Radovan Karadžić u Haagu!

Post Reply
karanana

#951 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

hoce. eno po istom fazonu i mesic prima penziju iz beograda.
student001

#952 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by student001 »

karanana wrote:hoce. eno po istom fazonu i mesic prima penziju iz beograda.

Upravo to...
ultima_palabra

#953 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by ultima_palabra »

Nek je dobije, samo da nam što duže poživi :thumbup: Bar do stote da ljude podsjeća na genocid i njegovo čedo...
pojedinac

#954 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

Prvo apsurd je da se ovakva osoba poziva na bilo kakva prava.

A, ukoliko i ostvari pravo na penziju, onda tu istu penziju treba preusmjeriti žrtvama njegove monstruozne politike.
Hemel

#955 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

pojedinac wrote:Prvo apsurd je da se ovakva osoba poziva na bilo kakva prava.

A, ukoliko i ostvari pravo na penziju, onda tu istu penziju treba preusmjeriti žrtvama njegove monstruozne politike.
gdje je taj spisak zrtava koje su tuzile karadzica za nadokanadu materijalne i nematerijalne stete ?
pojedinac

#956 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

Hemel wrote:
pojedinac wrote:Prvo apsurd je da se ovakva osoba poziva na bilo kakva prava.

gdje je taj spisak zrtava koje su tuzile karadzica za nadokanadu materijalne i nematerijalne stete ?
Može sa na primjer osnovati fond iz kojeg će se njegove žrtve nadoknađivati.

Ne znam da takav spisak uopšte postoji niti sam čuo da ga je neko lično tužio.

Na žalost počev od države, poharanih gradova i sela (na čelu sa gradom Sarajevom), preživjelih pojedinaca (na prvom mjestu sa bošnjačke a onda i svih ostalih strana) ama baš NIKO se nije našao, pa ni ja koji ovo pišem, da Radovana Karažića i Republiku Srpsku lično tuži za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.

Toliko za moje znanje.

Volio bih da griješim.

A, niko nam, osim naše indolentnosti, ne brani da podnesemo tužbu protiv navedenih.
Hemel

#957 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Hemel »

pojedinac wrote:
Hemel wrote: gdje je taj spisak zrtava koje su tuzile karadzica za nadokanadu materijalne i nematerijalne stete ?
Može sa na primjer osnovati fond iz kojeg će se njegove žrtve nadoknađivati.

Ne znam da takav spisak uopšte postoji niti sam čuo da ga je neko lično tužio.

Na žalost počev od države, poharanih gradova i sela (na čelu sa gradom Sarajevom), preživjelih pojedinaca (na prvom mjestu sa bošnjačke a onda i svih ostalih strana) ama baš NIKO se nije našao, pa ni ja koji ovo pišem, da Radovana Karažića i Republiku Srpsku lično tuži za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete.
Toliko za moje znanje.

Volio bih da griješim.

A, niko nam, osim naše indolentnosti, ne brani da podnesemo tužbu protiv navedenih.
O tome ja i pricam. Umjesto da se vodi na desetine pa i hiljade sudskih postupaka, ispasce da Federacija mora nadoknaditi ratnu stetu Srbima koji su u vecini slucajeva dobrovoljno otisli ili su otisli kako se povlacila JNA.
Zlocinca treba tuziti da nema mira do kraja zivota. Cekati presudu Tribunala i slijepo vjerovati medjunarodnom pravu, za mene je glupost. Sta ako ga osude na malu kaznu ? Sta ako ubrzo nakon uracunate i odlezane kazne izadje na slobodu? Sta ako ima pravo na tu penziju ?....Njemu se penzija mora isplacivati a ratni invalidi, djeca poginulih boraca, prezivjeli...morat ce puniti taj budzet iz kojeg ce se njemu i ostalima isplacivati penzija.
Uzmite primjer Sljivancanin.
To je treća i konačna presuda u tom procesu, doneta nakon vanrednog preispitivanja pravosnažne presude.

Konačnom presudom Šljivančaninu po prvi put u istoriji Haškog suda preinačena je jedna pravosnažna presuda.

Šljivančanin je osuđen za pomaganje i podržavanje mučenja hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara 20. i 21. novembra 1991. godine, a poništena je osuda za pomaganje i podržavanje ubistva 194 zatvorenika pošto je utvrđeno da je iskaz bivšeg oficira JNA Miodraga Panića kredibilan.

