Btw zašto hoćeš mijenjati kompletno ulje?
Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#951 Re: Terenci i mehanika
što se mene tiče, može, nije problem nikakav, samo da ti kažem ovu stvar
i koceljevci u valjevu su jaaako dobri majstori za jeep, ali kao i krota isto tako rade sa dijelovima i prodaju dijelove, tako da biznis kao biznis, nastojat će ti zamijenit što više dijelova (koji iskreno nisu jeftini, jer nabavljaju iz USA, pa dok otplate carinu, porez, shipping, pa dok i neku maržu ostvare + montaža). MOJA lična preporuka je miša, iz jednostavnog razloga što je on samo majstor. Ako nešto baš trebaš mijenjati, on će ti reći, i to možeš negdje sam nabaviti, a možeš preko njega kod koceljevaca. Eto ti vidi šta hoćeš, imaš te tri dobre opcije: krota, mišo, koceljevci. Što se tiče posla i opravke, garantujem nećeš ni kod jednih pogriješiti, samo eto koceljevci i krota imaju registrovane servise sa dosta opreme i dijelova, pa naravno i cijene idu gore puno više nego kod recimo miše ili samostalnih majstora.
-
veliki ciro
#952 Re: Terenci i mehanika
definitivno najjača tema na cijelom forumu
bez ikakvih prepucavanja, glupiranja i slično, i uopšte jedna od najkorisnijih koju sam našao na domaćim forumima
pohvale za sve učesnike, a pogotovo za dr Krešu
imao sam simptom sa dugim verglanjem i teškim paljenjem, ali čitajući post kojeg je nekome pisao, u vezi senzora temperature motora, i njega zamijenio, sada super pali
još jednom svaka čast 
-
veliki ciro
#953 Re: Terenci i mehanika
krešo, evo jedno pitanje, nije jeep, ali čini mi se da je problem klasičan. toyota land cruiser 4.7 benzin. na leru radi mirno sve super, ali u vožnji ponekad trza. Trzanje nije bas stalno ali se pojavljuje. Tokom voznje trzne 2-3 puta za nekih 5-6 sekundi, pa onda sve normalno i onda opet nakon 1-2 minute se isto desi. U vožnji na većim obrtajima radi odlično, super vuče, ali na manjim počne trzati. Također moguće da osjetim slabe prekide i slabo trzanje sa konstantnim gasom gdje održavam brzinu. Nebitno koja brzina, prva, druga, treća, ista stvar u svakoj.
- kreso_atac
#954 Re: Terenci i mehanika
to je već "klasična" mehanika i ostali majstori ukoliko ih ima na forumu mogli bi ti možda prije mene pomoći, ali ovako na prvu meni liči na klasične simptome loših kablova ili bobine na nekom od cilindara. Najbolje da odeš do nekog dobrog električara i da prvo bobine ispita tzv "osciloskopom", ako oni pokažu grešku može biti samo do svjećica ili bobina. Češće do bobine. naravno teoretski mogu ti pričati o filteru goriva, lošem gorivu itd, ali čisto sumnjam da bi se na takvom motoru osjetilo. Još jedna stvar može biti, pogotovo ako ga puno po "čukama" tjeraš, da si negdje malo probio kablove za dovod goriva, ili da su stezaljke popustile pa vuče zrak po malo.
-
veliki ciro
#955 Re: Terenci i mehanika
pa šta bi mi ti preporučio da li da to mijenjam i tražim zamjensku ovdje kod nas ili da naručujem? je li ista za američkog land cruisera i ovog mog?
- kreso_atac
#956 Re: Terenci i mehanika
za tvog Cruisera 4.7 mogu ti bobinu nabaviti za 40-45 EUR sa dostavom do BiH. Ako budeš uzimao, javi na PP pa možemo iskombinovati nešto.
Last edited by kreso_atac on 16/09/2011 21:17, edited 1 time in total.
-
veliki ciro
#957 Re: Terenci i mehanika
pa kolko ću ih trebati, je li za svaki cilindar posebno, je li se sve mijenjaju ili koliko ih već ima?
- kreso_atac
#958 Re: Terenci i mehanika
tvoj LC ih ima 8, i obično veći motori idu sa odvojenom zavojnicom za svaki cilindar. Kod manjih ima i na jednoj sva 4 izlaza. Međutim ti mijenjaš one koji su mrtvi. Provjeri koje trebaš, tj koje ne rade kako treba, ili ako hoćeš komplet izmijeniti, za otprilike 200 EUR ti mogu nabaviti set od 8.
-
vrhovny
#959 Re: Terenci i mehanika
Kreso druze treba mi za jednog prijatelja dio za wv toureg v10 tdi..treba mu neki motor sto pali i gasi vuce..ako ti nebude jasno sta je poslao bih ti slike jer sam uslikao...dali bi mi mogao to rijesiti i koliko bi kostalo inace je oznaka na njemu "globe motors oad.341.601.a" a valjda mu treba umjesto a da bude C na kraju!!
