Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Oticon

#951 Re: Bášča

Post by Oticon »

Samo me jos zanima da li neko stavlja onaj krec u zemlju, onaj krec sto se korisiti za zidanje, maltanje, kakav je njegov efekat?
Armine...ja sam ove godine prvi put na prekopan vrt posula kreč za zidanje...prije frezananja. Dok sam prekopavala bilo je na puno mjesta leglo sitnih puževa. Prošle godine sam pretjerala sa stajnjakom pa mi je vrt prepun raznih životinjica. Stari komšija koji svake godine posipa taj kreč mi je rekao da tako napravim...jer je svrha kreča da uništi legla nepoželjnih "hajvančića" u zemlji... ali ne i sitne gliste koje prerađuju zemlju. Ja sam poslušala... jer je on agronom...pa valjda zna bolje nego ja.
Za plastenik :thumbup: . Ja imam namjeru sledeće godine praviti istih dimenzija 6 x 4. Pratiću ove godine kako napreduje tvoj plastenik i učiti.
Što se tiče onog što sam posijala...sve je niklo ali nekako slabo napreduje...još uvijek je sve sitno. Patlidžan, fafarone i slatke fafarone sam pikirala, a paradajiz ću sutra-prekosutra pikirati.
Što se tiče karfiola i brokula imam osjećaj da je rasad podivljao...visok je nekih 7-8 cm a posijala sam ga prije 10 dana...tako da nemam pojma kad ga trebam pikirati.
wewa

#952 Re: Bášča

Post by wewa »

obnovila i ja svoje cvjecke :)
Image
Oticon

#953 Re: Bášča

Post by Oticon »

Image]
Moram samo skontati koja je faza...da se popenjem na terasu po pelcere. :wink:
wewa

#954 Re: Bášča

Post by wewa »

Oticon wrote:Image]
:D nek se malo prime, pa bujrum :D
Oticon

#955 Re: Bášča

Post by Oticon »

:D nek se malo prime, pa bujrum :D
:thumbup:
Mu'min

#956 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
Meni draga osoba, sličnog hobby. Doduše on se time bavi profesionalno. :)
Mu'min

#957 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prezimljavanje sadnica postaje zanimljivo... :)
.::Pogledaj::.
vrtlar

#958 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
Samo me jos zanima da li neko stavlja onaj krec u zemlju, onaj krec sto se korisiti za zidanje, maltanje, kakav je njegov efekat?
Armine...ja sam ove godine prvi put na prekopan vrt posula kreč za zidanje...prije frezananja. Dok sam prekopavala bilo je na puno mjesta leglo sitnih puževa. Prošle godine sam pretjerala sa stajnjakom pa mi je vrt prepun raznih životinjica. Stari komšija koji svake godine posipa taj kreč mi je rekao da tako napravim...jer je svrha kreča da uništi legla nepoželjnih "hajvančića" u zemlji... ali ne i sitne gliste koje prerađuju zemlju. Ja sam poslušala... jer je on agronom...pa valjda zna bolje nego ja.
Za plastenik :thumbup: . Ja imam namjeru sledeće godine praviti istih dimenzija 6 x 4. Pratiću ove godine kako napreduje tvoj plastenik i učiti.
Što se tiče onog što sam posijala...sve je niklo ali nekako slabo napreduje...još uvijek je sve sitno. Patlidžan, fafarone i slatke fafarone sam pikirala, a paradajiz ću sutra-prekosutra pikirati.
Što se tiče karfiola i brokula imam osjećaj da je rasad podivljao...visok je nekih 7-8 cm a posijala sam ga prije 10 dana...tako da nemam pojma kad ga trebam pikirati.

Ja ti preporucujem da plastenik pravis u jesen.Iskopaj u dubinu do 60 cm i stavi stajsko djubrivo,slame i odozgo isitni na manje komade negasenog kreca.Vrati zemlju i napravi plastenik.U taj plastenik posij psenicu i ostavi do proljeca kad pocinje sezona sadnje.Naravno ti mozes i ranije poceti sa presadima u plasteniku.Negaseni krec se upali i on upali slamu koja tinja i daje toplotu u plasteniku, i ubija sve bolesti.I ako u takav plastenik stavis paradajz i krastavice neces moci da naberes koliko rodi.A ko nema plastenik moze praviti tople lijehe na isti ili slican nacin.Za karfiol i brokoli sacekaj da naraste do 15 cm i direktno ga u lijehe stavljaj.
platen91

#959 Re: Bášča

Post by platen91 »

