Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
- smak
#951 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Svako treba da se drži svoje staze, da ne skreće na tuđu.
Ne znam, doduše, koja je staza moja, ali znam koja nije.
Ne znam, doduše, koja je staza moja, ali znam koja nije.
- Zena_drugog_sistema
#952 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
S druge strane groba živa zvezda kuca
I zapaljeni vetar na početku dana sniva
Noć u mome glasu više ne doziva
prostore izgubljene koje poseduju sunca
Krv moja zaspala pod kamenom ne bunca
zbog pakla iz zemlje iskopanog ko živa
Ovde kamenje peva i ptica se skameni siva
Ovde su svi prvi put mrtvi iza poslednjeg sunca
O zašto smo tako sami i slabi i krti
Dok se zemlja okreće oko svoje smrti
negde ispod zemlje zri tišina zla
Najzad sam dovoljno mrtav ništa me ne boli
Drvo se naginje nad zaboravom nema šta da se
voli
Neka niče cveće iz prokletog tla
Branko Miljkovic
I zapaljeni vetar na početku dana sniva
Noć u mome glasu više ne doziva
prostore izgubljene koje poseduju sunca
Krv moja zaspala pod kamenom ne bunca
zbog pakla iz zemlje iskopanog ko živa
Ovde kamenje peva i ptica se skameni siva
Ovde su svi prvi put mrtvi iza poslednjeg sunca
O zašto smo tako sami i slabi i krti
Dok se zemlja okreće oko svoje smrti
negde ispod zemlje zri tišina zla
Najzad sam dovoljno mrtav ništa me ne boli
Drvo se naginje nad zaboravom nema šta da se
voli
Neka niče cveće iz prokletog tla
Branko Miljkovic
-
rizi-bizi
#953 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
iz knjige "Sjecanja jedne gejse":
( ja sjela pa zapisivala mudralije
)
Cak se i kamen moze udubiti ako ga dovoljno dugo udaraju kapi vode.
Mi zivimo svoj zivot kao voda koja tece nizbrdno, krecuci se manje ili vise u istom pravcu dok ne pljusnemo u nesto sto nas prisili promijeniti smjer.
Nikada ne mozemo pobjeci od tuge koju nosimo u sebi
S bolom u srcu gledala sam ga kako odlazi, ali to je bio nekakav ugodan bol, ako tako nesto postoji. Hocu reci, tuzan si kada vidis da se zavrsava najuzbudljivija vecer u tvom zivotu, ali si zahvalan sto si to dozivio.

( ja sjela pa zapisivala mudralije
Mi zivimo svoj zivot kao voda koja tece nizbrdno, krecuci se manje ili vise u istom pravcu dok ne pljusnemo u nesto sto nas prisili promijeniti smjer.
Nikada ne mozemo pobjeci od tuge koju nosimo u sebi
S bolom u srcu gledala sam ga kako odlazi, ali to je bio nekakav ugodan bol, ako tako nesto postoji. Hocu reci, tuzan si kada vidis da se zavrsava najuzbudljivija vecer u tvom zivotu, ali si zahvalan sto si to dozivio.
- LieToMe
#954 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ti bježiš od osjećaja koji se već dugo bore negdje duboko u tebi. Inatiš se, prijatelju. Ne želiš priznati sebi da je ona baš ta koja ti je prva misao kad se probudiš ujutro i zadnja kad legneš spavati. Inati se i dalje ali nemoj još dugo, jer takve kao ona nikoga ne čekaju, pa čak ni onog kojeg najviše vole. Ona ti spada u onu čudnu sortu žena, vjeruj mi.
Odgurala sam mnoge od sebe. I guram i dalje sve one koji pokušavaju taknuti nešto što je samo tvoje. Griješim, mnogi dobri odlaze. Ali nijedan ti nije ni blizu.
