Snijeg sirom BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
blue033

#951 Re: Snijeg sirom BiH

Post by blue033 »

shady wrote:Primjetio sam da je u parkusi pravi dernek :D

Nego ne znam sta ostala raja misli, ali ja mislim da bi mogli istinski pohvaliti nasu drzavu i ljude po prvi put u dugo vremena. Mozda ce neko reci moze i bolje, ali moje misljenje je da je stanje sasvim prihvatljivo, evo i zasto :D

Gras - sve linije koje mogu raditi, su u funkciji, sa poprilicno max kapacitetom, ne zanemarimo da osim sto im treba cist put, moraju ocistiti i vozila/zgrade, sasvim su se solidno pokazali za razliku od uobicajenog stanja.

Rad - sve glavne saobracajnice su ciste (vozila mogu proci) i rade nonstop, naravno da nece cistiti manje ulice jer je bitnije da postoji neka osnovna komunikacija robe i sluzbi kojima su potrebne glavne ulice da budu apsolutno prodohodne.

Policija, hitna, vatrogasci i razne sluzbe spasavanja - apsolutno dali max da rijese sve novonastale probleme, spasili mnoge zivote

Vlast - reagovala na vrijeme i veoma racionalno, sasvim su opravdano sacekali prije nego sto su objavili vanredno stanje, naravno da nemamo para na bacanje, ali cim su uvidjeli da je stvarno potrebno, uvedeno je. Ponegdje su mozda bile neke prituzbe (koliko ja znam) da neke opcine/zajednice nisu radile, pa ljudi nisu mogli doci do lopata i slicno, ali to su neki manji propusti, sve u svemu zadovoljan sam.

Obicni ljudi - apsolutno pohvale za sviju, ne vjerujem da je bilo osobe da nije bacila barem jednu lopatu snijega, ako je bila u mogucnosti da to uradi. Ne zaboravimo da ima ljudi koji su bolesni, stari ili iz bilo kojeg drugog razloga nisu bili u stanju da to urade. Necu reci velika vecina, vec skoro svi, su se potrudili, dali svoj doprinos, pa cak i ono najmanje kao sto je obicno pitanje "komsija trebal sta?".

Ostali - struje, vode, plina smo imali, mozda sa nekim prekidima, ali koliko sam ja cuo nista strasno ili eventualno bilo je na odredjenim lokacijama i manjeg obima. Da ne govorim o telekomunikacijama koje takodjer rade. U nekim mjestima je nestajalo namirnica, ali samo dok se nisu procistili putevi, u vecim shopping centrima je bilo svega i svacega.

I naravno, napomena da se ovo odnosi uglavnom na grad Sarajevo, za ostale dijelove ne zelim komentarisati jer nisam upoznat, ali po onom sto cujem, svi smo zivi i zdravi i do svih osoba kojima je pomoc potrebna se ako nista pokusava doci. :bih: :bih: :bih:
Čitam ovo pa mi djeluje kao da je atomska pala u blizini Sarajeva, a ne kao da je palo malo više snijega nego što je trebalo.
Ne znam sjećaš li se 84-e pa uporedi malo.
Hemel

#952 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Hemel »

Frooteky wrote:Jes na Banji dobro, pogotovo sa Pelinkovcem :mrgreen: :skoljka:
pored ovolikog snijega, ti se pelinkovca uhvatio... :-) :D

Image
Comrad

#953 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Comrad »

Ljudi, nama je palo 1m snijega. Na prvi pogled, jest puno, ali sarajevo je okovano planinama i zna se kakve su zime ovdje. Mi je nikad spremno ne docekamo, padne 30cm RAD je iznenadjen, padne 60 RAD je iznenadjen...pa jbg vise. Da se cistio cijelu noc i na vrijeme, ulice bi bile jos prohodnije. Zasto se to nije radilo, bog sami zna i to je sramota.

Da nam je palo 2m-3m snijega pa ajd, ali u jednomm gradu gdje je snijeg normalna pojava (ne ovolika kolicina, ali opet) je smijesno pravdati ovu neozbiljnost. Mene je strah pomisliti sta bi se desilo u nekim malo jacim slucajevima katastrofe, kad nas metar snijega paralise.

