstvo i Austro-Ugarska monarhija proširivali). :thumbup:

Oslobođenje Sarajeva i Zenice

Image
mel c

#958 Re: zeničani

Post by mel c »

Sretan 12.april! :)
prilagodjena

#959 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

rodni grad je rodni grad....zenico,sretan ti rođendan
fasader

#960 Re: zeničani

Post by fasader »

Da li mozda neko zna koji portal Dzonlic zove AntiZenicablog?

http://www.zenicablog.com/uta-minuta/11 ... blog-.html

Hvala i pozdrav
sheikh

#961 Re: zeničani

Post by sheikh »

Eborg wrote:Iako zna hrabro reći neke stvari, Đonlić mi ide na živce sa svojim stalnim kukanjem oko svog portala. Hm, "portala". Pokušava da to predstavi kao stranicu posvećenu vijestima iz Zenice a istovremeno izrazito subjektivno kuka o nekim stvarima (kako mu kradu vijesti, neki njegovi lični protesti protiv nečega i sl.) što je opet u domenu bloga. Plus, par puta je naveo nešto u stilu kao i par osoba sa ovog Klitorisa: "Ako vam se ne sviđa - nemojte čitati!" To je vala nikakav odnos prema krajnjem korisniku, tj. mušteriji na kraju krajeva.

Onako "između" mi i ne leži baš. Ili profesionalno pod crtu ili subjektivna mišljenja i stavovi. Ne može oboje.

meni je glavni kada napise "Danas smo imali 50.000 posjeta" :)
Zamisli kada bi svaki portal svaki dan pisao posjete i dicio se se s tim :)
Sinoc sam vidio njegov clanak,pardon naslov clanka kao da je sda stranka osnovala anti zenicablog :)
Aaaaaaa ovo je otislo daleko :)
belfy

#962 Re: zeničani

Post by belfy »

ja sam vec navodio sta mi sve tamo ne valja. evo cak i u ovom clanku pise kako to rade iz ljubavi, a onda prica kako mu tjeraju one koji se reklamiraju. jel sada iz ljubavi ili zbog novca od reklama? ako je iz ljubavi zasto bi pominjao uopste reklame ili zasto bi ih uopste imao? ako je zbog novca cemu onda prica o ljubavi? niko mu nista ne bi rekao kada bi samo kritikovao ljude koji odgovaraju te sto se kod njega raklamiraju, ali cemu onda ubleha o ljubavi?

isto kao onaj clanak na koji sam se ja zalio gdje on "iz ljubavi" popljuje zenicu i njene gradjane. po meni je to cisto licemjerje. daj brate budi profesionalan, a ne ko uvrijedjena mlada. svi u poslu nalecu na probleme. i stranacke i stele i sve ostalo, ali niko ne place da je time njegova "ljubav" narusena ili se izvlaci na to, nego ide u kost i kaze "shebala me stela" ili "nisam bio clan stranke".

i ovaj clanak sada je samo reklama za tu Anti stranicu, jer ce je svi traziti, umjesto da presuti. ali valjda neki ljudi ne mogu zadrzati takve stvari za sebe. ja se pitam da li bi ikada saznao za neku takvu stranicu na drugi nacin.
koop

#963 Re: zeničani

Post by koop »

fasader wrote:Da li mozda neko zna koji portal Dzonlic zove AntiZenicablog?

Hvala i pozdrav
vozdra,
juce nabasah na youtube-u na neki klip o trenutnim radovima na GGM. Elem, pisalo da je autor bizmonitor, i kada sam otisao na detalje vidim da klip pripada portalu 7dana.info

mislim da je to taj novi portal oko kojega je dzonlic zapjenio.

inace stvarno steta da je covjek tako strasno sujetan i da vodi taj blog kako ga vodi. nemoguc eje bilo kakvu kritiku uputiti, sve i kad' je ista konstruktivna. Mene iskreno podsjeca na avaz. Tacno vidis koga gazda licno gotivi, koga ne moze podnjeti. Kad' se bas naljuti i zapjeni, onda napise clanak ala ovaj o "antizenicablog-u" na koji je nemoguce komentarisati (k'o "editorijali" Fahre u avazu).

