PEUGEOT servis u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
antidroid

#951 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by antidroid »

ne stigoh ranije uslikati. Evo vam dokaz. u bloku 80000 i kusur, u bihamku 127000

Image

Image
ElDzidziIbnDzo

#952 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by ElDzidziIbnDzo »

Izvini,nisi mi odgovorio na pitanje,ako je moguce?

Na osnovu cega su jedni zakljucili jednu,drugi drugu kilometrazu? Cime "izmjerise" ili ti ga ocitase :-D
530i

#953 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

Bihamk je to vjerovatno gledao preko tehničkog pregleda...a pežo na osnovu onoga šta piše na sata. Premda i nije neka razlika, nije ga skidao sa 500 hiljada..
antidroid

#954 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by antidroid »

530i wrote:Bihamk je to vjerovatno gledao preko tehničkog pregleda...a pežo na osnovu onoga šta piše na sata. Premda i nije neka razlika, nije ga skidao sa 500 hiljada..
Pa u oba slucaja je bio prikljucen na komp. Zahtjevano je da vide tacno. Onda treba da kazu da ne mogu ocitati!
A jeste razika, jer za tih "nekih" 40 hiljada bi cijena bila jeftinija za 1000KM sigurno!
supercali

#955 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by supercali »

ElDzidziIbnDzo wrote:
supercali wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Imam i na rucici auto i pozicije i on.Ali vazi za ksenone.Ja hocu da upalim halogene a ksenoni da se pale samo nocu.
A trece ovo,ja ne kontam da slucajno se senzori ne trebaju prijaviti? Ima mogucnost testiranja/kalibrisanja ali ne prijavljivanja :shock: :?
Posto ja nemam xenone ne bih ti znao reci to
A mozda to sto ti hoces i nije moguce
Trece po onome sto sam ja skontao negdje drugo je kvar mozda neki sklop na koji idu ti senzori ili sl posto te opet nisam shvatio sta je u biti

I pored toga koje je auto u pitanju
Citroen C5,zaboravih reci.
Evo ovo ja hocu,cisto da "stedim" na xenonima...

http://www.ledperf.co.uk/pack-led-dayti ... -5361.html
To vjerovatno ima u lexiji al to nisam cackao jer nemam citroena
Ako si u sa mogu ti pogledati
basicm

#956 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by basicm »

Upitaj blok odakle citaju, I upitaj bihamk odakle.
Neki dan su kolegi na mercedesu iscitali preko 300 hiljada, a pise 170. Kad nije crko :D
Onda mu rekli da to oni nekako izracunaju da je to pretpostavljena kilometraza, a pravu da znaju vrapci. Prica mi nije bas jasna, ali tako mi je ispricao.
530i

#957 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

antidroid wrote:
530i wrote:Bihamk je to vjerovatno gledao preko tehničkog pregleda...a pežo na osnovu onoga šta piše na sata. Premda i nije neka razlika, nije ga skidao sa 500 hiljada..
Pa u oba slucaja je bio prikljucen na komp. Zahtjevano je da vide tacno. Onda treba da kazu da ne mogu ocitati!
A jeste razika, jer za tih "nekih" 40 hiljada bi cijena bila jeftinija za 1000KM sigurno!
Pa pogledaj ovaj list što su ti u BIHAMK-u dali...vidiš da je izvod sa tehničkog pregleda. Vjerovatno se radi o zadnjem tehničkom pregledu na kojem je to vozilo bilo. Ne treba njima auto i priključivanje na dijagnostiku, dovoljan im je broj šasije preko kog uđu u sistem i očitaju šta piše, poput ovoga što su ti dali. Kilometraža se bilježi na tehničkom pregledu uznazad 6-7 godina najmanje...
Taj servis je vjerovatno očitao podatak sa brojača na instrument tabli i u servisnoj knjižici...imaš li račune, radne naloge, stare dijelove koji su mijenjani??
Bakir1

#958 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Bakir1 »

Ko ti garantuje da kilometri na etp-u nisu upisani proizvoljno?
A jesu ;-)
530i

#959 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

Bakir1 wrote:Ko ti garantuje da kilometri na etp-u nisu upisani proizvoljno?
A jesu ;-)
Nit na jednom auto koje sam ja vozio na tehnički nisu kilometri upisani proizvoljno, nego onoliko koliko je pisalo na satu.

