Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
BobRock28

#951 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BobRock28 »

Jel bilo priče o grebanju namještaja i odvikavanju od istog?

Grebu li vaše mačke namještaj ili samo za to predodređene grebalice? Moje dvije (od tri) grebu smo grebalice, dok jedna isključivo grebe moj kauč i svoju fotelju. Sve smo probali, dreku, trljanje grebalica catnipom, mazanje kauča biberom, ljutim sosom i limunom (što funkcioniše neko vrijeme i onda opet jovo nanovo).

JEste imalli sličnih problema i kako ste se s njima nosili?
LaCici

#952 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Maca dosla sebi potpuno, pocela je i da jede, ali je problem sto sad cupa konce, vec je jedan uspjela istrgnuti. NIje prokrvarila ali kako da je odgovorim da ne pokida i ovaj drugi?
erni3

#953 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by erni3 »

minjonja wrote:nisam veterinar, ali mislim da je njima sad endometrijum zadebljan sto bi trebalo znaciti da ce vise krvariti nego inace dok operacije. reci amaru da je u tjeranju, on ce onda postupiti kako treba.

Amar je odmah vidio da je u tjeranju, nisam mu niti trebao govoriti :)

Bambi je sterilizirana i sad spava, pila je malo vode, ali nije nista jela.
Samo, sada, nakon sterilizacije izgleda kao da je izasla iz logora, mrsava totalno. Je l' to normalno?
minjonja

#954 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

LaCici wrote:Maca dosla sebi potpuno, pocela je i da jede, ali je problem sto sad cupa konce, vec je jedan uspjela istrgnuti. NIje prokrvarila ali kako da je odgovorim da ne pokida i ovaj drugi?
ne znam, prsni je vodom, vrisni, nemoj da copa da to da se ne incifira. ja sam bdjela nad svojima da to ne rade. nema ti druge. vidi sa veterinarom bil trebala malo jodom to dezinficirati posto je konac iscupala.
erni3 wrote:
minjonja wrote:nisam veterinar, ali mislim da je njima sad endometrijum zadebljan sto bi trebalo znaciti da ce vise krvariti nego inace dok operacije. reci amaru da je u tjeranju, on ce onda postupiti kako treba.

Amar je odmah vidio da je u tjeranju, nisam mu niti trebao govoriti :)

Bambi je sterilizirana i sad spava, pila je malo vode, ali nije nista jela.
Samo, sada, nakon sterilizacije izgleda kao da je izasla iz logora, mrsava totalno. Je l' to normalno?
operisana je, umorna je, nadrogirana od anestezije. normalno je da izgleda malo olinjalo. izgledace normalno kad dodje sebi.
luna09

#955 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

jel to zbog sezone parenja, ali Amar reče da ovih dana ima pune ruke posla oko sterilizacije.I moja Chupa se isto budalasto ponaša, em mjauče em diže rep ko god da joj se približi.Malo joj se smijemo a malo mi je i žao čini mi se da je sve ovo iscrpljuje.U svakom slučaju ovih dana zovem Amara da obavimo i to pa valjda se riješimo briga.Jadna pola dana sjedila je na prozoru i dozivala komšijske macane.Oni gledaju ali staklo nepremostiva prepreka.Vaši postovi su me ohrabrili da posjetimo Amara što prije iako mi je žao što neće imati svoju djecu(Na ovu opasku Amar se slatko nasmijao)
mali Ninja

#956 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mali Ninja »

treba mi hitno odgovor, kako okupati i osusiti perzijsku macu?
ja2

#957 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ja2 »

Imam macka starog dvije godine. Inace sam ga pokupila sa ulice kao malo mace, ali nikada nisam otisla kod veterinara s njim.
Interesujeme gdje otici, sta treba uraditi vakcine, ciscenje i sta vec i koliko ce me to kostati?

Inace on je tek ovog februara postao spolno aktivan. I veoma je cudan i pomalo agresivan. Inace je maza, ali zadnjih dana uopste mi ne dopusta da ga mazim samo njuska po kuci i promuklo mjauce.
ja2

#958 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ja2 »

semlaca wrote:De mi recite jedan normalan razlog zašto moj ludi mačak već 3 dana 90% vremena provodi u mom crvenom ruksaku? Bukvalno izađe samo da jede i ope' se vrati u ruksak i spava? Jel' to normalno?

haha ovo me podjsjeti na mog macka. U spajzu je nasao jednu veliku papirnu kesu koja je bila na podu i redovno se uvlaci u nju i tu spava.
minjonja

#959 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ja2 wrote:Imam macka starog dvije godine. Inace sam ga pokupila sa ulice kao malo mace, ali nikada nisam otisla kod veterinara s njim.
Interesujeme gdje otici, sta treba uraditi vakcine, ciscenje i sta vec i koliko ce me to kostati?

