Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#951 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

"Great Cornholio"

Imam dobre rakije, širi krvne sudove, djeluje antibakterijski i popravlja raspoloženje ...
Jel' mehka? :run:
arzuhal

#952 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

Postoje li neki konkretni propisi u budizmu o braku, seksualnosti, itsl? U smislu kao što postoje u judaizmu, kršćanstvu, islamu... (imati odnose u bračnoj zajednici, pitanje bluda, monogamija/poligamija, homoseksualnost, itd)?
ime_kojeg_nema

#953 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

arzuhal wrote:Postoje li neki konkretni propisi u budizmu o braku, seksualnosti, itsl? U smislu kao što postoje u judaizmu, kršćanstvu, islamu... (imati odnose u bračnoj zajednici, pitanje bluda, monogamija/poligamija, homoseksualnost, itd)?
Neki drugi ljudi ce sigurno znati vise ali koliko ja znam u budizmu postoji pet pravila morala koja cine osnovu budisticke etike. Trece pravilo morala govori o zloupotrebi seksa i ono se odnosi na izbjegavanje preljube ukoliko ste u braku ili vezi i iznudjivanje seksualnih odnosa na prevaru, silom i sl. Koliko mi je poznato nema nekih ogranicenja u smislu da dvoje ljudi imaju seksualne odnose iako nisu u braku, ukoliko su slobodni i uz postojanje medjusobne saglasnosti. Takodje ne znam ni da su homoseksualni odnosi zabranjeni niti da se budizam njima nesto posebno bavi. Kako ja to vidim pitanje seksualnih odnosa je nuzno vezano uz pitanje pozude i strasti, a prema budistickom ucenju to jeste oblik zelje koja nas veze, pa bih rekao da se svakako savjetuje opreznost kako ne bi postali robovi zudnje. Ovo se odnosi na laike dok su monasi i monahinje uskraceni za bilo kakav seks.
Great Cornholio

#954 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Celibat ne može ni u kom slučaju biti normalan. Znači i Budizam, poput ostalih religija, ima nerazumnih naredbi.
arzuhal

#955 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

ime_kojeg_nema wrote:
arzuhal wrote:Postoje li neki konkretni propisi u budizmu o braku, seksualnosti, itsl? U smislu kao što postoje u judaizmu, kršćanstvu, islamu... (imati odnose u bračnoj zajednici, pitanje bluda, monogamija/poligamija, homoseksualnost, itd)?
Neki drugi ljudi ce sigurno znati vise ali koliko ja znam u budizmu postoji pet pravila morala koja cine osnovu budisticke etike. Trece pravilo morala govori o zloupotrebi seksa i ono se odnosi na izbjegavanje preljube ukoliko ste u braku ili vezi i iznudjivanje seksualnih odnosa na prevaru, silom i sl. Koliko mi je poznato nema nekih ogranicenja u smislu da dvoje ljudi imaju seksualne odnose iako nisu u braku, ukoliko su slobodni i uz postojanje medjusobne saglasnosti. Takodje ne znam ni da su homoseksualni odnosi zabranjeni niti da se budizam njima nesto posebno bavi. Kako ja to vidim pitanje seksualnih odnosa je nuzno vezano uz pitanje pozude i strasti, a prema budistickom ucenju to jeste oblik zelje koja nas veze, pa bih rekao da se svakako savjetuje opreznost kako ne bi postali robovi zudnje. Ovo se odnosi na laike dok su monasi i monahinje uskraceni za bilo kakav seks.
Hvala ti i na ovome :)
Sati

#956 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

O trećem od pet moralnih pravila kojih se pridržavaju nezaređeni budisti kao minimuma etičkog življenja imaš lepo objašnjeno ovde

Budizam i seksualnost
arzuhal

#957 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

Sati wrote:

O trećem od pet moralnih pravila kojih se pridržavaju nezaređeni budisti kao minimuma etičkog življenja imaš lepo objašnjeno ovde

Budizam i seksualnost
Pročitao i saznao, ukratko, ono što me je zanimalo. Hvala, Sati :)
fatamorgana

