CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
karanana

#951 Re: CARINA U BiH

Post by karanana »

Nema pravila. U tom i jeste problem. Poznanik je prico svoju pricu iz idealnog svijeta. Stitio je svoje kolege kada smo ih zvali korumpiranim, neljubaznim, nekonsistentnim....pravila nema. Neko ce platiti 35% na robu, neko nece nista, neko ce platiti 3,50 km. Ja sam prije placao 9,50 plus jos neka admin taksa, oko 11 izadje. Jesu li to sada smanjili na 3,50? Ko zna.
Nadji moj post gdje sam rekao da uzmes novcic i bacis ga i tako po glava/pismo sistemu vidis sta ce ti se potrefit. Precizniji je od poznanikovih milion vazenja i citiranja zakona.
motorola01

#952 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Pa i nije bas tako. Ako hocemo da budemo do kraja precizni i tacni onda ono sto je poznanik govorio, tako su trebali carinski sluzbenici u praksi raditi.

Mi (kupci) smo to nazvali srecom, ali realno govoreci to je "popustanje" carinika u korist nas kao kupaca. Ljudi su jednostavno isli nama u korist i pustali robu za koju smo trebali platiti porez i carinu. Naravno da ima dosta ovih glupih naplacivanja od 3,5-10KM, ali i to treba prvo sve provjeriti pa tek onda price pricati...
Seeeeeeeee

#953 Re: CARINA U BiH

Post by Seeeeeeeee »

Kako je moguce da saznam dali neki predmet mogu uvesti tj naruciti a da ga ne vrate nazad.
Treba mi konkretan spisak ili kategorije il kako je to vec regulisano.
krabs

#954 Re: CARINA U BiH

Post by krabs »

Naručio sam tablet od 60 dolara prije 15 dana i stigao je na vrijeme i sve normalno, besplatna postarina... i udjem u postu i tamo mi kazu da je tablet ocarinjen na 57KM.. Samo bi volio znati na osnovu cega tolika carina.. :(
karanana

#955 Re: CARINA U BiH

Post by karanana »

Carina = mafia
Mehemed
Vozim: automobil

#956 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Koliko bi me izasla carina i PDV sve zajedno za stativ(postolje) za aparat, ja kako sam citao u onom pdf-u biti ce 5 ili 10% carine i valjda PDV-a 17%, a stativ je 23$, ne bi me trebalo izaci vise od 50KM sve ukupno zar ne?
zgiba

#957 Re: CARINA U BiH

Post by zgiba »

Mehemed wrote:Koliko bi me izasla carina i PDV sve zajedno za stativ(postolje) za aparat, ja kako sam citao u onom pdf-u biti ce 5 ili 10% carine i valjda PDV-a 17%, a stativ je 23$, ne bi me trebalo izaci vise od 50KM sve ukupno zar ne?
U carinsku osnovicu ulazi i postarina, znaci 23$ + xy$.
Drvosjeca iz Dejcica

#958 Re: CARINA U BiH

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

krabs wrote:Naručio sam tablet od 60 dolara prije 15 dana i stigao je na vrijeme i sve normalno, besplatna postarina... i udjem u postu i tamo mi kazu da je tablet ocarinjen na 57KM.. Samo bi volio znati na osnovu cega tolika carina.. :(
Hm, imaš pravo žalbe na iznos carine. Ako imaš dokaz da si platio taj tablet 60$ (račun ili izvod sa PayPall-a/kartice) žali se. Carina za fižička lica je 10% + 17% PDV, mogu ti još ubaciti do 10 KM troškove carinjenja i obrade. Po meni ovo ne bi trebali naplatiti više od 36 KM.
Drvosjeca iz Dejcica

