Ja obozavam putovati i prepustiti se osjecaju nepoznatog. I citajuci ovdje neke postove vec me pocelo skakiljati… Evo malo mojih zapazanja iz Azije…
Sletjeli smo u Singapur nakon 10-11 sati non-stop letenja. Let je prosao za cas, pogledas 1-2 filma, cak ni vecera nije bila losa, popijes 2 vina i zavijes se u onu dekicu i odspavas par sati. Cim sam krocila nogom van klimatizovanog aerodroma sva odjeca na meni se u sekundi slijepila za mene uslijed tropskog shoka i malo mi se pomutilo u glavi ali adrenalin i zelja za avanturom su me ponijeli i otjerali znakove umora. Hajmo gdje je onaj macak
Singapur je nevidjeno interesantno uredjena zemlja, ustvari grad-otok. Najpopularniji highlights se daju obici u par dana. Najveci utisak na mene je ostavila luka koja je jedna od najvecih na svijetu i gdje se tankeri i brodovi vide na kilometre kako usidreni cekaju pred ulazom. Stanes i blehnes

i kontas odakle svi ti brodovi dolaze, kuda idu, sta prevoze, ko ih upravlja. Nesto poput svemira koji ti daje osjecaj da si tako mali.
Druga atrakcija koja je nevidjena u svijetu je infinity pool u Marina Bay tornjevima na 57 spratu na 250m visine!!!

Znaci, sa ivice bazena gledas cijeli grad kao na dlanu. Kad sam kuci pokazala slike nisu vjerovali da je to stvarno grad iza nego su tvrdili da je to slika skyline Singapura na zidu. Surrealan osjecaj pogotovo sto su se zene u bazenu skoro sve brckale u burkinijima, sto smo po prvi put vidjeli. Zakljucili smo da je neka bogata arapska familija dosla u shopping

.
A mi, mi kao da smo dritom sa Marsa tu bubnuli, sjedili smo suteci sa donjom vilicom razmaknutom od gornje odprilike sat vremena pijuckajuci neki strogi koktel i gledali grad na jednoj strani a mocnu luku sa druge strane bazena. Kad smo odlazili u cudu smo se okretali oko sebe ne vjerujuci da smo to stvarno vidjeli.
Otisli smo u, za Aziju inace poznati koncept restorana, ‘foodcourt’ a po imenu se da zakljuciti da je to jedna hala sa mnogo stolova i stolica oko kojih su desetine standova sa razlicitim jelima i vrstama kuhinje. Daje utisak ogrooomne menze. Iznad svakog standa je napisano o cemu se radi pa tu se mogu naci jela indian, japan, thai, vietnam, china, vegetarian, muslim, halal, itd…Kad napunis svoju tablju sa jelima, ides u potragu za stolom. Vecina stolova je skoro uvijek zauzeta jer ti ljudi non-stop, ali bas non-stop, jedu. Tako da je sansa velika da sjednes nekom za stol i ako imalo zna engleski a skoro svi naglabaju po malo tu krene i prica i svaki moment ti se nesto desi sto nisi ocekivao, cujes neku pricu, upoznas nove ljude, po njihovom savjetu odes u totalno drugom smjeru nego gdje si krenuo, sto je meni osobno se najvise svidjelo u tom gradu. Veoma su prijatni, usluzni i kulturni. Zainteresovani sa covjeka. Za Bosnu malo ko, ustvari niko koga smo upoznali, da je cuo pa smo i mi imali sta objasnjavati. Poslije sam od jedne kolegice cula da u Singapuru imaju pravo dobri cevapi i da ih pravi neki Bosanac. Inace mislim da nema kuhinje koja se tamo ne moze naci. I da sam znala sigurno ih ne bih isla traziti pored onolike ponude svega sto nikad nisi probao.
Klima nalaze sta li, pa smo se i mi navikli na taj ritam da po malo ali cesto jedes tako da smo ostale dane proveli u potrazi za hranom pa usput ako vidimo koju atrakciju vidimo! Jeli smo i probavali sve sto nikad nismo culi za to u Indian Town, China Town, Orchard Road, ne samo zato sto smo se navikli da cesto jedemo nego i zato sto je tamo hrana nevidjena! Cak i ako kupis nesto na ulici, jeftino, usput sa obicnog standa, nikad neces pogrijesiti jer je sve klasa.
Nikad necu zaboraviti kad smo prvu noc ustali ujutro u 2h uslijed jetlag-a, kao da smo ustali ujutro u 9h, pa setali i vozili se taksijem po gradu. A kad ustanes u 9h treba ti dorucak, je l`, te smo svratili u jedan indijski restoran, a hvala bogu mnostvo ducana i restorana radi 24/7, i narucili gambe. Prvo smo sa dvoumicom gledali one rakove u nekakvom zutom sosu a prvom zalogaju slijedilo je jednominutno kolutanje ociju i hmmm, mmmm, mmm, klepajuci se po koljenima.
Poznato jelo koje se cesto srece je chicken&rice, mislim da je po kineskom receptu. Zvuci jednostavno ali nikad necu jesti bolju piletinu i rizu nego tamo. Cini mi se da citavo pile skuhaju, pa u toj vodi onda kuhaju rizu, a piletinu stave jos na gril da zarumeni. Ne-vje-ro-vat-no ukusno!
Grad je veoma sredjen i sve je ustrojeno i cisto pocevsi od zelenila, preko saobracaja pa do ljudi. Singapur je inace poznat kao najzeleniji grad na svijetu i trose mnogo prostora na parkove, klupe, siroke trotoare, sto je malo cudno ali i pametno za jedan grad koji oskudjeva u prostoru. Ali zato stede povrsinu u gradnji pa odose u nebesa i skyline je malo je reci spektakularan.
Ostri zakoni su tu da se postuju i ako nesvjesno prekoracis neki ljubazni ljudi ce te upozoriti da ne bi dobio basnoslovnu kaznu

