Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Altuna

#951 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

selam @istocnjak :)

Je li ostalo te kahve? :-D
mrle

#952 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mrle »

selam alejkum mubarek skupe :)

Htio bih poselamiti i pozdraviti sve vas, prisutne na ovoj temi i obavijestiti vas da sa uzivanjem pratim vase postove skoro svakog jutra uz sehur.
Kako je ovo mjesec pojacanog ibadeta i zikra, odlucih s vama podijeliti tekst o vrijednostima zikra koji me se jako dojmio a nadam se da ce se i vama svidjeti.Nadam se da mi necete zamjeriti zbog duzine posta.

1. Zikrullah je sebeb tome da budeš čuvan pri nesrećama.
2. Zikrullah u lahkoti i ljepoti čini da budeš čuvan u teškoći.
3. Zikrullah spašava Zakira od Allahove dž.š., kazne.
4. Zikrullah priskrbljava Zakiru mir i milost i meleke.
5. Zikrullah jača srce i tijelo.
6. Zikrullah osvijetljava lice i srce.
7. Zikrullah priskrbljava nafaku.
8. Zikrullah daje Zakiru poštovanje, ugled i blještavilo.
9. Zikrullah priskrbljava Zakiru Allahovu dž.š., ljubav.
10. Zikrullah priskrbljava Zakiru svjesnost da je pod stalnom kontrolom Allaha dž.š..
11. Zikrullah priskrbljava Zakiru neprestano pokajanje i vraćanje Allahu dž.š..
12. Zikrullah čini Zakira da je uvjek u blizini Allaha dž.š..
13. Zikrullah priskrbljava Zakiru široku spoznaju svega.
14. Zikrullah priskrbljava Zakiru to da ima veliko strahopoštovanje spram Allaha dž.š..
15. Zikrullah priskrbljava Zakiru to da i njega Allah dž.š., zikr čini.
16. Zikrullah daje srcu život poput vode ribi.
17. Zikrullah je hrana za srce i dušu.
18. Zikrullah je lijek za bolesti srca.
19. Zikrullah briše i otklanja grijehe.
20. Zikrullah otklanja nepoznanstvo između roba i Rabba.
21. Zikrullah čini Allaha dž.š., zadovoljnim.
22. Zikrullah tjera šejtana, slabi ga i lomi.
23. Zikrullah otklanja brigu i tugu sa srca
24. Zikrullah u srce unosi radost i veselje.
25. Zikrullahom se čuvamo od gibeta, nemimeta, laži, ogavnosti...
26. Medžlisi zikra su medžlisi meleka dok su medžlisi gafleta medžlisi šejtana.
27. Zakir svojim zikrullahom valja i sebi i drugima za razliku od gafila.
28. Zikrullah čini Zakira bezbjednim od stradanja na Sudnjemu Danu.
29. Zikrullah popraćen plačom i samoćom je sebeb tome da Allah dž.š., takvog Zakira stavi u hlad 'Arša onda kada će ostali ljudi biti u najvećim žegama.
30. Zikrullah je sebeb Allahovom dž.š., davanju.
31. Zikrullah je najlakši ibadet ali je i pored toga najvrijedniji.
32. Zikrullah je džennetsko sjeme.
33. Nagrade priređene za zikrullah nisu kao i nagrade priređene za ostala djela.
34. Neprestani zikrullah nas čini sigurnim od belaja i nesreća koje nastaju onda kada zaboravimo na Allaha dž.š..
35. Zikr je neprestano uz Allahovog dž.š., roba u svakom halu u kojem se nađe.
36. Zikrullah je svjetlo za Zakira na dunjaluku, i sjutra u grobu, i u vrijeme proživljenja, i u toku prelaska Sirat-ćuprije; ništa ne osvjetljava srca i grobove kao Zikrullah.
