ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#951 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

daxon wrote:
hodža wrote:Ima li neko konkretniji odgovor ?
Za taj prekršaj propisana je kazna od 50 do 250 kM, tj. 100 do 300 Km, zatim, 1 ili 2 negativna boda, te oduzimanje vozačke na mjesec dana. Dakle, službeno ovlašteno lice (policajac) samo evidentira učinjeni prekršaj i predaje ga na postupanje nadležnom sudu, a sudija je taj koji će odlučiti da li ćeš biti kažnjen sa 50, 100 ili 300 KM i da li ćeš dobiti 1 ili 2 kaznena boda, odnosn,o da le će ili neće biti oduzeta vozačka dozvola na mjesec dana. U svakom slučaju, gotovo sigurno, presuda će ti stići na kućnu adresu.

mislim da policajci ništa ne predaju na sud nego po završetku smjene ostavljaju prek. naloge u pol . stanicu na unosu registar kazni,a građani ako hoće mogu tražiti sudsko odlučivanje
daxon

#952 Re: ZOBS

Post by daxon »

Ne kažnjava policija u ovom slučaju, sud je taj koji će odrediti visinu kazne, dakle, da li će to biti 50, 100 ili 300KM, 1 ili 2 kaznena boda itd. Nakon što dobiješ izrečenu kaznu, tada imaš pravo žalbe.
kakavdanakneiskustvu

#953 Re: ZOBS

daxon wrote:Ne kažnjava policija u ovom slučaju, sud je taj koji će odrediti visinu kazne, dakle, da li će to biti 50, 100 ili 300KM, 1 ili 2 kaznena boda itd. Nakon što dobiješ izrečenu kaznu, tada imaš pravo žalbe.

nisam baš siguran da je tako
shandrprcSA

#954 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

daxon wrote:Ne kažnjava policija u ovom slučaju, sud je taj koji će odrediti visinu kazne, dakle, da li će to biti 50, 100 ili 300KM, 1 ili 2 kaznena boda itd. Nakon što dobiješ izrečenu kaznu, tada imaš pravo žalbe.
e svasta ces ovdje procitati
daxon

#955 Re: ZOBS

Post by daxon »

kakavdanakneiskustvu wrote:

Pa nije ti teško provjeriti, svega par "klikova" udaljeno od tebe.
kakavdanakneiskustvu

#956 Re: ZOBS

daxon wrote:

Pa nije ti teško provjeriti, svega par "klikova" udaljeno od tebe.

pomozi mi,gdje?
daxon

#957 Re: ZOBS

Post by daxon »

Pa npr. ZOBS
Član 225.
(1) Vozaču motornog vozila koji je pravosnažnom sudskom odlukom kažnjen za prekršaje kažnjive prema odredbama člana 235. st. (1) i (2), člana 236., člana 237. stav (2), člana 238. stav (2) ili člana 239. stav (2) ovog Zakona, osim propisanih kazni kaznenim odredbama ovog Zakona, određuju se i kazneni bodovi.
Obrati pažnju na uvećani dio, zatim, nakon ovog pronađeš i članove koji se pominju u citiranom tekstu, a onda vidiš da se boldirani član 236 odnosi na slijedeće:
U stavu 1 ovog člana stoji "novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 250,00 KM kaznit će se za prekršaj":
pa između ostalog tačka 21 kaže:
vozač koji se vozilom kreće saobraćajnom trakom na kojoj je svjetlosnim saobraćajnim znakom obilježeno da je zabranjen saobraćaj u smjeru u kojem se on kreće (član 139. stav (1));

A tu je i stav 2 i 3 koji kažu:
(2) Ako je prekršajem iz stava (1) ovog člana izazvana neposredna opasnost za drugog učesnika u saobraćaju, ili prouzrokovana saobraćajna nesreća, učinilac prekršaja kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM i odredit će mu se jedan ili dva kaznena boda, a ako je učinilac prekršaja vozač motornog vozila, može se izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.
(3) Osim novčane kazne za prekršaje iz stava (1) ovog člana, vozaču se određuju i jedan ili dva kaznena boda.

