Recepti
Moderator: anex
-
LaCici
#951 Re: Recepti
S obzirom da ide ljeto i veca mogucnost za salmonelu, sta koristite kao zamjenu za jaja u receptima za kolace? Koliko su uopste sigurna jaja iz npr Mercatora i drugih trznih centara, i ima li u njima kupiti pasterizirana jaja? Da li to bitnije mijenja ukus jela?
- alica.k
#952 Re: Recepti
ne koristim zamjenu za jaja, nikad u zivotu salmonelu nisam dobila a uvjek koristila jaja...posto ne volim puno stvari jesti.
-
LaCici
#953 Re: Recepti
Ma ja pravim torte i sad me preko ljeta bas strah da nekoga ne otrujem, pogotovo djecu. Ja sam jaja uvijek koristila i to ona sa pijace i nikad nista ni meni ni mojoj porodici nije bilo ali sam sad iz vec navedenog razloga malo opreznija.
- alica.k
#954 Re: Recepti
ma nema razloga, meni nikad nije bilo jasno npr zasto se amerikanci toliko boje jaja (oni citav zivot koriste zamjene).
samo nek su svjeza, i u frizideru stoje i sigurna si (na 4 stepena jer se tu ne razmnozava)
a i torte drzim u frizideru i slicne gluposti tak da...nema straha. naravno, nista se to ne jede ako odstoji duze od dva dana.
fazon je sto i pileci fileti, mlijeko....mogu bit zarazeni salmonelom pa ih ljudi jedu ljeti zimi. jaja su ozloglasena
zbog famozne majoneze koja moze stajati van frizidera. mene je mama uvjek ucila da jaja i sve s jajima - iskljucivo u frizideru se drzi.
samo nek su svjeza, i u frizideru stoje i sigurna si (na 4 stepena jer se tu ne razmnozava)
fazon je sto i pileci fileti, mlijeko....mogu bit zarazeni salmonelom pa ih ljudi jedu ljeti zimi. jaja su ozloglasena
-
LaCici
#955 Re: Recepti
Ni ja nikad nisam imala problema s jajima niti sam nesto pretjerano pazila, ali sam naletila na neke tekstove na internetu pa se zabrinuh, a i drugacije je kada je tudji zivot u pitanju, covjek vise pazi. I sta mislite da li su sigurnija ona iz trznih centara s obzirom da ona prolaze kontrolu u odnosu na ona domaca sa pijace?
- alica.k
#956 Re: Recepti
nema zdravog jajeta.
svejedno je gdje kupujes.
mora bit ozraceno il pasterizirano da bi bila sigurna da je zdravo.
salmonela ako je prisutna...bitno je da se ne razmnozava. nije ona opasna u nekim zanemarivim kolicinama ali ako se namnozi, to je problem.
i jos nesto, ako stavis u kolac vode...salmonelu unistava hlor. nece je 100% unistiti ali joj smeta. ne znam kolko ima to efekta...al eto cisto da se zna.
i temperature vece od 75 stepeni
svejedno je gdje kupujes.
mora bit ozraceno il pasterizirano da bi bila sigurna da je zdravo.
salmonela ako je prisutna...bitno je da se ne razmnozava. nije ona opasna u nekim zanemarivim kolicinama ali ako se namnozi, to je problem.
i jos nesto, ako stavis u kolac vode...salmonelu unistava hlor. nece je 100% unistiti ali joj smeta. ne znam kolko ima to efekta...al eto cisto da se zna.
i temperature vece od 75 stepeni
-
LaCici
#958 Re: Recepti
Opet ja sa jajima.
Zna li neko gdje mogu nabaviti zamjenu za jaje, cula sam da ima neki kao prah koji se potopi u vodu i stavlja umjesto jaja u torte za one koji su alergicni. Trazila u Mercatoru na odjelu zdrave hrane i nema. A hitno mi je.
Zna li neko gdje mogu nabaviti zamjenu za jaje, cula sam da ima neki kao prah koji se potopi u vodu i stavlja umjesto jaja u torte za one koji su alergicni. Trazila u Mercatoru na odjelu zdrave hrane i nema. A hitno mi je.
- wewa
#959 Re: Recepti
u sta bi trebala ici ta zamjena? nisu jaja neophodna u receptu, lako ih zamijenih nekim skrobom i malom kolicinom masnoce.LaCici wrote:Opet ja sa jajima.![]()
-
LaCici
#960 Re: Recepti
U koru. Cime tacno da zamijenim, jer meni nekako kora ne moze ispasti kako treba ako nema jaja, a i morat cu je prerezati na 3 dijela jer je za tortu, pa ne znam ni da li je moguce koru fino rezati ako nije vezana jajima. 
- wewa
#961 Re: Recepti
sjecam se da smo u ratu pravili kolace bez jaja, a biskvit mi nikad nije bio ukusniji nego tadLaCici wrote:U koru. Cime tacno da zamijenim, jer meni nekako kora ne moze ispasti kako treba ako nema jaja, a i morat cu je prerezati na 3 dijela jer je za tortu, pa ne znam ni da li je moguce koru fino rezati ako nije vezana jajima.
cekaj, potrazim ti recept bez jaja...
I kora: 1 solja secera 1 solja vode 2 solje brasna 3 kasike ulja 3 kasike pekmeza 1 prasak za pecivo
ili
II kora: 600 gr brasna 400 gr secera 6 kasika pekmeza od sljiva 1 vanilla secer 6 kasika ulja 500 ml mlijeka 2 kafene kasike sode bikerbone
ili
III kora: 3 jogurta (3×180 g) 300 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka 250 g šećera 120 ml ulja 25 g kakaa 2 žličice sode bikarbone maslac za premazivanje lima
- alica.k
#962 Re: Recepti
pazi, jaja u tortama sluze da povezu tijesto.
jedno jaje u receptu mijenjaju 2 kasike velike kukuruznog skroba ili 1 citava banana
vidi sta je google izbacio...samo on kaze pola banane i prasak za pecivo, sta ja znam..
jedno jaje u receptu mijenjaju 2 kasike velike kukuruznog skroba ili 1 citava banana
vidi sta je google izbacio...samo on kaze pola banane i prasak za pecivo, sta ja znam..
-
LaCici
#963 Re: Recepti
Imam ja recept za koru koji hocu da iskoristim jer mi je on najbolji i najvise sam ga pravila tako da je isproban, tako da u njemu hocu da zamijenim jaja. Evo sad bas trazim i prodavnice zdrave hrane da vidim imaju li taj neki prah koji mijenja jaja.
- Ma.Le.Na
#964 Re: Recepti
da li neko zna kako se pravi presnac?
otprilike ovako ide...jufke su gore i dole a u sredini je neka smjesa mislim kukuruznog brasna sira i jaja..
ne znam mjere..pa bi molila ako neko zna recept da napise
i nije suho..nego je onako taman
otprilike ovako ide...jufke su gore i dole a u sredini je neka smjesa mislim kukuruznog brasna sira i jaja..
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#965 Re: Recepti
http://www.coolinarika.com/recept/presnac/ ?Ma.Le.Na wrote:da li neko zna kako se pravi presnac?
- Ma.Le.Na
#966 Re: Recepti
nasla sam taj recept lady al nije to toladyblue18 wrote:http://www.coolinarika.com/recept/presnac/ ?Ma.Le.Na wrote:da li neko zna kako se pravi presnac?
ovo definitivno ima u sebi nesto sa kukuruzom
samo ne znam je li kukuruzno brasno ili je palenta cak
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#967 Re: Recepti
http://www.coolinarika.com/recept/758191/ evo u ovo ti ide kukuruzno brasno samo ima drugi naziv ali to je isto jelo meni se cini.
- Ma.Le.Na
#968 Re: Recepti
moze bit da je to to!
na isti fazon bar!
hvala lady