#958 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Kakvi god da su propisi ja slabo šta :dance: pa mi skoro dođe na isto ....
fatamorgana

#959 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Celibat ne može ni u kom slučaju biti normalan. Znači i Budizam, poput ostalih religija, ima nerazumnih naredbi.
Ti ovde kao nešto zaheban, a na onoj tamo temi jedeš iz ruke kod one dvije udavače, haj zafrkaji loma
ako smiješ onu Mig tamo kad naklapa o Adamu i Evi, ko da je bila tamo i virila iza grma šta se dešavalo,
da prostiš, :lol:
Great Cornholio

#960 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Celibat ne može ni u kom slučaju biti normalan. Znači i Budizam, poput ostalih religija, ima nerazumnih naredbi.
Ti ovde kao nešto zaheban, a na onoj tamo temi jedeš iz ruke kod one dvije udavače, haj zafrkaji loma
ako smiješ onu Mig tamo kad naklapa o Adamu i Evi, ko da je bila tamo i virila iza grma šta se dešavalo,
Ti bi da ja stalno napadam suparničke religije, a da tvoju religiju hvalim :D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#961 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by WipeOut »

fatamorgana wrote:
Aaaaaa budista a zavidnik :roll: :D
fatamorgana

#962 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ti bi da ja stalno napadam suparničke religije, a da tvoju religiju hvalim :D
A kad i gdje sam ja to trazio da ti "napadas suparnicke religije", navedi post ili pp, pismo, telegram, fax
ili e.mail, :roll:
Drugo, ja nemam suparnickih religija a trece za mene budizam nije religija vec filozofsko uvjerenje
kako ga je ispravno definisao Cedomil Veljacic.

Takodjer ne ocekujem od tebe da "moju religiju hvalis", licno nemam posebnu potrebu za tim.

S obzirom da si do sada na ovom podforumu bio prilicno odlucan i hrabar u nastojanju da pobijes
vrijednost ili smisao bilo koje religije,i ne samo budizma, iznenadjen sam da isti "arsin" ne primjenjujes
na postove koje je postavila Mig u vezi Adama i Eve.
Iz toga zakljucujem da nju tretiras povlasteno iz tebi poznatog razloga,i to je meni OK, ali onda
pokusaj da budes malo ozbiljniji ili objektiviji ukoliko to zelis a ne da si "a priori" ubijedjen da si apsolutno
u pravu, jer ces tako, bar sto se tice mene licno izgubiti kredibilitet iole ozbiljnog sagovornika:

Pozz, :)
fatamorgana

#963 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

WipeOut wrote:
fatamorgana wrote:
Aaaaaa budista a zavidnik :roll: :D
A na osnovu cega to insinuiras, molicu :) ? ( je li me to osjecaj vara ili u tvojim rijecima ima mrvica pakosti,
a ako je potvrdno onda rekao bih da iskrenom vjerniku pakost, zluradost ili zloba ne prilici ....)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#964 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by WipeOut »

@fatamorgana
svoju izjavu temeljim na tome sto vec drugi put spominjes istu stvar,i vise je nego ocigledno da si zavidan,a vjeruj da je prava rijec ljubomoran (znas ti na sta i koga :-D )

Svakako da te tvoj osjecaj vara,debelo,ali ja sam ubijedjena da ti je zbog ovog gore osjecaja malo poremecena ostala osjecanja.

Niti zelim nit' hocu da se raspravljam dalje,ali samo da kazem da sam ovaj put na Crohnolievoj strani :D
Great Cornholio

#965 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote: A kad i gdje sam ja to trazio da ti "napadas suparnicke religije", navedi post ili pp, pismo, telegram, fax
ili e.mail, :roll:
Drugo, ja nemam suparnickih religija a trece za mene budizam nije religija vec filozofsko uvjerenje
kako ga je ispravno definisao Cedomil Veljacic.

Takodjer ne ocekujem od tebe da "moju religiju hvalis", licno nemam posebnu potrebu za tim.

