Opsada turista
-
quarterback
#951 Re: Opsada turista
vrati se u 'nam
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#952 Re: Opsada turista
Objavljeno 06.11.2011. u 09:14 | Komentari: 29
Nesreća na Ilidži
Krenuo suprotnim smjerom, udario u tunel i prevrnuo se
Bizarna saobraćajna nesreća dogodila se sinoć na ulazu u sarajevsku općinu Ilidža. Vozač Mercedesa krenuo je pogrešnim smjerom i udario u zaštitnu ogradu na ulazu u tunel i prevrnuo se.

Ovako se nešto može očekivati od svakoga onoga ko se NE PRIDRŽAVA PRAVILA I ZAKONAA.
- bogumila
#953 Re: Opsada turista
PipiDugaDevetka wrote:
Snimljeno ovih dana kako je počela ljetnja turistička sezona, s lijeva na desno: Farmerke Gavrila Principa, farmerke Franca Ferdinanda.
hahahah predobar
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#954 Re: Opsada turista
http://www.klix.ba/vijesti/bih/upoznajt ... /120807058
Nadam se da će ovaj VMC portal napraviti Berzu rada LICENCIRANIH turističkih vodiča sa spiska nadležnog ministarstva!
Fakat, nema opcije za engleski jezik-piši propalo!
Baš mi je žao, a krenuli su dobrim putem.
Dojavite kada popravite i ako popravite.
Nadam se da će ovaj VMC portal napraviti Berzu rada LICENCIRANIH turističkih vodiča sa spiska nadležnog ministarstva!
Fakat, nema opcije za engleski jezik-piši propalo!
Baš mi je žao, a krenuli su dobrim putem.
Dojavite kada popravite i ako popravite.
-
miki.ba
#955 Re: Opsada turista

Obratite pažnju na broj 12 na mapi i prevod na engleskom gore na maloj slici...nevjerovatno.
Turisticka zajednica kantona Sa je izradila sigurno 200 000 ovkvih mapa, a nisu primjetili gršku.
Za mene je ovo kardinalna grška, kako ce nesto ozbiljno pokrenuti ako mapu nisu u stanju uraditi.
Muzej jevreja BiH-Stari hram je old orthodox church
Last edited by miki.ba on 18/08/2012 19:11, edited 1 time in total.
- Skyfox
#956 Re: Opsada turista
to je dokaz koliko se povrsno pristupa ovome.
Slika avaza mi izgleda ko onaj drugi toranj koji nikada nije napravljen....
Slika avaza mi izgleda ko onaj drugi toranj koji nikada nije napravljen....
- Jara
#957 Re: Opsada turista
Šta im je ono "Dječija Oaza"? 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#958 Re: Opsada turista
a sjećate se kad su postavili one ploče za turiste
crkva Presvetog Trojstva = CHURCH
ALipašina džamija = MOSQUE
crkva Presvetog Trojstva = CHURCH
ALipašina džamija = MOSQUE
- PipiDugaDevetka
#959 Re: Opsada turista
@Pedja Kojović odgovara na moje pitanje o Turističkoj zajednici Kantona, inspektorima u turizmu:
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=3&p=6935263
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php?f=3&p=6935263
- holowey
#960 Re: Opsada turista
pionirska dolinaJara wrote:Šta im je ono "Dječija Oaza"?
- Jara
#961 Re: Opsada turista
holowey wrote:pionirska dolinaJara wrote:Šta im je ono "Dječija Oaza"?
