GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
iceman2010

#951 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by iceman2010 »

Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
susc_ovjek

#952 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

GRAS je javno komunalno preduzece. I treba tako da ostane. O kakvoj vi konkurenciji pricate...

Problem ogoman postoji, al ne rjesava se privatizacijom. Nego drugim normalnim odgovornosti i kaznjavaja. Ako je jednom radilo kako treba, ako u vecini evrope radi na takav nacin kako je i kod nas radilo... sta onda izmisljamo toplu vodu.
Zna se ko postavlja menadzment i upravu, on je i odgovoran za sve sto se desava.. i onaj koji je postavlja i ona (uprava) koja je dovela do ovog stanja.

Uvodjenje konkurencije GRAS-u je isto sto i uvodjenje konkurencije rudarima i rudnicima. Isto tako, pljuvanje po radnicima GRAS-a, je isto sto i pljuvanje po rudarima koji rade, a uprava kade i namjerno unistava firmu.
Comrad

#953 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Comrad »

GRAS ovo totalno pogresno radi i samo kupi jos veci gnjev kod svojih korisnika. Nakon ovog mogu samo ocekivati jos veci pad pri naplacivanju karata, jos vise problema od strane putnika.

Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
Jesu li nehljebovici u vladi kantona. Jesu.

Pa zasto onda mucite nas gradjane, a ne mucite vladu? Oni su uredno stigli na poslove, ionako niko od njih ne koristi javni prijevoz.

Ima ih 1.400, 500 ih gladi muda i nema pojma zasto rade i oni sad postavljaju neke uslove. Ovo samo kod nas moze. I necu nikad stati na njihovu stranu...

I zakonom treba zabraniti ovakve tipove strajkova, zaustavljanje javnog prijevoza i blokiranje saobracajnica. Ako vec do toga mora doci, onda neka bude potpuni belaj, ali ovako kome god se cefne odoh blokirat saobracajnicu. I ispastaju obicni ljudi, ni krivi ni duzni. Ovo je trebalo sasjeci u korjenu, odmah onda kada su prvi put ovako strajkovali...
susc_ovjek

#954 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!
Nisrin

#955 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:07, edited 3 times in total.
suncica24

#956 Re: Pitanje o GRASU

Post by suncica24 »

Ne znam kako mi se vise da, ali eto:

1) Ne napadaju se svi radnici, ali je realnost da firma ima viska nekih 1000 radnika (ako je brojka uposlenih 2000 kao sto je "sindikat" jucer izjavio, a ako je brojka uposlenih 1500, sto je "sindikat" izjavio danas, onda je i visak radnika nesto manji).
Sada uzmi eto primanja iz 2008, navedena u revizorskom izvjestaju, koja su bila oko 850KM (znaci, NE UZIMAMO da su ona od tog preioda porasla!!! a jesu!). 850 x 1000 = 85 000 mjesecno. Plus topli obrok od 12KM po danu (uzmimo da mjesec ima 23 radna dana) jeste oko 280KM x 1000 = 28 000. Ukupmo 113 000KM mjesecno. Puta 12mj. 13 560 000KM godisnje se utrosi "onako". Da ne kazem da se oduzima od drugih uposlenih u samom GRASu, te od drugih korisnika budzetskih sredstava.
13 560 000KM!!! Za 2008. godinu.
A sad je 2011 i plate su povecane jos najmanje dvjema prilikama (mislim da je neko iz vlade, ako ne i sam premijer rekao da one iznose oko 1000KM ove godine).

2) Dalje, radi se o uposlenim nize ili srednje strucne spreme. Nadji firmu u kojoj uposleni iste spreme ima i priblizno tolika primanja.
Da ne kazem da doktor opste prakse ima platu za nekih 100-200KM vise (sestogodisnji studij), da profesori na fakultetima (magistri i doktori nauka) imaju priblizno ili isti iznos place, da inzenjeri imaju ne iste, nego i manje place...