Elem, kako god bilo, ovaj gore navedeni portal je novi (bar se meni cini), dobro azuriran, pregledan, i bar za sada lici na news-portal, odnosno bez nekakvih licnih agendi. Volio bih da ih bude jos 10 iskreno.
belfy

#964 Re: zeničani

Post by belfy »

sad malo bacih oko na taj portal i izgleda dosta pismeno. jos ako su azurni to ce biti prava stvar. samo, opet ne vidim zasto je ovo prozvano antiZB od ZB-a (ako je to taj portal). nisam nasao nista sto bi upucivalo na nesto protivno ZB. osim sto im se mozda ne svidja konkurencija. jedino sto mi je interesantno tamo bilo je ovo: "7DANA.info je poseban projekt UG Biznis-monitor Zenica." nisam do sada cuo za ovo udruzenje, ali mozda je osnovano maksuz radi pravljenja ove stranice. sta li ZB ima protiv toga mi zaista nije jasno. meni je drago da postoji jos jedan info portal za Zenicu. barem ce se desavanja prikazivati iz vise uglova. to nikako ne moze biti lose. a da li pripadaju ovima ili onima ce se brzo vidjeti. ja se nadam da ce biti objektivni i profesionalni, ali vrijeme ce pokazati.

svaka cast za trud koop.
Eborg

#965 Re: zeničani

Post by Eborg »

Vala nadam se da je auto pomjereno samo zbog gašenja. Ako ga je ovdje ostavila neka su joj zapalili auto! :x
muhafuca

#967 Re: zeničani

Post by muhafuca »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Jeb*te ovi policajci sve vise ko neka kriminalna grupa djeluju - ko reketaši
a ne kao neki koji su od nas placeni da nas stite i provode zakon
Prvo sto joj se nije htjeo identifikovat - cuj to molim te - treba ga odmah nogirat s posla
a poslje kad imas zalbu kazu ti nemozes do nacelnika (?)
Sta bolan ne mogu do nacelnika
I onda kontaju sto ljudi mrze drotove
splend

#968 Re: zeničani

Post by splend »

hvala vam za ovu novu stranicu, konacno vise necu ici na avazov 'zenicablog' :thumbup:
koop

#969 Re: zeničani

Post by koop »

napokon:

GRADSKA KAFANA U VLASNIŠTVU OPĆINE ZENICA

Pozivamo građane da šalju prijedloge buduće namjene
Objekat Gradske kafane dugo je bio predmet spora između firme Dionis i Općine Zenica. Dana 16. aprila prema sudskoj odluci Općina Zenica postala je vlasnik objekta Gradska kafana koji je obilježio jedno razdoblje u životu grada i u kojem su se rado susretale generacije Zeničana. Gradska kafana nije samo sentimentalni mejnik zeničkog gradskog života nego ima i izuzetan značaj u urbanističkom i kulturološkom smislu budući da je smještena na trgu koji dijeli sa političkim, sigurnosnim, finansijskim i kulturnim ustanovama a to je amalgam kakav se rijetko viđa na jednom mjestu općenito. Prije nego što vama poštovani građani Zenice ponudimo riječ stručnjaka koja bi trebala biti od pomoći u osmišljavanju vaših vlastitih ideja, pozivamo vas da dostavljate svoje prijedloge o budućoj namjeni objekta Gradske kafane na E-mail adresu: [email protected], poštom na Općina Zenica, Trg BiH 6, Služba za prostorno uređenje i ekologiju ili prezentiranjem vaših ideja u neposrednim razgovorima sa zaposlenicima Službe.
Slijedi nekoliko rečenica o urbanističkim aspektima navedenog projekta:

