ovo ilegala prevedi u duboka pozadinaBosnolog wrote:Radio u ilegali sa gen. Seferom Halilovicem,Kerimom,Karisikom ,Safetom Hadzicem
Kosovo ALL ABOUT - Preko 80 drzava priznalo nezavisnost!
- jutarnji
#951 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
-
Shoba
#952 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
pa i nismo bili bas goloruki, mogao je svako kupiti kalasnjikov na pijaci kod "logisticara" (1500dm). Islamski svijet je davao pare masovno, a imali smo i naklonost nekih zapadnih krugova. Sada nemamo naklonost NIKOGA. Zivimo u svijetu POSLIJE 11 septembra, islamofobije ko pljeve na sve strane. Budi siguran da je rat izbio 2001, ne bi Bosne bilo ni izbliza. Imali smo srece. Mnogo srece.Shoba wrote:
sta si svega ti radio u proslom ratu?
Radio u ilegali sa gen. Seferom Halilovicem,Kerimom,Karisikom ,Safetom Hadzicem i jos nekoliko ranih BH patriota na organizovanju odbrane kroz PL od polovine 1991.
Uz pomoc BH domoljuba sacuvao Igman ,Hrasnicu,Koloniju,i time onemogucio da genocidni fasisti potpuno zatvore grad Sarajevo i zasigurno njegovu kapitulaciju presjecanjem jedinog izlaza i odrzavanja BiH kao glavne zile kucavice u snadbjevanj istog a sto je bilo presudno za odbranu Sarajeva i BiH kao i Istocne Bosne preko Igmana ,i Grepka:roll: .
Mnogo sam ranije stao u odbranu BiH od mnogih, ali to nije tema sada i to je sada manje bitno.
Ne umanjujem tvoj doprinos u odbrani BiH ali me sokiraju tvoji pesimisticki stavovi i izjave ,Zasto se tako ponasas?.. nakon svega sto znas i sto si prosao braneci grad sarajevo i BiH ,onda kad smo bili goloruki 92 ............
- Bosnolog
#953 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ne znam sto je smijesno a sto bi ti javno radio dd jula 91 kada je formiran stab P L u vrijeme kada je Sarajevo i BiH bila puna JNA/pet korpusa iz Slovenije i Hrvatske/jutarnji wrote:ovo ilegala prevedi u duboka pozadainaBosnolog wrote:Radio u ilegali sa gen. Seferom Halilovicem,Kerimom,Karisikom ,Safetom Hadzicem, nemoj se ljutiti, mor`o sam.
Sto ti zas sta je to po tebi smo trebali otvoriti ured i komandni stab iste uz medijske i novinske posjete.Mozda si ti bio mnogo pametniji cekajuci da neko drugi odbrani BiH
Hajde se ti idi umiti jos jednom pa popi kahvu da dodes sebi.
Da nije bilo PL i tog nukleusa koji je jedini radio na pripremi odbrane BiH od Velikosrpskih agresora i onog sto je vecinu zateklo prvo 1 marta 92 pa potom 6.aprila 92.
Danas bi ti bio nacija bez drzave ali eto svi su generali poslije bitke pa i ti.
Ne znam koliko imas godina i gdje si bio 92 ali eto nastvi samozadovoljavati
- jutarnji
#954 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Izvini, rekoh ti nemoj se ljutiti, zezam bezze. Ustvari nije bezzeBosnolog wrote:Ne znam koliko imas godina i gdje si bio 92 ali eto nastvi samozadovoljavati
koje licno poznajem, a tvrde kako su osnivaci pokreta otpora
obaveza, mup, stranka
kad si mi leg`o na volej
-
Shoba
#955 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
da jos dodam nevezano za temu:
Osjecam se DEBELO prevaren. Armija BiH kojoj sam se prikljucio 1992 je bila vojska Bosanaca i Hercegovaca. Nazalost, sve se promijenilo armijskom cistkom, kada je Armija BiH postala Bosnjacko-Muslimanska vojska. Tog momenta je meni licno pao moral 70%. Ja se nisam borio samo za Bosnjake vec za sve gradjane BiH koji je smatraju svojom. Nekako sam izgurao do kraja rata prilicno razocaran i demotivisan i borio sam se samo za grad Sarajevo i za sebi drage ljude.
Tek sada mi se cini da bi slijedeci rat bio totalno na nacionalno-vjerskoj osnovi, a ja u tome ne zelim da ucestvujem. Drzava u kojoj bi zivjelo 90% pripadnika jednog od tri naroda nije Bosna i Hercegovina vec nesto sasvim drugo.
Bez obzira na moje privatno misljenje o karakteru buduceg rata(ako ga bude), mislim da do njega nece doci. Za to jednostavno nema interesa.
Osjecam se DEBELO prevaren. Armija BiH kojoj sam se prikljucio 1992 je bila vojska Bosanaca i Hercegovaca. Nazalost, sve se promijenilo armijskom cistkom, kada je Armija BiH postala Bosnjacko-Muslimanska vojska. Tog momenta je meni licno pao moral 70%. Ja se nisam borio samo za Bosnjake vec za sve gradjane BiH koji je smatraju svojom. Nekako sam izgurao do kraja rata prilicno razocaran i demotivisan i borio sam se samo za grad Sarajevo i za sebi drage ljude.
Tek sada mi se cini da bi slijedeci rat bio totalno na nacionalno-vjerskoj osnovi, a ja u tome ne zelim da ucestvujem. Drzava u kojoj bi zivjelo 90% pripadnika jednog od tri naroda nije Bosna i Hercegovina vec nesto sasvim drugo.
Bez obzira na moje privatno misljenje o karakteru buduceg rata(ako ga bude), mislim da do njega nece doci. Za to jednostavno nema interesa.
-
Shoba
#956 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Nedo Zec mi je dosao glave...zoom66 wrote:shoba, ispravi citat. ispade da citirash samog sebe
- Bosnolog
#957 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Nemoj da se Soba opterecujes septembrom 11 tim ,znaj da se interes Amerike i BiH poklapaju u siroj slici interesne sfere ili slike na mapi Evrope i svijeta.Shvati da je Serbija ta koja zeli i priziva Ruse a ne BIH ,ista je okruzena NATO zemljama pa i Crna Gora ide u NATO da zatvori bilo kakav ulaz ili prilac Rusima na Jadran ili Sredozemlje.Kosovo je u NATO savezu kao i Bih samo sto nije ozvanicenoShoba wrote:pa i nismo bili bas goloruki, mogao je svako kupiti kalasnjikov na pijaci kod "logisticara" (1500dm). Islamski svijet je davao pare masovno, a imali smo i naklonost nekih zapadnih krugova. Sada nemamo naklonost NIKOGA. Zivimo u svijetu POSLIJE 11 septembra, islamofobije ko pljeve na sve strane. Budi siguran da je rat izbio 2001, ne bi Bosne bilo ni izbliza. Imali smo srece. Mnogo srece.Shoba wrote:
sta si svega ti radio u proslom ratu?
Radio u ilegali sa gen. Seferom Halilovicem,Kerimom,Karisikom ,Safetom Hadzicem i jos nekoliko ranih BH patriota na organizovanju odbrane kroz PL od polovine 1991.
Uz pomoc BH domoljuba sacuvao Igman ,Hrasnicu,Koloniju,i time onemogucio da genocidni fasisti potpuno zatvore grad Sarajevo i zasigurno njegovu kapitulaciju presjecanjem jedinog izlaza i odrzavanja BiH kao glavne zile kucavice u snadbjevanj istog a sto je bilo presudno za odbranu Sarajeva i BiH kao i Istocne Bosne preko Igmana ,i Grepka:roll: .
Mnogo sam ranije stao u odbranu BiH od mnogih, ali to nije tema sada i to je sada manje bitno.
Ne umanjujem tvoj doprinos u odbrani BiH ali me sokiraju tvoji pesimisticki stavovi i izjave ,Zasto se tako ponasas?.. nakon svega sto znas i sto si prosao braneci grad sarajevo i BiH ,onda kad smo bili goloruki 92 ............