3) Treca stvar jeste da je vise od pola uposlenih doslo na radno mjesto preko stele. Bez ikakvog konkursa, a sto je jos tuznije i bez ikakve potrebe za njihovim uposlenjem. Ne ulazeci u sredstva koja su davana od strane uposlenika kako bi bili zaposleni nadleznom menadzmentu, njihovo trazenje prava nakon takvog uhljebljenja... licemjerno do krajnjih granica. Prije svega prema ostalim kolegama, a onda prema nekih 600 000 nezaposlenih u ovoj drzavi, a onda i samim gradjanima Sarajeva koji svojim davanjima finansiraju ove hostaplere.

4) Mozda najiritantnije u svemu tome sto se navedeni uposlenici ponasaju u najmanju ruku kao da voze NASA-ine space shuttleove.
Ja cu samo navesti par licnih primjera: vozac koji zaustavi trolu da trkne po burek (i saceka vruc primjerak istog nekih 10-tak min), vozac koji nece da stane na stanici buduci da na istoj stoji samo jedan korisnik, vozac koji ne postuje red voznje pa umjesto od Dobrinje do Vjecnice odveze vozilo do Remize, jer mu se neda nas par voziti do gore , vozac koji ti pred nosom zatvori vrata vozila, iako vozilo jos min-dvije stoji na stanici, buduci da je na semaforu crveno svjetlo...
Da se ne sjetim gorih primjera i toga da je, kad je Denis izboden u tramvaju, vozac mirno gledao sve sto se dogadja u tramvaju.

5) I na kraju, svi oni zajedno krenu da traze svoja prava preko svojih korisnika i gradjana ovog grada.
Pa pita li iko ovu moju tetu iz samoposluge koja radi od 7h ujutro kako ce sa Kobilje Glave do grada, pita li iko zene iz pekara kako da dodju od Buca Potoka do radnog mjesta, pita li iko profesoricu koja stanuje na Ilidzi kako ce na posao u skolu na Carsiji... ???
Jok, najlakse je preko tudjih ledja!

Eto, zato se bune!
Last edited by suncica24 on 28/09/2011 15:32, edited 1 time in total.
susc_ovjek

#957 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#958 Re: Pitanje o GRASU

Post by Velkoski »

jel' to radis u grasu stojadine ? :mrgreen:
nosara

#959 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nosara »

susc_ovjek wrote:
iceman2010 wrote:Bez obzira na razloge za strajk nije mi jasno kako neko, kome je dat monopol na gradski prevoz, moze sebi uzeti za pravo da blokira citav grad i da to koristi kao sredstvo ucjene? Stavite se, hipoteticki, u poziciju nekog penzionera koji mora otici do bolnice, nema para za taxi, a ne moze pjeske! Ko to sebi moze uzeti za pravo da mu uskrati prevoz koji je uredno platio mjesec dana unaprijed? Sve i da su razlozi za strajk opravdani to se ne radi ovako. Neke linije moraju da rade. Hajde ukinutei neke linije, smanjiti broj voznji na glavnim linijama, parkirati autobuse ispred vlade, okupiti se pred vladom...... Ali totalno prestati voziti je kriminal za koji neko mora odgovarati! To je skoro kao kada bi zdravstveni radnici strajkovali i totalno prestali raditi. Neki minimum aktivnosti se morao obavljati bez obzira na strajk.
Hajde ti iz pozicije radnika, koji radi POSTENO radi 30 godina u GRAS-u i razboli se... poslije 30 godina uplacivanja socijalnog, ode da ovjeri knjizicu, a tamo mu teta kaze, gospodine... ne mozete ovjerti, jer vasa firma nije uplatila. On ostane na ulici da umre, i sve redom boli cosak za to... kakv bjes to mora izazvat kod covjeka?!
Ne mogu uplatit platu bez doprinosa... A kako su im plate redovne, i doprinosi su, jer je takav zakon... Neko laze...
obelix1

#960 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by obelix1 »

gledajte sad ovo

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110928100

kad se njih tuži, kad iko njih tuži zbog neisplate plata, neuvezanog staža sve se razvlači unedogled a kad je njihova guzica na tapetu onda može po hitnom postupku.
što se nerješe problemi Krivaje, Konjuha, Granita i ostali firmi po hitnom postupku, jer tamo imaju hrpice bjednika koje je lako izolovati policijom i izmanipulisati da se međusobno pomlate a njih se to opće ne dotiće.
Pravi smo bjednici
Not My Idea

