BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

madner

#951 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

I ti si nabrojao zemlje :roll:

Poljska 7 divizija i to je to.
Italija truba u svakom pogledu osim u avijaciji. Spanija truba nad trubama. Holandija ni blizu. Svedska respektabilna, ali u svemu iza.

Naravno govorim za 1989.
crven_barjak

#952 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

155_mm wrote:nema bas mnogo smisla porediti vojske u okruzenju direktno. ako se ne uzme u obzir koju teritoriju moraju te vojske braniti i od koga.

@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge ;-) ). i sa skoro 80 - 90% vjerovatnocom se sad moze reci koliko ce ko dobiti oruzja i vojne opreme tim raspadom. te price kako ni ono oruzje iz skladista TO i JNA devedesetih nisu pomogla pa da nece ni ovo sto je sad u skladistima OS BiH bi mogao biti neki dodatni argument za ukidanje OS BiH i demilitarizaciju bosne. nekako se tvoji argumenti dosta poklapaju sa onima sto nose "crni_barjak_sa_mrtvackom_glavom".
@155_mm : samo naglasavam realno stanje nasih OS-a, kad polemisemo o naoruzanju, opremi kao i borbenoj gotovosti i spremnosti na odbranu od agresora. Siguran sam da nas Italija ili Madjari ne bi napadali, vec blizi susjedi, i tu tom slucaju svima je jasno sta bi se desilo. Moji postovi se fokusiraju na sadasnje OS, a ne na zasebne komponente.
:lol: Jadna majko, dobro ti citas i razumijes moje komentare, jos na kraju cu ispasti cetnik :lol: .
Treba se suociti sa istinom, biti realan, pa tek onda ispravljati stvari. Ili je tebi mozda bliza ona Cosiceva "lazemo druge, lazemo sebe, itd.."? :lol: :lol:
Prvo treba drzavu dovesti u red. U sredjenom politickom ambijentu, mnogo je lakse graditi snaznu armiju. To je poenta koju naglasavam. Isto vazi i za namjensku industriju. I to je osnovni problem BiH. Kao i u svemu ostalom.
155_mm

#953 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

lajkujMe wrote:Meni nije jasno zasto su Hrvati i Srbi u reformi odbrane dopustili "ovo", mislim Bosnjaci su sve sto valja uzeli i od Bivse VRS i VF, i plasirali to na teretoriji koju Bosnjaci apsoultuno kontroliraju, skoro svi tenkovi su u Tuzli i Sarajevu, vecina artiljerije je u Bosnjacki kontroliranom podrucju, i % bosjaka u OSBIH je daleko veci od ostale dvije nacionalnosti.

Reforma odbrane i raspored OSBIH je veoma pametno uradjena od strane Bosnjaka i kao sto kolega iznad mene kaze OSBIH su upravo tako napravljene da nece boliti kad se Hrvati i Srbi razbjeze jer kod nas sve ostaje... a oni ga cuclaju.

Znaci mene zanima kako to Hrvati i Srbi nisu vidjeli?
cuj kako, pa bosnjaci poslali svog glavnog pregovaraca tihica i to je to. :)

ma ocigledno da su susjedi vidjeli da je bosnjacka komponenta VF dovoljno jaka da se bosnjaci odbrane. onda je doslo do promjene strategije u susjedstvu. ocigledno nije vise cilj naoruzavati svoju etnicku (ustvari vjersku) skupinu u bosni nego razoruzavati bosnjake. a to je najlakse ako je vojska zajednicka. smanjenje novcanih sredstava za OS BiH u budzetu je glavno sredstvo na tom putu. pored onih papagajskih ponavljanja o nepotrebnosti OS i da ce se odmah raspasti ako dodje do sukoba i slicno. crven_barjak je to odlicno objasnio.
crven_barjak

#954 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

@Tacticus:

Zadao si mi zadacu, morao bih seminarski rad napisati :lol:, no kako ispada da se u mojim postovima velicaju istinski neprijatelji Bosne, ostaces uskracen za taj iscrpni odgovor. No, svakako javi se na pp pa cu te uputiti gdje i kako da nadjes konkretne detalje, mnogo toga siguran sam ima na netu, iznenadices se.
Za upucene u tokove regionalne namjenske industrije nije nikakvo iznenadjenje, no vrlo ih je malo na ovom forumu :lol: , sto i nije lose, u ovoj oblasti sve je prozeto politikom, a politika je pogotovo kod nas trula zanimacija.

Javi se pp-om pa cu ti pomoci da prikupis detalje koji te interesuju
155_mm

#955 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

crven_barjak wrote:
155_mm wrote:nema bas mnogo smisla porediti vojske u okruzenju direktno. ako se ne uzme u obzir koju teritoriju moraju te vojske braniti i od koga.

