stari izrazi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Oceania

Post by Oceania »

car-x wrote:
Oceania wrote: Nisi los / brokva nije povrce , pomijesao si sa brokoli , rotkva .....uglavnom brokva je ekser ili cavao a koristi se u jednom dijelu Bosne koji je u blizini Dalmacije jer je rijec talijanskog porijekla.Jazuk je upropastio bosanske zene.Sve ono sto ostane od djece starije zene u kuci pojedu da se ne baci i tako se debljaju.Mazija jeste zimulja ali je mazija takodje kada djeca guraju tocak ili felgu sa specijalnom zicom da bi oblik legao " i tako se zabavljaju.Azdisati = kada covjek pojede puno pa hoce jos , kada zena ima 15 pari cipela a hoce jos onda se kaze a jes' azdisala . Na saganake = na preskok , preko reda >>>>> to nije dobra radja !!!!
Borsa je jos jedna talijanstina u mom gradu u kojem su Talijani bili za vrijeme drugog svjetskog rata a blizina Dalmacije takodje ima uticaj.Dakle , borsa= ceker = torba , obicno ona koja se nosi na pijacu .....a ti dobar kao sto rekoh , imam ja jos toga za drugi put .......
znas li ti sta je salandzak?
Nazvo sam majku i ona veli da je to mreza u avliji za ljuljanje , tu su se nekad djeca uspavljivala ! ??
car-x

Post by car-x »

moja ekipa sakuplja sve moguce lokalizme kojih se raja sjeti.. rezultat je 990 rijeci do sad..

take a look at:
http://www.srebrenik.net/rjecnik/
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

car-x wrote:moja ekipa sakuplja sve moguce lokalizme kojih se raja sjeti.. rezultat je 990 rijeci do sad..

take a look at:
samo da mi pocne raspust! :-)
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

e nismo odvano osvejzavali ovu temu, da vidimo jel znate sta je;
kinsuz
obenđijati
ober lopov

jel zna iko obajsnit porijeklo izraza ''skočit ko oparen/a'' :-)
a kad sam bio mali najvise su mi kupovali šarenu laž i plasili me da ako sam pust da ce me ukrast žakonja a ako ne budem sluso da ce me u mraku pojest maždraka inace sam bio nemiran ko dar sam imo motor u guzici :D :lol:
Harrys

Post by Harrys »

:D Sta znaci -šućmurasto- :D
lady midnight

Post by lady midnight »

Harrys wrote::D Sta znaci -šućmurasto- :D
neshto pomijeshano, shareno, nejasno...npr. shucmuraste okice, to ti je ono kad imash svakakvih boja u zjenici.
jesam li blizu? :D
lady midnight

Post by lady midnight »

Bosanac sa dna kace wrote:e nismo odvano osvejzavali ovu temu, da vidimo jel znate sta je;
kinsuz
obenđijati
ober lopov

jel zna iko objasnit porijeklo izraza ''skočit ko oparen/a'' :-)
a kad sam bio mali najvise su mi kupovali šarenu laž i plasili me da ako sam pust da ce me ukrast žakonja a ako ne budem sluso da ce me u mraku pojest maždraka inace sam bio nemiran ko dar sam imo motor u guzici :D :lol:
obendjijati = nekoga zacharati (recimo lijepim rijechima, a mozhe i mednim usnama) :D:D
ober lopovi = razni nivoi vlasti u BiH :D:D

skachesh ko oparen recimo kad ti se motor u guzici zagrije sa nula na sto u jednoj sekundi :D:D a sharene lazhi su ti lijepo upakovani shupljaci; nekima trebaju chak i kad vishe nisu mali :D
lady midnight

Post by lady midnight »

car-x wrote:moja ekipa sakuplja sve moguce lokalizme kojih se raja sjeti.. rezultat je 990 rijeci do sad..

take a look at:

evo jednog hercegovachkog izraza kojim redovno, iako nesvjesno :), zbunjujem nehercegovce:
k'o đene = k'o fol
:)

zna li iko shta je takum? :)
danas

Post by danas »

nikad cula... :-) :-) :-)
Sarafcina

Post by Sarafcina »

lady midnight wrote:

take a look at:

evo jednog hercegovachkog izraza kojim redovno, iako nesvjesno :), zbunjujem nehercegovce:
k'o ðene = k'o fol

takum sazlija ... ja sam cuo za to.. grupa od cini mi se 10 12 ili 15 sazlija koji zajedno kucaju (sviraju) u saz.
uozo

Post by uozo »

Sarafcina wrote:
lady midnight wrote:

take a look at:

k'o đene = k'o fol

Takim je tim na turskom. S tim da je to i bez tacke i onda se guta u izgovoru tako da ponekad izgleda kao takum ili slicno. Vjerovatno je odatle i izmjena u samoj rijeci.
Harrys