BiH je samo jedna mala figura u globalnom selu interesnih sila.
Ameriak je Deytonom zaustavila dalje krvarenje i stradanja i dala sansu mirnoj reintegraciji BiH .Zapamti da nam je Amerika najveci saveznik bila tad a i sada.
Evropa je ljigava i dvolicna a posebno Francuska.Otvori malo oci i pogledaj mape i sve ce ti se kazati.U Serbiji se ceka koja ce stuja da pruzme vlast a sve su blize onoj profasistickoj i Ruskoja koja ih je izdal po ko zna koji put ali eto svi pobjegli od Rusa pa i Ukrajinci i Gruzini iako braca po vjeri sto samo govori o istoj i zele i oni u EU i NATO savez,ali Serbija im zeli biti sluga i saveznik
Tamo ce se svasta desavati ,oni stoje iz svog zla u BiH kao i lijecenja frustracija jer ih nemaju gdje vise lijeciti jedino unutar Serbije sto ce se desiti kao finale rasciscavanaj sa prosloscu ,to ce biti kad tad.
Ali eto covjek ponekad vidi dalje sa brda nego ispod brda.
Pratim tvoje pesimisticke izjave a znam da si zabrinut zbog ponasanja izdajickih secijasko minderaskih debila, koji su BiH upropastili vise od Dabicevih genocidnih falangi ,ali ne brini zemljace BIH ce nadzivjeti sve njih i doci ce nove snage i one su prolazne samp je Bih vjecna.
Dbicevi salonci kao i Serbija , nemaju snage niti moci da izvrse secesiju genociteta.Oni igraju na kartu umora MZ i traze u minder secijaskim izdajnicima saveznike da legalno rasture BiH.Suljo svemirac im je bio dobar sluga i maloumnik ali eto i on se prepao da ne zavrsi objesen na Bascarsiji sa nogama uvis Pruskim nasukivanjem .
Bosnjaci su kljuc opstanak ili nestanka BiH to zna i MZ ,a Ameriak je nas saveznik i Bih ima prijatelje u svijetu koji ce nam pomoci stoga ne birgaj za to.
Kada genocidasi nisu uspjeli 92 unistiti BiH ,danas je to utopija i mnogo veca iluzija i ne ostvariv san.
- Bosnolog
#958 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ne znam koga poznajes ali PL su formirali grupa koja je borjala manje od 15 ljudi /njeno uze jezgro/do pocetka agresijejutarnji wrote:Izvini, rekoh ti nemoj se ljutiti, zezam bezze. Ustvari nije bezzeBosnolog wrote:Ne znam koliko imas godina i gdje si bio 92 ali eto nastvi samozadovoljavati, sama ekipa koju si nabrojao, a i veliki broj onih
koje licno poznajem, a tvrde kako su osnivaci pokreta otpora, rat su proveli u pozadini. Komanda, logistika, radna
obaveza, mup, stranka, merhamet, igassa...unprofor. Ponavljam, nemoj se ljutiti, nista ti ne pribacujem al` jbg
kad si mi leg`o na volejni kriv ni duzan.
Safet Hadzic je poginuo na Pretisu na samom pocetku rata,Kerim je preuzeo Vojnu policiju, rah.gen Kemo Karisik je preuzeo Logistiku formiranjem ARBiH
Vojo oraganizaciono krilo PL je pravilo svoje ogranke po cijeloj BiH /vecina gradova /iskljucivo je bilo organizacione prirode a koje se sirilo pocetkom rata i preraslo u TO a potom u ARBiH.
Logistika i naoruzavanje je islo preko stranke ,to je bilo stranacka obaveza da obezbjedi oruzje do pocetka rata, nakon otpocinjanja rata i potrebe za formiranjem vecih jedinica i razvojem ARBiH uvedena Logistika kao dio RiK-a
- Bosnolog
#959 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Shoba wrote:da jos dodam nevezano za temu:
Potpuno te razumijem ,prije nego je i gen.Halilovic smijenjen ,secijasi iz SDA jedno krilo je zaljelo istog skloniti i dovesti nekog ko ce biti poslusniji i pomoci da ociste dobar dio kadrova koji su bili sposobni i borili se za BiH svih naroda.
Dolaskom zarobljenog Delica na celo komande ARBiH ona je promjenila svoju originalnu zamisao protiv koje sam i ja bio jer mnoge stvari su tolerisane sto sam i ja licno bio protv.
Ali eto dans imamo mogucnosti analize svega pa i transformacije nekadasnjih zaracenih strana u jedinstvene OS BiH koje ce biti dio NATO alijanse i nadam se da ce u buducnosti BiH biti zemlja svih njenih naroda i gradana.Samo ne smijemo dozvoliti da nam oni koji su zeljeli BiH unistiti 92 ,uspiju danas uz pomoc izdajnka iz sopstvenih redova od onih koji koriste plodove krvlju stecene i odbranjene nase zajednicke domovine BiH.
- jutarnji
#960 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Poznajem par likova koji su bili u Mehuricu na tom nekakvom sastanku kad su kao odlucili da brane BiH....Bosnolog wrote:Ne znam koga poznajes ali PL su formirali grupa koja je borjala manje od 15 ljudi
Nijedan citav rat metka nisu ispalili. Danas su nekakva mooda i kao nekakav uzor mladima kako se voli i brani Bosna. Smijesno.
Bosnolog wrote:rah.gen Kemo Karisik je preuzeo Logistiku formiranjem ARBiH
...o cemu ja pricam. Kasnije je istu preuzeo nepismeni duduk iz Foce a sina uvalio u ministarstvo odbrane. Pa nam se desi
dok Srebrenica pada da duduk rovi bagerima neku livadu kod Visokog. Pravi aerodrom, majko mila. Vjerujem da ces i za njega
napisati kako je uzoriti patriota.
- Bosnolog
#961 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Cengic je bio idiot ,odvratan i arogantan lik .Sa tim idiotom nisam mogao niti jedne prozboriti.Lik je ogranicen uvijk bio a njegov rad i svi oni sa kojima je radio treba prosijati sto trazi gen.Halilovic formiranjem neovisne komisije radi sijanaj tih secijasa iz SDA i drugih etno torovskih krimo mafijaskih stranaka sto nas opljackase............jutarnji wrote:Poznajem par likova koji su bili u Mehuricu na tom nekakvom sastanku kad su kao odlucili da brane BiH....Bosnolog wrote:Ne znam koga poznajes ali PL su formirali grupa koja je borjala manje od 15 ljudi
Nijedan citav rat metka nisu ispalili. Danas su nekakva mooda i kao nekakav uzor mladima kako se voli i brani Bosna. Smijesno.Bosnolog wrote:rah.gen Kemo Karisik je preuzeo Logistiku formiranjem ARBiH
...o cemu ja pricam. Kasnije je istu preuzeo nepismeni duduk iz Foce a sina uvalio u ministarstvo odbrane. Pa nam se desi
dok Srebrenica pada da duduk rovi bagerima neku livadu kod Visokog. Pravi aerodrom, majko mila. Vjerujem da ces i za njega
napisati kako je uzoriti patriota.
Ako mislimo na istog ,
Ali da ne zacatavamo temu ............
- jutarnji
#962 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
A sta ga imas sada prosijavati? Sto ga niste prosijavali kad je trebalo? Ko je branio tebi ili Halilovicu da istog pomilujete dugom devetkomBosnolog wrote:Cengic je bio idiot ,odvratan i arogantan lik .Sa tim idiotom nisam mogao niti jedne prozboriti.Lik je ogranicen uvijk bio a njegov rad i svi oni sa kojima je radio treba prosijati sto trazi gen.Halilovic formiranjem neovisne komisije radi sijanaj tih secijasa iz SDA i drugih etno torovskih krimo mafijaskih stranaka sto nas opljackase
po tintari kad ste mogli? Sad je kasno, zavrsena prica.
Ne zacatavamo, sve ovo ima veze sa Kosovom ravnimBosnolog wrote:Ali da ne zacatavamo temu ............
