Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
somethings

#951 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by somethings »

doticna wrote:
somethings wrote:Ako ste imali 5 iz engleskog u srednjoj, i ako znate da ste zaslužili tu peticu, i ako su vam ostale ocjene bile solidne, 4 ili 5, onda se nemate čega bojat. Prijemni je prelagan.

A ako smo imali 5 iz Engleskog, a ostale ocjene nisu bile baš sjajne? :D
Pošto je prijemni prelagan, čula sam da prosjek ocjena ima veći utjecaj? Htjela sam ove godine pokušati Anglistiku, ali u srednjoj sam se jedva 'provlačila' odličnim... A upisala bih samo kao redovan, jer se već samofinansiram na jednom.. :lol:
Ja sam u srednjoj bila vrlodobra, iz fizike i matematike vazda jedva dvojka. Bila sam među prvih 10 na spisku kad sam se upisala. :D Redovna.
doticna

#952 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

somethings wrote:
doticna wrote:
somethings wrote:Ako ste imali 5 iz engleskog u srednjoj, i ako znate da ste zaslužili tu peticu, i ako su vam ostale ocjene bile solidne, 4 ili 5, onda se nemate čega bojat. Prijemni je prelagan.

A ako smo imali 5 iz Engleskog, a ostale ocjene nisu bile baš sjajne? :D
Pošto je prijemni prelagan, čula sam da prosjek ocjena ima veći utjecaj? Htjela sam ove godine pokušati Anglistiku, ali u srednjoj sam se jedva 'provlačila' odličnim... A upisala bih samo kao redovan, jer se već samofinansiram na jednom.. :lol:
Ja sam u srednjoj bila vrlodobra, iz fizike i matematike vazda jedva dvojka. Bila sam među prvih 10 na spisku kad sam se upisala. :D Redovna.
Ahahahaha
Eh onda mora da parlaš Engleski kao maternji... :D
A jel ima tamo štele? Mislim, ima li previše? :D
alica.k

#953 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

doticna wrote:Ahahahaha
nema stele na engleskom...osim izoliranih slucajeva rodbine i kucnih prijatelja.

i ja sam u srednjoj bila vrlodobra i odma upala na engleski. bez ikakve stele (a nisam je ni trazila).
doticna

#954 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

alica.k wrote:
nema stele na engleskom...osim izoliranih slucajeva rodbine i kucnih prijatelja.

i ja sam u srednjoj bila vrlodobra i odma upala na engleski. bez ikakve stele (a nisam je ni trazila).
Baš ti hvala. Podigla si mi moral. :D :)
Barcafan

#955 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Pozz, evo mene opet sa jednim pitanjem posto vidim da se niko nije osvrnuo na to u zadnjih par stranica, a i u prijašnjim postovima ima vrlo malo o tome.

Dakle, radi se o dvopredmetnom studiju, recimo, na primjer, želim upisati francuski jezik + talijanski jezik. Gledam ovamo na jednom sajtu kako ima poseban prijem studenata koji žele upisati samo francuski jezik (primaju oko 15 redovnih čini mi se) a posebno se primaju studenti koji idu na opciju francsuki jezik + jedan dodatni iz iste grupe.

Zanima me sljedeće:

Da li studenti koji upiušu dvopredmetni studij (znači mislim prije svega na studij u okviru odsjeka, npr. romanistika) imaju posebnu rang listu prilikom prijema a oni koji upisuju samo francuski jezik imaju posebnu listu?

Da li, ako budem primljen na dvopredmetni studij, mogu da u jednoj fazi studija odustanem od jednog od ta dva (recimo upisao sam francuski i talijanski pa odjednom želim studirati samo talijanski, bez francuskog). Da li u tom slučaju dolazi do nekih težih komplikacija?

I zadnje pitanje, koliko odabir prvog predmeta utiče na studij. Znači je li svejedno odabrati 'jezik 1' kao prvi a 'jezik 2' kao drugi.

