IRAN

Post Reply
zonbirile

#951 Re: IRAN

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:koji nesposobni kreteni iz CIA :lol: :lol:
nova afera u USA , u propaloj operaciji 2000 godine nazvanoj "Merlin" Americki obavjestajci su angazirali prebjegloga Ruskoga naucnika da podmetne falsifikovanu dokumentaciju za upaljac za atomsku bombu kao sabotazu Irancima ali se Rus prepao i odao tajnu Irancima koji se tako docepase vaznoga elementa za dzaba za izradu atomske bombe od samih Amerikanaca ! lijep poklon

izgleda da su Americke osigurnosne sluzbe na koje se trosi milijarde dolara mjesecno , sposobne samo za maltretiranje neduznih putnika na aerodromima i za jeftine namjestaljke u hvatanju "opakih terorista " koji su vecinom neduzni pastiri i farmeri koje nemilosrdno masakriraju u svakodnevnim operacijama CIA i hvataju i bacaju u koncetracione logore pod Americkom kontrolom sirom planete a to nije smijesno ( vec je oko 12 000 ljudi progutao mrak i ne zna im se sudbina )
evo cijela prica o idiotluku nesposobnih i korumpiranih obavjestajaca
link;
http://www.informationclearinghouse.inf ... e27300.htm
--------------------------------------------------------
a ni ne pomisliš na upravo obrnuto.E rug moj šta je takvih "kikseva" mjenjalo svjetsku istoriju,ali nejse sve je dozvoljeno u želji da se glorifikuje srcu prirasla zemlja.
simpozijum delirijum

#952 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

zonbirile wrote:
nova afera u USA , u propaloj operaciji 2000 godine nazvanoj "Merlin" Americki obavjestajci su angazirali prebjegloga Ruskoga naucnika da podmetne falsifikovanu dokumentaciju za upaljac za atomsku bombu kao sabotazu Irancima ali se Rus prepao i odao tajnu Irancima koji se tako docepase vaznoga elementa za dzaba za izradu atomske bombe od samih Amerikanaca ! lijep poklon

izgleda da su Americke osigurnosne sluzbe na koje se trosi milijarde dolara mjesecno , sposobne samo za maltretiranje neduznih putnika na aerodromima i za jeftine namjestaljke u hvatanju "opakih terorista " koji su vecinom neduzni pastiri i farmeri koje nemilosrdno masakriraju u svakodnevnim operacijama CIA i hvataju i bacaju u koncetracione logore pod Americkom kontrolom sirom planete a to nije smijesno ( vec je oko 12 000 ljudi progutao mrak i ne zna im se sudbina )
link;
a ni ne pomisliš na upravo obrnuto.E rug moj šta je takvih "kikseva" mjenjalo svjetsku istoriju,ali nejse sve je dozvoljeno u želji da se glorifikuje srcu prirasla zemlja.
ovakav kiks sa atomskim oruzjem moze zavrsiti ljudsku istoriju definitivno ,traze opravdanje da roknu Iran nuklearkama misleci da ce ostale drzave sjedeti skrstenih ruku ?
zonbirile

#953 Re: IRAN

Post by zonbirile »

simpozijum delirijum wrote:
zonbirile wrote:

link;
ovakav kiks sa atomskim oruzjem moze zavrsiti ljudsku istoriju definitivno ,traze opravdanje da roknu Iran nuklearkama misleci da ce ostale drzave sjedeti skrstenih ruku ?
-------------------------------------
sada i to znaš,daj javi im šta im je činiti.Uvijek marginalac,inferiorni bezveznjak misli kako može doskočiti superiornom u svakom pogledu i sitno ga varati,a ovi upravo koriste to nadhnuće pa stalno "greše".Po onoj narodnoj ,lako je nama dok je vas pametnih.
mepac

#954 Re: IRAN

Post by mepac »

ne kontam ove ljude sa foruma bas sam ih par upratio kad je rjec o iranu i iranskom rezimu pljulju po njemu i osudzju ga kako nije demokratski i kako narod ispasta naj vise u iranu kako su potlaceni i kako ga treba napasti da se narod oslobodi a isti ti forumasi kad se spomene na temi izrael a znamo svi sta radi po palestini i muslimanima kad se nesto kaze protiv njih onda je to propaganda i kao nista se od toga ne desava tako..

e sad ako je u iranu kao sto jeste a zraelu je sve propaganda kao sto kazu jel to neka zavist ,licemjerije ili sta vec ne kontam kako se covjek moze upustiti u diskusiju sa tim ljudima kad su sami sebi kontradiktorni :-D
mir-vama

#955 Re: IRAN

Post by mir-vama »

Ko daje više za Ahmadinedžadov auto?

