Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#951 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by F&N »

sour cherry

#952 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Ko misli da mu je neko veći prijatelj od Allaha mala mu je spoznaja Allaha. Ko misli da mu je neko veći neprijatelj od njega samog, sasvim malo zna sebe.
red evil

#953 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by red evil »

Esselamu Alejkum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu

Zna li neko, sta ce biti sa onim ljudima koji niSu znali za islam? Nisu uopste znali da postoji ta vjera. Kako ce se njima sudit?
miskin

#954 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

red evil wrote:Esselamu Alejkum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu

Zna li neko, sta ce biti sa onim ljudima koji niSu znali za islam? Nisu uopste znali da postoji ta vjera. Kako ce se njima sudit?
Imat ce neku vrstu ispita na Sudnjem danu.
miskin

#955 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Nekada Sandra danas Zejneb.

red evil

#956 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by red evil »

Imam jedno pitanje :D

Da li osoba koja je invalid mora ici na dzumu namaz? Da li je ta osoba duzna ici? Sam nemoze otici a i rodbina/prijatelji je tesko da tu osobu odvedu na dzumu iako dzamija nije daleko?
Phosphorus

#957 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Phosphorus »

...
Last edited by Phosphorus on 24/04/2020 12:18, edited 1 time in total.
miskin

#958 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

red evil wrote:Imam jedno pitanje :D

Da li osoba koja je invalid mora ici na dzumu namaz? Da li je ta osoba duzna ici? Sam nemoze otici a i rodbina/prijatelji je tesko da tu osobu odvedu na dzumu iako dzamija nije daleko?
Sve se vraća na to koliko je on u mogućnosti. Ako nije u mogućnosti tada nije ni obavezan. Što se tiče osoba koje nisu obavezne prisustvovati džuma-namazu, njih je precizirao i spomenuo Allahov Poslanik riječima: ''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“

Ako ce ti sta pomoci evo jedno slicno pitanje tvome jer i osoba koja je invalid u osnovi je bolesnik http://--- NO LINKS ---/fetve/index.php?option ... &Itemid=34
sour cherry

#959 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

nasa

#960 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

miskin wrote:
red evil wrote:Imam jedno pitanje :D

Sve se vraća na to koliko je on u mogućnosti. Ako nije u mogućnosti tada nije ni obavezan. Što se tiče osoba koje nisu obavezne prisustvovati džuma-namazu, njih je precizirao i spomenuo Allahov Poslanik riječima: ''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“

Ako ce ti sta pomoci evo jedno slicno pitanje tvome jer i osoba koja je invalid u osnovi je bolesnik http://--- NO LINKS ---/fetve/index.php?option ... &Itemid=34
Koji je hadis,hajde stavi na onu temu ajeti,hadisi....pa da protabirimo ... :wink:
miskin

#961 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Vjerovatno mislis na ovaj hadis iznad:

''Svakom muslimanu je obaveza klanjati džuma-namaz u džematu osim četvorici: robu, ženi, malodobniku i bolesniku.“

Zar ne rece da si umorna maloprije, prosim te?
sour cherry

#962 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Ebu Seid el-Kattan pripovijeda da je čuo Hasana el-Basrija kako kaže: ''Činite istigfar u vašim kućama, za vašim soframa, na putevima, pijacama, na vašim sijelima i na svakom mjestu bez obzira gdje se nalazili, jer vi uistinu ne znate u kojem vremenu će biti spušten bereket – blagoslov.'' (Bejheki, Šu'abul-iman, 1/443, br. 656.)
sour cherry

#963 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Imam Ahmed bilježi da je Omer ibn Hattab, radijallahu anhu, kazao: “Sami sa sobom svodite račune prije nego što budete pozvani na polaganje računa, vagajte svoja djela prije nego što budu izvagana. Bit će vam lakse poloziti račune sutra ukoliko ih svedete danas. Ukrasite se za suđenje na Sudnjem danu, toga dana bit ćete izvedeni i ništa vaše neće skriveno biti.” (Vjerodostojno predanje. Bilježe ga Ahmed, Ibn Ebi Dun’ja i Ebu Neim)
covjekizsjene

#964 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by covjekizsjene »

harisoni

#965 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

Da li je ispravan namaz koji se klanja prije ezana? Jutros sam klanjao sabah prije nego što je bio ezan, jer sam imao neke obaveze i morao sam tako, pa me zanima vaše mišljenje?
covjekizsjene

#966 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by covjekizsjene »

harisoni wrote:Da li je ispravan namaz koji se klanja prije ezana? Jutros sam klanjao sabah prije nego što je bio ezan, jer sam imao neke obaveze i morao sam tako, pa me zanima vaše mišljenje?
vaktija.ba

Ezan obicno bude sat vremena nakon zore,dakle ne bude u vakat.
harisoni

#967 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

covjekizsjene wrote:
harisoni wrote:Da li je ispravan namaz koji se klanja prije ezana? Jutros sam klanjao sabah prije nego što je bio ezan, jer sam imao neke obaveze i morao sam tako, pa me zanima vaše mišljenje?
vaktija.ba

Ezan obicno bude sat vremena nakon zore,dakle ne bude u vakat.