#961 Re: Pitanje o GRASU

Post by Not My Idea »

e, posto ja imam 2 pitanja o GRASu odo otvorit temu
kvazili

#962 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kvazili »

Ne znam koji poklon, jer ja nisam na "liniji" poklona koju drzi Centro, meni je bilo sudjeno da tabanam do Jezera i od Jezera tesko li se nama seljacima, moram ubiti roditelje sto mi stan kupise na Jezeru a ne u Titovoj....
Filter

#963 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

Comrad wrote:GRAS ovo totalno pogresno radi i samo kupi jos veci gnjev kod svojih korisnika. Nakon ovog mogu samo ocekivati jos veci pad pri naplacivanju karata, jos vise problema od strane putnika.

Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
Jesu li nehljebovici u vladi kantona. Jesu.

Pa zasto onda mucite nas gradjane, a ne mucite vladu? Oni su uredno stigli na poslove, ionako niko od njih ne koristi javni prijevoz.

Ima ih 1.400, 500 ih gladi muda i nema pojma zasto rade i oni sad postavljaju neke uslove. Ovo samo kod nas moze. I necu nikad stati na njihovu stranu...

I zakonom treba zabraniti ovakve tipove strajkova, zaustavljanje javnog prijevoza i blokiranje saobracajnica. Ako vec do toga mora doci, onda neka bude potpuni belaj, ali ovako kome god se cefne odoh blokirat saobracajnicu. I ispastaju obicni ljudi, ni krivi ni duzni. Ovo je trebalo sasjeci u korjenu, odmah onda kada su prvi put ovako strajkovali...

:thumbup:
Nisrin

#964 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Nisrin »

.
Last edited by Nisrin on 08/12/2016 15:07, edited 2 times in total.
kukuruz_kokicar

#965 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kukuruz_kokicar »

kvazili wrote:Haj'mo, lijepi "Centrotrans", fini, cisti autobusi, voze samo za marku, doduse samo kad je frka s "GRAS"-om pa iskoriste priliku da vanredno zarade kao i sarajevski taksisti na tudjoj muci.Juce su vozili Hrasnica-Carsija, Ilidza-Carsija, Dobrinja Carsija, a sta je s nama koji ne stanujemo na toj relaciji?Bjelave, K.Brdo, Podhrastovi, Sip, Velesici i ostalim padinskim djelovima grada.Mi smo seljaci, stoka ili gradjani treceg reda?
Nisi ti stoka. Ti, ako si normalan, imao si ovih dana isti problem kao i drugi. Možda i manji jer ti nizbrdo nije trebao prevoz. Šala mala, bojim se da si ti prije uposlenik Grasa iliti provokator ;).
obelix1

#966 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by obelix1 »

nosara wrote:
susc_ovjek wrote:
Ne mogu uplatit platu bez doprinosa... A kako su im plate redovne, i doprinosi su, jer je takav zakon... Neko laze...
nemogu a, e baš si mi ti fin pošten čestit i glup
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#967 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hrasno38 »

susc_ovjek wrote:GRAS je javno komunalno preduzece. I treba tako da ostane. O kakvoj vi konkurenciji pricate...

Problem ogoman postoji, al ne rjesava se privatizacijom. Nego drugim normalnim odgovornosti i kaznjavaja. Ako je jednom radilo kako treba, ako u vecini evrope radi na takav nacin kako je i kod nas radilo... sta onda izmisljamo toplu vodu.
Zna se ko postavlja menadzment i upravu, on je i odgovoran za sve sto se desava.. i onaj koji je postavlja i ona (uprava) koja je dovela do ovog stanja.