Panić je u svom iskazu naveo da 20. novembra 2001. nije čuo da je pukovnik Mile Mrkšić obavestio Šljivančanina o povlačenju JNA sa Ovčare, čime su zarobljenici ostavljeni u rukama pripadnika lokalne Teritorijalne odbrane i paravojnih snaga, koji su ih te noći streljali.

Žalbeno veće je istaklo da je odbrana dokazala tu novu činjenicu koja negira krivicu Šljivančanina za pomaganje ubistva zarobljenika.

Žalbeno veće ukazalo je da to znači i umanjenje krivice i da je neophodno bilo da se preinači pravosnažna presuda sa 17 godina na 10 godina zatvora.

Žalbeno veće je istaklo da će u novu kaznu od 10 godina biti uračunato vreme koje je Šljivančanin proveo u pritvoru, tako da bi Šljivančanin trebalo da odsluži još dve i po godine, pošto je u pritvorskoj jedinici bio od 1. jula 2003. godine.

Međutim, prema procenama odbrane, Veselin Šljivančanin steći će za šest do osam meseci pravo da od suda zatraži prevremeno puštanje na slobodu, posle odsluženih dve trećine kazne.

i to sve na osnovu izmjenjene izjave (citaj laganja) bivseg oficira.
pojedinac

#958 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

Hemel wrote:Zlocinca treba tuziti da nema mira do kraja zivota.
Kratko i jasno!

Ja bih dodao da treba kompletno ratno rukovodstvo RS pojedinačno privatno tužiti.
Isto tako svaka žrtva pojedinačno trebala bi po istom pitanju privatno tužiti Republiku Srpsku.

Nisam pravnik ali smatram da na to imamo pravo.
Hemel wrote:Cekati presudu Tribunala i slijepo vjerovati medjunarodnom pravu, za mene je glupost. Sta ako ga osude na malu kaznu ? Sta ako ubrzo nakon uracunate i odlezane kazne izadje na slobodu? Sta ako ima pravo na tu penziju ?....
Kao najbolji primjer imamo Biljanu Plavšić, koja isto tako ima pravo na penziju, a odležala je kaznu i sada je slobodna.
Ne znam, možda već ganja penziju u Sarajevu!
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#959 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Dado dijasporitus »

student001 wrote:

Upravo to...
Jos da je Mesic granatirao Beograd pa bih rekao da je isti fazon.
Dado dijasporitus

#960 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

pojedinac wrote:
Hemel wrote:Zlocinca treba tuziti da nema mira do kraja zivota.
Kratko i jasno!

Ja bih dodao da treba kompletno ratno rukovodstvo RS pojedinačno privatno tužiti.
Isto tako svaka žrtva pojedinačno trebala bi po istom pitanju privatno tužiti Republiku Srpsku.

Nisam pravnik ali smatram da na to imamo pravo.
Hemel wrote:Cekati presudu Tribunala i slijepo vjerovati medjunarodnom pravu, za mene je glupost. Sta ako ga osude na malu kaznu ? Sta ako ubrzo nakon uracunate i odlezane kazne izadje na slobodu? Sta ako ima pravo na tu penziju ?....
Kao najbolji primjer imamo Biljanu Plavšić, koja isto tako ima pravo na penziju, a odležala je kaznu i sada je slobodna.
Ne znam, možda već ganja penziju u Sarajevu!
Postoje hiljade tuzbi koje su prijavljene na sudu RSa a koje su prijavili, za primjer, prognanici iz Banjaluke protiv RS-a. Tuzbe su uglavnom za nadoknadu materijalne stete pocinjene za vrijeme rata. Vecina tuzbi je na cekanju godinama i nikad nece biti otvorene i bice zatvorene kad osteceni umru. Ako nekad i neka tuzba prodje proceduru onda ista, ako bude prihvacena, ide nazad u proceduru zalbi a ako i to prezivi onda sama isplata ostete se odugovlaci do besvijesti.

Samo za primjer, moj otac je dobio tuzbu za odstetu auta koji mu je VRS otudjio. RS je ponudio opciju da mu isplati odstetu u vidu obveznica u periodu od 10 godina. Stari odgovorio da ako mu oni potpisu garanciju da ce zivjeti jos 10 godina da ce pristati i na te, u biti, bezvrijedne obveznice.

Nekaze se dzaba da cemo se mi jos ganjati po sumama.
Bosnolog

#961 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Svjedok na suđenju Karadžiću: "Na Sarajevo dnevno padale i po tri hiljade granata"
13. 12. 2010. • 20:00 A. K.

Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću kazao je u ponedjeljak da su tokom rata na Sarajevo dnevno padale i po tri hiljade granata.

John Hamill, irski potpukovnik i nekadašnji promatrač UN-a koji je tokom rata u BiH bio časnik za vezu pri Sarajevsko-romanijskom korpusu (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je bio uključen u istragu nakon granatiranja pijace Markale u februaru 1994. godine. Po njegovom iskazu, granate su došle sa položaja SRK-a, odakle je dnevno na Sarajevo ispaljivano više od tri hiljade granata.

U Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Radovanu Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, se sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Karadžić od aprila 1992. do novembra 1995. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem pokretanja i provođenja kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja usmjerene protiv civilnog stanovništva Sarajeva, čiji je primarni cilj bilo širenje terora. Optužnicom mu se na teret stavlja 15 incidenata granatiranja Sarajeva, među kojima i granatiranja pijace Markale 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 osoba, i 28. augusta 1995., kada su ubijene 43 osobe, a 75 ranjeno.
Haska Rasederolomija,

Seveningen vlazan jeeeeeeeee mnoooooogo stra me reumeeeeeee,...
pojedinac

#962 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

Dado dijasporitus wrote:Postoje hiljade tuzbi koje su prijavljene na sudu RSa a koje su prijavili, za primjer, prognanici iz Banjaluke protiv RS-a. Tuzbe su uglavnom za nadoknadu materijalne stete pocinjene za vrijeme rata. Vecina tuzbi je na cekanju godinama i nikad nece biti otvorene i bice zatvorene kad osteceni umru. Ako nekad i neka tuzba prodje proceduru onda ista, ako bude prihvacena, ide nazad u proceduru zalbi a ako i to prezivi onda sama isplata ostete se odugovlaci do besvijesti.

Samo za primjer, moj otac je dobio tuzbu za odstetu auta koji mu je VRS otudjio. RS je ponudio opciju da mu isplati odstetu u vidu obveznica u periodu od 10 godina. Stari odgovorio da ako mu oni potpisu garanciju da ce zivjeti jos 10 godina da ce pristati i na te, u biti, bezvrijedne obveznice.

Pa, ima valjda još sudova na ovom svijetu a i u samoj Bosni i Hercegovini.

Koliko mi je poznato banjalučana [na žalost ne samo njih] trenutno ima više u drugim državama nego u samoj Banjaluci, pa bi mogli u tim državama ili pred međunarodnim sudovima da podnesu tužbu protiv RS i njenog ratnog i poratnog rukovodstva.
karanana

#963 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

Dado dijasporitus wrote:
student001 wrote:

Upravo to...
pa jeli mu onda daju penziju sto ga vole i sto je zasluzan za dobrobit i napredak srbije?
Dado dijasporitus

#964 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

pojedinac wrote:
Dado dijasporitus wrote:Postoje hiljade tuzbi koje su prijavljene na sudu RSa a koje su prijavili, za primjer, prognanici iz Banjaluke protiv RS-a. Tuzbe su uglavnom za nadoknadu materijalne stete pocinjene za vrijeme rata. Vecina tuzbi je na cekanju godinama i nikad nece biti otvorene i bice zatvorene kad osteceni umru. Ako nekad i neka tuzba prodje proceduru onda ista, ako bude prihvacena, ide nazad u proceduru zalbi a ako i to prezivi onda sama isplata ostete se odugovlaci do besvijesti.

Pa, ima valjda još sudova na ovom svijetu a i u samoj Bosni i Hercegovini.

Koliko mi je poznato banjalučana [na žalost ne samo njih] trenutno ima više u drugim državama nego u samoj Banjaluci, pa bi mogli u tim državama ili pred međunarodnim sudovima da podnesu tužbu protiv RS i njenog ratnog i poratnog rukovodstva.
Jos nisam cuo za slucaj da je neko tuzio RS iz inostranstva. Vjerovatno su u pitanju nadleznosti suda ali mozda si u pravu i mozda bi mogli da se tuze. S druge strane troskovi suda u inostransvu su daleko veci nego ovdje a nepostoji ni pravni aparat u inostransvu koji bi natjerao RS da isplate ostetu cak i kad bi neko i dobio slucaj protiv njih.
Dado dijasporitus

#965 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

karanana wrote:
Dado dijasporitus wrote:
student001 wrote:

Upravo to...
pa jeli mu onda daju penziju sto ga vole i sto je zasluzan za dobrobit i napredak srbije?
Mislim da se moj odgovor veze na ono sto sam vec napisao kao odgovor maloprije. Ako je Mesic nacinio materijalnu stetu Beogradu i njegovim gradjanima treba mu sudski oduzeti penziju isto kao sto bi Karadzicu trebalo oduzeti penziju kao odstetu za razaranje koje je on uzrokovao. Ili da nam ga posalju pa da od njegove penzije finansiramo njegov boravak u KP domu Zenica. Eto i mi smo fleksibilni :D
Bosnolog

#966 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Ratni izvještač BBC-a na suđenju Karadžiću: "Tokom opsade Sarajeva civili glavna meta napada"
14. 12. 2010. • 19:37 A. K.
U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu i nekadašnji ratni izvještač BBC-a, kazao je u utorak da su tokom opsade Sarajeva civili bili glavna meta napada, i da su najviše ubijani snajperima i gelerima granata.

Martin Bell, reporter britanskog BBC-a koji je skoro četiri godine izvještavao iz ratnog Sarajeva, ispričao je u Sudu u Haagu da je stanovništvo tokom opsade bilo izloženo svakodnevnoj opasnosti, i da su se u prosjeku svakih pet minuta događali napadi granatama.

"Sukobu su najviše bili izloženi sami građani Sarajeva. Civli su ubijani neselektivno i to u svakodnevnoj borbi za život. Najviše ranjavanja sam snimio od snajperske paljbe i granata i to u redovima za vodu ili humanitarnu pomoć. Ubijani su isključivo civili, žene i djeca", kazao je Bell.

Bell je ponovio da je stanovništvo Sarajeva tokom opsade živjelo godinama u "nemogućim uslovima", jer su bili gladni, žedni i u nevjerovatnom strahu.

Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, Haški tribunal tereti se za genocid i druge zločine počinjene od 1992. do 1995. godine na području BiH. Tužilaštvo tereti Karadžića i za granatiranje i snajperisanje Sarajeva koje je provođeno radi "ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva". Tokom granatiranja i snajperisanja, kako se navodi u optužnici, ubijeno je i ranjeno na hiljade civila.

"Tokom svoje karijere izvještavao sam iz 15 zemalja zahvaćenih ratnim sukobima. Nigdje kao u Sarajevu nisam vidio takav strah kod ljudi. Gubili su konstantno na težini, čak su i posivili od straha. Nisu imali mogućnosti da pobjegnu, bili su u klopci u ratu koji se činio beskrajnim", ispričao je svjedok.

Bell je tokom unakrsnog ispitivanja ponovio da je rat u BiH bio drugačiji od bilo kog ratnog područja gdje je bio, kako po "žestini" i neselektivnosti ubijanja između vojnika i civila, tako i po kršenju Ženevskih konvencija i običaja ratovanja.

Iako je optuženi to od njega tražio, Bell tokom svjedočenja nije mogao da okarakteriše sukob.

"Historija naroda u BiH je dosta složena. Sukob jeste ličio na građanski rat, ali ja to ne mogu okarakterisati. Mene su obučavali da izvještavam nepristrasno i kada sam pisao o Srbima, uvijek sam ponavljao da živite istinu kao nijedan narod na svijetu, pozivajući se čak na 1389. godinu i bitku na Kosovu. Ipak, za ubijanja civila ne postoji opravdanje", kazao je svjedok.

Tokom svjedočenja Bell je rekao da je kao reporter često išao na Pale i razgovarao sa srpskim vojnicima. Za vrijeme rata uradio je i intervju sa Karadžićem, koji je, prema njegovom kazivanju, do augusta 1994. godine bio korektan prema stranim izvještačima. Nakon toga, kako je rekao Bell, nijednoj stranoj reporterskoj ekipi nije više bio omogućen dolazak na Pale.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka nastaviće se u srijedu, 15. decembra, javio je BIRN-Justice Report.
Nedaj se Jadovane,ovi su se opet urotili protiv tebe nevinog,.....Presuda Jadovanu ce biti ujedno presuda i Ausvicu,...
pojedinac

#967 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

Dado dijasporitus wrote:
pojedinac wrote: Pa, ima valjda još sudova na ovom svijetu a i u samoj Bosni i Hercegovini.

