evo ja uletim procitam i nista ne komentarisem ,ali mi nije plata 500 km... zapravo sta koga briga koliko mi je plataun1ted wrote:Na ovoj temi pametuju likovi koji imaju platu iznad milje, a velika vecina suti, gleda i ne vjeruje sta se pise. Njihova plata je do 500KM (nema kod njih prevoz, topli, vec samo 500KM).
Da li ste vi odmakli malo od Sarajeva? Ne morate daleko, evo Kakanj, Vareš.
Plata, troškovi života, koliko nam treba...?
Moderator: anex
- mO k3
#951 Re: Kolika vam je plata?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#952 Re: Kolika vam je plata?
Ništa. Činjenica je da komentarišu oni/mi koji su na malo boljim pozicijama a samim time imaju i vremena da razmišljaju o glupostima.
Samo mi je čudno zašto se drže te informacije da je plata preko 800KM. Ja opet kažem, imate gradova na 20tak kilometara od Sarajeva, gdje je prosječna plata 500KM.
Samo mi je čudno zašto se drže te informacije da je plata preko 800KM. Ja opet kažem, imate gradova na 20tak kilometara od Sarajeva, gdje je prosječna plata 500KM.
Pročitaj naslov teme.zapravo sta koga briga koliko mi je plata
- mirsek
#953 Re: Kolika vam je plata?
Tesko da je igdje u BIH prosjecna plata tako niska.un1ted wrote:Ništa. Činjenica je da komentarišu oni/mi koji su na malo boljim pozicijama a samim time imaju i vremena da razmišljaju o glupostima.
Mozes li navesti te gradove, mozda sam u krivu ?
- hekaton
#954 Re: Kolika vam je plata?
Puf wrote:Reci radis u Mistralu.cadburry wrote:Moja plata se sastoji iz sljedecih dijelova: plata po Ugovoru o radu (800 KM), TO (160 KM), uplata direktno od klijenta na Payoneer (cca. 2440 KM). Sveukupno 3400 KM. Inace, radim u Sarajevu, u jednoj privatnoj IT firmi i imam preko 10 godina iskustva.beni-bu-man wrote:@cadburry kolika je tvoja prosjecna plata sa TO ?
- ho oponopono
#955 Re: Kolika vam je plata?
...lova meni treba lova...
-
prelivoda
#956 Re: Kolika vam je plata?
Code: Select all
http://ba.n1info.com/a170157/Vijesti/Vijesti/Gdje-su-najvece-a-gdje-najmanje-plate-u-Federaciji-BiH.html-
she+
#957 Re: Kolika vam je plata?
Šta se dešava sa ovim dodatkom na ruke kad programer ode na godišnji, il nedajvraže, bolovanje? 
-
mnjonja
#958 Re: Kolika vam je plata?
Mene zanima koliko vas smatra za ok da bude prijavljen na manji iznos?
Na stranu drzava, koliko je vama to u redu?
Ja sam starog kova pa jos vjerujem u penzije, vi ste mladi i sumnjam da taj "visak" koji bi vam isao za penziju ostavljate sa strane
Ja sam starog kova pa jos vjerujem u penzije, vi ste mladi i sumnjam da taj "visak" koji bi vam isao za penziju ostavljate sa strane
- PeeJay
#959 Re: Kolika vam je plata?
U tome i jeste zamka. Rentni fond nije nešto, što bi postojalo i sakupljalo se na duži period. Rentni fond bazira na "danas ja tebi, sutra neko meni" sistemu. Izplaćivanje mimo različitih kasa, koje bi trebale brinuti o socialniim uslugama, je direktna plačka od sadašnjih umirovljenika i oboljelih.mnjonja wrote:Mene zanima koliko vas smatra za ok da bude prijavljen na manji iznos?
- kokikol
#960 Re: Kolika vam je plata?
Ako laze koza, ne laze rog.cadburry wrote:laže ,samo budžetlije imaju tzv prosječnu platu svi ostali su daleko ispodkokikol wrote:Jest al u klincu. To sto si ti napisao vazi samo za Sarajevo. Sinko otici u srednju Bosnu pa vidi gdje ljudi i za koliko rade.Puf wrote:[="cadburry"]Vidim da se neki ibrete platama forumasa, kao da su visoke pravo. A statistika kaze sljedece: prosjecna plata u FBiH je haman 900 KM (881 KM u martu bila). I to je bez toplog obroka i prevoza, sto znaci da je realno u FBiH prosjecna plata cca. 1100 KM (sa TO i prevozom od 200 KM).