- Bosnolog
#963 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Mene je zemljace interesovalo odbrana BIH iznad svega i spas naroda koji je trebao bioloski nestati , a nikada nije kasno sve te secijase prosijati,imovinu konfiskovati i iste poslati da ciste korita rijeka, ureduju parkove,puteve i opste korisne poslove kao primjer drugima da se pljacka nece isplatiti .jutarnji wrote:A sta ga imas sada prosijavati? Sto ga niste prosijavali kad je trebalo? Ko je branio tebi ili Halilovicu da istog pomilujete dugom devetkomBosnolog wrote:Cengic je bio idiot ,odvratan i arogantan lik .Sa tim idiotom nisam mogao niti jedne prozboriti.Lik je ogranicen uvijk bio a njegov rad i svi oni sa kojima je radio treba prosijati sto trazi gen.Halilovic formiranjem neovisne komisije radi sijanaj tih secijasa iz SDA i drugih etno torovskih krimo mafijaskih stranaka sto nas opljackase
po tintari kad ste mogli? Sad je kasno, zavrsena prica.Ne zacatavamo, sve ovo ima veze sa Kosovom ravnimBosnolog wrote:Ali da ne zacatavamo temu ............
Do tada se valja se boriti da dodu nove snage ,mlade i sposobnije od ovih sto nas uistavaju 20 godina.
Doci ce i taj momenat kad tad.........
- jutarnji
#964 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Dobro, haj`, eto vjerujem ti.Bosnolog wrote:Mene je zemljace interesovalo odbrana BIH iznad svega i spas naroda koji je trebao bioloski nestati
Jasta je nego kasno. Ko ce optuznice podici i ko ce ih pohapsiti? Isti oni koje bi trebalo hapsiti? Mani, pros`o voz...Bosnolog wrote:, a nikada nije kasno sve te secijase prosijati,imovinu konfiskovati i iste poslati da ciste korita rijeka, ureduju parkove,puteve i opste korisne poslove kao primjer drugima da se pljacka nece isplatiti .
Meni nikad nije bila jasno to razmisljanje, pusti, proce to, sve ce doci na svoje. Qrac ce nam doci ovakvim mahnitima kakvi smo.
Taman kad se potpis`o onaj Dejton sjedim sa ekipom u nekakvoj razvaljenoj kuci, selo Kijevo, opstina Sanski Most.
Uspostavlja se ta linija razgranicenja, jel`. Meni sinu na pamet genijalna ideja
trebali likvidirati, a sve u interesu opsteg dobra. Pa fino broj 1. taj i taj, ima benzinsku, veleprodaju, i par kafica u isto vrijeme
je clan lokalnog odbora SDA. Kazem im fino kus` boljeg za upucat`. Slazu se svi, mechi ga na spisak. I tako zaredam sve te slicne tipove, citaj
kriminalce i uhljupe, zavrsim sa predsijednikom opstine, nacelnikom mup-a, sudijama i jednim shupkom, soferom komandanta brigada. Dobro
on je jadan ni kriv ni duzan, al` eto svima nam je is`o na zivce
da vidi kucu, ubaci nam 3 gajbe laskog piva i jbg, napijemo se k`o smajseri. Sutra kad smo dosli sebi svi me pitaju jesam li se ja ono sinoc
zajebavo? Eto vidis, nije ga bilo strah citav rat da ga gadja onaj pat, pam, granate..al mu vuna kako cemo mi to pobit` bagru. Te zaglavicemo robije,
te sramota je..bla,bla, i na kraju `ebat im mater nek` rade sta hoce, hiljadu nekih razloga samo da nista ne napravimo.
Hocu ti reci, nisu oni krivi, mi smo beskicmenjaci i zdrao`. Suti i trpi.
-
sarajevonekad
#965 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
"Prethodna dva posta su vrlo nevjest pokusaj da se neupucenim u ovu problematiku frazama o brastvu i jedinstvu, toleranciji, demokratiji i tradicionalno dobrim odnosima proda prica koja nema nikakve veze sa realnoscu."
- Izvini ja odem na Kosovo najmanje 2 puta godisnje. Ja sam samo prenio vlastito iskustvo i cinjenicu da nisam cuo niti od jednog mog Turcina ( kojih je pun Prizren),ili Goranina, Torbesa ili Sandzakliju ( koji se svi odnedavno nazivaju Bošnjacima, mada se po mentalitetu bitno razlikuju od Bošnjaka iz BiH, al to je nebitno) da se tamo sistematski diskriminisu Bosnjaci, a nisam ni primijetio. Ne kazem da nije moguce, ali iskreno ne vjerujem. Pa tamo idem od rodjenja.
Ne znam kad si ti bio zadnji put na Kosovu? Zasto malo ne porazgovaras sa Bosnjacima sa Kosova?
A o nevjestosti ne mozemo govoriti samo na osnovu vlastitih stavova. Mozda je moja zelja za saradnjom i harmonijom za sto vecu dobrobit za tebe nekakav "nevjest pokusaj" da "pricam price", ali mene je vjera u tu neku saradnju i harmoniju odrzavala cijelog zivota, pa i u ratu u Bosni. Slazem se da ne treba sakrivati istinu, koliko god ona nekom bila bolna, ali da bi se nesto zvalo istinom potrebni su cvrsti dokazi.
Moja prica ima veze sa mojom realnoscu.
"Nevjerujem da ih pise osoba koja “povremeno” boravi na Kosovu."
A ako treba potvrditi kao cesto odlazim na Kosovo, mogu opisati sta se sve izradilo u Prizernu, shopping centar koji je otvoren u tabhani, nove slasticarne , preuredjene radnje kod sadrvana, i dalje se cuju na ulicama i radnjama u Prizrenu cuje pretezno Turski a ne albanski jezik, a cuju se bogami i drugi nealbanski jezici, Torbeski, Goranski, Sandzacki, itd,itd., renovirale su se zgrade u Pristini kod opstine, srusena stara kuca kod OSC-a u pristini i gradi se nova, lanac prodavnica "Bosna" i dalje dobro radi, preuredjen park prema naselju sunca,itd itd itd. Slobodno me pitaj sta god hoces, pa se uvjeri da svake godine odem dole najmanje 2 puta i redovno odrzavam kontakte sa rodbinom.
Ne poricem da je doslo masovnijeg odlaska tzv. Bosnjaka sa Kosova, tj. Muslimana koji govore slabvenskim jezicima ( Torbesa, Gorana i Sandzaklija), ali to treba detaljno ispitati i naci neke konkretne dokaze da se radi o diskriminaciji jer :
"Inace konkretni podaci o stradanju Bosnjaka na Kosovu od 1999. godine naovamo,su guglabilni i zainteresovanom nece biti tesko da ih pronadje"
bez uvrede ne predstavlja dovolja dokaz da se zakljuci kako se Bosnjaci sistematski ugrozavaju dole.
Pa meni su pricali price ne smijes zucnut na nasem dole...gluposti...ima seljaka koji se okrecu kad cuju nas, ali oni se okrecu i gledaju i kad cuju Turski i na sve sto nije isto ko u njihovom selu odakle su sljegli u gradove Kosova, pa cak i kad cuju pismeni Albanski.
isto tako pola moje rodbine se poslije rata na Kosovu iselilo u svoju pradomovinu, Tursku, ali ne zato sto su ih protjerali Albanci nego cisto iz ekonomskih razloga.
"Kljucni bosnjacki zahtjev u pregovorima oko definisanja finalnog statusa Kosova je bio stvaranje tri opstine na teritorijama gdje oni cine apsolutnu vecinu (Zupa, Vitomirica, Gora). Ne samo da je albanska strana ovaj prijedlog glatko odbila, vec se Zupa u kojoj su Bosnjaci cinili 80% stanovnistva, zadnjih par godina masovno naseljava albanskim stanovnistvom sa ciljem da se uprkos jasnim odredbama evropske konvencije o manjinskim pravima koja izricito zabranjuje naseljavanje vecinskog naroda na podrucjima na kojima su skoncentrisane manjine, nasilno promijeni etnicka struktura ovog tradicionalno bosnjackog kraja i time jedina institucionalna garancija koja bi obezbjedila kakvo-takvo opstajanje Bosnjaka na tim prostorima, obesmisli."
