ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#951 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by ZoomZoomKiwi »

Mishelinke wrote: 01/03/2023 10:20
EFD22 wrote: 01/03/2023 10:12

Danas je kao i svaki drugi dan osim nedjelje, od 00:00 do 07:00, od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 24:00.
Nije.

Danas je cijeli dan jeftina, praznik je kao i nedjelja.

Meni na satu piše T2, tj. jeftina tarifa.
Iz ugovora sa ED:
"Manja tarifa (MT) se obračunava radnim danima i subotom od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00 sati, a nedjeljom cijeli dan."

Uklopni satovi, bilo da su mehanički - stari, ili novi integrisani u digitalno brojilo, se štimaju samo po rednom broju dana u sedmici, nikako po datumu niti godini niti danu u godini ili nečemu sličnom.

Znači uklopni sat, bez obzira na vrstu i oblik, zna samo za ponedjeljak, odnosno u ovom slučaju za srijedu, a ne zna ni koji je datum, niti mu je to bitno.

Ako ne vjeruješ, nađi ugovor koji imaš potpisan sa EP i u njemu ti piše kako se obračunava MT i nigdje se ne spominju "neradni" dani niti "državni" ili bilo kakvi drugi "praznici".
Mishelinke

#952 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mishelinke »

EFD22 wrote: 01/03/2023 10:23
Mishelinke wrote: 01/03/2023 10:20

Nije.

Danas je cijeli dan jeftina, praznik je kao i nedjelja.

Meni na satu piše T2, tj. jeftina tarifa.
Iz ugovora sa ED:
"Manja tarifa (MT) se obračunava radnim danima i subotom od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00 sati, a nedjeljom cijeli dan."

Uklopni satovi, bilo da su mehanički - stari, ili novi integrisani u digitalno brojilo, se štimaju samo po rednom broju dana u sedmici, nikako po datumu niti godini niti danu u godini ili nečemu sličnom.

Znači uklopni sat, bez obzira na vrstu i oblik, zna samo za ponedjeljak, odnosno u ovom slučaju za srijedu, a ne zna ni koji je datum, niti mu je to bitno.

Ako ne vjeruješ, nađi ugovor koji imaš potpisan sa EP i u njemu ti piše kako se obračunava MT i nigdje se ne spominju "neradni" dani niti "državni" ili bilo kakvi drugi "praznici".
U pravu si, pogrešno sam vidio na satu :)

Pisalo je T2, ali to je prikaz koliko je pitrošeno T2 tarife, a ne koja je trenutno aktivna :mrgreen:

Do mene je, u pravu si :thumbup:
NediM17

#953 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NediM17 »

Optimist wrote: 01/03/2023 10:12
NediM17 wrote: 01/03/2023 10:02 Oni koji još uvijek imaju mehaničke uklopne satove uskraćeni su i za tu cjelodnevnu jeftinu tarifu nedjeljom.
Ti cini mi se da imas dvotarifno brojilo. Imas li info ovo oko praznika?
Ma nema toga, ne znam je li i bilo ikad.
U kući su mi tek prije par godina promijenili mehanički uklopni sat i brojilo nakon što se zakucao na samo jednu tarifu pa mi počeli računati srednju tarifu.
Nakon što sam skontao na računu i moje intervencije i ubjeđivanja sa njihove strane da mi je bolja jedna tarifa došli su i zamijenili digitalnim.
Tako da je za mene do prije par godina i nedjelja bila kao svaki radni dan.
U stanu je digitalno dvotarifno i to, mislim, sa daljinskim čitanjem.
Ali ima kolega @bilic koji je insajder i znaće bolje oko ovog.
Chloe
Photo mod

#954 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

-Chesterfield- wrote: 27/02/2023 13:52
Chloe wrote: 27/02/2023 12:30
Zovi Dinu ili Senada, očito su bolje informirani.
Imaš li Dinin broj telefona? :cry:
Izbrisali smo se iz tel. imenika kad je napustio SDA. :(
Chloe
Photo mod