E sad, vecina raje je ovdje iz Sarajeva gdje je plata u prosjeku veca za 200 KM od federalnog prosjeka, sto znaci da sa TO i prevozom izadje cca. 1300 KM prosjecna plata u Sarajevu.
Cesto cujem neutemeljen argument da prosjecnu platu napuse javni sektor, sto uopste nije tacno. Ako se pogleda prosjecna plata i broj uposlenih po djelatnostima, sto je vidljivo iz mjesecnih biltena Zavoda za statistiku, te ukoliko se izuzmu zaposleni u javnoj upravi i njihove plate, prosjecna plata u FBiH padne za 50 KM. A i ne znam zasto bi se plata administracije izdvajala uopste iz statistike - masa ljudi tu radi, a plate su blago vece od prosjeka.
Sa druge strane, ono sto fiktivno umanjuje prosjecnu platu je masovna pojava isplate dijela plate "na ruke" kod malih privrednika. Skoro da ne znam nikoga ko radi u IT sektoru, racunovodstvenim agencijama, malim prodavnicama, knjizarama, koprinicama, restoranima, kaficima, frizerskim i kozmetickim salonima... da ne prima dio plate na ruke. A gdje su tek obrtnici. Sto znaci, da su primanja radnika zapravo jos veca nego sto to statistika pokazuje. Da to umanjuje statisticki prikazanu platu za samo 100 KM, ispadne da je prosjecna plata u FBiH 1200 KM, a u KS 1400 KM.
Evo ga posljednji mejsecni bilten Zavoda za statistiku: https://docs.google.com/gview?url=http: ... -BiH-5.pdf
Na stranicama od 11 do 26 imas broj zaposlenih i prosjene plate po djelatnostima. Izuzmi djelatnosti javne uprave, pa ces vidjeti da ce prosjecna plata se smanjiti za 50 KM.[/quote]
- kokikol
#961 Re: Kolika vam je plata?
lažu državna glasila ne budite ludi rekoh jedino budzetlije koje ne rade ništa imaju prosječnu platu
- mO k3
#962 Re: Kolika vam je plata?
a penzija???she+ wrote:Šta se dešava sa ovim dodatkom na ruke kad programer ode na godišnji, il nedajvraže, bolovanje?
-
she+
#963 Re: Kolika vam je plata?
Računam da samo budžetlije računaju na penziju, a da ostali šparaju/ulažu gdje stignumO k3 wrote:a penzija???
Ono što meni nije najjasnije je zašto se neko sa 10godina iskustva zadovoljava sa satnicom od 12-13$ (3440/168/1.65) ako mu već doprinosi nisu bitni, zar nije isplativije raditi direktno za strance, otvoriti d.o.o. pa sam sebi uplaćivati minimalac (oko 200 KM doprinosa + šta znam koliko redovni troškovi firme).. ionako će sigurno, kao i što mu firma za koju radi, naplaćivati više od tih 13$?
Sa druge strane, treba ganjati klijente, treba se odmorit, odbolovat ko čovjek.. pa kontam ako bar tu firma dovoljno izlazi u susret da se onda nekako i isplati..
- beni-bu-man
#964 Re: Kolika vam je plata?
Ilijas, Vares, Visoko, Kakanj.......ajkula drakula picajzla mjau-mjaumirsek wrote:Tesko da je igdje u BIH prosjecna plata tako niska.un1ted wrote:Ništa. Činjenica je da komentarišu oni/mi koji su na malo boljim pozicijama a samim time imaju i vremena da razmišljaju o glupostima.
Mozes li navesti te gradove, mozda sam u krivu ?
- cadburry
#965 Re: Kolika vam je plata?