- U-zap
#962 Re: Opsada turista
Nedavno bio u jednoj grupi gdje su bili i "turisti" i hvali se jedan od njih kako je vec dvije sedmice u lijepoj nasoj nam domovini a potrosio samo 100 eura
treba zabraniti ovakvim i da se primaknu granici..ne moze se hodati po gradu od silnih propalica iz svih dijelova svijeta koje, blago je reci da smrde 
- Sunrise00
#963 Re: Opsada turista
fuj fuj fujU-zap wrote:Nedavno bio u jednoj grupi gdje su bili i "turisti" i hvali se jedan od njih kako je vec dvije sedmice u lijepoj nasoj nam domovini a potrosio samo 100 euratreba zabraniti ovakvim i da se primaknu granici..ne moze se hodati po gradu od silnih propalica iz svih dijelova svijeta koje, blago je reci da smrde
zbog ovakvih ko sto si ti nam i jest ovako kako jeste
jeste, smrde turisti, a mi smo elita svijeta
- holowey
#964 Re: Opsada turista
mislim da je forumas U-zap bio malcice sakrkastican u skladu sa izjavama iz susjedne hrvatske glede bosanaca na obali...Sunrise00 wrote:fuj fuj fujU-zap wrote:Nedavno bio u jednoj grupi gdje su bili i "turisti" i hvali se jedan od njih kako je vec dvije sedmice u lijepoj nasoj nam domovini a potrosio samo 100 euratreba zabraniti ovakvim i da se primaknu granici..ne moze se hodati po gradu od silnih propalica iz svih dijelova svijeta koje, blago je reci da smrde
![]()
-
sith
#965 Re: Opsada turista
Pa i da nije bio sarkastican takva je cinjenica. Nasi spreme pitu i PONESU vodu te traze neki besplatni ili smijesno jeftin parking sto blize uz. To je tako.holowey wrote:mislim da je forumas U-zap bio malcice sakrkastican u skladu sa izjavama iz susjedne hrvatske glede bosanaca na obali...Sunrise00 wrote:fuj fuj fujU-zap wrote:Nedavno bio u jednoj grupi gdje su bili i "turisti" i hvali se jedan od njih kako je vec dvije sedmice u lijepoj nasoj nam domovini a potrosio samo 100 euratreba zabraniti ovakvim i da se primaknu granici..ne moze se hodati po gradu od silnih propalica iz svih dijelova svijeta koje, blago je reci da smrde
![]()
Povodom te teme, interesantno kako hrvatima najvise smetaju bosanci koji su opet, vecinom hercegovci iz juznijih gradova, cija vecina se deklarise kao hrvatima. Ha ha ha... mali trolling ; )
- Sunrise00
#966 Re: Opsada turista
ma sve i da je on bio sarkastican, zabrinjavajuci broj ljudi ima ovakvo misljenjeholowey wrote:mislim da je forumas U-zap bio malcice sakrkastican u skladu sa izjavama iz susjedne hrvatske glede bosanaca na obali...Sunrise00 wrote:fuj fuj fujU-zap wrote:Nedavno bio u jednoj grupi gdje su bili i "turisti" i hvali se jedan od njih kako je vec dvije sedmice u lijepoj nasoj nam domovini a potrosio samo 100 euratreba zabraniti ovakvim i da se primaknu granici..ne moze se hodati po gradu od silnih propalica iz svih dijelova svijeta koje, blago je reci da smrde
![]()
- BHF_Manijak
#967 Re: Opsada turista
Pa ne mozes ti natjerat lika da potrosi 5000 eura kad ti je takav standard da je njemu extra dobrila sa tih 100 eura!
Ha ya, kakav ti je standard tol'ko ce ti i trosit. Ako negdje moze jesti za 2-3 eura, sto bi otisao i potrosio 50. Posebno sto se tu vjerovatno radi o turisti koji tu nije sa porodicom i koji je dobrostojeci finansijski u svojoj maticnoj zemlji, vec 99% lik sa ogromnim ruksakom na ledjima, papucama na nogama, milion opreme i koji ce gledati da svaku marku ustedit i sto vise toga prodje, ne znam kako nazvati takve "turiste" ali znate na kakve mislim. 
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#968 Re: Opsada turista
Mislim da je svako dobro dosao u Sarajevo. Naravno to je moje misljenje i prema svim tim turistima se trudim jako gostoprimljivo ophoditi. Najvise zbog toga sto sam i sam cesto putovao Evropom i znam koliko mi u tim situacijama i razlicitim zemljama i gradovima znaci barem osmijeh lokalnog stanovnistva i neka informacija ili putokaz za koji se raspitujem.
Nemojte da i mi u Sarajevu podlegnemo toj nekoj tendenciji gdje se ljudi koji dolaze u nas grad, a izbjegavam da ih nazovem samo turistima nekako mi hladno i "poslovno" zvuci, promatraju i vrednuju po kolicini novca koji ce potrositi u Sarajevu.
Svi ti dolasci, preplitanja, upoznavanja, razmjene iskustava..ako nista drugo onda samo komunikacija, zajedno popijena kafa/pivo...sve to oplemenjuje i nas same kao pojedince i ljude, a i nas grad uvezuje u tu evropsku cijelinu kojoj zapravo pripadamo.
