discus herniae
Moderator: anex
- jedna tamo
#951 Re: discus herniae
Pa je li te bolilo?
- Zejnep
#952 Re: discus herniae
Ne. Samo me strah bilo.jedna tamo wrote:Pa je li te bolilo?
- jedna tamo
#953 Re: discus herniae
Super ...i mene noga ne boli kao prije operacije ni kuk...al Me ledja bole i to Me brine...
- Zejnep
#954 Re: discus herniae
Eh, leđa mogu boljeti i od puno mirovanja. Ako je konstantna tupa bol to je od toga. Jesi pitala doktore?jedna tamo wrote:Super ...i mene noga ne boli kao prije operacije ni kuk...al Me ledja bole i to Me brine...
- jedna tamo
#955 Re: discus herniae
Pa prvih mjesec sam mirovala, nisam sjedila i onda krenula na fizikalne . Fizijatar mi je rekao da ce vremenom biti bolje a neurohirurg da ce boliti da popijem analgetik i ispruzim se. Nije to strasna bol nego zatezanje u ledjima . S kim god sam pricala vecina to ima..
E sad imam osjecaj da ce to uvijek ostati
- Zejnep
#956 Re: discus herniae
Neće vjeruj mi. Zaboravićeš i na bolove i na operaciju. Mislim da su ti mišići malo oslabili. Mene isto bole ledja ako sam mirna duže vremena.jedna tamo wrote:Pa prvih mjesec sam mirovala, nisam sjedila i onda krenula na fizikalne . Fizijatar mi je rekao da ce vremenom biti bolje a neurohirurg da ce boliti da popijem analgetik i ispruzim se. Nije to strasna bol nego zatezanje u ledjima . S kim god sam pricala vecina to ima..
-
bossnjak
#957 Re: discus herniae
Kod mene se stanje vratilo na bolje, bio kod ortopeda reko mi da imam diskusherniju L5-S1 L5-L4 i napisao mi da moram jos tri mjeseca ne raditi teske poslove.
Ali vjezbama mi se vratilo mogu normalno na prste.
Malo mi je cudno i iznenadjen sam.
Iako postoji strah, zato namjerno hodam da vidim hocel mi se ponoviti.
Idem hodam 3 kilometra mada ima strah.
Ali vjezbama mi se vratilo mogu normalno na prste.
Malo mi je cudno i iznenadjen sam.
Iako postoji strah, zato namjerno hodam da vidim hocel mi se ponoviti.
Idem hodam 3 kilometra mada ima strah.
-
akaunt
#958 Re: discus herniae
Izvini, al moze li malo detalja? Gdje? Ko? KOliko traje rehabilitacioni proces, a poslije koliko si mogo sam na noge? Kako se danas osjećaš?disc wrote:Operisao DH L5s1 prije pet dana
Nestali bolovi,osjećam se dobro
Ja vec par godina odgadjam, samo iz straha...
- jedna tamo
#959 Re: discus herniae
Ope ja
Dobila sam banju sutra idem po rjesenje
Da li mora Proci 3 mjeseca od operacije ili se moze ranije u banju?
- Zejnep
#960 Re: discus herniae
Moze ranije. Što tri mjeseca? Ako sam ja mogla na poso poslije mjesec možeš vala i ti u banjujedna tamo wrote:Ope ja![]()
To su fizikalne a one se i preporučuju nakon op.
- jedna tamo
#961 Re: discus herniae
Pa nisu to fizikalne. Na fizikalnu sam isla citav januar odmah poslije operacije 25 Dana a ovo je banja. Negdje sam cula da mora proci 3 mjeseca. Pitacu sutra na Neurohirurgija.
- Dozer
#962 Re: discus herniae
Banja nije = kupatilo ba
Banja znaci - fizikalne.
Banja znaci - fizikalne.
