Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Gorštak

#951 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Gorštak »

Na asosu ima dobrih satova ali cijene nisu ništa specijalno.
Gdje kupujete satove?
mina22sa

#952 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by mina22sa »

Zasto na bookdepository.co.uk kad ukucavam svoju adresu nema Bosne?
somethings

#953 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by somethings »

Koliko bi mi onda došlo carine na čizme vrijednosti 230 maraka (sa poštarinom)? I nek napiše neko kako se tačno to izračunava, da ne pitam ovdje za svaku stvar koja me zanima. :D
poznanik

#954 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

somethings wrote:Koliko bi mi onda došlo carine na čizme vrijednosti 230 maraka (sa poštarinom)? I nek napiše neko kako se tačno to izračunava, da ne pitam ovdje za svaku stvar koja me zanima. :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533
A_A_AKCIJA

#955 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by A_A_AKCIJA »

E da i ja sa vama podjelim moja najnovija iskustva sa FedExom i kupovinom preko interneta.
Naime, unazad dvije godine sam preko njih uvezao nekih 15ak pošiljki i sve je bilo OK do prije par mjeseci. Onda je vjerovatno kriza udarila, pa su ovi naši lokalni FedExovci samoinicijativno odlučili da uvedu taksu od 30 KM po pošiljci. U pitanju je fiksan iznos i ako vaša roba ide na carinu, FedEx će vam naplatiti ovaj iznos. Takođe, ako vam pošiljalac, zbog praktičnosti upakuje pošiljku u 2 paketa pa vas unesreći sa 2 tracking numbera, pogađate, FedEx će vam naplatiti 60 KM. Možda ne zvuči puno, ali u mom slučaju je poskupljivalo isporuku i do 50%. Nema smisla plaćati 30 KM ako me je poštarina iz Amerike koštala 60-70 KM. Napominjem da sam uslugu već platio u Americi i podrazumjeva dostavu na vrata (u cijeni koju plaćaš), a ovo što naši FedExovci naplaćuju je nako.

Kao dodatak čitavoj priči ide i to da sa FedEx-om ne dobijate uslugu koju ste platili prilikom odabira načina isporuke. U svih ovih 15ak slučajeva kada sam naručivao robu, morao sam nositi novac za carinu i PDV u njihovu zgradu na Dobrinji. Iako bi usluga koja se zove FedEx International Economy trebala biti door-to-door, to u ovom slučaju nije. Usluga door-to-door podrazumjeva da oni plate carinu i PDV i naplate je od mene prilikom isporuke. Ovo čak rade ovi iz EMS-a, koji je donedavno bio dosta lošija varijanta. Znači, dođe roba, oni vas nazovu da donesete pare, koje ostavljate uposleniku FedEx-a bez ikakve potvrde, onako na ruke i još vam naplate dodatnih 30 KM (iako ste već platili door to door uslugu). Ako stanujete negdje u gradu, odlazak na Dobrinju i nije baš slika koju zamišljate kada je brza pošta u pitanju.

I treća stvar koja se dešava u zadnje vrijeme je da FedEx uz fakturu koju dobijate od prodavca, prilaže i fakturu poštarine. Ovo carinsku osnovu značajno uvećava, što u mom slučaju FedEx čini totalno nekonkurentnim. Dešava se da stvari koje koštaju 20 dolara carine kao 80 dolara zbog dodavanja poštarine u čitav iznos. Napominjem da donedavno ovo nije bio slučaj. U suštini su sebe degradirali na nivo USPS-a samo što tih par dana koje dobijete u FedEx-ovoj isporuci, platite duplo više. Ostali će vam, ako ništa, sve obaviti na kućnim vratima prilikom isporuke.
Nažalost, još jedan primjer kako od dobre usluge napraviti katastrofalnu, u režiji Bosanaca. Da dodam i neljubaznost osoblja, svaki put kada pitam za detalje pošiljke (zašto je carina i PDV u određenom iznosu isl.) dobijem odgovore u stilu skini-mi-se-s-klinca-pitaj-carinu.

