Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Pasiflora

#951 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

HaHaHa2 wrote:Valjda cu je procitati uskoro
Ja sam je pronasla u BG - donijeli mi je... Nazovi ih, mozda salju poslom.
Jos nisam pocela citati - psihicki se pripremama :run: :run: :run: :run: :run: :run:
Michun

#952 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Michun »

sitno wrote:
HaHaHa2 wrote:Valjda cu je procitati uskoro
Ja sam je pronasla u BG - donijeli mi je... Nazovi ih, mozda salju poslom.
Jos nisam pocela citati - psihicki se pripremama :run: :run: :run: :run: :run: :run:
Ima na siranu - kosta 15ak KM. Zaone koji preferiraju da listaju :D
nista novo

#953 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by nista novo »

Sve su to gluposti, kakve knjige, odlucis, prestanes i to je to. Ja pusio tri kutije na dan, pusio 20 god, poceo kasljati, i sam sebi rekao neces vise, jedne veceri íspusio zadnju i to je to. Ne pusim vec tri god, sto ne znaci da necu opet :D
Pouka, jaka volja, zamislis samo da ti doktor kaze, umrijeces ako ne prestanes, vidio bi kakva se volja dobiva...
Pasiflora

#954 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

nista novo wrote:Sve su to gluposti, kakve knjige, odlucis, prestanes i to je to. Ja pusio tri kutije na dan, pusio 20 god, poceo kasljati, i sam sebi rekao neces vise, jedne veceri íspusio zadnju i to je to. Ne pusim vec tri god, sto ne znaci da necu opet :D
Pouka, jaka volja, zamislis samo da ti doktor kaze, umrijeces ako ne prestanes, vidio bi kakva se volja dobiva...
Mislila sam da mogu prestati sve dok nisam prvi put pokusala. Izdrazala neki 2 - 3 SATA :-?
Bio jos jedan ozbiljan pokusaj (15-tak dana) sa tabletama i flasterima - ma nista.
Valjda covjek treba stvarno da se zasiti ili (nedaj Boze) da mu doktor nesto ruzno kaze....
Ovaj put NAJOZBILJNIJE razmisljam da prestanem.
Jos nisam pocela prestajati :-) :-) :-) :-)
aleksandra123

#955 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by aleksandra123 »

Ja sam sebi obecavala prestat cu pusiti tad i tad..., pa prestanem dva dana ali uhvati me kriza i opet zapalim. Onda izadjem, pusim cigaretu na cigaretu nesvjesno, bude mi muka i umirem naredni dan i opet sebi obecavam necu vise i drugi dan opet po starom....Ali, nadam se jednog dana da cu imati dovoljno snage i zauvijek prestati pusiti
Zena_drugog_sistema

#956 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zena_drugog_sistema »

apreusi wrote:ja sam duhan zamjenio marihuanom i sad mi je puno bolje :dance:
:lol: :lol: ..
.ma ja volim cigare i veliki su mi cejf.sta tu da se radi...
sorei

#957 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sorei »

sta se dzabe peglate..volim da pusim i ne mislim prestati :lol:
njonjica

#958 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Tacno prije godinu dana sam prestala pusiti.
baustelac

#959 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

baustelac wrote: Postao/la baustelac dana 20/05/2010 18:40
Evo da se i ja tuspasim, 24 i po sata kako sam ispusio zadnju cigaretu. Popio sam najmanje 5 litara vode danas, najbolje kod mene djeluje kad mi se pripusi.
Kazu jedan od simptoma odvikavanja je lose spavanje - ja se vec sinoc 5 puta budio a ni pola dana nisam bio nepusac.
Kako ce dalje biti ne znam, ali samo znam da necu crknuti ako ne zapalim cigaretu. Izdrzalo se i gore pa ce cu i ovo nadurat.
Pusio 16 godina i nikad nisam razmisljao da se prodjem. E sad doso tobe, skonto da zapravo ni u jednoj cigareti ne uzivam nego je cista navika i ovisnost. Pitanje je zapravo da li sam ikada i uzivao. Danas sam se u nekoliko situacija zatekao kako mahinalno se masam za dzep da izvadim cigaretu. E nema vise :D. Motivaciju imam, samo volja i da me sta izvanredno (barem ne u narednih mjesec dana) ne shebe da moram zapalit :)
Da citiram sam sebe od prije 6 mjeseci. Cak i jednu veoma kriticnu situaciju prebrodio bez cigarete.
Polahko se zaboravlja zivot sa cigaretom, culo mirisa je svakim danom sve bolje, vracaju se neki davno zaboravljeni mirisi i otkrivaju novi.