Da li neko zna mogu li se gdje kupiti ili naručiti sadnice šparoge jer da bi mogli brati šparogu iz sjemena potrebno je 3 sezone uključujući godinu koje se zasade a kako sam čuo sadnice ovo skrate za godinu ili čak dvije ?
Oticon

#960 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ja ti preporucujem da plastenik pravis u jesen.Iskopaj u dubinu do 60 cm i stavi stajsko djubrivo,slame i odozgo isitni na manje komade negasenog kreca.Vrati zemlju i napravi plastenik.U taj plastenik posij psenicu i ostavi do proljeca kad pocinje sezona sadnje.Naravno ti mozes i ranije poceti sa presadima u plasteniku.Negaseni krec se upali i on upali slamu koja tinja i daje toplotu u plasteniku, i ubija sve bolesti.I ako u takav plastenik stavis paradajz i krastavice neces moci da naberes koliko rodi.A ko nema plastenik moze praviti tople lijehe na isti ili slican nacin.Za karfiol i brokoli sacekaj da naraste do 15 cm i direktno ga u lijehe stavljaj.
Hvala Vrtlar...poslušaću savjet. Nadam se da će do jeseni moj krov biti gotov pa će i MM skloniti rogove i grede iz djela vrta koji je planiran za plastenik. Još se moram raspitati gdje da nabavim slamu i pšenicu za sijanje.
Hvala i za karfiol i brokoli... obzirom da sam stavila dosta sjemenki u male posude...da li preporučuješ da malo razrijedim jer pola što je niklo ne mislim saditi u baštu...inače bi mi trebao vrt kao stadion. :lol:
Mu'min

#961 Paprike 2012

Post by Mu'min »

Evo mog "rasadnjaka" na balkonu.
Slatke paprike.

Image
safran

#962 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:Image]
Hahaha, meš'čini dijagonalno od mene :lol: :lol: :lol:
safran

#963 Re: Bášča

Post by safran »

Evo izvještaja da me vrtlar i Mumin prestanu prozivati. Luk konačno uzemljen, pravi se topla lijeha - za dan dva bi trebala biti gotova. Prepikiran Heinz, San Piere i volovsko srce - ostali tokom vikenda. Paprike nešto pate - fafarončići ko lutke. Celer isklijao rotkvice također. Inače smo svi momački prehlađeni - suvenir iz Tuzle. Nije normalno kako je tamo toplo u stanovima a i vani. Nije ni čudo što Mumin planira pipun sadit ovih dana.
Mu'min

#964 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Safran

svaka časta na ovako vrijednim rukama. Vidim čitava lista radova. Znači Oticon sada ima konkurenciju. :)
A bila si u Tuzli? Nu, nu. :)

I draga kolegica FSR-ovka, koristite pogrešnu agro-terminologiju. :D
Ja sam rekao da nijjetim SIJATI i ne saditi. :) Pa nije Tuzla predgrađe Meke, da se može dinja saditi u martu. :)
Oticon

#965 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ma...i meš'čini isto dijagonalno od mene, ali hajde znaj kad je svaki parking isti...moramo pitati wewa je li bliže Toplani ili Bingu ili nek pošalje sliku iz grugog ugla? A i mogli bi organizovati mjesto susreta na raskrsnici...znak prepoznavanja čaša od jogurta sa sadnicom :lol:
Oticon

#966 Re: Bášča

Post by Oticon »

Ja sam rekao da nijjetim SIJATI i ne saditi. :) Pa nije Tuzla predgrađe Meke, da se može dinja saditi u martu. :)
Ma Mumine...ti nijjeti kako hoćeš...ali kad vidim tvoj rasad :thumbup: padam u očaj :sad: ...kod mene neće biti takav ni za mjesec dana.
Skontah da su mi Safran i wewa u "faznom" komšiluku...pa kad se udružimo na raskrsnici ti i Vrtlar ćete nas pitati za savjete :-) , a još kad organizujemo na istom mjestu razmjenu sadnica...moraće raskrsnicu seliti na drugu lokaciju :lol:
Ja sam okopala i okrečila voće, prekopala i izfrezala bašču... luk ću danas poslje posla posaditi ( nije mi vrijeme išlo na ruku kao Tuzlacima)... a ostalo ću se načekati jer mi je ono što sam posijala toliko sitno da nisam sigurna hoće li šta od toga biti.
safran

