Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vnm

#951 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

ako ti je bitno kakva je guma po mokrom ne uzimaj zimsku savu ni na poklon. gore gume po kisi vozio nisam.
stochar

#952 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stochar »

Fitovac wrote:i ja sam u potrazi za gumama dimenzija 185/65/R14 i raspametio sam se...
prosle godine vozio na debica gumama i nikad vise...odlicne na snijegu grozne na vlaznom putu
ranije dvije sezone vozio na pirelli zimskim, pojma nemam koja oznaka i definitivno su bolje od debica sto je i za ocekivati ali niti njima nisam bio aman ocaran
sad ziv ne znam sta da kupim..drug me nagovara na savu ali ja i nisam bas neki ljubitelj save
sad da razmisljam o nekim ekstremno mocnim i skupim gumama - ne razmisljam , cisto iz finansijskih razloga, dakle trazim neki kompromis izmedju cijene i kvalitete...ako neko ima neku preporuku za ovu dimenziju bio bih vise nego zahvalan.

pozz
GoodYear UG7+ (ako jos igdje ima), a mislim da ni UG 8+ nisu lose... nisu nesto jeftine, ali ne mislim da spadaju u te ekstremno mocne i skupe gume, vise su neka 'visa sredina'.
slobodni armirach

#953 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

stochar wrote: GoodYear UG7+ (ako jos igdje ima), a mislim da ni UG 8+ nisu lose... nisu nesto jeftine, ali ne mislim da spadaju u te ekstremno mocne i skupe gume, vise su neka 'visa sredina'.
ma moze se naci UG7 jos,... nego koje su drug onda po tebi skupe gume :D ako nije UG8, Alpinka4, TS830, Sottozeroo :D
respo

#954 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

pa relativno i nisu skupe za ovu velicinu od 150 do 170 maraka su sve ove "visoka klasa" u ovoj velicini a sava je recimo 110-130 cini mi se nek me neko ispravi ako grijesim
e sada ta razlika po meni i nije velika u odnosu kvalitete te dvije gume
stochar

#955 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by stochar »

slobodni armirach wrote:
stochar wrote: GoodYear UG7+ (ako jos igdje ima), a mislim da ni UG 8+ nisu lose... nisu nesto jeftine, ali ne mislim da spadaju u te ekstremno mocne i skupe gume, vise su neka 'visa sredina'.
ma moze se naci UG7 jos,... nego koje su drug onda po tebi skupe gume :D ako nije UG8, Alpinka4, TS830, Sottozeroo :D
sto rece respo, u odnosu na kvalitet, za tu velicinu nisu skupe. vjerujem da su vece puno skuplje, ali znam da je razlika u mojoj velicini sa Savinim bila u 20-30 maraka. s tim da kombinujem prednje-zadnje (sad zamijenuio dvije, proslogodisnje stavio nazad, ljetne deponov'o), onda na dvije gume nije neka posebna frka.

vjerujem da su Michelin, Dunlop i kojekakve zajebanije gume skuplje od ovih, a ne vjerujem bas da je za nekoga ko vozi neki manji auto neka velika razlika u nekim performansima (da se tako 'strucno' izrazim). nisam ni ja neki lovator, ali vise volim pristediti na cizmama i nekim pizdarijama, nego na gumama...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#956 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

vnm wrote:ne znam sad na pamet te zakone i regulacije, ali ako pise da mora imati pahuljicu onda ti nista drugo ne pije vode, jer na sudu nece proci nikakva zalba.

a da su ovo zimske gume se vidi iz aviona...
Oprosti drug, ali to što je guma lamelirana ne znači da zadovoljava standard zimske gume. Ima tu i oko sastava, sadržaja silike itd, itd. Samo, pahuljica i planinčuga...
Magarece_godine