I jos jedna promjena koja mi smeta je da ne znam kad sam zadnji put prespavao noc u cugu da se nikako ne budim. Uopste ne dolazim u iskusenje da zapalim a cak nisam je nijednom sanjao da pusim :D.

Podrska starim i novim nepusacima pa cujemo se opet na godisnjici :sax:
ladyada

#960 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ladyada »

njonjica wrote:i kafa je sladja nego ikad :wink:
ne vuce te da zapalis uz kafu .............to mi je najveci ceif ............morala bi i cigare i kafu da ostavim , mozda bi tad funkcionisalo kod mene ............
Asljgc

#961 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Asljgc »

StLouis wrote:Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
svi koji puse,ne moraju prestati.
na www.proizvodicorokota.com.ba potrazite čistač pluća za pušače
uživajte
udrch

#962 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

Ja kako sam napisao na ovoj temi 26.6.2010. da sam prestao više nikad nisam ni zapalio..
Osjećam se kao slobodan čovjek kojem ne smrdi iz usta..
curicaizsume

#963 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by curicaizsume »

I ja sam nedavno prestala pusiti i zaista ne znam hocu li izdrzati jos koji dan. Ovo mi je vec druga sedmica i samo sta radim jeste da jedem i jedem po cijeli dan udebljala sam se 7 kg sad :sad: . Nadam se da cu biti hrabra i da cu uspjeti izdrzati.
chengaba

#964 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by chengaba »

curicaizsume wrote:I ja sam nedavno prestala pusiti i zaista ne znam hocu li izdrzati jos koji dan. Ovo mi je vec druga sedmica i samo sta radim jeste da jedem i jedem po cijeli dan udebljala sam se 7 kg sad :sad: . Nadam se da cu biti hrabra i da cu uspjeti izdrzati.
Za dvije sedmice?!? :shock:
Lunizz

#965 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Lunizz »

Eo zapalim jos jednu i necu vise. :lol:

Fkt citajuci ovo sve sam odlucio da bar pokusam i ja da bacim to smece.
Mislim i onako nas jebu sa cjenom cigara ovdje pravo.Nesto iznad 5 eura po kutiji tako da mada faka no way.

nadam se da ce se nekako pregurati.Jeli se iko udebljao nesto ekstremno nakon sto je prestao pusiti?Taman sam spao opet na 80 Kg i ne planiram ici na vise opet :-D
Zena_drugog_sistema

#966 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Zena_drugog_sistema »

curicaizsume wrote:I ja sam nedavno prestala pusiti i zaista ne znam hocu li izdrzati jos koji dan. Ovo mi je vec druga sedmica i samo sta radim jeste da jedem i jedem po cijeli dan udebljala sam se 7 kg sad :sad: . Nadam se da cu biti hrabra i da cu uspjeti izdrzati.

jedan od razloga sto ne zelim prestat pusit..kad nemam cigara jedem nenormalno..xd
Pikaboo

#967 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

24. ce biti 9 mjeseci od kako sam prestala pusiti,ni grama se nisam udebljala.
njonjica

#968 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

Cujice, poznat mi je taj "nervozni apetit".....jedi jabuke.
Mnogo jabuka. Guli ih, rezi, sjeckaj, zaposli ruke.
One ti ciste organizam i u sebi imaju neku supstancu zbog koje ti cigareta ne pada na pamet tako cesto.

Ja sam jela i kikiriki. Neoljusteni.
njonjica

#969 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by njonjica »

ladyada wrote:
njonjica wrote:i kafa je sladja nego ikad :wink:
ne vuce te da zapalis uz kafu .............to mi je najveci ceif ............morala bi i cigare i kafu da ostavim , mozda bi tad funkcionisalo kod mene ............
mozda ce zvucati cudno:
ne bih je zapalila uz kafu, VISE NIKAD, cak i ako se desi da ponovo pocnem pusiti.

kafa je tako divna bez cigarete, puna okusa, mirisa, ma uzivancija....od onog dima nista od tog nisam osjetila.
nije mi bila sladja kafa uz cigaru nego cigara uz kafu.

a ako ti je u pocetku problem piti kafu bez duhana, pij zeleni caj, ima isto djelovanje kao kafa (mozda i jace) a zdraviji je.
curicaizsume

#970 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by curicaizsume »

chengaba wrote:
Daaaa, uzasno sam se udebljala, evo gledam da se sutra upisem na fitnes, nema mi druge ili to ili da se vratim cigari :sad:
curicaizsume

#971 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by curicaizsume »

njonjica wrote:

Cujice, poznat mi je taj "nervozni apetit".....jedi jabuke.
Mnogo jabuka. Guli ih, rezi, sjeckaj, zaposli ruke.
One ti ciste organizam i u sebi imaju neku supstancu zbog koje ti cigareta ne pada na pamet tako cesto.

