BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
upitan

#952 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by upitan »

starboy018 wrote: 03/04/2026 23:42
upitan wrote: 03/04/2026 23:38 Ako ce Telemach vec prodati samo neki neutralni kupac, koji nema vezu sa tri ostale kompanije u BiH.
Stanje na terenu je takvo da Dodik ima svog covjeka u RAK-u, mislim i vecinu uz Covica tako da nije iskljuceno da Vucic pokusa kupiti Telemach sto je opet los potez za korisnike-monopol.
Ako budu kupovina u tome pravcu, brzo cemo javno citati kako moze kupiti BHTelecom a ne moze Mtel ili neki drugi partneri Vucica...
Imamo jake privatnike koji nisu zainteresovani za ovu kupovinu..
ne odlucuje RAK nego Konkurencijsko vijece, nema nista od mtela

ne znam iskreno ni ko bi mogao uzeti, osim A1, Deutsche Telecoma ili Yettela, ako su uopste zainteresovani
Slazem se al i tamo se donose politicke odluke, koliko je samo ustupaka do danas pravljeno prema Mtelu..
Kod nas je po meni uvijek sve moguce jer je politika cudo,vidjet cemo...
Samo bez dodira sa ovim sto imamo u BiH...
Ajdinn4

#953 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ajdinn4 »

starboy018 wrote: 03/04/2026 22:26
Paja Eldin wrote: 03/04/2026 21:48 Ee ne znam raja, tako mi reče ovaj radnik, rekao mi je i za dolazak 17 Arena, izgleda da ima provjerene informacije, a vrijeme će pokazati šta će bit sa prodajom.
moguce da je istina da traze novog kupca, ali nema sanse ni teoretske da Telekom Srbija kupi, mozda jedino satelitsku uslugu EON SAT (ex Total TV), iako je i to pitanje, znam da im je prethodnu akviziciju Konkurencijsko vijece jedva dozvolilo jer su pokupovali sve u RS. uglavnom, oni što su kupovali - kupovali su
Konkurencijsko vijeće gleda BiH kao cjelinu bez entiteta kad je u pitanju konkurencija. Tako gledano nije velika razlika između mtela i BH Telecoma u broju korisnika. Čak mislim da ih BH Telecom ima više. Bio je negdje onaj grafikon.
starboy018

#954 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by starboy018 »

Ajdinn4 wrote: 04/04/2026 11:25
starboy018 wrote: 03/04/2026 22:26
Paja Eldin wrote: 03/04/2026 21:48 Ee ne znam raja, tako mi reče ovaj radnik, rekao mi je i za dolazak 17 Arena, izgleda da ima provjerene informacije, a vrijeme će pokazati šta će bit sa prodajom.
moguce da je istina da traze novog kupca, ali nema sanse ni teoretske da Telekom Srbija kupi, mozda jedino satelitsku uslugu EON SAT (ex Total TV), iako je i to pitanje, znam da im je prethodnu akviziciju Konkurencijsko vijece jedva dozvolilo jer su pokupovali sve u RS. uglavnom, oni što su kupovali - kupovali su
Konkurencijsko vijeće gleda BiH kao cjelinu bez entiteta kad je u pitanju konkurencija. Tako gledano nije velika razlika između mtela i BH Telecoma u broju korisnika. Čak mislim da ih BH Telecom ima više. Bio je negdje onaj grafikon.
BH Telecom 24% trzisni udio
mtel 31%

znam da se gleda bez entiteta, ali opet nema sanse
Ajdinn4

#955 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ajdinn4 »

To je svakako dobra vijest, ali ako mtel nešto hoće oni će naći način za to, preko neke fiktivne firme ili sl.

Nadam se da postoji neko treći ko je zainteresovan za Telemach. To bi bila najbolja opcija.
dembele

#956 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by dembele »

Ma najbolje bi bilo ako je moguće da Telemach ostane kao solo igrač da ne ide na prodaju. Mrka kapa i uklizavanje u monopol ako ode pod BHT ili Mtel, iako ako se već mora svakako bolje da ide pod BHT.
bogata_sirotinja

#957 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by bogata_sirotinja »

Živim u nadi da je ova priča sa kupovinom Telemach-a od strane BH Telekom-a stvarno propala, kao što se nadam da eventualni novi kupac neće biti m:tel.
Sadašnji vlasnici Telemach-a sigurno neće ostati i prodaja je definitivna.
Koliko je vjerovatno da se kao kupac pojavi Deuche Telekom, A1, Yettel, One ili neko dr. sada je veliko pitanje jer su vidjeli kako su procesi u BiH generalno, tromi.