- kreso_atac
#960 Re: Terenci i mehanika
javljam ti u ponedjeljak.
-
veliki ciro
#961 Re: Terenci i mehanika
Krešo, bobine stigle za toyotu, danas zamijenjene te dvije, kako sam mogao primijetiti trzanja više nema
samo duže vergla kada pali, ne znam je li ima veze s tim? upali uvijek, ali duže vergla nego prije.
-
vrhovny
#962 Re: Terenci i mehanika
De molim te kad budes pisao za taj dio od tourega napisi mi koliko tacno ide ulja u moj mjenjač gc 5.2 96.g jer hocu da ga skinem i da promjenim komplet ulje iz konvertora, mjenjača i hladnjaka?? I ako ti nije problem da mi malo objasnis postupak skidanja svega toga i nasto treba obratiti paznju da mogu savjetovati majstora koji ce mi to raditi.dobar je majstor ali nije prije radio s jeepom!kreso_atac wrote:javljam ti u ponedjeljak.
-
BISCANIN2
#963 Re: Terenci i mehanika
Dilema ,nasao sam jednog ciru 2001 godiste u dobrom stanju 11000 km,ali kad pogledam grandova koliko hoces 2002 i 2003 za 12 ili 13 milja ,liberty bi mogao kupiti za 13 milja .
Ne znam sta mi je ciniti ,najvise me nervira sto je ciro paket opreme sport ,da je limited kupio bi ga odmah .
Kreso i ostali vase misljenje ?
Ne znam sta mi je ciniti ,najvise me nervira sto je ciro paket opreme sport ,da je limited kupio bi ga odmah .
- kreso_atac
#964 Re: Terenci i mehanika
drago mi je da ne trza više, bilo je malo jednostavnije dijagnosticirati jer je automatik, pa sve mehaničke nepravilnosti oko lamela i mjenjača se ne bi manifestovale na taj način, nego bi proklizavale, dok kod manuelnog bi se već moralo na licu provjeriti, i ne bih se usudio ovako ništa reći. A što se tiče tog verglanja, nakon 50 uspješnih paljenja će to doći na svoje, ne brini ništa.veliki ciro wrote:Krešo, bobine stigle za toyotu, danas zamijenjene te dvije, kako sam mogao primijetiti trzanja više nemasamo duže vergla kada pali, ne znam je li ima veze s tim? upali uvijek, ali duže vergla nego prije.
Ovo za touarega nisam stigao provjeriti, u gužvi sam ovih dana. Prvom prilikom pišem ovdje detalje.
- Igor_ReefrooM
#965 Re: Terenci i mehanika
Ja sam prodao mog granda 4.0 2000g i kupio liberty 3.7 2002. Liberty mi je nekako lepsi i vise mi lezi ali sto se tice udobnosti grand je mnogo bolji i komforniji unutra, ima veci gepek i boca moze u rezerni tocak!BISCANIN2 wrote:Dilema ,nasao sam jednog ciru 2001 godiste u dobrom stanju 11000 km,ali kad pogledam grandova koliko hoces 2002 i 2003 za 12 ili 13 milja ,liberty bi mogao kupiti za 13 milja .
Sa libertyem imam problem sa plinskom bocom jer nemam gepek pa razmisljam kako to da regulisem jer mi je gepek za moj posao neophodan! Liberty je vislji od granda ali mu je prednji trap mnogo nizi (pogodovo oni trouglovi do tockova) i cesto kacim kamenje kad sidjem s'puta dok je grand tuda prolazio bez ikakvih problema. Tako da u opciji imam dizanje libertya za jedno 5-6cm.
Grand ima i mnogo bolji 4x4 pogon (moj je bio QT2 a imas i bolji) od libertya.
Sad kad nekako citam sta sam napisao grand ispada mnogo bolji ali i pored svih nedostataka nikad ne bi menjao liberty za granda, bas smo se nasli!
Sto se tice starog cherokija mislim da ga ne bi stavljao u uzi izbor pored ove dvojce?! (ako su im slicne cene)
- kreso_atac
#966 Re: Terenci i mehanika
@ BISCANIN sve se opet svodi na tvoje zahtjeve i potrebe: sto se prohodnosti i offroad mogucnosti tice, Ciro XJ je prvi, onda slijedi Grand WJ pa tek onda Liberty. Bas kako rece covjek prije mene zbog redukcija i pogona, a i upadnog ugla. Liberty je zgodan za grad, nije dugacak, nema dug medjuosovinski razmak, a Grand je dobar kao i "normalni" auto, jer ima fino i opreme, i izgleda luksuznije od ovih. A ciro klasik.
-
BISCANIN2
#967 Re: Terenci i mehanika
Isplatili se dati 11000 milja za ciru ,2001 u dobro stanju ,sa ugradjenim plinom ? Meni je ciro ciro , mada me i ovo v6 sa 215 konjica takodje privlaci.Kakv je liberty na gasu ?Mislim kakv m je cug jeli se osjeti tih 215 konjica.