#957 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Magarece_godine »

skaka wrote:Moze li mi ko preporuciti zimske gume po solidnoj cijeni, ako ih je kupovao ovih dana? Dimenzije su 205 55 16

http://automoto.ba/gume/index.php?vrsta ... rice%20asc

Eto ih drug .. Od 130 marki pa do 385 KM-ova ... Nema kakvih nema
AmADin_gospo

#958 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AmADin_gospo »

prije 2godine sam imao ove phoenix-ice u dimenziji 195/55/15 na kadetu i cini mi se da su kostale 52KM komad.
u makbelu je prodana kao zimska sto tvrdocom i dezenom i jeste, i pokazala se kao dobrom po snijegu i solidnom na vlaznoj cesti. gledano na cijenu iste, isplati se, ali za lagane i oprezne voznje.
sto se tice murije kao zimska nece proci jer nema oznake zimske gume, tj. pahuljice/stilizovane planine s pahuljicom/oznake M+S, tako da je vozis na svoju odgovornost i imaju te pravo iskljuciti iz saobracaja.
GAU8

#959 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GAU8 »

Magarece_godine wrote:
skaka wrote:Moze li mi ko preporuciti zimske gume po solidnoj cijeni, ako ih je kupovao ovih dana? Dimenzije su 205 55 16

http://automoto.ba/gume/index.php?vrsta ... rice%20asc

Eto ih drug .. Od 130 marki pa do 385 KM-ova ... Nema kakvih nema
http://www.majagume.ba/ Nije ni ovaj los.
Pored ovis u specijlanoj ponudi u cjenovniku imaju i Savu, Dunlop, i ja mislim GoodYear.

Popust 10% na gotovinu
Ateista

#960 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ateista »

Mislio sam da ce mi trenutne gume pregurati ovu zimu, ali izgleda da su ipak pri kraju. :D

Moze li mi neko preporuciti, u pitanju je manji auto - Peugeot 206, dimenzija felgi je 14?
Trenutno su na njima Savine gume, i kako vidim, raja ih bas i ne hvale pretjerano, pa me zanima moze li mi neko preporuciti nesto bolje u tom cjenovnom rangu posto nisam u mogucnosti da dajem preko 100KM po komadu za gume, ili sam osudjen na Savu i Tigar? :D
respo

#961 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

Ateista wrote:Mislio sam da ce mi trenutne gume pregurati ovu zimu, ali izgleda da su ipak pri kraju. :D

Moze li mi neko preporuciti, u pitanju je manji auto - Peugeot 206, dimenzija felgi je 14?
Trenutno su na njima Savine gume, i kako vidim, raja ih bas i ne hvale pretjerano, pa me zanima moze li mi neko preporuciti nesto bolje u tom cjenovnom rangu posto nisam u mogucnosti da dajem preko 100KM po komadu za gume, ili sam osudjen na Savu i Tigar? :D
GAU8 wrote:Danas sam kupio 4 zimske Sportiva Winter 175/65/R14 sa montiranjem 330KM.
velicina takodjer odgovara
GAU8

#962 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GAU8 »

respo wrote:
Ateista wrote:Mislio sam da ce mi trenutne gume pregurati ovu zimu, ali izgleda da su ipak pri kraju. :D

GAU8 wrote:Danas sam kupio 4 zimske Sportiva Winter 175/65/R14 sa montiranjem 330KM.
Da. Do sad su se pokazale kao jako dobre po mokroj podlozi i mislim da imaju generalno dobar grip. Jedino u sto nisam siguran je izdrzivost jer su prilicno mekane.
Ateista

#963 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ateista »

GAU8 wrote:
respo wrote:

Da. Do sad su se pokazale kao jako dobre po mokroj podlozi i mislim da imaju generalno dobar grip. Jedino u sto nisam siguran je izdrzivost jer su prilicno mekane.
Ja inace planiram na proljece, ako budem u mogucnosti, uzeti ljetne gume, ne kao do sad stalno voziti na zimskim. Time bi ako sam dobro upucen trebao sacuvati zimske koje su inace mekse i vise se trose na visokim temperaturama, pa dugorocno cak i ustediti. Jedino kad uzmem u obzir globalno otopljenje i sve manje snijega tokom zime, ne znam mogu li se zimske gume vise sacuvati kada ni zimi nema puno snijega...
sfera

#964 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sfera »

Koju miselinku odabrati Alpina A3 ili A4.
topcam
Vozim: uzbrdo

#965 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

ako je golf 2 onda A3, ali ako je golf 5 onda A4 :) :run:
sfera

#966 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sfera »

Mercedes e klasa 1997 god.
Cjena je ista i jedne i druge 135 km u dimenziji 195/65/15
topcam
Vozim: uzbrdo

#967 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by topcam »

A4 svakako.