Prema tome, iz ovoga je nedvosmisleno vidljivo da je sud taj koji određuje kolika i kakva će kazna biti, a policija samo evidentira prekršaj.
kakavdanakneiskustvu

#958 Re: ZOBS

a gdje piše da je policajac taj koji sudu bilo šta dostavlja,a ne građanin?
shandrprcSA

#959 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

nije ni cudo sto su nam vozaci da bog sacuva
daxon

#960 Re: ZOBS

Post by daxon »

kakavdanakneiskustvu wrote:a gdje piše da je policajac taj koji sudu bilo šta dostavlja,a ne građanin?
Stvarno nemam običaj da odgovaram na glupa i besmislena pitanja, jednostavno odgovori sebi: ko je zadužen za sprovođenje "ZOBS-a" i evidentiranje prekršaja iz te oblasti, građani ili službena ovlaštena lica?
kakavdanakneiskustvu

#961 Re: ZOBS

daxon wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:a gdje piše da je policajac taj koji sudu bilo šta dostavlja,a ne građanin?
Stvarno nemam običaj da odgovaram na glupa i besmislena pitanja, jednostavno odgovori sebi: ko je zadužen za sprovođenje "ZOBS-a" i evidentiranje prekršaja iz te oblasti, građani ili službena ovlaštena lica?

pitam te jer očito nemaš pojma o ovim stvarima
ovako,policajac izda prek. nalog,pošalje ga ili preda na licu mjesta fizičkom ili pravnom licu,fizičko ili pravno lice ima mogućnost da traži sudsko odlučivanje ako misli da nije napravio prekršaj,i u tom slučaju se potpiše na mjestu predviđenom za potpis i jedan primjerak prek. naloga mora u roku od osam dana predati na protokol suda,ili poptpisati da se slaže da je počinio prekršaj,policajac na kraju smjene ostavlja izdate prek. naloge u pol. stanici službenicima koji te naloge unose u registar novčanih kazni,ako je fizičko ili pravno lice zatražilo sudsko odlučivanje,sud će taj prek. nalog stornirati do okončanja sudskog postupka,policajci nemaju nikakvu obavezu predavati prek. naloge na sud jer građani imaju mogućnost da sami traže sudsko odlučivanje
daxon

#962 Re: ZOBS

Post by daxon »

Dobro, neka bude tako kako ti kažeš, iznio si neoborive argumente :-)
drug_profi

#963 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

A u prekrsajnom nalogu pise da gradjanin plati proizvoljno izmedju 50 i 300 maraka i da probije jednu ili dvije rupe na vozackoj ili ako mu je mrsko da se prijavi sudu da mu oni to probiju?

Lijepo covjek napisa clan zakona gdje se navodi koji se prekrsaji primarno tretiraju na sudu za prekrsaje.
Iznio covjek citat.
kakavdanakneiskustvu

#964 Re: ZOBS

drugi profil wrote:A u prekrsajnom nalogu pise da gradjanin plati proizvoljno izmedju 50 i 300 maraka i da probije jednu ili dvije rupe na vozackoj ili ako mu je mrsko da se prijavi sudu da mu oni to probiju?

Lijepo covjek napisa clan zakona gdje se navodi koji se prekrsaji primarno tretiraju na sudu za prekrsaje.
Iznio covjek citat.

a što bi mu bilo ko probijao bilo šta na vozačkoj?
hodža

#965 Re: ZOBS

Post by hodža »

Oni su mene zapisali u rokovnik, prekrsajnog naloga ni na mapi nije bilo

Mislim, napravio sam ja prekrsaj, snosit cu posljedice, nije problem, ali malo mi bezveze to zapisivanje....mogu bukvalno sad napisati da sam pros'o kroz 5 crvenih...
kakavdanakneiskustvu

