plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
visocicaguy

#951 Re: plazma ili LCD

Post by visocicaguy »

ja71 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Šta mislite o Philipsu 7000 seriji, LED TV 46PFL7605?

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... k_Overview
Ja imam 46pfl7655K , to ti je ista tehnika, samo druga boja okvira i moj ima interni SAT-Tuner.

Slika je ekstra dobra i spada medju najbolje u svojoj cjenovnoj klasi zahvaljujuci Sharp-ovom LCD-panelu.

I ostale specifikacije su dobre ali ima samo jednu manu:
24p signal (npr. sa Bluray-a) interno konvertira u 60Hz.
Kao rezultat imas da ti slika nije bas tecna (ako ti sta govori 3:2 Pulldown).
Naravno ovo vazi samo za 24p signal.
Mozes aktivirati HDNM koji pravi sliku tecnom, ali onda imas drugih problema, da te ne gnjavim dalje.

Ako íkada budes mislio koristiti Bluray mislim da ces to kad tad primijetiti.
Probaj prije nego sto budes kupio, ako mozes sliku preko Bluray-a.

Sa (normalnim) PAL-signalom neces imati problema (nasi programi, DVD itd).

Usput, Panasonic-ovi LCD-ovi ne zelim reci da su losi, ali su vise sredina.
Plazme su im dobre pod uslovom da ne vidis treperenje plazme (takodje isprobaj prije nego sto kupis)
slicno pitanje: sta mislis(/-te) o Philips 52PFL8605 ?
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... PFL8605/98
ja71

#952 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

visocicaguy wrote: slicno pitanje: sta mislis(/-te) o Philips 52PFL8605 ?
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbi ... PFL8605/98
Tu masinu nemam, pa ne moras bas svaku rijec uzeti ono 100%.

Radi se o 3D uredjaju.
Znaci ako ti to ne treba ne bacaj pare.
Za to ti treba jos Bluray Player koji podrzava 3D i naravno diskovi.
A toga je trenutno malo.

Navodno (ako je vjerovati njemackom Forumu http://www.hifi-forum.de)
podrzava nativno 24p znaci nema problem kao 7605.

Licno mi smeta kod 8605 je to da ima glossy display.
To znaci da mu je ekran kao ogledalo (glanc). 7605 nema taj problem.
Ako ti to smeta bolje uzmi 8505 jer je on "matte".

Inace je 200Hz sto je strava i vise nema smisla jer je navodno razlika
izmedju 100Hz i 200Hz jedva uocljiva.

Malo sam skeptican sa velicinom od 52" (132cm) i Edge Lit LED osvjetljenjem.
Kod tako velikih ekrana je problem neujednacenog osvjetljena neizbjezan.
i moj 7605 velicine 46" (117cm) ima blago izrazen taj problem.

Koliko si daleko udaljen od ekrana ?
Koji signal primas ?
Mislim 52" je ogromno.
Ja gledam 46" sa 3,5m i ako je los signal bolje bi bilo da imam 42".

Da ti kazem otvoreno: ako si spreman izvaliti tolike pare za TV
bolje uzmi Philips 46pfl9704.
To ti je referenca od prosle godine (46pfl9705 je preskup).
Ima Full LED (pazi ne Full HD) sa blinking backlight-om i Local-Dimming-om.
Da te ne gnjavim dalje: tehnologija koju koriste vrhunski uredjaji.
8605 je samo malo bolji 7605

Ako bas hoces 3D mozda je bolje da ides na najnovju seriju odnosno 7606
jer oni koriste pasivne cvike koje su lake i jeftine.
a i cijene su pristupacnije.
Curve

#953 Re: plazma ili LCD

Post by Curve »

posto vidim da se ovdje dosta raja razumije.. molio bih preporuku
koju marku/model LCD 32'' uzeti do 800 KM..
ja71

#954 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

Curve wrote:posto vidim da se ovdje dosta raja razumije.. molio bih preporuku
koju marku/model LCD 32'' uzeti do 800 KM..
Ja ti nazalost u vezi cijena ne mogu pomoci jer ne zivim u BiH.
Jedino mogu reci da su cijene u Njemackoj onako odokativno manje za 20-tak procenata.

Licno ne bih nista kupio bez 100Hz.
FullHD na toj velicini nije podmoranje, ali ne vjerujem da ima 100Hz bez FullHD.