Jos nisam cuo za slucaj da je neko tuzio RS iz inostranstva. Vjerovatno su u pitanju nadleznosti suda ali mozda si u pravu i mozda bi mogli da se tuze. S druge strane troskovi suda u inostransvu su daleko veci nego ovdje a nepostoji ni pravni aparat u inostransvu koji bi natjerao RS da isplate ostetu cak i kad bi neko i dobio slucaj protiv njih.
Nezavisne wrote:Porodica Kovač traži od Karadžića, Plavšićeve i Mladića milion evra odštete

Beta - 16.12.2010 08:30
PARIZ - Porodica Kovač koja je izbjegla u Francusku tokom rata u BIH, zatražila je u srijedu preko francuskog pravosuđa novčanu odštetu od bivših lidera Srba u BiH - Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Ratka Mladića.
Porodica Kovač koja je stekla državljanstvo Francuske, podnjela je zahtjev jednom pariskom sudu protiv tri lidera što je prvi slučaj te vrste u Evropi.
Tu bošnjačku porodicu iz Foče su u aprilu 1992. godine napali Srbi, naveo je advokat Ivan Jurasinović.
Napadači su pretukli oca i ostavili ga misleći da je umro, potom su zapalili kući i zaklali baku pred cjelom porodicom.
Jurasinović je rekao da porodica traži jedan milion evra odštete za traumu.
"Suđenje za ratne zločine u pariskom sudu je neuobičajeno", rekao je advokat Jurasinović, ali je ukazao da procedura Tribunala u Hagu predviđa da žrtve mogu da se, radi odštete, obrate domaćem sudu.
Prema njegovim riječima, to je zato prvi takav slučaj u Evropi.
Advokat je rekao da, kada bi te tri optužene osobe bile osuđene - Karadžić, Plavšić i Mladić, onda bi "Srbija kao država" plaćala odštetu.
Pariski sud je odluku o tom zahtjevu najavio za 28. februar 2011. godine.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Po ... 74153.html
Ovo treba da bude primjer svima nama ostalima!

Svim žrtvama koje žive u BiH a isto tako i svim žrtvama rasutima po svijetu.

Najvažnije je da je proces započeo.
Dj1990

#968 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Dj1990 »

s_bjelava wrote:jedno me zanima i proganja - hoce li bosanski srbi doci tobe i kad tad reci i shvatiti:
Boze kakva je nas budala vodila i zavela da pobijemo svoje komsije i cinimo nezamislive zlocine?
Neka me niko ne pokusava uvjeriti da oni ne znaju za razmjer zlocina ili da zive u medijskom mraku, to jednostavno nije tacno.
Znaju oni jako dobro sta je bilo i ko je sta uradio, sve se svodi na zakljucak da nijedan fasizam nije nestao sto nije vojnicki porazen i ponizen.
Ovaj srpski definitivno nije vojnicki porazen, cak je i nagradjen sa pola Bosne tako da je mozda ovaj vapaj za pravdom i pomirenjem cisto u sferi naucne fantastike.
Isto kao da oni imaju ljudske osjecaje :roll:
Dado dijasporitus

#969 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

pojedinac wrote:
Dado dijasporitus wrote:
pojedinac wrote: Pa, ima valjda još sudova na ovom svijetu a i u samoj Bosni i Hercegovini.

Nezavisne wrote:Porodica Kovač traži od Karadžića, Plavšićeve i Mladića milion evra odštete

Beta - 16.12.2010 08:30
PARIZ - Porodica Kovač koja je izbjegla u Francusku tokom rata u BIH, zatražila je u srijedu preko francuskog pravosuđa novčanu odštetu od bivših lidera Srba u BiH - Radovana Karadžića, Biljane Plavšić i Ratka Mladića.
Porodica Kovač koja je stekla državljanstvo Francuske, podnjela je zahtjev jednom pariskom sudu protiv tri lidera što je prvi slučaj te vrste u Evropi.
Tu bošnjačku porodicu iz Foče su u aprilu 1992. godine napali Srbi, naveo je advokat Ivan Jurasinović.
Napadači su pretukli oca i ostavili ga misleći da je umro, potom su zapalili kući i zaklali baku pred cjelom porodicom.
Jurasinović je rekao da porodica traži jedan milion evra odštete za traumu.
"Suđenje za ratne zločine u pariskom sudu je neuobičajeno", rekao je advokat Jurasinović, ali je ukazao da procedura Tribunala u Hagu predviđa da žrtve mogu da se, radi odštete, obrate domaćem sudu.
Prema njegovim riječima, to je zato prvi takav slučaj u Evropi.
Advokat je rekao da, kada bi te tri optužene osobe bile osuđene - Karadžić, Plavšić i Mladić, onda bi "Srbija kao država" plaćala odštetu.
Pariski sud je odluku o tom zahtjevu najavio za 28. februar 2011. godine.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Po ... 74153.html
Ovo treba da bude primjer svima nama ostalima!