na isti fazon bar!
hvala lady
- neprilagodjena
#969 Re: Recepti
Ima i obicna Popara.
Mljeko (po potrebi)
Stariji hljeb ( po potrebi)
so
puter ( po potrebi)
Hljeb isjeci ili iskomadati,mljeko posoliti i u njega dodati puter i pustiti da prokuha.
Kad mljeko prokuha,u njega dodati hljeb i pustiti da malo krcka.
Kome odgovara,moze dodati extra putera i mljeka i soli.
Ja sam ovu poparu jela svaki dan za rucak tokom trudnoce

Mljeko (po potrebi)
Stariji hljeb ( po potrebi)
so
puter ( po potrebi)
Hljeb isjeci ili iskomadati,mljeko posoliti i u njega dodati puter i pustiti da prokuha.
Kad mljeko prokuha,u njega dodati hljeb i pustiti da malo krcka.
Kome odgovara,moze dodati extra putera i mljeka i soli.
Ja sam ovu poparu jela svaki dan za rucak tokom trudnoce
- alica.k
#970 Re: Recepti
heh popara znam sta je, al potkriz nikad cula 
- pustopoljina
#971 Re: Recepti
potkriza se sigurno i radila od starog kruha, ali je to evoluiralo u mashala jelo, sa maksuz napravljenom pogacom.
a rijec kao rijec...iskrizati- isjeci, pod-krizati, pa tako potkriza...
ima i jelo dilja
od diljanja tikve
, tj. tankog sjecenja na listice
ako se dobro sjecam to je tikva zapecena sa jajima i vrhnjem. mljac
a rijec kao rijec...iskrizati- isjeci, pod-krizati, pa tako potkriza...
ima i jelo dilja
od diljanja tikve
ako se dobro sjecam to je tikva zapecena sa jajima i vrhnjem. mljac
- yellow cat
#972 Re: Recepti
ja sam popare jela u ratu..alica.k wrote:heh popara znam sta je, al potkriz nikad cula
- neprilagodjena
#973 Re: Recepti
ti si onda cat imala sta da jedes.
- yellow cat
#974 Re: Recepti
to je gozba bila kad se skuha stari kruh na slanoj vodi...neprilagodjena wrote:ti si onda cat imala sta da jedes.
- neprilagodjena
#975 Re: Recepti
mi nismo imali ni to.
Al opet volim pojesti poparu,jela sam je skoro citavu trudnocu,mali je isto sad jede

Al opet volim pojesti poparu,jela sam je skoro citavu trudnocu,mali je isto sad jede