Muzicka scena bivse Jugoslavije

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Titan9

#951 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

dale cooper wrote: 03/08/2022 17:01
Titan9 wrote: 03/08/2022 16:28

to je realno i istinito. osim engleske i usa u svijetu nema jace sile u POP & ROCK muzici od SFRJ .
Kao prvo pop i rock muzika je širok pojam. Reći da recimo Rush ne mogu spadati pod to jer su progresivni rock je smiješno.
Onda bi i ti morao skinuti sa liste Indexe,Time ili Leb i Sol jer sva tri benda imaju elemente progresivnog i jazz rocka.
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:32, edited 1 time in total.
dale cooper

#952 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by dale cooper »

Titan9 wrote: 03/08/2022 17:21
dale cooper wrote: 03/08/2022 17:01

Kao prvo pop i rock muzika je širok pojam. Reći da recimo Rush ne mogu spadati pod to jer su progresivni rock je smiješno.
Onda bi i ti morao skinuti sa liste Indexe,Time ili Leb i Sol jer sva tri benda imaju elemente progresivnog i jazz rocka.
Slazem se sa tvojom konstatacijom . Indexi, Time, Lob i Sol prije svega spadaju u moju listu , top 10, unutar jugoslavije ....ali , bez obzira. Rush je samo jedna kvalitetna stvar koja dolazi iz Kanade. Svijet je ,, oprostio,, Kanadi Justina Bibera , Selen Dion , Bryan Adamsa ...upravo zbog certi slova. Rush. Dakle Kanada otpada . Idemo dalje. Koja drzava zauzima trece mjesto po tvom ?
Nisam ni ja fan spomenutih izvođača, ali gomila ljudi jeste i riječ je o ljudima koji su ostavili traga i koji su svi redom...pop muzika.
Ili spominjemo samo pop rock muziku koja je tebi prihvatljiva?

A što se tiče drugih kanađana, pa ima ih...Leonard Cohen, Joni Mitchell, Neil Young, Gordon Lightfoot, Arcade Fire, Cowboy Junkies.
Sve kanađani.
Piaty

#953 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Titan9 wrote: 03/08/2022 16:46
Ommadawn wrote: 03/08/2022 16:30 @dale cooper Hoćeš ti nastavljati dalje?
Ja ne mogu od smijeha.
umjesto sto se smijes mogao bi nam staviti ovdje neku pop rock grupu iz madjarske ili rumunije pa da cujemo.....cuj madjarska i rumunija i ono doslo da prica o muzici :lol: :lol: i sta si ono jos napisao ?? turska ? !!!! :lol: :lol:
Jbt ja koji nisam u tim vodama pa znam za turski anadolski rok ili madjarski prog rok. Jesi cuo za svedski vikinga rok?

Inace, eni su dosadne te rok rasprave. Mnogo je bolje Saban Saulic vs ostali (pod ostalim su naj Serif i Ljuba).

I ko to spominje Bryana Adamsa i da se Kanada stidi njega. Pa odite na koncert Bryana Adamsa ili pogledajte kako on i njegovi ljudi razvaljuju uzivo. Meni je on dobar i nevezano za taj live aspekat
Titan9

#954 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

dale cooper wrote: 03/08/2022 17:28
Titan9 wrote: 03/08/2022 17:21

Slazem se sa tvojom konstatacijom . Indexi, Time, Lob i Sol prije svega spadaju u moju listu , top 10, unutar jugoslavije ....ali , bez obzira. Rush je samo jedna kvalitetna stvar koja dolazi iz Kanade. Svijet je ,, oprostio,, Kanadi Justina Bibera , Selen Dion , Bryan Adamsa ...upravo zbog certi slova. Rush. Dakle Kanada otpada . Idemo dalje. Koja drzava zauzima trece mjesto po tvom ?
Nisam ni ja fan spomenutih izvođača, ali gomila ljudi jeste i riječ je o ljudima koji su ostavili traga i koji su svi redom...pop muzika.
Ili spominjemo samo pop rock muziku koja je tebi prihvatljiva?