Hvala. :thumbup:
sour cherry

#968 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „Nemojte prestajati doviti, jer niko ko čini dovu nije napušten.“ (Hakim)
Poslanik, s.a.v.s., rekao: „ Ko god je otvorio vrata dove, za njega se otvore vrata milosti.“ (Tirmizi).
sour cherry

#969 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

"Allah je na pomoći Svome robu sve dok je on na pomoći svome bratu." (vjerodostojan hadis kojeg bilježi imam Muslim)
sour cherry

#970 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Kaže Ibnul Qajjim: „Strah od Njega udaljava te od griješenja prema Njemu, nada u Njegovu milost podstiče te na pokornost prema Njemu, a ljubav prema Njemu vodi te Njemu.“
covjekizsjene

#971 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by covjekizsjene »

Nedavno je u jednoj od čikaških džamija distribuiran pamflet u kojem se, između ostalog, tvrdi da će Kalki Avatar biti rođen dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rođen je 12. rebiul-evvela, hidžretskog kalendara. Ekspert Vedaprakash Upadhyai, profesor Hinduist, u svojoj zapanjujućoj knjizi tvrdi da opis “Avatar”, koji se nalazi u svetim knjigama hinduističke religije, odgovara Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s.

U Indiji je nedavno štampana knjiga koja objelodanjuje činjenice. Knjiga je postala tema diskusija i čavrljanja diljem cijele zemlje. Da je autor knjige musliman, vjerovatno bi bio uhapšen ili ubijen. Možda bi svi primjerci ove knjige bili konfiskovani. Vjerovatno bi bila i zabranjena. Pobuna i nasilje bi izbili protiv nevinih muslimana i proljevala bi se njihova krv.

Začuđujuće je da je autor ove knjige ekspert Vedaprakash Upadhyai, učeni i čuveni hinduistički profesor. Knjiga se zove “Kalki Avatar”. Učeni Vedaprakash Upadhyai je Hindu-Brahmanac, bengalskog porijekla. On je naučnik istraživač na Allahabad univerzitetu u Indiji.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, on je objavio ovu knjigu i čak osam hinduističkih učenjaka je potvrdilo i prihvatilo njegovo mišljenje i argumente kao autentične/istinite Prema hinduističkom vjerovanju, hinduistički svijet iščekuje “vodiča i lidera” koji se zove “Kalki Avatar”. Ma kako, opis dat u svetim hinduističkim knjigama ukazuje jedino na Poslanika Muammeda, s.a.v.s., iz Arabije. Radi toga, Hindusi svijeta više ne trebaju čekati dolazak “Kalki Avatara”, već spremno, odmah i rado trebaju prihvatiti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., kao “Kalki Avatar”. Ovo su profesorove činjenice potvrđene i podržane od strane osmerice drugih prominentnih hinduističkih učenjaka.

Autor želi kazati da Hindusi (kojima je vjera hinduizam), koji gorljivo očekuju dolazak Kalki Avatara, jednostavno se podvrgavaju beskrajnom bolu. Jer, taj veliki Poslanik je već došao i prije četrnaest stoljeća otišao sa ovog svijeta. Autor navodi čvrste dokaze iz Veda (najstarije indijske svete knjige) i drugih svetih knjiga hinduističke vjere kao potporu svojoj tvrdnji:

1. U Puranama (svetim spisima hinduizma), navodi se da će Kalki Avatar biti posljednji Božiji Poslanik u svijetu. Njegova zadaća će biti da uputi sav svijet i sva ljudska bića.

2. Prema predskazanju hinduističke religije, Kalki Avatar će biti rođen na jednom (polu) ostrvu, što je opet po hinduističkoj vjeri regija Arabije.

3. U hinduističkim knjigama imena oca i majke Kalki Avatara se spominju kao Vishnubhagat i Sumaani ponaosob. Ako ispitamo značenja ovih imena, doći ćemo do vrlo interesantnog zaključka. Vishnu (Bog) + bhagat (rob) = Božiji rob = Abdullah. Ime Poslanikovog, s.a.v.s., oca je Abdullah. Sumaani (mir, spokojnost) = Ameenah. Ime Poslanikove, s.a.v.s., majke je Amina.

4. U hinduističkim religijskim knjigama se spominje da će glavna hrana Kalki Avatara biti hurme i masline i da će on biti najpouzdanija i najpovjerljivija osoba u regionu. Bez sumnje, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., svi se slažu, posjedovao je ova svojstva.