#959 Re: CARINA U BiH

zgiba wrote:
Mehemed wrote:Koliko bi me izasla carina i PDV sve zajedno za stativ(postolje) za aparat, ja kako sam citao u onom pdf-u biti ce 5 ili 10% carine i valjda PDV-a 17%, a stativ je 23$, ne bi me trebalo izaci vise od 50KM sve ukupno zar ne?
Ne, nije tačno. Ja sam prije mjesec dana uzeo Samsung Tablet od nekih 250$ i naravno poštarina od 50$ nije računata u obračun carine. Po kojo logici moraš platiti carinu i PDV na uslugu strane pošte? Niđe veze.
holowey

#960 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
zgiba wrote:
Ne, nije tačno. Ja sam prije mjesec dana uzeo Samsung Tablet od nekih 250$ i naravno poštarina od 50$ nije računata u obračun carine. Po kojo logici moraš platiti carinu i PDV na uslugu strane pošte? Niđe veze.
po logici da i transportni i manipulativni troskovi ulaze u konacnu cijenu proizvoda koji dodje na nasu granicu... a onda na tu konacnu cijenu proizvoda placas carinu i pdv
Mehemed

#961 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

zgiba wrote:
Postarina je nebitna jer je free shipping, sto znaci nema postarine
Drvosjeca iz Dejcica

#962 Re: CARINA U BiH

holowey wrote: po logici da i transportni i manipulativni troskovi ulaze u konacnu cijenu proizvoda koji dodje na nasu granicu... a onda na tu konacnu cijenu proizvoda placas carinu i pdv
Troškovi transpota nigdje ne ulaze u obračun carine i PDV-a. To je nešto što može biti 0KM, 1KM ili 100.000 KM. Ti možeš angožovati špeditera iz BiH da ti uveze neku robu u BiH, platiš njemu uredno račun i PDV državi, a po tvojoj logici moraš opet na taj račun na koji si već jednom uredno platio PDV ponovo platiti carinu i PDV (duplo oporezivanje). Možda ima ljudi kojima to prodaju pa naplate, porez na *udale, ali meni nikada nisu naplatili carinu i PDV na troškove uvoza robe.

Mislim da imam negdje zadnju fakturu po kojoj sam paltio ovaj Samsung tablet pa ću skenirati i poslati da se uvjerite. i
holowey

#963 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

holowey wrote: po logici da i transportni i manipulativni troskovi ulaze u konacnu cijenu proizvoda koji dodje na nasu granicu... a onda na tu konacnu cijenu proizvoda placas carinu i pdv
Troškovi transpota nigdje ne ulaze u obračun carine i PDV-a. Ti možeš angožovati špeditera iz BiH da ti uveze neku robu u BiH, platiš njemu uredno račun i PDV državi a po tvojoj logici moraš opet na taj račun platiti carinu i PDV (duplo oporezivanje). Možda ima ljudi kojima to prodaju pa naplate, porez na *udale, ali meni nikada nisu naplatili carinu i PDV na troškove uvoza robe.
onda ti svaki put tako placaj speditera a nemoj narucivati da ti stigne postom... pa javi razliku
Drvosjeca iz Dejcica

#964 Re: CARINA U BiH

holowey wrote:
Troškovi transpota nigdje ne ulaze u obračun carine i PDV-a. Ti možeš angožovati špeditera iz BiH da ti uveze neku robu u BiH, platiš njemu uredno račun i PDV državi a po tvojoj logici moraš opet na taj račun platiti carinu i PDV (duplo oporezivanje). Možda ima ljudi kojima to prodaju pa naplate, porez na *udale, ali meni nikada nisu naplatili carinu i PDV na troškove uvoza robe.
onda ti svaki put tako placaj speditera a nemoj narucivati da ti stigne postom... pa javi razliku
Nemoj biti bukvalan, rekao sam možeš angažovati špeditera što i radi 99% pravnih subjekata. Idemo u pogrešnom smijeru sa diskusijom...ja samo ljudima savjetujem da se žale i traže svoje pravou okviru zakona jer im je carina svakako viša za 5% u odnosu na pravna lica za računare i računarsku opremu.
holowey