Ne zajebavaj se s njenim osjećajima, druže. Iz iskustva ti kažem. Ispočetka ti bude svejedno koliku dozu razočarenja ćeš joj dati. Igraš se s njom. Lomiš je. Ali ne osjetiš koliko ti se uvlači pod kožu i koliko ti postaje bitna. I tek onda, kad bude kasno, kad uključi razum, shvati i ode, ti ostaneš sjeban i sam. I shvatiš da si ispustio pravu iz ruku. I koliki si kreten bio... A moglo se drugačije.
Ne, nisi ti bezosjećajna. Ti želiš da drugi tako misle, da te ne mogu povrijediti ma što god da ti učine. Tvrdoglavi stvore, pa tako nećeš ništa postignuti. Samo će te testirati, do koje granice možeš podnijeti bol. A vjeruj, do tih granica čovjek ne zeli doći. Jedino te granice ne želi preći nikada.
Odgurala sam mnoge od sebe. I guram i dalje sve one koji pokušavaju taknuti nešto što je samo tvoje. Griješim, mnogi dobri odlaze. Ali nijedan ti nije ni blizu.
Ne zajebavaj se s njenim osjećajima, druže. Iz iskustva ti kažem. Ispočetka ti bude svejedno koliku dozu razočarenja ćeš joj dati. Igraš se s njom. Lomiš je. Ali ne osjetiš koliko ti se uvlači pod kožu i koliko ti postaje bitna. I tek onda, kad bude kasno, kad uključi razum, shvati i ode, ti ostaneš sjeban i sam. I shvatiš da si ispustio pravu iz ruku. I koliki si kreten bio... A moglo se drugačije.
Ne, nisi ti bezosjećajna. Ti želiš da drugi tako misle, da te ne mogu povrijediti ma što god da ti učine. Tvrdoglavi stvore, pa tako nećeš ništa postignuti. Samo će te testirati, do koje granice možeš podnijeti bol. A vjeruj, do tih granica čovjek ne zeli doći. Jedino te granice ne želi preći nikada.
-
Emilija Kovačev
#955 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Kap može napraviti rupu u kamenu. Ali, ne silom nego stalnim kapanjem."rizi-bizi wrote:iz knjige "Sjecanja jedne gejse":
( ja sjela pa zapisivala mudralije)
Reče jednom davno veliki majstor Ante Kostelić.
- medvjed23
-
cvrcak i mrav
#957 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
" Veliki neprijatelj istine vrlo cesto nije laz - hotimicna, smisljena i necasna, vec mit - uporan, uvjerljiv i nestvaran. Vjerovanje u mit dozvoljava lagodnost misljenja bez neudobnosti razmisljanja." J. F. Kennedy
- Arteta
#958 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Nikad se ne čudim što vidim ljude zle, ali se često čudim što ih ne vidim da se stide." Jonathan Swift
- Arteta
#959 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Zajedničke opasnosti ujedinjuju čak i najgore neprijatelje" (Aristotel).
- Moll_Flanders
#960 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Ne rasipajte zlato svojih dana, ne slusajte dosadne, nemojte pokusavati da popravljate sudbinu onih koji su svoj zivot promasili zanavijek, ne poklanjajte svoj zivot neznalicama, prostacima i obicnima! To su bolesni ciljevi, lazni ideali naseg doba. Zivite!!! Zivite divnim zivotom koji je u vama!''
Oscar Wilde
Oscar Wilde
- smak
#961 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju riječ. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bježao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je tjerao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negdje kod nje, a tijelom svake noći kod druge. A ona? Srce je s sobom ponijela, nije ga ostavila kod mene. A ni tijelo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide tijelo bez srca, a ni srce bez tijela. Ja sam se nasmijao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svjestan koliko ću dugo poslije da se sjećam svake njene riječi.
- Zatamnjena stakla
#962 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Prejako!smak wrote:Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju riječ. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bježao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je tjerao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negdje kod nje, a tijelom svake noći kod druge. A ona? Srce je s sobom ponijela, nije ga ostavila kod mene. A ni tijelo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide tijelo bez srca, a ni srce bez tijela. Ja sam se nasmijao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svjestan koliko ću dugo poslije da se sjećam svake njene riječi.