Nepoznata osoba ponudila je miliona dolara na internet aukciji za automobil "pežo 504" iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Ahmad Esfandijari, šef iranske Dobrotvorne organizacije, rekao je da je ponuda od milion dolara stigla iz jedne arapske zemlje.

Ahmadinedžad je pokrenuo web sajt na kojem je oglasio ponudu za prodaju svog 34-godišnjeg automobila, a ceo prihod namenjen je gradnji 60.000 kuća za invalide i žene koje same prehranjuju porodicu.

Sajt će primati ponude narednih mesec dana.

Ahmadinedžad je uvek želeo da bude prikazan u javnosti kao "narodni predsednik" i prijatelj siromašnih.

Posle prvog izbora za predsednika 2005. godine, Ahmedinedžad je morao da podnese spisak imovine koju poseduje na kojem se našla kuća stara 40 godina površine 175 kvadratnih metara u istočnom delu Teherana, gde većinom stanuje srednja klasa, dva bankovna računa i jedan stari "pežo".

Ahmadinedžad je nakon reizbora prošle godine rekao da će njegovi prioriteti biti rešavanje stambenih pitanja, otvaranje radnih mesta i ekonomske reforme.

http://www.mondo.rs/s193688/Svet/www.ah ... ad-car.com
zonbirile

#956 Re: IRAN

Post by zonbirile »

mepac wrote:ne kontam ove ljude sa foruma bas sam ih par upratio kad je rjec o iranu i iranskom rezimu pljulju po njemu i osudzju ga kako nije demokratski i kako narod ispasta naj vise u iranu kako su potlaceni i kako ga treba napasti da se narod oslobodi a isti ti forumasi kad se spomene na temi izrael a znamo svi sta radi po palestini i muslimanima kad se nesto kaze protiv njih onda je to propaganda i kao nista se od toga ne desava tako..

e sad ako je u iranu kao sto jeste a zraelu je sve propaganda kao sto kazu jel to neka zavist ,licemjerije ili sta vec ne kontam kako se covjek moze upustiti u diskusiju sa tim ljudima kad su sami sebi kontradiktorni :-D
-----------------
neka te,takvi su ljude slali na giljotinu,Goljak.to što pričaš su tvoje želje,naravno i primjerene kazne.Ja ne naletih na nikoga takvog,samo poimanje tvoje je iskrivljeno.
GOLFER

#957 Re: IRAN

Post by GOLFER »

zonbirile wrote:
mepac wrote:ne kontam ove ljude sa foruma bas sam ih par upratio kad je rjec o iranu i iranskom rezimu pljulju po njemu i osudzju ga kako nije demokratski i kako narod ispasta naj vise u iranu kako su potlaceni i kako ga treba napasti da se narod oslobodi a isti ti forumasi kad se spomene na temi izrael a znamo svi sta radi po palestini i muslimanima kad se nesto kaze protiv njih onda je to propaganda i kao nista se od toga ne desava tako..

-----------------
neka te,takvi su ljude slali na giljotinu,Goljak.to što pričaš su tvoje želje,naravno i primjerene kazne.Ja ne naletih na nikoga takvog,samo poimanje tvoje je iskrivljeno.

e hajde bas me interesuje kako ti tumacis ovu informaciju :D
Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu

Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu, a zvaničnici iz redova Čuvara revolucije su umiješani u tu trgovinu, objavio je u petak njemački dnevni list Die Welt pozivajući se na američke diplomatske telegrame koje je objavio WikiLeaks.

Jedan povjerljivi telegram od 12. juna 2009. godine, koji je stigao iz američke ambasade u Bakuu, izvještava da su količine heroina iz Irana zaplijenjene u Azerbejdžanu porasle sa 20 kilograma u 2006. godini na 59.000 kilograma samo u prvom tromjesečju 2009.

U telegramu koji citira povjerljive izvještaje UN-ovih istražitelja zaduženih za ova pitanja, navodi se da je Azerbejdžan jedan od glavnih puteva za izvoz heroina proizvedenog iz afganistanskog opijuma u zapadnu Evropu.

Iran je glavni kupac afganistanskog opijuma i jedan od glavnih svjetskih proizvođača heroina, navode američki diplomati, prenosi AFP.

Oko 95 posto heroina u Azerbejdžanu dolazi iz Irana, a ista količina se izvozi iz Azerbejdžana na evropsko tržište, navodi se u jednom diplomatskom telegramu od 26. septembra 2009.

U telegramu od 15. oktobra 2009. godine, klasificiranom kao "tajni", citira se Khalaf Khalafov, u to doba azerbejdžanski ministar vanjskih poslova, koji je rekao da je trgovina u rukama iranskih sigurnosnih službi.

Kada uhapsimo iranske trgovce i vratimo ih u njihovu zemlju radi izdržavanja zatvorske kazne, oni često vrlo brzo budu oslobođeni, kazao je Khalafov.

