FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dr. Octagon

#951 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Dr. Octagon »

Zvek wrote:Najvjerovatnije ti je to set kvacila. Sad ti slijedi ispadanje iz brzina. Ipak, pravac majstor pa neka on da dijagnozu.

Ne radi se o setu kvacila vec o hidraulicnom druk lezaju ili cilindru kvacila koji se nalazi ili kod pedale ili na mjenjacu ...
Dr. Octagon

#952 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Dr. Octagon »

_ado_ wrote:ocigledno da si neupucen/a u trgovinu auta u BiH.ljudi na piku nude zamjenu golfa 5 za golf 2, uz doplatu. i ne vidim razloga zasto neko ne bi mjenjao za punta koji je svjetlosnim godinama ispred golfa2. danas je jako tesko prodati auto, narocito ako je neka veca cifra u pitanju. zato se i mjenja. uzme se punto plus doplata. u toj zamjenji ce sigurno smanjiti vrijednost punta, uzeti doplatu i onda prodati punta za kes. punto je zbog cijene relatibno lahko proda.

To je tacno.Ne radi se o boljem i loseijem vozilu.Meni ljudi nude na pik-u u zamijenu jebene frizidere,stajsko djubrivo,drva,ko da smo u Neolitu jebote.Radi se o hronicnoj besparici i nelikvidnosti a svi bi da na guzove da vozaju dobra auta a nemaju za nazvat oglas.Postoji dosta boljih auta koja su na prodaju u Bih,I trazi se zamijena za auto sto manje vrijednosti uz sto vecu doplatu jer svima je neophodan cash a njega bar na pik-u nema....
neo87

#953 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

jucer kupim after market(citaj kinesko) daljinsko otkljucavanje za svog puntica 55sx mk1, i sve lijepo spojim i radi sasvim normalno. međutim nisam mogao naci zicu za zmigavce, pa mi sad otkljucava onako "naslijepo". znaci ako ko ima iskustva u tome, ili jednostavno zna koja je zica "+12 output for parking light" nek me prosvijetli, posto nemam semu za punta...
zahvaljujem :)
mahalaš

#954 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mahalaš »

Zvek wrote:Od juce pocela da mi skace kazaljka temperature. Sekundu je u crvenom, pa se brzo vrati na pola, pa ode podiok vise i sve tako. Treba li mijenjati citavu instrument tablu ili ima i neko drugo rjesenje?
Meni skace od goriva ponekad, jednom se desilo da mi je skocila i kazaljka od temperature...Ali samo jednom :D Bio kod majstora, jedni kazu da moram mijenjati komplet tablu, jedni da moram mijenjati plovak, da se treba detaljno pogledati... Uglavnom sam odustao od popravke, jer nije nista toliko bitno.
mahalaš

#955 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by mahalaš »

neo87 wrote:jucer kupim after market(citaj kinesko) daljinsko otkljucavanje za svog puntica 55sx mk1, i sve lijepo spojim i radi sasvim normalno. međutim nisam mogao naci zicu za zmigavce, pa mi sad otkljucava onako "naslijepo". znaci ako ko ima iskustva u tome, ili jednostavno zna koja je zica "+12 output for parking light" nek me prosvijetli, posto nemam semu za punta...
Odvezi to kod elektricara nek ti uradi kako treba :P I ja sam nedavno radio za mareu, ali sam ja odvezao elektricaru i sve funkcionise perfektno 8-)
neo87

#956 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

mahalaš wrote:
neo87 wrote:jucer kupim after market(citaj kinesko) daljinsko otkljucavanje za svog puntica 55sx mk1, i sve lijepo spojim i radi sasvim normalno. međutim nisam mogao naci zicu za zmigavce, pa mi sad otkljucava onako "naslijepo". znaci ako ko ima iskustva u tome, ili jednostavno zna koja je zica "+12 output for parking light" nek me prosvijetli, posto nemam semu za punta...
Odvezi to kod elektricara nek ti uradi kako treba :P I ja sam nedavno radio za mareu, ali sam ja odvezao elektricaru i sve funkcionise perfektno 8-)
ma nije vrijedno da vozim elektricaru, nije toliko komplikovano...i kod mene sve radi normalno, jedini je "problem"sto se zmigavci ne upale kad otkljucava i zakljucava... :) znam koja zica na modulu je zaduzena za to, ali ne znam koja je u puntu(jer nemam semu)...al iscackacu negdje i to :)
_ado_

#957 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _ado_ »

neo87 wrote:
mahalaš wrote:
ma nije vrijedno da vozim elektricaru, nije toliko komplikovano...i kod mene sve radi normalno, jedini je "problem"sto se zmigavci ne upale kad otkljucava i zakljucava... :) znam koja zica na modulu je zaduzena za to, ali ne znam koja je u puntu(jer nemam semu)...al iscackacu negdje i to :)
ne postoji ti ta zica na autu,koliko ja znam. moras ispitivacu ruke, i naci zice koje dolaze sa zmigavaca. znaci, jedna zica je za lijeve zmigavce a druga za desne. na te dvije zice kopcas zicu sa daljinskog. samo sto moras stavljati i diode da usmjeris struju u jednom smjeru. probaj naci na netu semu za te diode, univerzalna je za sve. eto, nadam se da sam bar amlo pomogao 8)
neo87

#958 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by neo87 »

u pravu si da ima vise zica za zmigavce, ali ispod prekidaca za "sva 4" ne moze da bude vise od par zica :), kontam se nakaciti na tu zicu, probacu pa javim da li radi :)
valjda necu zapaliti auto :)
_ado_