37. Zikrullah su vrata na koja se ulazi k Allahu dž.š., pa kome se ona otvore neka ulazi.
38. Srčanu praznoću može ispuniti samo zikrullah.
39. Zikrullah spaja razbijenost srca a razbija spojenost briga i muka i grijeha i šejtana. Približava udaljeno a to je ahiret, i udaljava blizo a to je dunjaluk.
40. Zikrullah je alarm za buđenje srca.
41. Zikrullah je drvo koje urađa plodovima raznih spoznaja i halova.
42. Zikrullah stavlja Zakira u posebnu blizinu kod Allaha dž.š..
43. Zikrullah zna biti u ravni sa oslobađanjem roba, ili dijeljenjem imetka na Allahovom dž.š., putu, ili čak i sa samom borbom na Allahovom dž.š., putu.
44. Zikrullah je temelj zahvale tj. neće biti zahvalan onaj koji se Allaha dž.š., ne sjeti!
45. Najčasnije stvorenje kod Allaha dž.š., je ona osoba čiji je jezik neprestano vlažan od zikrullaha.
46. Surovost i tvrdoću srca ne može otkloniti ništa osim zikrullaha.
47. Pošto je gaflet bolest srca onda mu je zikrullah lijek.
48. Zikrullah je osnov prijateljstva sa Allahom dž.š., dok je gaflet osnov neprijateljstva sa Allahom dž.š..
49. Zikrullah najbolje priskrbljava Allahove dž.š., blagodati i ni'imete, i najbolje od nas odbija nesreće.
50. Zikrullah priskrbljava Zakiru salevate od Allaha dž.š., i Njegovih meleka.
51. Kome se šeta kroz džennetske bašče nek' se drži zikrullaha.
52. Meleki prisustvuju samo onim medžlisima gdje se Allah dž.š., spominje.
53. Allah dž.š., izaziva meleke mnoštvom i istrajnošću ljudi-Zakira, i diči se njima.
54. Zakiri će ući u džennet veselo i smijući se.
55. Sva djela su propisana radi zikrullaha.
56. Najboljeg je djela ona osoba koja je isto to djelo najviše propratila zikrom.
57. Stalni zikr mjenja ostale nafile.
58. Zikrullah najbolje pomaže u pokornosti i ibadetu Allahu dž.š..
59. Zikrullah olakšava sve što je teško.
60. Zikrullah otklanja strah od srca.
61. Zikrullah priskrbljava Zakiru posebnu snagu.
62. Džennetlije su sve u trci i takmičenju ali će Zakiri biti prvi.
63. Ko čini zikullah Allah dž.š., mu potvrđuje da istinu zbori, pa je za nadati se da će biti upisan međ' siddike-istinite.
64. Džennetske kuće se izgrađuju pomoću zikra, pa kada čovjek prestane sa zikrullahom - prestanu i meleki praviti kuće jer je ponestalo novca!
65. Zikrullah je brana između čovjeka i džehennemske vatre.
66. Meleki traže oprosta Zakiru isto kao što traže i Ta'ibu-pokajniku.
67. Planinama i dolinama je drago zbog zikra kojeg tuda čine Zakiri.
68. Česti zikrullah čovjeka čuva od munafikluka i licemjerstva.
69. Zikrullah ima poseban lezzet i slast.
70. Zikrullah daje posebno svjetlo licu kako na dunjaluku tako i na ahiretu.
71. Što više zikrullaha ulicom, u džamiji, u kući, na putu itd., više je mjesta koja će ti biti svjedokom na Sudnjemu Danu.
72. Bavljenje zikrullahom znači nebavljenje lošom pričom.
73. Šejtani nemaju utjecaja nad nekim dok postoji zikrullah.
74. Zikrullah je bolji od dove.
75. Dova se najbolje prima nakon zikrullaha.

Hafiz Ibnul-Kajjim el-Dževzijje rhm
arzuhal

#953 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Selam alejkum, Bosno Čudesna!