A što se tiče drugih kanađana, pa ima ih...Leonard Cohen, Joni Mitchell, Neil Young, Gordon Lightfoot, Arcade Fire, Cowboy Junkies.
Sve kanađani.
nisam znao da su kanadjani .priznajem . mislio sam da su amerikanci . L. Cohen i Neil Young je nesto extraordinarno. Mada to nije moja muzika jako cijenim njihov rad. To je top i vrh. to je cista klasa . odlicni su. nemam rijeci.
ali opet nedovoljno da Kanada bude ispred SFRJ . nema sanse . ni za 100 godina ne mogu stici ono sto je napravljeno kod nas.
Seawolf

#955 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Seawolf »

dale cooper wrote: 03/08/2022 17:28 ....
Sve kanađani.
NoMeansNo
Titan9

#956 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Piaty wrote: 03/08/2022 17:34
Titan9 wrote: 03/08/2022 16:46

umjesto sto se smijes mogao bi nam staviti ovdje neku pop rock grupu iz madjarske ili rumunije pa da cujemo.....cuj madjarska i rumunija i ono doslo da prica o muzici :lol: :lol: i sta si ono jos napisao ?? turska ? !!!! :lol: :lol:
Jbt ja koji nisam u tim vodama pa znam za turski anadolski rok ili madjarski prog rok. Jesi cuo za svedski vikinga rok?

Inace, eni su dosadne te rok rasprave. Mnogo je bolje Saban Saulic vs ostali (pod ostalim su naj Serif i Ljuba).

I ko to spominje Bryana Adamsa i da se Kanada stidi njega. Pa odite na koncert Bryana Adamsa ili pogledajte kako on i njegovi ljudi razvaljuju uzivo. Meni je on dobar i nevezano za taj live aspekat
To za stid i za oprost sam stavio navodnike.
Sto se tice ljudi odnosno brojeva ljudi na koncertu to ne znaci nista. Na Breni Madoni Ceci milioni ljudi a na koncertu Paco De Lucia, Al DiMeola jedva 2000. tako da .....
Piaty

#957 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Ma teško je sve to poredati. Jedno je sigurno i ne može me niko ubijediti u suprotno, a to je da je poredak prva 3 mjesta ovakav:

1. Velika Britanija
2. SAD
3. Njemačka

Da li je Juga na 4 ili 11 mjestu ili Australija na 5 ili 7, sve je to nevažno jer su nijanse u pitanju. Mislim da je Juga otprilike među 10 ali kažem opet ko će to izračunati
guruguru95

#958 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Ne znam da li smo bili "treća velesila u pop/rock muzici na ovoj planeti", ali znam da smo bili velesila broj jedan u plagiranju i krađi tuđih pjesama :mrgreen: :lol:

Mogli bismo se složiti da je yu pop-rock scena bila zanimljivija i raznovrsnija od, recimo, španske (iako je i to diskutabilno i subjektivno), ali odvadi malo, majka mu stara. Reći da je pop muzika bivše Jugoslavije bila ispred jedne Njemačke, to je teška budalaština na koju mogu samo da se grohotom nasmijem. :pisnula:
Last edited by guruguru95 on 03/08/2022 18:00, edited 1 time in total.
Titan9

#959 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Piaty wrote: 03/08/2022 17:49 Ma teško je sve to poredati. Jedno je sigurno i ne može me niko ubijediti u suprotno, a to je da je poredak prva 3 mjesta ovakav:

1. Velika Britanija
2. SAD
3. Njemačka

Da li je Juga na 4 ili 11 mjestu ili Australija na 5 ili 7, sve je to nevažno jer su nijanse u pitanju. Mislim da je Juga otprilike među 10 ali kažem opet ko će to izračunati
ali si nekako izracunao Njemacku na trece mjesto mada nisi napisao niti jednog pjevaca ili neki band iz te drzave u prilog tvoj tezi.
Titan9