Ko zna, mozda bas oni kojima danas platis pivo, ispricas im o istoriji grada, uputis ih da vide nesto interesantno..mozda bas oni kroz koju godinu dodju u poslovnoj varijanti, mozda pozitivnom pricom o nasem gradu iniciraju nesto sto bi moglo biti korisno za sve nas..nikada se ne zna
. Bas od onih od kojih se najmanje nadas na kraju najvise profitiras(profit ne mora biti uvijek samo i iskljucivo materijalni i novcani, naravno
)
Zato, gostoprimstvo je nesto sto treba praktikovati i tako se ponasati prema svim ljudima (DOBRE VOLJE) koji dolaze u Sarajevo, bez vrijednovanja i rangiranja po koli cini novca koji trose ili bi, po procijeni, mogli potrositi. Jer to je zapravo Sarajevo, ili ga barem ja takvog dozivljavam

Nemojte da i mi u Sarajevu podlegnemo toj nekoj tendenciji gdje se ljudi koji dolaze u nas grad, a izbjegavam da ih nazovem samo turistima nekako mi hladno i "poslovno" zvuci, promatraju i vrednuju po kolicini novca koji ce potrositi u Sarajevu.
Svi ti dolasci, preplitanja, upoznavanja, razmjene iskustava..ako nista drugo onda samo komunikacija, zajedno popijena kafa/pivo...sve to oplemenjuje i nas same kao pojedince i ljude, a i nas grad uvezuje u tu evropsku cijelinu kojoj zapravo pripadamo.
Ko zna, mozda bas oni kojima danas platis pivo, ispricas im o istoriji grada, uputis ih da vide nesto interesantno..mozda bas oni kroz koju godinu dodju u poslovnoj varijanti, mozda pozitivnom pricom o nasem gradu iniciraju nesto sto bi moglo biti korisno za sve nas..nikada se ne zna
Zato, gostoprimstvo je nesto sto treba praktikovati i tako se ponasati prema svim ljudima (DOBRE VOLJE) koji dolaze u Sarajevo, bez vrijednovanja i rangiranja po koli cini novca koji trose ili bi, po procijeni, mogli potrositi. Jer to je zapravo Sarajevo, ili ga barem ja takvog dozivljavam
- Sunrise00
#969 Re: Opsada turista
-LIBERO- wrote:Mislim da je svako dobro dosao u Sarajevo. Naravno to je moje misljenje i prema svim tim turistima se trudim jako gostoprimljivo ophoditi. Najvise zbog toga sto sam i sam cesto putovao Evropom i znam koliko mi u tim situacijama i razlicitim zemljama i gradovima znaci barem osmijeh lokalnog stanovnistva i neka informacija ili putokaz za koji se raspitujem.
Nemojte da i mi u Sarajevu podlegnemo toj nekoj tendenciji gdje se ljudi koji dolaze u nas grad, a izbjegavam da ih nazovem samo turistima nekako mi hladno i "poslovno" zvuci, promatraju i vrednuju po kolicini novca koji ce potrositi u Sarajevu.![]()
Ko zna, mozda bas oni kojima danas platis pivo, ispricas im o istoriji grada, uputis ih da vide nesto interesantno..mozda bas oni kroz koju godinu dodju u poslovnoj varijanti, mozda pozitivnom pricom o nasem gradu iniciraju nesto sto bi moglo biti korisno za sve nas..nikada se ne zna. Bas od onih od kojih se najmanje nadas na kraju najvise profitiras(profit ne mora biti uvijek samo i iskljucivo materijalni i novcani, naravno
)
Zato, gostoprimstvo je nesto sto treba praktikovati i tako se ponasati prema svim ljudima (DOBRE VOLJE) koji dolaze u Sarajevo, bez vrijednovanja i rangiranja po koli cini novca koji trose ili bi, po procijeni, mogli potrositi. Jer to je zapravo Sarajevo, ili ga barem ja takvog dozivljavam![]()
-
kojeime
#970 Re: Opsada turista
Ja bih ga nazvao pametnim turistom. A to sto mi nismo u stanju dovesti 500.000 turista koji ce potrositi 5 eura vec nam dodje 5.000 pa od njih ocekujemo da potrose 500 eura za dan, to je vec nas problem.BHF_Manijak wrote:...vec 99% lik sa ogromnim ruksakom na ledjima, papucama na nogama, milion opreme i koji ce gledati da svaku marku ustedit i sto vise toga prodje, ne znam kako nazvati takve "turiste" ali znate na kakve mislim.
Vjerujem da bi i ti kada bi otisao negdje i vidio da isti rucak mozes pojesti u jednom restoranu 3 eura jeftinije nego u drugom otisao u taj prvi restoran.