U toj cjenovnoj klasi mislim da nema vecih razlika medju Samsunga, Sony-ja, LG-ja, Philipsa, Panasonic itd.
daxon

#955 Re: plazma ili LCD

Post by daxon »

Da ne otvaram novu temu, postavio bih ovdje jedno pitanje svima koji se razumiju u ovu oblast,
unaprijed hvala na odgovoru i izvinjavam se ako je pitanje malo konfuzno jer sam stvarno laik za ovo.
Naime, interesuje me slijedeće:
Želio bih kupiti LCD ili Plazma TV od 40 - 42 inča ali ga koristiti kao monitor priključen na računar, e sad me zanima može li se to spojiti preko HDMI na grafičku kartu (saphire HD 6870 flex), kako će reagovati, kakav će biti kvalitat slike, kakav će biti odaziv kad se igraju igrice, max. rezolucija, da li će moći rezolucija igre 1680x1050, dakle, zanima me sve to jer nema monitora te veličine, a još sam primjetio da su u komparacij sa mnogo manjim monitorima ovi TV čak i dosta jeftiniji?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#956 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

daxon wrote:Da ne otvaram novu temu, postavio bih ovdje jedno pitanje svima koji se razumiju u ovu oblast,
unaprijed hvala na odgovoru i izvinjavam se ako je pitanje malo konfuzno jer sam stvarno laik za ovo.
Naime, interesuje me slijedeće:
Želio bih kupiti LCD ili Plazma TV od 40 - 42 inča ali ga koristiti kao monitor priključen na računar, e sad me zanima može li se to spojiti preko HDMI na grafičku kartu (saphire HD 6870 flex), kako će reagovati, kakav će biti kvalitat slike, kakav će biti odaziv kad se igraju igrice, max. rezolucija, da li će moći rezolucija igre 1680x1050, dakle, zanima me sve to jer nema monitora te veličine, a još sam primjetio da su u komparacij sa mnogo manjim monitorima ovi TV čak i dosta jeftiniji?
ja sam preko kartice Hdmi spajao na plazmu 50" i slika izgleda fenomenalno... nisam igrao 3D igre al sam surfao po netu i gledao youtube... :thumbup: ko god ima Hdmi grafulje nek obavezno spoji na TV pogotovo ako je podosta veči od monitora...za gledanje filmova se to ubilo pogotovo Divix i titlove koje večina DVD playera ne može pročitati il slova s kvakicama tj naše fontove.
Imaš sad nove TV pogotovo panasonic-Viera dodatke dje direkt ide TV na internet i podržava youtube kao i ostale audio i video formate.Sony je to izbacio poodavno al su bili extremno poskupi,sad ne znam koja je cijena al možeš progoglat il otić na HD televizija sajt...preporuka :thumbup: http://hdtelevizija.com/
ja71

#957 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

@daxon

Inace niko ne savjetuje plazmu kao monitor.
Ali ako ces iskljucivo igrati brze igrice onda je plazma ipak bolja
jer joj je vrijeme odziva vrlo malo, prakticno nula.
Ni u kom slucaju nemoj koristiti kao normalan monitor duze od par
sati jer ces je prije ili kasnije sprziti.

Samo Panasonic ima plazme koja bi imala tu rezoluciju u 42".
Inace mislim da mozes na svakoj grafickoj i "smanjiti" rezoluciju.

Inace mislim da je LCD za to sto hoces ipak bolji.
Neki modeli npr. od Philipsa imaju tzv. "Game Mode" sa kojim
ti je vrijeme odziva takodje malo (ali ne kao kod plazme).

Takodje su pojedini (kao npr. ja) osjetljivi na treperenje plazme.
pici

#958 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

naravno da je nezamjenjiv monitor ipak je TV namjenjen puno drugačijem spektru prikaza od monitora, mada ovi novi TV su sve više namjenjeni i za PC upotrebu a što se tiće prženja ja sam prije spržio monitore neg TV jer sam na starim CRT monitorima mjenjao frekfencije softverskim programima na kompu da bi imao idealnu dual sliku monitor+TV...i da ima na propertiu od grafulje da staviš frekfenciju koja je standardno 50-60 Hz i mjenjaš rezoluciju na onu koja odgovara TV-u....recimo meni je prepoznao panasonica i stavio mi monitor taj i taj+panasonic TV...i slažem se da ipak TV nije samo namjenjen za konstantnu PC upotrebu...pogledat koji film, surfat po netu neko vrijeme al non-stop ipak su još uvjek monitori u upotrebi e sad zbog čega nek ti neki tehničar il serviser malo bolje to pojasni ako te zanima.
ja71

#959 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

@pici
imam osjecaj da ces zbuniti coj'ka.
Nema veze je li TV ili monitor po pitanju da li ce se sprziti.
Ekrani sa fosforom, znaci plazma i CRT (stari dobri cjevas) se mogu sprziti
ako dugo stoji jedna te ista slika na njima.