Ako je ovo tako, onda jasno treba reagovati i to neka sluzi na cast Albancima ako su to sebi dozvolili, stvarno, ali opet, sve to treba prvo fino provjeriti i naci stvarne razloge za to.
ja opet kazem, u krugovima u kojima se ja krecem kad odem na Kosovo kod svojih daljih rodjaka ( uglavnom turskog porijekla ali imam i prijatelja Torbesa, Gorana i Albanaca) jos nikad nisam cuo pricu o diskriminisanju Bosnjaka, stvarno.
Ne kazem da su ovo gore izmisljotine, ali iskreno ne vjerujem da se u tkvim slucajevima radi o nekom planskom sistematskom diskriminisanju Bosnjaka, jer ne vjerujem da Albanci imaju ikakvog razloga za to. Al to je opet samo moje vidjenje.
Prije svake optuzbe, treba dobro ispitati stvari i naci cvrste dokaze, cisto kako se ne bi covjek ogrijesio ili zaratio bez razloga, a mislim da je opravdano samo zaratit kad se moras branit od nekog, ma ko god da je nasrtnik.
- Izvini ja odem na Kosovo najmanje 2 puta godisnje. Ja sam samo prenio vlastito iskustvo i cinjenicu da nisam cuo niti od jednog mog Turcina ( kojih je pun Prizren),ili Goranina, Torbesa ili Sandzakliju ( koji se svi odnedavno nazivaju Bošnjacima, mada se po mentalitetu bitno razlikuju od Bošnjaka iz BiH, al to je nebitno) da se tamo sistematski diskriminisu Bosnjaci, a nisam ni primijetio. Ne kazem da nije moguce, ali iskreno ne vjerujem. Pa tamo idem od rodjenja.
Ne znam kad si ti bio zadnji put na Kosovu? Zasto malo ne porazgovaras sa Bosnjacima sa Kosova?
A o nevjestosti ne mozemo govoriti samo na osnovu vlastitih stavova. Mozda je moja zelja za saradnjom i harmonijom za sto vecu dobrobit za tebe nekakav "nevjest pokusaj" da "pricam price", ali mene je vjera u tu neku saradnju i harmoniju odrzavala cijelog zivota, pa i u ratu u Bosni. Slazem se da ne treba sakrivati istinu, koliko god ona nekom bila bolna, ali da bi se nesto zvalo istinom potrebni su cvrsti dokazi.
Moja prica ima veze sa mojom realnoscu.
"Nevjerujem da ih pise osoba koja “povremeno” boravi na Kosovu."
A ako treba potvrditi kao cesto odlazim na Kosovo, mogu opisati sta se sve izradilo u Prizernu, shopping centar koji je otvoren u tabhani, nove slasticarne , preuredjene radnje kod sadrvana, i dalje se cuju na ulicama i radnjama u Prizrenu cuje pretezno Turski a ne albanski jezik, a cuju se bogami i drugi nealbanski jezici, Torbeski, Goranski, Sandzacki, itd,itd., renovirale su se zgrade u Pristini kod opstine, srusena stara kuca kod OSC-a u pristini i gradi se nova, lanac prodavnica "Bosna" i dalje dobro radi, preuredjen park prema naselju sunca,itd itd itd. Slobodno me pitaj sta god hoces, pa se uvjeri da svake godine odem dole najmanje 2 puta i redovno odrzavam kontakte sa rodbinom.
Ne poricem da je doslo masovnijeg odlaska tzv. Bosnjaka sa Kosova, tj. Muslimana koji govore slabvenskim jezicima ( Torbesa, Gorana i Sandzaklija), ali to treba detaljno ispitati i naci neke konkretne dokaze da se radi o diskriminaciji jer :
"Inace konkretni podaci o stradanju Bosnjaka na Kosovu od 1999. godine naovamo,su guglabilni i zainteresovanom nece biti tesko da ih pronadje"
bez uvrede ne predstavlja dovolja dokaz da se zakljuci kako se Bosnjaci sistematski ugrozavaju dole.
Pa meni su pricali price ne smijes zucnut na nasem dole...gluposti...ima seljaka koji se okrecu kad cuju nas, ali oni se okrecu i gledaju i kad cuju Turski i na sve sto nije isto ko u njihovom selu odakle su sljegli u gradove Kosova, pa cak i kad cuju pismeni Albanski.
isto tako pola moje rodbine se poslije rata na Kosovu iselilo u svoju pradomovinu, Tursku, ali ne zato sto su ih protjerali Albanci nego cisto iz ekonomskih razloga.
"Kljucni bosnjacki zahtjev u pregovorima oko definisanja finalnog statusa Kosova je bio stvaranje tri opstine na teritorijama gdje oni cine apsolutnu vecinu (Zupa, Vitomirica, Gora). Ne samo da je albanska strana ovaj prijedlog glatko odbila, vec se Zupa u kojoj su Bosnjaci cinili 80% stanovnistva, zadnjih par godina masovno naseljava albanskim stanovnistvom sa ciljem da se uprkos jasnim odredbama evropske konvencije o manjinskim pravima koja izricito zabranjuje naseljavanje vecinskog naroda na podrucjima na kojima su skoncentrisane manjine, nasilno promijeni etnicka struktura ovog tradicionalno bosnjackog kraja i time jedina institucionalna garancija koja bi obezbjedila kakvo-takvo opstajanje Bosnjaka na tim prostorima, obesmisli."
Ako je ovo tako, onda jasno treba reagovati i to neka sluzi na cast Albancima ako su to sebi dozvolili, stvarno, ali opet, sve to treba prvo fino provjeriti i naci stvarne razloge za to.
ja opet kazem, u krugovima u kojima se ja krecem kad odem na Kosovo kod svojih daljih rodjaka ( uglavnom turskog porijekla ali imam i prijatelja Torbesa, Gorana i Albanaca) jos nikad nisam cuo pricu o diskriminisanju Bosnjaka, stvarno.
Ne kazem da su ovo gore izmisljotine, ali iskreno ne vjerujem da se u tkvim slucajevima radi o nekom planskom sistematskom diskriminisanju Bosnjaka, jer ne vjerujem da Albanci imaju ikakvog razloga za to. Al to je opet samo moje vidjenje.
Prije svake optuzbe, treba dobro ispitati stvari i naci cvrste dokaze, cisto kako se ne bi covjek ogrijesio ili zaratio bez razloga, a mislim da je opravdano samo zaratit kad se moras branit od nekog, ma ko god da je nasrtnik.
Galipolje wrote:Stara je istina da se narodima koji ne gaje historijsko pamcenje, historija ponavlja u najgorem mogucem obliku. O stradanjima Muslimana u drugom svjetskom ratu niko se od Bosnjaka, zarad mira u kuci, nije usudio nista da napise a Skender Kulenovic je trabunjao nesto o Stojanki ne izustivsi nijednu smislenu o focankama postradalim od kama Djurisicevih cetnickih terorista. Tek su Miletic i Dedijer krajem devedesetih godina proslog vijeka, kada je srbocetnicka JNA “uRAMila” Bosnjake, a pravoslavne komsije isukanih kama spremno cekale mig iz Beograda, sacinili monografiju o genocide nad Muslimanima zakljucivsi da su procentualno oni najveci stradalnici od svih naroda iz bivse zajednicke drzave.
Odnosi Bosnjaka i Albanaca na Kosovu, i inace, su samo za zvanicno Sarajevo tabu tema. Obican pak svijet u BiH na tamosnje prilike gleda uglavnom navijacki. Za Srbe naravno da nije sporno kome ce se privoljeti carstvu, a merhametli Bosnjaci rezonuju logikom: neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj.
Za prijateljstvo su medjutim potrebne dvije strane.