@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge ;-) ). i sa skoro 80 - 90% vjerovatnocom se sad moze reci koliko ce ko dobiti oruzja i vojne opreme tim raspadom. te price kako ni ono oruzje iz skladista TO i JNA devedesetih nisu pomogla pa da nece ni ovo sto je sad u skladistima OS BiH bi mogao biti neki dodatni argument za ukidanje OS BiH i demilitarizaciju bosne. nekako se tvoji argumenti dosta poklapaju sa onima sto nose "crni_barjak_sa_mrtvackom_glavom".
@155_mm : samo naglasavam realno stanje nasih OS-a, kad polemisemo o naoruzanju, opremi kao i borbenoj gotovosti i spremnosti na odbranu od agresora. Siguran sam da nas Italija ili Madjari ne bi napadali, vec blizi susjedi, i tu tom slucaju svima je jasno sta bi se desilo. Moji postovi se fokusiraju na sadasnje OS, a ne na zasebne komponente.
:lol: Jadna majko, dobro ti citas i razumijes moje komentare, jos na kraju cu ispasti cetnik :lol: .
Treba se suociti sa istinom, biti realan, pa tek onda ispravljati stvari. Ili je tebi mozda bliza ona Cosiceva "lazemo druge, lazemo sebe, itd.."? :lol: :lol:
Prvo treba drzavu dovesti u red. U sredjenom politickom ambijentu, mnogo je lakse graditi snaznu armiju. To je poenta koju naglasavam. Isto vazi i za namjensku industriju. I to je osnovni problem BiH. Kao i u svemu ostalom.
i ovo mi dodje dosta poznato. "ma hajmo sad razvijati ekonomiju pustimo sad vojsku i sta je bilo u proslom ratu". BiH ce biti normalna drzava onda kad i zadnjem pijanom cetniku na ravnoj gori bude jasno da je cijena rata u bosni toliko velika da je nisu spremni platiti. a to se postize jacanjem probosanskih snaga u svakom pogledu a posebno vojno.
crven_barjak

#956 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

Dobili si oni itekako dobru lekciju sta znaci ratovati u BiH.
Izginulo je i njima ljudi mnogo. Upotrebili su sve sto su imali, iskoristili sve sanse, imali nevidjenu (vise nikad ostvarljivu) nadmoc u tehnickom pogledu, i opet...glabbare :lol:
Znaju oni vrlo dobro da ratom ne mogu dobiti nista.
BiH nece zadugo imati jaku vojsku, ne zato sto je mi ne zelimo, vec sto nam nije dozvoljeno od medjunarodnih institucija da je imamo. A i da imamo zeleno svijetlo od MZ-a, nemamo para. Nema vise donacija.
Osim ako se svi dzematile ne dogovorimo da ide 47% od netto plate na vojsku ko u stara dobra vremena Juge. Ko je za? :lol: :lol: :lol:
Tacticus

#957 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:I ti si nabrojao zemlje :roll:

Italija truba u svakom pogledu osim u avijaciji. Spanija truba nad trubama. Holandija ni blizu. Svedska respektabilna, ali u svemu iza.

Naravno govorim za 1989.
imao sam posla sa svakom od nabrojanih
JNA kada bi gledao kvantitivno bila je mocna, ali kada shvatis da je 30% cjelokupnog nauruzanja bilo moderno, a skoro sve ostalo je bilo staro kao tenkovi T-55 ili haubice M-65 ili dobrano zastarijelo kao T-34 koji se jos nalazio u aktivnoj sluzbi ili 76 mm zis-ovi oruzije koje vec 1944 nije bilo medzu najmodernijim
poljska je zemlja koja je bila 50% veca od juge i velicinom i populacijom, a imali su sve sto je imala JNA + druge stvari sto JNA nije
npr. oni su imali svoju verziju T-72 tenka kao mi M-84, imali su svoju verziju D-20 kao sto smo mi imali NORA-u, ..., a u avijaciji kicmu su im cinili Mig-23, a kod nas Mig-21, imali su vise Mig-29 nego mi, zatim osnova protivoklopnog nauruzanja JNA su bili bestrzajci i maljutke, a fagota je bilo malo, dok je kod poljaka osnovu cinio fagot, a imali su AT-5 koji mi nismo imali u nauruzanju, ...

Italija je naizgled bila slabija, ali oni su imali puno vise M60 tenkova nego sto je JNA imala M-84, a kada su M-84 ulazile u broju oni su vec privodili kraju svoj tenk Ariete, protivoklopne jedinice su imale naucnu fantastiku za JNA u vidu TOW-ova i Milan raketa, skoro sve jedinice su im bila mehanizovane istina sa M-113, ali ih je bilo duplo vise nego JNA transportera, medzu ne mehanizovanim jedinicama su bile alpinske jedinice koji imaju malo padana u svjetu za ratovanje u planinama, imali su jurisni helikopter Mangusta sa TOW- raketama, koja je bila 2 klase od JNA gazela sa maljutkama, a sto se tice artiljerijie osnovu su im cinile FH-70 koje su bile u rangu sa NORA-om, samo ih je bilo 3 puta vise + u to vrjeme izvrsnim samohotkama M-109
dok su imali izvrsne fregate maestral i razarace della penne koje su mogli ocistiti jadarn u nekoliko dana
a upravo im zrakoplovstvo je imalo stare lovce F-104, ali zato izvrsne bombadere tornado i avione za podrsku amx

sto se tice holandzana, dovoljno je reci da su imali 111 F-16 aviona, 455 leoparda 2, artiljeriju koja se isto sastojala od fh-70 i M-109 i ostalom opremom, a inace na svim NATO maevrima u zadnjih 30 godina nizozemski tenkisti su uvjek bili medju prva 3 najbolja, slicna situacija je bila sa pilotima

a svesdska, eeeee to je druga prica, nikada nisam vidio igdje u svim armijama koje sam vidio (a nagledao sam se svega i svacega) taj nivo profesionalizma kod obicnih regruta, a inace tito je od svedjana i svicaraca uzeo koncept opstenarodne odbrane
ljudi radi svoje veoma zahtjevne tehnike su imali (imaju) vozila koja su bila daleko prlagodzenija nasem brdovitom terenu, jos se sjecam kada je pao vares i kada su se pojavila usredn sume na jednom brdu kod varesa makadamskim putem kojim su jedva nekako dogurali pjeske jedna ceta 7 muslimanske 2 Pbv 302 transportera svedskog unprofora, niko nije sebi mogao doci sebi jer se smatralo da taj put se za konje nije dobra ni za sto drugo, a kamo li za oklopne transportere
da nepricam sta je u stanju BV-206 (dobro se sjecam kada je mislim divljak pominjao da kupimo 10-tak ovih civilne svrha pa da napravimo ofanzivu za vrijeme najvece zime na bjelasnici) koji su namjenjeni da idu na visemetarskim snjeznim nanosima i bez ikakvog puta
a pored navedenog svedzani su proizvodili revolucionarne avione u to doba JAS-35 Draken je mogoa otpuhati bilo sta jugoslavenko, tehnicki je bio tu sa MiG-29 kojim je raspolagala JNA, ali obuka svedskih pilota je medju prvih 5-6 u svjetu
tu su jos protuvtenkovski navodzeni sistemi BILL, nenavodzeni AT-4, rucni bestrzajni topovi karl gustav, haubice FH-77 koje su bili bazna orudja, a sva su bila u rangu ili cak daleko iznad najmodernijih JNA oruzanih sistema