Jedinu nadu polažem na customers service američkog FedEx-a sa kojima sam razmjenio hrpu emailova i poziva na besplatne brojeve (lijepi Skype ), pa možda se nešto i promijeni. Treba li uopšte spominjati koji sam odgovor dobio kada sam se žalio ovima na Dobrinji (u stilu, jarane, tako ti je kako ti je, hoš neš).
BiH_mladi

#956 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by BiH_mladi »

poznanik wrote:
somethings wrote:Koliko bi mi onda došlo carine na čizme vrijednosti 230 maraka (sa poštarinom)? I nek napiše neko kako se tačno to izračunava, da ne pitam ovdje za svaku stvar koja me zanima. :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533
je li ovako nakaradno i sa DHL-om.Ima li neko iskustva sa njihovom dostavom?
kOmpir

#957 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

Mahsuz se registrovao radi ove teme ... znači 1. post :D

Zna li neko zašto se plaća 3,5 KM za preuzimanje paketa na pošti ? Ja sam u dva navrata preuzimao pakete iz Hong Kong-a (DealExtreme, sitno nešto oko 40ak KM, a nije ni glomazno), jednom platio tih 3,5 KM, a drugi put nisam... mada je ipak ovo drugi put bio zaostali dio istog paketa koji je poslat odvojeno.

Naručio sam hrpu sitnica na eBay-u ovih dana, od kesice čaja za 0,35 KM do MP3 player-a od 17,50 KM, pa nema nekog smisla davati 3,50 KM (10x) za onu kesicu čaja.

Zna li neko da li je kako moguće izbjeći to plaćanje ?
alica.k

#958 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

kOmpir wrote:Mahsuz se registrovao radi ove teme ... znači 1. post :D

Zna li neko zašto se plaća 3,5 KM za preuzimanje paketa na pošti ? Ja sam u dva navrata preuzimao pakete iz Hong Kong-a (DealExtreme, sitno nešto oko 40ak KM, a nije ni glomazno), jednom platio tih 3,5 KM, a drugi put nisam... mada je ipak ovo drugi put bio zaostali dio istog paketa koji je poslat odvojeno.

Naručio sam hrpu sitnica na eBay-u ovih dana, od kesice čaja za 0,35 KM do MP3 player-a od 17,50 KM, pa nema nekog smisla davati 3,50 KM (10x) za onu kesicu čaja.

Zna li neko da li je kako moguće izbjeći to plaćanje ?
eh, to je nekakva postarina! znaci postarina koju platis da ti posalju paket s carine na tvoju postu. ja sam se dugo pitala sta je to, dok nisam skontala da mi na zutom papiricu redovno pise carina+postarina. i pitam prosli put kakva postarina kad sam ja vec platila postarinu kad sam kupovala...i on mi objasni ovako.

za ovog gore, DHL je super. istina je da salju oni haman sve na carinu u zadnje vrijeme, ali nema veze, bitno da na vrata donesu i da ja onda to s njima sve rijesim. s fedexom identicno iskustvo...prvo su mi pogresno sracunali carinu jer je cijena bila u HKD a on racunao po USD...i da se nisam sjetila ja da sam platila u HKD morala bih platiti tu smijesnu cifru il vratit paket. onda sam im morala odnijeti te pare tamo...i onda me cikica onako ljepo priupitao jel mi mrsko da sacekam paket, kao, brzo ce to, a vec kasne sa nekim isporukama...na sta sam se ja samo nasmijala i rekla da mi donesu na kucna vrata.
Neelix

#959 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Neelix »

:? meni sa dealextreme uvijek donosili na vrata, i nikad nisam nista placao :D
kOmpir

#960 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

Neelix wrote::? meni sa dealextreme uvijek donosili na vrata, i nikad nisam nista placao :D
Očigledno si osoba sa strpljenjem, za razliku od mene. Ja nisam mogao dočekati pa sam svaki dan svraćao u poštu i pitao ih je li stigao paket. Ako sam ja dobro protumačio riječi alica.k, ovaj moj drugi paket ili nije bio na carini (da li je to uopšte moguće?), ili nije bio "čekiran" na istoj.