Prethodna dva posta su vrlo nevjest pokusaj da se neupucenim u ovu problematiku frazama o brastvu i jedinstvu, toleranciji, demokratiji i tradicionalno dobrim odnosima proda prica koja nema nikakve veze sa realnoscu.
Nevjerujem da ih pise osoba koja “povremeno” boravi na Kosovu. Naprotiv, autor je dobro upucen u materiju, ali kako rekoh krajnje nevjesto pokusava da emocijama zasicenim opservacijama izvrda dvije kljucne cinjenice:
1. Da je od 1999. godine naovamo 60% Bosnjaka napustilo Kosovo!
2. Da je u Pristini od 6000 Bosnjaka, koliko ih je zivjelo prije rata, ostalo njih 500, a sva je prilika da za par godina nece biti nijednog jer se uglavnom radi o starijim osobama
Inace konkretni podaci o stradanju Bosnjaka na Kosovu od 1999. godine naovamo,su guglabilni i zainteresovanom nece biti tesko da ih pronadje.
Kljucni bosnjacki zahtjev u pregovorima oko definisanja finalnog statusa Kosova je bio stvaranje tri opstine na teritorijama gdje oni cine apsolutnu vecinu (Zupa, Vitomirica, Gora). Ne samo da je albanska strana ovaj prijedlog glatko odbila, vec se Zupa u kojoj su Bosnjaci cinili 80% stanovnistva, zadnjih par godina masovno naseljava albanskim stanovnistvom sa ciljem da se uprkos jasnim odredbama evropske konvencije o manjinskim pravima koja izricito zabranjuje naseljavanje vecinskog naroda na podrucjima na kojima su skoncentrisane manjine, nasilno promijeni etnicka struktura ovog tradicionalno bosnjackog kraja i time jedina institucionalna garancija koja bi obezbjedila kakvo-takvo opstajanje Bosnjaka na tim prostorima, obesmisli.
-
sarajevonekad
#966 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Izvinjavam se ali dajem sebi slobodu da kazem da ovo za diskriminaciju turske "manjine" ne stoji!
Kosovljani turskog porijekla prvo ni pod razno ne mogu biti "manjina" na Kosovu jer su napravili sve gradove na Kosovu ( osim Pristine) i integralni su dio kosovske istorije i tradicije.
Pa evo najboljeg dokaza - ko god je ikad ili jos bolje nedavno bio u Prizrenu, uvjerice se u netacnost ovog "londonskog izvora" da su Turci diskriminisani. Pa valjda bi ja, koji vucem to porijeklo prvi progovorio o tome! Tamo imama podjednako puno rodbine ko ovdje kod nas.
P akoji se jezik u Prizrenu najcesce cuje? To Galipolje naravno ne zna jer ne znam kad je zadnji put bio na kosovu, ali tamo dominira Turski jezik i uvijek je i dominiro.
Da odlaze ljudi odlaze, al odlaze iz ekonomskih razloga, a kad zakrizi normalno da ljudi postaju preosjetljivi pa cak u takvom stanju ekonomske krize se generise i psiholoska kriza pa nije cudo da jedan ne-albanac pomisli da ga neko diskriminise i da mu neda posao zato jer nije Albanac. Pa znate li kolko fukare ima i medju Albancima. Pa njih je par miliona, ne moze sve ijedan bit slasticar, pekar, burekdzija il zlatar. I medju njima imas sirmasnih kolko hoces.
Pa moj rodjak je u svojoj radnji u Prizrenu uposlio dvojicu albanaca sa sela, pa im nedavno dao otkaz jer mu je poslovanje krenulo nizbrdo.
A ovo za ogranicavanje kretanja je fakat notorna glupost...ma uostalom, pitajte nas svijet koji dole radi u misiji, oni ce vam takodjer potvrdit isto sto i ja...
Kao sto rekoh, treba sve to fino ispitat pa onda donsit zakljucke...ako je zakljucak stvarno da oni diskriminisu Bosnjake, ne bismo trebali sjediti skrstenih ruku i mislim da necemo, al isto tako necemo letit pred rudu, obzirom da imamo dobra iskustva sa nacionalistima nama blizeg komsiluka, koji su poznati po svojoj huskaroskoj propagandi. Ja ne nasjedam tako lako na sve one price koje me zele zavaditi sa nekim.
Kosovljani turskog porijekla prvo ni pod razno ne mogu biti "manjina" na Kosovu jer su napravili sve gradove na Kosovu ( osim Pristine) i integralni su dio kosovske istorije i tradicije.
Pa evo najboljeg dokaza - ko god je ikad ili jos bolje nedavno bio u Prizrenu, uvjerice se u netacnost ovog "londonskog izvora" da su Turci diskriminisani. Pa valjda bi ja, koji vucem to porijeklo prvi progovorio o tome! Tamo imama podjednako puno rodbine ko ovdje kod nas.
P akoji se jezik u Prizrenu najcesce cuje? To Galipolje naravno ne zna jer ne znam kad je zadnji put bio na kosovu, ali tamo dominira Turski jezik i uvijek je i dominiro.
Da odlaze ljudi odlaze, al odlaze iz ekonomskih razloga, a kad zakrizi normalno da ljudi postaju preosjetljivi pa cak u takvom stanju ekonomske krize se generise i psiholoska kriza pa nije cudo da jedan ne-albanac pomisli da ga neko diskriminise i da mu neda posao zato jer nije Albanac. Pa znate li kolko fukare ima i medju Albancima. Pa njih je par miliona, ne moze sve ijedan bit slasticar, pekar, burekdzija il zlatar. I medju njima imas sirmasnih kolko hoces.
Pa moj rodjak je u svojoj radnji u Prizrenu uposlio dvojicu albanaca sa sela, pa im nedavno dao otkaz jer mu je poslovanje krenulo nizbrdo.
A ovo za ogranicavanje kretanja je fakat notorna glupost...ma uostalom, pitajte nas svijet koji dole radi u misiji, oni ce vam takodjer potvrdit isto sto i ja...
Kao sto rekoh, treba sve to fino ispitat pa onda donsit zakljucke...ako je zakljucak stvarno da oni diskriminisu Bosnjake, ne bismo trebali sjediti skrstenih ruku i mislim da necemo, al isto tako necemo letit pred rudu, obzirom da imamo dobra iskustva sa nacionalistima nama blizeg komsiluka, koji su poznati po svojoj huskaroskoj propagandi. Ja ne nasjedam tako lako na sve one price koje me zele zavaditi sa nekim.
Galipolje wrote:Jedan od forumasa (vrlo necasnog imena) je stradanje Bosnjaka Kosova nazvao “…….. imaginarnim protjerivanjima i diskriminaciji bosnjaka..............” ljutito dodavsi „......neću ni da komentarišem, jer na kosovu nikome ne tece med i mlijeko?!?! ”
E pa nece biti da bas nikome ne tece.........
MRG: Manjine napuštaju Kosovo
27. maj 2009
London -- Pripadnici manjina napuštaju Kosovo jer se tamo suočavaju sa šikaniranjem i diskriminacijom, upozorava Međunarodna grupa za zaštitu prava manjina (MRG).
U izveštaju ove organizacije iz Londona navodi se da je proglašenje nezavisnosti Kosova stvorilo u međunarodnoj zajednici vakuum kada je u pitanju zaštita prava manjina, što je pogoršalo situaciju u kojoj su se našle male etničke zajednice i primoralo mnoge njihove pripadnike da zauvek napuste svoje domove.
Ova organizacija je upozorila da pripadnici srpske, turske, goranske, romske, bosanske ili hrvatske manjine počinju da napuštaju Kosovo, jer se tamo suočavaju sa različitim vidovima diskriminacije.
"Pripadnici malih manjinskih grupa posebno su suočeni sa ograničavanjem kretanja i političkom, socijalnom i ekonomskom diskriminacijom", rekao je izvršni direktor Međunarodne grupe za zaštitu prava manjina Mark Latimer.
Prema njegovim rečima, pripadnici ovih manjinskih grupa uskraćeni su, takođe, za neophodne informacije ili obrazovanje na sopstvenom jeziku.