#960 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 17:59 Ne znam da li smo bili "treća velesila u pop/rock muzici na ovoj planeti", ali znam da smo bili velesila broj jedan u plagiranju i krađi tuđih pjesama :mrgreen: :lol:

Mogli bismo se složiti da je yu pop-rock scena bila zanimljivija i raznovrsnija od, recimo, španske (iako je i to diskutabilno i subjektivno), ali odvadi malo, majka mu stara. Reći da je pop muzika bivše Jugoslavije bila ispred jedne Njemačke, to je teška budalaština na koju mogu samo da se grohotom nasmijem. :pisnula:
kada bi poznavao svijet muzike onda bi znao da su Rolling Stones ,The Beatles , The Who , Eric Clapton, U2, Deep Purple , Joe Cocker, Phill Colins , Rod Stewart, Tom Jones, Elvis Presaly i jos njih hiljade i hiljade u nizu pokrali afro americke crnce do temelja. Samo prepakirali jedan te isti prozizvod u drugu amablazu i drugi celofan i to prodali pod svoje. hladno i momacki.
ps
Daj mi nabroj neka Njemacka imena pa da se smijemo u duetu :D
Last edited by Titan9 on 03/08/2022 18:11, edited 1 time in total.
guruguru95

#961 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 03/08/2022 13:00 Juga je dala Stefanovskog Batu Kovaca , Radomira Tocka , Colica , Tifu, Vedrana Bozica, josipa Boceka , Dadu Topica , Kurtovica, Islamovica, Kovaca Misu , Olivera, Terezu, Robica, Vukova, Slobodana Kovacevica, Davorina, Kemu , Dzonija , Husa , Akija....Arsena, Zlatka Arsnalgica, Bregovica, Balasevica, Slabinca, Kseniju Ekrker, Radojku Sverko, Ismetu, Aranautlice, Runjica, Novkovice ...Bradarica, Bajrmovica Ismeta , bracu Jusice Djelo i Ibrica , Gabi , sastre Velentalic, Marjanovic, Boba Stepanovic, Djuza, Divjak, Niska Bratos, Serdjo, Boris Arandjelovic, Zlatko Pejakovic , Meri , Kalogjera , Adamic, Lipovaca, Tavitijan, Arskovski, Gibony,

Pola od ovih koje si naveo su teški prosjek u svjetskim okvirima, a neki od njih su obični karinashi koje bi me bilo stid pustiti nekom strancu :-) Zamisli pustiš nekom Švabi Azru, Zabranjeno pušenje, Crvenu jabuku ili Zeleta Lipovaču i kažeš da su ovo naši najbolji bendovi, pa mislim da bi umro od šege. :mrgreen:
Last edited by guruguru95 on 03/08/2022 18:13, edited 1 time in total.
Piaty

#962 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Titan9 wrote: 03/08/2022 18:00
Piaty wrote: 03/08/2022 17:49 Ma teško je sve to poredati. Jedno je sigurno i ne može me niko ubijediti u suprotno, a to je da je poredak prva 3 mjesta ovakav:

1. Velika Britanija
2. SAD
3. Njemačka

ali si nekako izracunao Njemacku na trece mjesto mada nisi napisao niti jednog pjevaca ili neki band iz te drzave u prilog tvoj tezi.
Molim?