Svako zeli da prodje jeftinije, zasto bi turisti bili izuzetak? Ja prvi necu u hotelskoj sobi iz minibara popiti flasu vode koja kosta 5 eura kada je u obliznjoj prodavnici 50 centi. I ne mislim da je to sebicnost, sta god vlasnik hotela milsio o tome. Ili kupiti neki lokalni predmet ako mi nista ne znaci i ne treba mi, vec ce skupljati prasinu negdje u nekoj ladici, samo zato da donesem nesto iz mjesta u kojem sam bio.
Ja ne mislim da je krivica do turiste koji ne zeli da kupi dzezvu sa 2 fildzana za 50KM jer misli da to ne vrijedi toliko i jer mu se ne svidja. Ne ulazim ja u to da li to toliko stvarno vrijedi, ako kupcu ne vrijedi, onda ne vrijedi. Pa umjesto da onaj koji izradjuje te dzezve kuka kako turisti ne kupuju, neka ukljuci mozak i pocne prodavati nesto sto ce turisti kupovati. A to vec nije problem turiste vec ponude.
Ljudi su postali obrazovani i informisani sto se putovanja tice. Pa sjednu i skontaju koliko bi realno neka usluga mogla kostati. I kada izracunaju koliko usluga realno kosta (troskovi, plate, porezi, neka normalna zarada) i vide da je cijena te usluge 2, 3, 5, 50 puta skuplja od realne cijene, onda naravno da nece zeljeti da placaju te cijene.
Jednostavno, ljudi koji primaju neka normalne plate u svojim zemljama ne zele da finansiraju skupocjene jahte, vile, politicke uticaje i ko zna sta sve ne pruzalaca turistickih usluga. Dodjes u hotel, vidis da vlasnik vozi maybacha i vidis da boca vode kosta 5 eura. E nece moci, idem u samoposlugu da je platim 50 centi, necu ti ja finansirati maybach. Da vozis nekogf renoa ili slicno i da ti je boca bode u hotelu 1 euro, nema problema, ali kako si ti zamislio nece moci.
Ne da ja mislim da niko ne smije voziti maybach, ako imas novca vozi, nema frke, ali ne na nacin na koji taj lik misli da ce to uraditi, to jeste stvaranjem ekstraprofita.
I ljudi to skontali pa dolaze sa ruksacima i papucama i spavaju po parkovima.
- BHF_Manijak
#971 Re: Opsada turista
Ne kazem da je to problem, naglasih to u prvoj recenici, vec samo opisah te turiste na koje se pojedini ovdje groze, a meni su ok!
Jbg volio bih i ja da nam kakva elita dolazi i da ostavljaju hiljade eura, ali kad nemas kakve ponude da valja i kad ti je takav standard da ljudi sa 100-200 eura mogu sasvim sasvim solidno prezivjeti tih nekoliko dana ovdje, onda nisu oni krivi vec mi i nasa ponuda.
Jbg volio bih i ja da nam kakva elita dolazi i da ostavljaju hiljade eura, ali kad nemas kakve ponude da valja i kad ti je takav standard da ljudi sa 100-200 eura mogu sasvim sasvim solidno prezivjeti tih nekoliko dana ovdje, onda nisu oni krivi vec mi i nasa ponuda.
-
Bodkin
#972 Re: Opsada turista
pa jebote ja odem u puno vece i skuplje gradove i budem turista sa tim parama. zamisi sta oni o meni kazuBHF_Manijak wrote:Ne kazem da je to problem, naglasih to u prvoj recenici, vec samo opisah te turiste na koje se pojedini ovdje groze, a meni su ok!![]()
- PipiDugaDevetka
#973 Re: Opsada turista
Tačno, današnji turisti su takvi da im ne možeš podvaliti šalabajzerluka. Informišu se godinu dana unaprijed prije nego što krenu. Prvo, kako će stići na destinaciju. Kliknu na CTS web. stranicu, kad ono tamo, opcija SWAP TO ENGLISH ne radi. http://www.centrolines.ba/loc/template.wbsp?wbf_p_id=2. Hoće da putuje od Sarajeva do Mostara CTS-BUS-om. Iz Reda vožnje nije moguće vidjeti na liniji Sarajevo-Dubrovnik koliko košta karta do Mostara. Eto, ja mu možda i hoću pomoći, ali jednostavno, ne znam koliko košta karta od Mostara do Dubrovnika.
CTS će vrlo brzo propasti ili biti prodan nekoj većoj kompaniji!