- Zejnep
#963 Re: discus herniae
Dozer wrote:Banja nije = kupatilo ba![]()
Banja znaci - fizikalne.
jelde?
lijepo se zabrinuh da sam sanjala onu svoju banju i fizikalnu terapiju u njoj
- jedna tamo
#964 Re: discus herniae
Ja sam isla na institut na fizikalnu terapiju na ilidzi a sad su me zvali da mi je dr odobrio banju. Saba mi nista nije jasno. Pa mozda Su iste vjezbe al kad neko kaze banja ja mislim da je to stacionar olovo fojnica. A fizikalne sam ja isla u dom Zdravlje i prije operacije
- Zejnep
#965 Re: discus herniae
Fizikalnu terapiju ćeš imati i u banji. Samo što ćeš tamo imati uz standardne suhe i vodene programe. Masažu pod vodom, vježbe u bazenu i sl.jedna tamo wrote:Ja sam isla na institut na fizikalnu terapiju na ilidzi a sad su me zvali da mi je dr odobrio banju. Saba mi nista nije jasno. Pa mozda Su iste vjezbe al kad neko kaze banja ja mislim da je to stacionar olovo fojnica. A fizikalne sam ja isla u dom Zdravlje i prije operacije
Samo što ćeš spavti i jesti tamo, u banji
- jedna tamo
#966 Re: discus herniae
Imala sam ja i na institutu bazen al kratko samo što uđeš gužva izlazi
e sad uzela sam zahtjev moram zaokružit fojnica olovo il terme ilidža?
- Zejnep
#967 Re: discus herniae
Olovojedna tamo wrote:Imala sam ja i na institutu bazen al kratko samo što uđeš gužva izlazi
Mogul i ja s tobom?
- jedna tamo
#968 Re: discus herniae
Mozes
Kazu ionako same nane u olovu
- Zejnep
#969 Re: discus herniae
Ima i dedajedna tamo wrote:Mozes![]()
-
disc
#970 Re: discus herniae
Neurohirurgija Sarajevo.Na noge sam ustao 5 sati nakon operacije.Zavrsio sam sa fizikalnim terapijama,osjećam još malo trnjenje u lijevoj nozi a i to bi trebalo prestati.akaunt wrote:Izvini, al moze li malo detalja? Gdje? Ko? KOliko traje rehabilitacioni proces, a poslije koliko si mogo sam na noge? Kako se danas osjećaš?disc wrote:Operisao DH L5s1 prije pet dana
Ako je preporučena operacija i imaš bolove nemaš razloga za strah.
Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj
-
akaunt
#971 Re: discus herniae
Znas sta mi je reko doktor? Kaze: Dok god ti dolazis meni necu ti preporucit operaciju. Kad ja tebi budem morao doci , tad cemo o operaciji razmisljat!disc wrote:Neurohirurgija Sarajevo.Na noge sam ustao 5 sati nakon operacije.Zavrsio sam sa fizikalnim terapijama,osjećam još malo trnjenje u lijevoj nozi a i to bi trebalo prestati.akaunt wrote:Izvini, al moze li malo detalja? Gdje? Ko? KOliko traje rehabilitacioni proces, a poslije koliko si mogo sam na noge? Kako se danas osjećaš?disc wrote:Operisao DH L5s1 prije pet dana
Ako je preporučena operacija i imaš bolove nemaš razloga za strah.
Ako te još nešto interesuje slobodno pitaj
Probo sam konsultovati jos jednog doktora i on mi je potvrdio da se radi o atipicnoj herniji ( lateralnoj ???) i da je bolje nastavit sa fizikalnom terapijom. Problem je sto to mene popusti i po par mjeseci i budem mnogo bolje , al jarane kad ufati tih par dana boli pravo. Zabranio mi je da idem na biciklo a preporucio plivanje.
Ne znas koliko bi me kostala operacija ako se odlicim kod nas da to radim s obzirom da sam strani osiguranik? Jel ima negdje cjenovnik?
U svakom slucaju hvala na informaciji.
-
bossnjak
#972 Re: discus herniae
JA sam zbunjen moze li mi neko odgovoriti kako mi se stanje povratilo na priblizno normalno, ne osjecam desnu opet kao lijevu ali mogu normalno hodati?
Kod mene je samo protruzija.
Kod mene je samo protruzija.
- Dozer
#973 Re: discus herniae
"Samo" protruzija 
Koliko ja znam, protruzija = ispupcenje diska. U jednom momentu to ispupcenje je vjerovatno vrsilo pritisak na zivac, i radi toga je bol bio jaci, kao i utrnuce noge, a onda si nesto uradio, mozda neki skroz blagi i uobicajeni pokret koji je uzrokovao da se protruzija smanji, a time i da bol malo splasne. Logicno, problem nisi rijesio i protruzija je i dalje tu, a samo je pitanje momenta kada ce te opet "sastaviti".