Upravo to "sa druge strane". Kad imas porodicu, ne volis neizvjesnost. Ako ovaj klijent ode, firma ce traziti drugog, a ne ja. Isto tako, od tih 168 sati, mozda je realno 60% efektivno. Da me neko placa po satu, sumnjam da bih mogao broj stvarnih sati rada pomnoziti sa 1.66 kao sada. Ja imam godisnji, mogucnost rada od kuce, bolovanja itd itd. Zdravstveno osiguran. Ide staz, iako sam svjestan da penzija nece biti idealna. A buduci da i zena ima slicnu platu, za zivot u Sarajevu je vise nego dovoljno - vec smo dosta ustedili za penzije.she+ wrote:Računam da samo budžetlije računaju na penziju, a da ostali šparaju/ulažu gdje stignumO k3 wrote:a penzija???![]()
Ono što meni nije najjasnije je zašto se neko sa 10godina iskustva zadovoljava sa satnicom od 12-13$ (3440/168/1.65) ako mu već doprinosi nisu bitni, zar nije isplativije raditi direktno za strance, otvoriti d.o.o. pa sam sebi uplaćivati minimalac (oko 200 KM doprinosa + šta znam koliko redovni troškovi firme).. ionako će sigurno, kao i što mu firma za koju radi, naplaćivati više od tih 13$?
Sa druge strane, treba ganjati klijente, treba se odmorit, odbolovat ko čovjek.. pa kontam ako bar tu firma dovoljno izlazi u susret da se onda nekako i isplati..
E sad, da mi je drago sto mi se ne uplacuju puni doprinosi, i nije. Ne samo sto mi ovo umanjuje penziju, nego smatram da se grijesim prema drugim ljudima. Da mi se uplacuju puni doprinosi, vise bi bilo para za zdravstvo i penzije prije svega, a onda i za obrazovanje i socijalnu pomoc.
Kada budem prelazio u drugu firmu, vjerovatno ce mi jedan od uslova biti da se puna plata 100% regularno isplacuje.
- cadburry
#966 Re: Kolika vam je plata?
Zar prosjecna plata u Kaknju nije veca od prosjecne plate u FBiH? 969 KM?beni-bu-man wrote: Ilijas, Vares, Visoko, Kakanj.......ajkula drakula picajzla mjau-mjau![]()
![]()
- beni-bu-man
#967 Re: Kolika vam je plata?
Sta ja znam i iskreno boli me pimpek kolila je plata u Kaknju ili u Timbuktu.cadburry wrote:Zar prosjecna plata u Kaknju nije veca od prosjecne plate u FBiH? 969 KM?beni-bu-man wrote: Ilijas, Vares, Visoko, Kakanj.......ajkula drakula picajzla mjau-mjau![]()
![]()
Vidis da se sprdam
-
she+
#968 Re: Kolika vam je plata?
Hoćeš reći da sfušeriš haman pola radnog vremena?cadburry wrote:Upravo to "sa druge strane". Kad imas porodicu, ne volis neizvjesnost. Ako ovaj klijent ode, firma ce traziti drugog, a ne ja. Isto tako, od tih 168 sati, mozda je realno 60% efektivno. Da me neko placa po satu, sumnjam da bih mogao broj stvarnih sati rada pomnoziti sa 1.66 kao sada.
Neka, i treba im tako.
Razumijem da imaš godišnji, ono što te pitam je koliki ti je regres?cadburry wrote:Ja imam godisnji, mogucnost rada od kuce, bolovanja itd itd. Zdravstveno osiguran. Ide staz, iako sam svjestan da penzija nece biti idealna.
I razumijem da si osiguran jer ti ipak uplaćuju doprinose
cadburry wrote:A buduci da i zena ima slicnu platu, za zivot u Sarajevu je vise nego dovoljno - vec smo dosta ustedili za penzije.
O koga se griješiš? Ne budalicadburry wrote:E sad, da mi je drago sto mi se ne uplacuju puni doprinosi, i nije. Ne samo sto mi ovo umanjuje penziju, nego smatram da se grijesim prema drugim ljudima. Da mi se uplacuju puni doprinosi, vise bi bilo para za zdravstvo i penzije prije svega, a onda i za obrazovanje i socijalnu pomoc.
Last edited by she+ on 05/06/2018 19:52, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#969 Re: Kolika vam je plata?
Ne kontam ljude koji uzmu četiri-pet milja mjesečno i nešto štede maksimalno
Droga, kocka, žene, sve to košta 
-
use your illusion
#970 Re: Kolika vam je plata?