Uvodjenje konkurencije GRAS-u je isto sto i uvodjenje konkurencije rudarima i rudnicima. Isto tako, pljuvanje po radnicima GRAS-a, je isto sto i pljuvanje po rudarima koji rade, a uprava kade i namjerno unistava firmu.
Konkurencija u prevozu postoji u svakoj drzavi u Evropi i nigdje nema da putnike prevozi samo drzavna firma. Konkurencija je i dovela do toga da je prevoz svugdje a samo ne kod nas na nekom nivou XXI vijeka. Sta nekoga boli cim cu ja da se vozim. Centrotrans ima autobuse boli glava a GRAS ima autobuse i tramvaje u kojima kad pada kisa moras drzati kisobran. E pa ja necu da drzim kisobran pa makar platio i marku vise. Nisu gradjani krivi sto u GRASU ima 500 radnika viska i sto to ne moze da plati niko, ni gradjani ni vlada. GRAS je unistio Bimo Jusufranic ali posto je zaposlio svu svoju blizu i dalju familiju u GRASU niko ga i ne spominje. I sad ja treba da suze ronim.
drndalo

#968 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drndalo »

susc_ovjek wrote:Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..
Pa jeste li se bunili protiv VLADE ??? Jeste, al' Vlade Divca, iako je jednom velikom broju vasih kolega zemljak...

Zasto niste postavili barikade oko zgrade Kantona, Vlade, pa ih drzali unutra k'o Sioux-i kauboje...? Ne, nego po studentima, djacima, penzionerima... Najlakse je "njiha"... Neka, nakon ovoga na svu srecu moze biti samo jedan put, nogom u guzicu i usranom motkom po glavi... Ne znam samo dal' ce nam puc' film za 3 dana ili 30, ali puci ce... A onda vas ni SA-taxi nece moci spasiti...
Last edited by drndalo on 28/09/2011 15:36, edited 1 time in total.
primarijus1

#969 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by primarijus1 »

[quote="Dr.Mr.Fr."]Ma i taxisti bi štrajkali al' im se ne isplati sada kada narod treba da se voza gore dole a prevoz ne radi sve su to dinar efendije[/quote]

Poznato je da su većina taxista bagra Sarajevska koja bi, kao i ovi lezihljebovići iz GRASA , da se priključe na siguran izvor prihoda.
Ako taksistima smetaju nelicencirani taksisti neka blokiraju ŽUTOG i druge taxi kuće pa neka to s njima riješe. Oni bi jednu licencu i : do podne radi babo, od podne sin a doprinosa državi nigdje. A hoće da im se djeca školuju, da se liječe džabe. I sve nešto demobilisani borci , puni gelera ....
Akibh

#970 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

obelix1 wrote:
cappy_tempo wrote:pa sto onda imate direktora majke ti obelixe? valjda taj direktor treba da se brine o vasim platama,doprinosima i tako dalje,a ne vlada. kad bi vlada o svemu brinula onda ni jedna kantonalna firma ne bi imala direktora.
Direktora GRASa i sve druge direktore komunalnih firmi bira vlada a ne radnici, jebo vas regres i topli obrok samo se o tome priča a ljudi djecu nemogu povest kod doktora zbog pizduna
šta ti misliš da je vozač zaletio autobus u onu cvjećaru, majmuni kočnice su otkazale nije ih vozač pokvario nego su dotrajale i nema drugih da se zamjene sve vas GRAS vozi u takvim autobusima.
Ko profitira uništavanjem GRASA, radnici sigurno ne Centrotrans vjerovatno pizduni sigurno de malo mučnite glavom. nisu sve što u ovom gradu nevalja revizori, sandžaklije i sl.
Vladu KS ovim putem molim (poslao i mail):
- da potpuno ukine regres u preduzecu GRAS sve dok preduzece negativno posluje (pa ce biti para za obnovu voznog parka)
- Da smanji topli obrok na realnu cijenu (pa ce biti para da se promjene sve kocnice)
- Da smanji plate na nivo prosjene plate u KS (pa ce biti para da se sva vozila redovno odrzavaju i ciste)
- Da otpusti prekobrojne uhljebljene radnike (pa ce biti para i za zdravstveno, penziono, nova vozila,...)
Hvala,
IDEA

#971 Re: Pitanje o GRASU

Post by IDEA »

Stojadin wrote:Znam da ima vec 5 tema o GRASu, al evo hocu da postavim jedno pitanje, pa kad se odgovori, ako je potrebno moze se zakljucat.