#965 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemoj biti bukvalan, rekao sam možeš angažovati špeditera što i radi 99% pravnih subjekata. Idemo u pogrešnom smijeru sa diskusijom...ja samo ljudima savjetujem da se žale i traže svoje pravou okviru zakona jer im je carina svakako viša za 5% u odnosu na pravna lica za računare i računarsku opremu.
zar ne mislis da bi za ovoliko godina i narudzbi koje su stigle preko poste, neko vec pokusao da pokrene upravni spor sa carinom da postoji ikakva zakonska mogucnost za to?
fino su se zakonski ogradili i imaju svoje uopriste za te postupke...
za nizu carinu, u skladu sa tarifnim oznakama, morali bi da pokrenemo redovan carinski postupak za uvoz, platimo speditera i onda bi nas doslo u konacnici skuplje nego sto je to slucaj sada...
Drvosjeca iz Dejcica

#966 Re: CARINA U BiH

holowey wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Nemoj biti bukvalan, rekao sam možeš angažovati špeditera što i radi 99% pravnih subjekata. Idemo u pogrešnom smijeru sa diskusijom...ja samo ljudima savjetujem da se žale i traže svoje pravou okviru zakona jer im je carina svakako viša za 5% u odnosu na pravna lica za računare i računarsku opremu.
zar ne mislis da bi za ovoliko godina i narudzbi koje su stigle preko poste, neko vec pokusao da pokrene upravni spor sa carinom da postoji ikakva zakonska mogucnost za to?
fino su se zakonski ogradili i imaju svoje uopriste za te postupke...
za nizu carinu, u skladu sa tarifnim oznakama, morali bi da pokrenemo redovan carinski postupak za uvoz, platimo speditera i onda bi nas doslo u konacnici skuplje nego sto je to slucaj sada...
Onda je vjerovatno do mojih očiju, ili sam takav lafac (u šta čisto sumnjam) da mi jednostavno u carinu ne uračunaju troškove poštarine. Ljudi u 99% slučajeva plate onako kako im pomalo arogantni službenici kažu i idu linijom manjeg otpora - plati i šuti. Ja samo na osnovu vlastitog iskustva kažem da ljudi imaju pravo tražiti da se troškovi poštarine, usluga plaćena i izvršena u drugoj državi, ne računa u iznos artikla prilikom obračuna carine i PDV-a. Svako ko misli drugačije može nastaviti plaćati i dalje, meni ni u džep ni iz džepa.

Sretno
Drvosjeca iz Dejcica

#967 Re: CARINA U BiH

Lud i ponosan wrote:^^

Mnogima ne obracunaju carinu/pdv nikako, da li to znaci da zakon tako nalaze?
Da, ako su isponjeni određeni uslovi, poklon manje vrijednosti, suveniri...itd.
Mehemed

#968 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Onda za 23$ nece ni biti carine jer ne prelazi preko 50KM?
Postarine nema, free shipping, racunala se ili ne nista mi ne znaci, a hoce li automatski banka konvertovat KM u $ prilikom kupovine u $?
Drvosjeca iz Dejcica

#969 Re: CARINA U BiH

Lud i ponosan wrote:^^

Mnogima ne obracunaju carinu/pdv nikako, da li to znaci da zakon tako nalaze?
Da, ako su isponjeni određeni uslovi, poklon manje vrijednosti, suveniri...itd.
Ne, ne mislim na to. Vec na pakete preko 50 km, koji podlijezu oporezivanju (carina/pdv), ali nista im se ne naplati. Takvih slucajeva ima jako puno. ;-)[/quote]

Ipak zakon tako naleže. :wink:
Lud i ponosan wrote:I nadji mi zakonsko uporiste onoga sto tvrdis, dakle da shipping ne ulazi u carinsku osnovicu? Koji to zakon i clan tvrdi?
http://www.uino.gov.ba/b/Privatna_lica/ ... _lica.html

Ovo je jedino što sam pronašao na stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nigdje nema dio koji se odnosi na poštansko carinjenje a oni to valjda razdvajaju na putničko carinjenje i poštansko. Ako ti nije mrsko potraži.
Drvosjeca iz Dejcica