A3 su vec kad kupis par godina stare.

http://www.reifensuchmaschine.de/michel ... in-a4.shtm
mahalaš

#968 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalaš »

Evo i ja danas gledam sta da uzmem, al nikako da se odlucim.

Dimenzija je 185/65/R14

Gledao sam Michelin Alpin A3, A4
Goodyear UG 7 i 8, ali po specifikacijama lose su na snijegu. Odlicne za kisu, ali nisu bas nesto za snijeg.
Dunlop Winter Response

Al nekako mi puno dati 300 za dvije gume...

Kakva su vasa iskustva sa sportivom? Dosta ljudi je hvali.. Svi prijedlozi su dobro dosli :sax:
hopi

#969 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

da UG7 je stvarno loš po snijegu :?
i poskupo ti je u toj dimenziji 2 gume za 300KM može se jeftinije naći.
mahalaš

#970 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalaš »

Ma nema brate, nema koga nisam zvao danas. UG8 je 160KM, Dunlop 162, A3 154...da ne nabrajam vise

Od ovog svega nasao sam A4 za 145KM i to mi se cini kao najrealnija opcija
ja1977

#971 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja1977 »

mahalaš wrote:Ma nema brate, nema koga nisam zvao danas. UG8 je 160KM, Dunlop 162, A3 154...da ne nabrajam vise

Od ovog svega nasao sam A4 za 145KM i to mi se cini kao najrealnija opcija
Cudno, to je cijane guma u dimenziji 15".
mahalaš

#972 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mahalaš »

U Makbelu Michelin A3 jeftinija 15 nego 14 :run: a koliko vidim i ostali modeli
olensoner

#973 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by olensoner »

Mislim da najbolje trenutno gume ima Continental, Vredestein i Dunlop. Ja sam vozio prije na Michelinu, ali sam jednom proklizao sa relativno novim Michelin Alpin A3 gumama, sad sam presao na Vredestein. Istina, kazu da su Alpin A4 nesto bolje A3, ali nisam vozio jos na tim gumama.
Last edited by olensoner on 30/11/2011 18:02, edited 1 time in total.
GAU8

#974 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GAU8 »

mahalaš wrote:Evo i ja danas gledam sta da uzmem, al nikako da se odlucim.

Dimenzija je 185/65/R14

Gledao sam Michelin Alpin A3, A4
Goodyear UG 7 i 8, ali po specifikacijama lose su na snijegu. Odlicne za kisu, ali nisu bas nesto za snijeg.
Dunlop Winter Response

Al nekako mi puno dati 300 za dvije gume...

Kakva su vasa iskustva sa sportivom? Dosta ljudi je hvali.. Svi prijedlozi su dobro dosli :sax:
Moja dosadasnja iskustva sa sportivom su jako pozitivna.
Ali moras uzeti u obzir da imam iskustva samo sa Sava eskimo i Sportiva winter gumama.
Tako da jedino mogu reci kako je sportiva winter do sada odlicna po suhom, a po kisi je daleko bolja od Save.
Snijega jos nisam probao sa sportivom.
GAU8

#975 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GAU8 »

olensoner wrote:Mislim da najbolje trenutno gume ima Continental, Vredestein i Dunlop. Ja sam vozio prije na Michelinu, ali sam jednom proklizao sa relativno novim Michelin Alpin A3 gumama, sad sam presao na Vredestein. Istina, kazu da su Alpin A4 nesto bolje A3, ali nisam vozio jos na tim gumama.
U kojim uslovima si imao problema sa Michelinom?
Post Reply