Ovako,

Citam komentare na forumu, na clancima o sarajevu-x.. i 90% su tipa "oni su meni nasli strajkat jebem im majku treba ih zapalit, nikad vise karte necu platit."

E sad, mene zanima.. Zasto napadaju svi RADNIKE.. Zasto je jedan vozac tramvaja npr. kriv sto se GRAS, kao firma, raspada? Valjda je kriva uprava GRASa, i vlada KS.

Citam ove zahtjeve, i nista previse ne traze.

Minimalni uvjeti:
- Uplata augustovske plaće i toplog obroka, zdravstvenog osiguranja i regresa.
Sta je tu sporno, hoce radnici plaće.. Naravno da hoce, nece džaba radit.

- Određivanje tačnog datuma uplate budućih plaća,
Isto ko i gore.

Dodatni:
- Nabavka sredstava za rad,
Isto, nista loše..

- Donošenje zakonskih uredbi i zaštite osoblja revizora u sistemu naplate,
Hvala bogu, nece valjda pustit revizori da ih zbodu. Znam, vecina revizora su drski itd., ali normalan covjek ne moze radit ko revizor a da se ne usere svaki put kad od nekog papka trazi kartu, i misli hoceli ga ovaj izbost ili nece. Pa isto tako, samo oni koji su skroz pukli sad rade ko revizori. Ili su pukli dok su radili ko revizori i skontali da se ne moze normalno s ovim narodom.

I hajmo sad realno, 50% ovih sto se bune zbog štrajka, rijetko kad (ako ikad) placaju karte.

E sad, ako mi neko moze odgovorit na pitanje sto su vozaci, revizori i ostali radnici na zlom glasu? I zasto se svi ponasaju ko da traze platu od 6000 maraka i radne sate od 2 h na dan.

Mozda sam ja nesto pogresno shvatio, pa eto, zato pitam :)
Možda imam krivo ali hajde da zajedno analiziramo jedno po jedno:
1) isplata augustovske plate - pa baš im i ne kasni puno !!! Neka se jave oni koji još junsku nisu dobili. Naravne ne kažem da je u redu ali da je za blokiranje grada, sigurno nije
2) doprinosi - koliko znam ne daju u banci prebaciti pare ako nemaš na računu sredstava za doprinose koje isti dan moraš platiti-zakonska odredba Kako su dobijali do augusta platu a nisu im plaćeni doprinosi?
3) regres - Po Kolektivnom ugovoru isplaćuje se samo ako si predhodnu godinu poslovao pozitivno a Gras to definitivno nije Ponovo neka se jave radnici drugih firmi koje posluju s gubitkom a kome je isplaćen regres. Gras to može jer se ne trudi da zarađuje, ima budale građane koji plaćaju njihove gubitke
4) Nabavka sredstava za rad - a sada treba citirati post o otuđenjma iz firme tih istih sredstava od strane radnika a onda vlada odnosno svi mi preko poreza i dr. plaćajmo duplo. Ili loš menadžment koji uzima platu, pravi još veće gubitke anda mi građani ponovo preko poreza nadoknađujemo nečiju nesposobnost.
5) Revizori - prije nekog vremena u jednom krugu oko grada ulaz na svo četvoro vrata tramvaja kontroliše osam (8) revizora i to na svakoj drugoj stanici. Baš me zanima kolika je opravdanost primanja tolikog broja revizora, sigurno ih je 50 (zaposlene bliže rodbine) viška koje ponovo mi plaćamo
6) Neka se jave svi koji su ikada vidjeli da revizor traži kartu od malo "jačeg" muškarca, samo maltretiraju starce i djevojke Ovih par slučajeva napada me iznenadilo, ili su neke "žgolje" imale oružje ili ...