Stvarno moram to da pišem?
guruguru95

#963 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 03/08/2022 18:05
guruguru95 wrote: 03/08/2022 17:59 Ne znam da li smo bili "treća velesila u pop/rock muzici na ovoj planeti", ali znam da smo bili velesila broj jedan u plagiranju i krađi tuđih pjesama :mrgreen: :lol:

kada bi poznavao svijet muzike onda bi znao da su Rolling Stones ,The Beatles , The Who , Eric Clapton, U2, Deep Puprple, Joe Cocker, Phill Colins , Rod Stewart, Tom Jones, Elvis Presaly i jos njih hiljade pokrali crnce do temelja.
ps
Daj mi nabroj neka Njemacka imena pa da se smijemo u duetu .
Mojne meni palamuditi o svijetu muzike, please! Doletio si ovdje ko padobranac i soliš pamet drugima ko da si jedini ti u životu čuo za sve te grupe. Samim tim što si Jugoslaviju postavio na treće mjesto na čitavom svijetu, sve si rekao o svom muzičkom znanju. :thumbup: :mrgreen:
Titan9

#964 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:09
Titan9 wrote: 03/08/2022 13:00 Juga je dala Stefanovskog Batu Kovaca , Radomira Tocka , Colica , Tifu, Vedrana Bozica, josipa Boceka , Dadu Topica , Kurtovica, Islamovica, Kovaca Misu , Olivera, Terezu, Robica, Vukova, Slobodana Kovacevica, Davorina, Kemu , Dzonija , Husa , Akija....Arsena, Zlatka Arsnalgica, Bregovica, Balasevica, Slabinca, Kseniju Ekrker, Radojku Sverko, Ismetu, Aranautlice, Runjica, Novkovice ...Bradarica, Bajrmovica Ismeta , bracu Jusice Djelo i Ibrica , Gabi , sastre Velentalic, Marjanovic, Boba Stepanovic, Djuza, Divjak, Niska Bratos, Serdjo, Boris Arandjelovic, Zlatko Pejakovic , Meri , Kalogjera , Adamic, Lipovaca, Tavitijan, Arskovski, Gibony,

Pola od ovih koje si naveo su teški prosjek u svjetskim okvirima, a neki od njih su obični karinashi koje bi me bilo stid pustiti nekom strancu :-) Zamisli pustiš nekom Švabi naprimjer Azru, Zabranjeno pušenje, Crvenu jabuku ili Zeleta Lipovaču i kažeš da su ovo naši najbolji bendovi, pa mislim da bi umro od šege. :mrgreen:
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:38, edited 1 time in total.
Titan9

#965 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:13
Titan9 wrote: 03/08/2022 18:05

kada bi poznavao svijet muzike onda bi znao da su Rolling Stones ,The Beatles , The Who , Eric Clapton, U2, Deep Puprple, Joe Cocker, Phill Colins , Rod Stewart, Tom Jones, Elvis Presaly i jos njih hiljade pokrali crnce do temelja.
ps
Daj mi nabroj neka Njemacka imena pa da se smijemo u duetu .
Mojne meni palamuditi o svijetu muzike, please! Doletio si ovdje ko padobranac i soliš pamet drugima ko da si jedini ti u životu čuo za sve te grupe. Samim tim što si Jugoslaviju postavio na treće mjesto na čitavom svijetu, sve si rekao o svom muzičkom znanju. :thumbup: :mrgreen:
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:34, edited 1 time in total.
guruguru95

#966 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 03/08/2022 18:18
guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:13

ti ne znas razlikovati gitaru od lopate ali vidim da znas provocirati .
Nisam neko ko voli da se mnogo raspravlja, a vidim da si prema svima ovdje nastupio sa vrlo kurčevitim stavom. Ne pada mi na pamet da ti sad nabrajam stotine i stotine njemačkih, holandskih, italijanskih, francuskih, skandinavskih, poljskih, kanadskih, irskih, australijskih i brojnih drugih muzičara koji su doktori nauka za našu pop rock scenu. Pa sama njemačka kraut rock scena je uticajnija i značajnija od svega što je ikad odsvirano u Jugoslaviji.