I zasto nije angazovana vojska da pomaze u ciscenju snijega? Ljenguze ionako nista ne rade.
Last edited by Comrad on 06/02/2012 01:00, edited 1 time in total.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#954 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

i ja sad gledam te slike :lol:

evo centar grada

Image
Opetja033

#955 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Opetja033 »

blue033 wrote:

Nego ne znam sta ostala raja misli, ali ja mislim da bi mogli istinski pohvaliti nasu drzavu i ljude po prvi put u dugo vremena. Mozda ce neko reci moze i bolje, ali moje misljenje je da je stanje sasvim prihvatljivo, evo i zasto :D

Gras - sve linije koje mogu raditi, su u funkciji, sa poprilicno max kapacitetom, ne zanemarimo da osim sto im treba cist put, moraju ocistiti i vozila/zgrade, sasvim su se solidno pokazali za razliku od uobicajenog stanja.

Rad - sve glavne saobracajnice su ciste (vozila mogu proci) i rade nonstop, naravno da nece cistiti manje ulice jer je bitnije da postoji neka osnovna komunikacija robe i sluzbi kojima su potrebne glavne ulice da budu apsolutno prodohodne.

Policija, hitna, vatrogasci i razne sluzbe spasavanja - apsolutno dali max da rijese sve novonastale probleme, spasili mnoge zivote

Vlast - reagovala na vrijeme i veoma racionalno, sasvim su opravdano sacekali prije nego sto su objavili vanredno stanje, naravno da nemamo para na bacanje, ali cim su uvidjeli da je stvarno potrebno, uvedeno je. Ponegdje su mozda bile neke prituzbe (koliko ja znam) da neke opcine/zajednice nisu radile, pa ljudi nisu mogli doci do lopata i slicno, ali to su neki manji propusti, sve u svemu zadovoljan sam.

Obicni ljudi - apsolutno pohvale za sviju, ne vjerujem da je bilo osobe da nije bacila barem jednu lopatu snijega, ako je bila u mogucnosti da to uradi. Ne zaboravimo da ima ljudi koji su bolesni, stari ili iz bilo kojeg drugog razloga nisu bili u stanju da to urade. Necu reci velika vecina, vec skoro svi, su se potrudili, dali svoj doprinos, pa cak i ono najmanje kao sto je obicno pitanje "komsija trebal sta?".

Ostali - struje, vode, plina smo imali, mozda sa nekim prekidima, ali koliko sam ja cuo nista strasno ili eventualno bilo je na odredjenim lokacijama i manjeg obima. Da ne govorim o telekomunikacijama koje takodjer rade. U nekim mjestima je nestajalo namirnica, ali samo dok se nisu procistili putevi, u vecim shopping centrima je bilo svega i svacega.

I naravno, napomena da se ovo odnosi uglavnom na grad Sarajevo, za ostale dijelove ne zelim komentarisati jer nisam upoznat, ali po onom sto cujem, svi smo zivi i zdravi i do svih osoba kojima je pomoc potrebna se ako nista pokusava doci. :bih: :bih: :bih:
Čitam ovo pa mi djeluje kao da je atomska pala u blizini Sarajeva, a ne kao da je palo malo više snijega nego što je trebalo.
Lik je u potpunosti u pravu, ne znam cemu ovakvi komentari.

1) Nije palo "malo vise snijega nego sto je trebalo", nego je za jednu noc palo snijega koliko prosjecno padne za mjesec dana u ovom periodu godine (podatak sa FTV veceras).
2) Cak i te legendarne osamdesetcetvrte je palo manje snijega za jednu noc, jer je snjezni pokrivac koji nas je zatekao u subotu ujutru bio najveci ikada izmjeren u Sarajevu.
S toga ona nasa tipicna suplja prica o tome kako nam nikada nista ne valja, ovdje ne moze proci. Zaista treba pohvaliti kompletno drustvo na ovome sto je pokazalo u zadnja 2-3 dana: od svih razina drzave, pa do obicnih ljudi u komsiluku.
Baudelaire

#956 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Baudelaire »