Ako neko ima odgovore, bio bih zahvalan :)

Hvala unaprijed...
M_agic

#956 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by M_agic »

Barcafan wrote:Pozz, evo mene opet sa jednim pitanjem posto vidim da se niko nije osvrnuo na to u zadnjih par stranica, a i u prijašnjim postovima ima vrlo malo o tome.

Dakle, radi se o dvopredmetnom studiju, recimo, na primjer, želim upisati francuski jezik + talijanski jezik. Gledam ovamo na jednom sajtu kako ima poseban prijem studenata koji žele upisati samo francuski jezik (primaju oko 15 redovnih čini mi se) a posebno se primaju studenti koji idu na opciju francsuki jezik + jedan dodatni iz iste grupe.

Zanima me sljedeće:

Da li studenti koji upiušu dvopredmetni studij (znači mislim prije svega na studij u okviru odsjeka, npr. romanistika) imaju posebnu rang listu prilikom prijema a oni koji upisuju samo francuski jezik imaju posebnu listu?

Da li, ako budem primljen na dvopredmetni studij, mogu da u jednoj fazi studija odustanem od jednog od ta dva (recimo upisao sam francuski i talijanski pa odjednom želim studirati samo talijanski, bez francuskog). Da li u tom slučaju dolazi do nekih težih komplikacija?

I zadnje pitanje, koliko odabir prvog predmeta utiče na studij. Znači je li svejedno odabrati 'jezik 1' kao prvi a 'jezik 2' kao drugi.

Ako neko ima odgovore, bio bih zahvalan :)

Hvala unaprijed...

I ja planiram da upisem to, mada vanredno, obzirom da studiram na jos jednom fakultetu.
Ne mozes da biras izmedju ova dva predmeta, idu skupa, kombinacija. Takodjer, ne mozes da biras jezik koji ce ti biti prioritetan, u smislu italijanski 1, francuski 2.
Tako da od predmeta na prvoj imas 3 koja se odnose na francuski jezik, 2 na italijanski, latinski i BHS.

Nadam se da sam pomogla bar malo :)
Sarajevski_Marlboro

#957 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Sarajevski_Marlboro »

.
Last edited by Sarajevski_Marlboro on 22/03/2011 18:05, edited 1 time in total.
Barcafan

#958 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

Sarajevski_Marlboro wrote:
moderator wrote:
Sarajevski_Marlboro wrote: Samo se zbog toga bojim da mi neće uvažiti molbu.
Sta bi? Jesi li prezivjela?
Ja sam ziva,a ostalo me ne interesuje.
Profesori su glasali i odbili.
Djeca ne mogu da vjeruju,a za mene je ovo apsolutno očekivano.Apsolutno.
Kaze razredna da je ona glasala za,ali ne vjerujem joj.
Žalosno je to sve,ali hajde,njima ide na dušu.
Slusaj, ja sam prije 3 godine zavrsio srednju i tek se sad osjecam spremnim za studije. Da sam upisao prije to ne bi nista valjalo sigurno. Tako i tebi preporucujem da ne histerises, najgore sto se moze desit jeste da pauziras tu jednu godinu, a vjeruj mi to moze biti u neku ruku vrlo pozitivno.

Za godinu dana se mozes fino odmorit, mozda mozes i neki posao naci privremeni i zaraditi sebi za studije za sljedecu godinu, ili mozes upisati romanistiku ove godine pa ako ti se ne svidi predji na anglistiku sljedece, mozda ces tako jos sigurnije upasti.