Možda neko drugi ima dovoljno živaca da se raspravlja, ja nemam. Sve najbolje! :thumbup:
Last edited by guruguru95 on 04/08/2022 01:41, edited 2 times in total.
Piaty

#967 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Ok...ove Deutsch grupe zna cijeli svijet tako da ti ovo nije Crvena jabuka. Ove manje poznatije, a 16 puta bolje od Crvene jabuke ili Valentina, necu ni napisati.

Rammstein
Eloy
Scorpions
Kraftwerk
Can
Helloween
Accept
Tokio Hotel
Oomph
Die Toten Hose
Guano Apes
Die Apokalptysche Reiter
Kreator
Neu!
Die Arzte

Ovo zna cijeli svijet, a ja bih ti mogao nabrojati još bar 20 heavy metal bandova (obzirom da to slušam) koje isto tako zna čovjek na svakom ćošku svijeta ali eto ne znam hoće li to tebi išta značiti.
Sve mi se čini da ti nisi uopće upoznat sa ovim ali za ove nabrojane će ti i Portugalac, i Pakistanac, i Japanac, i Brazilac, i Australijanac, i Kanadjanin, i stanovnik Šri Lanke... pa i Bošnjak reći da su svjetski giganti.
Piaty

#968 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Piaty »

Ojjjjn pa skandinavija :evil:

Pa ja to totalno zaboravio. Šta tek reći o tome. Ako uključimo tu skandinavski heavy metal, onda Skandinavija šiša i Njemačku.
Titan9

#969 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:23
Titan9 wrote: 03/08/2022 18:18

ti ne znas razlikovati gitaru od lopate ali vidim da znas provocirati .
Nisam neko ko voli da se mnogo raspravlja, a vidim da si prema svima ovdje nastupio sa vrlo kurčevitim stavom. Ne pada mi na pamet da ti sad nabrajam stotine i stotine njemačkih, holandskih, italijanskih, francuskih, skandinavskih, poljskih, kanadskih, irskih, australijskih i brojnih drugih muzičara koji su doktori nauka za našu pop rock scenu. Možda neko drugi ima dovoljno živaca da se raspravlja, ja nemam. Sve najbolje! :thumbup:
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:34, edited 1 time in total.
Titan9

#970 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

Piaty wrote: 03/08/2022 18:27 Ok...ove Deutsch grupe zna cijeli svijet tako da ti ovo nije Crvena jabuka. Ove manje poznatije, a 16 puta bolje od Crvene jabuke ili Valentina, necu ni napisati.

Rammstein
Eloy
Scorpions
Kraftwerk
Can
Helloween
Accept
Tokio Hotel
Oomph
Die Toten Hose
Guano Apes
Die Apokalptysche Reiter
Kreator
Neu!
Die Arzte

Ovo zna cijeli svijet, a ja bih ti mogao nabrojati još bar 20 heavy metal bandova (obzirom da to slušam) koje isto tako zna čovjek na svakom ćošku svijeta ali eto ne znam hoće li to tebi išta značiti.
Sve mi se čini da ti nisi uopće upoznat sa ovim ali za ove nabrojane će ti i Portugalac, i Pakistanac, i Japanac, i Brazilac, i Australijanac, i Kanadjanin, i stanovnik Šri Lanke... pa i Bošnjak reći da su svjetski giganti.
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:35, edited 2 times in total.
guruguru95

#971 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Piaty wrote: 03/08/2022 18:27 Ok...ove Deutsch grupe zna cijeli svijet tako da ti ovo nije Crvena jabuka. Ove manje poznatije, a 16 puta bolje od Crvene jabuke ili Valentina, necu ni napisati.