Evo ja, najiskrenije navijam za A1, jer tada ima nade da bi mogli dobiti i mobilnu mrežu pa makar i kao virtuelnog operatera.
A evo razmišljam, i nebi me čudilo da se kao kupac možda sada pojavi Novotel kao fiktivni konkurent a zapravo m:tel.
escobar__

#958 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by escobar__ »

To ako ne preuzme Telekom - a neće - ide Srbiji u ovom ili onom obliku.
kakaljin

#959 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by kakaljin »

bogata_sirotinja wrote: 05/04/2026 13:42 Živim u nadi da je ova priča sa kupovinom Telemach-a od strane BH Telekom-a stvarno propala, kao što se nadam da eventualni novi kupac neće biti m:tel.
Sadašnji vlasnici Telemach-a sigurno neće ostati i prodaja je definitivna.
Koliko je vjerovatno da se kao kupac pojavi Deuche Telekom, A1, Yettel, One ili neko dr. sada je veliko pitanje jer su vidjeli kako su procesi u BiH generalno, tromi.

Evo ja, najiskrenije navijam za A1, jer tada ima nade da bi mogli dobiti i mobilnu mrežu pa makar i kao virtuelnog operatera.
A evo razmišljam, i nebi me čudilo da se kao kupac možda sada pojavi Novotel kao fiktivni konkurent a zapravo m:tel.
Telemach nema mobilnu licencu tako da nije zanimljiv tim opraterima, jedina opcija je da ih BH telecom kupi
Dzontra_Volta

#960 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Dzontra_Volta »

MOžeš misliti da Novotel čija je vrijednost cca 5 miliona KM, može kupiti firmu koja vrijedi 700 miliona.
Ajdinn4

#962 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ajdinn4 »

Upravo to sam i rekao juče. Kod nas se vrlo lako može zaobići zakon i odluke Konkurencijskog vijeća. Samo osnuješ fiktivnu firmu i riješen problem. :D
Ali vjerujem da bi mtel tako nešto već uradio da su stvarno zainteresovani za Telemach.
Pandakonda

#963 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Pandakonda »

studeni76 wrote: 03/04/2026 23:50 A Yettel je čiji igrač?
Yettel je Ceski/UAE u Srbiji imaju ekstra ponude i korisnici su generalno zadovoljni. U pocetku mi je bilo cudno zasto se oni nisu odma aktivirali da kupe Telemach i da ulete na BiH trziste. Vrlo je moguće da Yettel i neki ostali vanjski igraci nisu htjeli kupovati Telemach upravo radi toga sto nemaju mobilne telefonije.
saale

#964 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by saale »

Ako.propadne ova kupovina Telemacha, glupi.Bosnjo ce samo jos jednom pitvrditi kolko.je glup :run:
escobar__

#965 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by escobar__ »

Propast će u kontekstu Telekoma, iz izjava poput ove možeš vidjet da je to još poprilično daleko od bilo kakvog finaliziranja.
Ajdinn4

#966 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ajdinn4 »

Pandakonda wrote: 06/04/2026 14:55
studeni76 wrote: 03/04/2026 23:50 A Yettel je čiji igrač?
Yettel je Ceski/UAE u Srbiji imaju ekstra ponude i korisnici su generalno zadovoljni. U pocetku mi je bilo cudno zasto se oni nisu odma aktivirali da kupe Telemach i da ulete na BiH trziste. Vrlo je moguće da Yettel i neki ostali vanjski igraci nisu htjeli kupovati Telemach upravo radi toga sto nemaju mobilne telefonije.
Ne bih se složio. Otkad su preuzeli SBB, ponuda je daleko lošija. Jesu ubacili hrpu MTS kanala tipa Kurir, Informer i sl, ali jesu i Arenu.
S druge strane, napravili su nove skuplje pakete i sad kad dodaju kanale idu isključivo u te nove pakete, a stari korisnici ne dobijaju skoro ništa novo od kanala.
Onda su srezali korištenje EON-a , sa 3 uređaja istovremeno na 1. (i sa mogućih 5 registrovanih na 3).. Reklo bi se da su produžena ruka Telekoma Srbija.
Uglavnom se po forumima vidi nezadovoljstvo korisnika otkad je Yettel preuzeo SBB.
nermin_t

#967 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by nermin_t »

Ovo je na kraju ispalo bolje nego što se očekivalo. Telemach dobio Arene, a BH Telecom ih nije preuzeo. Za sad odlična situacija, :-D
Cracked

#968 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Cracked »

bogata_sirotinja wrote: 06/04/2026 11:49 Sve se može u našoj državi.
Moz ei ubsmerici. Paramount je 6 put manje vrijedan od warner bros i u ogromnom minusu pa ih opet kupuje.
Ivicaaaa

#969 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ivicaaaa »

nermin_t wrote: 28/04/2026 20:38 Ovo je na kraju ispalo bolje nego što se očekivalo. Telemach dobio Arene, a BH Telecom ih nije preuzeo. Za sad odlična situacija, :-D
I ja bih volio da ostane ovako.Ne bih volio da ih preuzme nijednan operater,koji rade na ovim prostorima.
Post Reply