Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#951 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

orinoco wrote:
Hadzi Lojo wrote:Imal kakva zenska grupa planinarki- neudatih, ja bi se rado pridruzio? Nekako mi sa muskarcima planinarima puno pederski izgleda
Imaš u Energoinvestu, Jasna ih uvijek vodi :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: zlice jedna

al da znaš Hadzi Lojo to je jedna pravo vesela ekipa....niđe ne ide bez janjeta i harmonike
JoseMujica

#952 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Bloo wrote:
Hadzi Lojo wrote:Jesi ti jedna od njih?
jok, drugi PD sam, ali me nasmija :lol: :lol:
ja bih ga uputila direktno na Nahlu il ga ostavila Nizani :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ti si još gora....Nizi bi pljesku od njeg načinila

ps

mislim da je za Hadži Loju mjera PD Igman Vratnik
Bloo
Globalna šefica

#953 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

JoseMujica wrote:
Bloo wrote:
Hadzi Lojo wrote:Jesi ti jedna od njih?
jok, drugi PD sam, ali me nasmija :lol: :lol:
ja bih ga uputila direktno na Nahlu il ga ostavila Nizani :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ti si još gora....Nizi bi pljesku od njeg načinila

ps

mislim da je za Hadži Loju mjera PD Igman Vratnik
hihihihihi
Nizana je institucija :D
JoseMujica

#954 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

i pasalo bi joj malo Loja :lol: :lol: :lol: :lol:
Hadzi Lojo

#955 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Hadzi Lojo »

:D Ne mozete me prepasti, sve cu ja te grupe obici pa sta mi se dopadne tamo cu se i prislepati!

:izet: :-D :izet: :-)
JoseMujica

#956 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

na stranu zajebancija....sve su te grupe vesele.....nećeš se razočarti sekunde....naprotiv :D

uživaj :thumbup:
orinoco

#957 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by orinoco »

Hadzi Lojo wrote::D Ne mozete me prepasti, sve cu ja te grupe obici pa sta mi se dopadne tamo cu se i prislepati!

:izet: :-D :izet: :-)
Gdje god Šemso s harmonikom, i ti za njim. I uživaj :D
Hadzi Lojo

#958 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Hadzi Lojo »

https://www.youtube.com/watch?v=XAwofS5naL4

Moze , samo ja volim i ovu muziku valjda im nece smetati.
JoseMujica

#959 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Hadzi Lojo wrote:https://www.youtube.com/watch?v=XAwofS5naL4

Moze , samo ja volim i ovu muziku valjda im nece smetati.

sve su to mumini...ni slučajno ne idi brez tespiha
Hadzi Lojo

#961 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Hadzi Lojo »

Moze i ovako nesto, planinarke i planinari su produhovljeni ljudi.
JoseMujica

#962 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

30.9. će biti masovni pohod na Maglić i okolinu povodom obilježavanja 125. godišnjice organizovanog planinarstva u BiH

iće se u tri pravca:

1. tzv. Banjalučki smjer (polualpinistička tura gdje je potrebna oprema pojas, kaciga i prusika za osiguranje ) sa Prijevora do vrha
2. Poštarevom stazom (hodačka tura sa 2-3 manja i lakša okomita uspona gdje nije potrebna oprema)
3. šetačka, lagana tura do Trnovačkog jezera (cca 2-2,5h)

i ove prve dvije ekipe silaze na Trnovačko jezero i svi se vraćaju na Prijevor

Koliko sam u najavi PSBiH vidio za ovo se prijavljuje preko matičnih društava, pošto će sva učestvovati u ovom derneku
baja

#963 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

JoseMujica wrote: 2. Poštarevom stazom (hodačka tura sa 2-3 manja i lakša okomita uspona gdje nije potrebna oprema)
I ovo je teška staza gdje će vjerovatno trebat oprema! Treba provjerit sa organizatorom jer je klasificaro kao "teška staza".
JoseMujica

#964 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

baja wrote:
JoseMujica wrote: 2. Poštarevom stazom (hodačka tura sa 2-3 manja i lakša okomita uspona gdje nije potrebna oprema)
I ovo je teška staza gdje će vjerovatno trebat oprema! Treba provjerit sa organizatorom jer je klasificaro kao "teška staza".
na ovoj stazi ne treba dodatna oprema....tura je klasificirana kao teška zbog kondicione zahtjevnosti....sa Dernečišta do vrha se ide neka 3-4 sata, pa zatim silazi na Trnovačko jezero i vraća do Prijevora.....na tom điru ima nekih 8-10 sati aktivnog hodanja uz savladanih 1200m visinske razlike i dužine nekih 15-16 km...najgori dio ove rute je silazak sa grebena Maglića na Trnovačko kroz sipar

znači za ovo treba dobra kondicija i to je to
perfect_guy

#965 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by perfect_guy »

JoseMujica wrote:
na ovoj stazi ne treba dodatna oprema....tura je klasificirana kao teška zbog kondicione zahtjevnosti....sa Dernečišta do vrha se ide neka 3-4 sata, pa zatim silazi na Trnovačko jezero i vraća do Prijevora.....na tom điru ima nekih 8-10 sati aktivnog hodanja uz savladanih 1200m visinske razlike i dužine nekih 15-16 km...najgori dio ove rute je silazak sa grebena Maglića na Trnovačko kroz sipar

može se bez, ali ima vodiča koji insistiraju na tehničkoj opremi i na ovoj stazi. Na obilježavanju 120 godina je bilo kamara naroda i tu se nije insistiralo
JoseMujica

#966 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

al ja bih svakome preporučio ovu treću, sa prijevora do Trnovačkog jezera...nit je teško, nit je dugo a prelijep krajolik...i ako bude sreće da vrijeme posluži neka ponesu kupaće
baja

