Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
- Sarcom
#951 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Koliko po bolonji treba da bude ispita u jednom semestru?
Da li bi trebao da bude ovakav raspored ili neki drugi?
-Prva parcijala
-Druga parcijala
-Zavrsni ispit
-Popravni zavrsni
-Prva parcijala
-Druga parcijala
-Zavrsni ispit
-Popravni zavrsni
- perfect_guy
#952 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
zavisi od organizacije profesora i predmeta. Konkretno na ekonomiji neki predmeti polažu kao parcijala+finalni dok su neki kroz dvije (eventualno tri) parcijale. Popravni je obično samo finalni za prve odnosno neka od parcijala za ove drugeSarcom wrote:Koliko po bolonji treba da bude ispita u jednom semestru?
-Prva parcijala
-Druga parcijala
-Zavrsni ispit
-Popravni zavrsni
-
kusur
#953 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Bolonjci ne mogu u državnu službu
U BiH niko ko je završio visoku školu po bolonjskom procesu ne može biti zaposlen u državnoj službi jer, po zakonu, kandidati za radna mjesta u državnoj službi moraju imati sedmi stepen obrazovanja, a bolonjski proces ne daje taj stepen
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Srna 24/12/2010 12:30:00
image
U BiH niko ko je završio visoku školu po bolonjskom procesu ne može biti zaposlen u državnoj službi jer, po zakonu, kandidati za radna mjesta u državnoj službi moraju imati sedmi stepen obrazovanja, a bolonjski proces ne daje taj stepen - izjavio je glavni federalni inspektor za obrazovanje Ivan Čuljak.
On je rekao da su urađene izmjene postojećeg zakona o visokom obrazovanju u BiH, koje nisu prošle Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako da već dvije godine "niko ne haje za to", iako je nepostojanje odgovarajućeg zakonskog okvira jedan od glavnih uzroka korupcije u ovoj oblasti.
Čuljak je u izjavi za lokalne medije u Livnu istakao da su svi privatni fakulteti i diplome tih fakulteta u Federaciji BiH /FBiH/ nelegalni, jer ovaj entitet nema zakona o visokom obrazovanju nego primjenjuje zakon bivše Socijalističke Republike /SR/ BiH u kojoj nije bilo privatnih fakulteta.
On je naveo da u centralnoj BiH postoje tri univerziteta i jedanaest fakulteta, a da Srednjobosanski kanton uopšte nema zakona o visokom obrazovanju, dok Livanjski i Posavski kanton uopšte nemaju prosvjetnu inspekciju za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.
"U Mostaru djeluju i Univerzitet `Džemal Bijedić` i Sveučilište, a ni Hercegovačko-neretvanski kanton nema taj zakon, a ako ga ima, na snazi je zakon SR BiH. Kako u bivšem sistemu nije bilo privatnih fakulteta, praktično svaki taj fakultet je nelegalan i svaka diploma je nelegalna", upozorio je Čuljak.
sa Avazove stranice...
U BiH niko ko je završio visoku školu po bolonjskom procesu ne može biti zaposlen u državnoj službi jer, po zakonu, kandidati za radna mjesta u državnoj službi moraju imati sedmi stepen obrazovanja, a bolonjski proces ne daje taj stepen
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Srna 24/12/2010 12:30:00
image
U BiH niko ko je završio visoku školu po bolonjskom procesu ne može biti zaposlen u državnoj službi jer, po zakonu, kandidati za radna mjesta u državnoj službi moraju imati sedmi stepen obrazovanja, a bolonjski proces ne daje taj stepen - izjavio je glavni federalni inspektor za obrazovanje Ivan Čuljak.
On je rekao da su urađene izmjene postojećeg zakona o visokom obrazovanju u BiH, koje nisu prošle Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, tako da već dvije godine "niko ne haje za to", iako je nepostojanje odgovarajućeg zakonskog okvira jedan od glavnih uzroka korupcije u ovoj oblasti.
