Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- cvjece13
#952 Re: Mrsanje - nacini ?
I ne samo to, pretjerana fizička aktivnost dovodi do pretjeranog stvaranja reaktivnih vrsta kisika , te nastupa oksidativni stres. Posljedice oksidativnog stresa su kojekakve havarije u organizmu, koga zanima koje nek googla, a pored svih tih bolest ubrzava se proces starenja, što je itekako vidljivo na koži tih ljudi. Prema tome, već odavno nema sumnje da pretjerana fizička aktivnost ne vodi zdravlju i dobrom fizičkom izgledu na duže staze, već se postiže suprotan efekat.condy wrote:Nemam vremena pa cu samo kratko. Za osobu od npr. 25 godina, sa 75% fizičkog opterećenje, kod zdravih osoba srce treba da kuca sa 135 do max 145 otkucaja u minuti.To je dozvoljeno opterećenje za te godine. Pri max tj. 100% opterećenju srce kuca oko 180 do 190 otkucaja u minuti, kod zdrave osobe, što je jako visoko. Krvni pritisak je kod zdravih osoba, pri 100% opterećenju oko 190/80 do 200/90. Taj broj otkucaja sa tim opterećem i tim visokim pritiskom, za kraći period od 5- do 6 minuta može biti poguban, po arteriju, ili po krvne žile, ili po samo srce tahikardiju srca koja može voditi infraktu. I to kod zdravih osoba, dok kod osoba sa zdravstvenim tegobama je situacija mnogo složenija i alarmantnija.plucna mahramica wrote:Daj neki dokaz za to boldirano...condy wrote:
Da bi metabolizam organizma bio jači i veći, potrebna je fizička aktivnost, konstantna. Tada, kad se organizam privikne na konstantne fizičke aktivnosti, na dozvoljeno opterećenje ( znači, preforsiranje je štetnije od nikakve fizičke aktivnosti !!! ) i tada počinju brže sagorjevati masne navlake, ali se i mišićna struktura smanjuje, ako se isključivo rade kardio vježbe.
Vidio si na sportskim terenima da su se dešavali smrtni slučajevi zbog preforsiranjima i to ne samo vani nego i kod nas.
p.s opterećenje na kardio vjezbama...
-
deseta
#954 Re: Mrsanje - nacini ?
treba definitivno velika restrikcija.
ja otkako se trudim da smrsam dobila sam jos tri kg .....
nedostaje motivacije.
ja otkako se trudim da smrsam dobila sam jos tri kg .....
nedostaje motivacije.
-
Klotz
#955 Skidanje kilograma-Savjet
Ima li neko savjet neki za skidanje kilograma,Koju hranu jesti,sta izbjegavati jesti? (ali bez dijeta molim)
- chuchumbamayumbe
#956 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam okrenuo list od 01 Feb.
Bio sam kod nutricioniste u Vrazovoj, posavjetovao se sa njom, dobio neke upute, program ishrane, izmjerila mi težinu, visinu, obim struka, ruke...
Uglavnom, za mene je sad ili nikad.
Otac mi umro sa 44 na mojim rukama od infarkta, povezano sve sa viškom kilograma.
Na početku mi je BMI 44. Kile su mi odavno posale veliki problem u životu.
Rekao sam sebi, ako neću mijenjati nešto u životu zbog sebe, onda ću zbog djece i žene.
Prva kontrola mi je krajem februara, do tada se neću vagati niti mjeriti, pa da vidimo šta se dešava.
Uglavnom, cilj mi je da smršam otprilike 50kg, najradije bih što prije, ali sam svjestan da će mi za to biti potrebno više od godine dana.
Bio sam kod nutricioniste u Vrazovoj, posavjetovao se sa njom, dobio neke upute, program ishrane, izmjerila mi težinu, visinu, obim struka, ruke...
Otac mi umro sa 44 na mojim rukama od infarkta, povezano sve sa viškom kilograma.
Rekao sam sebi, ako neću mijenjati nešto u životu zbog sebe, onda ću zbog djece i žene.
Prva kontrola mi je krajem februara, do tada se neću vagati niti mjeriti, pa da vidimo šta se dešava.
Uglavnom, cilj mi je da smršam otprilike 50kg, najradije bih što prije, ali sam svjestan da će mi za to biti potrebno više od godine dana.