- Igor_ReefrooM
#968 Re: Terenci i mehanika
Ide extra, po meni bolje od granda 4.0!
- kreso_atac
#969 Re: Terenci i mehanika
vjerovatno i ide za nijansu bolje od granda 4.0 što se tiče ubrzanja i toga, ali u prvoj brzini gdje treba čupati ne ide.
-
vrhovny
#970 Re: Terenci i mehanika
Kreso ne javljas mi za onaj dio od tourega? Zamjenio sam ulje u mjenjaču, skinuo ga i zamjenio komplet ulje(kad je otisla pita neka ide i tepsija:)).....Sad mi salta dobro i nema proklizavanja, jedino sto malo dok je hladan kad prebaci pri kretanju malo trzne odnosno ne presalta kao podmazan vec malo trzne a kad se ugrije sve bude ok(dali bi trebalo stelati bandove zbog toga)...
Ali ti imam ja drugi problem!!! Imam lagano zujanje na prednjem dijelu(prednji trap)pretpostavljam da je prednji diff jer sam mijenjao zadnji i prepostavljam da omjer nije isti s prednjim jer je zadnji skinut s isto 5.2 GC-a ali Laredo opremom bez lsd-a a u mene je bio lsd..e sad sam dosao na ideju da to zujanje ili bolje receno zvizdanje s prednje strane koje se povecava shodno brzini vozila(na 100kmh se cuje pravo puno) a lezajeve sam na tom prednjem diffu zamjenio (4komada)... sad pitanje...........moze li biti da taj diff s lareda ima drukciji odnos nego ovaj s limiteda i da mi bruji prednji diff iz tog razloga..ili samo moram naci nekog ko ce mi to postelati iako su ga otvarali ljudi koji se u to kuze i rekli da je postelan u bocu?????????
eh da nisam rekao da sam skidao prednji kardan i da onda tog zvuka nema vec se pojavi na nekih 110-120 kmh ali skroz lagano!!!! i imam osjecaj da me malo kao koci ili je to autosugestija zbog tog zvizdanja?!
Ali ti imam ja drugi problem!!! Imam lagano zujanje na prednjem dijelu(prednji trap)pretpostavljam da je prednji diff jer sam mijenjao zadnji i prepostavljam da omjer nije isti s prednjim jer je zadnji skinut s isto 5.2 GC-a ali Laredo opremom bez lsd-a a u mene je bio lsd..e sad sam dosao na ideju da to zujanje ili bolje receno zvizdanje s prednje strane koje se povecava shodno brzini vozila(na 100kmh se cuje pravo puno) a lezajeve sam na tom prednjem diffu zamjenio (4komada)... sad pitanje...........moze li biti da taj diff s lareda ima drukciji odnos nego ovaj s limiteda i da mi bruji prednji diff iz tog razloga..ili samo moram naci nekog ko ce mi to postelati iako su ga otvarali ljudi koji se u to kuze i rekli da je postelan u bocu?????????
eh da nisam rekao da sam skidao prednji kardan i da onda tog zvuka nema vec se pojavi na nekih 110-120 kmh ali skroz lagano!!!! i imam osjecaj da me malo kao koci ili je to autosugestija zbog tog zvizdanja?!
- kreso_atac
#971 Re: Terenci i mehanika
u frci sam ovih dana na poslu vjeruj mi neke kontrole i testiranja svaki dan pa ne stignem se kako treba ni odmoriti. Sto se trzanja tice, ako je samo grubo saltanje prva-druga i druga-prva dok je hladan, nemoj brinuti, to je do sinhrona ali ne treba to mijenjati, ako je samo to, radit ce oni jos 50 000 milja bez problema. a sto se tiče pištanja nisam razumio, je li nestane kada prednji kardan skloniš?
-
vrhovny
#972 Re: Terenci i mehanika
nestane skroz ali pri vecoj brzini se cuje skroz lagano skoro neprimjetno!!
- kreso_atac
#973 Re: Terenci i mehanika
A kada voziš samo u 2wd pogonu sa priključenim kardanom?
-
vrhovny
#974 Re: Terenci i mehanika
pa nemam ti ja 2wd..u mene je 4 low i high!!!!!!!!!!
- kreso_atac
#975 Re: Terenci i mehanika
Teško mi je ovako dijagnosticirati, ali ajde da pokušamo. Je li se pištanje pojačava kada pritišćeš više gas, ili sa pritiskanjem gasa po malo nestaje? I odakle osjećaš da dolazi zvuk, ja se bojim da je iz reduktora pa se prenosi kardanom do prednjeg kraja (ukoliko je diff dobro naštelan kako kažeš). Možda čuješ pištanje koje dolazi sa kočionih diskova? Ili pištanje vakuuma? Moraš malo pobliže odrediti odakle tačno dolazi zvuk da bih ti detaljnije mogao reći. moguće naravno i diferencijal ako nema propisno ulje ili ako nije dobro poštelan. nema veze lsd ili obični otvoreni ako si zamijenio komplet osovinu prednju