Dobra solucija za protruzije je DTK, a zatim vjezbanje (na prethodnim stranicama imas detaljno o svemu tome).
Fizikalne i nisu od neke pomoci, jer struja, magnet i masaza zapravo samo opustaju i prokrvljuju zgrcene misice oko mjesta protruzije i pritiska na zivac, a cime misici po naredjenu mozga pokusavaju zastititi napadnuti nerv. To je taj bol. Opustanjem misica dolazi i do olaksanja u vidu smanjenja bola, ali - to i dalje nije rijesilo nista i sve se vrati vrlo brzo.
DTK ce razvuci i razmaknuti prsljenove koji vrse pritisak na disk, a sto je uzrok njegovog ispupcenja, cime se disku omogucava da se ponovo "uvuce" medju prsljenove i tako otpusti pritisak na nerv.
Vjezbanjem ledjih misica uz kicmu nakon toga postize se njihovo jacanje i povecanje volumena (mase), sto dovodi do toga da misici opet stegnu kicmeni stub onako kako treba, i tako ne daju prsljenovima da se slijezu po vertikali i uzrokuju protruziju (ispupcenje) diska.
Bitna napomena - protruziju treba srediti. Ako se nista ne radi (operacija tu nije ni preporucljiva, iako mnogi doktori kazu da jeste), onda to vodi herniji, tj. prolapsu diska (puknucu). Prolaps se operise, ali nakon toga vise nema nikakvog povratka i tu onda postepeno dolazi do naslanjanja prsljenova jedan na drugi i njihovog medjusobnog "glodjanja".
Koliko ja znam, protruzija = ispupcenje diska. U jednom momentu to ispupcenje je vjerovatno vrsilo pritisak na zivac, i radi toga je bol bio jaci, kao i utrnuce noge, a onda si nesto uradio, mozda neki skroz blagi i uobicajeni pokret koji je uzrokovao da se protruzija smanji, a time i da bol malo splasne. Logicno, problem nisi rijesio i protruzija je i dalje tu, a samo je pitanje momenta kada ce te opet "sastaviti".
Dobra solucija za protruzije je DTK, a zatim vjezbanje (na prethodnim stranicama imas detaljno o svemu tome).
Fizikalne i nisu od neke pomoci, jer struja, magnet i masaza zapravo samo opustaju i prokrvljuju zgrcene misice oko mjesta protruzije i pritiska na zivac, a cime misici po naredjenu mozga pokusavaju zastititi napadnuti nerv. To je taj bol. Opustanjem misica dolazi i do olaksanja u vidu smanjenja bola, ali - to i dalje nije rijesilo nista i sve se vrati vrlo brzo.
DTK ce razvuci i razmaknuti prsljenove koji vrse pritisak na disk, a sto je uzrok njegovog ispupcenja, cime se disku omogucava da se ponovo "uvuce" medju prsljenove i tako otpusti pritisak na nerv.
Vjezbanjem ledjih misica uz kicmu nakon toga postize se njihovo jacanje i povecanje volumena (mase), sto dovodi do toga da misici opet stegnu kicmeni stub onako kako treba, i tako ne daju prsljenovima da se slijezu po vertikali i uzrokuju protruziju (ispupcenje) diska.
Bitna napomena - protruziju treba srediti. Ako se nista ne radi (operacija tu nije ni preporucljiva, iako mnogi doktori kazu da jeste), onda to vodi herniji, tj. prolapsu diska (puknucu). Prolaps se operise, ali nakon toga vise nema nikakvog povratka i tu onda postepeno dolazi do naslanjanja prsljenova jedan na drugi i njihovog medjusobnog "glodjanja".
Last edited by Dozer on 25/02/2018 19:05, edited 2 times in total.
- Dozer
#975 Re: discus herniae
NIsam doktor ba, jos ce neko pomisliti da jesam. Ali, s ovim se "bijem" vec 10 godina i prostudirao sam sve dostupno, tako da vjerovatno mogu i doktorsku disertaciju napisati
Razlika izmedju doktora i mene je u tome sto imam vise licnog iskustva testiranog na vlastitoj kozi, tj. ledjima
Razlika izmedju doktora i mene je u tome sto imam vise licnog iskustva testiranog na vlastitoj kozi, tj. ledjima