Uostalom i u servisu mogu proizvoljno upisivati, ljudski faktor je i tu prisutan.
Bakir1

#960 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Bakir1 »

Cek cek odeš u servis ovlašteni, dijagnostika orginalna i to, da između ostalog vidiš kilometrazu i daju ti papir koji kaze isto km koliko i na satu.
Onda odeš na tehnički gdje kontrolor na kontrolni list upise kilometre i da administrativnom radniku da kuca a rezultat je etp
I sada etp je tacan i precizniji od onoga sto ti pise na km satu?
Nisu mu mogli dati etp od prošlog tehničkog izuzev ako isti nije bio na istoj stp.
S tim u vezi ova kilometraza je proizvoljno upisana
530i

#961 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

Zašto bi neko na tehničkom upisao bezveze kilometre? Osim ako se tehnički nije radio bez auta...

U servisu mogu dati kilometražu na kojoj je šta rađeno i upisano u sistem, i potvrditi da autu nije skidana kilometraža (kod auta koji istu bilježe na više mjesta). U BIHAMK-u su dali izvod sa tehničkog pregleda, pretpostavljam posljednjeg. Iako nisam uopšte upoznat sa činjenicom da BIHAMK (ili bilo koja druga stp) ima tu dozvolu i mogućnost da daje takve podatke...

Kažem, meni su na svakom autu, između ostalog, pisali kilometre (i datum, logično) otkako je uveden cips sistem sa ovim vlasničkim knjižicama...ima tome 6-7 godina najmanje. Isto tako u servisu zabilježe datum i kilometre prilikom servisa...niko nije napamet pisao ništa, nego uvidom na brojač kilometara.
Bakir1

#962 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Bakir1 »

Prva reg auto iz uvoza vozio u ovlašteni na pregled i citanje kilometara dali mu papir gdje se km poklapaju sa onim na km satu.
Otišao na tehnički auto uslikan snimili kočnice zaboravili upisati km pa upisali proizvoljno.
Ovaj etp mu je sada koji je uradio za reg.
Sve da i nije prva reg u bih ne bi mu mogli dati etp od prošle godine, sem ako nije radjen na istoj stp, i sigurno ne bi mogli vidjeti u sistemu broj km od prošle godine.
Čiji je papir mjerodavniji ti procjeni...
Hoće vlasnik vozila da mu sutra provjerim jesu li km upisani onako ili ocitani ili na bilo koji drugi način potvrđeni tako da ne odgovaraju km satu i papiru ovlaštenog?
Drugi par opanaka je sto je zamjena teza pa se tehnički pika kao kontrolni pregled ovlaštenog servisa
Kojom metodom se vrši upisivanje kilometara na tehničkom pregledu ako ne gledanjem na km sat?
Ako nisu u potvrdi o tehničkom isti km kao na satu to valjda govori da su isti proizvoljno upisani...
530i

#963 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

Problem je samo u tome što se kilometri na t.p. ne bi smjeli upisivati proizvoljno ili da kontrolor zaboravi pa upiše naknadno... i zašto pisati kilometre na t.p. ako se ne mogu vidjeti od prošle godine? Tu škripi još uvijek...i to podobro.
Bakir1

#964 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by Bakir1 »

Izuzev vozila kod kojih se određuje učestalosti odlaska na tp a to su recimo autobusi, km kod malih auta nemaju nikakve veze.
A cinjenica da brojač km predstavlja komponentu koja je lako zamjenjiva i tesko uhvatljiva (nema serijski broj recimo) presudna je da su kilometri kod vozila za koja to nije bitno, otprilike nebitni...
530i

#965 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by 530i »

Bez obzira na sve mogućnosti, ne vidim razlog da se na t.p. proizvoljno upisuju kilometri a i da bihamk daje ovakve nepouzdane izvještaje. Doduše, pošto je bihamk to od njih me ništa ne čudi.
supercali

#966 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by supercali »

jebla vas kilometraza
gdje je ovaj el sa svijetlima za citroena
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#967 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by konektovan »

supercali wrote:jebla vas kilometraza
Što ga ne lociras??????? :D
supercali

#968 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by supercali »

konektovan wrote:
supercali wrote:jebla vas kilometraza
Što ga ne lociras??????? :D
nije mi sin :D
supercali

#969 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by supercali »