nije sada da je JNA bila smece jer tu je ona negdje varirala izmedju 5-10 mjesta zavisno od godine, ali kod nas je ona prenapuhana pa je ispadalo da je daleko jaca
Tacticus

#958 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

crven_barjak wrote:@Tacticus:

Zadao si mi zadacu, morao bih seminarski rad napisati :lol:, no kako ispada da se u mojim postovima velicaju istinski neprijatelji Bosne, ostaces uskracen za taj iscrpni odgovor. No, svakako javi se na pp pa cu te uputiti gdje i kako da nadjes konkretne detalje, mnogo toga siguran sam ima na netu, iznenadices se.
Za upucene u tokove regionalne namjenske industrije nije nikakvo iznenadjenje, no vrlo ih je malo na ovom forumu :lol: , sto i nije lose, u ovoj oblasti sve je prozeto politikom, a politika je pogotovo kod nas trula zanimacija.

pazi ja sam poprilicno realna osoba i ne zivim u zabludi da sada BiH ima namjensku industriju koja razvaljuje
istina je da mozemo proizvoditi municiju, minobacace i neke haubice i nista vise
ali isto tako znam da srbija napuhava svoju namjensku industriju daleko iznad njenih mogucnosti
npr. velica se bumbar, a ovaj je nastao kopiranjem francuskog sistema eryx a za sto im je trebalo vise od 15 godina jer ovaj je 1992 usao u upotrebu i dobili su oruzije koje nema sposobnosti gore navedenog i to oruzije zbog toga strani strucnjaci nazivaju promasajem jer su napravili oruzije koje je vec u zastarjevanju jer su moderni sistemi otisli 2 nivoa iznad
crven_barjak

#959 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by crven_barjak »

Tacticus wrote:
crven_barjak wrote:@Tacticus:

pazi ja sam poprilicno realna osoba i ne zivim u zabludi da sada BiH ima namjensku industriju koja razvaljuje
istina je da mozemo proizvoditi municiju, minobacace i neke haubice i nista vise
ali isto tako znam da srbija napuhava svoju namjensku industriju daleko iznad njenih mogucnosti
npr. velica se bumbar, a ovaj je nastao kopiranjem francuskog sistema eryx a za sto im je trebalo vise od 15 godina jer ovaj je 1992 usao u upotrebu i dobili su oruzije koje nema sposobnosti gore navedenog i to oruzije zbog toga strani strucnjaci nazivaju promasajem jer su napravili oruzije koje je vec u zastarjevanju jer su moderni sistemi otisli 2 nivoa iznad
Konkretno mi ovdje uporedjujemo nas i srbijance, i ja pricam samo o onome sto sam vidio svojim ocima.
Nema fabrike ili postrojenja namjenske industrije u BiH i Srbiji u kojima nisam boravio, licno znam dosta ljudi iz te branse. Znaci, pisem o onome sto sam vidio svojim ocima.
U usporedbi sa nama, srbijanci su daleko otisli. Ne ocekuje se od njih da prodaju oruzje zapadno-evropskim armijama, znaju oni vrlo dobro koji dio kolaca njima pripada.
To su zemlje Afrike, Azije, Bliskog Istoka, koje zbog finansijskih, politickih ili drugih razloga i uticaja velikih zemalja ne mogu doci u posjed oruzju i opremi proizvedenom u americkim, britanskim i zapadnoevropskim, pa i ruskim fabrikama. Tacno se zna koji dio trzista njima pripada i oni iskoristavaju svaki milimetar prostora tog trzista, fakat razvaljuju.
Nikad se nece moci mjeriti sa Bofors-om, Rheinmetal-om, Thales-om, Rhode&Schwartz-om, HK-om, itd. ali tamo gdje mogu plasirati svoje proizvode, ovi predhodno pomenuti giganti se ne dovode ni u fazu razmatranja, sto zbog cijene, sto zbog drugih politickih prepreka.
Kopiraju, imitiraju, prepakivaju, rade sve, ali im ide. I to je poenta.
A mi smo promasili velike sanse da razvalimo na tom trzistu, pogotovo sa Islamskim zemljama poput Pakistana, Malezije, Singapura, itd. ali i to smo za**bali raznoraznim malverzacijama i klasicnim prevarama, za nepovjerovati.
Tuzno.
madner

#960 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tacticus wrote:
madner wrote:I ti si nabrojao zemlje :roll:

Naravno govorim za 1989.
imao sam posla sa svakom od nabrojanih
JNA kada bi gledao kvantitivno bila je mocna, ali kada shvatis da je 30% cjelokupnog nauruzanja bilo moderno, a skoro sve ostalo je bilo staro kao tenkovi T-55 ili haubice M-65 ili dobrano zastarijelo kao T-34 koji se jos nalazio u aktivnoj sluzbi ili 76 mm zis-ovi oruzije koje vec 1944 nije bilo medzu najmodernijim
poljska je zemlja koja je bila 50% veca od juge i velicinom i populacijom, a imali su sve sto je imala JNA + druge stvari sto JNA nije
npr. oni su imali svoju verziju T-72 tenka kao mi M-84, imali su svoju verziju D-20 kao sto smo mi imali NORA-u, ..., a u avijaciji kicmu su im cinili Mig-23, a kod nas Mig-21, imali su vise Mig-29 nego mi, zatim osnova protivoklopnog nauruzanja JNA su bili bestrzajci i maljutke, a fagota je bilo malo, dok je kod poljaka osnovu cinio fagot, a imali su AT-5 koji mi nismo imali u nauruzanju, ...

