Haj` da malo sutimo, ...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#951 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

Image
http://www.youtube.com/watch?v=KCU-oDRMoJ4

Flamenco

Flamenko je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često kompleksnim radom ruku i nogu.
Flamenco je jedan od muzičkih fenomena koji je, unatoč svojim pučkim korijenima, nadživio modu usmjeravanu od onih koji kreiraju glazbeni "ukus" mnoštva. Svojom snagom pronalazi sljedbenike van Španjolske. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez da izgubi svoju osobnost.
Glavna karekteristika flamenca je povezanost sa publikom koja, najčešče, reagira emotivno.
Često se naziva i ciganskom umjetnošću zbog utjecaja koji je pridonijela ta etnička skupina u "rođenju" i razvoju istog.

Etimologija riječi flamenco

Flamenko je do prije nekih sto pedeset godina bio marginalna kultura u tadašnjem španjolskom društvu i kao takav nezanimljiv za ostavljanje bilo kakvog traga u pisanoj riječi. Prvi pisci koji pokazuju bilo kakav interes o temi pojavljuju se u 19. stoljeću. Zbog premalo kontakata unutar flamenka nisu bili dobro upoznati sa trenutnim strujanjima unutar žanra. Tadašnji izvođači i znalci bili su u pravilu nepismeni ljudi koji su komunicirali usmenim putem. Zbog svega toga danas postoji mnoštvo nejasnoća i različitih teorija o postanku riječi flamenko.

U rječniku Španjolske Kraljevske Akademije postoje različita značenja riječi flamenko. Doslovan prijevod jednog od njih bi bio: "Kaže se za izvjesna sociokulturološka manifestiranja opčenito povezana sa španjolskim Romima, a posebice andaluškim."
elizabeth a

#952 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by elizabeth a »

pape wrote:Image
http://www.youtube.com/watch?v=KCU-oDRMoJ4

Flamenco

Flamenko je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često kompleksnim radom ruku i nogu.
Flamenco je jedan od muzičkih fenomena koji je, unatoč svojim pučkim korijenima, nadživio modu usmjeravanu od onih koji kreiraju glazbeni "ukus" mnoštva. Svojom snagom pronalazi sljedbenike van Španjolske. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez da izgubi svoju osobnost.
Glavna karekteristika flamenca je povezanost sa publikom koja, najčešče, reagira emotivno.
Često se naziva i ciganskom umjetnošću zbog utjecaja koji je pridonijela ta etnička skupina u "rođenju" i razvoju istog.

Etimologija riječi flamenco

Flamenko je do prije nekih sto pedeset godina bio marginalna kultura u tadašnjem španjolskom društvu i kao takav nezanimljiv za ostavljanje bilo kakvog traga u pisanoj riječi. Prvi pisci koji pokazuju bilo kakav interes o temi pojavljuju se u 19. stoljeću. Zbog premalo kontakata unutar flamenka nisu bili dobro upoznati sa trenutnim strujanjima unutar žanra. Tadašnji izvođači i znalci bili su u pravilu nepismeni ljudi koji su komunicirali usmenim putem. Zbog svega toga danas postoji mnoštvo nejasnoća i različitih teorija o postanku riječi flamenko.

U rječniku Španjolske Kraljevske Akademije postoje različita značenja riječi flamenko. Doslovan prijevod jednog od njih bi bio: "Kaže se za izvjesna sociokulturološka manifestiranja opčenito povezana sa španjolskim Romima, a posebice andaluškim."
Prošle sedmice sam imala priliku gledati uživo izvođače flamenca, i mogu reći da sam bila naprosto oduševljena. Zadivljujuće je s koliko strasti i energije plešu. :thumbup:
pustopoljina

#953 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

Image
Strpljiva

#954 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Strpljiva »

pape

#955 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

elizabeth a wrote: Prošle sedmice sam imala priliku gledati uživo izvođače flamenca, i mogu reći da sam bila naprosto oduševljena. Zadivljujuće je s koliko strasti i energije plešu. :thumbup:
Upravo tako, ... strast je po meni, najupecatljivija karakteristika ovog plesa.
U dva navrata sam boravio u Spaniji. Prvi put sam flamenco imao priliku gledati u jednom nocnom baru u Barceloni. Odusevilo me, ali ... prilikom mog drugog boravka i izrazene zelje da negdje pogledam flamenco, moji domacini Spanci su me odveli u neku seosku hacijendu. Za razliku od prvog puta i koreografski obradjene izvedbe u baru, ovo je bio istinski dozivljaj, izvorna izvedba, bez bilo kakvog "dotjerivanja".
To je bilo nesto velicanstveno, a sangrija, .... prava domaca, ... :-)
elizabeth a