@M_agic: Hvala za odgovor, malo je pomogao ali me najvise interesuje na prijemnim kako je stanje kad se upisuje samo jedan jezik i kakvo je stanje kad se upisuju dva jezika u okviru odsjeka i kako se na prijemnom na to gleda..., ne govorim samo za romanistiku govorim inace za sve jezicke odsjeke na FF-u posto jos nisam siguran sta bi.
minjonja

#959 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

Sarajevski_Marlboro wrote:
moderator wrote:
Sarajevski_Marlboro wrote: Samo se zbog toga bojim da mi neće uvažiti molbu.
Sta bi? Jesi li prezivjela?
Žalosno je to sve,ali hajde,njima ide na dušu.
a kad ti je popravni rok iz bosanskog? ako ne stignes na prvi rok za upis, stici ces na drugi i onda upisi romantistiku. kasnije se mozes na prebaciti na zeljeni odsjek. kod nas na pmf-u su se stalno prebacivali, znali su doci sa hemije i fizike na biologiju na pola semestra. vjerovatno je i na ff-u tako, te isti smo univerzitet :D sretno ti i ne sekiraj se. ha ja :D meni ostala 3 ispita jer zbog bolesti nisam ucila, sta cemo sad :D necu plakat :D :wink:
arijanaaa

#960 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by arijanaaa »

jel ima neko ko studira ili zeli studirati pedagogiju,da mi malo objasni oko prijemnog,ako nesto zna,bila bi jako zahvalna :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
somethings

#961 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by somethings »

doticna wrote:
alica.k wrote:

Baš ti hvala. Podigla si mi moral. :D :)
Mene su svi prepadali time, mislila sam da nema šanse da se upišem bez štele. Pogotovo jedna komšinica čija se kći nije upisala a mala je kao bila bolja od mene u srednjoj. A ja se bez problema i bez štela upisah. (Poslije me znala srest i kao pitat šta studiram, i na moj odgovor pita "jel samo engleski?" :lol: )
Oni na koje sam sumnjala da su preko štele došli su otpali već na prvoj godini. Valjda navikli da polažu preko štele i onda im došli profesori(ce) koji im to nisu dopustili.
doticna

#962 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

somethings wrote:
Mene su svi prepadali time, mislila sam da nema šanse da se upišem bez štele. Pogotovo jedna komšinica čija se kći nije upisala a mala je kao bila bolja od mene u srednjoj. A ja se bez problema i bez štela upisah. (Poslije me znala srest i kao pitat šta studiram, i na moj odgovor pita "jel samo engleski?" :lol: )
Oni na koje sam sumnjala da su preko štele došli su otpali već na prvoj godini. Valjda navikli da polažu preko štele i onda im došli profesori(ce) koji im to nisu dopustili.
Redovna si?
doticna

#963 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

doticna wrote:
somethings wrote:
Redovna si?
Izvini, već si napisala da jesi, sad sam vidjela. :D
Ali nekako mi je teško za povjerovati, budući da primaju max 30 redovnih. Ali ja ću pokušati, pa šta bude. :D
alica.k

#964 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote: Da li, ako budem primljen na dvopredmetni studij, mogu da u jednoj fazi studija odustanem od jednog od ta dva (recimo upisao sam francuski i talijanski pa odjednom želim studirati samo talijanski, bez francuskog). Da li u tom slučaju dolazi do nekih težih komplikacija?
ja ti ovo znam odgovoriti. u toku prve godine mozes odustati od jednog studija, ili promijeniti studijsku grupu i tako te stvari.
alica.k

#965 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

doticna wrote:
doticna wrote:
somethings wrote:
Redovna si?
Izvini, već si napisala da jesi, sad sam vidjela. :D
Ali nekako mi je teško za povjerovati, budući da primaju max 30 redovnih. Ali ja ću pokušati, pa šta bude. :D
primaju oni 60 redovnih, s tim da se ovih drugih 30 zove samofinansirajuci...ali status im je isti kao i redovnim, sva ista prava imaju.
doticna

#966 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by doticna »

alica.k wrote:
primaju oni 60 redovnih, s tim da se ovih drugih 30 zove samofinansirajuci...ali status im je isti kao i redovnim, sva ista prava imaju.
Da, isto je...a plaća li se isto? :D
Mislim da je za samofinansirajuće 1100 ili tu negdje, a kako sam već na jednom samofinansirajući, ovdje se samo redovan uzima u obzir... :D
Last edited by doticna on 15/06/2010 14:15, edited 1 time in total.
alica.k

