- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
skafiskafsnjak

#951 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Naravno, na clanove uze porodice se bonus moze prenjeti. Otac se odrekne u ime tebe, ali trebas imati u vidu da ga on onda nema. Ako ce dogodine registrovati auto, mora on 100% platiti .

Racunaj taj bonus kao neku "stvar" . Jedan bonus na jedno auto.
Uglavnom, ako to hoces, zavisi od opstine do opstine. Ja nisam u Sarajevu. Kod mene je dovoljno izjavu napisati da se odrices bonusa sa tog i tog auta, taj i taj broj polise u ime sina tog i tog jmb... To ovjeris u opstini i eto .

Ali kako god okrenes, to moze , samo je pitanje u kojem mupu sta traze .
halifa81

#952 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by halifa81 »

Prije mjesec dana sam kupio auto i bas zbog polise osiguranja registrovao sam ga na oca...i kad sam sve zavrsio meni lik javlja da mi je od oca stara polisa osiguranja 2010, a zavrsio je sve sa papirima,preuzeo sam registraciju i polisu osiguranja.Sta sad ja zbog njegovog propusta moram platiti punu polisu osiguranja i to jos na oca...
skafiskafsnjak

#953 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Pa vala...nek on plati osiguranju, a ti njemu to u 10 rata. Kad je glup
halifa81

#954 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by halifa81 »

skafiskafsnjak wrote:Pa vala...nek on plati osiguranju, a ti njemu to u 10 rata. Kad je glup
Evo gledam polisu osiguranja:
Osnovna premija 5xx km
Bonus 50%
premija 2xx km
sveukupno 2xx km

Znaci meni je polisa osiguranja uredu ili nije ?
skafiskafsnjak

#955 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

halifa81 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Pa vala...nek on plati osiguranju, a ti njemu to u 10 rata. Kad je glup
Osnovna premija 5xx km
Bonus 50%
premija 2xx km
sveukupno 2xx km

Ma ona je okej .
Pa on je tebi dao taj popust, a nije smio jer nema osnovu da dadne. On je pogrijesio ... ja ne znam sta se desava u tim slucajevima. Mislim da oni tebe ne mogu natjerati da platis , jer u biti i nisi kriv.

PS: slobodno te cifre reci, nemas sta kriti :D hahahaha .
TO je polisa od 44kw do 55kw 230km :) puna je 460km :)
O'zone
Globalni moderator

#956 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

Ja opet sad gledam i kontam da će me registracija sljedeće godine izaći 1003 KM :lol: :lol: :lol:
zrakomlat

#957 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by zrakomlat »

skafiskafsnjak wrote:
halifa81 wrote:
Osnovna premija 5xx km
Bonus 50%
premija 2xx km
sveukupno 2xx km

Ma ona je okej .
Pa on je tebi dao taj popust, a nije smio jer nema osnovu da dadne. On je pogrijesio ... ja ne znam sta se desava u tim slucajevima. Mislim da oni tebe ne mogu natjerati da platis , jer u biti i nisi kriv.
možda ga je probao uzeti na foru, ono "nije odmah vidio"
PS: slobodno te cifre reci, nemas sta kriti :D hahahaha .
TO je polisa od 44kw do 55kw 230km :) puna je 460km :)
:lol:
skafiskafsnjak

#958 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Hahahahaha pa ja. Neka cenzura ovo ono hahahaha.

Ja sam se zaebo par puta, necu vise ...sad trazim kopiju odjavljene vlasnicke ili uvjerenje iz mupa.
Kataklinger

#959 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Kataklinger »

O'zone wrote:Ja opet sad gledam i kontam da će me registracija sljedeće godine izaći 1003 KM :lol: :lol: :lol:
Mene koštala 1014KM :lol:
O'zone
Globalni moderator

#960 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

Kataklinger wrote:
O'zone wrote:Ja opet sad gledam i kontam da će me registracija sljedeće godine izaći 1003 KM :lol: :lol: :lol:
Mene koštala 1014KM :lol:
Ja opet moram istaći da meni ovo nije normalno :-) Ko će se sad odlučiti da mjenja vozilo? Znači kupim drugo auto, nisam imao udesa (hvala Bogu) zadnjih 13 godina i osiguranje me kazni sa povećanjem police osiguranja sa 50 na 100% :-) A sa druge strane ako sam dobro shvatio lola skrši auto 3 puta u zadnjih 3 godine i njemu se polica povećava po 15% godišnje što je 45% :lol:

Možda sam i pogrešno skontao ali meni definitivno nije normalno da se diže premija zato što si zamjenio vozilo i prvi put registruješ vozilo na svoje ime bez obzira što nemaš historiju udesa.
530i

#961 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

O'zone wrote:
Ja opet moram istaći da meni ovo nije normalno :-) Ko će se sad odlučiti da mjenja vozilo? Znači kupim drugo auto, nisam imao udesa (hvala Bogu) zadnjih 13 godina i osiguranje me kazni sa povećanjem police osiguranja sa 50 na 100% :-) A sa druge strane ako sam dobro shvatio lola skrši auto 3 puta u zadnjih 3 godine i njemu se polica povećava po 15% godišnje što je 45% :lol:

Možda sam i pogrešno skontao ali meni definitivno nije normalno da se diže premija zato što si zamjenio vozilo i prvi put registruješ vozilo na svoje ime bez obzira što nemaš historiju udesa.
Zvanično nisi imao auto ako nije registrovano bilo na tvoje ime, džaba da si odvozio i milion kilometara u međuvremenu. To je taj naš napredni zakon. Ili ako imaš jedan auto, a hoćeš drugo, opet plaćaš 100% premije... Genijalno.
O'zone
Globalni moderator

#962 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

Navikao sam na gluposti od strane državni organa i regulatornih tijela ali ova je fakat vrh :lol:

Ako kupiš vozilo do sedam godina starosti jer želiš da se voziš sigurnije i da manje ugoržavaš ostale učesnike u saobraćaju kao i da manje zagađuješ okolinu država te kazni sa većim porezom.

Ako voziš vozilo na LPG i time manje zagađuješ okolinu država te kazni sa većom putarinom.

Ako se odlučiš da promjeniš vozilo jer je staro dotrajalo osiguravajuće društvo te kazni sa duplom premijom a država ukoliko je vozilo mlađe od sedam godina sa većim porezom.

Znači što se ti trudiš da budeš bolji to se oni trude da te više jebu... :-) Mislim nije problem sad će većina ljudi (ustvri oni koji su i do sad kuburili a ima ih dosta) odlučiti da postojeća vozila zadrži do zadnjeg daha pa nam predviđam Kubanski vozni park :lol:
nightvision

#963 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

O'zone wrote:
Ako se odlučiš da promjeniš vozilo jer je staro dotrajalo osiguravajuće društvo te kazni sa duplom premijom a država ukoliko je vozilo mlađe od sedam godina sa većim porezom.
Popust nije vezan za auto vec za osiguranika, koliko sam ja shvatio, nek me isprave ako grijesim. Ako mijenjas auto , dakle vec si na sebi imao registrovan automobil a nisi imao udes svojom krivicom, onda ne placas cijelu policu, cak je ovde neko spominjao da je dozvoljeno registrovati do 2 automobila sa popustom 50%. Sto se tice poreza, gledaj to kao porez na luksuz. Ako imas novaca da sebi priustis novo auto onda trebas platiti i porez na taj luksuz, i taj porez treba biti veci sto je i auto skuplje, inace bi bogatasi bili privilegovani u smislu da za taj luxuz placaju jednako kao i sirotinja za polovno auto. Naravno drzava se pobrinula da zaCera i sirotinji pa ce imati veci porez na starija auta radi ekologije i drugih blah-blah. Drzava ce uzeti koliko njoj treba, kako god okrenes, a mi zivimo u dravi koja zivi od poreza i haraca.
O'zone
Globalni moderator

#964 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

nightvision wrote:
O'zone wrote:
Popust nije vezan za auto vec za osiguranika, koliko sam ja shvatio, nek me isprave ako grijesim. Ako mijenjas auto , dakle vec si na sebi imao registrovan automobil a nisi imao udes svojom krivicom, onda ne placas cijelu policu, cak je ovde neko spominjao da je dozvoljeno registrovati do 2 automobila sa popustom 50%. Sto se tice poreza, gledaj to kao porez na luksuz. Ako imas novaca da sebi priustis novo auto onda trebas platiti i porez na taj luksuz, i taj porez treba biti veci sto je i auto skuplje, inace bi bogatasi bili privilegovani u smislu da za taj luxuz placaju jednako kao i sirotinja za polovno auto. Naravno drzava se pobrinula da zaCera i sirotinji pa ce imati veci porez na starija auta radi ekologije i drugih blah-blah. Drzava ce uzeti koliko njoj treba, kako god okrenes, a mi zivimo u dravi koja zivi od poreza i haraca.
Ma gledaj i meni bi bilo logično da se obračun osiguranja veže za osiguranika pa ne promjenio ja više niti jedno vozilo ili mjenjao svako tri mjeseca. Međutim napisano je toliko oprečnih mišljenja da sam ja izvukao ono što sam napisao u prethodnim postovima. A opet recimo šta onda da rade firme koje flotno mjenjaju vozila svake recimo druge treće godine? Pa oni nikad neće spustiti obračun osiguranja ispod 85% recimo.