Bilo kako bilo, ovih dana, iza praznika, očekujem da mi pošiljke stižu, pa ću vas obavjestiti.
wizzard

#961 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by wizzard »

Pozdrav :)

Da li neko od forumasa zna odgovor:

Platio sam 50 KM carine za jaknu sa asosa. Nije zadovoljila kvalitetom i vracam je nazad. postoje dvije mogucnosti:

1. da ce mi refundirati novac placen za nju,
2. poslati mi drugu jaknu.

u 1. slucaju postoji li mogucnost da povratim carinu i pdv placen za istu?
a u 2. da izbjegnem placanje carine ponovo?
lady____

#962 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

sto se tice brze poste ja sam narucivala nekoliko puta neke stvari iz USA /uglavnom garderoba i neke sitnice/ i gdje god je bila opcija da mi salju UPS-om uzimala sam..doplatim par dolara, dobijem tracking number i nikad nisam cekala duze od 5 radnih dana za dostavu :) uvijek su mi dolazili na vrata i nikad nisam platila carinu il neke dodatne troskove..
poznanik

#963 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

wizzard wrote:Pozdrav :)

Platio sam 50 KM carine za jaknu sa asosa. Nije zadovoljila kvalitetom i vracam je nazad. postoje dvije mogucnosti:

Ranije sam napomenuo da je otvorena tema za slična pitanja - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533

U konkretnom slučaju, kad se radi o povratu neodgovarajuće robe, bez obzira na razlog, potrebno je provesti carinski postupak, ili redovnog izvoza, ili privremenog izvoza.

U prvom slučaju potrebno je dokazati da je predmetna roba zaista ušla u carinsko područje BiH, da je redovno ocarinjena, i da su plaćene sve carinske dadžbine, nakon čega se zahtjevom za povrat carine ulazi u upravni postupak.

U drugom slučaju, kada se roba vraća kao neodgovarajuća, a koja će nakon zamjene biti vraćena, prije izvoznog takođe je prethodno potrebno dokazati uvozni postupak, ali još i obezbjediti popratno pismo ranijeg pošiljaoca da je saglasan da robu primi nazad i da pošalje zamjensku (ovdje postoji zavisnost od vrste robe, jer na neke postoje izdane garancije itd).

U ponovnom uvozu takve robe potrebno je samo priložiti na uvid raniju uvoznu carinsku dokumentaciju, nakon čega će carinik u skraćenom postupku sravniti carinu i novu otpremiti prijemniku.

Potreban je angažman špeditera.

Ne koristi termin "izbjeći plaćanje carine".
marketleader

#964 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

poznanik wrote:
wizzard wrote:Pozdrav :)

Ranije sam napomenuo da je otvorena tema za slična pitanja - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=80533

U konkretnom slučaju, kad se radi o povratu neodgovarajuće robe, bez obzira na razlog, potrebno je provesti carinski postupak, ili redovnog izvoza, ili privremenog izvoza.

U prvom slučaju potrebno je dokazati da je predmetna roba zaista ušla u carinsko područje BiH, da je redovno ocarinjena, i da su plaćene sve carinske dadžbine, nakon čega se zahtjevom za povrat carine ulazi u upravni postupak.

U drugom slučaju, kada se roba vraća kao neodgovarajuća, a koja će nakon zamjene biti vraćena, prije izvoznog takođe je prethodno potrebno dokazati uvozni postupak, ali još i obezbjediti popratno pismo ranijeg pošiljaoca da je saglasan da robu primi nazad i da pošalje zamjensku (ovdje postoji zavisnost od vrste robe, jer na neke postoje izdane garancije itd).

U ponovnom uvozu takve robe potrebno je samo priložiti na uvid raniju uvoznu carinsku dokumentaciju, nakon čega će carinik u skraćenom postupku sravniti carinu i novu otpremiti prijemniku.

Potreban je angažman špeditera.

Ne koristi termin "izbjeći plaćanje carine".
Poznanik - Vrh si, nema dalje. Dosta se trudis da pojasnis raji,a vidim da imas ove carinske procedure,zakone i sl. u malom prstu. Samo napred. :thumbup:
marketleader

#965 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by marketleader »

Raja,sta mislite o ovome.
Kupio sam od jednog lika na ebayu zenski sat jedan,nešto sitno oko 10KM. I on mi je tek stigao nakon 2mjeseca,fol zagubio se pa je on ponovo poslao i tako to. Na kraju krajeva,vazno je da je stigao.

Sad hocu jos da naručim jos dva ista sata. Vidim da taj prodavac sad samo postavlja taj sat na aukciju,a posto je meni mrsko nuditi i cekati 6dana da zavrsi aukcija,pa opet tako za drugi sat, ja sam se njemu obratio da kupim 2 ista sata kao sto sam i prije i po istoj onoj cijeni i da ga stavi na buy it now i da cu uzeti ono normalno na ebayu.

