Mobilni all about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Aurora Borealis

#951 Re: Mobilni all about

Post by Aurora Borealis »

Pff... a meni niko nista da preporuci :( Da uzimam N seriju ili ne? :oops:
citroen

#952 Re: Mobilni all about

Post by citroen »

Aurora Borealis wrote:Pff... a meni niko nista da preporuci :( Da uzimam N seriju ili ne? :oops:
Mozda da probas sa Samsung wave S8500,bolji je od N97 mini u svakom pogledu izuzev navigacije ali i to ce doci na svoje.. :wink:
beco

#953 Re: Mobilni all about

Post by beco »

citroen wrote:
Aurora Borealis wrote:Pff... a meni niko nista da preporuci :( Da uzimam N seriju ili ne? :oops:
Mozda da probas sa Samsung wave S8500,bolji je od N97 mini u svakom pogledu izuzev navigacije ali i to ce doci na svoje.. :wink:
N97 nisam imao, koristio ga vise puta jesam, prilicno glomazan i pomalo prevaziden telefon vec sada koji iz Bog zna koji razloga drzi cijenu, imao je fabricke neke bugove je li to kasnije ispravljeno ne znam.

Imam Samsung s8500, mozda sam malo subjektivan, jer sklon sam ovom modelu traziti previse olako mane (imao HTC Legend pa ostao bez njega pa mora uzeti S8500). Dizajn super, ekran predobar, kamera posebno video predobra, baterija za divno cudo u eri smartphonova drzi 3-4 dana. Softwear je problem i ako ima mnogo stvari preinstaliranih u sebi za sto bi se recimo moralo kod Androida skidati app, jednostvano je pre rigidan, pada na sitnicama tipa glupih widgeta, nedovoljno aplikacija, browser ispod prosjeka, fb app o Boze koje je to sr.... zivi uzas za koristiti, nema Im app, jedino pohvalno za softwear mogu reci da pristojno izgleda. Sto se tice softweara dolazi Bada 2.0 u septemru pa cemo vidjeti sta ce biti.
Zvek

#954 Re: Mobilni all about

Post by Zvek »

Kao bivši zaposleni u Nokiji i neko ko je rođen u Finskoj, veoma me rastužuje stanje u kojem je Nokia sada. Pisao sam kada sam čuo o partnerstvu sa Microsoftom da me je to veoma iznenadilo i osećao sam da to nije najbolje rešenje za smatfon strategiju Nokije, ali takođe razumem zbog čega je takva odluka doneta, i da im moramo dati šansu.

Oni koji veruju u Microsoft-Nokia partnerstvo vide najvećeg proizvođača telefona, koji se borio sa problemom softvera, koji se pridružuje najvećoj softverskoj kompaniji (koji se sama borila sa svojim projektom mobilnog telefona, Micorosoft Kin). Oni misle da ova dva giganta mogu formirati savršeno partnerstvo ili približno velikog globalnog giganta, koji kombinuje veštine i talente oba.

Sa druge strane, osećaj da, iako je to tačno, nedavni koraci koje su preduzele ove kompanije urušavaju šansu za ovo partnerstvo. Kada je Nokia objavila da napušta razvoj sopstvenog Symbian operativnog sistema i prebacivanje svih smartfona na Microsoft Windows Phone OS, to je u istom momentu učinilo sve postojeće Symbian Nokia uređaje zastarelim. To se zove "Ozborn sindrom".

To znači da su odmah u februaru 2011. čak najmoderniji i najsvežije predstavljeni Nokia telefoni, kao što su N8 i E7, bili viđeni kao zastareli i njihova prodaja je propala. Da je bilo šanse da se u prodaji ubrzo pojave Microsoft telefoni, to ne bi bio dugoročan problem, ali znamo da prvi Microsoft telefoni iz Nokije neće biti isporučeni pre kraja ove godine, i samo u nekim zemljama do Božića. To znači da će gotovo sav Nokijin profit, koji dobijaju od svoje smartfon jedinice, nestao preko noći. Plašim se da Nokia ne može preživeti do kraja godine, zato što izveštaji govore da su mnogi operateri stopirali prodaju Nokia smartfona i time zapravo bojkotovali prodaju.