-
Mr.Penguin
#957 Re: Skidanje kilograma-Savjet
Sve ti pise na temi, nece se nacin mrsanja promijeniti samo zato sto sad ti trazis.Klotz wrote:Ima li neko savjet neki za skidanje kilograma,Koju hranu jesti,sta izbjegavati jesti? (ali bez dijeta molim)
-
Mr.Penguin
#958 Re: Mrsanje - nacini ?
sretnochuchumbamayumbe wrote:Ja sam okrenuo list od 01 Feb.
-
radenska
#959 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam isto krenula sa mijenjanjem sebe od 1. februara. Evo danas je 15. februar, vagala sam se i vaga pokazuje 3 kg manje. A nisam bila na dijeti takoda je vecina ovog voda. Nutricionista mi je rekla da prva dva dana ugl jedem povrce i corbice iskljucivo od povrca da mi se stomak malo ocisti. Nisam mogla izaci iz kuce, isto kao da sam imala nekocudoviste u stomaku koje neprestano vristi, a neod gladi
Slatko sam izbacila,samo sam jednom na pocetku posustala i pojela onu malu kinder cokoladicu (kupila pakovanje samo u slucaju da bas ne budem mogla podnijeti da nista ne pojedem) i evo sad bih mogla potpisati da nista slatko ne moram vise nikad jesti,tako se dobro osjecam. Hljeb sam svela na krisku integralnog, a nekad ni to. I svaki dan napravil litar caja, unutra iscijedim dva limuna i to pijem ako sma na fakultetu ili poslu.
Sve u svemu zadovoljna sam sto sam i ovoliko izdrzala.Nadam se da cu do proljeca barem 10 kg da skinem. Jos da mi je ubaciti fizicku aktivnost negdje i na konju sam.
Sve u svemu zadovoljna sam sto sam i ovoliko izdrzala.Nadam se da cu do proljeca barem 10 kg da skinem. Jos da mi je ubaciti fizicku aktivnost negdje i na konju sam.
- Pitarrr82
#960 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam stao na - 26kg za nekih 8 mjeseci, preko zime se nisam udebljao, odrzavam kilazu i ocekujem nastavak na proljece/ljeto sa skidanjem barem jos 15kg 
- MedenoSrce
#961 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja sam do nove godine nabacila 10kg kako sam prestala pušiti u julu prošle godine.
Od 15.01. jedem samo povrče, meso sa roštilja, sir posni mladi ili tofu i ribu i radim između 6 i 9 anaerobni trening sa aerobnih 15-20min na kraju treninga ujutro i skinula sam do sada 6kg. Samo još da mi ponekad ne nedostaje motivacije ...
Od 15.01. jedem samo povrče, meso sa roštilja, sir posni mladi ili tofu i ribu i radim između 6 i 9 anaerobni trening sa aerobnih 15-20min na kraju treninga ujutro i skinula sam do sada 6kg. Samo još da mi ponekad ne nedostaje motivacije ...
-
shin
#962 Re: Mrsanje - nacini ?
60 dana, 10 kila
Nema da nema, samo je bitna jebeno velika volja i disciplina.
Nema da nema, samo je bitna jebeno velika volja i disciplina.
- chuchumbamayumbe
#963 Re: Mrsanje - nacini ?
Hvala!!!Mr.Penguin wrote:sretnochuchumbamayumbe wrote:Ja sam okrenuo list od 01 Feb.
-
maraska
-
radenska
#965 Re: Mrsanje - nacini ?
uf ne mogu vjerovati da ovo moze 
- EKV-30
#966 Re: Mrsanje - nacini ?
chuchumbamayumbe wrote:Hvala!!!Mr.Penguin wrote:sretnochuchumbamayumbe wrote:Ja sam okrenuo list od 01 Feb.
radi neke operacije sam 8 sedmica jela samo tecnu hranu... supu...krompir pire...ili pire od mesa, ribe i slicno... posto mi to nije bas ono lezalo...jela sam automatski i mnogo manje... zeludac se smanjio...i skinula sam podosta kilograma... ali sada npr. meso,rizu i tjesteninu uopste ne podnosim vise...bas mi muka bude...
- chuchumbamayumbe
#967 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa. 
- EKV-30
#968 Re: Mrsanje - nacini ?
chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
da znam... to nije mala stvar... ali mozda treba da se informises... koliko je meni poznato...proces je slican mojoj operaciji... bilo ih je sa mnom u bolnici... koji su radili tu op.