Čuljak je u izjavi za lokalne medije u Livnu istakao da su svi privatni fakulteti i diplome tih fakulteta u Federaciji BiH /FBiH/ nelegalni, jer ovaj entitet nema zakona o visokom obrazovanju nego primjenjuje zakon bivše Socijalističke Republike /SR/ BiH u kojoj nije bilo privatnih fakulteta.
On je naveo da u centralnoj BiH postoje tri univerziteta i jedanaest fakulteta, a da Srednjobosanski kanton uopšte nema zakona o visokom obrazovanju, dok Livanjski i Posavski kanton uopšte nemaju prosvjetnu inspekciju za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.
"U Mostaru djeluju i Univerzitet `Džemal Bijedić` i Sveučilište, a ni Hercegovačko-neretvanski kanton nema taj zakon, a ako ga ima, na snazi je zakon SR BiH. Kako u bivšem sistemu nije bilo privatnih fakulteta, praktično svaki taj fakultet je nelegalan i svaka diploma je nelegalna", upozorio je Čuljak.
sa Avazove stranice...
-
kusur
#954 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
shvatam ja to sve, ali ne mozes tako relativizirati ovaj problem da bolonjci ne mogu u drzavnu sluzbu.alternativni wrote:U drzavnu sluzbu ne mozes bez stele. Ako imas stelu mozes i bez diplome!
Kod privatnika ne mozes bez znanja. Ako imas znanje mozes i bez diplome!
da li se u tom novom zakonu (koji je na cekanju...) rjesava ovo pitanje oko bolonjaca i drzavne sluzbe?
-
nuyts_20
#955 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
svasta o cemu se raspravlja, pa kakve veze ima i da su priznate ili da nisu priznate diplome? to je u sustini ono sto nas eljude drzi na zivotu "iako nemam hljeba da jedem, nek sam ja fakultet zavrsio i nek imam zvanje i titulu" u bosni je nemoguce naci posao ukoliko nemas vezu,stelu itd. o drzavnoj sluzbi da ne pricam. to kakav si ti fakultet zavrsio njih ne zanima. kod nas se trci pred rudu, sa bolonjskim sistemom se ne snalaze ni giganti poput Njemacke, Austrije i slicno, a ne mi da je uvodimo....
sto rekla ona iz filma "social network" : " u bosni ljudi puteva nemaju, ali imaju facebook"
sto rekla ona iz filma "social network" : " u bosni ljudi puteva nemaju, ali imaju facebook"
- Joey Tribbiani
#956 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
E ovo je tip razmišljanja koji "volim", bravo.
Ne može se naći posao bez štele.
Ne može, nema šanse.
Moraš imat jaku štelu.
Jebo diplomu, čuj diploma, šta će nam to, što o tome pričamo.
Pa jebo te koji klinac onda iko studira? Treba se fino svaki fax zatvorit, a pare koje inače idu za školovanje, strpat u plavu kovertu i tražit štelu. Ako ne nadjemo, jebi ga. Sjest cemo i čekat. Nešto.
Bolonja, takva je kakva je. Dajte mi alternativu. Je li se mogu sad prešaltat na onaj nakaradni stari sistem? Je li mogu izmislit neki novi program? Aha...
nemoj ovo previše lično shvatit, nisi jedina osoba sa istim razmišljanjem i savjetima... Ali kad se već tako razmišlja i piše, budite drugovi pa dodajte još jedan ili dva reda u kojima će biti rješenje. hvala.
Ne može se naći posao bez štele.
Ne može, nema šanse.
Moraš imat jaku štelu.
Jebo diplomu, čuj diploma, šta će nam to, što o tome pričamo.
Pa jebo te koji klinac onda iko studira? Treba se fino svaki fax zatvorit, a pare koje inače idu za školovanje, strpat u plavu kovertu i tražit štelu. Ako ne nadjemo, jebi ga. Sjest cemo i čekat. Nešto.
Bolonja, takva je kakva je. Dajte mi alternativu. Je li se mogu sad prešaltat na onaj nakaradni stari sistem? Je li mogu izmislit neki novi program? Aha...
nemoj ovo previše lično shvatit, nisi jedina osoba sa istim razmišljanjem i savjetima... Ali kad se već tako razmišlja i piše, budite drugovi pa dodajte još jedan ili dva reda u kojima će biti rješenje. hvala.