Nokia je bila profitabilna kompanija i imala velike novčane rezerve. Ona će možda preživeti do kraja godine koristeći njih. Ali, sada čujemo da je Microsoft kupio Skype. Nažalost, mislim da to znači kraj Microsoft baziranih smartfona, zato što mobilni operateri mrze Skype. Pa, ako je Microsoft kompanija koja poseduje Skype, operateri neće želeti da podržavaju uređaje koje Microsoft prodaje. A sada će ti Microsoft telefoni koje Nokia želi da proda odjednom postati nepoželjni. Američke novine, kao što su San Francisco Chronicle i Boston Globe, nedavno su izveštavale o bojkotu Microsoft telefona.

Tako da sada izgleda kao da je Nokia stavila sva svoja jaja u korpu, a ona se odjednom slomila. Plašim se da će vesti iz Nokije biti sve lošije u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, i da će vrednost akcija ove kompanije nastaviti da pada. Ako se tako nastavi, Nokia će ubrzo biti prodata nekom od svojih rivala.

Nokia ima vredne delove kao što je distribuciona mreža, fabrike, patent portfolio i bilo koji veliki rival kao što su Samsung ili ZTE što se proizvođača tiče, ili Google i MS u softveru ili HP i Dell u kompj sektoru može poželeti da kupi delove Nokije i proda ostalo.

http://www.b92.net/tehnopolis/intervjui ... _id=523284
Znači Nokia definitvno ove godine gubi 1. mjesto na tržištu mobilnih telefona.
Aurora Borealis

#955 Re: Mobilni all about

Post by Aurora Borealis »

beco wrote:
citroen wrote:
N97 nisam imao, koristio ga vise puta jesam, prilicno glomazan i pomalo prevaziden telefon vec sada koji iz Bog zna koji razloga drzi cijenu, imao je fabricke neke bugove je li to kasnije ispravljeno ne znam.

Imam Samsung s8500, mozda sam malo subjektivan, jer sklon sam ovom modelu traziti previse olako mane (imao HTC Legend pa ostao bez njega pa mora uzeti S8500). Dizajn super, ekran predobar, kamera posebno video predobra, baterija za divno cudo u eri smartphonova drzi 3-4 dana. Softwear je problem i ako ima mnogo stvari preinstaliranih u sebi za sto bi se recimo moralo kod Androida skidati app, jednostvano je pre rigidan, pada na sitnicama tipa glupih widgeta, nedovoljno aplikacija, browser ispod prosjeka, fb app o Boze koje je to sr.... zivi uzas za koristiti, nema Im app, jedino pohvalno za softwear mogu reci da pristojno izgleda. Sto se tice softweara dolazi Bada 2.0 u septemru pa cemo vidjeti sta ce biti.
Hmm.. na kraju cu se odluciti za Samsung 5230 Star. Citala sam recenzije korisnika po netu, i zadovoljni su. Jednostavan za koristiti, baterija isto tako 3-4 dana traje. Kamera solidna, mada meni treba samo za osnovnih funkcija. Ne mislim igrati igrice ni downoladovati nista preko njega.

Sta mi preporucujes, da uzmem novi u radnji ili preko pik.ba i slicnih stranica? Sori na mozda trivijalnim pitanjima ali sam laik za tehnologiju.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#956 Re: Mobilni all about

Post by anthraxQ »

midelem wrote:Evo nove stranice sa promocijom popusta u BiH: http://www.superpopust.ba

Imaju veliku ponudu mobitela.
skupo brate, kakav je to popust.

bil ko kupio nokiu 5230? sve na pp.
beco

#957 Re: Mobilni all about

Post by beco »

[/quote]

Hmm.. na kraju cu se odluciti za Samsung 5230 Star. Citala sam recenzije korisnika po netu, i zadovoljni su. Jednostavan za koristiti, baterija isto tako 3-4 dana traje. Kamera solidna, mada meni treba samo za osnovnih funkcija. Ne mislim igrati igrice ni downoladovati nista preko njega.