Ja sam jela i kikiriki. Neoljusteni.
Ma jedem ja i jabuke ali nadovezem tu i slatka pa samo nesto grickam...ali evo danas sam samo pojela tanjir kupusa i evo sada jedem mandarinu, nadam se da cu od sutra poceti sa zdravijom dijetom :D
curicaizsume

#972 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by curicaizsume »

[quote="njonjica"]Tacno prije godinu dana sam prestala pusiti.[/quote
Pomislis li kad na cigaru? Ono kad pijes kafu, pa mislis e da mi je sad jedna...
Pasiflora

#973 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

curicaizsume wrote:
chengaba wrote:
Daaaa, uzasno sam se udebljala, evo gledam da se sutra upisem na fitnes, nema mi druge ili to ili da se vratim cigari :sad:
NEMOJ NI SLUCAJNO ZAPALITI!!!!! Uzasno ces se pokajati kada te udari taj prvi dim!
Fino na fitnes i grickanje voca (i popvrca :-) ) Izdrzi - mozes ti to!!!!!!
Ja jos nisam pocela prestajati :cry:
baustelac

#974 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

sitno wrote: NEMOJ NI SLUCAJNO ZAPALITI!!!!! Uzasno ces se pokajati kada te udari taj prvi dim!
Fino na fitnes i grickanje voca (i popvrca :-) ) Izdrzi - mozes ti to!!!!!!
Ja jos nisam pocela prestajati :cry:
Ne prestaje se pusiti nego se donese odluka da se vise ne zeli pusiti i to je po mom misljenju tajna uspjeha koja izmedju ostalog stoji u onoj knjizi. Iscekivati i brojati dane kada ce prestati zelja za cigaretom odnosno kada ce se postati nepusac je najcesci razlog neuspjeha.

Po meni, trazenje zamjene u vidu grickalica ovoga i onoga ne pomaze puno, mozda je cak i kontraproduktivno. Naviknes se na to i onda kad iz navike to pocnes da grickas napominjes sebe zasto to grickas - da ne pusis i javi se zelja pa tako sve u krug.

Imati jasan cilj u glavi zasto se ne zeli pusiti je 90% uspjeha, sporadicne zelje za cigaretom u pocetku traju 5 minuta i na svaki sat. Kako vrijeme odmice zelja i duzina se exponencijalno smanjuju. Danas, pomislim na cigaretu onako usput kada vidim nekoga i to mi samo jos vise pojaca motiv, a kratkotrajna zelja mozda u sedmici ali prodje u sekundi.

Ja se nicega nisam odrekao, jesam dobio 7-8 kg (sto mi cak i godi), pijem kafu kao i prije, i bavim se malo sportom kao nadomjestak cigareti
udrch

#975 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

Onaj ko želi prestati pušiti zaista to mora od srca željeti i odlučiti..
Nikome nije lahko, ali se zaista može..nemojte se zamarati hranom, ovim onim u vrijeme krize, najbolje da kad vam naumpadne odmah nađete bilo kakvu zanimaciju, gledajte TV, igrajte se sa djetetom ili ženom, mužem :D , izađite u kratku đetnju i slično..
Morate znati da je prvih 30 dana jako teško, da je sljedećih 60 dana teško, da je sljedećih 60 dana izdrživo, nakon toga je sve smiješno..ovo je iz mog iskustva, ovo mi je drugi put da prestajem na duži period..
Ono što je mene čitavo vrijeme guralo prema naprijed bila je ono što sam sebi naglas govorio:
"Ja želim da prestanem pušiti, ne želim ponovo prolaziti ovo što sam već izdržao."
Ja jednostavno nisam sebi dozvolio da bacim u vodu svoj trud, a zaista se uloži veliki trud da bi se izdržalo čak i 7 dana..

P.S. prosto ne mogu da vjerujem da se nisam udebljao skoro nikako, možda kilogram ili dva najviše, potpuno neprimjetno..a iskreno želim da se udebljam, potrebno mi je skoro 15 kilograma spram visine..pravo bi mi godilo, a i volio bih zbog žene, jer ona sve teže podnosi da se ja bez truda ne debljam, a ona sa velikim trudom samo ako se malo opusti dobije 5,6 kg za nekoliko dana :D ..
Post Reply