-
silver testelone
#963 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
bog te vidio... odakle je ovo?smak wrote:Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju riječ. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bježao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je tjerao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negdje kod nje, a tijelom svake noći kod druge. A ona? Srce je s sobom ponijela, nije ga ostavila kod mene. A ni tijelo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide tijelo bez srca, a ni srce bez tijela. Ja sam se nasmijao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svjestan koliko ću dugo poslije da se sjećam svake njene riječi.
- Zatamnjena stakla
#965 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Mima zanimljivo pravo.
- fatamorgana
#966 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Da nije fasovala kak'u sikiru,Sorel wrote:Mima zanimljivo pravo.
- Zatamnjena stakla
#967 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Spopalo je nešta.
Da joj ko sihre ne baci ne do Bog
- fatamorgana
#968 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Moraće kod hodže,Sorel wrote:Spopalo je nešta.
- Zatamnjena stakla
#969 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Možda joj je bacio ko na tastaturu pa i nju ponijet 
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#970 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Sta je pisalo 
- harač
#971 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Čitam Sidranov "Otkup sirove kože", pa da podijelim jednu manju epizodu:
Samo što sam stigao s puta, u Goraždu, punom priča i pričalica, podastru mi novosti. Onoj ženi, što je narod sakupljao pare da bolesnog sina pošalje na operaciju u Beč, sve u strmoglav krenulo. Sinovljeva operacija nije uspjela, a u muža joj doktori našli poodmakao karcinom pluća. Ulazi joj narod u dućan, pita:
- Hoće l' tebe, Hasno, išta mimoići? - a ona odgovara:
- Hoće džehenem, ako Bog da.
Tako se u duši običnog, vjerujućeg naroda rastaču okovi besmisla i od beočuga nesreće i patnje sklapa kakav-takav smislen i dovršen životni krug.
- Zatamnjena stakla
#972 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Bravo za Sidrana.
Šta očekivat' od njega
Šta očekivat' od njega
-
interesimo
#973 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
smak wrote:Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju riječ. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bježao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je tjerao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negdje kod nje, a tijelom svake noći kod druge. A ona? Srce je s sobom ponijela, nije ga ostavila kod mene. A ni tijelo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide tijelo bez srca, a ni srce bez tijela. Ja sam se nasmijao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svjestan koliko ću dugo poslije da se sjećam svake njene riječi.
Savrseno!
- vesela_sveska
#974 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
interesimo wrote:smak wrote:Znao sam da joj se polako uvlačim pod kožu. Još jedna klinka, mislio sam, lako će pasti na svaku moju riječ. Uvukao sam joj se pod kožu, tiho, lopovskim koracima ušao joj u san, i tamo i ostao. Ostao zarobljen između njenog ponosa i moje želje. Njenog neukrotivog inata i mog egoizma. Što sam više bježao, više sam je želio. Što se više vraćala, sve više sam je tjerao. Igrali smo igru u kojoj nijedno nije pokazivalo emocije, držali smo se onog ko prvi kaže ''volim te'', gubi. I nijedno od nas nije izgubilo, a iz bitke smo izašli poraženi oboje. Ona je ostala ukočena dama, puna inata, a ja.. Ja sam, eto, ostao srcem tamo negdje kod nje, a tijelom svake noći kod druge. A ona? Srce je s sobom ponijela, nije ga ostavila kod mene. A ni tijelo ne daje nikom. Rekla je davno, dok sam skidao pahulje s njenih usana da ona ide u paketu. Ne ide tijelo bez srca, a ni srce bez tijela. Ja sam se nasmijao, i mangupski rekao kako divan paket, ni svjestan koliko ću dugo poslije da se sjećam svake njene riječi.
Savrseno!Odakle je citat ?
- smak
#975 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Mogli smo mi uspjeti, naravno da smo mogli, samo, trebalo je neke stvari žrtvovati. Obično, draga, to tako i ide...Da bi nešto dobila, nešto moraš i izgubiti. Nažalost, ti si izabrala da izgubiš mene...