- minjonja
#957 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
bio je onaj clanak ljetos o septembarskom roku i ljetnoj skoli... ne mogu da nadjem, sad trazila. sjeca li se neko jel sad skroz ukinuta ljetna skola?
- nellington
#958 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
To sam ja pisao na temi o PMFuminjonja wrote:bio je onaj clanak ljetos o septembarskom roku i ljetnoj skoli... ne mogu da nadjem, sad trazila. sjeca li se neko jel sad skroz ukinuta ljetna skola?
nellington wrote:Septembarski rok je ugrađen u zakon.neo123 wrote:odakle ti taj info ?Thecoldfear wrote:Dobili smo septembarski rokkonacno
http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/100721105
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... ERZIJA.pdf
- perfect_guy
#959 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
vjerovatno jeste, iako je na ekonomiji malo zbunjujuća situacija, nema je na cjenovniku, ali uredno stoji u planu nastavnih aktivnostiminjonja wrote:bio je onaj clanak ljetos o septembarskom roku i ljetnoj skoli... ne mogu da nadjem, sad trazila. sjeca li se neko jel sad skroz ukinuta ljetna skola?
- Zvek
#960 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Master po boljinji je skoro kao i dipl.ing po starom!
http://rapidshare.com/files/442012948/index.pdf
- nellington
#961 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Master po bolonji je cent iznad diplomiranogZvek wrote:Master po boljinji je skoro kao i dipl.ing po starom!
Edit: to je u principu - a FSK se tako lahko odluči da princip prilagodi svojim interesima.
- Lady Saray
#962 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
ovo sto fsk radi je sasvim ok.. moraju napisati i odbraniti rad a nema samo da dobijes novi papir i novo zvanje
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#963 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
ja ne znam jesam li na ovoj već spominjao, ali znam primjer da je u Hr, diplomirani agronom po starom sistemu ekvivalent masteru...nellington wrote:Master po bolonji je cent iznad diplomiranogZvek wrote:Master po boljinji je skoro kao i dipl.ing po starom!
http://rapidshare.com/files/442012948/index.pdfA cent ili dva ispod starog magistra nauka.
Edit: to je u principu - a FSK se tako lahko odluči da princip prilagodi svojim interesima.
kako je sa ostalim fakultetima, ne bih znao...
- nellington
#964 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ako na FSK master rad i na Bolonji nosi 30 ECTS bodova, onda OK, ovo je pošteno. Kod mene na fakultetu to nije slučaj - nosi samo 15, ostalih 15 nose predmeti desetog (četvrtog) semestra. Shodno tome, proces ekvivalentiranja na mom fakultetu podrazumijeva i slušanje nastave za tih 15 bodova za stare dipl. ing. osim pisanja rada.Lady Saray wrote:ovo sto fsk radi je sasvim ok.. moraju napisati i odbraniti rad a nema samo da dobijes novi papir i novo zvanje
- lerdi
#965 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Na ETF-u su po meni napravili glupost. Stavili su da dipl.ing. rad moraju polagati tri predmeta i plus pisati rad za titulu mastera, a za titulu magistra su imali 6 ispita i rad. Ili su trebali izjednačiti sve ili nikako. Ovako razlika u tri predmeta je po meni smiješna i fakat ne kontam kako sad čovjek da kaže da je neko stekao veće ili manje znanje. Tri predmeta po meni nisu uopšte neka razlika.
- nellington
#966 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Formalizam.lerdi wrote:Na ETF-u su po meni napravili glupost. Stavili su da dipl.ing. rad moraju polagati tri predmeta i plus pisati rad za titulu mastera, a za titulu magistra su imali 6 ispita i rad. Ili su trebali izjednačiti sve ili nikako. Ovako razlika u tri predmeta je po meni smiješna i fakat ne kontam kako sad čovjek da kaže da je neko stekao veće ili manje znanje. Tri predmeta po meni nisu uopšte neka razlika.