LCD (bez obzira da li je monitor ili TV) se ne moze sprziti odnosno vrlo vrlo tesko
Kod novijih LED uredjaja jos nisam cuo da se to desilo.
dragan.s

#960 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

Da, tačno je da se LCD-ovi ne mogu spržiti statičnom slikom. Plazme su na to osjetljive, naročito starije.

Ali generalno gledajući LCD/plazma nije zamijena za monitor. Mogu se koristiti dobro za dvije stvari: filmovi (kako lokalno tako i sa Youtube-a) i igre. Sve ostalo nije preporučljivo ni za oči ni za TV.
Ne možete imati tu oštrinu slike na TV-u kao na monitoru. Šta mislite koliko košta monitor od 32 ili 42"? Bruku para.
arnes_king

#961 Re: plazma ili LCD

Post by arnes_king »

Ja sam kupio Panasonic 32' (HD ready), nezz je li LCD ili Plasma, pojma nemam, za samo 300 KM prije mozda 7-8 mjeseci xD polovno bilo slusa me savrseno, trazio za Playstation 3 i nisam mogao bolje a jeftinije nikako naletiti :D

A stari za 400 KM kupio polovnu 42' Sony, dovucena iz njemacke xD
pici

#962 Re: plazma ili LCD

Post by pici »

ja71 wrote:@pici
imam osjecaj da ces zbuniti coj'ka.
Nema veze je li TV ili monitor po pitanju da li ce se sprziti.
Ekrani sa fosforom, znaci plazma i CRT (stari dobri cjevas) se mogu sprziti
ako dugo stoji jedna te ista slika na njima.

LCD (bez obzira da li je monitor ili TV) se ne moze sprziti odnosno vrlo vrlo tesko
Kod novijih LED uredjaja jos nisam cuo da se to desilo.

ma neču :mrgreen: ....uglavno može se TV LCD koristiti kao monitor imaju neki TV sa VGA priključkom mada je Hdmi sad polako preuzeo primat...uglavnom kako sam čitao po forumima jedina zamjerka je ne navikavanje na prevelike monitore i udaljenosti kao i nepreglednost ponekad deskopa nekih programa al za igre i filmove se ubio...plazma ima taj nedostatak leđenja slike tako da se ja nebi upuštao da plazmu koristim kao zamjenu za monitor.

ovdje ima ko nešto objašnjeno.....
LCD ILI LED TV KAO PC MONITOR
http://forum.hardwarebase.net/viewtopic ... 32&t=26948

http://213.202.123.24/forum/topic/monit ... 57223.aspx
ja71

#963 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

dragan.s wrote:Ne možete imati tu oštrinu slike na TV-u kao na monitoru.
Zasto ?
dragan.s

#964 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

ja71 wrote:
dragan.s wrote:Ne možete imati tu oštrinu slike na TV-u kao na monitoru.
Zasto ?
Jer je u pitanju drugačija namjena. TV-i su namijenjeni za prikazivanje videa gdje pojedinačni piksel ne igra nikakvu ulogu, a monitori za prikazivanje (većinom) statične slike gdje je svaki piksel bitan.
Ako na TV-u koji ima recimo dijagonalu 42" radimo na rezoluciji 1920X1080, a na monitoru 22" na istoj rezoluciji, naravno da će slika na monitoru biti oštrija jer je isti broj pixel-a rapoređen na manjoj površini.
Naprosto kao da radite na LCD monitoru koji radi na ne-nativnoj rezoluciji. Za stvari kao što su video ili igrice (što mu dođe na isto) je i više nego dobro, ali raditi u PhotoShop-u ili AutoCAD-u je skoro pa nemoguće.

Ono nešto između kao mail i surfanje zavisi od modela TV-a. Što je kvalitetniji to će biti bolje, ali opet je tu zamaranje očiju veće jer za takve stvari ipak treba sijediti dosta bliže TV-u nego kad gledamo neki video.
Posebna su priča plazme koje ne trpe jednoličnu sliku duže vremena što je kod surfanja sasvim uobičajena stvar.
DoradO

#965 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

@pici, ja imam plazmu 42 ali nemam hdmi na kompu, da li je moguce spojiti preko hdmi - dvi kabla kako sam negdje procitao i i ma li takav kupiti negdje u Sa :?
ja71

#966 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

@dragan.s
pitanje je da li postoji razlika izmedju monitora i TV-a istih dimenzija.
Ja mislim da ne postoji.
Isti paneli se ugradjuju i u TV i u monitore.