Nasao sam nacin kako da saznam cijene novih dijelova u pezo servisima ovdje
Tako da ako kome treba nek mi da sifru artikla ili kako se to zove i ja cu mu naci cijenu sa pdv-om koliko kosta u ovlastenom servisu
moke_31

#970 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by moke_31 »

Pežo 307 HDI, kravan, 66kw, 90 ks, slabo vuče skroz. Ipak, nikave lampice se ne pale. Na brzoj cesti Ilidža-Blažuj nisam ga mogao natjerati više od 110 na sat?! Ulje i filter ulja kao i filter goriva su u dure. Može biti malo do lošeg goriva, ali ne ovako.

Je li imao neko sličnih problema i do čega bi moglo biti? Da ga nešto softverski ne blokira pa ne može više, dovod zraka, pumpa za gorivo ili neki ventili i sl.

Ići ću na dijagnostiku danas ili sutra, ali čisto da vidim je li neko imao sličnih problema i koji su uzroci. Kakvi bi mogli biti kvarovi (koliko para popravak :D ), a mislio sam ići i na more ovih dana pa smijem li ići u ovakvom stanju auta bez popravaka i sl.

Hvala na sugestijama unaprijed.
nj0be

#971 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by nj0be »

moke_31 wrote:Pežo 307 HDI, kravan, 66kw, 90 ks, slabo vuče skroz. Ipak, nikave lampice se ne pale. Na brzoj cesti Ilidža-Blažuj nisam ga mogao natjerati više od 110 na sat?! Ulje i filter ulja kao i filter goriva su u dure. Može biti malo do lošeg goriva, ali ne ovako.

Je li imao neko sličnih problema i do čega bi moglo biti? Da ga nešto softverski ne blokira pa ne može više, dovod zraka, pumpa za gorivo ili neki ventili i sl.

Ići ću na dijagnostiku danas ili sutra, ali čisto da vidim je li neko imao sličnih problema i koji su uzroci. Kakvi bi mogli biti kvarovi (koliko para popravak :D ), a mislio sam ići i na more ovih dana pa smijem li ići u ovakvom stanju auta bez popravaka i sl.

Isto mi se desavala, protokomjer bio u pitanju.

Nego, novi problem. Puegeot 307 2.0 HDI, 110 ks, auto dok stoji dimi na auspuh (bijeli dim), i kad se krene iz prve pojaca se intenzitet dima, poslije nema nista u voznji dok opet ne stane. Auto ne gubi na snazi, nivo ulja ok. I kad stoji smrdi na benzin dok izlazi taj dim.
Milion mogucnost, ali ima li neko da mu se slicno desavalo?
moke_31

#972 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by moke_31 »

nj0be wrote:
moke_31 wrote:Pežo 307 HDI, kravan, 66kw, 90 ks, slabo vuče skroz. Ipak, nikave lampice se ne pale. Na brzoj cesti Ilidža-Blažuj nisam ga mogao natjerati više od 110 na sat?! Ulje i filter ulja kao i filter goriva su u dure. Može biti malo do lošeg goriva, ali ne ovako.

Nego, novi problem. Puegeot 307 2.0 HDI, 110 ks, auto dok stoji dimi na auspuh (bijeli dim), i kad se krene iz prve pojaca se intenzitet dima, poslije nema nista u voznji dok opet ne stane. Auto ne gubi na snazi, nivo ulja ok. I kad stoji smrdi na benzin dok izlazi taj dim.
Kako si riješio to sa protokomjerom, mijenjao ga? Koliko je koštao popravak? Možeš li navesti detalje ako nije problem.

Za taj dim kod tebe nemam pojma šta bi moglo biti jer je novije auto. Kod starijih auta se to dešavalo i obično je bio problem ulje, miješanje sa naftom i sl.

Sent from mTalk
M123

#973 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by M123 »

moke_31 wrote:
nj0be wrote:

Kako si riješio to sa protokomjerom, mijenjao ga? Koliko je koštao popravak? Možeš li navesti detalje ako nije problem.

Za taj dim kod tebe nemam pojma šta bi moglo biti jer je novije auto. Kod starijih auta se to dešavalo i obično je bio problem ulje, miješanje sa naftom i sl.