Znači logično da se obračun osiguranja veže za osiguranika pa kad ja imenom i prezimenom napravim udes mojom krivicom onda meni osiguranje za sljedeću registraciju naplati puni iznos police i onda skida po 5% godišnje za svaku sljedeću godinu bez udesa.
skafiskafsnjak

#965 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by skafiskafsnjak »

Joj pazi , firma ima 10 auta npr. Na svakom ima bonus po 50%.

Prodaju 2 auta, kupe 2 nova. Pri registraciji dva nova, na njih prebacuju bonuse od 50% sa 2 koja se prodali.

Pretpostavljam da imaju 50% sto ne mora znaciti....
holowey

#966 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

nightvision wrote:
O'zone wrote:
ako imas para za novu daciu od 16k imas para za porez na luksuz ali ako platis 80k za polovan ml onda si sirotinja i treba te pripaziti :-)
nightvision

#967 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

holowey wrote: ako imas para za novu daciu od 16k imas para za porez na luksuz ali ako platis 80k za polovan ml onda si sirotinja i treba te pripaziti :-)
Novo je novo, zakon ne pravi razliku izmedju brendova kao sto to rade ljudi. Ili zamisli da u zakonu pise "te i te marke auta su kante bez obzira sto su nove..." :mrgreen: Zato i jesam rekao da porez na nova auta treba biti tim veci sto je auto skuplje. Na ona preseravanja od 200-300 'iljada ja bih zavalio porez od 100% ako ne i vise, pa ko se hoce kurciti ima da izvrne dzepove. Pogotovo sto ogromna vecina nema porijeklo novca kojim kupuju takva auta, i dobar dio njih su stecena teskim krivicnim djekima, rasturanjem droge, trgovinom ljudima, ucjenama, kamatarenjem... Na taj nacin bi drzava, i samim tim narod, bar na neki nacin mogl tim lopovima oduzeti nelegalno stecenu imovinu. Ima jos nacina na koji bi se ta oblast mogla regulisati ali zakonodavcima nije u interesu jer su oni medju prvima koji luksuzne automobile kupuju ukradenim novcem.
Rossonero86

#968 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Rossonero86 »

Je li neko u skorije vrijeme registrovao auto u Triglavu? Da li se jos uvijek dobije 40km za gorivo u petrolu?

Gdje je ajmo reci "najjeftinija" registracija,naravno ovo je s navodnicima jer ne vjerujem da je negdje veca razlika od 20-30km :) Istice mi registracija za 5 dana pa cisto da vidim sta je po vama najpovoljnije/najkvalitetnije :-)
nightvision

#969 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

Jos uvijek daju bon od 40km za gorivo i startni paket bihamk-a.
ranger

#970 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by ranger »

Rossonero86 wrote:Je li neko u skorije vrijeme registrovao auto u Triglavu? Da li se jos uvijek dobije 40km za gorivo u petrolu?

Gdje je ajmo reci "najjeftinija" registracija,naravno ovo je s navodnicima jer ne vjerujem da je negdje veca razlika od 20-30km :) Istice mi registracija za 5 dana pa cisto da vidim sta je po vama najpovoljnije/najkvalitetnije :-)
ubjedljivo najjeftinija registracija ti je na grbavici u stadionu ima agencija. namjerno necu pisat ime da ne bude da reklamiram.. daju gratis tehnicki tako da te dodje 50-60 kmića jeftinije u odnosu na sljedecu najjeftiniju. naravno ima ovih hadzijskih osiguranja koja su skuplja po 100, 80 i slicno maraka...
holowey