Svim žrtvama koje žive u BiH a isto tako i svim žrtvama rasutima po svijetu.

Najvažnije je da je proces započeo.
Ovo je za svaku pohvalu ali osim moralne pobjede vidim barem 4 problema koji ujedno i objasnjavaju zasto je ovo prvi slucaj ove vrste.

1. Posto se radi o tuzbi gdje jedna osoba tuzi drugu osobu ili osobe, postavlja se pitanje da li osobe koje su tuzene, ukoliko izgube slucaj, su uopste u mogucnosti da isplate odtetu, tj da li uopste imaju te pare. Narocito u tome gledam slucaj Plavsicke koja zivi kao prosjecni penzioner u Beogradu i odkud joj milion eura da plati odstetu.

2. Ako cak i uzmemo da optuzeni imaju pare koji ce to autoritet ih natjerati da isplate odstetu. Francuski sud nema nadleznost u Srbiji kao sto ni mnogi drugi sudovi nemaju nadleznost izvan svojih granica.

3. Ako se radi o tuzbama licne prirode zasto bi onda Srbija trebala da iplacuje odstetu ili u nekoj drugoj kombinaciji RS.

4. Ovakav jedan pravni postupak kosta podosta para a kako se od optuzenih nemoze dobiti odsteta, to znaci da je na ostecenim da unaprijed plate troskove suda pa da se onda nadaju da ce im te pare neko nekad vratiti.

Kao sto sam rekao jedini nacin da se teoretski dobije odsteta je tuzba protiv organa RS u organima RS, sto ne samo da zvuci absurdno vec je i u praksi jednako onemoguceno. Neka me neko ispravi ako grijesim.
pojedinac

#970 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by pojedinac »

@Dado dijasporitus

Zamolio bih te da po ovom pitanju pređeš na temu Ratna odšteta od RS .
s_bjelava

#971 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by s_bjelava »

Kad smo vec kod sudjenja:
Hocemo li docekati da neko pokrene tuzbu protiv SDA - idemo redom:

- Uvukli narod u rat bez oruzja :x
- Poceli pregovore o etnickoj podjeli zemlje pa odustali (Lisabon) :x
- Rekli nam da mirno spavamo - rata nece biti i za rat je potrebno dvoje
- Odgovor Alije Izetbegovica na karadzicevu prijetnju da ce muslimanski narod nestati i nece se moci odbraniti je bio - mi cemo zrtvovati mir za nezavisnost BiH :x
- Vjerovali i uzdali se u "postenje" britanske i francuske diplomatije
- Odbili pomoc turske diplomatske sluzbe
- Prihvatili naziv rep. srpska
- Pokrali milijarde namijenjenih za obnovu zemlje, uopste stvorili kulturu korupcije i nepotizma :x

Ja cijelo vrijeme govorim - dok mi ne pocistimo svoju avliju (koje li ironije) necemo se maknuti sa mrtve tacke.
Bez detaljne i objektivne analize svega sto se dogadjalo u proteklih 20-tak godina nema nam napretka, generacije mladih ce stagnirati i sanjati o odlasku iz BiH.

Izvinjavam se ako sam otisao off topic.
veljaca

#972 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by veljaca »

s_bjelava wrote:Kad smo vec kod sudjenja:
Hocemo li docekati da neko pokrene tuzbu protiv SDA - idemo redom:

- Uvukli narod u rat bez oruzja :x
- Poceli pregovore o etnickoj podjeli zemlje pa odustali (Lisabon) :x
- Rekli nam da mirno spavamo - rata nece biti i za rat je potrebno dvoje
- Odgovor Alije Izetbegovica na karadzicevu prijetnju da ce muslimanski narod nestati i nece se moci odbraniti je bio - mi cemo zrtvovati mir za nezavisnost BiH :x
- Vjerovali i uzdali se u "postenje" britanske i francuske diplomatije
- Odbili pomoc turske diplomatske sluzbe
- Prihvatili naziv rep. srpska
- Pokrali milijarde namijenjenih za obnovu zemlje, uopste stvorili kulturu korupcije i nepotizma :x

Ja cijelo vrijeme govorim - dok mi ne pocistimo svoju avliju (koje li ironije) necemo se maknuti sa mrtve tacke.
Bez detaljne i objektivne analize svega sto se dogadjalo u proteklih 20-tak godina nema nam napretka, generacije mladih ce stagnirati i sanjati o odlasku iz BiH.