Post by Harrys »

lady midnight wrote:
Harrys wrote::D Sta znaci -šućmurasto- :D
neshto pomijeshano, shareno, nejasno...npr. shucmuraste okice, to ti je ono kad imash svakakvih boja u zjenici.
jesam li blizu? :D
:D Ma,u sridu :D
dino_va..djevojcica

Post by dino_va..djevojcica »

Oceania wrote:
car-x wrote:
Oceania wrote:brokva = nako povrce, al ne znam sigurno sta je
jazuk= steta
mazija= kod nas se to kaze kad je plaho zima vani..
baglama= onaj hepek na stoku od vrata, na koja se okace vrata..
klisnuti= bjeste noge usracu vas..
cehra= izgled, lice, faca.. ili tako nesto..
azdisati= nema ovo u nasoj mahali i okolini
kidisati= navaliti na nesto..
na saganake = uhhh.. nema ni ovo, ali opasno zvuci
karpuz= karpuza je lubenica u hercegovini, ako me sjecanje ne vara
panja= dobar ko panja.. hljeb.. zacudilo me je kad sam sazno da je na spanjolskom hljeb "el pan".. garant ima veze..
cumur= ovo je lako.. stigo cumur..
tursija= mmmm.. drugi najbolji protivotrov za previse alkohola..
rasol= prvi najbolji protivotrov..
borsa= nema tog predmeta decko..
Nisi los / brokva nije povrce , pomijesao si sa brokoli , rotkva .....uglavnom brokva je ekser ili cavao a koristi se u jednom dijelu Bosne koji je u blizini Dalmacije jer je rijec talijanskog porijekla.Jazuk je upropastio bosanske zene.Sve ono sto ostane od djece starije zene u kuci pojedu da se ne baci i tako se debljaju.Mazija jeste zimulja ali je mazija takodje kada djeca guraju tocak ili felgu sa specijalnom zicom da bi oblik legao " i tako se zabavljaju.Azdisati = kada covjek pojede puno pa hoce jos , kada zena ima 15 pari cipela a hoce jos onda se kaze a jes' azdisala . Na saganake = na preskok , preko reda >>>>> to nije dobra radja !!!!
Borsa je jos jedna talijanstina u mom gradu u kojem su Talijani bili za vrijeme drugog svjetskog rata a blizina Dalmacije takodje ima uticaj.Dakle , borsa= ceker = torba , obicno ona koja se nosi na pijacu .....a ti dobar kao sto rekoh , imam ja jos toga za drugi put .......
ja sam cula od starih ljudi u istocnoj bosni da je mazija= noz, ameri ga zovu butter knife!
lady midnight

Post by lady midnight »

uozo wrote:
Sarafcina wrote:
lady midnight wrote:
k'o đene = k'o fol

Takim je tim na turskom. S tim da je to i bez tacke i onda se guta u izgovoru tako da ponekad izgleda kao takum ili slicno. Vjerovatno je odatle i izmjena u samoj rijeci.
da, znam da se to kod nas asimiliralo...ko ce gutati ono I..:) :) ko da posrcesh kad trchish :D
"tim" je tachno, al ovdje u specifichnom znachenju: takum mu dodje kao komplet koji se sastoji od duhana, odnosno cigaretea i upaljacha, znachi cijela "ekipa" za pushache :D:D
joj kad mi je stari prvi put nashao cigare - i bezbeli, upaljach - i pricha sad on mami kao "vidi ti nje, nabavila cijeli takum..." ...a ja nishta ne kontam...i sve se pitam shta li sam ja to nabavila, a da nisam ni znala :D:D:D
striker

Post by striker »

@ lady midnight ovo me tvoje za cigare podsjeti na jednu priču... :)
Ali prvo da pitam zna li neko šta znači "sabirati ogluške"?
uozo

Post by uozo »

lady midnight wrote:
uozo wrote:
Sarafcina wrote: Takim je tim na turskom. S tim da je to i bez tacke i onda se guta u izgovoru tako da ponekad izgleda kao takum ili slicno. Vjerovatno je odatle i izmjena u samoj rijeci.
da, znam da se to kod nas asimiliralo...ko ce gutati ono I..:) :) ko da posrcesh kad trchish :D
"tim" je tachno, al ovdje u specifichnom znachenju: takum mu dodje kao komplet koji se sastoji od duhana, odnosno cigaretea i upaljacha, znachi cijela "ekipa" za pushache :D:D
joj kad mi je stari prvi put nashao cigare - i bezbeli, upaljach - i pricha sad on mami kao "vidi ti nje, nabavila cijeli takum..." ...a ja nishta ne kontam...i sve se pitam shta li sam ja to nabavila, a da nisam ni znala :D:D:D
U pravu si. MOzda bi to moglo da znaci nesto kao komplet, set ili mozda cak i zbirka necega, mislim osim ovog znacenja kao tim odnosno ekipa.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Zna li iko sta znaci TACNO - ebejka.