Prisluškivanjem se utvrdilo da su zvaničnici iranskih sigurnosnih službi direktno umiješani u prodaju i preradu opijuma u heroin, navodi se u telegramima koje je otkrio WikiLeaks.
zonbirile

#958 Re: IRAN

Post by zonbirile »

GOLFER wrote:
zonbirile wrote:

-----------------

e hajde bas me interesuje kako ti tumacis ovu informaciju :D
Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu

Iran je jedan od prvih trgovaca drogom na svijetu, a zvaničnici iz redova Čuvara revolucije su umiješani u tu trgovinu, objavio je u petak njemački dnevni list Die Welt pozivajući se na američke diplomatske telegrame koje je objavio WikiLeaks.

Jedan povjerljivi telegram od 12. juna 2009. godine, koji je stigao iz američke ambasade u Bakuu, izvještava da su količine heroina iz Irana zaplijenjene u Azerbejdžanu porasle sa 20 kilograma u 2006. godini na 59.000 kilograma samo u prvom tromjesečju 2009.

U telegramu koji citira povjerljive izvještaje UN-ovih istražitelja zaduženih za ova pitanja, navodi se da je Azerbejdžan jedan od glavnih puteva za izvoz heroina proizvedenog iz afganistanskog opijuma u zapadnu Evropu.

Iran je glavni kupac afganistanskog opijuma i jedan od glavnih svjetskih proizvođača heroina, navode američki diplomati, prenosi AFP.

Oko 95 posto heroina u Azerbejdžanu dolazi iz Irana, a ista količina se izvozi iz Azerbejdžana na evropsko tržište, navodi se u jednom diplomatskom telegramu od 26. septembra 2009.

U telegramu od 15. oktobra 2009. godine, klasificiranom kao "tajni", citira se Khalaf Khalafov, u to doba azerbejdžanski ministar vanjskih poslova, koji je rekao da je trgovina u rukama iranskih sigurnosnih službi.

Kada uhapsimo iranske trgovce i vratimo ih u njihovu zemlju radi izdržavanja zatvorske kazne, oni često vrlo brzo budu oslobođeni, kazao je Khalafov.

Prisluškivanjem se utvrdilo da su zvaničnici iranskih sigurnosnih službi direktno umiješani u prodaju i preradu opijuma u heroin, navodi se u telegramima koje je otkrio WikiLeaks.
-------------------------------------------------
e drug moj,kada odbaciš lične frustracije i navijanja dođeš do novih spoznaja .Pukne ti pred očima.Da ne bih šupljirao,pogledaj malo odnos Britanije i Kine,opijumski rat,naseljavanje SAD ,kinezima.Pa ne treba iči ni u vremenu ni u prostoru daleko.Pa gdje ono nestade droga iz MUP-ove kase,pa čija droga se valja po ulici,kako to da se ne može stati,samo ludi Sloba to radio,ostali njet,Kosovari pogotovo.Složiš kockice i skontaš nema nevinih,samo lova,što bi rekli intelektualci poderanog glasa sa viškom muških hormona sa EKFS-profit.
GOLFER

#959 Re: IRAN

Post by GOLFER »

jarane ti svasta napisa, ali nista o onome sta sam te ja pitao... kako tumacis ovaj tekst? da li kao narucen? da li kao djelo nekih vecih igraca? da li kao istinit? Mislim Iran jedan od najvecih trgovaca drogom, vjerovatno po tekstu, najveci... Da li je to tako ili malo iskrivljena stvarnost...
mepac

#960 Re: IRAN

Post by mepac »

zonbirile wrote:

-----------------
to je moje misljenje i nemogu te ja ubjediti u nesto sto ne zelis vidjeti nemam stvarno nikakvoga razloga za lazi neke
i govorim kako jeste i nisam licemjer kako je tako je...
simpozijum delirijum

#961 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

licemjerno je doista u ovim prljavim globalnim igrama mocnika raspravljati o ljudskim pravima
tvrdi gomila forumasa na ovoj temi i na slicnim vezanoj za drzave koje nisu "zapadne i demokratske" kako su primitivne i divlje drzave , te ljudima sijeku ruke za kradju po serijatu , ili ih vjesaju javno za bandere i kamenuju zene ili streljaju na stadionima pred publikom
( znate na koje drzave mislim ?)
a znate li sta je samica ( solitary ) u USA ( i u vecini zapadnih drzava ) ?
uz protupravno hapsenje i upadi u domove takozvanih sumnjivih tesko naoruzanih specijalaca ?
slucaj pravoga heroja u slucaju Wikileaks i prvoga medjunarodnoga priznatoga politickoga zatvorenika sovjetizirano fasisticke mashinerije USA je Bradli Maning , mladi oficir koji je u stvari i omogucio Wikileaks dostup dokumentima koji i nisu bili klasificirani kao vojna tajna
naime ?
njegov tretman je sljedeci ( a jos se nije niti pojavio pred sudijom niti je optuzen za bilo sta !!!);