#967 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

doticna wrote:
alica.k wrote:
Da, isto je...a plaća li se isto? :D
Mislim da je za samofinansirajuće 1100 ili tu negdje, a kako sam već na jednom samofinansirajući, ovdje se samo redovan uzima u obzir. Ja ću pokušati, pa šta bude.. :D
ma da, ali ako imas prosjek neki (ne znam koji, mislim 8 ili 8.5 - sto na engleskom nije tesko uopste) onda mozes preci u redovne...za sf je 1200KM skolarina.
thinkexist

#968 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by thinkexist »

Zna li ko sta bude na prijemnom iz Bibliotekarstva(ne iz Komparativne i Bibliotekarstva, vec samo iz Bibliotekarstva)? Hvala.
Mmuummii

#969 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Mmuummii »

Žalosno je to sve,ali hajde,njima ide na dušu.[/quote]

Ne mogu da vjerujem da su tako prema tebi postupili, ja nisam iz Sarajeva i škola je katastrofa, ali su nama reki da će oni koji izostanu morat polagat maturu u 9. mjesecu, nama su to odmah objasnili i uz to rekli da ako se slučajno šta dogodi kao bolest ili smrt, komisija naknadno može da ispita takve učenike ako imaju opravdanje....jbt šta da ti je neko umro, trebala bi umjesto na sahranu ić polagat maturu...ccc, svašta
minjonja

#970 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

zlata maglajlija, poznaje li iko ovu profesoricu? sad je moja drugarica isla do faxa da je trazi, ali je nije mogla naci. niko nije ni cuo za nju. ima li neko njen broj telefona, broj kabineta?

edit: evo nasla sam na stranici faxa da bude na cetvrtom spratu. ima li neko da mu predaje da znamo kojim danom u koja doba da dodjemo?
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#971 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

minjonja wrote:zlata maglajlija, poznaje li iko ovu profesoricu? sad je moja drugarica isla do faxa da je trazi, ali je nije mogla naci. niko nije ni cuo za nju. ima li neko njen broj telefona, broj kabineta?

edit: evo nasla sam na stranici faxa da bude na cetvrtom spratu. ima li neko da mu predaje da znamo kojim danom u koja doba da dodjemo?
+ 387 33 253 186

Zlatin kabinet, ali mislim da je Zlata u Ministarstvu neki faktor ili u takvoj nekoj ustanovi i da se ona brine za Germanistiku s nekog aspekta ali da ne predaje i tako dalje. Mislim da je zena Glavni faktor u BiH za njemacki jezik, ali i dalje ne znam da li predaje na faxu, s tim da to mogu vrlo lahko provjeriti, ocekuj odgovor do veceras :)
minjonja

#972 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by minjonja »

Privatna poruka wrote:
minjonja wrote:zlata maglajlija, poznaje li iko ovu profesoricu? sad je moja drugarica isla do faxa da je trazi, ali je nije mogla naci. niko nije ni cuo za nju. ima li neko njen broj telefona, broj kabineta?

+ 387 33 253 186

Zlatin kabinet, ali mislim da je Zlata u Ministarstvu neki faktor ili u takvoj nekoj ustanovi i da se ona brine za Germanistiku s nekog aspekta ali da ne predaje i tako dalje. Mislim da je zena Glavni faktor u BiH za njemacki jezik, ali i dalje ne znam da li predaje na faxu, s tim da to mogu vrlo lahko provjeriti, ocekuj odgovor do veceras :)
e hvala ti puno... fazon je sto je ta gospodja prosle godine bila valjda neki glavni za odrzavanje takmicenja iz njemackog. diploma moje prijateljice je jos uvijek kod nje jer bas prosle godine nije bila tipicna ceremonija dodjele diploma. po diplomu se valjda trebalo doci kod ove gospodje, ali to moja prijateljica nije znala niti joj je iko rekao. obicno su se diplome skolama slale koje su ih dalje ucenicima dijelile.bila je jutros u 3 institucije da bi joj na kraju rekli da dodje do ove profesorice. trazila ju je na ff-u, ali je nije nasla. trazicemo dok ne dobije diplomu.
Amar N