#955 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

NediM17 wrote: 01/03/2023 10:30

U kući su mi tek prije par godina promijenili mehanički uklopni sat i brojilo nakon što se zakucao na samo jednu tarifu pa mi počeli računati srednju tarifu.
Nakon što sam skontao na računu i moje intervencije i ubjeđivanja sa njihove strane da mi je bolja jedna tarifa došli su i zamijenili digitalnim.
Svašta! Čak i sa nešto većom potrošnjom na VT isplatnije su dvije tarife, a kamo li kad se pazi da je veća potrošnja na MT.
NediM17

#956 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NediM17 »

Znam ja to, zato sam i insistirao na zamjeni sata.
Kod mene je otprilike odnos potrosnje 2:1 u korist jeftine.
Mishelinke

#957 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mishelinke »

I mene su ubjeđivali da mi je bolja srednja kada mi je digitalac zakucao samo na jednu tarifu. Pisao zahtjeve i svašta nešta i onda pustili obje tarife.

Daljinsko je očitanje, ali frajko svaki peti dolazi i upisuje. Naša posla.
Chloe
Photo mod

#958 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Mishelinke wrote: 01/03/2023 21:19

I mene su ubjeđivali da mi je bolja srednja kada mi je digitalac zakucao samo na jednu tarifu. Pisao zahtjeve i svašta nešta i onda pustili obje tarife.

Ne dolazi od bijesa upisivati, vjerovatno postoji teh. razlog npr. slab signal onemogućuje očitanje brojila.
Mishelinke

#959 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Mishelinke »

Chloe wrote: 01/03/2023 21:30
Mishelinke wrote: 01/03/2023 21:19

Ne dolazi od bijesa upisivati, vjerovatno postoji teh. razlog npr. slab signal onemogućuje očitanje brojila.
Ma sumnjam da je to. Sve je iznova rađeno jer u ratu ovdje nije ostao kamen na kamenu, sve je sravnjeno sa zemljom bilo i sve je iznova urađeno. Mreža, trafo stanice, nadzemni i podzemni kablovi, sve je iznova i ne vjerujem da je neki problem sa tim.

Nervira me ovaj dupli posao. Eno u ZZO sve uvezano u online sistem, a doktorica opet poteže blok da napiše recept, a sestra na kartoteci pored elektornske, traži i staru knjižicu.

Zato sam i napisao naša posla, jer kod nas sve što može jednostavno, daj zakomplikuj.
LikeLike

#960 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by LikeLike »

Evo sad usao na stranicu EP da im posaljem upit da mi posalju racun koji kasni i vidim na potrosnji zadnjih mjeseci racuna samo vecu tarifu. Racuni su mi veci nekih 10 KM nego inace. Jel to OK ili je neka njihova greska?
NediM17

#961 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NediM17 »

Kako je racuna, bas kao skuplju ili po srednjoj?
Vjerovatno ti sat zakucao na visoj.
splinter

#962 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by splinter »

LikeLike wrote: 19/05/2023 13:14 Evo sad usao na stranicu EP da im posaljem upit da mi posalju racun koji kasni i vidim na potrosnji zadnjih mjeseci racuna samo vecu tarifu. Racuni su mi veci nekih 10 KM nego inace. Jel to OK ili je neka njihova greska?
I meni su ošajdarili računčinu i da je bogdom samo 10 KM više nego prije pa čak i u odnosu na januar npr.
Ovo će polučiti kontramjere sa moje strane.
LikeLike

#963 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by LikeLike »

NediM17 wrote: 19/05/2023 13:16 Kako je racuna, bas kao skuplju ili po srednjoj?
Evo zvao ih sad da provjerim, na zadnja 2 racuna mi ne radi mala tarifa i sad na ovom sto treba doci isto ne radi, ali nisu ga jos ocitali. Neka fina zena se javila, poslala odmah reklamaciju da preracunaju i za vec uplacene racune. Nisam navikao na ovakvu uslugu od ostalih drzavnih firmi :D
LikeLike