u celiji od par metara , bez prozora , pod video nadzorom 24 sata , nije mu dozvoljeno osim doslovno vlastitih gaca posjedovanje bilo cega drugoga ili kontakta ( osim advokata vrlo rijetko ) sa bilo kim , sa spoljnim svijetom , TV , radio novine , papir i olovka
nije mu dozvoljeno koristiti jastuk i cebe
strazari ga bude svakih par sat pod izlikom da provjeravaju suicidalne namjere
krkaju ga sedativima i na svaki sumnjivi pokret strazari upadaju u celiju i premlate ga ko' konja ( zbog navodna otpora )
i tako vec oko 7 mjeseci non-stop
a takvih slucajeva samo u USA zatvorima je oko 100 000 ! takvih mucenika ( najvise Afro-Amerikanaca )
ja bih radije ako vec upadnem u ruke zlocinacka rezima birao streljanje i brzu smrt a ne sofisticirano mucenje zapadnih demokracija koje traje u betonskome sanduku od par kvadrata mjesecima i godinama :x
link; http://news.antiwar.com/2011/01/21/brad ... treatment/
( jer ne supljiram to su cinjenice , surfajte malo o politickim zatvorenicima u USA i ostalim )
u "divnome" svijetu zivimo
GOLFER

#962 Re: IRAN

Post by GOLFER »

simpozijum delirijum wrote:licemjerno je doista u ovim prljavim globalnim igrama mocnika raspravljati o ljudskim pravima
tvrdi gomila forumasa na ovoj temi i na slicnim vezanoj za drzave koje nisu "zapadne i demokratske" kako su primitivne i divlje drzave , te ljudima sijeku ruke za kradju po serijatu , ili ih vjesaju javno za bandere i kamenuju zene ili streljaju na stadionima pred publikom
( znate na koje drzave mislim ?)
a znate li sta je samica ( solitary ) u USA ( i u vecini zapadnih drzava ) ?
uz protupravno hapsenje i upadi u domove takozvanih sumnjivih tesko naoruzanih specijalaca ?
slucaj pravoga heroja u slucaju Wikileaks i prvoga medjunarodnoga priznatoga politickoga zatvorenika sovjetizirano fasisticke mashinerije USA je Bradli Maning , mladi oficir koji je u stvari i omogucio Wikileaks dostup dokumentima koji i nisu bili klasificirani kao vojna tajna
naime ?
njegov tretman je sljedeci ( a jos se nije niti pojavio pred sudijom niti je optuzen za bilo sta !!!);

u celiji od par metara , bez prozora , pod video nadzorom 24 sata , nije mu dozvoljeno osim doslovno vlastitih gaca posjedovanje bilo cega drugoga ili kontakta ( osim advokata vrlo rijetko ) sa bilo kim , sa spoljnim svijetom , TV , radio novine , papir i olovka
nije mu dozvoljeno koristiti jastuk i cebe
strazari ga bude svakih par sat pod izlikom da provjeravaju suicidalne namjere
krkaju ga sedativima i na svaki sumnjivi pokret strazari upadaju u celiju i premlate ga ko' konja ( zbog navodna otpora )
i tako vec oko 7 mjeseci non-stop
a takvih slucajeva samo u USA zatvorima je oko 100 000 ! takvih mucenika ( najvise Afro-Amerikanaca )
ja bih radije ako vec upadnem u ruke zlocinacka rezima birao streljanje i brzu smrt a ne sofisticirano mucenje zapadnih demokracija koje traje u betonskome sanduku od par kvadrata mjesecima i godinama :x
link; http://news.antiwar.com/2011/01/21/brad ... treatment/
( jer ne supljiram to su cinjenice , surfajte malo o politickim zatvorenicima u USA i ostalim )
u "divnome" svijetu zivimo
Ma gdje ces im to reci, ipak je to USA (koljevka civilizacije), njih ne interesuju te tamne strane svega toga, tamne strane treba gladati u Iranu i drugima koji ne zele da se predaju... Propaganda, marketing su cdo jedno akonzumerizam miksu sa tim je jos vece, nevidis dalje od nosa...
zonbirile

#963 Re: IRAN

Post by zonbirile »

GOLFER wrote:jarane ti svasta napisa, ali nista o onome sta sam te ja pitao... kako tumacis ovaj tekst? da li kao narucen? da li kao djelo nekih vecih igraca? da li kao istinit? Mislim Iran jedan od najvecih trgovaca drogom, vjerovatno po tekstu, najveci... Da li je to tako ili malo iskrivljena stvarnost...
----------------------------------------------
a ti malo lijen,ja ti napisao smjernice da pšogledaš na googlu,a ti bi da ti prepričam.
zonbirile