"Sve ovo, u kombinaciji sa teškim ekonomskim uslovima, navelo je većinu pripadnika ovih grupa da počnu da napuštaju Kosovo", dodao je Latimer.
-
dallton
#967 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
ma @sarajevonekad pusti @galipolje, vidis da je momcina na forumu po zadatku....
da ima imalo razuma, @galipolje bi napisao da se ko god je diskriminiran ili tako misli obrati onima koji su placeni i zaduzeni da brane ljudska prava, bilo kosovskim institucijama ili stranim organizacijama ili nevladinim organizacijama - al ne (ne lezi vraze, ko bi se tome nadao
) njegov je zakljucak "jadni bosnjaci eto pritislo ih sve (smrc, smrc, snjof snjof) a i albanci ih istjeruju"....
ja koliko znam cak je i bih (s obzirom na svoje unutarnje stanje) dosta ucinila za bosnjake na kosovu od skola, jezika, fakulteta, a kosovske vlasti su pomogle ...
da ima imalo razuma, @galipolje bi napisao da se ko god je diskriminiran ili tako misli obrati onima koji su placeni i zaduzeni da brane ljudska prava, bilo kosovskim institucijama ili stranim organizacijama ili nevladinim organizacijama - al ne (ne lezi vraze, ko bi se tome nadao
ja koliko znam cak je i bih (s obzirom na svoje unutarnje stanje) dosta ucinila za bosnjake na kosovu od skola, jezika, fakulteta, a kosovske vlasti su pomogle ...
-
Galipolje
#968 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Zahvaljujem @sarajevonekad!
Vasi postovi obiluju dragocjenim informacijama iz prve ruke, a pristup problematici Vam je, skoro pa korektan. Posebno mi je drago da ne zauzimate apriorne stavove vec dozvoljavate mogucnost da ima problema (slucaj nasilne promjene etnicke strukture nesudjene opstine Zupa), koji zahtjevaju dodatna pojasnjenja.
Za pocetak i to je nesto!
Inace moj jedini „grijeh” je to sto sam se uopste usudio da otvorim ovu bolnu temu i nikakve podmetacine neobavjestenih ili dobro obavjestenih a nedobronamjernih ne mogu promjeniti fakat da sam posljednja osoba koju mozete optuziti za antialbanstvo i jezik mrznje ili nekakav fitnedzija. Svakome ko iz bilo kog razloga zeli da podlegne atmosferi linca koju par marginalaca sa ovog foruma kreira zbog ovog mog „grijeha”, savjetujem da se jos jednom vrati na sve moje postove i pomno ih prouci. Ukoliko u bilo kojem pronadje ovakve elemente neka ih slobodno iznese, a ja cu se izvinuti svima i ne cekajuci odluku administratora foruma, povuci se iz rasprave.
To sto su neki forumasi ostali bez petparackih argumenata koji se odnose na siri balkanski kontekst u nadmudrivanju sa ravnogorskim teroristima je potpuno nebitno za ovu temu i samo po sebi rijecito govori o njihovom „analitickom”potencijalu.
Inace, biti protiv neljudskosti svake vrste je iskljucivo antinecovjestvo a ne anti-(ubacite ime nacije po zelji) i kod osoba koje drze do elementarnih moralnih principa je sasvim normalno osjecanje kada uvide da se neopravdano gaze necija prava.
Dozvoli mi da se povodom jedne tvoje opservacije ne slozim sa tobom i ujedno te zamolim za jednu malu uslugu.
Dio tvog putopisa koji se odnosi na Torbese i Gorance je pun predrasuda koje su opet (u skaldu sa jednom divnom sentencom imama Safije koji kaze da je covjek neprijatelj onoga sto ne poznaje) posljedica neznanja. Torbesi i Goranci su van svake sumnje dio bosnjackog nacionalnog korpusa jer se uprkos na 1000 stranica srocenom SANU projektu GOS ogromna vecina njih tako izjasnjava, a Bosnjaci njima duguju bogumilski dio svog nacionalnog mita. Zainteresirani za ovu oblast za ovu tvrdnju mogu naci dokaze u doktorskoj disertaciji Maje Angelovske-Panove. Napusteni od zvanicnog Sarajeva koje kako jedan od forumasa odlicno primjeti ne vodi racuna ni o Bosnjacima u BiH a kamoli o onima na Kosovu uz ogromne probleme pokusavaju da tamo opstanu i implementirajuci nastavu na bosanskom jeziku sacuvaju svoju nacionalnu posebnost.
Sto se usluge tice, zamolio bih te kada sljedeci put budes boravio na Kosovu da ako je ikako moguce dodjes do informacije, da li je u Zupi koja je do prije rata brojala izmedju 10 i 15 hiljada stanovnika (80% Bosnjaci) u toku izgradnja ogromnog albanskog naselja nakon cijeg dovrsetka ce Bosnjaci u ovom kraju postati manjina i na taj nacin njihov opravdan zahtjev za formiranjem barem jedne opstine na Kosovu sa bosnjackom vecinom, obesmisljen.
Nadam se da ce te neka BiH televizija koja gaji istrazivacko novinarstvo preduhitriti i poslati na Kosovu jednu kvalitetnu ekipu da temeljno ispita ovaj problem i nepristrasno bez ikakvih emocionalni opterecenja prezentira ga BiH javnosti.
Svako dobro!
Vasi postovi obiluju dragocjenim informacijama iz prve ruke, a pristup problematici Vam je, skoro pa korektan. Posebno mi je drago da ne zauzimate apriorne stavove vec dozvoljavate mogucnost da ima problema (slucaj nasilne promjene etnicke strukture nesudjene opstine Zupa), koji zahtjevaju dodatna pojasnjenja.
Inace moj jedini „grijeh” je to sto sam se uopste usudio da otvorim ovu bolnu temu i nikakve podmetacine neobavjestenih ili dobro obavjestenih a nedobronamjernih ne mogu promjeniti fakat da sam posljednja osoba koju mozete optuziti za antialbanstvo i jezik mrznje ili nekakav fitnedzija. Svakome ko iz bilo kog razloga zeli da podlegne atmosferi linca koju par marginalaca sa ovog foruma kreira zbog ovog mog „grijeha”, savjetujem da se jos jednom vrati na sve moje postove i pomno ih prouci. Ukoliko u bilo kojem pronadje ovakve elemente neka ih slobodno iznese, a ja cu se izvinuti svima i ne cekajuci odluku administratora foruma, povuci se iz rasprave.
To sto su neki forumasi ostali bez petparackih argumenata koji se odnose na siri balkanski kontekst u nadmudrivanju sa ravnogorskim teroristima je potpuno nebitno za ovu temu i samo po sebi rijecito govori o njihovom „analitickom”potencijalu.
Inace, biti protiv neljudskosti svake vrste je iskljucivo antinecovjestvo a ne anti-(ubacite ime nacije po zelji) i kod osoba koje drze do elementarnih moralnih principa je sasvim normalno osjecanje kada uvide da se neopravdano gaze necija prava.
Dozvoli mi da se povodom jedne tvoje opservacije ne slozim sa tobom i ujedno te zamolim za jednu malu uslugu.
Dio tvog putopisa koji se odnosi na Torbese i Gorance je pun predrasuda koje su opet (u skaldu sa jednom divnom sentencom imama Safije koji kaze da je covjek neprijatelj onoga sto ne poznaje) posljedica neznanja. Torbesi i Goranci su van svake sumnje dio bosnjackog nacionalnog korpusa jer se uprkos na 1000 stranica srocenom SANU projektu GOS ogromna vecina njih tako izjasnjava, a Bosnjaci njima duguju bogumilski dio svog nacionalnog mita. Zainteresirani za ovu oblast za ovu tvrdnju mogu naci dokaze u doktorskoj disertaciji Maje Angelovske-Panove. Napusteni od zvanicnog Sarajeva koje kako jedan od forumasa odlicno primjeti ne vodi racuna ni o Bosnjacima u BiH a kamoli o onima na Kosovu uz ogromne probleme pokusavaju da tamo opstanu i implementirajuci nastavu na bosanskom jeziku sacuvaju svoju nacionalnu posebnost.