CTS će vrlo brzo propasti ili biti prodan nekoj većoj kompaniji!
- dr.Gonzo
#974 Re: Opsada turista
Bas tako, treba se ponasati kao co'jek, bez obzira sa kim smo u kontaktuMislim da je svako dobro dosao u Sarajevo. Naravno to je moje misljenje i prema svim tim turistima se trudim jako gostoprimljivo ophoditi. Najvise zbog toga sto sam i sam cesto putovao Evropom i znam koliko mi u tim situacijama i razlicitim zemljama i gradovima znaci barem osmijeh lokalnog stanovnistva i neka informacija ili putokaz za koji se raspitujem.
Ko zna, mozda bas oni kojima danas platis pivo, ispricas im o istoriji grada, uputis ih da vide nesto interesantno..mozda bas oni kroz koju godinu dodju u poslovnoj varijanti, mozda pozitivnom pricom o nasem gradu iniciraju nesto sto bi moglo biti korisno za sve nas..nikada se ne zna . Bas od onih od kojih se najmanje nadas na kraju najvise profitiras(profit ne mora biti uvijek samo i iskljucivo materijalni i novcani, naravno )
- PipiDugaDevetka
#975 Re: Opsada turista
Sto puta sam napisao, pa vjerovatno i na ovoj temi da su ''ruksak-turisti'' naši budući bogati turisti koji će za tridesetak godina poželjeti ponovo da dođu na mjesta gdje su se u svojoj kokuznoj mladosti predivno proveli, družili sa lokalcima, za tada male pare.... To su turisti koji će obezbjediti primanja našoj djeci i unucima, kada iza njih ostanu, osnivanje njihovih porodica, karijere, bogaćenja,...kojeime wrote: Ja bih ga nazvao pametnim turistom. A to sto mi nismo u stanju dovesti 500.000 turista koji ce potrositi 5 eura vec nam dodje 5.000 pa od njih ocekujemo da potrose 500 eura za dan, to je vec nas problem.
Vjerujem da bi i ti kada bi otisao negdje i vidio da isti rucak mozes pojesti u jednom restoranu 3 eura jeftinije nego u drugom otisao u taj prvi restoran.
Svako zeli da prodje jeftinije, zasto bi turisti bili izuzetak? Ja prvi necu u hotelskoj sobi iz minibara popiti flasu vode koja kosta 5 eura kada je u obliznjoj prodavnici 50 centi. I ne mislim da je to sebicnost, sta god vlasnik hotela milsio o tome. Ili kupiti neki lokalni predmet ako mi nista ne znaci i ne treba mi, vec ce skupljati prasinu negdje u nekoj ladici, samo zato da donesem nesto iz mjesta u kojem sam bio.
Ja ne mislim da je krivica do turiste koji ne zeli da kupi dzezvu sa 2 fildzana za 50KM jer misli da to ne vrijedi toliko i jer mu se ne svidja. Ne ulazim ja u to da li to toliko stvarno vrijedi, ako kupcu ne vrijedi, onda ne vrijedi. Pa umjesto da onaj koji izradjuje te dzezve kuka kako turisti ne kupuju, neka ukljuci mozak i pocne prodavati nesto sto ce turisti kupovati. A to vec nije problem turiste vec ponude.
Ljudi su postali obrazovani i informisani sto se putovanja tice. Pa sjednu i skontaju koliko bi realno neka usluga mogla kostati. I kada izracunaju koliko usluga realno kosta (troskovi, plate, porezi, neka normalna zarada) i vide da je cijena te usluge 2, 3, 5, 50 puta skuplja od realne cijene, onda naravno da nece zeljeti da placaju te cijene.
Jednostavno, ljudi koji primaju neka normalne plate u svojim zemljama ne zele da finansiraju skupocjene jahte, vile, politicke uticaje i ko zna sta sve ne pruzalaca turistickih usluga. Dodjes u hotel, vidis da vlasnik vozi maybacha i vidis da boca vode kosta 5 eura. E nece moci, idem u samoposlugu da je platim 50 centi, necu ti ja finansirati maybach. Da vozis nekogf renoa ili slicno i da ti je boca bode u hotelu 1 euro, nema problema, ali kako si ti zamislio nece moci.
Ne da ja mislim da niko ne smije voziti maybach, ako imas novca vozi, nema frke, ali ne na nacin na koji taj lik misli da ce to uraditi, to jeste stvaranjem ekstraprofita.
I ljudi to skontali pa dolaze sa ruksacima i papucama i spavaju po parkovima.