Izvinjavam se ako sam otisao off topic.
Bogami jesi otisao u off topic ....
karanana

#973 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by karanana »

jos bi nadodao....hoce li se ikada suditi nasim kvazigeneralima i zapovjednicima za smrt stotina momaka koji su slani u nepromisljene i akcije koje su i prije pocetka bile osudjene na propast (poljine, trebevic, podvelezje........)
Bosnolog

#974 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

Post by Bosnolog »

Martin Bell za The Times: Osnovna Karadžićeva pozicija bila je poricanje stvarnosti
Image
Martin Bell za The Times: Osnovna Karadžićeva pozicija bila je poricanje stvarnosti
24. 12. 2010. • 19:57 A. K.

Ugled tribunala ovisi o suđenju Karadžiću više nego o procesu Miloševiću. Šta god bila kazna, ako se ne bude vidjelo da je proces bio fer, to neće imati uspjeha, piše u The Timesu, Martin Bell, ratni izvještač BBC-a iz BiH.

U vrijeme kada sa Balkana stižu nove šokantne priče, i sam sam, svjedočeći u procesu Radovanu Karadžiću, napravio povratak u taj odvratni rat.

Tribunal za ratne zločine u Hagu zaštitu svjedoka shvata vrlo ozbiljno. U hotel sam prijavljen kao broj, a ne imenom i prezimenom. Do sobe je praćen svaki korak, baš kao i putem do zgrade Suda.

Prvo sam se susreo sa tužiocima, a zatim i odbranom. Odbrana je bio lično Karadžić. Bivši vođa bosanskih Srba optužen je među ostalim i za opsadu Sarajeva, te genocid u Srebrenici kojom je priliko ubijeno više od 8000 Bošnjaka.

Tri sata smo proveli zajedno sa pleksiglasom između nas. Do njega je sjedio njegov pravni savjetnik Peter Robinson. Ja sam bio sam. Nisam se osjećao kao svjedok optužbe, nego samo kao jedan od svjedoka rata koji je zauvijek promijenio živote onih koji su preživjeli. Njegov i moj, samo dva među brojnima.

Nismo se vidjeli više od 16 godina. Izgledao je vrlo slično onome što sam zapamtio: ista frizura, isti intenzitet izgovaranja nepovezanih rečenica o ratu koji je davno završio. Nadoknadio je i kilograme koje je izgubio kao dio preušavanja u vrijeme bježanja pred pravdom, vrijeme koje on danas naziva "vrijeme izbjegavanja". Za nekoga ko me je opisao kao medijskog monstruma, nije mogao biti ljubazniji.

Najveća Karadžićeva poteškoća u ulozi sopstvenog advokata jeste problem sa ranim ustajanjem. Čak i u vrijeme najžešćeg rata, ni u situacijama najveće hitnosti, nije ga se moglo dići iz kreveta prije podneva. Devet sati ujutro Radovanu je nepoznato vrijeme. Njegov asistent ga pravda bioritmom, što bi u prijevodu značilo da bi bivšem političaru i psihijatru, a sadašnjem advokatu, najviše odgovaralo suđenje između 5 popodne i 5 ujutro.

Da bi se bilo svjedokom u ovom procesu, pamćenje vam mora biti izvanredno. Karadžić ispituje o pojedinim incidentima, posebno o pokolju u Sarajevu u februaru 1994. i augustu 1995., kada je minobacačkim granatama gađano civilno stanovništvo na Markalama. Nježno sam sugerisao da pokolji nisu lažirani.

Pita me o neutralnosti Ujedinjenih naroda. Interesuje ga koje bi okolnosti mogle dovesti do toga da NATO bombardira muslimanske položaje kako je to učinio sa srpskim? Da su Bošnjaci držali UN-ove vojnike kao taoce, NATO bi ih sigurno bombardirao, odgovaram.

Najbolji izgledi za mir su bili na samom početku. Dinamika rata preuzela je međutim stvari koje su postale neuračunljive, ratni su zločini vapili za osvetom.