Objekat «Gradska kafana»

U užem gradskom području,u obuhvatu Regulacionog plana «Centar 2» (usvojen 27.06.2002.godine),lociran je poslovni objekat-nekadašnja Gradska kafana,koja trenutno nije u funkciji.
Objekat je građen u periodu 70-ih godina,u nosivoj ab konstrukciji,sa ravnom krovnom konstrukcijom,te spratnosti S+VP(suteren i visoko prizemlje). Isti je smješten na Trgu BiH u dijelu kulturno-administrativnog centra grada.
Prema planskoj dokumentaciji R.P.»Centar 2» na osnovu usvojenog koncepta, planirano je da se u ovoj zoni grada forsiraju sadržaji koji će obogatiti svakodnevni život građana centralne zone i njenog gravitacionog područja i istovremeno biti integrativni u značenju prožimanja gradskih funkcija i potreba građanstva,a ne zadovoljavanje institucionalnih oblika društvene organizacije.
Dakle , predmetni objekat se ne može tretirati kao zaseban ,već isti svojom lokacijom (smješten na trgu u obuhvatu kulturno-administrativnog centra grada) zahtijeva poseban tretman,sa aspekta koncentracije aktivnosti,pristupačnosti i privlačnosti ,te relacijskog odnosa sa okruženjem i drugim urbanim funkcijama u okruženju objekta.
Sagledavajući trenutno stanje ,objekat «gradske kafane» u površini cca 690m2 trenutno je nefunkcionalan prostor.Analizom postojećeg stanja objekta,te njegovog lokaliteta u užem gradskom centru, neophodno je formirati novi ambijent pri tom vodeći računa o namjeni objekta,estetskoj privlačnosti,funkcionalnosti,te o javnom komunikacijskom prostoru višeg ranga kako bi se stvorila ugodna i lijepa gradska slika kao uslov identifikacije jednog reprezentativnog objekta sa postojećim okruženjem i integracije stanovnika sa objektom.
Prema navedenom, postojeći objekat gradske kafane može se rekonstruisati,adaptirati i nadograditi,te sa aspekta namjene u prostoru objekta mogu se formirati centralni sadržaji ( gradska biblioteka,centar moderne umjetnosti,kulturno-administrativni centar,sajamsko-izložbeni prostor ili slični sadržaji).
Takođe u sklopu planirane inicijative rekonstrukcije i adaptacije predmetnog objekta,kao dio vanjskog uređenja ,neophodno je tretirati i dio trga sa postavljanjem nove savremene fontane kako bi cjelokupan prostor činio integrisani savremeni prostor u postojećoj centralnoj zoni te stvorio ljepšu sliku našeg grada.

(www.zenica.ba)
notsure

#970 Re: zeničani

Post by notsure »

Hvala i pozdrav
Ovaj: http://www.zenica24sata.com
Eborg

#971 Re: zeničani

Post by Eborg »

Pa i na ovoj temi se ako ne varam pisalo da bi tu trebala biti izmještena gradska biblioteka. Ako bi investirali dovoljno novca, mahom u klimatizaciju i ostalu regulaciju prostora zbog vlage i temperature, mislim da je to ubjedljivo najbolje rješenje.

Sve ostale namjene poput one za modernu umjetnost ili nemaju svoju publiku (nažalost) ili se mogu provesti u prostorima poput gradskog muzeja i sinagoge.
koop

#972 Re: zeničani

Post by koop »

Eborg wrote:Pa i na ovoj temi se ako ne varam pisalo da bi tu trebala biti izmještena gradska biblioteka. Ako bi investirali dovoljno novca, mahom u klimatizaciju i ostalu regulaciju prostora zbog vlage i temperature, mislim da je to ubjedljivo najbolje rješenje.