#964 Re: IRAN

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:
GOLFER wrote:jarane ti svasta napisa, ali nista o onome sta sam te ja pitao... kako tumacis ovaj tekst? da li kao narucen? da li kao djelo nekih vecih igraca? da li kao istinit? Mislim Iran jedan od najvecih trgovaca drogom, vjerovatno po tekstu, najveci... Da li je to tako ili malo iskrivljena stvarnost...
----------------------------------------------
a ti malo lijen,ja ti napisao smjernice da pšogledaš na googlu,a ti bi da ti prepričam.
Putovi “biljke radosti”

Opijum je prvi puta opisan u grčkoj farmakopeji iz 5. stoljeća prije naše ere. Njime se bavio Hipokrat, a mnogo kasnije i rimski liječnik Galen. Homerova “Odiseja” opijumu pripisuje moći “... da uklanja svaku bol i srdžbu i donosi zaborav svakoj tuzi...”. Neki tvrde da je “biljka radosti” starih Sumerana, koja je opisana još prije šest tisuća godina zapravo opijum. Kinezi upoznaju opijum preko arapskih trgovaca još u 8. stoljeću i koriste ga u medicinske svrhe. Osušeni i potamnjeli iscjedak iz maka pročišćava se tako dugo, dok se ne dobije crna pasta, koju se puši tako da se njene kuglice spaljuju na plamenu svijeće, a dim udiše.

Do 18. stoljeća u Kini je uporaba opijuma kao narkotika već raširena do te mjere da je 1729. godine car zakonom zabranjuje. To, međutim, nije kraj već početak jedne drame vezane uz narod koji već tada broji 300 milijuna stanovnika. Portugalski šverceri počinju snabdijevati kinesko tržište drogom o kojoj počinje ovisiti sve više ljudi, a pravi “boom” načinili su Englezi, koji preko svoje tvrtke East India Company koja organizira proizvodnju opijuma u Bengalu, doslovce zapljuskuju golemo kinesko tržište narkotikom opaka djelovanja. Da bi se zaobišao sporazum s kineskim vlastima, opijum se u Kinu krijumčari preko indijskih trgovaca. Početkom 19. stoljeća droga zahvaća i careve dvorjane i eunuhe, a vladaru Tao Kwangu umiru čak tri najstarija sina, žrtve trovanja opijumom.

Kinezi se 1839. odlučuju suprotstaviti prokletstvu tako da udaraju u njegov korijen. Plijene 20 tisuća sanduka opijuma koje nalaze u posjedu britanskih trgovaca u Kantonu. Opijum završava u moru, ali ni to ne može obuzdati potražnju za drogom koja se raširila među svim slojevima stanovništva. Englezi, zgrćući golem kapital iz ove sramne trgovine, ne libe se 1840. vojno kazniti Kinu, koja potpisuje mir u Nankingu, kojim gubi Hong Kong. Uz to mora dopustiti ekskluzivna trgovačka prava za Engleze u još nekoliko svojih luka. To je bio kraj tzv. Prvog opijumskog rata.

U deset godina uvoz se opijuma u Kinu udvostručuje, a novi car uvodi drakonske kazne poput odrubljivanja glave korisnika i slanje njegove obitelji u ropstvo. Ništa ne može zaustaviti jezivu pošast, no Englezima ni to nije dovoljno. Žele svoj monopol proširiti na nove kineske luke. Čeka se izgovor za novi napad na Kinu. Kada lokalne vlasti 1856. godine ispred luke Kanton zaustavljaju brod pod engleskom zastavom natovaren krijumčarenom robom, započinje Drugi opijumski rat. Kinezi su prisiljeni Zapadnjacima, jer su sada u igri i Francuska i SAD, otvoriti još 11 luka, a opijum je legaliziran. U dvadeset godina uvoz droge raste od 60 na 105 tisuća sanduka, a preko 15 milijuna Kineza postaju ovisnici o opijumu !

Kinezi su shvatili lekciju i počinju sami uzgajati opojni mak. U nekoliko decenija uspijevaju domaćom proizvodnjom istisnuti Engleze, a opijuma je sada toliko da počinje teći u suprotnom smjeru. Uskoro će stići na vrata Engleske, dakako uz opće zgražanje britanske javnosti.

Čuveni je Paracelsus načinio tinkturu opijuma, koja je imala vrlo široku primjenu. Dao joj je ime “laudanum”, a uklanjala je bol, smirivala mestrualne i druge grčeve,te služila protiv proljeva i kašlja. Povijesni korak naprijed učinio je 1806. godine njemački ljekarnik Friedrich Serturner koji je iz opijuma izolirao njegov glavni sastojak, morfin. Opijum sadrži još dvanaestak alkaloida, od kojih je, uz morfin, najpoznatiji kodein. Zvuči nevjerojatno, ali morfin je preporučan kao lijek protiv ovisnosti o opijumu. Kada je oko 1850. godine uvedeno injektiranje morfina iglom,američki liječnici su još uvijek vjerovali da se ovisnost o morfiju može javiti samo ako se on puši, dok je unos u tijelo injekcijom bezopasan ! Droga je olako prepisivana, pa se na kraju američkog građanskog rata, dakle 1866., čak 45.000 vojnika vratilo kućama kao teški ovisnici o morfiju.