Medaaa, imal kod vas šta novo, ne čuh ja :-D
medaaa wrote:Djeca su vojska najjaca :kiss: :kiss:
http://www.youtube.com/watch?v=RWH6eOs2 ... re=related
arzuhal

#954 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

mrla, alejkumu selam we rahmetullah! I merhaba :)

Evo nešto u skladu sa tvojim postom...

Allah Uzvišeni naredi meleku smrti da uzme dušu jednom čovjeku. Melek smrti je našao tog čovjeka, ali nikako nije mogao izvršiti naredbu, iako se trudio. Vratio se Gospodaru i rekao: O, Allahu, ja nisam mogao uzeti dušu onom Tvom robu...
Uzvišeni i Silni Allah koji sve zna, upita meleka smrti: A zašto nisi mogao?
Melek odgovori: Kad god sam se primaknuo tom robu iz njega bi izbijao tako snažan nur koji mi nije dopuštao da mu se više primaknem...
Allah mu reče: Taj Moj rob je jedan od onih robova koji me svakim svojim dahom zikr čine, veličaju i spominju. Na svaki njegov spomen Mene, Ja njemu šaljem Svoj nur! Takvima kao što je on ti i ne možeš uzeti dušu, već iz počasti prema takvim robovima - Ja njima Svojom Rukom uzimam duše!
istocnjak

#955 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Altuna wrote:selam @istocnjak :)

Je li ostalo te kahve? :-D
Alejkumu selam ... bujrum bar toga u Bosni uvjek ima ... fildžan viška ... ako neko naidje ...

Selam ekipi ... od Ibiševića koji nam posti u ove mubarek Ramazanske dane ... do Arzuhala brata od hala do hala ... mashAllah

:-D
Altuna

#956 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

za ekipu :-) frisak, taman uz kahvu :-D

Image
BHF_Manijak

#957 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Nismo se uspavali nego cekamo da se drustvo komplet sabere :D
selam vam sestre!
Ahmmed

#958 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ahmmed »

A ja ću hatmu završiti, ako Bog da, do februara, ako nastavim ovako :-) :-)

A kad sam već tu, da se pridružim mahsuz selamima za čojeka i bosanca sa dna kace :) Naravno, selami i za redovnu ekipu ;-)

I jedna hikjaja, iz Sarajeva, pričala mi rahmetli majka, nana:

Sarajevo, potkraj pedesetih 20.stoljeća...U jednoj starogradskoj džamiji, imam bio jedan veoma drag i veoma ters insan :)
Starinskog kova, pa ga pomalo nerviralo što žene ne klanjaju u kućama, već dolaze u džamiju :-) :-)
Bio Ramazan, sklanjala se teravija, efendiji prilazi jedna žena, nazove mu selam i kaže: " Eto, efendija, ja sam nova u džematu, nedavno smo doselili iz Zvornika u Sarajevo, pa samo da se upoznamo"

A efendija, odgovorivši na selam i ne dižući glavu " Ne znam samo kud te šejtan naputi na moj džemat, od ovoliko sarajevskih džemata" :) :D
BHF_Manijak

#959 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Eh sestre sestre,vi nemate prava kod nas,inace svugdje ste sikanirane u islamskom svijertu,bicuju vas radi "gluposti",nema te rpavo glasa,ne smijete radit,ja ja,jeste vidjele "bezobrazog" serijata(neuzubillah)... :lol: :D ovo mi sad naumpade kako prelistavam ovu temu zena u islamu,gluho bilo,ovih neokomunista i satro atesita, :lol:
suspect_zero

#960 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

Sellam..........hadžinice naspi je :) nakon iftara samo jedan fildžan popih
istocnjak