Ako nekome treba veci monitor moze bez razmisljanaj uzeti TV
ja71

#967 Re: plazma ili LCD

Post by ja71 »

DoradO wrote:@pici, ja imam plazmu 42 ali nemam hdmi na kompu, da li je moguce spojiti preko hdmi - dvi kabla kako sam negdje procitao i i ma li takav kupiti negdje u Sa :?
Moguce je ali onda imas samo sliku
posto DVI ne prenosi ton.
Ton bi morao onda ici analogno pod uslovom da ti TV podrzava to da istovremeno prima sliku digitalno
preko HDMI i ton analogno
dragan.s

#968 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

ja71 wrote:@dragan.s
pitanje je da li postoji razlika izmedju monitora i TV-a istih dimenzija.
Ja mislim da ne postoji.
Isti paneli se ugradjuju i u TV i u monitore.

Ako nekome treba veci monitor moze bez razmisljanaj uzeti TV
Istih dimenzija da, ali kad si ti vidio monitor veličine 40 ili 50"?
Ja još nisam kod nas, a na netu su im cijene nekoliko puta veće nego televizora iste veličine. Sigurno to nije bez razloga.
Ton bi morao onda ici analogno pod uslovom da ti TV podrzava to da istovremeno prima sliku digitalno
Zavisi od grafičke kartice. Ukoliko grafička kartica ima na sebi HDMI audio ili proslijeđuje SPDIF sa matične ploče onda će dobiti i zvuk. Sve novije grafičke imaju na sebi HDMI audio čip. Kod starijih nVidia-a je bilo potrebno spojiti kablićem SPDIF sa ploče na grafičku, a ATI je ugrađivao audio čip već od serije HD2400.
wizzard

#969 Re: plazma ili LCD

Post by wizzard »

Pozdrav, planiram uzeti mami LCD tv do nekih 800 km. sta preporucujete kao best buy i ako neko zna ima li gdje kakva akcija u Sarajevu?
Kemura

#970 Re: plazma ili LCD

Post by Kemura »

wizzard wrote:Pozdrav, planiram uzeti mami LCD tv do nekih 800 km. sta preporucujete kao best buy i ako neko zna ima li gdje kakva akcija u Sarajevu?
Pogledaj u Importanne centru, dole u prizemlju, ja sam nedavno onako hodajući po kafama svratio i imali su nekih finih ponuda Samsunga,LG-a i Sony-a. 800 KM je onako... cifra za koju ipak mozes naci nesto a da nije smece, da se ovako izrazim.
dragan.s

#971 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

wizzard wrote:Pozdrav, planiram uzeti mami LCD tv do nekih 800 km. sta preporucujete kao best buy i ako neko zna ima li gdje kakva akcija u Sarajevu?
Za tu lovu jedino neki VIVAX dolazi u obzir. Ja ga imam (32") već više od 2 godine i zadovoljan sam.
Curve

#972 Re: plazma ili LCD

Post by Curve »

dragan.s wrote:
Za tu lovu jedino neki VIVAX dolazi u obzir. Ja ga imam (32") već više od 2 godine i zadovoljan sam.
cuj za tu lovu vivax, za 800 km lcd od 32" moze uzeti neki sony, lg (doduse stariji modeli) ali opet bolji od vivaxa
dragan.s

#973 Re: plazma ili LCD

Post by dragan.s »

Curve wrote:
dragan.s wrote:
cuj za tu lovu vivax, za 800 km lcd od 32" moze uzeti neki sony, lg (doduse stariji modeli) ali opet bolji od vivaxa
Bilo bi lijepo ali teško da će naći neki Sony za 800KM.
Jedino uz povrat PDV-a iz Hrvatske, ali TV nije lako prenijeti bez štele na granici.
motorola01

#974 Re: plazma ili LCD

Post by motorola01 »

Nedavno je bio Sony 32-ka 670 cini mi se..Naravno HD ready, a ni ne treba mu bolji...Bila neka akcija,ali ne mogu se sjetiti gdje :D ..Ugalvnom sa tim parama moze s pjesmom uzeti bilo koji hd ready,a mislim da moze i phillips full hd .
DoradO

#975 Re: plazma ili LCD

Post by DoradO »

ja71 wrote:
DoradO wrote:@pici, ja imam plazmu 42 ali nemam hdmi na kompu, da li je moguce spojiti preko hdmi - dvi kabla kako sam negdje procitao i i ma li takav kupiti negdje u Sa :?
spojio sam i ne mogu se nagledati kako je dobro hehe :D a zvuk mi je prikopcan na surround sistem nisam ga ni dirao i sve je ok, pozz
Post Reply