Englezi su još 1821. počeli shvaćati opasnost koja prijeti od raznih pripravaka opijuma od kojih je morfin samo jača verzija. Naime, u različitim vrstama opijuma nalazimo razne postotke morfina, od 3 do 18 posto. Oduvijek se najkvalitetnijim opijumom smatrao makedonski, kojeg se nije proizvodilo mnogo, ali je sadržavao solidnih 10 posto morfina. Paniku je u Engleskoj izazvao spomenute godine pisac Thomas De Quincey i to svojom knjigom “Ispovijesti engleskog konzumenta opijuma”. Na njega se navikao kao student u Oxfordu i nije ga se mogao riješiti do kraja života. Rastući broj žena koje su koristile morfij pokazivao je znakove teške ovisnosti, pa se sada tražilo rješenje za taj problem.

Heroin je 1874. godine sintetizirao engleski istraživač C. R. Wright, kao derivat morfina, čiji je kemijski naziv diacetil morfin. Četiri puta jači od morfina, ovaj je spoj ušao u masovnu proizvodnju 1898. godine. Reklamiran je kao sredstvo koje ne izaziva navikavanje, proizvodio ga je Bayer i propagirao u sklopu iste kampanje u kojoj je lansiran aspirin ! Zapravo izgleda nevjerojatno koliko je vremena trebalo da farmaceuti i liječnici shvate zastrašujuće efekte koje su opijum i morfij izazvali kod rekreacijskog korištenja kroz čitavo 19. stoljeće. Heroin je dolazio iz iste porodice narkotičnih sredstava, ali je trebalo proći još petnaest godina da Amerikanci 1914. donesu zakon prema kojem su se heroin i kokain mogli dobiti samo na recept. Mnogi su liječnici to uzimali kao formalni propis, pa je u New Yorku zabilježen slučaj doktora koji je samo u mjesec dana prodao 68.282 gotovih recepta za heroin, 54.097 za morfij i 30.280 za kokain ! Do stavljanja heroina izvan zakona dolazi tek 1923. godine, kada je već svima jasno da se radi o narkotiku koji izaziva najgori oblik ovisnosti poznat do tada. Uspoređivati se može jedino s kokainom koji mu se pridružuje na listi zabranjenih.

Država nije osobito uspješna u tim prvim danima borbe protiv droge, pa dolazi do kolapsa čitavog sustava kada se 1929. godine otkriva da su vrhovi u institucijama za suzbijanje narkotika povezani sa židovskim mafijaškim šefom Arnoldom Rothsteinom. U to vrijeme na sceni još nema Vita Genovesea i drugih mafioza koje zanima isključivo profit, pa talijanska mafija u Americi ne želi trgovati drogama i baviti se prostitucijom. Biznis s drogom preuzimaju Židovi, kokain Irwing Wexler, a heroin Jacob “Yasha” Katzenberg. Roba dolazi iz Azije, a kupuje se legalno u Šangaju. U dvadesetima se još mogla kupiti sasvim legalno i u Parizu, gdje je židovska mafija imala ispostavu za kupovinu heroina i njegov transport u Ameriku. Nakon eksplozije mafijina laboratorija u New York Cityju, trojka Katzenberg–Lvovsky–”Lepke” Buchalter ponovo šalje emisara u Šangaj, gdje se povezuje s grčkim gangsterom Yanisom Tsouanisom. Grk nabavlja heroin iz legalnih pogona japanske tvrtke u Kini i šalje ga u New York. Tim je kanalom u SAD uvezelo oko 650 kilograma čistog heroina,a Lepke 1937. godine završava na robiji zbog krijumčarenja narkoticima.
mir-vama

#965 Re: IRAN

Post by mir-vama »

e zato se u iranu ovako rjesava problem narkotike

Iran: Obešeni zbog šverca droge

U Iranu je danas izvršena smrtna kazna nad pet ljudi koji su osuđeni zbog šverca narkotika. Od početka januara, osmoro ljudi je već pogubljeno zbog krijumčarenja droge, a četvoro zbog kidnapovanja

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70. ... erca-droge

a lazima koje plasira UN je razlog da sakriju svoje manipulacije koje vrse u Afganistanu, od kako su otisli da im donesu demokratiju na njhov nacin 800 puna se uvecala proizvodnja heroina u Afganistanu i surradnju sa narko mafijom i okretanjem biznisa preko droge u citsavom svijetu.Al vazda se nadje praznoglavaca koji ce nasjest na te njihove manipulacije i lazi.
mir-vama