Medutim, on mi odgovara da ima fol problem neki sa accountom (ili sta vec) i da ne moze postaviti sat na buy it now,vec ce mi preko paypala poslati racun na 2 sata i da mu ja platim preko onoga, mimo ebaya, i da ce on meni poslati normalno postom.
Sad nisam to nikad radio i sad ne znam jel mi to sigurno tako, mimo ebaya, ne mogu mu ni feedback ostaviti, ni pokrenuti "case", vec poslati pare i moliti Boga da mi posalje i stigne??? Ima li neko iskustva sa tim?

(NJEGOVA poruka: dear friend , we can send to you, but you cann't buy in ebay now, if you want to buy, please give me your paypal, i will send the invoice to you, please let me know which watch do you want to buy , please give me the item number or name, and quantity. and the shipping day is usually take 10-25 days to receive.)
Feedback mu je 99,1% - 9769transakcija.
kOmpir

#966 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kOmpir »

marketleader wrote:Raja,sta mislite o ovome.
Kupio sam od jednog lika na ebayu zenski sat jedan,nešto sitno oko 10KM. I on mi je tek stigao nakon 2mjeseca,fol zagubio se pa je on ponovo poslao i tako to. Na kraju krajeva,vazno je da je stigao.

Sad hocu jos da naručim jos dva ista sata. Vidim da taj prodavac sad samo postavlja taj sat na aukciju,a posto je meni mrsko nuditi i cekati 6dana da zavrsi aukcija,pa opet tako za drugi sat, ja sam se njemu obratio da kupim 2 ista sata kao sto sam i prije i po istoj onoj cijeni i da ga stavi na buy it now i da cu uzeti ono normalno na ebayu.

Medutim, on mi odgovara da ima fol problem neki sa accountom (ili sta vec) i da ne moze postaviti sat na buy it now,vec ce mi preko paypala poslati racun na 2 sata i da mu ja platim preko onoga, mimo ebaya, i da ce on meni poslati normalno postom.
Sad nisam to nikad radio i sad ne znam jel mi to sigurno tako, mimo ebaya, ne mogu mu ni feedback ostaviti, ni pokrenuti "case", vec poslati pare i moliti Boga da mi posalje i stigne??? Ima li neko iskustva sa tim?

(NJEGOVA poruka: dear friend , we can send to you, but you cann't buy in ebay now, if you want to buy, please give me your paypal, i will send the invoice to you, please let me know which watch do you want to buy , please give me the item number or name, and quantity. and the shipping day is usually take 10-25 days to receive.)
Feedback mu je 99,1% - 9769transakcija.
Iskreno, ne znam ni ja kako bih postupio u tvojoj situaciji, ali mislim da ne bi bilo loše na forum eBay-a postaviti isti upit, ipak tamo su milioni iskusnih ljudi koji će ti znati ponuditi kvalitetan odgovor.
shibonja

#967 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

lady____ wrote:sto se tice brze poste ja sam narucivala nekoliko puta neke stvari iz USA /uglavnom garderoba i neke sitnice/ i gdje god je bila opcija da mi salju UPS-om uzimala sam..doplatim par dolara, dobijem tracking number i nikad nisam cekala duze od 5 radnih dana za dostavu :) uvijek su mi dolazili na vrata i nikad nisam platila carinu il neke dodatne troskove..

UPS je extra ,ja sam prosle hefte oborio rekord ,narucio sam cizme sa schoo.co.uk i stigle su bukvalno za 36 sati .Narucio sam u ponedeljak ujutro stigle su u utorak navecer ,i da nikad nikakvu carinu ili porez nisam placo :-)
bullmastiff

#968 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by bullmastiff »

shibonja wrote:
lady____ wrote:sto se tice brze poste ja sam narucivala nekoliko puta neke stvari iz USA /uglavnom garderoba i neke sitnice/ i gdje god je bila opcija da mi salju UPS-om uzimala sam..doplatim par dolara, dobijem tracking number i nikad nisam cekala duze od 5 radnih dana za dostavu :) uvijek su mi dolazili na vrata i nikad nisam platila carinu il neke dodatne troskove..