#961 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

O ljudi, dolazi vam velik, blagoslovljen mjesec

Selman el-Farisi, radijallahu anhu, prenosi: “Zadnjeg dana mjeseca Šabana Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, obratio nam se i rekao: "O ljudi, dolazi vam velik, blagoslovljen mjesec. U njemu se nalazi noć vrednija od hiljadu mjeseci. To je mjesec čije dane je Allah učinio obaveznim da se u njima posti, a klanjanje teravih-namaza u njegovim noćima je preporučeno. Onaj ko se u tom mjesecu približi Allahu činjenjem dobrog djela, makar bilo i neznatno, bit će nagrađen kao da je učinio farz u neko drugo vrijeme! A ko učini farz, bit će nagrađen kao da je učinio sedamdeset farzova kad nije ramazan! To je mjesec strpljivosti, a nagrada za istinsku strpljivost je Džennet. Također, to je mjesec prisnosti sa svojim bližnjim. U tom mjesecu povećava se vjernikova nafaka (opskrba). Ko pripremi postaču iftar, nagrada će mu biti oprost grijeha i spas od džehennemske vatre. I još će dobiti nagradu sličnu postačevoj a da njemu ništa ne bude umanjeno."
Neki su rekli: “Allahov poslaniče, nije svako od nas u stanju da osigura iftar postaču!?” Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je: "Allah daje tu nagradu onome ko da postaču da se iftari pa makar to bila hurma, ili gutljaj vode ili mlijeka. To je mjesec čija je prva trećina Allahova milost. Njegova druga trećina donosi Allahov oprost a njegov završetak je spas od džehennemske vatre. Onome ko umanji teret svome slugi (robu) u ovom mjesecu, Allah će oprostiti i osloboditi ga boravka u Džehennemu. U ovom mjesecu puno činite četiri stvari: sa dvije ćete postići zadovoljstvo vašeg Gospodara, a i druge dvije su vam također neophodne. Što se tiče onoga čime ćete postići zadovoljstvo vašeg Gospodara – to je svjedočenje da nema Boga osim Allaha (izgovaranje La ilahe illlellah) i upućivanje Allahu dove za oprost (činjenje istigfara). Ono što je neophodno je da molite Allaha da vas uvede u Džennet i da kod Njega tražite utočište od Džehennema. Onoga ko napoji postača kada iftari,Allah će (na Sudnjem danu) napojiti sa moga Havda (Vrela) tako da neće osjetiti žeđ sve dok ne uđe u Džennet." (Prenose Ibn Huzejme u Sahihu, El-Bejheki, Ebu-š-Šejh i Ibn Hibban)

Praksa, Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, je bila iščekivanje i viđenje mladaka a muslimanima je naređeno da počnu sa postom kada ugledaju mladi mjesec i da prestanu kada ga opet ugledaju. Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu se prenosi da je rekao: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘Postite kada ga vidite (mlađak) i mrsite kada ga vidite, pa ako ga ne vidite (zbog oblaka), upotpuniti ša’ban tridest dana.”

(Buhari, 4/106 i Muslim, br. 1081)
Last edited by istocnjak on 28/08/2009 02:11, edited 2 times in total.
Altuna

#962 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

hadzinice meni naspi dvije odmah :-D :lol: oci mi k'o fiNdzani :-)

(i ne spominji mi slaganje vesa :-) ne mogu ja naslagati koliko ovi moji mogu naprljati :-) )
BHF_Manijak

#963 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

hadzinica wrote:
BHF_Manijak wrote:Eh sestre sestre,vi nemate prava kod nas,inace svugdje ste sikanirane u islamskom svijertu,bicuju vas radi "gluposti",nema te rpavo glasa,ne smijete radit,ja ja,jeste vidjele "bezobrazog" serijata(neuzubillah)... :lol: :D ovo mi sad naumpade kako prelistavam ovu temu zena u islamu,gluho bilo,ovih neokomunista i satro atesita, :lol:
hos da ostanes bez kaHve nocas? :x :-D
Ne bih Hadzinice moja draga,Boze sacuvaj,nego mi sega ovi satro ateisti,lafo borci za ljudska prava, :lol:
istocnjak