#966 Re: IRAN

Post by mir-vama »

na radnome zadatku - nadgledanje usjeva USA solidata u Afganistanu

Image
mir-vama

#967 Re: IRAN

Post by mir-vama »

Reinhard Eros - 2002 u afafanistanu proizvodnja marihuane je bila 500 - 800 tona godisnje. 7 godine kasnije od kako su "mirovne trupe" NATO.a dosle 8700 tona proizvodnja.
zonbirile

#968 Re: IRAN

Post by zonbirile »

mir-vama wrote:e zato se u iranu ovako rjesava problem narkotike

Iran: Obešeni zbog šverca droge

U Iranu je danas izvršena smrtna kazna nad pet ljudi koji su osuđeni zbog šverca narkotika. Od početka januara, osmoro ljudi je već pogubljeno zbog krijumčarenja droge, a četvoro zbog kidnapovanja

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70. ... erca-droge

a lazima koje plasira UN je razlog da sakriju svoje manipulacije koje vrse u Afganistanu, od kako su otisli da im donesu demokratiju na njhov nacin 800 puna se uvecala proizvodnja heroina u Afganistanu i surradnju sa narko mafijom i okretanjem biznisa preko droge u citsavom svijetu.Al vazda se nadje praznoglavaca koji ce nasjest na te njihove manipulacije i lazi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja samo isti praznoglavci imaju sijaset agencija protiv droge Dea,CIA,NAD i sl. a vamo štancaju istu.Vješaju ih i Ahmo i Neđad,samo meni kao praznoglavcu nešto pada na pamet,nikad ne čuh koja količina i vrsta droge bi i u kojem smjeru je bio šverc-u Iran,iz Irana.Sjetih se Kine i zaštite smrću,tajne svile i svilene bube prije 700g.Kontaš,samo vješanje ne kazuje ništa.Evo i kod nas ubiše se protiv droge,a dilera od MUP ,preko keljmendija do Predsjedništva.
MufljuzMali

#969 Re: IRAN

Post by MufljuzMali »

razlozi povecanja prorizvodnje droge u afganistanu su politicke vrste a i igra brojevima naravno. povecanje se odnosi na vrijeme dok su talibani bili na vlasti i isti su skresali proizvodnju na defacto nulu. iz cisto vjerskih razloga. znaci prije vlasti talibana proizvodnja je bila ogromna.
prije par godina su talibani odlucili da je proizvodnja okay jer steti "Zapadu" i ubija njihove ljude. stvarni razlog je da im to donosi velike prihode.
na pocetku djelovanja USA i kasnije UN-a u afganistanu, su se "koalicione snage" aktivno bavile unistavanjem polja kao i otkupljivanjem zetve te spaljivanjem iste. osobe koje su to radile su mijenjane svakih par mjeseci jer su bile ciljano otimani.
posto prosjecan afganistanski seljak zaradi mnogo vise na marihuani i poppy fileds nego sa zitaricama. "stranci" su odlucili da ih ne cackaju previse jer bi im to smanjilo ionako los imidz kod lokalnog stanovnista.
mnogo bitnija brojka je kolicina proizvodnje danas i prije talibana, jer je to jedina realna mjera. malo je apsurdno kriviti amere (a nisam bas veliki prijatelj njjihove drzavne politike in general) za uzgajanje koje forsiraju talibani.

narko mafija je u iranu poprilicno jaka. iranske vojske izgube dosta ljudi u pogranicnom podrucju u ratu sa njima. kasne 2005 je ahmenidzadu snajperom skinut tjelohranitelj koji je stajao pored njega dok je bio u posjeti na sjeveru zemlje. cisto kao upozorenje.

@ mir-vama - izrazito tendeciozno postavljena slika bez konteksta. cheap.
GOLFER

#970 Re: IRAN

Post by GOLFER »

MufljuzMali wrote:razlozi povecanja prorizvodnje droge u afganistanu su politicke vrste a i igra brojevima naravno. povecanje se odnosi na vrijeme dok su talibani bili na vlasti i isti su skresali proizvodnju na defacto nulu. iz cisto vjerskih razloga. znaci prije vlasti talibana proizvodnja je bila ogromna.
prije par godina su talibani odlucili da je proizvodnja okay jer steti "Zapadu" i ubija njihove ljude. stvarni razlog je da im to donosi velike prihode.
na pocetku djelovanja USA i kasnije UN-a u afganistanu, su se "koalicione snage" aktivno bavile unistavanjem polja kao i otkupljivanjem zetve te spaljivanjem iste. osobe koje su to radile su mijenjane svakih par mjeseci jer su bile ciljano otimani.
posto prosjecan afganistanski seljak zaradi mnogo vise na marihuani i poppy fileds nego sa zitaricama. "stranci" su odlucili da ih ne cackaju previse jer bi im to smanjilo ionako los imidz kod lokalnog stanovnista.
mnogo bitnija brojka je kolicina proizvodnje danas i prije talibana, jer je to jedina realna mjera. malo je apsurdno kriviti amere (a nisam bas veliki prijatelj njjihove drzavne politike in general) za uzgajanje koje forsiraju talibani.