Ja mislim da znaci nana, il' mati od oca?!?

Moze li mati, majka - biti ebejka? Ili to jest - ebejka, samo sto sam ja pobrkao loncice?
uozo

Post by uozo »

Nosferatu wrote:Zna li iko sta znaci TACNO - ebejka.

Ja mislim da znaci nana, il' mati od oca?!?

Moze li mati, majka - biti ebejka? Ili to jest - ebejka, samo sto sam ja pobrkao loncice?
Ebejka bi trebalo da znaci nesto kao "Babica " , tj. zena koja pomaze pri porodu, akuserka. Na turskom EBE. U staro vrijeme je Ebe bila skoro postovana kao i doktor.
Vjerovatno ima slicno ili preneseno znacenje i u nasem jeziku.
SijuksA

Post by SijuksA »

Da li je iko ikad cuo za pridjev 'SVICKASTO' :roll: :shock: (c kao tj)

Ne vjerujem da je arhaizam, nego samo primitivizam. :lol:
lady midnight

Post by lady midnight »

striker wrote:@ lady midnight ovo me tvoje za cigare podsjeti na jednu priču... :)

ne znam za oglushke, al ja znam da sam nakon one priche sa takumom morala sabirati opushke koje sam dvije godine krishom bacala sa prozora iz potkrovlja :D:D:D pa sve otishlo u oluk :D:D otkrili me jednom kad kisha nije prestajala da pada cijele sedmice, a oluk zachepljen :D:D:D
RPM

Post by RPM »

jolpaz ... :? :)
striker

Post by striker »

lady midnight wrote:
striker wrote:@ lady midnight ovo me tvoje za cigare podsjeti na jednu priču... :)

ne znam za oglushke, al ja znam da sam nakon one priche sa takumom morala sabirati opushke koje sam dvije godine krishom bacala sa prozora iz potkrovlja :D:D:D pa sve otishlo u oluk :D:D otkrili me jednom kad kisha nije prestajala da pada cijele sedmice, a oluk zachepljen :D:D:D
Sabirati ogluške znači ne poslušati nekog,neku naredbu ne izvršiti a ponovljena ti je nekoliko puta recimo...

E pričao mi je komšija kako je k'o dijete dobio dobre batine zbog tog izraza:
Sjedio je u kući pored peći i radio je nešto dok ga je zvao otac(koji je bio pred kućom) da mu nešto pomogne... tako par puta,a on ništa,radi svoje.
U tom mati uđe na vrata i povika:"hajde šta sabiraš ogluške"!
Stari je utrčao u kuću pa šamar,pa drugi pa još... dok ga nije krv zalila i onda ga pitao: "gdje su ti opušci,govori"?! Kasnije je mati intervenisala i rekla da se ne radi o opušcima,ali gotovo,pala je krv :D
lady midnight

Post by lady midnight »

striker wrote:
lady midnight wrote:

Sabirati ogluške znači ne poslušati nekog,neku naredbu ne izvršiti a ponovljena ti je nekoliko puta recimo...

E pričao mi je komšija kako je k'o dijete dobio dobre batine zbog tog izraza:
Sjedio je u kući pored peći i radio je nešto dok ga je zvao otac(koji je bio pred kućom) da mu nešto pomogne... tako par puta,a on ništa,radi svoje.
U tom mati uđe na vrata i povika:"hajde šta sabiraš ogluške"!
Stari je utrčao u kuću pa šamar,pa drugi pa još... dok ga nije krv zalila i onda ga pitao: "gdje su ti opušci,govori"?! Kasnije je mati intervenisala i rekla da se ne radi o opušcima,ali gotovo,pala je krv :D
shto ti je reci komjunikejshn brejkdaun :D:D
ja sam onda super proshla, moji su shamarali samo rijechima :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

na um pade mi kad sam nekada davno cula starije nene, dede:
"vidi ga sto se ščućurio". :D :lol:

zna li neko pravo znacenje? - znaci li to nesto kao spustio ramena? :lol: :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

cHupjahalic@ wrote:na um pade mi kad sam nekada davno cula starije nene, dede:
"vidi ga sto se ščućurio". :D :lol:

zna li neko pravo znacenje? - znaci li to nesto kao spustio ramena? :lol: :lol: :lol: :lol:
scucurio je ono -- cucnuo i skupio se sav... :-) :-) :-)
Post Reply