#967 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:
Ma...i meš'čini isto dijagonalno od mene, ali hajde znaj kad je svaki parking isti...moramo pitati wewa je li bliže Toplani ili Bingu ili nek pošalje sliku iz grugog ugla? A i mogli bi organizovati mjesto susreta na raskrsnici...znak prepoznavanja čaša od jogurta sa sadnicom :lol:
Ma upao joj u kadar onaj ogromni šaht iznad raskrsnice - wewa pogledom nadesno kontroliše rad Toplana. Ja sam sad raseljeno lice sa AP - udala se :lol: :lol: :lol: :lol:
wewa

#968 Re: Bášča

Post by wewa »

safran wrote:
Oticon wrote:
Ma upao joj u kadar onaj ogromni šaht iznad raskrsnice - wewa pogledom nadesno kontroliše rad Toplana. Ja sam sad raseljeno lice sa AP - udala se :lol: :lol: :lol: :lol:
aaaaaaaaaaaaa, nisam znala da su bastovanke 'vol'ke mahaluse :lol:

jest, jest, blago udesno mi je toplana :D nadjemo se ispred binga u onom kaficu pa se djoramo za pelcere :D
safran

#969 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:Safran

svaka časta na ovako vrijednim rukama. Vidim čitava lista radova. Znači Oticon sada ima konkurenciju. :)
A bila si u Tuzli? Nu, nu. :)

I draga kolegica FSR-ovka, koristite pogrešnu agro-terminologiju. :D
Ma bila u TZ - bjaaaaažiiiii, svakog proljeća poslije TZ 5 dana bolovanja minimum - ma kod vas proljeće brat-bratu 2 sedmice ranije dođe. Ne znam kako kod tebe ali kod mene tikva, krastavci i slične biljčice tako brzo proklijaju i izniknu da sam ja odustala od tog posla, ravno u zemlju i onda nema problema sa izduživanjem. Inače, ti izgleda imaš plaho dobar balkon, kod mene je stanje sa svjetlošću izrazito loše. Trenutno sam ukinula djetetu radni sto da bi paradajzu obezbjedila dovoljno svjetla.
Mu'min

#970 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Info za mušku ekipu ove teme:
Tek sada neće biti nikavih radova na bašti, kad se ove razkahvenišu. :lol:
Mu'min

#971 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Ma Mumine...ti nijjeti kako hoćeš...ali kad vidim tvoj rasad :thumbup: padam u očaj :sad: ...kod mene neće biti takav ni za mjesec dana.
Ja sam to sijao 8. FEB ove godine i sve to imam u stanu, sad pomalo na zastakljenom balkonu. Ništa extra.
Samo treba rano početi i gledati da šta ne zezneš kod zalijevanja i temperatura.
safran

#972 Re: Bášča

Post by safran »

wewa wrote:
safran wrote:
Oticon wrote: Ma upao joj u kadar onaj ogromni šaht iznad raskrsnice - wewa pogledom nadesno kontroliše rad Toplana. Ja sam sad raseljeno lice sa AP - udala se :lol: :lol: :lol: :lol:

jest, jest, blago udesno mi je toplana :D nadjemo se ispred binga u onom kaficu pa se djoramo za pelcere :D
Pa kad malo prokontaš nigdje u gradu nema betona ko na našem dragom AP - logično je da smo željni zemlje. Kafić u Bingu ne radi, ima Aspek a u konačnici, još malo pa livadaaaaaaaaa.
safran

#973 Re: Bášča

Post by safran »

Mu'min wrote:Info za mušku ekipu ove teme:
Tek sada neće biti nikavih radova na bašti, kad se ove razkahvenišu. :lol:
Čuj "ove" a od njega ne možeš do rječi doći tj. post poslati. Pa kahva, kafa, kava a bogami i piva najbolje liježe kad se čovjek a i žena dobro umori.
Mu'min

#974 Re: Bášča

Post by Mu'min »

safran wrote:Inače, ti izgleda imaš plaho dobar balkon, kod mene je stanje sa svjetlošću izrazito loše. Trenutno sam ukinula djetetu radni sto da bi paradajzu obezbjedila dovoljno svjetla.
Balkon je zastakljen pa je malo toplije nego na otvorenom al još uvijek nedovoljno, da bi se to koristilo čitavu godinu.

SAFRAN:
Ma nije nama krivo što ćete vi skrnuti već što nas niko ne zove. :D
Oticon

#975 Re: Bášča

Post by Oticon »

Eno sad...još ćemo biti u istom ulazu :lol: Još samo da provjerimo kad nam ovu "mladu " što se udala pa razgulila iz faze efendija pusti da svrati na "rodnu adresu" ide djoranje pelcera.
Post Reply