narko mafija je u iranu poprilicno jaka. iranske vojske izgube dosta ljudi u pogranicnom podrucju u ratu sa njima. kasne 2005 je ahmenidzadu snajperom skinut tjelohranitelj koji je stajao pored njega dok je bio u posjeti na sjeveru zemlje. cisto kao upozorenje.

@ mir-vama - izrazito tendeciozno postavljena slika bez konteksta. cheap.
izrazito tendeciozno postavljen post bez konteksta, sa malo prasine u oci rijecima ''a nisam bas veliki prijatelj njjihove drzavne politike in general)'' a sa ciljem ignorisanja cinjenice da proizvodnju droge najvise podupiru bas ti ''stranci'' za koje ti tvrdis, da oni eto radi MIRA vise ne zele da unistavaju polja :-) :-) :-) :-) :-) :-)
opet talibani krivi :dance:
psydelija

#971 Re: IRAN

Post by psydelija »

mir-vama wrote:na radnome zadatku - nadgledanje usjeva USA solidata u Afganistanu

Image
ma ovo basidz milicajac prerusen u marinca, sigurno! :)
neozbiljno je diskutovati o pisanju nemackog die welta o temi "iran (ahmadinedzad) najveci krijumcar droge u svetu"! krajnje detinjasto. :lol:

inace, pre nesto vise od godinu dana mosadovi su "ljudi" u teheranu izvrsili atentat na jednog od vodecih ir. nuklearnih fizicara. naravno, sasvim legitiman cin i krajnje opravdan od licemernog zapada, jer to nije terorizam, terorizam je npr: kada palestinac u vlatitom gradu (haifa) odleti u p.m. iz revolta sto nesme vlastite resurse vode da koristi... jer kada bi on koristio vodu za pice na vlastitoj zemlji, zidovi nebi imali cime navodnjavati cvetne baste...

atentatori na fizicara su pohapseni. "montirani" proces je u toku, kritike sa zapada na iransko (ne)objektivno sudstvo ne
jenjavaju... cirkus ce biti nastavljen sve dok se u iran ne instalira pro usa/br/izr rezim da bi se kao za vremena reza saha nemilosrno crpili "zajednicki" (iranski) resursi... uz parolu: "ono sto je tvoje, to je i moje, a ono sto je moje-to je samo moje!"

ps: nemacki novinar spigla, inace novina jako bliska cionistima u zadnjem broju predvidja do maja/juna meseca zdruzene usa/izr avio napade na iran... lako moguce, samo se nadam da ce napokon slomiti zube, barem malo!
cikafe

#972 Re: IRAN

Post by cikafe »

ahmo diler :lol:
nikad_vise

#973 Re: IRAN

Post by nikad_vise »

svaka iole pametna i normalna osoba zna da se svaka veca i jaca drzava neposredno bavi prodajom droge..krenuvsi od toga da svaka drzava ima svoju mafiju koja nerijetko obavlja prljave poslove za istu,kao i poslove trgovanja narkoticima na ulici..oni koji budu uhapseni su samo likovi koji nisu dobili zeleno svjetlo da mogu raditi na ulici..na koji bi nacin placalli sve te gluposti od organizacija DEA,CIA,i slicna sranja..kilogram marihuane u afganistanu je par neka sica..ta ista kila se u BIH moze prodati za 2000 maraka a na zapadu i za 2000 eura :)) doduse zavisi od kvaliteta al afganistanska je inace na cijeni :))
mepac

#974 Re: IRAN

Post by mepac »

svaka drzava je ko i iran ima svojih mana samo se to toliko ne pokazuje nije pod lupom zato sto se protih irana vodi psihicki rat to je svima jasno vise i lobiranja od televizija foruma i ostalih medija iran da podilazi americi i izraelu nebi mu se ovo desavalo sigurno i naravno strah od muslimana i islama sto se siri toliko ne zaustavljivo po svjetu
fol neka demokratija a brane izgradnju munara i zabrane nosenja zara i raznih propagandi protiv muslimana gdje tu demokratija onda ...
zonbirile

#975 Re: IRAN

Post by zonbirile »

smiješno je povezivati,a zločinački poduhvat pravdati režim u Iranu,vanjskim djelovanjem.Pa nema te zemlje koju ne handi MMF,USA,WB,UN i sl.Kuba je u izolaciji 50g,ali nema "specifičnosti" iranskog raja.
Post Reply