#964 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

Izgleda da su nam se neki opet uspavali ... :D
BHF_Manijak

#965 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

istocnjak wrote:Izgleda da su nam se neki opet uspavali ... :D
Ma kakvi brate,meni oci ko fildzani,popio dvije kafe,ona u Morica Hanu sjede ko budali samar,mashallah :D
Altuna

#966 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Altuna »

bujrum :-D
Image
mrle

#967 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mrle »

Poslanik Muhammed, s.a.v.s. je u jednom razgovoru rekao: "Džabire! Evo nam opet mjeseca ramazana. Svi grijesi napuste onoga ko danju posti, dio noći provodi u ibadetu, izbjegava haram hranu, čuva ruke od haram djela, jezik od haram govora, onako kako dani napuste ovaj mjesec.""Kako lahak način za brisanje grijeha" - reče Džabir."Kako je teško ispuniti sve uslove za to, Džabire." - Poslanik s.a.v.s. reče.
istocnjak

#968 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:
Ma kakvi brate,meni oci ko fildzani,popio dvije kafe,ona u Morica Hanu sjede ko budali samar,mashallah :D
Ma i ja sam tamo pio kahvu veceras ... :-D
BHF_Manijak

#969 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

istocnjak wrote:
BHF_Manijak wrote:
Ma i ja sam tamo pio kahvu veceras ... :-D
:lol: Eh mashallah brate,onda smo isto haman uzivali,brate ljepota...bas da covjek mozak odmori... 8-)
istocnjak

#970 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote: :lol: Eh mashallah brate,onda smo isto haman uzivali,brate ljepota...bas da covjek mozak odmori... 8-)
Ma koji li si ti alcak sigurno nisi nosio te naocale 8-) ... vec si bac'o pogled :shock: na sve strane ... :lol:
BHF_Manijak

#971 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

istocnjak wrote:
BHF_Manijak wrote: :lol: Eh mashallah brate,onda smo isto haman uzivali,brate ljepota...bas da covjek mozak odmori... 8-)
Ma koji li si ti alcak sigurno nisi nosio te naocale 8-) ... vec si bac'o pogled :shock: na sve strane ... :lol:
Nisam nisam,kakve naocale,pogled je sarao lijevo desno,valja sve dobro razgledati :D imalo je se finih bica vidjeti,mashallah :thumbup: ;-)
istocnjak

#972 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

BHF_Manijak wrote:
istocnjak wrote:
Nisam nisam,kakve naocale,pogled je sarao lijevo desno,valja sve dobro razgledati :D imalo je se finih bica vidjeti,mashallah :thumbup: ;-)
mashAllah ... tako i treba ... a ne zaljubis se u jednu ... pa te onda mi moramo tjesiti ... :-D
zvjezdica_7

#973 Re: Ramazan, opet ;)

Post by zvjezdica_7 »

Selam alejkum! :D
Na mene kahva u Morića hanu uopšte nije djelovala, zaspah ha uđoh u kuću :D :D :D :D
istocnjak

#974 Re: Ramazan, opet ;)

Post by istocnjak »

zvjezdica_7 wrote:Selam alejkum! :D
Na mene kahva u Morića hanu uopšte nije djelovala, zaspah ha uđoh u kuću :D :D :D :D
E jesmo se nasli hahahaha ... :lol:
BHF_Manijak

#975 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

istocnjak wrote: mashAllah ... tako i treba ... a ne zaljubis se u jednu ... pa te onda mi moramo tjesiti ... :-D
Ne pristaj mi na muku :D :lol:
a sta je ovo brate moj,slabo nam veceras muhabeta,izgleda pospala raja,Arzuhal izgleda zaspo opet :D

PS a to i sestra Nedzmana(Zvjezdica) zijaretila Morica Han?! :lol: ah mashallah sto se "nadjosmo"
Locked