- Chmoljo
#967 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
uvijek neki kompromisilerdi wrote:Na ETF-u su po meni napravili glupost. Stavili su da dipl.ing. rad moraju polagati tri predmeta i plus pisati rad za titulu mastera, a za titulu magistra su imali 6 ispita i rad. Ili su trebali izjednačiti sve ili nikako. Ovako razlika u tri predmeta je po meni smiješna i fakat ne kontam kako sad čovjek da kaže da je neko stekao veće ili manje znanje. Tri predmeta po meni nisu uopšte neka razlika.
- lerdi
#968 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ma prije bi rekao sujeta 
- nellington
#969 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ma kad bi ti predmeti bili zaista novi i korisni, bilo bi fino - ovako, svakom se ostavlja pravo da ima mišljenje o tome kakvo želi, it's a free countrylerdi wrote:Ma prije bi rekao sujeta
- Chmoljo
#970 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
ili uzimanje para... što nellington reče, ako se fakat ništa novo ne nauči, koja fajda onda?lerdi wrote:Ma prije bi rekao sujeta
a svi ćemo se vjerovatno složiti da dva čovjeka mogu imati istu diplomu, ali to apsolutno neće igrati nikakvu ulogu u njihovom znanju.
- lerdi
#971 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Upravo. Opšte je poznato da studij predstavlja samo neki osnov za daljnje učenje i napredovanje. E sad da kažeš da je neko iznad/ispod nekoga jer jer imao tri predmeta više/manje po meni je smiješno. Posebno jer sam siguran da sad mogu naći bruku ljudi koji su završili po jednom ili drugom programu, i koji mogu navesti najmanje 5 predmeta koji im nisu trebali nikad u životu. Al šta je tu je, gdje smo tu smo. NažalostChmoljo wrote:ili uzimanje para... što nellington reče, ako se fakat ništa novo ne nauči, koja fajda onda?lerdi wrote:Ma prije bi rekao sujeta
a svi ćemo se vjerovatno složiti da dva čovjeka mogu imati istu diplomu, ali to apsolutno neće igrati nikakvu ulogu u njihovom znanju.
- Lady Saray
#972 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
nisam sigurna kako su im bodovali predmete jer u osnovi sto se ispita tice 9 semestara su imali i jedni i drugi samo bolonja brojcano vise ispita ali jednosemestralnih a ovi skoro sve dvosemestralne tako da su ih mozda po bodovima tu izjednacili ali i jedni i drugi moraju pisati rad s tim da masteru inace uzimaju 2*900KM za godinu + 500 za rad a ovima milju za samo radnellington wrote:Ako na FSK master rad i na Bolonji nosi 30 ECTS bodova, onda OK, ovo je pošteno. Kod mene na fakultetu to nije slučaj - nosi samo 15, ostalih 15 nose predmeti desetog (četvrtog) semestra. Shodno tome, proces ekvivalentiranja na mom fakultetu podrazumijeva i slušanje nastave za tih 15 bodova za stare dipl. ing. osim pisanja rada.Lady Saray wrote:ovo sto fsk radi je sasvim ok.. moraju napisati i odbraniti rad a nema samo da dobijes novi papir i novo zvanje
- Zvek
#973 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Na FSK I ciklus je do 2009/10 akademske godine nosio 240 kredita, 8 semestara, a II ciklus, 5 predmeta 30 kredita i master rad 30 kerdita. Od 2009/10 sistem je 3+2.
U Srb i CG 3 godine bachelor, 4 godine dipl.x 5 godina magistar struke (master)!
E sad je druga stvar sto na FSK samo lova ide, a znanja uglavnom dace Bog ako se sam potrudis!
U Srb i CG 3 godine bachelor, 4 godine dipl.x 5 godina magistar struke (master)!
E sad je druga stvar sto na FSK samo lova ide, a znanja uglavnom dace Bog ako se sam potrudis!
-
elSaik
#974 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Meni još uvijek nije jasno zašto bi na svim fakultetima važilo pravilo: stari sistem diplomirani = bolonja master!?