#964 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by LikeLike »

splinter wrote: 19/05/2023 13:17
LikeLike wrote: 19/05/2023 13:14 Evo sad usao na stranicu EP da im posaljem upit da mi posalju racun koji kasni i vidim na potrosnji zadnjih mjeseci racuna samo vecu tarifu. Racuni su mi veci nekih 10 KM nego inace. Jel to OK ili je neka njihova greska?
I meni su ošajdarili računčinu i da je bogdom samo 10 KM više nego prije pa čak i u odnosu na januar npr.
Pa vidi nisam bas racunao tacno koliko mi je vise doslo, mozda je i 15KM. Ne bih to ni primijetio iskreno nego sam cackao po pregledu racuna i potrosnji jer mi kasni racun. Vidim jedna liniju konstantno na vrhu, a druga na dnu. Sta znaci ova srednja tarifa o kojoj pricate?
NediM17

#965 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NediM17 »

LikeLike wrote: 19/05/2023 13:25
splinter wrote: 19/05/2023 13:17

Pa vidi nisam bas racunao tacno koliko mi je vise doslo, mozda je i 15KM. Ne bih to ni primijetio iskreno nego sam cackao po pregledu racuna i potrosnji jer mi kasni racun. Vidim jedna liniju konstantno na vrhu, a druga na dnu. Sta znaci ova srednja tarifa o kojoj pricate?
To je cijena za jednotarifna brojila, koja je otprilike na pola puta izmedju jeftine i skupe.
Sad ce ti preracunati po toj tarifi ali insistiraj da ti zamijene brojilo.
Ko pazi na te tarife moze nesto ustediti.
Ko ne pazi bolja mu je srednja.
Ci-Nick

#966 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

LikeLike wrote: 19/05/2023 13:23
NediM17 wrote: 19/05/2023 13:16 Kako je racuna, bas kao skuplju ili po srednjoj?
Evo zvao ih sad da provjerim, na zadnja 2 racuna mi ne radi mala tarifa i sad na ovom sto treba doci isto ne radi, ali nisu ga jos ocitali. Neka fina zena se javila, poslala odmah reklamaciju da preracunaju i za vec uplacene racune. Nisam navikao na ovakvu uslugu od ostalih drzavnih firmi :D
I meni se desilo da sat nije prebacivao na jeftinu i poslao mail i smanjili su racun vise nego sto sam očekivao.
Dakle potpuno fer odnos.
Samo treba ići potpisati to umanjenje.
LikeLike

#967 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by LikeLike »

NediM17 wrote: 19/05/2023 14:08
LikeLike wrote: 19/05/2023 13:25

To je cijena za jednotarifna brojila, koja je otprilike na pola puta izmedju jeftine i skupe.
Sad ce ti preracunati po toj tarifi ali insistiraj da ti zamijene brojilo.
Ko pazi na te tarife moze nesto ustediti.
Ko ne pazi bolja mu je srednja.
Ne pazimo uopste, jedino znamo da je nedjeljom jeftina, ali smo rijetko kuci vikendom pa ne koristimo to bas.
LikeLike

#968 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by LikeLike »

Ci-Nick wrote: 19/05/2023 17:43
LikeLike wrote: 19/05/2023 13:23

I meni se desilo da sat nije prebacivao na jeftinu i poslao mail i smanjili su racun vise nego sto sam očekivao.
Dakle potpuno fer odnos.
Nije mi neka cifra da bi isao kod njih ista potpisivati. Dva racuna sam vec tako platio, ovaj treci tek treba da ocitaju i dostave.

Sad se sjetih da mi je rekla da ce preracunati i umanjiti novi racun.
Chloe
Photo mod

#969 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

LikeLike wrote: 19/05/2023 22:22
Ci-Nick wrote: 19/05/2023 17:43
Dakle potpuno fer odnos.
Nije mi neka cifra da bi isao kod njih ista potpisivati. Dva racuna sam vec tako platio, ovaj treci tek treba da ocitaju i dostave.