#956 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by elizabeth a »

pape wrote:
elizabeth a wrote: Prošle sedmice sam imala priliku gledati uživo izvođače flamenca, i mogu reći da sam bila naprosto oduševljena. Zadivljujuće je s koliko strasti i energije plešu. :thumbup:
Upravo tako, ... strast je po meni, najupecatljivija karakteristika ovog plesa.
U dva navrata sam boravio u Spaniji. Prvi put sam flamenco imao priliku gledati u jednom nocnom baru u Barceloni. Odusevilo me, ali ... prilikom mog drugog boravka i izrazene zelje da negdje pogledam flamenco, moji domacini Spanci su me odveli u neku seosku hacijendu. Za razliku od prvog puta i koreografski obradjene izvedbe u baru, ovo je bio istinski dozivljaj, izvorna izvedba, bez bilo kakvog "dotjerivanja".
To je bilo nesto velicanstveno, a sangrija, .... prava domaca, ... :-)
Hmm, možda smo čak bili i na istom mjestu. Ja sam gledala Josea Leona, čovjeka koji redovno osvaja medalje na svim takmičenjima u flamencu, u Santa Susanni :D
elizabeth a

#957 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by elizabeth a »

Kad počnemo da se pitamo šta ćemo sa svojim životom (kod nekih se to pitanje postavlja i u mlađim godinama, a kod većine sa prvim pojavama starenja), to je znak da silazimo sa pravog puta i da život ne zna šta će sa nama. Jer, ne živimo mi život, kao što u svojoj slijepoj egocentričnosti mislimo, nego život upotrebljava nas, upravlja nama i odbacuje nas kad više ne možemo da poslužimo njegovim nama nepoznatim ciljevima. Poslije toga mi još „živimo„ neko vrijeme, ali samo po inerciji, krećući se sopstvenim pogonskim sredstvima, dok nas taj život ne skloni sa piste kao smetnju svom živom saobraćaju. Dešava se, naročito na putovanjima i kad ostanem duže sam, da izgubim račun o vremenu i o sebi u njemu, da mi posve nestane utvrđeno osjećanje vremena, kao što čovjeku nestaje daha, da gubim brzinu i padam kao mrtav predmet, sopstvenom težinom. Tada se gubi najprije sjećanje, pa svijest o sebi i svojim dimenzijama, planovima, dužnostima i potrebama, naglo slabi volja i odliva se snaga od nas. U tom stanju, kad bi potrajalo, ne bi se moglo živjeti ni onoliko koliko čovjek može izdržati bez vode ili bez hrane, jer od njega postaje živo ništa koje se gubi u opštem, bezimenom postojanju.
Ivo Andrić

Sretan rođendan! :D
Atticus Finch

#958 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Atticus Finch »

pustopoljina

#959 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

pustopoljina

#960 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

Atticus Finch wrote:
nesto nevjerovatno.
u 5 minuta prozivis svu paletu emocija :-) :thumbup:
pustopoljina

#961 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

hadzinicasa

#962 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by hadzinicasa »

pustopoljina

#963 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

pustopoljina

#964 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

pustopoljina

#965 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

Image
Zlata M.

#966 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by Zlata M. »

elizabeth a

#967 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by elizabeth a »

pape

#968 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

pustopoljina

#969 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

elizabeth a

#970 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by elizabeth a »

UZEVŠI KOST I MESO

Meni više ništa, ni ružno ni dobro,
ne može da se desi. Ostalo je naprosto
da brojim dane, ko smjeran redov, s malom
razlikom u smislu i žestini. Treba to pojmiti
i izgovoriti, napokon, mirno: doći će
i uzeće sve, uzevši kost i meso.

A juni je mjesec u svijetu, i cvate dud,
ospu se kiše, i minu, tren prođe, odjednom,
odasvud, u visinu, uzlijeće ljubav i prepun je
polena zrak, u polenu patnja mužjaka vri,
i nebo zari ljubavlju, jer juni je
mjesec u svijetu, i dud zri.

Ona će doći. Uzevši kost i meso, uzeće sve:
olovku s grafitnim srcem na stolu, pamet i
dušu, na zidu sliku - muziku od koje soba sja,
suzu i strah, i prepun polena zrak. Potom:
mrak, mrak, mrak, mrak.

A juni je mjesec u svijetu. Ospu se kiše,
i minu. Ljubavlju gori nebo i mrljaju pisci
ruke indigom ko djeca dudom. Prepun je polena
zrak. U polenu patnja mužjaka vri.
Juni je mjesec u svijetu, i dud zri.
pape

#971 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

pape

#972 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

pape

#973 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

pape

#974 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pape »

pustopoljina

#975 Re: Haj` da malo sutimo, ...

Post by pustopoljina »

Post Reply