... ima još ali me pravo iznerviralo

I na kraju, ako im je Vlada kriva neka idu i blokiraju Vladu a ne cijeli grad. Od nas prave svoje taoce.
Ne kažem da su svi isti i da nemaju u nečemu pravo ali što ne odu raditi u privatne firme kao većina građana, pokušaju raditi na isti način kao sada pa da vidimo hoće li štrajkovati. Jesu li se ikada zapitali je li nekome odbijena dnevnica jer nije stigao na vrijeme na posao jer oni za svoje interese iskorištavaju cijeli grad. Ili je li gro naših ljudi koja radi za minimalac imao za taxi jer mora stići na posao da ne dobije otkaz. Kažu firma od javnog interesa - da nešto ružno ne kažem!!!
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#972 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by grunt »

drndalo wrote: Pa jeste li se bunili protiv VLADE ??? Jeste, al' Vlade Divca, iako je jednom velikom broju vasih kolega zemljak...

Zasto niste postavili barikade oko zgrade Kantona, Vlade, pa ih drzali unutra k'o Sioux-i kauboje...? Ne, nego po studentima, djacima, penzionerima... Najlakse je "njiha"... Neka, nakon ovoga na svu srecu moze biti samo jedan put, nogom u guzicu i usranom motkom po glavi... Ne znam samo dal' ce nam puc' film za 3 dana ili 30, ali puci ce... A onda vas ni SA-taxi nece moci spasiti...
ma pusti ove supke iz grasa,sami su se uvalili u govna pa bi sada da ih gradjani vade :)
obelix1

#973 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by obelix1 »

drndalo wrote:
susc_ovjek wrote:Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..
Pa jeste li se bunili protiv VLADE ??? Jeste, al' Vlade Divca, iako je jednom velikom broju vasih kolega zemljak...

ovo više boli jer im se sad tresu fotelje a ispred vlade ??? pa ima sporedni izlaz - psi laju karavane prolaze - reče neko
bumbi1

#974 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumbi1 »

Comrad wrote: Jesam li ja i ostali gradjani krivi za ovu situaciju. Nisam.
Jesi (kao i ostali građani). Godinama toleriras upravu (kantonalni zastupnici,vlada,skupstina drustva,nadzorni odbor,upravni odbor) koja proizvodi gubitke, potpisuje stetne kolektivne ugovore, unistava imovinu i ne isporucuje uslugu, a nista ne poduzimas. GRAS je tvoja imovina, a ti godinama gledas kako propada pored tebe, a nista konkretno ne poduzimas.
homar

#975 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by homar »

Akibh wrote:
obelix1 wrote:
cappy_tempo wrote:pa sto onda imate direktora majke ti obelixe? valjda taj direktor treba da se brine o vasim platama,doprinosima i tako dalje,a ne vlada. kad bi vlada o svemu brinula onda ni jedna kantonalna firma ne bi imala direktora.
Direktora GRASa i sve druge direktore komunalnih firmi bira vlada a ne radnici, jebo vas regres i topli obrok samo se o tome priča a ljudi djecu nemogu povest kod doktora zbog pizduna
šta ti misliš da je vozač zaletio autobus u onu cvjećaru, majmuni kočnice su otkazale nije ih vozač pokvario nego su dotrajale i nema drugih da se zamjene sve vas GRAS vozi u takvim autobusima.
Ko profitira uništavanjem GRASA, radnici sigurno ne Centrotrans vjerovatno pizduni sigurno de malo mučnite glavom. nisu sve što u ovom gradu nevalja revizori, sandžaklije i sl.
Vladu KS ovim putem molim (poslao i mail):
- da potpuno ukine regres u preduzecu GRAS sve dok preduzece negativno posluje (pa ce biti para za obnovu voznog parka)
- Da smanji topli obrok na realnu cijenu (pa ce biti para da se promjene sve kocnice)
- Da smanji plate na nivo prosjene plate u KS (pa ce biti para da se sva vozila redovno odrzavaju i ciste)
- Da otpusti prekobrojne uhljebljene radnike (pa ce biti para i za zdravstveno, penziono, nova vozila,...)
Hvala,
:thumbup:
Post Reply