#970 Re: CARINA U BiH

Lud i ponosan wrote:Sta zakon nalaze? Ja ti kazem da zakon nalaze da se naplati carina i pdv, ali da se to ne cini u velikom broju slucajeva.
Ne sporim ja to, samo kažem da je nelogično da se pri obračunu troškova carine i PDV uračuna i poštarina - usluga plaćena i izvršena u drugoj zemlji. Ostavljam mogućnost da griješim i da zakon kaže da se u obračun carine i PDV-a uračuna i poštarina, ali iz svog iskustva u tri slučaja meni nisu naplatili.
Drvosjeca iz Dejcica

#971 Re: CARINA U BiH

Lud i ponosan wrote:
Lud i ponosan wrote:Sta zakon nalaze? Ja ti kazem da zakon nalaze da se naplati carina i pdv, ali da se to ne cini u velikom broju slucajeva.
Ne sporim ja to, samo kažem da je nelogično da se pri obračunu troškova carine i PDV uračuna i poštarina - usluga plaćena i izvršena u drugoj zemlji. Ostavljam mogućnost da griješim i da zakon kaže da se u obračun carine i PDV-a uračuna i poštarina, ali iz svog iskustva u tri slučaja meni nisu naplatili.
Iz mog slucaja, amazon kindle kada sam kupovao, uredno je sve naplaceno, pa je i shipping bio dio osnovice. Imam i danas priznanicu sa svim detaljima.
Kako je rekao @poznanik, tako je i bilo. Elem, ulazi shipping u osnovicu i to sto tebi nisu naplatili ne znaci da su postupili u skladu sa zakonom. Kao i mnogo puta do tada, kada nisu nikako naplatili carinu i pdv.

Ako mislis da ne treba shiping da udje u osnovicu, valjda bi trebao da imas argument u zakonu, ne da nagadjas. :D Dakle, clan taj i taj, fino postavis, pa mi to procitamo. :-D
@poznanik je postavio sve bitne clanove na ovoj temi, samo treba malo prelistati. ;)

LP
Sve to OK, samo ću ti reći ako šutiš i uradiš k'o robot sve onako kako ti carina kaže možeš samo izgubiti. Naravno na fin način ukazati na nešto, ja kao korisnik usluga carine i pošte ne moram nužno poznavati zakon. :wink:

Također lijep pozdrav.
zgiba

#972 Re: CARINA U BiH

Post by zgiba »

Zbog mnogih nedoumica oko obaveze placanja carine evo izvoda iz Zakona

ZAKON O CARINSKOJ POLITICI BOSNE I HERCEGOVINE

Član 14.

Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i poštanskim paketima

1. Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja dažbine za predmete neznatne vrijednosti koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u vrijednosti do 50 KM.

2. Oslobađanje se ne primenjuje na:
(a) alkoholne proizvode;
(b) parfeme i toaletne vode;
(c) duhan i duhanske prerađevine.

3. Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje paketa iz inozemstva jednom u toku sedmice.

Član 26.

stav 1. Vrijednost robe za carinske svrhe je transakcijska vrijednost, tj. stvarno plaćena ili plativa cijena za robu prilikom prodaje za izvoz u carinsko područje BiH.
stav 3. Stvarno plaćena ili plativa cijena predstavlja cjelokupni iznos kojega kupac plaća na ime ili u korist prodavača za uvezenu robu, a uključuje sve iznose koje je kupac platio ili treba platiti kao uvjet za prodaju uvezene robe prodavcu ili trećoj osobi kako bi se ispunila obveza prodavca.

Postupak carinjenja odredjen je Uputstvom:

http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... rometu.pdf

Nadam se da sam pomogla :-D
em11r

#973 Re: CARINA U BiH

Post by em11r »

Pozdrav, vjerujem da je vec bilo, listao sam ali nisam uspio naci ipak ima previse strana pa bih zamolio nekoga da mi pojasni proceduru uvoza vozila (i stvari ali prvenstveno vozila) za osobu koja se vraca iz inostranstva.