Italija je naizgled bila slabija, ali oni su imali puno vise M60 tenkova nego sto je JNA imala M-84, a kada su M-84 ulazile u broju oni su vec privodili kraju svoj tenk Ariete, protivoklopne jedinice su imale naucnu fantastiku za JNA u vidu TOW-ova i Milan raketa, skoro sve jedinice su im bila mehanizovane istina sa M-113, ali ih je bilo duplo vise nego JNA transportera, medzu ne mehanizovanim jedinicama su bile alpinske jedinice koji imaju malo padana u svjetu za ratovanje u planinama, imali su jurisni helikopter Mangusta sa TOW- raketama, koja je bila 2 klase od JNA gazela sa maljutkama, a sto se tice artiljerijie osnovu su im cinile FH-70 koje su bile u rangu sa NORA-om, samo ih je bilo 3 puta vise + u to vrjeme izvrsnim samohotkama M-109
dok su imali izvrsne fregate maestral i razarace della penne koje su mogli ocistiti jadarn u nekoliko dana
a upravo im zrakoplovstvo je imalo stare lovce F-104, ali zato izvrsne bombadere tornado i avione za podrsku amx

sto se tice holandzana, dovoljno je reci da su imali 111 F-16 aviona, 455 leoparda 2, artiljeriju koja se isto sastojala od fh-70 i M-109 i ostalom opremom, a inace na svim NATO maevrima u zadnjih 30 godina nizozemski tenkisti su uvjek bili medju prva 3 najbolja, slicna situacija je bila sa pilotima

a svesdska, eeeee to je druga prica, nikada nisam vidio igdje u svim armijama koje sam vidio (a nagledao sam se svega i svacega) taj nivo profesionalizma kod obicnih regruta, a inace tito je od svedjana i svicaraca uzeo koncept opstenarodne odbrane
ljudi radi svoje veoma zahtjevne tehnike su imali (imaju) vozila koja su bila daleko prlagodzenija nasem brdovitom terenu, jos se sjecam kada je pao vares i kada su se pojavila usredn sume na jednom brdu kod varesa makadamskim putem kojim su jedva nekako dogurali pjeske jedna ceta 7 muslimanske 2 Pbv 302 transportera svedskog unprofora, niko nije sebi mogao doci sebi jer se smatralo da taj put se za konje nije dobra ni za sto drugo, a kamo li za oklopne transportere
da nepricam sta je u stanju BV-206 (dobro se sjecam kada je mislim divljak pominjao da kupimo 10-tak ovih civilne svrha pa da napravimo ofanzivu za vrijeme najvece zime na bjelasnici) koji su namjenjeni da idu na visemetarskim snjeznim nanosima i bez ikakvog puta
a pored navedenog svedzani su proizvodili revolucionarne avione u to doba JAS-35 Draken je mogoa otpuhati bilo sta jugoslavenko, tehnicki je bio tu sa MiG-29 kojim je raspolagala JNA, ali obuka svedskih pilota je medju prvih 5-6 u svjetu
tu su jos protuvtenkovski navodzeni sistemi BILL, nenavodzeni AT-4, rucni bestrzajni topovi karl gustav, haubice FH-77 koje su bili bazna orudja, a sva su bila u rangu ili cak daleko iznad najmodernijih JNA oruzanih sistema

nije sada da je JNA bila smece jer tu je ona negdje varirala izmedju 5-10 mjesta zavisno od godine, ali kod nas je ona prenapuhana pa je ispadalo da je daleko jaca
To su igre rijeci, reci da je 30% staro zvuci kao da kod ovih drugih imas 100% ono drugo sto nabrajas. 30% od mnogo je vise od 100% od malo.

Dakle kada poredas svu artiljeriju, sve tenkove, jasno vidis da niko od gore nabrojanih nije ni blizu JNA.

T-34 vise nije bio u opotrebi u JNA, ali jeste u TO.
Tacticus

#961 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote: To su igre rijeci, reci da je 30% staro zvuci kao da kod ovih drugih imas 100% ono drugo sto nabrajas. 30% od mnogo je vise od 100% od malo.

Dakle kada poredas svu artiljeriju, sve tenkove, jasno vidis da niko od gore nabrojanih nije ni blizu JNA.

hajmo ovako
u italiji FH-70 haubica je bila osnovno artiljerisko orudje (1988 preko 300 komada), pored njega postojale su samo 105 mm haubice koje su koristili alpinci, za oklopne jedinice to je bila samohotka M-109 221 komad, tornada je imala preko 80 komada, ...
holandija vec pomenutih 111 F-16 aviona (jugoslavija je imala jedino 16 mig-29 koji su mogli parirat ovima) i 450 Leopard 2 tenkova, a Leoprad 2 tenk je zamislen da se bori jedan protiv 2-3 T-72 tenka

svedzani su imali preko 400 SAAB 35 Draken aviona, 220 FH77 haubica, navodzeni protvitenkoski sistem bill je bi standard, kao i AT-4, ...

onako za usporedbu, JNA je imala cc 100 NORA haubica
memnon

#962 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155_mm wrote:
lajkujMe wrote:Meni nije jasno zasto su Hrvati i Srbi u reformi odbrane dopustili "ovo", mislim Bosnjaci su sve sto valja uzeli i od Bivse VRS i VF, i plasirali to na teretoriji koju Bosnjaci apsoultuno kontroliraju, skoro svi tenkovi su u Tuzli i Sarajevu, vecina artiljerije je u Bosnjacki kontroliranom podrucju, i % bosjaka u OSBIH je daleko veci od ostale dvije nacionalnosti.