Sto se usluge tice, zamolio bih te kada sljedeci put budes boravio na Kosovu da ako je ikako moguce dodjes do informacije, da li je u Zupi koja je do prije rata brojala izmedju 10 i 15 hiljada stanovnika (80% Bosnjaci) u toku izgradnja ogromnog albanskog naselja nakon cijeg dovrsetka ce Bosnjaci u ovom kraju postati manjina i na taj nacin njihov opravdan zahtjev za formiranjem barem jedne opstine na Kosovu sa bosnjackom vecinom, obesmisljen.
Nadam se da ce te neka BiH televizija koja gaji istrazivacko novinarstvo preduhitriti i poslati na Kosovu jednu kvalitetnu ekipu da temeljno ispita ovaj problem i nepristrasno bez ikakvih emocionalni opterecenja prezentira ga BiH javnosti.
Svako dobro!
-
dallton
#969 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
samo sam cekao kad ces da odgovoris...
pa ako je tebi toliko stalo, nemoj cekati novinare nego otidji sam pa nam posalji izvjestaj s lica mjesta s fotografijama i podacima...ono, znas, aktiviraj se ako te stvarno interesuje
pa ako je tebi toliko stalo, nemoj cekati novinare nego otidji sam pa nam posalji izvjestaj s lica mjesta s fotografijama i podacima...ono, znas, aktiviraj se ako te stvarno interesuje
- Bosnolog
#970 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Ma jok taj lik zeli da posvada Bosnjake iz BiH i Kosvare Albance jer eto treba Serbiji podrska nepriznavanja Kosova od strane BiH, pa je ovaj BIA-vac aktivan u ismisljenoj zavjeri protiv Bosnjaka Kosova ,dallton wrote:samo sam cekao kad ces da odgovoris...
zasto trosite vrijeme i energiju sa likom koji radi za Serbiju do Tokija
Galijasevic je prosirio mrezu vaskolikih sluga i eksperata za diskriminacije Bosnjaka Kosova u kojima vidi spas istog
-
Galipolje
#971 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Bjezeci od sebe Mustafa Golubic ode kod “pradjedova”, Dzafer Kulenovic postade “cvijece”,
a ovi moderni bosnjacki Golubici i Kulenovici traze novu mamu jer ih stare nece!
E nema Vam dragi Bosnjaci nego u se i u svoje kljuse!
a ovi moderni bosnjacki Golubici i Kulenovici traze novu mamu jer ih stare nece!
E nema Vam dragi Bosnjaci nego u se i u svoje kljuse!
- kiky
#972 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
ni ja nevjerujem da su bosanci na kosovu, bilo kako ugroženi ...
nevjerujem da je iko ugrožen ...
jedino srbi imaju problem sa samim sobom i svojim poimanjima pravde i stvarnosti, zakona i hajdučije i sličnih postulata neophodnih za navigaciju kroz svijet u 21 vijeku ...
jedino srbi imaju problem sa samim sobom i svojim poimanjima pravde i stvarnosti, zakona i hajdučije i sličnih postulata neophodnih za navigaciju kroz svijet u 21 vijeku ...
-
Frankyee
#973 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Na Kosovu trenutno vlada ogroman Albanski nacionalizam i svima koji nisu Albanci zivot je tezi nego Albancima. Problem je u tome sto jedino Srbi imaju kakav takav glas i zastitu njima susjedne drzave Srbije pa vecina vijesti koje se cuju je o sukobima Srba i Albanaca.kiky wrote:ni ja nevjerujem da su bosanci na kosovu, bilo kako ugroženi ...
Ja licno u neku ruku ne krivim mnogo Albance sa Kosova za ovu situaciju vec su najveci Krivci za sadasnje stanje SANU, Srpska Pravoslavna crkva i cetnici za zlocine sto su pocinili Srbi i stvorili kod Albanaca zelju za osvetom kao i EU snage dole na Kosovu koje ne pomazu druge manjine osim Srba.
A sto se tice priznavanja Kosova, mislim da treba poslati jedan tim da to istrazi podrobno i da dostavi parlamentu izvjestaj o stanju ljudskih prava, manjina a narocito Hrvata, Bosnjaka i Srba jer BiH treba priznati Kosovo jedino ako smo zadovoljni da se tamo prema Bosnjacima odnose mnogo bolje nego recimo u RS.i Prema Srbina bolje nego u Splitu ili Sarajevu. ( Ne tvrdim da je Srbima u Sarajevo lose vec to samo uzimam kao primjer)
-
sarajevonekad
#974 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Dobro si frankyee,
slazem se s tobom 100 %. Prvo fino sve treba istrazit, je tako razuman svijet radi..sve do tad su samo nagadjanja dok se stvarno ne utvrdi ste se tamo stvarno dogadja...
slazem se s tobom 100 %. Prvo fino sve treba istrazit, je tako razuman svijet radi..sve do tad su samo nagadjanja dok se stvarno ne utvrdi ste se tamo stvarno dogadja...
Frankyee wrote:Na Kosovu trenutno vlada ogroman Albanski nacionalizam i svima koji nisu Albanci zivot je tezi nego Albancima. Problem je u tome sto jedino Srbi imaju kakav takav glas i zastitu njima susjedne drzave Srbije pa vecina vijesti koje se cuju je o sukobima Srba i Albanaca.kiky wrote:ni ja nevjerujem da su bosanci na kosovu, bilo kako ugroženi ...
Ja licno u neku ruku ne krivim mnogo Albance sa Kosova za ovu situaciju vec su najveci Krivci za sadasnje stanje SANU, Srpska Pravoslavna crkva i cetnici za zlocine sto su pocinili Srbi i stvorili kod Albanaca zelju za osvetom kao i EU snage dole na Kosovu koje ne pomazu druge manjine osim Srba.
A sto se tice priznavanja Kosova, mislim da treba poslati jedan tim da to istrazi podrobno i da dostavi parlamentu izvjestaj o stanju ljudskih prava, manjina a narocito Hrvata, Bosnjaka i Srba jer BiH treba priznati Kosovo jedino ako smo zadovoljni da se tamo prema Bosnjacima odnose mnogo bolje nego recimo u RS.i Prema Srbina bolje nego u Splitu ili Sarajevu. ( Ne tvrdim da je Srbima u Sarajevo lose vec to samo uzimam kao primjer)
-
sarajevonekad
#975 Re: Kosovo ALL ABOUT - Preko 60 drzava priznalo nezavisnost!
Galipolje,
moram ti reci da mi se ovaj post cini razumnijim od prethodnih i razboritim.
Izmedju ostalog i zbog toga sam duzan naglasiti da ja tebe ne smatram anti ovim ili anti onim.
Mozda je moj nacin izrazavanja djelovo malo arogantno, ali mi nije namjera nipodastavati nicje misljenje ( osim misljenja onih koji jasno i otvorne nipodastavaju druge, a ti takav nisi).
Ja jednostavno iznosim vlastita zapazanja na osnovu kojih nisam mogao zakljuciti da dole neko sistematski tj. politicki diskriminise Bosnjake, ali mozda grijesim...mozda ljudi dole misle da sam ja blizi sa Albancima ( sto je notorna glupost, ja i dalje ljude cijenim po tome koliko su drustveno korisni a ne s kim sam blizi iz ovog il onog razloga) pa ne pricaju. I to je moguce. Da se razumijemo, ja znam sljama i medju kosovskim Turcima sa kojima se ne volim ni na ulici sresti i krivo mi je sto nisu jos u zatvoru, a ima i mojih Bosnja takvih...Svugdje ima i bice svega, i to je istina koja se ne moze zataskati. ja ne vjerujem u moralne epitete kolektiva...
Sto se tice Goranaca i Torbesa, neka se ljudi izjasnjavaju kako hoce i to je sasvim ok. Ja sam iznosim ono sto sam licno uocio, a to je da je njihov maternji po meni daleko slicniji makedonskom nego Bosanskom ( u stvari sa nsim gotov da nema nista zajednicko osim sto je slavenski), a i obicaji su im brate po mnogo cemu drugaciji nego u nas...a i prezimena su im ko albanska ( Kaplani, Hasani, Izeri, Djezairi....).
