1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
alkalna_baterija

#951 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

FrozenCastle wrote:
alkalna_baterija wrote:Kako da se riješim uhalaža na balkonu? Nema apsolutno nikakve hrane tamo, a one kolo vode. Unesem ih bas 3, 4 kad unosim odjeću sa štrika. Krajnje su mi gadne i odvratne s onim njihovim antenama, da ne spominjem koliko ih se bojim... :cry: Neki efikasan prah, postupak, nešto...? :roll:
Kad sam dobila ružine latice za slatko u njima je bilo puno uholadža da Bog sačuva. Neke su i pobjegle pa bi se kasnije pojavile i onda bi ih sprejom za bube sredila.

Stavi mrežu na prozor balkona da možeš zračiti prostoriju i ako imaš ruža na balkonu provjeri ili najbolje baci ih.
dakle pomaže onaj klasični sprej protiv raznih buba?
Ima nekog cvijeća na balkonu, međutim nije moje i ne smijem bacati. Ali je svo drvenasto, bez cvijeća i listova. Tako valjda opadne na jesen i opet na proljeće dobije lišće.
supercali

#952 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

ema_ wrote:Kako se riješiti mirisa vlage sa namještaja? Bilo mi malo počelo hvatati na podovima sećije i ja očistila domestosom to sve i bila ih okrenula naopako i zračila sedmicu, al kao da opet malo osjetim miris? Da, inače imam pseći nos :-) .

I još jedno, kako izvuči miris isto vlage - auto mi je bilo poplavilo i podovi su bili mokri i onako se osušili sami, al ostao miris onaj niđe veze, a nije bilo načina fakat da se to suši drugačije... Ikakav savjet?
namjestaj prebrisi krpom natopljenom u alkohol
za auto ne znam sta ti je na podu ako je isti i slican materijal probaj isti metod
p206

#953 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by p206 »

alkalna_baterija wrote:Kako da se riješim uhalaža na balkonu? Nema apsolutno nikakve hrane tamo, a one kolo vode. Unesem ih bar 3, 4 kad unosim odjeću sa štrika. Krajnje su mi gadne i odvratne s onim njihovim antenama, da ne spominjem koliko ih se bojim... :cry: Neki efikasan prah, postupak, nešto...? :roll:
i meni se to dešavalo, pa sam skontao da ne unosim odjeću pred veče ili kad padne mrak... jer one tada izlaze.
po danu ih nema jer su tada ptice vani koje se hrane njima

bez obzira na ovoliku vlagu u zraku, ove godine ih nisam viđao po odjeći...a ranije za vrijeme onih pretoplih ljeta, znao sam predveče pokupiti veš i 1-2 skoro svaki put...
eto probaj, možda i kod tebe upali :-D
supercali

#954 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

a meni nisi rekla za ta drva sram da te bude
eto ti uzroka uholaza
alkalna_baterija

#955 Re: 1001 Koristan Savjet

p206 wrote:
alkalna_baterija wrote:Kako da se riješim uhalaža na balkonu? Nema apsolutno nikakve hrane tamo, a one kolo vode. Unesem ih bar 3, 4 kad unosim odjeću sa štrika. Krajnje su mi gadne i odvratne s onim njihovim antenama, da ne spominjem koliko ih se bojim... :cry: Neki efikasan prah, postupak, nešto...? :roll:
i meni se to dešavalo, pa sam skontao da ne unosim odjeću pred veče ili kad padne mrak... jer one tada izlaze.

bez obzira na ovoliku vlagu u zraku, ove godine ih nisam viđao po odjeći...a ranije za vrijeme onih pretoplih ljeta, znao sam predveče pokupiti veš i 1-2 skoro svaki put...
Ove moje su mahnite, sjedim na balkonu i viđam ih redovno kako pretrčavaju iz jednog u drugi ćošak... nema ih puno, ali je svejedno gadno.
I veš kupim onda kad je suh, često mu treba i 2, 3 dana jer nema propuha na balkonu, pa se vjerovatno u toku noći zavuku u rukave i slično.
p206

#956 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by p206 »

alkalna_baterija wrote:
p206 wrote:

Ove moje su mahnite, sjedim na balkonu i viđam ih redovno kako pretrčavaju iz jednog u drugi ćošak... nema ih puno, ali je svejedno gadno.
I veš kupim onda kad je suh, često mu treba i 2, 3 dana jer nema propuha na balkonu, pa se vjerovatno u toku noći zavuku u rukave i slično.
kod mene ima propuha, to pomaže da ih nema na odjeći...
ne znam odakle tebi dolaze, meni su sa potkrovlja koje dugo nije čišćeno... znaju se zavući među stara drva, bile su neke daske na balkonu iznad, dok ih nismo sklonili...ako imaš nešto tako, skoni to.
ako budeš koristila neko sredstvo, pazi da se to nekako ne proširi na na odjeću, da ne fasuješ kakvu alergiju...
i ne znam je li ti deblji štrik, da mogu hodati po njemu, ako jeste kao kod mene uzmi arfa ili domestosa i dobro ga očisti...jer se na njega zbog smoga svašta nakupi... ja sam ih znao viđati kako hodaju po štriku...baš gadno pravo, bljak..
sad ih eto nema...
objavili smo im rat :mrgreen:
alkalna_baterija