UPS je extra ,ja sam prosle hefte oborio rekord ,narucio sam cizme sa schoo.co.uk i stigle su bukvalno za 36 sati .Narucio sam u ponedeljak ujutro stigle su u utorak navecer ,i da nikad nikakvu carinu ili porez nisam placo :-)
kako se tacno steanica zove?
da niej
http://www.schuh.co.uk/
??
lady____

#969 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

shibonja wrote:

pa ako je iz UK nije mi cudno posto je meni iz USA znalo doci za 3 dana..uvijek sam slala nedjeljom ili ponedjeljkom narudzbu da izbjegnem cekanje za vikend i najcesce mi je dolazila roba u cetvrtak ujutro..na vrata! mada ja iskreno u skorije vrijeme nisam narucivala i drago mi je ako jos tako funkcionisu posto sam cekala sada ova snizenja pa da narucim neke sitnice :)
shibonja

#970 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

[qu
pa ako je iz UK nije mi cudno posto je meni iz USA znalo doci za 3 dana..uvijek sam slala nedjeljom ili ponedjeljkom narudzbu da izbjegnem cekanje za vikend i najcesce mi je dolazila roba u cetvrtak ujutro..na vrata! mada ja iskreno u skorije vrijeme nisam narucivala i drago mi je ako jos tako funkcionisu posto sam cekala sada ova snizenja pa da narucim neke sitnice :)[/quote]

Sa koje si americke stranice narucivala stvari ,da dodju za 3 dana ?
shibonja

#971 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

kako se tacno steanica zove?
da niej
http://www.schuh.co.uk/
??[/quote]

Jest ta je , ja sam do sad od njih narucio 15-ak puta ,i uvijek je roba u roku od tri dana maximum stizala na vrata ,imas 10 funti postarine i nikad nista sem toga nisam placao.Evo bas gledam na UPS ,stizu i zenine cizme ,sad u Brniku SLO ,a popodne ce vec biti u SA :)
lady____

#972 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

iz VS sam nekoliko puta i nikad nisam cekala vise od 5 dana, a najcesce 3-4..al sta god da je, ako ide preko UPS-a sve ti je to isto ;) cim narudzba dodje do njih oni to brzo odradjuju
lady____

#973 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by lady____ »

da li je mozda neko narucivo sa lasenza.co.uk ?
ja sam jednom probala i prihvatili su mi narudzbu iako na kraju umjesto da mi zaracunaju shipping £7.95 sto je inace kod njih cijena za Europu, uracunali mi £14.95 kako naplacuju za ostatak svijeta :D ispade mi nismo u Europi, al hajd pomirila se ja s tim..medjutim nakon dva dana na mail stigla mi odbijenica kazu ne isporucuju nikako kod nas! znaci nidje nas na mapi

to je iskreno bilo prije dosta vremena i zanima me da li jos neko ima iskustva posto ima stvarno super stvari, a i cijene su im extra kad su snizenja
ja se ne smijem usudit ponovo da probam jer su mi ovi iz raiffeisen banke jedva dali pare nazad iako sam imala potvrdu i oficijelni mail da je novac odledjen i da ga mogu podic
alica.k

#974 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

lady, htjela sam i ja sa lasenza naruciti, nisu isporucivali kod nas i tako ti je to...
imas lasenzu u bbi...
poznanik

#975 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

lady____ wrote:iz VS sam nekoliko puta i nikad nisam cekala vise od 5 dana, a najcesce 3-4..al sta god da je, ako ide preko UPS-a sve ti je to isto ;) cim narudzba dodje do njih oni to brzo odradjuju
Bitno je razlikovati mjesto narudžbe-kupovine od mjesta isporuke. Ukrcaj robe - isporuka se vrši iz nekog od skladišta koje je najbliže destinaciji kupca, jer je besmisleno da se za svaku pojedinačnu robu trčkara po svijetu, skuplja i otprema kupcu, skupa i preskupa bi tada bila transportna usluga.
Za one proizvode koji kasne u dopremi vjerovatno je krivac vaš nabavljač, jer nije uspio uskladiti stanje robe u skladištima i potražnju, ali dio krivice pada na teret i vozara.
Najčešće pravovremena dostava roba zavisi od ekspeditivnoti vozara (UPS, DHL, TNT, FeDex itd.) i njihove sposobnosti i organizacije posla u zemlji u kojoj se vrši isporuka, zavisi i od pravila i propisa carinskog sistema, zavisi i od karaktera same robe, zavisi i od udaljenosti mjesta u kojem se isporuka izvršava, itd.
U konkretnom slučaju je najvjerovatnije da UPS ima dobru organizaciju i pravilnu saradnju s naručiocem transporta - vašim kupcem, koji opet ima dobro usklađen sistem prodaje i distribucije.
Post Reply