Ja sam samo prenio ono sto sam vidio, i necu da se to uzme kao bilo kakva predrasuda prema njima pogotovo ne kao negativna, jer ja sam UVIJEK, ama bas UVIJEK na strani onih u podredjenijem polozaju, a to su u brojcanom smislu na Kosovu Torbesi, Gorani, Askalije, Egipcani, Romi, Sandzaklije, a bogami i Turci . Gorani su recimo nadaleko cuveni po svojim ugostiteljskim sposobnostima ( i uzgajatelji sarplaninaca), Torbesi odlicni gradjevinari, katolici Albanci tradicionalno odlicni zlatari, Sandjaklije trgovci, itd. Svak ima nesto po cemu je tradicionalno poznat...
"Sto se usluge tice, zamolio bih te kada sljedeci put budes boravio na Kosovu da ako je ikako moguce dodjes do informacije, da li je u Zupi koja je do prije rata brojala izmedju 10 i 15 hiljada stanovnika (80% Bosnjaci) u toku izgradnja ogromnog albanskog naselja nakon cijeg dovrsetka ce Bosnjaci u ovom kraju postati manjina i na taj nacin njihov opravdan zahtjev za formiranjem barem jedne opstine na Kosovu sa bosnjackom vecinom, obesmisljen."
Vec sam se raspito i cekam odgovor.
Kao sto sam vec rekao, ako je to tako, onda nam Albanci plivaju objasnjenje, ali prvo ovo sto kazes, fakat to sve fino istrazit neutralno i sa vise izvora da bi utvrdilo sta je istina a sta nije.
A to da su kosovski Albanci albanski nacionalisti, jesu, vidi se to, al mislim ( i nadam se ) da se trijezne jer je njihov nacionalizam po meni vise reakcionarski nego izvorni...sad vise nemaju uzrok tom nacionalizmo ...
u svakom slucaju osudjujem ga a pogotovo ono paljenje srpskih crkava i kuca 2004 godine...tu su se pravo provalili i postupili maltene iso ko i njihovi dujucerasnji dzelati. Ima toga kod njih, ali mislim da lapi polako ali sigurno...ne zato sto su se oni samo otrijeznili od nacionalizma, nego zato sto ce ih otrijeznit egzistenijcalna pitanja...ekonomija...S druge strane, obzirom koliko ih je ja sam fakat ocekivo ( na zalost ) daleko vise tih nekih osveta nad Srpskim civilima ali broj toga je iznenadjujuce mali obzirom na njihov broj, demografiju i ocekivani ( a NERACIONALNI) gnjev sa njihove strane... vidjecemo. Ako drze do sebe kolko govore, sad je vrijeme da to i demonstriraju tako sto se nece svetiti nad onim au inferiornijem polozaju, jer oni smai kazu " Slabic udara na slabijeg a jaki na jaceg od sebe", pa cemo vidjet kolko drze do toga.
A u medjuvremenu nema nam druge nego i dalje jest njihove kolace, pite, cevape ( mada tu jos nisu ispekli zanat kako treba), i peciva.
moram ti reci da mi se ovaj post cini razumnijim od prethodnih i razboritim.
Izmedju ostalog i zbog toga sam duzan naglasiti da ja tebe ne smatram anti ovim ili anti onim.
Mozda je moj nacin izrazavanja djelovo malo arogantno, ali mi nije namjera nipodastavati nicje misljenje ( osim misljenja onih koji jasno i otvorne nipodastavaju druge, a ti takav nisi).
Ja jednostavno iznosim vlastita zapazanja na osnovu kojih nisam mogao zakljuciti da dole neko sistematski tj. politicki diskriminise Bosnjake, ali mozda grijesim...mozda ljudi dole misle da sam ja blizi sa Albancima ( sto je notorna glupost, ja i dalje ljude cijenim po tome koliko su drustveno korisni a ne s kim sam blizi iz ovog il onog razloga) pa ne pricaju. I to je moguce. Da se razumijemo, ja znam sljama i medju kosovskim Turcima sa kojima se ne volim ni na ulici sresti i krivo mi je sto nisu jos u zatvoru, a ima i mojih Bosnja takvih...Svugdje ima i bice svega, i to je istina koja se ne moze zataskati. ja ne vjerujem u moralne epitete kolektiva...
Sto se tice Goranaca i Torbesa, neka se ljudi izjasnjavaju kako hoce i to je sasvim ok. Ja sam iznosim ono sto sam licno uocio, a to je da je njihov maternji po meni daleko slicniji makedonskom nego Bosanskom ( u stvari sa nsim gotov da nema nista zajednicko osim sto je slavenski), a i obicaji su im brate po mnogo cemu drugaciji nego u nas...a i prezimena su im ko albanska ( Kaplani, Hasani, Izeri, Djezairi....).
Ja sam samo prenio ono sto sam vidio, i necu da se to uzme kao bilo kakva predrasuda prema njima pogotovo ne kao negativna, jer ja sam UVIJEK, ama bas UVIJEK na strani onih u podredjenijem polozaju, a to su u brojcanom smislu na Kosovu Torbesi, Gorani, Askalije, Egipcani, Romi, Sandzaklije, a bogami i Turci . Gorani su recimo nadaleko cuveni po svojim ugostiteljskim sposobnostima ( i uzgajatelji sarplaninaca), Torbesi odlicni gradjevinari, katolici Albanci tradicionalno odlicni zlatari, Sandjaklije trgovci, itd. Svak ima nesto po cemu je tradicionalno poznat...
"Sto se usluge tice, zamolio bih te kada sljedeci put budes boravio na Kosovu da ako je ikako moguce dodjes do informacije, da li je u Zupi koja je do prije rata brojala izmedju 10 i 15 hiljada stanovnika (80% Bosnjaci) u toku izgradnja ogromnog albanskog naselja nakon cijeg dovrsetka ce Bosnjaci u ovom kraju postati manjina i na taj nacin njihov opravdan zahtjev za formiranjem barem jedne opstine na Kosovu sa bosnjackom vecinom, obesmisljen."
Vec sam se raspito i cekam odgovor.
Kao sto sam vec rekao, ako je to tako, onda nam Albanci plivaju objasnjenje, ali prvo ovo sto kazes, fakat to sve fino istrazit neutralno i sa vise izvora da bi utvrdilo sta je istina a sta nije.
A to da su kosovski Albanci albanski nacionalisti, jesu, vidi se to, al mislim ( i nadam se ) da se trijezne jer je njihov nacionalizam po meni vise reakcionarski nego izvorni...sad vise nemaju uzrok tom nacionalizmo ...
u svakom slucaju osudjujem ga a pogotovo ono paljenje srpskih crkava i kuca 2004 godine...tu su se pravo provalili i postupili maltene iso ko i njihovi dujucerasnji dzelati. Ima toga kod njih, ali mislim da lapi polako ali sigurno...ne zato sto su se oni samo otrijeznili od nacionalizma, nego zato sto ce ih otrijeznit egzistenijcalna pitanja...ekonomija...S druge strane, obzirom koliko ih je ja sam fakat ocekivo ( na zalost ) daleko vise tih nekih osveta nad Srpskim civilima ali broj toga je iznenadjujuce mali obzirom na njihov broj, demografiju i ocekivani ( a NERACIONALNI) gnjev sa njihove strane... vidjecemo. Ako drze do sebe kolko govore, sad je vrijeme da to i demonstriraju tako sto se nece svetiti nad onim au inferiornijem polozaju, jer oni smai kazu " Slabic udara na slabijeg a jaki na jaceg od sebe", pa cemo vidjet kolko drze do toga.
A u medjuvremenu nema nam druge nego i dalje jest njihove kolace, pite, cevape ( mada tu jos nisu ispekli zanat kako treba), i peciva.
Galipolje wrote:Zahvaljujem @sarajevonekad!
Svako dobro!