Preračunat će sva tri računa, i nema se tu šta potpisivati, a monteri će dobiti nalog za kontrolu sa naznakom da ukopni uredjaj ne radi.

Osim ako trenutno nemaju na stanju uklonih uređaja ( u šta sumnjam) onda treba potpis za promjenu tarifne grupe.
Ci-Nick

#970 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Chloe wrote: 20/05/2023 06:33
LikeLike wrote: 19/05/2023 22:22

Preračunat će sva tri računa, i nema se tu šta potpisivati, a monteri će dobiti nalog za kontrolu sa naznakom da ukopni uredjaj ne radi.

Osim ako trenutno nemaju na stanju uklonih uređaja ( u šta sumnjam) onda treba potpis za promjenu tarifne grupe.
Ja sam išao potpisati jer obračun je korigovan na osnovu mog prigovora i taj potpis je bio saglasnost na umanjenje, znak da pristajem da se tako obračuna. Radi se o Elektrodistribuciji Zenica. Negdje drugo možda rade drugačije.
Chloe
Photo mod

#971 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Ci-Nick wrote: 20/05/2023 06:38
Chloe wrote: 20/05/2023 06:33

Ja sam išao potpisati jer obračun je korigovan na osnovu mog prigovora i taj potpis je bio saglasnost na umanjenje, znak da pristajem da se tako obračuna. Radi se o Elektrodistribuciji Zenica. Negdje drugo možda rade drugačije.
Je li ti od tada obračun po srednjoj tarifi?
Ci-Nick

#972 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Chloe wrote: 20/05/2023 06:40
Ci-Nick wrote: 20/05/2023 06:38

Ne, desilo se da sam dobio račun sa puno kwh skupe i malo jeftine, razlog je bio osigurač na uklopnom satu za čitav ulaz zgrade, izbacio je i uklopni sat nije prebacivao na jeftinu, nego ostao na skupoj. Ja sam otpilike sračunao koji je moj prosječan omjer skupa-jeftina i kad sam dobio ispravku računa omjer je bio i povoljniji za mene a kvar je otklonjen odmah i brojilo je dalje normalno prebacivalo na jeftinu.
Chloe
Photo mod

#973 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Ci-Nick wrote: 20/05/2023 06:49
Chloe wrote: 20/05/2023 06:40

Ne, desilo se da sam dobio račun sa puno kwh skupe i malo jeftine, razlog je bio osigurač na uklopnom satu za čitav ulaz zgrade, izbacio je i uklopni sat nije prebacivao na jeftinu, nego ostao na skupoj. Ja sam otpilike sračunao koji je moj prosječan omjer skupa-jeftina i kad sam dobio ispravku računa omjer je bio i povoljniji za mene a kvar je otklonjen odmah i brojilo je dalje normalno prebacivalo na jeftinu.
Ne shvatam potpisivanje, takvi slučajevi se po PS rješavaju dok se uoče, nisu potrebni zahtjev ili reklamacija kupca.
E daa, ako si ti reklamirao onda je moguće potpisivanje zbog toga.
Kako god, ne smije ići na štetu kupca.
Ci-Nick

#974 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Chloe wrote: 20/05/2023 06:56
Ci-Nick wrote: 20/05/2023 06:49

Ne shvatam potpisivanje, takvi slučajevi se po PS rješavaju dok se uoče, nisu potrebni zahtjev ili reklamacija kupca.
E daa, ako si ti reklamirao onda je moguće potpisivanje zbog toga.
Kako god, ne smije ići na štetu kupca.
Mozda da se zaštite od tužbe.
Potpisom sam praktično dao saglasnost, pristao na sporazum
skrtica

#975 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by skrtica »

Dosao mi racun za struju, nevjerovatno mala cifra. Da li je greska ili ima neko objasnjenje :?
Post Reply