S obzirom da si do sada na ovom podforumu bio prilicno odlucan i hrabar u nastojanju da pobijes
vrijednost ili smisao bilo koje religije,i ne samo budizma, iznenadjen sam da isti "arsin" ne primjenjujes
na postove koje je postavila Mig u vezi Adama i Eve.
Iz toga zakljucujem da nju tretiras povlasteno iz tebi poznatog razloga,i to je meni OK, ali onda
pokusaj da budes malo ozbiljniji ili objektiviji ukoliko to zelis a ne da si "a priori" ubijedjen da si apsolutno
u pravu, jer ces tako, bar sto se tice mene licno izgubiti kredibilitet iole ozbiljnog sagovornika:

Pozz, :)
Ovaj :D na kraju rečenice je znak da tu rečenicu ne treba doslovno shvatati :)

Ja sam se stvarno potrudio da dam svoj stav o Budizmu, napisao sam dosta postova iz kojih se taj stav može izvući, koga to interesuje može pročitati, nije racionalno da ih stalno ponavljam.

Ja mislim je ovo jedina tema na PDF religija na kojoj sam se ja raspravljao sa drugim forumašima a da nije još uvijek zaključana, iz čega se može izvući zaključak da učesnici u raspravi, iako nisu bili ravnodušni, nisu bili neprijateljski nastrojeni jedni prema drugima,čak i Sati je nekad nekome replicirao :D

Trudim se stvarno da budem isti prema svima, da nikoga ne stavljam u povlašten položaj,ali ipak moraš priznati da se na temi na kojoj ljudi žele da se zezaju, da se ne opterećavaju teškim temama,da se opuste, ne treba biti isti kao na temama gdje ljudi dolaze da ozbiljno raspravljaju.

Ja lično o tebi imam pozitivno mišljenje, tvoje pisanje ozbiljno analiziram ( riskiram sad da me žena zbog ove izjave razbije :D ), ali kao što ti već jednom rekoh, bez ovih :D :lol: :-D ili ;-) tvoj izuzetan smisao za humor može nekad biti pogrešno protumačen :)

Kakav kredibilitet ozbiljnog sagovornika, pa zar ti stvarno misliš da mene iko iole ozbiljan shvata ozbiljno :D
JThomas

#967 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by JThomas »

to je ona od g.marxa, ne bih bio član nijednog kluba koji bi primio mene za člana :lol:
pustopoljina

#968 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pustopoljina »

ja mislim da je on ljubomoran :D
arzuhal

#969 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

pustopoljina wrote:ja mislim da je on ljubomoran :D
Šta, puk'o na Mig? :D

oooOOoooOOoooOoOooo :D
pustopoljina

#970 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pustopoljina »

ne mora biti :lol:
mozda je ljubomoran kao braca i sestre medjusobno :lol:
Great Cornholio

#971 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Vidi ti ovi budista i muslimana što provociraju poštena čo'jeka :?
Odoh ja bježat' dok me niste pokvarili :run: :D
pustopoljina

#972 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by pustopoljina »

ne daj se :D
may the force be with you :D
fatamorgana

#973 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

A ja mislim da si ti ljubomorna na moju ljubomoru, :wink:
fatamorgana

#974 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Šta, puk'o na Mig? :D

oooOOoooOOoooOoOooo :D
Ma ja sam puko i bez Mig .... ja nisam musliman al' me isto rasturi nefs ko bugarsku skupstinu ....
VELIK ko azbaha, :lol:
Last edited by fatamorgana on 16/08/2011 21:44, edited 1 time in total.
fatamorgana

#975 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

WipeOut wrote:@fatamorgana
svoju izjavu temeljim na tome sto vec drugi put spominjes istu stvar,i vise je nego ocigledno da si zavidan,a vjeruj da je prava rijec ljubomoran (znas ti na sta i koga :-D )

Svakako da te tvoj osjecaj vara,debelo,ali ja sam ubijedjena da ti je zbog ovog gore osjecaja malo poremecena ostala osjecanja.

Niti zelim nit' hocu da se raspravljam dalje,ali samo da kazem da sam ovaj put na Crohnolievoj strani :D
Ovaj tvoj post donekle potvrdjuje moj utisak da si jos uvijek niskoprofilni vjernik, :(
Post Reply