Sta mi preporucujes, da uzmem novi u radnji ili preko pik .ba i slicnih stranica? Sori na mozda trivijalnim pitanjima ali sam laik za tehnologiju.[/quote]

O tom mobitelu ne znam nista. Nemam iskustva kupivine bas mobitela preko Pik, ja bi nekako radije kupio u radnji
burekodsira

#958 Re: Mobilni all about

Post by burekodsira »

sgs2 je na androidu kao sto si vec rekao i android sam po sebi nudi google maps, locations, latitude, navigation. za sve to ti je potrebna internet veza. inace imas masu navigacionih sistema (sa offline kartama) za kupiti preko marketa - ili se snaci na druge nacine ;)

ja koristim iGO navigaciju koja je jedna od boljih za nase podrucje i karte postoje za cjelu evropu. (ne proizvodi se vise ali guglaj malo naces ga)

dodatno moze preko raznoraznih sajtova nabaviti npr i POIs (point of interest) i dodati navigaciji pa ce ti na kartama npr automatski prikazati gdje je sljedeca benzinska pumpa ili shopping centar ili sl.
alcho

#959 Re: Mobilni all about

Post by alcho »

Uh ne uzimaj N97 ni pod razno. To je najvece smece koje sam u zivotu imao i zbog njega vise nikad necu uzeti Nokiu.
Beauty01

#960 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

Jedno pitanje. Kupila sam Nokiu x6, pa me zanima treba li formiranje baterije?
Prije ovog' sam imala LG, kojem nisam formirala bateriju, i onda me vjecito baterija zezala...
Qler

#961 Re: Mobilni all about

Post by Qler »

Nije mi jasno kako ljudi vise ne nauce, nema vise formiranja baterija. To je bilo na Nokiama 3210, pa i 3310 su imale litiumske baterije koje nije trebalo formirati. Ne mogu da vjerujem da se 10 godina povlaci ta teorija o formiranju baterije.

NEMA FORMIRANJA BATERIJA NA MOBITELIMA. Nikakvim, nebitno vise marka, model, klasa, velicina displaya, broj tipki, boja zadnjeg poklopca, mjeseceva faza, nista, nebitno, nema vise formiranja baterija. :run:
Beauty01

#962 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

hahahaha eh hvala ti :D Sad sam naucila :)
Ali moram reci da kad sam kupovala LG, da je prodavac napomenuo da moram formirati bateriju.
Zato sam se pitala treba li i za Nokiu... U uputstvu pise da je baterija djelomicno u tvornici napunjena, da treba napuniti do kraja i to je to. Ali bolje pitati nego skitati :D
burekodsira

#963 Re: Mobilni all about

Post by burekodsira »

Beauty01 wrote:hahahaha eh hvala ti :D Sad sam naucila :)
Ali moram reci da kad sam kupovala LG, da je prodavac napomenuo da moram formirati bateriju.
Zato sam se pitala treba li i za Nokiu... U uputstvu pise da je baterija djelomicno u tvornici napunjena, da treba napuniti do kraja i to je to. Ali bolje pitati nego skitati :D

u sustini je formiranje ionako samo trosenje dok se ne ugasi pa punjenje do vrha i tako par puta i vozdra :D sve baj d vej
Beauty01

#964 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

burekodsira wrote:
Beauty01 wrote:hahahaha eh hvala ti :D Sad sam naucila :)

u sustini je formiranje ionako samo trosenje dok se ne ugasi pa punjenje do vrha i tako par puta i vozdra :D sve baj d vej
Ma ja, ionako ne bih punila tacno 12 sati... :)
Beauty01