5. U Vedama se navodi da će Kalki Avatar biti rođen u jednom uglednom plemenu. To perfektno odgovara Kurejšu, kojem je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., pripadao.

6. Bog će poučavati Kalki Avatara posredstvom Svog izaslanika (meleka) u pećini. Allah je poučavao Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., pomoću Svog izaslanika, meleka Džibrila, u pećini Gar Hira.

7. Bog će omogućiti Kalki Avataru da na vrlo brzom konju putuje svijetom i kroz sedam nebesa. Indicira se na Buraka (konja poput munje) i Miradž (noćno putovanje Poslanika, s.a.v.s., kroz sedam nebesa, do Sidretul – Muntehe).

8. Bog će pružiti Kalki Avataru Božansku pomoć. To se posebno potvrdilo u Bici na Bedru.

9. Još jedno sjajno saopćenje o Kalki Avataru je da će se on roditi dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik, s.a.v.s., rođen je 12 rebiul-evvela, hidžretskog kalendara.

10. Kalki Avatar će biti vrstan jahač i mačevalac. Autor ovdje privlači pažnju Hindusa da su pravi dani konja i mačevalaca prošli, a da je sadašnje vrijeme doba vatrenog oružja i raketa. Doista bi bilo smiješno da oni koji još uvijek očekuju Kalki Avatara, misle da treba doći vrstan jahač i mačevalac. Zapravo, Božanska Knjiga, Časni Kur’an, sadrži svojstva i znakove koji se pripisuju Kalki Avataru, koji je ustvari Poslanik Muhammed, s.a.v.s. Autor je naveo brojne argumente u prilog svoje tvrdnje da je Kalki Avatar uistinu Poslanik Muhammed, s.a.v.s., a da oni koji još uvijek očekuju dolazak Kalki Avatara ne trebaju tratiti vrijeme.

Sa engleskog preveo Abdullah Hodžić, imam Bijele džamije u Gračanici
AmiĐa_Idriz

#972 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by AmiĐa_Idriz »

jao ljudi jel' se ovo meni čini ili se ateisti nisu ovdje umiješali..e hvala Allahu dž.š.
fekir

#973 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fekir »

covjekizsjene wrote:
Nedavno je u jednoj od čikaških džamija distribuiran pamflet u kojem se, između ostalog, tvrdi da će Kalki Avatar biti rođen dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rođen je 12. rebiul-evvela, hidžretskog kalendara. Ekspert Vedaprakash Upadhyai, profesor Hinduist, u svojoj zapanjujućoj knjizi tvrdi da opis “Avatar”, koji se nalazi u svetim knjigama hinduističke religije, odgovara Poslaniku Muhammedu, s.a.v.s.

U Indiji je nedavno štampana knjiga koja objelodanjuje činjenice. Knjiga je postala tema diskusija i čavrljanja diljem cijele zemlje. Da je autor knjige musliman, vjerovatno bi bio uhapšen ili ubijen. Možda bi svi primjerci ove knjige bili konfiskovani. Vjerovatno bi bila i zabranjena. Pobuna i nasilje bi izbili protiv nevinih muslimana i proljevala bi se njihova krv.

Začuđujuće je da je autor ove knjige ekspert Vedaprakash Upadhyai, učeni i čuveni hinduistički profesor. Knjiga se zove “Kalki Avatar”. Učeni Vedaprakash Upadhyai je Hindu-Brahmanac, bengalskog porijekla. On je naučnik istraživač na Allahabad univerzitetu u Indiji.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, on je objavio ovu knjigu i čak osam hinduističkih učenjaka je potvrdilo i prihvatilo njegovo mišljenje i argumente kao autentične/istinite Prema hinduističkom vjerovanju, hinduistički svijet iščekuje “vodiča i lidera” koji se zove “Kalki Avatar”. Ma kako, opis dat u svetim hinduističkim knjigama ukazuje jedino na Poslanika Muammeda, s.a.v.s., iz Arabije. Radi toga, Hindusi svijeta više ne trebaju čekati dolazak “Kalki Avatara”, već spremno, odmah i rado trebaju prihvatiti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., kao “Kalki Avatar”. Ovo su profesorove činjenice potvrđene i podržane od strane osmerice drugih prominentnih hinduističkih učenjaka.

Autor želi kazati da Hindusi (kojima je vjera hinduizam), koji gorljivo očekuju dolazak Kalki Avatara, jednostavno se podvrgavaju beskrajnom bolu. Jer, taj veliki Poslanik je već došao i prije četrnaest stoljeća otišao sa ovog svijeta. Autor navodi čvrste dokaze iz Veda (najstarije indijske svete knjige) i drugih svetih knjiga hinduističke vjere kao potporu svojoj tvrdnji:

1. U Puranama (svetim spisima hinduizma), navodi se da će Kalki Avatar biti posljednji Božiji Poslanik u svijetu. Njegova zadaća će biti da uputi sav svijet i sva ljudska bića.