#957 Re: 1001 Koristan Savjet

Mislim da ću se definitivno morati riješiti ovih saksija i drvenu ogradu balkona namazat firnajsom i nečim popuniti pukotine u drvetu, čini mi se da sam vidjela da se kriju u onim čvorovima... sad za sad probaću s onim sprejem, a na proljeće ili ako bude lijepih dana farbati ogradu :roll:
AstorH

#958 1001 Koristan Savjet

Post by AstorH »

Nisam jos probao, al' me uvijek zanimalo kako nema nekog rjesenja da ne placem kad rezem luk :)
Ka'e ovaj cojk da su plinovi koji grizu oci u sredini korijena.

http://youtu.be/R1FfZiiK-I4

Sent from my iPad using Tapatalk
insomnia78

#959 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by insomnia78 »

supercali wrote:
ema_ wrote:Kako se riješiti mirisa vlage sa namještaja? Bilo mi malo počelo hvatati na podovima sećije i ja očistila domestosom to sve i bila ih okrenula naopako i zračila sedmicu, al kao da opet malo osjetim miris? Da, inače imam pseći nos :-) .

I još jedno, kako izvuči miris isto vlage - auto mi je bilo poplavilo i podovi su bili mokri i onako se osušili sami, al ostao miris onaj niđe veze, a nije bilo načina fakat da se to suši drugačije... Ikakav savjet?
za auto ne znam sta ti je na podu ako je isti i slican materijal probaj isti metod
Kud bas u alkohol :D

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
insomnia78

#960 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by insomnia78 »

AstorH wrote:Nisam jos probao, al' me uvijek zanimalo kako nema nekog rjesenja da ne placem kad rezem luk :)

Stavi ga malo u frizider prije rezanja

ema_

#961 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ema_ »

supercali wrote:

Medicinski ili kakav?
supercali

#962 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

ema_ wrote:
supercali wrote:

Medicinski ili kakav?
Najbolje 100% pa kakav god al moze i onaj od 80% jer kad brises vec ga vlaga razrijedi tako da ces rijesiti se i vlage i mirisa odjednom
supercali

#963 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

insomnia78 wrote:
supercali wrote:

Kud bas u alkohol :D

Pa ti umaci u kolu ako ti je zao alkohola :)
insomnia78

#964 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by insomnia78 »

:D

Indigont

#965 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Indigont »

Image
Emilija Kovačev

#966 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Emilija Kovačev »

Upis. :)
supercali

#967 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

Emilija Kovačev wrote:Upis. :)
Upisom ovdje duzna si sa mnom izaci na pice a to je ujedno i koristan savjet
Emilija Kovačev

#968 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Emilija Kovačev »

supercali wrote:
Emilija Kovačev wrote:Upis. :)
Upisom ovdje duzna si sa mnom izaci na pice a to je ujedno i koristan savjet
Jesmo li se već negdje sreli? :) :run:

Ne valja zachatavati ovako lijepu temu! :jok:
putnik2107

#969 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by putnik2107 »

Imam peć na drva (kamin) koji je po sebi ima nekih mrlja i masnih flekica. Čime očistiti a da ne ode sa njega boja ili da još gore fleke ne ostanu?

sličan ovome

Image
IcePingvin

#970 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by IcePingvin »

E kako da skuham kalju sa junetinom i krompirom. Doslo vrijeme da se moram poceti snalaziti u kuhinji.
male_okice

#971 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by male_okice »

putnik2107 wrote:Imam peć na drva (kamin) koji je po sebi ima nekih mrlja i masnih flekica. Čime očistiti a da ne ode sa njega boja ili da još gore fleke ne ostanu?

sličan ovome

Image
imam slican, i cistim i staklo i sve sredstvom za ciscenje rerni. I to onu pjenu u dm-u kupim naspricam ostavim sata-sva i saperem, ako nesto ostane malo onom spuzvicom oribam i to je to.
putnik2107

#972 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by putnik2107 »

male_okice wrote:
putnik2107 wrote:Imam peć na drva (kamin) koji je po sebi ima nekih mrlja i masnih flekica. Čime očistiti a da ne ode sa njega boja ili da još gore fleke ne ostanu?

sličan ovome

Image
imam slican, i cistim i staklo i sve sredstvom za ciscenje rerni. I to onu pjenu u dm-u kupim naspricam ostavim sata-sva i saperem, ako nesto ostane malo onom spuzvicom oribam i to je to.
hvala probat cu. do sad sam cistio staklo permetalom ali mislm da je on preagresivan za ovo okolo... bojim se da boja ne ode...
pink floydd

#973 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pink floydd »

AstorH wrote:Nisam jos probao, al' me uvijek zanimalo kako nema nekog rjesenja da ne placem kad rezem luk :)

Image
CherryLips

#974 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

Čime efikasno oprati ladicu iz veš masine gdje se stavlja deterdzent? Nema čime nisam ribala,potapala u vrelu vodu,uvijek jedan dio naslaga ostane. Nista puno ali me bas nervira
alkalna_baterija

#975 Re: 1001 Koristan Savjet

CherryLips wrote:Čime efikasno oprati ladicu iz veš masine gdje se stavlja deterdzent? Nema čime nisam ribala,potapala u vrelu vodu,uvijek jedan dio naslaga ostane. Nista puno ali me bas nervira
Probaj sa onom smjesom sode, limuna i soli. Kod mene bar sve poslije pranja s tim škripi.
Post Reply