#959 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by _ado_ »

ja sam na svojoj 206-ici pokusavao spojiti to preko prekidaca 4 zmigavca, medutim nisam uspio. naime kad spojim, sa zice dovedem impuls na prekidac, i zmigavci fakat pocnu blinkati. medjutim ne prestaju sve dok ih prekidacem ne prekinem. al eto ti pokusaj pa javi.
Zvek

#960 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

johntra wrote:pa vidi kada ti se pali ventilator, to jeste, prva i druga brzina...mene je nekad znala zezati prva brzina venta, jer mi je džek od ventilatora gubio kontakt...
Problem je što se ventilator ne pali, makar ga ja ne čujem, a skakanje kazaljke je bas ludo, nije da ide polako, nego bas skakuce.
Mlad i Nevin

#961 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Mlad i Nevin »

Joj, taj termostat izgleda zadaje često probleme Bravama...kod mene neće da drži radnu temperaturu osim kad se ide uzbrdo ili prvom brzinom makar par metara. Pri najmanjem naporu se pali ventilator. Inače na otvorenom drži kazaljku na jednoj trećini ispod normalne temperature...
Zvek

#962 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Prvih par dana kad sam ga kupio bilo je sve OK. Onda se nekoliko dana kazaljka drzala na cca 70% intervala, da bi se ponovo vratila na normalu, ali ventilator se često palio. Sad se ne pali kazaljka skače, a kad idem uzbrdo nekoliko desetaka metara ide u crveno, samo li pođem nizbrdo kazaljka se spusta na 70% intervala. Koliko je taj termostat, ventilator, uključivač I brzine ili kako se već zove da znam okvirno koliko me košta popravak?
Fajcak

#963 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Fajcak »

ljudi ,kako promijeniti sijalicu na zadnjem svjetlu kod punta?
Altsa

#964 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Altsa »

Fajcak wrote:ljudi ,kako promijeniti sijalicu na zadnjem svjetlu kod punta?
vidjet ces muke kada budes morao mijenjati prednje sijalice :D koliko znam mora se skinuti plastika iznutra
ministry_

#965 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ministry_ »

Imam problemčić jer trebam mjenjati ulje ali mi je šaraf na karteru zavaren, rekoše mi da se ulje može mijenjati i vakumski.

Zamolio bih ako neko zna gdje se to može uraditi i moram li kupiti ulje u tom servisu ili pumpi ..šta već ..jer koriistim seleniu a ona gdje se prodaje nema tog tipa zamjene..

Hvala unaprijed.
johntra

#966 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

Možeš uraditi u bilo kojem servisu koji ima tu opciju, nije bitno kupio kod njih ulje ili ga ti donio...
slobodni armirach

#967 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by slobodni armirach »

jednostavno, skidaju se plasticni cepovi sa unutrasnje strane,
lagano sa plastikom da je ne slomis,ostalo znas kako ide, i pazi kad budes sastavljao na zaptivace da fino nalegnu izmedju povrsina
Zvek

#968 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Zvek »

Jedan biser iz današnjeg Avaza. :D

Image

Mogao bi se neko obratiti Ferrariju i zaraditi koju marku.
bic

#969 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by bic »

Brate trazim 2 mjeseca Fiat Punto 1998-1999 benzinca,bijele i one sa onim starim volanom i ne gledam i nikako ne mogu naci.Pogledao sam 3-4 do sad,al lose skroz.Ne znam jel to tipicno vrijeme za naci takvog Punta ili se meni nesto neda.Iz Sarajeva sam...
ministry_

#970 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ministry_ »

johntra wrote:Možeš uraditi u bilo kojem servisu koji ima tu opciju, nije bitno kupio kod njih ulje ili ga ti donio...

Jeste bitno kupuješ li ulje...jer OMV ne mjenja druga ulja osim njihovih..i ''u bilo kojem ne mjenjaju'' zvao sam par ne rade uopšte takvu vrstu zamjene
johntra

#971 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by johntra »

ja sebi radio zamjenu ulja koje sam donio u elektro servisu dole kod Seje na Alipašinom kod džamije...izmjena bila pet maraka...doduše, to je bilo prije tri godine, ali radio sam...
zateznistub

#972 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

Ima li neko da zna gdje se nalazi prekidac koji kod punta mk2 pali ono malo svjetlo u prtljazniku jer ja kad otvorim gepek nekad se ssvjetlu upali, a bogami cesce ne upali pogotovo navecer kad nesto rovim po gepeku ono uzainadd ne gori.
530i

#973 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by 530i »

Prekidač je obično negdje uz ivicu gepeka, da ga vrata mogu pritisnuti kada su zatvorena. Valjda nije slomljen ili iščupan prilikom vozanja gabaritnijih stvari...
Fajcak

#974 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Fajcak »

slobodni armirach wrote:
jednostavno, skidaju se plasticni cepovi sa unutrasnje strane,
lagano sa plastikom da je ne slomis,ostalo znas kako ide, i pazi kad budes sastavljao na zaptivace da fino nalegnu izmedju povrsina
riješio sam to danas.hvala na pomoći. :thumbup:
zateznistub wrote:Ima li neko da zna gdje se nalazi prekidac koji kod punta mk2 pali ono malo svjetlo u prtljazniku jer ja kad otvorim gepek nekad se ssvjetlu upali, a bogami cesce ne upali pogotovo navecer kad nesto rovim po gepeku ono uzainadd ne gori.
zar ima svjetlo u gepeku? :D
zateznistub

#975 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by zateznistub »

530i wrote:Prekidač je obično negdje uz ivicu gepeka, da ga vrata mogu pritisnuti kada su zatvorena. Valjda nije slomljen ili iščupan prilikom vozanja gabaritnijih stvari...
E vala sam sve prepip'o i nigdje ga, je bo mater svoooju.
Post Reply