Rammstein
Eloy
Scorpions
Kraftwerk
Can
Helloween
Accept
Tokio Hotel
Oomph
Die Toten Hose
Guano Apes
Die Apokalptysche Reiter
Kreator
Neu!
Die Arzte

Bravo :thumbup: Dodao bih još i Tangerine Dream kao jedan od najznačajnijih bendova za razvoj moderne muzike, ili naprimjer Amon Duul, Klaus Schulze, i naravno Guru Guru :gunjastajl:
guruguru95

#972 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 03/08/2022 18:30
guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:23

Nisam neko ko voli da se mnogo raspravlja, a vidim da si prema svima ovdje nastupio sa vrlo kurčevitim stavom. Ne pada mi na pamet da ti sad nabrajam stotine i stotine njemačkih, holandskih, italijanskih, francuskih, skandinavskih, poljskih, kanadskih, irskih, australijskih i brojnih drugih muzičara koji su doktori nauka za našu pop rock scenu. Možda neko drugi ima dovoljno živaca da se raspravlja, ja nemam. Sve najbolje! :thumbup:
ti slusao poljske pjevace i grupe ??? i holandske i danske i finske ??? jedino na evroviziji :lol:
Pošto voliš Leb i sol, poslušaj malo poljski SBB, čehoslovački Modry Efekt, holandski Focus i Jana Akkermana, danski Secret Oyster, njemački Embryo, ili italijansku grupu Area.... Topla preporuka :thumbup:
Last edited by guruguru95 on 03/08/2022 19:51, edited 2 times in total.
Titan9

#973 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by Titan9 »

guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:35
Titan9 wrote: 03/08/2022 18:30
ti slusao poljske pjevace i grupe ??? i holandske i danske i finske ??? jedino na evroviziji :lol:
Halo ba zaobiđi me. :thumbup: :run:
...
Last edited by Titan9 on 04/08/2022 12:36, edited 1 time in total.
guruguru95

#974 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by guruguru95 »

Titan9 wrote: 03/08/2022 18:44
guruguru95 wrote: 03/08/2022 18:35

Halo ba zaobiđi me. :thumbup: :run:
Ti si mene pronas´o a ne ja tebe ba ... ti si se meni prvi obartio a ne ja tebi ba ! halo ba, ti si se meni nakacio a ne ja tebi !! ti citiras mene a ne ja tebe ! Ti prvi si poceo a ne ja ! pogledaj samo tvoj nick name .....dvaput mudrac . 2 X guru , halo ba .......
ko te zvao ????
Ponavljam, zaobiđi me, ne želim raspravu. Znaš li ti uopšte šta znači ovo guruguru, stručnjak?

Odgovorio sam ti jer si ovdje uletio sa vrlo bahatim, bezobraznim i kurčevitim stavom, omalovažavajući muzičko znanje drugih forumaša. Doviđenja!
Last edited by guruguru95 on 03/08/2022 18:52, edited 1 time in total.
So What!

#975 Re: Muzicka scena bivse Jugoslavije

Post by So What! »

Rammstein
Eloy
Scorpions
Kraftwerk
Can
Helloween
Accept
Tokio Hotel
Oomph
Die Toten Hose
Guano Apes
Die Apokalptysche Reiter
Kreator
Neu!
Die Arzte

Jooo dobre teme, ima teutonic thrash metal Big 4; Kreator, Destruction, Tankard i Sodom, heavz ikone poput Axel Rudi Pella, Angele Gossow iz Arch Enemya, Doro Pesch itd ..., zatim tri ikone filmske muzike Hans Zimmer i Ramin Djavadi (rodjen tamo, živio, školovao se, muziku pravio itd ... i Max Richter. Tu su i neki pop projekti poput Zedd-a, Cascade i Enigme te onda gomila elektro ikona poput Paul Van Dyka i Scootera.

Finska je za tako malu zemlju puna nekih muzičkih ikona, meni odmah naumpada Nightwish, HIM, Apocalyptica, The Rasmus, Stratovarius, Children of Bodom, Leningrad Cowboys, Lordi, Sonata Arctica, a onda ove ikone našeg djetinjstva Bomfunk MCs (Freestyler - Rakamakafon), Darude (Sandstorm) itd ...
Post Reply