2. Prema predskazanju hinduističke religije, Kalki Avatar će biti rođen na jednom (polu) ostrvu, što je opet po hinduističkoj vjeri regija Arabije.

3. U hinduističkim knjigama imena oca i majke Kalki Avatara se spominju kao Vishnubhagat i Sumaani ponaosob. Ako ispitamo značenja ovih imena, doći ćemo do vrlo interesantnog zaključka. Vishnu (Bog) + bhagat (rob) = Božiji rob = Abdullah. Ime Poslanikovog, s.a.v.s., oca je Abdullah. Sumaani (mir, spokojnost) = Ameenah. Ime Poslanikove, s.a.v.s., majke je Amina.

4. U hinduističkim religijskim knjigama se spominje da će glavna hrana Kalki Avatara biti hurme i masline i da će on biti najpouzdanija i najpovjerljivija osoba u regionu. Bez sumnje, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., svi se slažu, posjedovao je ova svojstva.

5. U Vedama se navodi da će Kalki Avatar biti rođen u jednom uglednom plemenu. To perfektno odgovara Kurejšu, kojem je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., pripadao.

6. Bog će poučavati Kalki Avatara posredstvom Svog izaslanika (meleka) u pećini. Allah je poučavao Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., pomoću Svog izaslanika, meleka Džibrila, u pećini Gar Hira.

7. Bog će omogućiti Kalki Avataru da na vrlo brzom konju putuje svijetom i kroz sedam nebesa. Indicira se na Buraka (konja poput munje) i Miradž (noćno putovanje Poslanika, s.a.v.s., kroz sedam nebesa, do Sidretul – Muntehe).

8. Bog će pružiti Kalki Avataru Božansku pomoć. To se posebno potvrdilo u Bici na Bedru.

9. Još jedno sjajno saopćenje o Kalki Avataru je da će se on roditi dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik, s.a.v.s., rođen je 12 rebiul-evvela, hidžretskog kalendara.

10. Kalki Avatar će biti vrstan jahač i mačevalac. Autor ovdje privlači pažnju Hindusa da su pravi dani konja i mačevalaca prošli, a da je sadašnje vrijeme doba vatrenog oružja i raketa. Doista bi bilo smiješno da oni koji još uvijek očekuju Kalki Avatara, misle da treba doći vrstan jahač i mačevalac. Zapravo, Božanska Knjiga, Časni Kur’an, sadrži svojstva i znakove koji se pripisuju Kalki Avataru, koji je ustvari Poslanik Muhammed, s.a.v.s. Autor je naveo brojne argumente u prilog svoje tvrdnje da je Kalki Avatar uistinu Poslanik Muhammed, s.a.v.s., a da oni koji još uvijek očekuju dolazak Kalki Avatara ne trebaju tratiti vrijeme.

Sa engleskog preveo Abdullah Hodžić, imam Bijele džamije u Gračanici

Interesantno , dobar tekst da te Allah dž.š. nagradi i tebe i šejh Abdulaha
m_l

#974 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

- O sine Ademov, upamti! Onaj koji osvane ili postane tužan zbog dunjaluka, sve više se udaljava od Allaha. Na dunjaluku mu je mučno, a na Ahiretu bit će mu teško. Sveže mu se vječita briga oko srca; zaposlen je tako da nikad nema odmora; osjeća se siromašnim tako da ga ništa ne čini zadovoljnim; on živi u stanju neispunjenih želja!
- O sine Ademov! Dan u kojem ništa ne naučiš, izgubljeni je dan tvoga života; svaki dan imaš od Mene svoju nafaku, ali ti ne zahvaljuješ na tome; niti si zadovoljan sa malo, niti si sretan sa mnogo!
- O sine Ademov! Nema dana a da ti ne osiguram nafaku, a opet, nema noći a da Mi meleki ne predoče tvoje loše djelo; jedeš moj hljeb a neposlušan si; zoveš Me u pomoć i Ja ti se odazovem; Moje dobro tebi dolazi, a tvoje zlo do Mene dopire. Kako sam Ja tvoj Plemeniti Gospodar, a kako si ti moj loš sluga! Kad od Mene nešto zatražiš, Ja ti udovoljim. Ja stalno pokrivam tvoje sramote i stidim se tebe, a ti se ne stidiš Mene. Mene zaboravljaš, dok drugog veličaš; bojiš se ljudi, a Mene se ne plašiš; bojiš se njihog gnjeva, a ne plašiš se Moje ljutnje!
(hadis-i kudsi)
fekir

#975 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fekir »

„A ti obraduj strpljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: `Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.`"
Kur`an, El-Beqara, 155 i 156 ajet
http://www.youtube.com/watch?v=9oyG7RFdGYo
Post Reply