Inace on je tek ovog februara postao spolno aktivan. I veoma je cudan i pomalo agresivan. Inace je maza, ali zadnjih dana uopste mi ne dopusta da ga mazim samo njuska po kuci i promuklo mjauce.
tablete protiv parazita se moraju davati svaka tri do cetiri mjeseca. jedna tableta kosta 2 marke, a ti dajes samo pola tablete, pa za tri mjeseca ostatak polovine.

vakcina je oko 25 KM i treba se jednom godisnje vakcinisati.

kastracija je 40-60 KM zavisno od veterinara.

ovo ti moze uraditi sve jedan veterinar. imas vetlife, imas privatne veterinare, imas veterinarski fax i imas vet stanice koje ja ne preporucujem.
LaCici

#960 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

Koji je fazon da mi macka lize samo vodu iz kade :?
Stalno joj dajem svjezu vodu ali ona nikad nece da pije iz svoje posude nego ode u kadu ili sudoper i lize. Kako je odvici od toga?
harleyquinn

#961 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by harleyquinn »

LaCici wrote:Koji je fazon da mi macka lize samo vodu iz kade :?
Stalno joj dajem svjezu vodu ali ona nikad nece da pije iz svoje posude nego ode u kadu ili sudoper i lize. Kako je odvici od toga?
i moj macak je to radio, nikako nije htio da pije vodu iz svoje posudice sve dok nisam negdje procitala da macke ne vole da su im voda i hrana blizu jedno drugog :-) ugl, premjestila sam posudicu u kupatilo jer je vec navikao da tamo pije vodu (iz kade ili umivaonika :lol: ) i sad je sve ok, redovno mijenjam vodu iz posudice, vidim ga da je pije mada mi se cini da nekako pomalo i rijetko uzima vodu opcenito :roll:
LaCici

#962 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by LaCici »

E svasta, nisam znala za to, ali cu svakako probati. I meni se cini da moja maca ne pije dovoljno, cak ni mlijeko :?
Felidae

#963 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

harleyquinn wrote:
i moj macak je to radio, nikako nije htio da pije vodu iz svoje posudice sve dok nisam negdje procitala da macke ne vole da su im voda i hrana blizu jedno drugog :-) ugl, premjestila sam posudicu u kupatilo jer je vec navikao da tamo pije vodu (iz kade ili umivaonika :lol: ) i sad je sve ok, redovno mijenjam vodu iz posudice, vidim ga da je pije mada mi se cini da nekako pomalo i rijetko uzima vodu opcenito :roll:
ne mogu da vjerujem, prvi put cujem da ne vole da im je hrana blizu vode...moram je premjestiti....mada su rijetki momenti kad moja Foki pije vodu, ja se nesto bas obradujem kad je vidim da to radi :razz:
harleyquinn

#964 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by harleyquinn »

Felidae wrote:
harleyquinn wrote:
ne mogu da vjerujem, prvi put cujem da ne vole da im je hrana blizu vode...moram je premjestiti....mada su rijetki momenti kad moja Foki pije vodu, ja se nesto bas obradujem kad je vidim da to radi :razz:
i meni bude bas drago kad vidim da pije :-D bas me zanima funkcionise li ovo razdvajanje vode i hrane sa drugim mackama...:razz:
SinjaD

#965 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Mislim da se radi o tome da voda, ako stoji blizu zdjelice sa krekerima, poprimi miris hrane. Ja držim obje zdjelice na jednoj dugačkoj tacni, na suprotnim stranama; 20ak cm dijeli zdjelice. Prje sam ih drzala bas jednu uz drugu i voda/zdjelica je zaista smrdila na krekere.
harleyquinn

#966 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by harleyquinn »

SinjaD wrote:Mislim da se radi o tome da voda, ako stoji blizu zdjelice sa krekerima, poprimi miris hrane. Ja držim obje zdjelice na jednoj dugačkoj tacni, na suprotnim stranama; 20ak cm dijeli zdjelice. Prje sam ih drzala bas jednu uz drugu i voda/zdjelica je zaista smrdila na krekere.
:thumbup:
Felidae

#967 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Felidae »

SinjaD wrote:Mislim da se radi o tome da voda, ako stoji blizu zdjelice sa krekerima, poprimi miris hrane. Ja držim obje zdjelice na jednoj dugačkoj tacni, na suprotnim stranama; 20ak cm dijeli zdjelice. Prje sam ih drzala bas jednu uz drugu i voda/zdjelica je zaista smrdila na krekere.
kod mene stoji sve na prostirci na kojoj se jede na podu, i nije bas blizu jedno drugoga, a nisam obracala paznju da li posuda za vodu se osjeti na hranu, moracu to provjeriti...
SinjaD

#968 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Moje mače je krvnički grizlo onu kuhinjsku rukavicu i izvalio si je donji zubić.
Uzasno sam uplasena.
Moze li to imati ikakve posljedice ?