#973 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Amar N »

thinkexist wrote:Zna li ko sta bude na prijemnom iz Bibliotekarstva(ne iz Komparativne i Bibliotekarstva, vec samo iz Bibliotekarstva)? Hvala.
Zdravo!

Na prijemnom iz Bibliotekarstva budu vrlo lagana pitanja, a odnose se na neke bitnije datume iz istorije Bosne i Hercegovine, kao i neke opće činjenice vezane za biblioteke i bibliotečku struku.
Do sada je svake godine bilo pitanje: "Da li je Internet biblioteka - Da/Ne i zašto?"
Internet nije biblioteka, jer ne podliježe nikakvom uređenju, sadržaj nije organiziran i sl.
Takođe, često bude pitanje u kome trebaš navesti godinu u kojoj je nstala Povelja Kulina bana (1189. god.)i obrazložiti zbog čega nam je ona bitna.

Ne sjećam se svih pitanja, ali ti predlažem da se, bar minimalno, informišeš o osnovnim problemima informacijskih znanosti i bibliotekarstva. Predlažem ti i da nabaviš knjigu Od slike do knjige, profesorice Emine Memije, jer ćeš iz nje moći pripremiti veći dio prijemnog ispita, a trebat ćeš je i tokom prve godine za spremanje ispita iz Opšte historije informacijske kulture.

Predlažem ti i da pogledaš ove linkove:
http://www.ffzg.hr/infoz/biblio/nastava ... /iztkp.htm
http://www.hidd.hr/virref/top_teorija.htm
http://sh.wikipedia.org/wiki/Bibliotekarstvo
http://www.ffzg.hr/infoz/biblio/nastava ... t/katm.htm
http://hr.wikipedia.org/wiki/Pet_zakona_bibliotekarstva
http://en.wikipedia.org/wiki/Library_science

Nemoj se mnogo opterećavati prijemnim, jer je zbilja lagan (i na kraju prime sve zainteresovane), ali eto, da ne bi ostavio loš utisak, prečešljaj osnovno. Gdje zaškripi, lafinaj!

Drago mi je da si zainteresovan za taj odsjek. Ja sam upisao Komparativnu književnost i bibliotekarstvo i prezadovoljan sam i jednim i drugim. Na Bibliotekarstvu ćeš sresti vrlo kreativne ljude i predlažem ti da od samog početka počneš raditi. Moram priznati da sam ja u prvom semestru imao problem s bibliotekarstvom, jer nisam imao odgovarajuće predznanje, ali sada sve to sustižem.

Takođe, dr. Miroslav Tuđman je napisao odličnu knjigu pod nazivom Teorija informacijske znanosti, koja ti može biti od velike koristi za prijemni, a neophodna ti je za sam studij.

Toliko od mene. Ukoliko ti još nešto bude trebalo, slobodno me kontaktiraj.
tinchy

#974 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by tinchy »

Moze li se kombinirati Engleski jezik i knjizevnost sa Ruskim. Iz kojih knjiga ste se pripremali za prijemni ispit iz engleskog, ima li neko ikakvih testova u PDF formatu da proslijedi :D
duboka_misao

#975 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by duboka_misao »

tinchy wrote:Moze li se kombinirati Engleski jezik i knjizevnost sa Ruskim. Iz kojih knjiga ste se pripremali za prijemni ispit iz engleskog, ima li neko ikakvih testova u PDF formatu da proslijedi :D
arghhh imas to na temi o anglistici mislim da je jos hedaway onaj aktuelan,ili razguli na pripreme
Post Reply