#967 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

JoseMujica wrote:
baja wrote:

To što tebi il meni ne treba, ne znači da neće trebat kaciga kad išlo 100 ljudi u koloni (kamen gurnuti il slicno).
Ja sam išao s grupama gdje organizator zahtijeva i na poštarevoj stazi komplet opremu.
Bloo
Globalna šefica

#968 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

perfect_guy wrote:
JoseMujica wrote:

može se bez, ali ima vodiča koji insistiraju na tehničkoj opremi i na ovoj stazi. Na obilježavanju 120 godina je bilo kamara naroda i tu se nije insistiralo
Mislim da dosta raje ne konta klasifikacije ture
odnosno razliku izmedu T i K
Tura može biti T1/K4 ili obrnuto :D

Svakako preporučujem da se uvijek nose štapovi. Čim padne snijeg, da je ne znam kakva zima, ja nosam dereze)

Ko god da klasificira ture, mrzim ga :D
lejlamo

#969 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by lejlamo »

poštareva staza nije baš super lagana..
To što tebi il meni ne treba, ne znači da neće trebat kaciga kad išlo 100 ljudi u koloni (kamen gurnuti il slicno).
Ja sam išao s grupama gdje organizator zahtijeva i na poštarevoj stazi komplet opremu.
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#970 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

baja wrote: To što tebi il meni ne treba, ne znači da neće trebat kaciga kad išlo 100 ljudi u koloni (kamen gurnuti il slicno).
ŠTa vi podrazumijevate kad kažete oprema? Ako je ravnjak tura bez uspona na vrh, sumnjam da vam iko kaže da nosite prusiku i ostalo.

Dalje, vođa puta i vodič su odgovorni za sve ljude u koloni. Odnosno, ako ti neko dođe u tenama za turu gdje trebaju duboke gojzerice, vodič treba i mora da vrati tu osobu. Dalje, ako vi određene ture smatrate da su lagane, da ne treba oprema (zavisi šta mislite pod opremom), vi idete onda sami :). Kada se vode veće grupe ljude, sa različitim nivoima kondicije i spremnosti, vodič je odgovoran.
baja

#971 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by baja »

Poštareva staza - pošto ima sajla i tu možeš reći da je korisno imati prusik (uže 5m dugačko promjera 6mm) sa 2 karabinera. Koristiš za kačenje na sajlu da te zaustavi od pada. Kaciga je od koristi jer u grupi od 100 ljudi uvijek se može naći smotanko koja će u nepažnji gurnuti kamen na one ispod njega.
Gojzerice su MUST HAVE

A vala i to da je vodič za sve odgovoran, meni nije najjasnije. Ima budala koje kontaju da ga lik treba nosat i titrat mu po svaku cijenu...Odgovoran si najviše sam za sebe.
Hadzi Lojo

#972 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Hadzi Lojo »

U Sloveniji ne pikaju prusiku i karabinere moras imati orginalni ferata osiguranje inace Gorska sluzba ne priznaje troskove spasavanja ako se sta desi. Bio na Bambergu i na Mangtskoj via Italiana prosle godine i mnogi su me upozorili za to, a ja fino od komada uzeta napravio i sjedaljku pojas i osiguranja sa dva karabinera medjutim ipak su zajebavali.
Bloo
Globalna šefica

#973 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

baja wrote:Poštareva staza - pošto ima sajla i tu možeš reći da je korisno imati prusik (uže 5m dugačko promjera 6mm) sa 2 karabinera. Koristiš za kačenje na sajlu da te zaustavi od pada. Kaciga je od koristi jer u grupi od 100 ljudi uvijek se može naći smotanko koja će u nepažnji gurnuti kamen na one ispod njega.
Gojzerice su MUST HAVE

A vala i to da je vodič za sve odgovoran, meni nije najjasnije. Ima budala koje kontaju da ga lik treba nosat i titrat mu po svaku cijenu...Odgovoran si najviše sam za sebe.
Ne titranje i nosanje, referirala sam se na to da kad ste vodič odgovorni ste za život svakog člana. Ljudi koje znam da planinare nemaju stav da ih vodič treba nosati i titrati mu. Ljudi koji tako ramišljaju su možda u ovim novim PD-ovima :D. Vodič je tu da procijeni da li učesnik ture je zadovoljavajuće obučen i ima svu potrebnu opremu.
Pretpostavljam da niste vodiči , ali da planinarite. Ja često idem sama i kada ne nosim opremu, ne idem na ture koje zahtijevaju opremu. JEdnom sam otišla na sajlu i hvatala se rukama i usrala se od straha. Nikad više.

Dalje, ljudi koji u nepažnji gurnu kamen nisu smotani. Nekada se kamenje ne ponaša onako kako si ti zamislio :D
Bloo
Globalna šefica

#974 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by Bloo »

Hadzi Lojo wrote:U Sloveniji ne pikaju prusiku i karabinere moras imati orginalni ferata osiguranje inace Gorska sluzba ne priznaje troskove spasavanja ako se sta desi. Bio na Bambergu i na Mangtskoj via Italiana prosle godine i mnogi su me upozorili za to, a ja fino od komada uzeta napravio i sjedaljku pojas i osiguranja sa dva karabinera medjutim ipak su zajebavali.
To je tvoj izbor, ali da ti se nešto desilo i da si morao da iz svog novčanika ispljuneš poveću količinu novca, onda bi kmečao.

Budi zajeban onda na neorganiziranim turama/feratama itd., odnosno solo, gdje ti niko neće soliti pamet.
Kad se ide organizirano i grupno, poštuju se pravila.
JoseMujica

#975 Re: Planinarenje (pomoc, savjeti....)

Post by JoseMujica »

Image

ma niđe brez prave opreme
Post Reply