Evo ga on sad sasvim normalno jede krekere.

A ja buljim u izvaljen zubic i grč mi u stomaku.
minjonja

#969 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

ako je sjekutic, moze sasvim normalno zivjeti. moje dvije mace nemaju nekoliko prednjih zuba. ova jedna izgubila ja mislim u trudnoci i u padu, a ova druga jeduci smece sa ulice, ali su sasvim zdrave. ako je kutnjak ili ocnjak, mozda bi trebalo provjeriti da nije korijen ostao, da se sta ne inficira. naglasavam, nisam vet, samo govorim onako iz iskustva :D friesian bi znao bolje odgovoriti.
SinjaD

#970 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

minjonja wrote:ako je sjekutic, moze sasvim normalno zivjeti. moje dvije mace nemaju nekoliko prednjih zuba. ova jedna izgubila ja mislim u trudnoci i u padu, a ova druga jeduci smece sa ulice, ali su sasvim zdrave. ako je kutnjak ili ocnjak, mozda bi trebalo provjeriti da nije korijen ostao, da se sta ne inficira. naglasavam, nisam vet, samo govorim onako iz iskustva :D friesian bi znao bolje odgovoriti.
Hvala ti puno na utjesnim riječima.
Zubić je iz donje vilice - u sredini su oni sitni zubići i onda dolaze, s lijeva i desna, ona prva dva duza, spicasta. Eh taj jedan je u pitanju.
Njemu je oko 5 mjeseci kad mliječni zubići ispadaju pa mozda je ovaj zub svakako bio labav pa ga je on samo malo "pogurao" grizući.
Ja ću zubić sačuvati da mogu pokazati veterinaru. Mozda tako lakse odredi da li je ostao korjen u mesu.
SinjaD

#971 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

Sad sam zvala VetLife. Mislim da mi se javila dr.Nađa. Rekla mi je da je sasvim OK da mlijecni zubici ispadaju u tom dobu. Opisala sam joj zub i ona misli da je sve izaslo (i korjen). Rekla je da donesem zubić da vide ako će mi tako biti lakše ali da je ona sigurna da nema potrebe za tim. Ako se on normalno ponaša, jede, pije, spava, prede (a sve je to radio odkad ja ovdje paničim :-D ) dr kaže da je onda sve uredu :-D
minjonja

#972 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

joooj, uspjela si ocnjak savucati :D sta je macica proslo kroz moje ruke koji su bili u tom dobu da zube mijenjaju, ali nisam nikad nijedan pofatala. ja ne znam jel onu to progutaju, ili u wc zakopaju, ali ja nijedan nisam nasla.
SinjaD

#973 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

minjonja wrote:joooj, uspjela si ocnjak savucati :D sta je macica proslo kroz moje ruke koji su bili u tom dobu da zube mijenjaju, ali nisam nikad nijedan pofatala. ja ne znam jel onu to progutaju, ili u wc zakopaju, ali ja nijedan nisam nasla.
Čim sam vidjela krv na rukavici odmah sam se bacila na sve četiri i sa svoja četiri oka (nosim naočale :D ) ugledala zubić. Imam kutijicu za njega ali evo muž predlaže da ga uokvirimo i okačimo na zid :-D
minjonja

#974 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

SinjaD wrote:
minjonja wrote:joooj, uspjela si ocnjak savucati :D sta je macica proslo kroz moje ruke koji su bili u tom dobu da zube mijenjaju, ali nisam nikad nijedan pofatala. ja ne znam jel onu to progutaju, ili u wc zakopaju, ali ja nijedan nisam nasla.
Čim sam vidjela krv na rukavici odmah sam se bacila na sve četiri i sa svoja četiri oka (nosim naočale :D ) ugledala zubić. Imam kutijicu za njega ali evo muž predlaže da ga uokvirimo i okačimo na zid :-D

napravi ogrlicu, ovako nekako :D

Image
SinjaD

#975 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SinjaD »

minjonja wrote:
SinjaD wrote:

napravi ogrlicu, ovako nekako :D

Image
:thumbup: :thumbup:
Post Reply