Ne treba, jer je u današnji vakat moderno pljuvati po svemu u ovom društvu, pri tome ne praveći selekciju šta je dobro, a šta loše. Neku noć se čuo sa rođakom koji živi blizu Milana, kaže kod njih palo 10 cm snijega, opšti kolaps. Ali ne, Sarajevo je rinaka, BiH je rinaka.
Opetja033

#957 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Opetja033 »

Baudelaire wrote:Ne treba, jer je u današnji vakat moderno pljuvati po svemu u ovom društvu, pri tome ne praveći selekciju šta je dobro, a šta loše. Neku noć se čuo sa rođakom koji živi blizu Milana, kaže kod njih palo 10 cm snijega, opšti kolaps. Ali ne, Sarajevo je rinaka, BiH je rinaka.
Upravo tako. Jedan odredjen period sam par zima proveo u jednoj europskoj metropoli gdje je snijeg sasvim normalna pojava. Pri mnogo manjim kolicinama u odnosu na one koje su pale za samo jednu noc u nasem gradu, nastajao je totalni haos i kolaps: od saobracaja, preko sistema centralnog grijanja, pa cak do opceg drustvenog haosa u vidu razbojnistva, pljacki trznih centara, prodavnica, itd.
Jos cu jednom iskoristiti priliku da cestitam svima: od drzave (OS), preko entitetskih, kantonalnih i gradskih vlasti i preduzeca (RAD, GRAS, itd). Naravno, na prvom mjestu su tu obicni gradjani koji su po zna koji put pokazali sta je komsiluk u ovom gradu (a vjerujem da je tako bilo i u citavoj BiH).
shady

#958 Re: Snijeg sirom BiH

Post by shady »

blue033 wrote:Čitam ovo pa mi djeluje kao da je atomska pala u blizini Sarajeva, a ne kao da je palo malo više snijega nego što je trebalo.
Mozda grijesim ali koliko sam ja cuo ovih 110 cm snijega je dosad najveca izmjerena kolicina snijega u Sarajevu poslije 99te godine kad su izmjerili 90cm, a sumnjam da su 84te bili nesposobni da izmjere visinu snijega.

Ako je ovo rekord u snijeznim padavinama, valjda mozemo reci da je situacija dobra s obzirom na sve. Ne kazem ja da nam je sve super, ali osim koristenja prevoza i ciscenja snijega svakodnevnica se nije puno promjenila za vecinu u gradu.

Ja sam se potrudio da navedem sve vaznije pozitivne i negativne cinjenice koje su meni poznate. Strijeljajte me ako hocete, ali ja stvarno kazem hvala ovoj drzavi za ono sto je ucinila i cini u ovoj situaciji, ne iskljucujuci nikoga, ni pojedince ni institucije.
Comrad

#959 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Comrad »

Sta mene briga koliko je palo snijega, jel njihov posao da ciste snijeg - jeste. Je l pitas ti nekad onog u banci kolko mu je doslo ljudi na salter. Ima da camis 8 sati i radis, pa bio red 100m sve ces odradit. I nema ne mozes stic, moras stic snalazi se kako znas.

I priznat ces da je RAD uvijek iznenadjen, samo se sad mogu opravdat jer je eto pao 1m snijega. Padao je i troduplo manji, pa je opet isto bilo. Pusti tu suplju. Mislim svaka im cast, ali da im se divim i padam na koljena sto rade svoj posao, bgm necu. Plus sto sam ja cistio svoju ulicu umjesto da to oni rade.

I nemojte mi price o metropolama, cuo sam se i ja sa poznanicima iz nekoliko zemalja i pitaju me pa sto ne ciste. Da ne govorim da je svaka ta metropola barem troduplo veca od sarajeva.
Opetja033

#960 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Opetja033 »

Comrad wrote:Sta mene briga koliko je palo snijega, jel njihov posao da ciste snijeg - jeste. Je l pitas ti nekad onog u banci kolko mu je doslo ljudi na salter. Ima da camis 8 sati i radis, pa bio red 100m sve ces odradit. I nema ne mozes stic, moras stic snalazi se kako znas..
Naravno da im je to posao i naravno da svoj posao obavljaju u onoj mjeri u kojoj je to moguce. Izvini, ali sta je trebalo da rade? Osposobili su glavne ulice grada, danas se saobracaj koliko-toliko normalno odvijao u centralnim dijelovima. I molim te, nemoj sada pocinjati pricu o tome kako su ama bas sve morali pocistiti u ovih 48 sati. Ne postoji grad na svijetu gdje se to posljedice snjeznih padavina (u ovoj mjeri) rijese za 3-4 dana. Prosto neizvodivo. Ljudi jesu obavljali svoj posao a i dalje ga obavljaju, kapa im do poda zbog toga.