Znaci zemlja Kuvajt, vozilo 2007 godiste, evropsko (vjerovatno cak i zadovoljava Euro 3 ali nisam siguran jer oni nemaju definisane standarde emisija)

Onaj dio koji znam je da se ovdje mora u ambasadi napraviti papir sa serijskim brojevima svega sto se hoce uvesti i za sta se nece placati carina i pdv
Papir koji potvrdjuje da ja vise necu boraviti u Kuvajtu (ponistavanje vize)
Papir koji potvrdjuje da je vozilo odjavljeno za izvoz

Ali me interesuje vise koji konkretno meni papiri u BiH (osim navedenih) trebaju da ja dobijem probne tablice, jer pri exportu iz Kuvajta se skidaju tablice sa auta, i da odem u Ploce po to auto. I imali neko neku speditersku kucu da preporuci koja bi mi mogla pomoci.

Hvala
KID

#974 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

em11r wrote:Pozdrav, vjerujem da je vec bilo, listao sam ali nisam uspio naci ipak ima previse strana pa bih zamolio nekoga da mi pojasni proceduru uvoza vozila (i stvari ali prvenstveno vozila) za osobu koja se vraca iz inostranstva.

Znaci zemlja Kuvajt, vozilo 2007 godiste, evropsko (vjerovatno cak i zadovoljava Euro 3 ali nisam siguran jer oni nemaju definisane standarde emisija)

Onaj dio koji znam je da se ovdje mora u ambasadi napraviti papir sa serijskim brojevima svega sto se hoce uvesti i za sta se nece placati carina i pdv
Papir koji potvrdjuje da ja vise necu boraviti u Kuvajtu (ponistavanje vize)
Papir koji potvrdjuje da je vozilo odjavljeno za izvoz

Ali me interesuje vise koji konkretno meni papiri u BiH (osim navedenih) trebaju da ja dobijem probne tablice, jer pri exportu iz Kuvajta se skidaju tablice sa auta, i da odem u Ploce po to auto. I imali neko neku speditersku kucu da preporuci koja bi mi mogla pomoci.

Hvala
Robe oslobođene plaćanja uvoznih dažbina:
Pored robe koja je sadržana u ličnom prtljagu putnika, propisano je da se pod određenim uslovima odobrava oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u sljedećem slučaju:

* Lična imovina fizičkih lica koje svoje mjesto boravka premještaju iz strane zemlje u BiH
1. Potvrda Generalnog konzulata BiH u Kuvajtu sa spiskom stvari koje vraćate i odjavom boravka/potvrda diplomatskog ili konzularnog predstavništva BiH ili druga odgovarajuća isprava, kojom se dokazuje prethodni neprekidni boravak van BiH u trajanju od najmanje 12 mjeseci, odnosno najmanje 12 mjeseci u vremenskom periodu od četiri godine boravka..
2. Izjava o vrijednosti robe koju vraćate
3. Izjava o nekorištenju povlastice
4. Izjava o povratku
5. Izjava o vlasništvu i korištenju lične imovine

Znači morate odjaviti mjesto boravka u Kuvajtu i prijaviti se za Boravak u BiH.. Kao dokaz prijave boravka u BiH morat ćeti izvaditi novu ličnu kartu i obrazac "prijava mjesta boravka" (to sve dobijete na mjestu gdje vadite lične dokumente)...

Ako ste svo ovo vrijeme boravka u Kuvajtu, posjedovali Bosansku ličnu kartu (CIPS-ovu), to znači da ste imali i prijavljen boravak u BiH... onda Vam to oslobađanje na konto promjene mjesta boravka ne pije vode...
kakabanja213

#975 Re: CARINA U BiH

Post by kakabanja213 »

Zna li neko koliku carinu bih mogao da očekujem
http://www.gloverall.com/shop-item?id=1
Post Reply