#971 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

nightvision wrote:
holowey wrote: ako imas para za novu daciu od 16k imas para za porez na luksuz ali ako platis 80k za polovan ml onda si sirotinja i treba te pripaziti :-)
Novo je novo, zakon ne pravi razliku izmedju brendova kao sto to rade ljudi. Ili zamisli da u zakonu pise "te i te marke auta su kante bez obzira sto su nove..." :mrgreen: Zato i jesam rekao da porez na nova auta treba biti tim veci sto je auto skuplje. Na ona preseravanja od 200-300 'iljada ja bih zavalio porez od 100% ako ne i vise, pa ko se hoce kurciti ima da izvrne dzepove. Pogotovo sto ogromna vecina nema porijeklo novca kojim kupuju takva auta, i dobar dio njih su stecena teskim krivicnim djekima, rasturanjem droge, trgovinom ljudima, ucjenama, kamatarenjem... Na taj nacin bi drzava, i samim tim narod, bar na neki nacin mogl tim lopovima oduzeti nelegalno stecenu imovinu. Ima jos nacina na koji bi se ta oblast mogla regulisati ali zakonodavcima nije u interesu jer su oni medju prvima koji luksuzne automobile kupuju ukradenim novcem.
fulio si metu totalno :-) nisam mislio na brendove nego naplatu dazbina na osnovu vrijednosti auta
nightvision

#972 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

holowey wrote: fulio si metu totalno :-) nisam mislio na brendove nego naplatu dazbina na osnovu vrijednosti auta
Aha, jesam sigurno. :pisnuo:
Da ti nisi mislio na razliku u brendovima rekao bi "novo auto od 15-16 hiljada", jer imas i neka auta malo privlacnijih brendova u tom cjenovnom rangu, ali nisi, vec si slovom i brojem uzeo daciu za primjer novog auta koje kao eto haman nije luksuz ni kad je novo.
A ja sam lijepo objasnio da sam za porez na osnovu cijene automobila a ne na osnovu brenda.
Znaci nisam ja nista fulio vec se ti vadis. :lol:
holowey

#973 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by holowey »

nightvision wrote:
holowey wrote: fulio si metu totalno :-) nisam mislio na brendove nego naplatu dazbina na osnovu vrijednosti auta
Aha, jesam sigurno. :pisnuo:
Da ti nisi mislio na razliku u brendovima rekao bi "novo auto od 15-16 hiljada", jer imas i neka auta malo privlacnijih brendova u tom cjenovnom rangu, ali nisi, vec si slovom i brojem uzeo daciu za primjer novog auta koje kao eto haman nije luksuz ni kad je novo.
A ja sam lijepo objasnio da sam za porez na osnovu cijene automobila a ne na osnovu brenda.
Znaci nisam ja nista fulio vec se ti vadis. :lol:
neka bude po tvom...peace and out
nightvision

#974 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by nightvision »

e yebi ga sad...
walk_M-A-N

#975 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by walk_M-A-N »

Ova je tema trebala biti Registracija - predinfarkt, jer je sada sa novim cijenama pravi inarkt. Sama priča se vodila u http://forum.klix.ba/novi-zakon-premija ... 35870.html
Tamo sam napisao šta mislim o tome: sav dodatni prihod po novom propisu (ili primjeni, svejedno) ide samo u džep prebogatih vlasnika osiguranja, direktora koji imaju 20 hiljada mjesečnu platu, i zaposlenika koji se bave tim ugodnim poslom naplate i usput sjede ovdje na forumu i pravdaju to. Jedino ove zadnje mogu staviti na ignore..

Državi ne ide ništa od osiguranja, pa čak ni PDV!? Dakle, da ponovim, na hljeb se plaća PDV, na Bentlija se plaća istih 17% kao na hljeb, a na osiguranje ne.
Država za prebogate, odvratno... Ali to pokazuje ko je na vrhu, bankari i osiguravatelji, i ko su im sluge - naši razni zastupnici i poslanici koji izglasavaju zakone koje i ne pročitaju. Sitna buranija, izvinite, se jada na forumu.. i glasa.
Zato je priča kakvi bi trebali biti iznosi osiguranja sasvim nebitna, jer ovako osiguranja imaju visok profit, i to im je svrha. Država to ne gleda na način uređenja ili politike, ili da se bavi analizom.
Državi uvijek fali para, pa su naši premijeri papci smislili rješenje: da povećaju akcizu, dakle svali na većinu, ne diraj bogatu manjinu. Naravno bez analize koliko će to utjecati na sve ostalo, i koliko već država uzima akcize i putarina i sličnih troškova. Oni se naime vozaju u službenim, i poslije ove funkcije će ih stranke opet staviti negdje gdje je džabana.
Post Reply