- skafiskafsnjak
#969 Re: Mrsanje - nacini ?
Ma kakve operacije ljudi , sta vam je . Pa sve se moze kad se ima volja ...
- Richard Wagner
#970 Re: Mrsanje - nacini ?
znao sam uvijek da si veliki čovjekPitarrr82 wrote:Ja sam stao na - 26kg za nekih 8 mjeseci, preko zime se nisam udebljao, odrzavam kilazu i ocekujem nastavak na proljece/ljeto sa skidanjem barem jos 15kg
-
Mr.Penguin
#971 Re: Mrsanje - nacini ?
ne trazi precice na pocetku, smanji se zeldac ali zato se moze opet prosiriti ako se nastavi obilno jesti i opet se vraca koliko ces unjeti i cega.chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
-
Landa
#972 Re: Mrsanje - nacini ?
Ni u kom slucaju ako nisi vec sve pokusao. To su veoma rizicne operacije i ne treba se izlagati bez potrebe.chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
Bitno je da si ti u sebi prelomio i odlucio da neces vise takav biti.
Jedan poznanik je sa 120kg smrsao na 90kg za pola god. Kako? Izbacio ugljikohidrate mjesec dana a sada ih jede u veoma malim kolicinama. Makaroni-jok, krompir-jok, riza-jok, slatko-jok, alkohol-jok...samo meso i povrce. Pa onda malo na sport, malo na biciklo. Sve se moze kad se hoce.
Ja sam jednom skidala 3 kile sa 'south beach diet' (trebalo mi da obucem haljinu
Sretno!
-
Emi_Nevermind
#973 Re: Mrsanje - nacini ?
Ja znam da u hipnozi govore pomislite na svaki zalogaj,unesite energiju u svaki zalogaj,razmisljajte o tome sto jedete, uzivajte u hrani. NIKAD ne jesti za tv-om ili previse pricati, vec se bas posvetiti hrani. Ja ti savjetujem da krenes s ovim, nista drasticno, nauci se da uzivas u hrani, svaki zalogaj sazvaces dobro. Pa onda polako izbaci hljeb, pa pastu, ustvari zamjeni sa integralnim verzijama. Izbaci sve sa E brojevima. Ali nista drasticno, odmah, inace samo osjecas-ma ne mogu ja ovo. Puno ljudi tvrdi da su samosa ovom prvom metodom uspjeli skinuti 5-10 kila, bez promjene ihrane.. 
- EKV-30
#974 Re: Mrsanje - nacini ?
Landa wrote:Ni u kom slucaju ako nisi vec sve pokusao. To su veoma rizicne operacije i ne treba se izlagati bez potrebe.chuchumbamayumbe wrote:Ja bih najradije na onu operaciju što smanjuju želudac ili šta već rade (radila mi je poznanica to u Tuzli), ali neJmam rapa.
Bitno je da si ti u sebi prelomio i odlucio da neces vise takav biti.
!
Naravno da si u pravu - covjek treba uvijek prvo pokusati na normalan nacin... Ali ako je BMI trenutno 44... onda je to izvan normalne granice... i ljudima bude skoro pa nemoguce da skinu te kile...
Upoznala sam par osoba kojima je smanjen zeludac... operacija jeste rizicna...ali koliko je meni receno... sa strane doktora...ponekad i zadnja solucija...da se pacijentu produzi zivot (+200kg)
Proces mrsavljenja traje od prilike godinu dana...i u roku tih godinu dana... skine se 80% viska...naravno da se u tom periodu i zeludac postepeno siri... i da uvijek...ako covjek ne pripazi... postoji mogucnost...da se kilaza vrati...
chumbin BMI jeste poprilicno visok... JA necu da predlazem operaciju...ali eto... savjet...napravi termin kod doktora... i popricaj sa njim o svemu...mozda ti on preporuci neki novi nacin ishrane... koji ce tebe dovesti bas do zeljne kilaze...
- Pitarrr82
#975 Re: Mrsanje - nacini ?
Richard Wagner wrote:znao sam uvijek da si veliki čovjekPitarrr82 wrote:Ja sam stao na - 26kg za nekih 8 mjeseci, preko zime se nisam udebljao, odrzavam kilazu i ocekujem nastavak na proljece/ljeto sa skidanjem barem jos 15kg
I fizicki i psihicki