. Malo bizarno ali zvake su zabranjene i ne smijes ih unijeti u zemlju. Jelo i pice su u metrou zabranjeni i ako prekrsis kazna je cini mi se 600 dolara. Na ulici se smije pusiti samo u naznacenom krugu oko kante za smece, kojih inace ima i vise nego dovoljno, a van bijelih crta je kazna 1000 dolara. Pa se ti pusi!
Kriminala jedva da ima i slobodno mozes ostaviti tasnu, mobilni na stolu same u restoranu i otici u toalet a da ih niko nece ni pogledati. Tako se veoma sigurno osjecate na ulicama cak i po noci pa bez razmisljanja kao neupuceni turist mozete setati kud hocete.
Druga strana price je da sve to zajedno daje utisak sterilnosti, stalnog opreza da nesto ne pogrijesite, nema one cari i spontanosti koje su svojstvene metropolama, sve je projektovano, smisljeno, i odozgo nametnuto. Da bi odrzali taj standard lupaju basnoslovne poreze na uvoz tako da je za regiju veoma skup grad. Cini mi se da je turisticki skuplji i od Pariza. Ne znam kako je zivjeti ali vidim da fino zive i da nema sirotinje, beskucnika, ili se oni toga po kratkom postupku rjesavaju
Ali sve to na stranu, ovaj grad vrijedi posjetiti i da sam neki milioner otisla bih maksuz do njega pa makar samo zbog onih rakova!!!
U neposrednoj blizini grada je otok Sentosa koji su SingapurTJani

uzeli pod svoje ruke i od njega napravili rekreativnu zonu sto ce reci waterpark ravan disneylandu ali ga mi nismo posjetili jer smo tu bili samo 3 dana i isli smo dalje za tropske destinacije pa smo znali da cemo se nagledati bounty plaza…
Pozzzz!!! Sretan put u nove avanture!