Uvijek i svugdje je glavni prioritet osposobiti najbitnije ceste i prometnice, nece vojsku slati da cisti Brijesce ili Sedrenik vec ce ih slati na magistralne puteve sto je sasvim normalno. I ja sam cistio svoju ulicu pa nikom nista.

P.S. Nemam ama bas nikakve veze sa Radom.
shady

#961 Re: Snijeg sirom BiH

Post by shady »

Nije bas tako, duzni su da ociste onoliko koliko imaju kapaciteta, ne bukvalno sve.

Sto se tice ciscenja ulica, iz nase ulice raja idu i ciste susjednu ulicu jer je tu samoposluga i potrebnije je njima da mogu prici vozilima. Valjda imamo toliko dostojanstva da cemo pocistiti snijeg ispred svoje kuce/zgrade bez da upiremo prstom u one koji to ne rade, bez obzira cak i ako se radilo o sluzbi koja bi trebala da to uradi.
Alfons Kauders

#962 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Alfons Kauders »

Comrad wrote:Ljudi, nama je palo 1m snijega. Na prvi pogled, jest puno, ali sarajevo je okovano planinama i zna se kakve su zime ovdje. Mi je nikad spremno ne docekamo, padne 30cm RAD je iznenadjen, padne 60 RAD je iznenadjen...pa jbg vise. Da se cistio cijelu noc i na vrijeme, ulice bi bile jos prohodnije. Zasto se to nije radilo, bog sami zna i to je sramota.

Da nam je palo 2m-3m snijega pa ajd, ali u jednomm gradu gdje je snijeg normalna pojava (ne ovolika kolicina, ali opet) je smijesno pravdati ovu neozbiljnost. Mene je strah pomisliti sta bi se desilo u nekim malo jacim slucajevima katastrofe, kad nas metar snijega paralise.

I zasto nije angazovana vojska da pomaze u ciscenju snijega? Ljenguze ionako nista ne rade.
odvadi malo ziv bio...

znas li ti npr. koliko uopste ima vojske? nemamo ko nekad 20,000-30,000 regruta JNA hornih za lopatanje... niti imamo metar helikoptera na raspolaganju...

30cm... 60cm... 100cm... ne zvuci ko neka razlika, dok ne racunas kubno... pa na metru kvadratnom sad imas desetak puta vise snijega nego kad padne 30cm...

1m ne zvuci "kao mnogo na prvi pogled"... 1m je mnogo

i ne znam otkud ti da se nije cistilo preko noci... jer jeste
Baudelaire

#963 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Baudelaire »

Čuj dužan ti RAD sve očistiti. Ima li išta da smo sami dužni uraditi u ovoj državi? A samo kukamo. Ništa onda, nek nam dignu poreze na sve, pa nek lijepo imamo da finansiramo RAD da čisti četkicama i kistovima za boju ulice, a mi ćemo lijepo posmatrati i hladiti muda.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#964 Re: Snijeg sirom BiH

Post by plain vanilla »

shambho

#965 Re: Snijeg sirom BiH

Post by shambho »

Comrad wrote:Sta mene briga koliko je palo snijega, jel njihov posao da ciste snijeg - jeste. Je l pitas ti nekad onog u banci kolko mu je doslo ljudi na salter. Ima da camis 8 sati i radis, pa bio red 100m sve ces odradit. I nema ne mozes stic, moras stic snalazi se kako znas.

I priznat ces da je RAD uvijek iznenadjen, samo se sad mogu opravdat jer je eto pao 1m snijega. Padao je i troduplo manji, pa je opet isto bilo. Pusti tu suplju. Mislim svaka im cast, ali da im se divim i padam na koljena sto rade svoj posao, bgm necu. Plus sto sam ja cistio svoju ulicu umjesto da to oni rade.