#966 Re: ZOBS

hodža wrote:Oni su mene zapisali u rokovnik, prekrsajnog naloga ni na mapi nije bilo

Mislim, napravio sam ja prekrsaj, snosit cu posljedice, nije problem, ali malo mi bezveze to zapisivanje....mogu bukvalno sad napisati da sam pros'o kroz 5 crvenih...

jbg,ako hože može napisati i da nisi pojas vezao i da si koristio mobitel u vožnji
drug_profi

#967 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

drugi profil wrote:A u prekrsajnom nalogu pise da gradjanin plati proizvoljno izmedju 50 i 300 maraka i da probije jednu ili dvije rupe na vozackoj ili ako mu je mrsko da se prijavi sudu da mu oni to probiju?

Iznio covjek citat.

A da ukljucis senzore za satiru?
kakavdanakneiskustvu

#968 Re: ZOBS

drugi profil wrote:

Iznio covjek citat.

A da ukljucis senzore za satiru?

a da ti u tim slučajevima koristiš smajlije?
drug_profi

#969 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

A ne mogu vjerovat da nekom nije jasno vec iz prve recenice. :?
Evo smajli, jel sad bolje?
kakavdanakneiskustvu

#970 Re: ZOBS

drugi profil wrote:A ne mogu vjerovat da nekom nije jasno vec iz prve recenice. :?
Evo smajli, jel sad bolje?

sad je sve jasno,baš sve
zLatk0

#971 Re: ZOBS

Post by zLatk0 »

Jesu li 4 svjedoka validna da pobiju rijeci 2 policajca (1 stajao samo i nista vise), s obzirom da nas 4 prave budalom u autu?
Prave me ludim da sam na skretanju kod ekonomske skole, prilikom skretanja iz pravca grada, prosao kroz traku koja skrece lijevo iz suprotnog smjera, a tu bila 3 vozila u svakoj traci :lol:
kakavdanakneiskustvu

#972 Re: ZOBS

zLatk0 wrote:Jesu li 4 svjedoka validna da pobiju rijeci 2 policajca (1 stajao samo i nista vise), s obzirom da nas 4 prave budalom u autu?
Prave me ludim da sam na skretanju kod ekonomske skole, prilikom skretanja iz pravca grada, prosao kroz traku koja skrece lijevo iz suprotnog smjera, a tu bila 3 vozila u svakoj traci :lol:

moraš pitati sudiju
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#973 Re: ZOBS

Post by F&N »

Jedno pitanje... zna li iko kolika je minimalna a koja maksimalna kazna za vrijedjanje policajca.
holowey

#974 Re: ZOBS

Post by holowey »

F&N wrote:Jedno pitanje... zna li iko kolika je minimalna a koja maksimalna kazna za vrijedjanje policajca.
:lol:

to si trebao ranije pitati :D
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#975 Re: ZOBS

Post by F&N »

holowey wrote:
F&N wrote:Jedno pitanje... zna li iko kolika je minimalna a koja maksimalna kazna za vrijedjanje policajca.
:lol:

to si trebao ranije pitati :D
Jbg da sam mu se makar nagovorio pa hajde ne bi mi zao bilo, ovako mi je sad cekati sta ce pisati na cestitci.
Mogu li se ganjati po sudu...? Nista nisam potpisao a kad sam ga pitao sta sam ti rekao da mi pises kaznu, nije mi nista odgovorio...
Helem nidje veze... da sam mu Bog d'o sasuo sve na kamaru i nazvao ga imenima koji mu prilice pa hajd ne bi mi zao bilo... nego ovako je to sve ostalo u meni a dobih po usima...
Kad sam ga pitao kako "ne smije zaustaviti i maltretirati ove sa Q7 i X5 dzipovima a nas smije", valjda ga je istina zabolila pa mi tad rece "e saš ti 500 maraka platit kaznu"...
Pa me interesuje jel neko imao ovakav slucaj moze li se sta na sudu uraditi...
Post Reply