Reforma odbrane i raspored OSBIH je veoma pametno uradjena od strane Bosnjaka i kao sto kolega iznad mene kaze OSBIH su upravo tako napravljene da nece boliti kad se Hrvati i Srbi razbjeze jer kod nas sve ostaje... a oni ga cuclaju.

ma ocigledno da su susjedi vidjeli da je bosnjacka komponenta VF dovoljno jaka da se bosnjaci odbrane. onda je doslo do promjene strategije u susjedstvu. ocigledno nije vise cilj naoruzavati svoju etnicku (ustvari vjersku) skupinu u bosni nego razoruzavati bosnjake. a to je najlakse ako je vojska zajednicka. smanjenje novcanih sredstava za OS BiH u budzetu je glavno sredstvo na tom putu. pored onih papagajskih ponavljanja o nepotrebnosti OS i da ce se odmah raspasti ako dodje do sukoba i slicno. crven_barjak je to odlicno objasnio.
ovo ti rodjace negiras bih hrvate i srbe kao naciju?
madner

#963 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Tacticus wrote:
madner wrote: To su igre rijeci, reci da je 30% staro zvuci kao da kod ovih drugih imas 100% ono drugo sto nabrajas. 30% od mnogo je vise od 100% od malo.

hajmo ovako
u italiji FH-70 haubica je bila osnovno artiljerisko orudje (1988 preko 300 komada), pored njega postojale su samo 105 mm haubice koje su koristili alpinci, za oklopne jedinice to je bila samohotka M-109 221 komad, tornada je imala preko 80 komada, ...
holandija vec pomenutih 111 F-16 aviona (jugoslavija je imala jedino 16 mig-29 koji su mogli parirat ovima) i 450 Leopard 2 tenkova, a Leoprad 2 tenk je zamislen da se bori jedan protiv 2-3 T-72 tenka

svedzani su imali preko 400 SAAB 35 Draken aviona, 220 FH77 haubica, navodzeni protvitenkoski sistem bill je bi standard, kao i AT-4, ...

Vidis o tome govorim. Koja je ono bila osnovna haubica na nivou divizije odnosno brigade u JNA? I sta su imali mjesoviti pukovi sto Italijani nisu imali?
Tacticus

#964 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:
Tacticus wrote:

hajmo ovako

Vidis o tome govorim. Koja je ono bila osnovna haubica na nivou divizije odnosno brigade u JNA? I sta su imali mjesoviti pukovi sto Italijani nisu imali?
osnovna haubica JNA je postala 122 mm haubica, NORA je koristena kao dalekometna i teska artijerija koja je trebala vremenom zamjeniti M-46 i M-65
a sta su mjesoviti pukovi jna imali, a italijani nisu?
i da T-34 je bio u aktivnoj sluzbi
Snage 5.korpusa se 25.septembra sa prostora severozapadne Bosne presle u Zapadnu Slavoniju. Nosioci dejstva su bili delovi 329.okbr, 16.mtbr i 343.mtbr. Ovim jedinicama pridruzen je i preostali deo 265.mbr, koji se nalazio u Okucanima. Oklopna brigada je orijentisana prema Novoj Gradisci, a delovi 16.mtbr (okb sa T-34) je stigao do mesta Paklenice i Starog Grabovca.
Na prostoru Like i Korduna operisala je OG-3, cija su borbena oklopna sredstva poticala od delova 4. i 329.okbr. U njenom sastavu je bilo 26 tenkova M-84, 65 T-55, 13 T-34, 1 PT-76, 13 BVP, 6 OT M-60, 11 BRDM-2, 5 BTR-50, 6 TZI i 3 TNM, skupa 105 tenkova i 35 OT. U isto vreme u siroj okolini Knina, u sastavu 9. korpusa tenkove su imale 180. i 221.mtbr. Pojacanje je stiglo iz 10.mtbr iz Mostara (1okb) i okb sa Kupresa, koji je tu jos ranije upucen iz SCOMJ. Ovi bataljoni su cesto oznacavani kao 10 i 9.okb. Krajem godine sa ostrva Visa povuceni su tenkovi T-34, koji su trajektom prebaceni u Sibenik, a zatim u Benkovac. Vece akciju pracene sa OMJ, bili su tokom septembra kada je u akciji ''Obala-91'' u napadu na Sibenik angazovano oko 100 vozila. Takodje od 28. septembra do 6. oktobra u pokusaju deblokade jedinica JNA u Zadru upotrebljen je veci broj oklopnih vozila.
ins

#965 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

crven_barjak wrote:

Evo lijepo pisem druze, sta je sve Srbija prodala visestruko vise od BiH u zadnjih desetak godina :
- Municija (svakog kalibra, ukljucujuci artiljerijsku municiju)
- Pjesadijsko oruzje (svih kalibara)
- Protivavionsko oruzje/automatski topovi za podsku pjesadijskim jedinicama (svih kalibara)
- Protivoklopni sistemi (nenavodjeni i navodjeni)
- Artiljerijsko orudje i artiljerijski sistemi nisenjanja/upravljanja vatrom (ukljucujuci nisanske uredjaje/balisticke kalkulatore/izvidzacke radare)
- Razni opto-elektronski uredjaji za dnevno i nocno osmatranje, nisanjenje i navodjenje
- Kamioni i borbena vozila pjesadije/inzinjerije
- Skolske avione, naoruzanje i modifikacija SUV sistema za helikoptere
- Licnu zastitnu opremu (pancirni prsluci i sljemovi)
...da ne navodim dalje, i glava i prsti zabolise.