I nemojte mi price o metropolama, cuo sam se i ja sa poznanicima iz nekoliko zemalja i pitaju me pa sto ne ciste. Da ne govorim da je svaka ta metropola barem troduplo veca od sarajeva.

Citavu noc onu prvu sam bila budna, i citavu noc su svako 20 min prolazile grtalice, a nisam na glavnoj ulici, naprotiv, nisam se mogla nacudit da ciste toliko..
Tercius

#966 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Tercius »

Kakvi smo ljudi postali, malo je i ovo sto je palo...
shambho

#967 Re: Snijeg sirom BiH

Post by shambho »

Tercius wrote:Kakvi smo ljudi postali, malo je i ovo sto je palo...
Dobro rece.
jefferson

#968 Re: Snijeg sirom BiH

Post by jefferson »

Ovi dezurni pljuvaci bi mogli malo izaci iz BiH pa da vide po svijetu kako se radi. Ovo je extra ispalo. Metar snijega u USA ili Njemackoj, vidjeli bi haosa i umrlih.
Na zalost iako je umrlo dosta ljudi, drzavi i ljudima treba da se podigne samopouzdanje, a to moze samo ako ljudi pokazu da sami mogu da prevazidju ovakve stavri.
Naravno da ce biti propusta, ali eto, na graskama se uci!
jim4

#969 Re: Zimska sluzba-opet ih iznenadio snijeg :)

Post by jim4 »

Jack Be Nimble wrote:Image

Mislim da je ovo Japan
:thumbup:
zambaklija

#970 Re: Snijeg sirom BiH

Post by zambaklija »

jefferson wrote:Ovi dezurni pljuvaci bi mogli malo izaci iz BiH pa da vide po svijetu kako se radi. Ovo je extra ispalo. Metar snijega u USA ili Njemackoj, vidjeli bi haosa i umrlih.
Na zalost iako je umrlo dosta ljudi, drzavi i ljudima treba da se podigne samopouzdanje, a to moze samo ako ljudi pokazu da sami mogu da prevazidju ovakve stavri.
džefersome bo te svit,imal kake muzke da valja
jefferson

#971 Re: Snijeg sirom BiH

Post by jefferson »

zambaklija wrote:
jefferson wrote:Ovi dezurni pljuvaci bi mogli malo izaci iz BiH pa da vide po svijetu kako se radi. Ovo je extra ispalo. Metar snijega u USA ili Njemackoj, vidjeli bi haosa i umrlih.
džefersome bo te svit,imal kake muzke da valja
Ma dobro, ja to savjete djelim sa +22 :D
simpozijum delirijum

#972 Re: Snijeg sirom BiH

Post by simpozijum delirijum »

Mr.Penguin wrote:Ja mislim da je do ljudi a do drzave nije, mozda nam je ovaj snijeg bas trebao da se resetuje svijest ljudi.

kako sam ponosan , sitan i koliko volim svoj grad , napravili ste dernek od katastrofe
napravili ste ?"lopata party" i pomazete jedni drugima
\i to je to ...ljubav..
male_okice

#973 Re: Snijeg sirom BiH

Post by male_okice »

jutros Pd pada...zna li neko kakav je put gradiska-banja luka? jel ocisceno? hvala :D
Asana

#974 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Asana »

Zaigraj i za pas zadjeni

hoce li neko sada malo poceti razmisljati mrvicu unaprijed?

Kako ublaziti probleme koji ce doci topljenjem, je li neko idetificirao kriticna mjesta da se sprijece klizista, hoce li CZ organizirati radove za usmjeravanje voda koje ce otjecati, kako pristupati krovovima u centru grada, imamo li dovoljno mehanizacije za skidanje ledennica...?
Irm@

#975 Re: Snijeg sirom BiH

Post by Irm@ »

apsolutno dijelim misljenje :!:
:bih: :bih: :bih:
i samo da kazem posto sam se sinoc zalila da moram na posao :x da sam jutros cak i ranije stigla..evo mu ga :dance: :dance: (sefu) :D :-D
Post Reply