Karadžić je bio opsjednut idejom da su međunarodni pregovarači koji su prolazili kroz Bosnu samo maštali o Nobelovoj nagradi za mir. A novinari? Ne bi me čudilo da su njihove oči bile uprte u Pulitzera. Dva su Amerikanca i dobila nagradu, ja samo komadić šrapnela.

Image koji je hranio Karadžić prema svijetu bio je u ratno vrijeme nepravda – prema ljudima i vođama. On je htio mir, Muslimani ne, ponavljao je stalno, njegovo teško naoružanje moglo je razoriti Sarajevo, ali nije, mantrao je. Žalio se kako je Vijećnica u kojoj je smještena bila nacionalna biblioteka, izgorila od podmetnute vatre, a ne od srpskih granata. Muslimani su, ponavljao je, dželati, Srbi samo žrtve. Osnovna Karadžićeva pozicija bila je poricanje stvarnosti.

Ali riječi su jedno, a slika drugo. Ne vjerujem da u svijetu postoji sud na kojem je video važniji dokaz od svega ostalog, kao što to čini haški. Projektor je u svakoj sudnici, izvještaji iz ratnog Sarajeva sada su vrhunski dokazi.

Karadžić me unakrsno ispitivao više od pet sati u dva dana. To je bio moj četvrti nastup u Hagu, ali prvi u kojem se optuženik sam branio. Bilo je to novo iskustvo – kao na kvizu sam odgovarao na svaku riječ koju sam tokom rata napisao, na svaki izvještaj kojeg sam poslao u magli krvavog rata. Ali, nijedan od njih nije pobijen, tačnost mojega izvještavanja nije dovedena u pitanje.

Opet mi se udvarao. Nazvao me "dragocjenim svjedokom", i jednim od najkvalificiranijih koji suce može izvjestiti o pravoj prirodi rata. Požalio sam se da nam je u augustu 1994.godine on lično zabranio pristup Palama, a on, gotovo samokritično odgovorio: "Priznajem, nismo bili dobri u relaciji sa medijima!". Sjetio sam se grubog ponašanja njegovih vojnika na barikadama, a on me uvjeravao da je razlog za bezobrazluk bio strah, a ne agresivnost.

TV-izvještaji su, barem, uhvatili momente tog strašnog vremena. Nijedan od dokaza ne može biti uvjerljiviji od redova za vodu po kojima su snajperisti sa brda, u januaru 1993.godine, vježbali gađanje. Bio sam tamo i jednog od ranjenih prebacio u bolnicu. On nije zapao u unakrsnu vatru, nego je ciljano gađan. Po čijem naređenju? To su stvari koje će odlučiti krajnji ishod sudjenja.

Za porodice žrtava bosanskih Srba, neupitna je krivica. Ali sud ne može tako djelovati. Ugled tribunala ovisi o ovom slučaju čak više nego o procesu Slobodanu Miloševiću. U tom je smislu suđenje Karadžiću ujedno i suđenje Haškom tribunalu. Što god bila kazna, ako se ne bude vidjelo da je proces bio fer, to neće imati uspjeha.

Na kraju posljednjeg susreta sa mnom, Karadžić se vratio na svoju teoriju o masakrima kao podmetnutim dogadjajima čiji je cilj omalovažavanje Srba. Insistirao je da takvi događaji nisu bili mogući.

"Hvala vam, gospodine Bell", zaključio je, "opet ste primjenili zdrav razum kojeg nije bilo u Sarajevu tokom ovog rata".

Bio sam potresen, ne Karadžićevim unakrsnim ispitivanjem, nego ponovnim oživljavanjem duhova iz prošlosti. Jesam li stvarno sve ovo preživio? Snimci su odgovor činili nepobitnim!
Nesto nam ovo nepoznato,.......Dobrica Cosic je rekao najvecu istinu http://www.youtube.com/watch?v=Ys-ccxUpbZA

Dado dijasporitus

#975 Re: Radovan Karadžić u Haagu!

karanana wrote:jos bi nadodao....hoce li se ikada suditi nasim kvazigeneralima i zapovjednicima za smrt stotina momaka koji su slani u nepromisljene i akcije koje su i prije pocetka bile osudjene na propast (poljine, trebevic, podvelezje........)
Vojnici ako se ne varam polazu vojni zavjet kojim izuzimaju pravo da tuze vojsku za bilo kakvu odstetu. Za generale i sve ostalo postoji vojni sud, tj kad vec pricam o tome da li postoji Vojni sud Oruzanih snaga BiH.
Post Reply