#965 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

Jos jedno pitanje :)
Koliko su sigurne free teme za mobitel skinute s neke desete web stranice?
Qler

#966 Re: Mobilni all about

Post by Qler »

mobile9, zedge, to su neke provjerene. ali u glavnom, neces pogrijesiti nigdje da ih skines...
Beauty01

#967 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

Qler wrote:mobile9, zedge, to su neke provjerene. ali u glavnom, neces pogrijesiti nigdje da ih skines...
E 'fala ti puno :D
Averus

#968 Re: Mobilni all about

Post by Averus »

Qler wrote:mobile9, zedge, to su neke provjerene. ali u glavnom, neces pogrijesiti nigdje da ih skines...
mobile9.com meni najbolji sajt! :)
Beauty01

#969 Re: Mobilni all about

Post by Beauty01 »

NenjiA wrote:
mobile9.com meni najbolji sajt! :)
Meni je vazno samo da znam koje teme su 100% provjerene da nece ostetiti mob.
Hvala ti, skinut cu s te stranice :)
idealnolosa

#970 Re: Mobilni all about

Post by idealnolosa »

Zanima me ima li iko da prodaje SE c901?Bas mi je potreban taj telefon.Ili ako neko zna gdej se moze kupiti neka mi javi,na carsiji nema.Naravno,polovan jer se nov posebno tesko moze naci
ala7

#971 Re: Mobilni all about

Post by ala7 »

Gdje mogu kupiti micro SD memorijsku karticu 1GB ili 2GB.. Potrebna mi je nova (za Nokia 6303) jer mi se ova sto je koristim zakljucala nekako , lokacija Sarajevo.. Pozdrav
idealnolosa

#972 Re: Mobilni all about

Post by idealnolosa »

Mozes je kupiti u svakoj prodavnici gdje ima mobitela na prodaju ili gdje se mobitelči popravljaju.
Ja sam nabavila SE Satio i pozitivno se iznenadila.Mobitel je fantastican,slike da ne govorim :thumbup:
cappy_tempo

#973 Re: Mobilni all about

Post by cappy_tempo »

dobih juce nokiu x6 i nokia ko nokia mi beze ali prebacih neke muzike i kad odem u galeriju-sve pjesme nema ovih pjesama sto sam ubacio i onda mora tamo ici u "ured" pa upravljanje datotekama i tamo u folderu muzika nadjem pjesme koje sam ubacio. prije ovoga sam C5 nokiu nosao i kad ubacim pjesme stoje mi u galerija-pjesme-sve pjesme,a sad na X6 nema toga pa ima li kakva finta da ih prebacim u galeriju?
idealnolosa

#974 Re: Mobilni all about

Post by idealnolosa »

Da li je iko imao Sony Ericsson c905?Vidim da su mu slike kao kod digitalca.Ako neko jeste ili je cuo sta o tom telefonu neka mi javi,imam priliku da ga kupim polovnog ali ispravnog za manje pare pa mi treba savjet.Ja sam se bila zagrijala za c901.Koji je bolji i koja rijec o tim telefonima ako iko ista zna.Hvala
cappy_tempo

#975 Re: Mobilni all about

Post by cappy_tempo »

cappy_tempo wrote:dobih juce nokiu x6 i nokia ko nokia mi beze ali prebacih neke muzike i kad odem u galeriju-sve pjesme nema ovih pjesama sto sam ubacio i onda mora tamo ici u "ured" pa upravljanje datotekama i tamo u folderu muzika nadjem pjesme koje sam ubacio. prije ovoga sam C5 nokiu nosao i kad ubacim pjesme stoje mi u galerija-pjesme-sve pjesme,a sad na X6 nema toga pa ima li kakva finta da ih prebacim u galeriju?
jos jedno pitanje na ovo :D nisam odavno cacko update pa me zanima jesu li ga zakomplikovali ili je i dalje ustekaj usb i nek odradi? :D
Post Reply