Evo sta Srbija u vlastitim pogonima proizvodi i prodaje :
- Municiju svih kalibara
- Pjesadijsko oruzje svih kalibara i namjena (sve od pistolja, automata, jurisne puske do snajpera i teskih mitraljeza)
- Automatske bacace granata
- Protivoklopne sisteme
- Dnevne/nocne nisansko/osmatracke sisteme i sisteme za upravljanje vatrom (ukljucujuci balisticke kompjutere)
- Radarske sisteme (protivvazdusni, artiljerijsko, izvidzacki)
- Namjenska transportna vozila i borbena vozila pjesadije/inzinjerije
- Skolske avione, naoruzanje i SUV za skolsko/borbene avione i visenamjenske helikoptere, izvidzacke bespilotne letjelice
...hajde dosta i toga, da ne navodim dalje, bezveze je.

Imaju vojne akademije (ukljucujuci pomorsku i vojno-medicinsku ustanovu svjetske reputacije), vojno-tehnicke institute koji usvajaju, testiraju i implementiraju nove tehnologije, druze bezveze je ovo pisati, jer velicamo objektivno one koji bi nam rasturili zemlju danas da mogu (a trude se svojski).

Evo ti nepotpuni spisak njihovih kompanija koje itekako dobro rade, i njihovi se proizvodi itekako dobro prodaju :

- PPU Uzice
- ZASTAVA Oruzje Kragujevac
- Sloboda Cacak
- Krusik Valjevo
- UTVA Pancevo
- Milan Blagojevic Lucani
- Prva Iskra Baric
- Prva Petoleteka Trstenik
- 14. Oktobar Krusevac
- Institut Bezbednosti BIA
- TELEOPTIK-Ziroskopi Zemun
- Senzor-Infiz Zemun
- Ei OPEK Nis
- Grossoptic Beograd
- ME_OPTA Beograd
- KLUZ Beograd
- Mile Dragic Zrenjanin
- BAPS ARES Zrenjanin
- ALEKS ARMOR
- OZMOARMOR Beograd

Moglo bi se o njima, u smislu namjenske industrije i njihove zastupljenosti na svjetskom trzistu pisati nadugo i nasiroko, nazalost. Srbija prakticno zivi od namjenske industrije, koja je njen najveci izvozni produkt i u velikoj mjeri doprinosi tome da Srbija ne postane jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu. Autoriteti u toj industriji javno objavljuju parametre proizvodnje koji su veci od onih u doba bivse Jugoslavije, sve receno. U nasem regionu, Srbija je vodeci proizvodzac i prodavac oruzja i municije, i nazalost preko njih idu svi vodeci poslovi iz ovog dijela svijeta (naravno, Ceska Republika je tu neprikosnovena, no oni ipak i geografski i drugim atributima pripadaju "drugom svijetu").
Sve eventualne nedostatke u vlastitim pogonima su nadomjestili odlicnim poslovnim vezama sa BiH namjenskom industrijom, jos od 1997. godine to funkcionise besprijekorno. Naravno, sve je manje poslovoa koji se daju nasim kompanijama, taj trend pada strmoglavo nadole ide jos od 2006. godine, kada je Yugoimport krenuo silovito u samostalnu marketinsku i lobisticku kampanju sirom svijeta.

Sto se tice opremanja, stepena obucenosti i borene gotovosti BiH i srbijanskih OS, opet navodim, o tome ovdje necu pisati niti komentarisati, pametnom dovoljno jasno zasto.
Moji postovi su bili usmjereni na to da ukazu na nekohezivnost nasih OS koji su po prirodi okolnosti vec podjeljene, i najmanja nestabilnost u nasoj zemlji ce ih razdvojiti brzinom munje.
1992. godina je dokazala da se zemlja moze odbraniti srcem protiv visestruko nadmocnijeg neprijatelja, i JA/TO SSNO su u svojim skladistima u BiH imali stostruko vise oruzja i municije nego sto to danas imaju nase OS, pa smo opet ostali kracih rukava.
Poenta je da ne uporedjujem nase OS sa bilo kojim drugim, niti osporavam da bi se pro-bosanske snage uspjele oduprijeti svakoj agresiji na nasu zemlju, no nazalost, s obzirom na politicku i svaku drugu klimu, realnost jeste da u slucaju agresije Srbije i/ili Hrvatske na nasu zemlju, danasnje OS u danasnjem konceptu postojanja i organizacije ne bi postojale ni jednoj jedinog dana, mozda ni sata duze nego sto bi odredjenim komponentama bilo potrebno da pokupe sto se pokupiti da i uspostave liniju.

Realnost, tuzna i bolna, ali takva je kakva je.
Krasno napisano.
Jedino sto je spisak lijepih zelja :D

Ovo je SIPRI http://www.sipri.org/

Uz Jane's, vjerovatno najrelevantniji izvor vezan uz vojne tehnologije i vojnu industriju.

Po njima, BiH je za 200% veci izvoznik nego SRB.

Svijet se naoružava. Prodaja oružja u svijetu je u proteklih pet godina znatno porasla. Samo Sirija je kupovinu oružja povećala za skoro 600 posto. BiH je prodala oružje u vrijednosti od 119 miliona dolara, piše "Deutsche Welle".