Ako imam radnog iskustva npr. 3 godine a 2 mjeseca mi nisu uplaceni doprinosi je li mogu dobiti potvrdu da imam 3 godine radnog iskutva?? Npr. radi prijave na konkurs
- beni-bu-man
#971 Re: Kolika vam je plata?
Samo na te stvari treba trositi pareVelkoski wrote:Ne kontam ljude koji uzmu četiri-pet milja mjesečno i nešto štede maksimalno![]()
- PeeJay
#972 Re: Kolika vam je plata?
Radna godina ima teoretski 2.088 radnih sati (52×40 + 1×8). Odsustva (praznici, dopust, bolovanje, skolovanja i usavršavanja, ...) nanesu negdje oko dva radna mjeseca. U praksi mora čovjek znači zaraditi sve u 10 mjeseci (plata, doprinosi, porez, prevoz, hrana, prostor, struja, odjeća, radni alati, ...).cadburry wrote:Upravo to "sa druge strane". Kad imas porodicu, ne volis neizvjesnost. Ako ovaj klijent ode, firma ce traziti drugog, a ne ja. Isto tako, od tih 168 sati, mozda je realno 60% efektivno. Da me neko placa po satu, sumnjam da bih mogao broj stvarnih sati rada pomnoziti sa 1.66 kao sada. Ja imam godisnji, mogucnost rada od kuce, bolovanja itd itd. Zdravstveno osiguran. Ide staz, iako sam svjestan da penzija nece biti idealna. A buduci da i zena ima slicnu platu, za zivot u Sarajevu je vise nego dovoljno - vec smo dosta ustedili za penzije.she+ wrote:Računam da samo budžetlije računaju na penziju, a da ostali šparaju/ulažu gdje stignumO k3 wrote:a penzija???![]()
E sad, da mi je drago sto mi se ne uplacuju puni doprinosi, i nije. Ne samo sto mi ovo umanjuje penziju, nego smatram da se grijesim prema drugim ljudima. Da mi se uplacuju puni doprinosi, vise bi bilo para za zdravstvo i penzije prije svega, a onda i za obrazovanje i socijalnu pomoc.
Kada budem prelazio u drugu firmu, vjerovatno ce mi jedan od uslova biti da se puna plata 100% regularno isplacuje.
Tih deset mjeseci je teoretski 1.740 sati, a efektivno negdje oko 1.350 sati. Ostalo su režijaki radovi (sastanci, prodaja, nabava, knjigovodstvo na osnovnoj razini,...). Znači sve skupa novce fonosi 1.350 radnih sati. Za 4.000 BAM netto znači treba biti netto stavka oko 30 BAM, odnosno oko 75 BAM + PDV. Da covjek moze pokrit sve troskove, doprinose, porez, i da na godinu okrene oko 50 milja.
Zato je mnogo put udobnije biti zaposlen u nekoj firmi zbog koliko toliko podjele rizika na više pojedinaca.
-
sumirprimus
#973 Re: Kolika vam je plata?
da imas kad kapanje prestaneVelkoski wrote:Ne kontam ljude koji uzmu četiri-pet milja mjesečno i nešto štede maksimalno![]()
a i lijepo je stedit
- Dope_Man
#974 Re: Kolika vam je plata?
Neko voli spavati na tvrdjem jastuku, kazu da je dobro i za ledjaVelkoski wrote:Ne kontam ljude koji uzmu četiri-pet milja mjesečno i nešto štede maksimalno![]()
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#975 Re: Kolika vam je plata?
Sprdas se? Probaj razgovarati sa ljudima koji dobiju 500KM, pa i manje, pa onda mozda skontas da nije fino sprdati se ni na forumu sa takvim stvarima.beni-bu-man wrote:Sta ja znam i iskreno boli me pimpek kolila je plata u Kaknju ili u Timbuktu.cadburry wrote:Zar prosjecna plata u Kaknju nije veca od prosjecne plate u FBiH? 969 KM?beni-bu-man wrote: Ilijas, Vares, Visoko, Kakanj.......ajkula drakula picajzla mjau-mjau![]()
![]()
Vidis da se sprdam