Sent from mTalk
Prije 2 dana ga vozio kod nekog majstora, ocistio protokomjer, u njemu se nesto zeleno pojavilo, promjenio neke zice u njemu i jos nesto cistio. Uglavnom 40ak minuta je izdvojio i uzeo 20 KM. Sad je sve ok!
moke_31

#974 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by moke_31 »

M123 wrote:
moke_31 wrote:

Sent from mTalk
Prije 2 dana ga vozio kod nekog majstora, ocistio protokomjer, u njemu se nesto zeleno pojavilo, promjenio neke zice u njemu i jos nesto cistio. Uglavnom 40ak minuta je izdvojio i uzeo 20 KM. Sad je sve ok![/quote]

Čekaj, je li misliš na protokomjer zraka za motor koji se nalazi na crijevu za uvođenje zraka od filtera do motora???

Ako je to to, meni kažu da se to mora promijeniti jer je tu neki senzor i sl. Nov košta preko 200 KM a na otpadu od 70-100 KM.

Jesi li električaru vozio auto ili?

Ja sinoć uradio dijagnostiku i nije pokazao nikakve probleme i nisam siguran šta mu je, mada sve upućuje na ovaj prokomjer zraka i senzor u njemu. I danas zovem jedan otpad i pitam čovjeka koji tu radi mogu li prvo provjeriti novi prokomjer pa ako je do njega kupio bi a ako ne da mi vrati moj, odnosno ako bude vukao normalno. On mi reče da ga slobodno otkopčam sa one cijevi i da vozim tako i odmah ću vidjeti razliku, i još me lik nalijepi (kaže da je majstor već 30 godina :D ) što sam ga počeo zapitkivati, ono kako to, hoćel moći upaliti nakon toga, kako će određivati zrak za motor, hoćel šta blokirati, izbaciti grešku... :-) :-) :-)

Kaže samo ti probaj tako!!! Smijem li ja to probati jer mi se čini pravo nadrealnom idejom sa današnjem autima koja su puna elktronike i sl. zajebancija???
kB27

#975 Re: PEUGEOT servis u Sarajevu

Post by kB27 »

moke_31 wrote: Prije 2 dana ga vozio kod nekog majstora, ocistio protokomjer, u njemu se nesto zeleno pojavilo, promjenio neke zice u njemu i jos nesto cistio. Uglavnom 40ak minuta je izdvojio i uzeo 20 KM. Sad je sve ok!
Čekaj, je li misliš na protokomjer zraka za motor koji se nalazi na crijevu za uvođenje zraka od filtera do motora???

Ako je to to, meni kažu da se to mora promijeniti jer je tu neki senzor i sl. Nov košta preko 200 KM a na otpadu od 70-100 KM.

Jesi li električaru vozio auto ili?

Ja sinoć uradio dijagnostiku i nije pokazao nikakve probleme i nisam siguran šta mu je, mada sve upućuje na ovaj prokomjer zraka i senzor u njemu. I danas zovem jedan otpad i pitam čovjeka koji tu radi mogu li prvo provjeriti novi prokomjer pa ako je do njega kupio bi a ako ne da mi vrati moj, odnosno ako bude vukao normalno. On mi reče da ga slobodno otkopčam sa one cijevi i da vozim tako i odmah ću vidjeti razliku, i još me lik nalijepi (kaže da je majstor već 30 godina :D ) što sam ga počeo zapitkivati, ono kako to, hoćel moći upaliti nakon toga, kako će određivati zrak za motor, hoćel šta blokirati, izbaciti grešku... :-) :-) :-)

Kaže samo ti probaj tako!!! Smijem li ja to probati jer mi se čini pravo nadrealnom idejom sa današnjem autima koja su puna elktronike i sl. zajebancija???[/quote]

Nemoj biti budala pa dati 100KM i možda ne riješiti problem, samo na osnovu toga što ti kontaš da je senzor neispravan. Možda imaš korektan senzor koji je užasno prljav, možda je dovoljno očistiti. A možda je nešto treće, pa daš bezveze 100KM.

Ako se ne varam to se zove 'MAF senzor', proguglaj na internetu ja sam nalazio klipove kako mu pristupiti, kako ga skinuti i provjeriti je li prljav, te kako ga očistiti. Ne kažem da ti trebaš raditi (možda i hoćeš) ali čisto da vidiš da nije komplicirano prvo provjeriti da li je senzor ok barem vizuelno.
Post Reply