Obim prodaje oružja u svijetu je u periodu od 2007. do 2011. godine bio za 24% veći od onog koji je zabilježen u periodu od 2002. do 2006. godine. Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira SIPRI u svom najnovijem izvještaju prenosi da je ovaj porast rezultat prije svega povećane potražnje u Aziji. Težište izvještaja je na uvozu oružja. Pet najvećih svjetskih uvoznika oružja su azijske zemlje: Indija (10% ukupnog uvoza u svijetu), Južna Koreja (6%), Pakistan (5%), Kina (5%) i Singapur (4%). Na Aziju i Okeaniju otpada 44 odsto globalnog uvoza oružja, slijede Evropa (19%), Srednji istok (17%), Amerika (11%) i Afrika (9%).

Kina je u periodu od 2002. do 2006. bila najveći svjetski uvoznik oružja, ali je danas na četvrtom mjestu po uvozu, što se objašnjava porastom proizvodnje domaćeg oružja, pri čemu se ta zemlja penje na listi izvoznika oružja. Prema statistikama za 2010. i 2011. godinu, Kina je na petom mjestu u svijetu po izvozu.

Rusija naoružava Siriju

Sirija je tokom posljednjih pet godina povećala kupovinu oružja za 580 odsto u poređenju sa periodom prije 2007. godine. Najveći dio oružja ona kupuje od Rusije: 72%, zatim od Belorusije (17%) i Irana (9%). SIPRI prenosi da takozvano „Arapsko proljeće“ nije imalo efekta na isporuke oružja regionu i pored činjenice da su i Bahrein, Tunis i Egipat i dalje bez problema kupovali oružje koje je upotrijebljeno u borbi protiv opozicije. Tako je, na primjer, Egipat dobio oružje velikog kalibra, između ostalog i 45 američkih tenkova tipa M-1A1. Protiv tamošnjih demonstranata su, kako prenosi SIPRI, prošle godine djelovala i oklopna vozila proizvedena po njemačkoj licenci.

“I zemlje u kojima se može zamisliti izbijanje „Arapskog proljeća“, još uvijek se snabdijevaju oružjem”, kaže Piter Vezeman, stručnjak SIPRI za Bliski istok, i ukazuje na Alžir i Saudijsku Arabiju. Alžir, između ostalog, kupuje oružje i od Njemačke. Saudijska Arabija je čak dala 29 milijardi dolara za 84 nova i 70 modernizovanih aviona iz SAD. Izvještajem SIPRI nije obuhvaćena moguća prodaja više od 200 njemačkih tenkova tipa „Leopard 2“ Saudijskoj Arabiji. Riječ je o dilu koji je odobrio Njemački Savjet za bezbijednost – vladino tijelo koje tajno zasjeda – i koji je prošle godine izazvao žestoke diskusije u ovdašnjoj javnosti.

Prodaja oružja kao signal podrške kupcu

Njemačka je treći izvoznik oružja u svijetu. U ovoj zemlji se kontrola izvoza sprovodi nešto strožije nego u drugim evropskim zemljama. Mark Bromli, stručnjak SIPRI, kaže da je Njemačka naravno mnogo opreznija jer posebno vodi računa o bezbijednosti Izraela, tako da je jedno od važnih pitanja za ovu državu da li će prodato oružje moći da ugrozi Izrael ili ne”.

Posmatrači tu vide i motiv za moguću prodaju njemačkih tenkova Saudijskoj Arabiji – ona bi mogla da zastraši Iran koji je neprijateljski nastrojen prema Izraelu. No, bez obzira na to protiv koga će oružje biti upotrijebljeno, isporuka nedemokratskim režimima je principijelno problematična, smatra Peter Vezeman, jer: “svaka prodaja oružja nekoj zemlji može biti shvaćena kao signal podrške kupcu. Ako prodate oružje diktatoru, on će sigurno vjerovati da ste OK s njim.”

Prema podacima SIPRI, u 2010. i 2011. godini najveći svjetski izvoznik oružja su bile Sjedinjene Američke Države – sa zarađenih 18 milijardi i 95 miliona dolara; na drugom mjestu je Rusija (13,7 mlrd), na trećem Njemačka (3,6 mlrd), na četvrtom Francuska (3,29 mlrd,) na petom Kina (2,69 mlrd). Bosna i Hercegovina je prodala oružje u vrijednosti od 119 miliona, a Srbija – 34 miliona dolara, Crna Gora – 14 miliona.
Tako da ne vjeruj tako olako samoljepljivim reklamama Borisa Tadica i Mile Dodika :skoljka:
madner

#966 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Pa bacaci raketa.

Te T-34 su bile u rezervnim jedinicama bez ljudstva, pa su se u miru o njima starile jedinice u blizini. 1987 u svim aktivnim brigadama su trebale biti izbacene iz upotrebe.

I onda dolazimo do kvantiteta.

Italijanska haubica bolja, ali na jednu tu haubicu dolazi koliko ovih?

Slicno kao i sa tenkovima, Holandija 450 Leoparda 2, JNA 450 M-84 plus 1600 T-55.
155_mm

#967 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

memnon wrote:
155_mm wrote:

ovo ti rodjace negiras bih hrvate i srbe kao naciju?
ne.
memnon

#968 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

pojasni malo
155_mm

#969 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

memnon wrote:pojasni malo
nema se tu sta pojasnjavati. odgovor na tvoje pitanje bio i ostao ne. jad i bijeda u jednom drustvu se ispoljava i kroz ideologije tipa "pravoslavnih hrvata","katolickih srba", "srba i hrvata muslimanske v(j)eroispovesti". kao sto je poznato da ovakve kombinacije nisu prosle. zato sto jednostavno falila glavna zajednicka osnova a to je vjerska pripadnost. vjerska pripadnost jeste sigurno najjaca veza unutar narodnih korpusa i kod bosnjaka i kod hrvata i kod srba. ako ti sad nije jasno sta sam htio reci citaj malo "glas koncila" pa ce ti mozda biti jasnije. ovo je tema BH vojna industrija i naoruzanje.
memnon