Na Pravnom fakultetu razlika između starog sistema i bolonje se ogleda isključivo u broju predmeta. Nekadašnji su prepolovljeni i od svakog ja napravljeno po 2 (čak ni to kod svih, Rim je primjera radi uguran u 1 semestar i to ČITAV). Dakle, isto gradivo, isti period, samo više ispita, uz manje rokova.
Evo kako je nama naš dekan odgovarao na pitanja koja se tiču tog segmenta:
Na Pravnom fakultetu razlika između starog sistema i bolonje se ogleda isključivo u broju predmeta. Nekadašnji su prepolovljeni i od svakog ja napravljeno po 2 (čak ni to kod svih, Rim je primjera radi uguran u 1 semestar i to ČITAV). Dakle, isto gradivo, isti period, samo više ispita, uz manje rokova.
Evo kako je nama naš dekan odgovarao na pitanja koja se tiču tog segmenta:
I evo objašnjenje zašto je tako:Pitanje: S obzirom da se studentima bolonjskog procesa izdaju diplome bachelor-a, a ne dipl. pravnika, interesuje me da li se možemo smatrati istim rangom kao i dipl. pravnik, tj. radi li se o istom nivou s obzirom da imamo iste predmete i isti broj godina studija?
Odgovor: Naravno da je to isti nivo obrazovanja. Samo je naziv drugačiji.
Pitanje: Da li je moguće da možda od sljedeće godine Pravni fakultet traje tri godine kao i svi ostali fakulteti za prvi stepen? Mislim da bi sistem 3+2 bolje funkcionisao.
Odgovor: To nije moguće, a mislim da ne bi donijelo poboljšanje. Na kraju sve se svodi na isto · tj. pet godina studiranja. Ipak, cijenim da je sadašnji sistem 4 + 1 bolji, jer i nakon četiri godine imate status ravan diplomiranom pravniku, dok sa tri godine to ne bi bio slučaj.
Mislim da bi i kod nas trebalo primijeniti Srbijansko rješenje.Pitanje: Zašto generacije bolonjaca (do ovogodišnje upisanih brucoša kojima je bolonja još i najviše implementirana), dobivaju zvanje bakalauret prava (bachelor), kada, zaista nema nikakvih razlika u količini i načinu gradiva koje prelazimo, trajanju studija, te kvaliteti stečenog znanja, između nas i starog sistema, koji će nakon završenog studija biti dipl. pravnici? Nama bolonjcima zvanje bakalaureta prava može u budućnosti samo naškoditi i izazvati velike probleme kod zapošljavanja, jer priče da će nas poslodavci prepoznati jednako kao i dipl. pravnike nije dovoljna da nam sutra osigura radno mjesto. Možemo li mi zahtjevati zvanje dipl. pravnici i ako ne, zašto ne?
Odgovor: Prema novim zakonskim odredbama zvanje je u drugom planu u odnosu na broj kredita. Ako imate 240 kredita, jasno je da ste u istoj poziciji zvali se dipl. pravnik ili bachelor.
-
senadd
#975 Re: VLADA F BIH: Diplome po Bolonji ce biti valorizovane
Tema je interesantna,Amazonka27 wrote:kad su zavrsili? Dosta raje samnom studira koja je zavrsila VI stepen i sada polaze razliku predmeta...ali moraju krenuti od prve godine...da bi dobili Bc.str8 wrote:Pitanje za forumase.
Kakav je status studenata koji su zavrsili visu skolu?
Hoce li oni dobiti Bc. zvanje ili ce morati polagati dodatne ispite?
U ovoj drzavi niko ziv ne daje informacije pa se moramo sluziti forumima.
Hvala vam na pomoci.
ovo sinoć je dno dna
neshvatljivo mi je da i ljudi koji rade u ministarstvima ne vide "gdje smo",a pričaju.
zato gledam temu od početka i ovj zapis copy-paste,jer postaje zanimljivo.
Ko je ko u ovom školovanju?
Ako viša škola jest-nije bachelor,je li onda bachelor=diplomirani.Mislim po statusu,odnosno dipl= mag struke?
Čovjek sinoć lijepo kaže "završio sam trogodišnji studij na PMF i ne mogu me primiti na rad u srednju školu",jer nije sedmi stepen
Pa gdje su pametnice???