Sve ostale namjene poput one za modernu umjetnost ili nemaju svoju publiku (nažalost) ili se mogu provesti u prostorima poput gradskog muzeja i sinagoge.
Iskreno, premal je taj prostor za gradske bibiloteke a u cemu je svrha izmjestanja gradske biblioteke iz prostora u kojem se trenutno nalazi? Ja mislim da bi bilo fino da se ostavi koncept gradske kafane, s tim sto se dio prostora moze iskoristiti za izlobe, performanse, manje svirke...

Nesto slicno kao Kunsthallen cafe u Becu (http://www.kunsthallencafe.at/khc/).

postaviti finu bastu, ta nova fontana, prostor za boarviti i setati, i onako je pjesacka zona. Ja stvarno mislim da kad' bi se prostor trga rijesio (znaci uklonili parkinzi i postavile nove ploce) onaj dio ipsred pozorista i gradske kafane bi bio najveci trg i mozda najljepsi u Zenici.
Eborg

#973 Re: zeničani

Post by Eborg »

Čisto sumnjam da će se parking ukloniti, ipak preko dana tu automobile ostavljaju uposlenici banke, općine, suda, tužilaštva, pozorišta, policije kao i posjetioci istih što nije zanemariv broj.

Glede prostora o kojem govorimo, moj utisak je da je to daleko veće od trenutnog prostora gradske biblioteke koji je bez čitaonice vrlo malen, možda nekih 250 kvadrata uvrh glave. Mislim da bi prostor bio pogodniji za biblioteku jer bi se mogao napraviti dosta "humanijim", tj. staviti neki coffee book bar uz odgovarajuću čitaonicu. Npr. idealno bi bilo imati jedan Starbucks u sklopu biblioteke.

A što se tiče drugih namjena opet ponavljam - mislim da nemamo klijentelu/publiku za to jer malo koga (nažalost) interesuje umjetnost u Zenici u onom obimu koji bi zahtijevao novi/veći prostor.
belfy

#974 Re: zeničani

Post by belfy »

notsure wrote:

Hvala i pozdrav
Ovaj: http://www.zenica24sata.com
fakat me nasmija. e ako je ovo konkurencija koje se oni boje i prosuse onoliko zuci u clanku onda nek placu. pa ovaj "portal", ako se tako smije nazvati, lici kao da je sklepan iz nekog joomla template-a. ja sam samo u prvom pogledu nasao nekoliko gresaka. skace im citava stranica gore-dole kako im se mijenjaju one udarne vijesti, dosta linkova ne radi, a negdje su potpuno pogresni. pogresan je link i do stranice onog koji je dizajnirao ovo cudo, a kada ispravis link kaze ti da mu je stranica u izradi. komedija. valjda nisu imali vremena napraviti svoju stranicu praveci ovo. jos da ne pominjem da mi je trebalo dobrih 5min da otvorim pocetnu stranicu, a svaku sljedecu opet u zavisnosti kolika je.

doduse, ruku na srce, kad sam im vidio udarnu reklamu i kontakt adresu misljenja sam da je ZB u pravu kada kaze SDA podmladak jer je u pitanju lokacija Preporoda i reklama za njima jako srodno UG. jedino mi jos uvijek nije jasno zasto se to proziva AntiZB-om. jer kada on kaze da ce oni pisati tamo samo pozitivno i da su AntiZB onda se izvlaci logican zakljucak da ZB pise samo negativno. osim ako ZB nije sam sebe htio udariti nogom u glavu... no, valjda su pisca clanka emocije drzale, pa nije previse razmisljao dok je pisao.

u svakom slucaju sumnjam da ce ova stranica imati kakvu popularnost. mozda samo izvlace neke pare od opstine i/ili Preporoda. slaba je sansa da ovo bude nesto dugorocno.
samo_ti

#975 Re: zeničani

Post by samo_ti »

Strasna je lokacija Gradske kafane :dance:

mada, i ja sam cuo, mada davno, da bi gradska biblioteka trebala tu "upasti" ...ali sto neko rece, ima se ondje prostora, za jos po nesto :-D
Post Reply