#970 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155_mm wrote:
memnon wrote:pojasni malo
nema se tu sta pojasnjavati. odgovor na tvoje pitanje bio i ostao ne. jad i bijeda u jednom drustvu se ispoljava i kroz ideologije tipa "pravoslavnih hrvata","katolickih srba", "srba i hrvata muslimanske v(j)eroispovesti". kao sto je poznato da ovakve kombinacije nisu prosle. zato sto jednostavno falila glavna zajednicka osnova a to je vjerska pripadnost. vjerska pripadnost jeste sigurno najjaca veza unutar narodnih korpusa i kod bosnjaka i kod hrvata i kod srba. ako ti sad nije jasno sta sam htio reci citaj malo "glas koncila" pa ce ti mozda biti jasnije. ovo je tema BH vojna industrija i naoruzanje.
pomalo ne moras elaborirat, uhvatio sam te samo, ne bi volio da svi u bih upitni postanemo :lol:
a ne citam ti ja nicije biltene, mozda samo neke za ljetovanje sad.
neke kombinacije nisu prosle samo 90-tih do tad su sve prolazile, ma da ne zamjeram nista ja sam cvrsto se odlucio na iducem popisu se izjasniti kao klingonac.
qapla
BISCANIN2

#971 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by BISCANIN2 »

Kakvi smo sa pjesadisjkim naoruzanjem ?Ove m16 moguli se nosat sa m70 ab1,imamoli minimi ili maximi puskomitraljeza ili samo m60 dali su upotrebi jos puskomi.m84?Koji su sad sniperi jesu jos m76 akutalni ili su dobili zamjenu ?
155_mm

#972 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

BISCANIN2 wrote:Kakvi smo sa pjesadisjkim naoruzanjem ?Ove m16 moguli se nosat sa m70 ab1,imamoli minimi ili maximi puskomitraljeza ili samo m60 dali su upotrebi jos puskomi.m84?Koji su sad sniperi jesu jos m76 akutalni ili su dobili zamjenu ?
nije moguce na internetu nigdj naci podatak koliko dugih cijevi se nalazi pod kontrolom probosanskih snaga. citao sam da se one M16A1 unistavaju i mjenjaju se za M16A2 i za M4. USA je donirala 46.000 komada M16A1 koliko ce ih sad biti je nepoznato. mada ima odredjeni broj H&K G33 za jedinice koje idu vani. za PM sam citao da se M84 povlace iz upotrebe a ostaju M60 to je bila cisto politicka odluka. a za snajpere pojma nemam.

ja predpostavljam da kalasi nisu svi otisli za irak (nekih 250.000 - 300.000 komada je otislo) valjda je ostalo nekih 100.000 - 150.000 komada kalasa ono da se ima za raju ;-). mislim to je za "linijase" (to su oni sto citav dan kartaju u cigare i strazare da ne naidje neki od komandira :mrgreen: ) a "prava" vojska bi koristila ove sa kalibrom 5.56 mm. linijasima jos dati minobacace 120 mm nesto ovih mitraljeza M60 i jos kad bi bilo PAMova 12.7 mm i nek i dalje kartaju po rovovima :) . a "prava vojska" nek vrsi ofanzivno takticka dejstva, njih bi bilo dosta nekih 15.000 - 20.000 vojnika.

a posto ce vecina zavrsiti kao linijas nebi bilo odgorega da se imaju dobre cizme, kisna kabanica (ne bas da je zuta) vec sada kod kuce. dzaba se poslije zaliti kako se smrzaje i kisne na liniji a "drzava nema". ko ima vise novca moze nabaviti i dvogled. a ako kojom srecom rata vise nikad i nebude moze gledati komsinice ljeti kako se suncaju na balkonu sa dvogledom :mrgreen: .
memnon

#973 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by memnon »

155_mm kako si sta ima, kako kod kuce?
Tacticus

#974 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

memnon wrote:155_mm kako si sta ima, kako kod kuce?
izvini a sto ga provociras?
Tacticus

#975 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tacticus »

madner wrote:Pa bacaci raketa.

Te T-34 su bile u rezervnim jedinicama bez ljudstva, pa su se u miru o njima starile jedinice u blizini. 1987 u svim aktivnim brigadama su trebale biti izbacene iz upotrebe.

I onda dolazimo do kvantiteta.

Italijanska haubica bolja, ali na jednu tu haubicu dolazi koliko ovih?

Slicno kao i sa tenkovima, Holandija 450 Leoparda 2, JNA 450 M-84 plus 1600 T-55.
na jednu haubicu NORA dolazile su 2 FH-70 haubica + na jedan sistem elektronskog osmatranja JNA dolazilo je 5 italijasnkih
na ostale haubice-topove JNA dolazilo je cc (mislim grube cifre) 0.6-0.7 italijanskih vecinom u rezervi (haubice 155 mm M-114, oto melara 105 rasklopnih 105 mm haubica, ...), znaci kvantitivna kolicina na JNA strani, ali kvalitetna na strani italije, sto u prevodu znaci da su italijani daleko brze mogli detektovati odakle JNA gadza i onda sa sigurne distance zahvaljujuci vecem dometu mogla je nekaznjeno neutralisati
italijani su u vrijeme hladnog rata imala oko 1000 tenkova M-60, Leopard 1A2 i poboljsanje M-47 (sa topom 105 mm), opet bolji kvalitet, manji kvantitet
a raketnih bacaca su imali daleko manje, ali zato su to bili MLRS M-270 od 225 mm i dometa preko 30 kilometara i bas da bi mu parirala JNA je pocela razvijat Oganj
a necu pominjati koliku vazdusnu mobilnost je italija imala sa preko 200 raznih transportnih helikoptera
Post Reply